<<< Vissza |
atika | Adatlap | 734220 | 2025. február 18. 09:12 | ![]() | |
borisz | Adatlap | 734219 | 2025. február 18. 09:10 | ![]() | |
Azt azért szeretném leszögezni, hogy itt a ClearProp! - Precíz Gabi - Vladimir Sulc trojka esetében arról volt szó, hogy azon a cseh fórumon írta Gábor a festésmintákra, hogy az oldalszámok alakja nem stimmel. És erre írta Vladimir (Eduard), hogy inkább ne is csináljon az ember magyar makettet. Dima a ClearProp!-tól meg azt, hogy köszöni, még nem lett kinyomtatva, könnyen tudnak javítani. | |||||
halaci | Adatlap | 734216 | 2025. február 18. 08:35 | ![]() | |
Én is úgy érzem, hogy sokszor a más szemében a szálkát kategóriájú szőrözéssel van dolgunk - ráadásul maguk a makettezők is, finoman szólva érdekes hozzáállást mutatnak a "pontosság" kérdéséhez. Magamat is beleértve, mert én is beleesem abba csapdába, hogy egy általam ismert témájú makettnél pöfögni kezdek egy csak hasonlóan vájtszemű által észrevehető hibán, kevésbé ismertnél meg örülök, hogy jól néz ki, egyébként meg "jólvanazúgy". - ahogy írtad is, egy ilyen forma elkészítése pénz - és idő. Nem is kis idő. Amikor az Edu, vagy bármely más cég kiad egy menetrendet, hogy mikor mit szeretne kihozni, az nem csak véletlen naptárra bökés, hanem visszaszámolás, hogy ekkorra lehet kész. Ha újra kell csinálni a formát, akkor nem lesz kész és nem lesz bevétel, amiből utána nem lesz nyersanyag, meg fizetés, meg villanyszámla. - Akár saját eszközparkjuk van, akár bérmunkában csináltatják, azoknak a gépeknek a lekötöttsége is korlát. Egy hibát akkor fognak kijavítani, ha a tervező és a gyártó részleg ütemtervébe bele lehet iktatni, és nem utolsó sorban, ha az addig belerakott munka már visszahozta az árát. - Lehet, hogy túl naív és optimista vagyok, de nem hiszem, hogy a hibák "úgy is megveszik" alapon kerülnének egy makettre, főleg nem egy Eduard kategóriájú cégnél. A filozófiájukba nem fér bele - de ettől még ott marad a korlát, hogy a makettek nem filozófián, hanem gépsorokon készülnek, ütem- és költségtervvel. - Aki a mintához szükséges 3D modellt csinálja, az akárhonnan nézzük, a nap végén egy alkalmazott. Lehet veterán makettező, imádhatja a szakmáját, de van egy határideje (ld. az előző pontot), amikorra el kell készüljön a munkával. Van egy forrásanyaga és napi 24 órája. Benézhet dolgokat? Mint a sicc. Ő sem hiperprofi MINDEN típusban. - Én kiadványokat csinálok. Van olyan, amit már többedszerre nyomnak újra. A megrendelő még mindig talál benne elütést, a sokadik korrektúra után is. Nem ismerem a vitában szereplő srácot, a neve alapján tervrajzba pólyálva hozták haza a kórházból és mikrométer volt a jele a bölcsiben, de azért kíváncsi lennék, hogy a makettezésen kívül minden másban is 100% hibátlanságra törekszik? Elsőre? - Az új makettek topikban többször előkerült Miniart, Magic Factory makettek kapcsán, hogy a felületük olyan, mint ha varrógép alatt készültek volna. Erre az volt a többségi reakció, hogy nem baj, hogy az eredeti gépeken szinte láthatatlan a szegecselés, mert így jobban mutat. Akkor most hogy állunk a pontossággal? Mert egy látványosan eltérő megjelenésű felület (az én számomra!) sokkal nagyobb negatívum, mint egy rossz helyre karcolt szerelőnyílás a gép hasán. Én is, mint minden makettező, arra vágyom, hogy az általam megépíteni szándékozott típusról megaszuper részletes és pontos makett készüljön. (Amit utána lehetőleg két zacskó mogyoróért megkapok, és nem nézegetem reménytelenül még az 50%-kal leértékelt árcéduláját is.) Örök élet, ingyen sör kategória. Nem tudom, milyen volt a topikindítóban említett vita stílusa. Ha az Edu nem volt arrogáns, akkor azt kell mondjam, ez van. A net egy ezerfejű és kétezer szemű szörny, mindig lesz olyan valaki, akinek pont az a részlet, annak a típusnak az a másfél óráig, összesen két példányban gyártott változata lesz élete szenvedélye és ki fogja tudni vesézni az összes eltérést. Egy gyártó meg a költségvonzat függvényében vagy változtat, vagy nem. | |||||
ltom74 | Adatlap | 734215 | 2025. február 18. 07:01 | ![]() | |
nem pont az edu volt aki pont ujra kiadta a 48as bf109et mert annyian kritizaltak? gwh is neha hallgat a kritikara f15 orr es torzsreszet is javitottak idovel. | |||||
Gabusch | Adatlap | 734213 | 2025. február 18. 02:26 | ![]() | |
Én leszek az ördög ügyvédje. Amennyiben fröccsöntött, tehát nem gyanta, 3D nyomtatott, hanem úgymond, hagyományos cuccokról beszélünk, akkor azért elgondolkoztató, hogy a fikázásukhoz már kell, hogy legyen megvehető makett. Amennyire tudom, ezek szerszáma nem kis pénz, tehát innét kezdve érdekes kérdés, hogy megéri-e a gyártónak a visszajelzések alapján új szerszámot gyártatni. Értem alatta, hogy mondjuk egy Messer 109 nyolcszázadik reinkarnációjának szerszámán megéri-e kemény pénzekért változtatni olyan körülmények között, hogy akinek nem tetszik, majd megrajzolja és kinyomtat(tat)ja magának a szerinte hibás részeket. Igen, elsőre kéne rendesen megcsinálni. De minek, ha úgyis megveszik? Erről eszembe jutott a signiture hangszerek világa. Szóba került, hogy néhai Radics Béla "Bíbor Gibson" gitárját esetleg kiadhatná signiture modellként a Gibson - próbálkoznak egyesek a "gyártmánytó cégnél". Nézetem szerint ezzel a következő problémák merülnek fel: 1. Ki a rosseb az a Radics Béla (itthon sem feltétlenül tudja a 40 (50?) évnél fiatalabb nemzedék)? 2. Miért nem egy 1961-es LP (akkor még nem SG)? Mert áttekercselték a pickupokat, máshogy szól. 3. Honnan tudná egy illinoisi vevő, hogy tényleg úgy szól-e, mint amiről koppintani kéne? Az elérhető felvételek minősége borzalmas, eredetiben hallani meg ritka alkalom. 4. A hazai közönség hány eredeti Gibson RB Signiture-t venne meg (sok százezres kiadás), mert mások nem feltétlenül érdeklődnénk ismeretek hiányában iránta? Na, ugyanez van a makettekkel is. | |||||
Zoli | Adatlap | 734208 | 2025. február 17. 21:53 | ![]() | |
Én nagyon bízok bennük, eddig elég lelkiismeretesnek tűnő munkát végeztek, bár a jelzett hibák alapján annyira ők se alaposak, de remélhetőleg a makett hibátlan lesz, a többit pedig javítják. z | |||||
borisz | Adatlap | 734207 | 2025. február 17. 21:45 | ![]() | |
Írtam Dimának. Köszönte szépen, azt mondta használni fogják az archív képeket. Más országok fiai is jeleztek ezt-azt a gépekkel kapcsolatban, szintén köszönte, és írta, hogy felhasználják majd. Aztán meglátjuk, mi sül ki belőle. | |||||
Zoli | Adatlap | 734204 | 2025. február 17. 21:24 | ![]() | |
Nagyjából arról, hogy Eduard nem volt kíváncsi Precíz segítő szándékára a hibáik orvoslására. Ezzel ellentétben pl. a Clear Prop! szívesen fogadta a hibák ismertetését, aztán majd meglátjuk, javítani fogják-e azokat, de én bizakodok. z | |||||
kervil | Adatlap | 734202 | 2025. február 17. 21:14 | ![]() | |
Lemaradhattam valamelyik kanyarban, mert ez a topicindító "Precíz vs. Eduard" vita nekem nem mond semmit. Összefoglalnád egy-két mondatban, miről volt szó? | |||||
Zoli | Adatlap | 734192 | 2025. február 17. 18:29 | ![]() | |
Tehát akkor gyártókról is szó van. Igen, a makettek is a rovathoz tartoznak, jöjjön a kérdés! z | |||||
p-51 | Adatlap | 734191 | 2025. február 17. 18:23 | ![]() | |
Csak felvetem a kérdést. Konkrét makettekről is lehet tapasztalatot megosztani/kérdezni? Vagy csak általában gyártókról? Mert azért van olyan gyártó pár, amelyiknek egyik makettje nagyon szuper, másik makettje, meg szinte mindent alulmúl. | |||||
Zoli | Adatlap | 734186 | 2025. február 17. 16:04 | ![]() | |
Sziasztok, A cseh fórumon folytatott vita (Precíz vs. Eduard) adta az ötletet a rovat létrehozásához, mert ahogy a példa is mutatja, a gyártók hozzáállása tükröződik a termékeiken. Bár én már csak repülőgép makettekkel (azon belül is csak 72-es léptékűekkel) foglalkozok, bármilyen készlet gyártójáról alkotott véleményt szívesen veszek, csak lehetőség szerint az objektív, tényekkel alátámasztott legyen. Ez pl. nagy segítség lehet a vásárlás előtt állók számára is. Fontos, hogy bár "vitaindítónak" szántam a rovatot, a hozzászólók értelmes és kulturált keretek közé illő véleményt formáljanak meg, a hangsúly inkább az információkon, mint a meggyőzésen legyen. Nagyon sok makett megfordult már a kezeim között, így amennyire lehet és igény van rá, igyekszem én is a tényeket előtérbe állítani. z |
<<< Vissza |
A cseh fórum topikjában Szekeres Gábor udvariasan jelezte Dimának, a Clear Prop! jelenlévő emberének, hogy a kerek oldalszám csak a szolgálat után került a MiG-19-esre.
Erre a topikot szintén olvasó Sulc úr, az Eduardtól gyakorlatilag beleállt Szekeresbe.
Felemlegetve, hogy jelentéktelen dolgokat ró fel az Eduardnak és mindezt botrányos stílusban teszi.
Most jön a konteo: szerintem, Szekeres Gábor útmutatásait a MiG-21 bis kapcsán, amit anno tett még a 48-as ProfiPACK megjelenésekor, úgy nagyon bő 10 éve, nem vették figyelembe a 72-es készletnél sem és Sulc úr előre menekül azzal, hogy Szekerest, mint szakértőt hitelteleníteni akarja.
Adja a jó isten, hogy ne legyen igazam, és egy korrekt 1/72-es MiG-21 bis-t kapjunk az Eduardtól!