/ Fórumok /

A makettgyártókról

A cél minden vélemény, információ megosztása a közösséggel a gyártók viselt dolgairól, ezzel is segítve a társakat a vásárlás előtti döntés meghozásában.
A topikhoz csak bejelentkezett felhasználók tudnak hozzászólni. Kérem, jelentkezzen be itt!
  Tovább >>>
1.,2.
1., 2.
Zoli 734390 2025. február 21. 21:20
Válasz erre
Legyen szó más cégekről is, akár ellenpéldaként. Nem megyek messzire, anno a Quickboost indulásakor ajánlottam néhány feljavítandó makett néhány feljavítandó területét a figyelmükbe, amit nagyon szívesen vettek, és ugyan nem ígértek semmit a megfontoláson kívül (meglátják, mit tehetnek stb.), de nem sokkal később kaptam egy kis csomagot ajándékba az első termékeikkel, mindenki örült.
z
Zoli 734389 2025. február 21. 20:55
Válasz erre
Szia,

Kár, hogy minden részlet nem publikus, de már így is épp eleget tudunk a témáról, Precíznek pedig már nem kell bizonyítania. Köszi az eddigi bepillanthatóságot!
z
pbiegelb 734375 2025. február 21. 14:29
Válasz erre
Eduard MiG-21bis
Eduard MiG-21bis
Eduard MiG-21bis
Eduard MiG-21bis

Sziasztok!

Precíz kiegészítését osztom meg:

A messziről jött vándor bármit hazudhat.

Viszont a tények makacs dolgok. Vannak kézzel fogható és publikusan látható elemek (azt ami a magán levelezésekben elhangzott levél titok miatt nem mutathatom meg bár ott is vannak érdekes dolgok amik szögesen ellentmondanak a Sulc által felhozott „állításoknak”).

2011-ben a MiG-21bis-el kapcsolatos munkám elismeréseként külön „dedikált” makettet kaptam rajta a főtervező Ladislav Jonás és a Sulc aláírásával és a KÖSZÖNÖM felirattal. De vették a fáradságot, hogy készítsenek egy A3-as posztert is szintén dedikálva azt. A felirat mindent elmond.

Ennyit a Kéretlen, Használhatatlan, Felesleges, Nonsense, Idegesítő és Zavaró hozzászólásaimról.

Üdv

Preciz Müvek
Freddy 734366 2025. február 20. 21:27
Válasz erre
Igen, ad egy vicces nézőpontot a sztorihoz az a tény, hogy az Eduard a feljavítóival tulajdonképpen más gyártók hibáira alapította a bizniszét, itt vannak a polcon a Modellésmakettek és Promodellek, amikben ezeket a rézmaratott készleteket viccelődve úgy vezették fel, hogy ,,na, megjött az E1duard kritikája XY készlethez"
Elnar 734359 2025. február 20. 19:39
Válasz erre
Hú, ez egy erős téma lett.
Még emlékszem, mikor az Edu meg a Part kijött a rézmaratásokkal, amikből sosem kiadott alváltozatokat lehetett kialakítani. Aztán beütött a műgyanta korszak, meg a kis szériások meg a garázsbizniszek kora, és tényleg szinte csak a képzeleten múlt, mit lehet kiadni. Ezzel szemben most megint ott tartunk, hogy rókabőr N+3.
Nyilván, értem én, biztonsági játékot játszanak, mint a Dizni, de akkor ne lepődjenek meg, ha elvesztik azt a réteget aki felfuttatta őket (persze nem érdekli ám ez őket, Marshall-kereszt és Pareto-elv működik, meg offline enshittification).
Egyébként meg valahol röhej, hogy tizenhúsz éve jobban figyeltek néhányan az alakhűségre, múzeumi példányokat méregetve, mint most amikor kb csak annak nincs lézerszkennere aki sajnálja rá a pénzt
Zoli 734358 2025. február 20. 16:40
Válasz erre
Szia,

Asszem én vagyok a két halmaz metszete..., maximalistának neveltek, mindenből csak a legjobbabb... Sokat és jót... Viszont az Eduard szerintem annyira nem jó példa erre, ritkán adnak ki új makettet, de azt nagyon sokszor nagyon sokféle kivitelben, esetleg módosítva. Vannak forgalmazók, akiknek épp ez a gondjuk, hogy nem nagyon lehet eladni ezeket a készleteket, mert aki egyiket megvette, nem fogja ugyanazt ismét megvenni más körítéssel (kivéve néhány rajongót). Továbbra is tartom, hogy a marketing nagyját a kutatásra/tervezésre fordítva sokkal eredményesebbek lennének, és mi is jobban járnánk.
A második kategória viszont a gyártók szintjén nagyjából rég megszűnt, a kínaiak is erősen visszavettek a lendületből, alig adnak ki egy-két terméket évente, a klasszikus? (mainstream) cégekről nem is beszélve, némelyik sokévente egyet se... Az újabb, alaposabb gyártók (Clear Prop!, Arma, IBG stb.) lassan több típust adnak ki, mint a régi nagy nevek, bár némelyiküknél (Arma, IBG stb.) ugyanúgy fennáll az ismétlődés. Fröccsöntött makettet gyártani ma már nem túl gazdaságos.
Tovább
Zoli 734357 2025. február 20. 16:18
Válasz erre
Szia,

Nagyjából telitalálat, lustaság fél egészség... Néha azért beleásom magam a témába, nem féltétlen hiszek el mindent és mindenkinek, de azért van, akiben vakon bízom.
z
Zoli 734356 2025. február 20. 16:15
Válasz erre
Szia,

Szerintem sincs gond a stílussal, bár nem vagyok perfekt angol... Anno olvastam a kritikát, és csak köszönni tudom, hogy Precíz minden hibára felhívja a figyelmet. Én inkább csak csalódottságot olvasok ki belőle, és elkeseredést, szerintem érthető.
z
atika 734354 2025. február 20. 14:41
Válasz erre
"Remélem, hogy azt is követik, hogy elmúlt években számos Eduard készlethez került a munkámmal Magyar festési változat (MiG-21bis-ek, MiG-21PF, MiG-15, L-29, L-39 . . .), terveztem más matricák is, kiegészítő darabokat . . . Mindegyik esetben közvetlenül a tervezőkkel nagyon jó és sok esetben személyes kapcsolat alakult ki."

...és mennyire örültem, amikor a GWH Szuhoj Su-35S készleténél is felfedeztem a matrica lapon a Researched by Mr. Gabor Szekeres feliratot! :)
pbiegelb 734353 2025. február 20. 14:11
Válasz erre
Sziasztok!

Szekeres Gábor válasza a hozzászólóknak:

A történelmi hűség kedvéért és hogy a tények azok ne sikkadjanak el.

Szinte mindegyik új makettnél azt szoktam írni, hogy én nem akarok senkit befolyásolni, viszont megmutatom, hogy az adót maketten mi hogy néz ki és az igazi repülőn ez milyen, oszt MINDENKI SAJÁT MAGA DÖNTHETI EL HOGY ÉRDEKLI VAGY SEM NEM A MAKETT.

De nem kell adni a véleményemre, csak buzdítani tudok mindenkit, hogy makett építés vagy vásárlás előtt nézzen meg egy igazi példányt valamelyik múzeumban vagy körforgalomban karóba húzott repülőgépet. Szerencsére van bőven ilyen! Szánjon ennyi időt a makettezéséből, érdemes! Miután megnézte az igazit döntsön maga, hogy neki mi a fontos.

Az Eduarddal való munka.

Nem szoktam ezeket előhozni, de 2011ben a munka velük elég nehézkes volt, viszont végül nem eredménytelen (ha úgy nézzük, mert új törzs nem lett. . .). Elkészült a 8230 műszaki számú J keret, rajta sok minden más mellett a szesztartály két különböző fedelével, pontos RSzBN antennákkal és nem utolsó sorban a levegőbeömlő helyesen keskenyebb változatával. Itt csak az a gond, hogy ez a gyűrű az MF törzs eltérő orr részéhez csatlakozott. Az hogy legalább ezek benne legyenek a készletben nem kevés harc eredménye volt! A tervezőknek fogalmuk nem volt róla, hogy miként néznek ki, a méretük . . .

A közel egy éves „beszélgetés” eredményeként megjelent a MiG-21bis makett 2011 végén. Sulc és a fő tervező Lada is tisztában voltak vele hogy ebben mennyi munkám volt és ennek megfelelően nem győzték megköszönni. Innen kezdve az a mostani állítás, hogy semmire nem használják, sőt idegesítik őket a „kéretlen” nonszensz anyagaim egy „kicsit sántít”. Mint mondtam az előzőekben a Sulcnak most van elég baja és akkor még a 21es is . . .

Elnézést, ha nem fogalmaztam egyértelműen, de természetesen a 72es MiG-21bis-hez is a „nagy tartályt” elkészítették, ahogy a 48as maketthez is anno. Ez nem az MF gerinc №7es „rövid” üzemanyag tartálya, hanem a 75ös Típus „nagy” tartálya. Ha már egészen a fékernyőig menne a gerinc vonala, akkor természetesen már SMT változatról beszélnénk. : ) : )

Az MF szárnnyal is van néhány gond, de itt igazából a középső törzs alsó ami teljesen más a 21 bis-en mint az MF-n. Kezdve az ágyúborító lemeztől, első féklapoktól, körülötte lévő szerelőnyílásoktól, kopoltyúktól egészen hátul a hajtómű borító lemezekig és a futó gondola belsejéig. Ez teljesen MF lesz ezen a leendő 72es MiG-21bis maketten! Ez még csak a jéghegy csúcsa.

És igen, készül „elemzés” a mostani makettről és fent lesz a Modelforumon és az ARC-n is.

Mennyire „kéretlen” a véleményem?

Talán idén megjelenik a 48as MiG-21F-13as makett. Sulc magán levelezésben már 2020 májusában megmutatta a tervezés kezdeti fázisát és ő KÉRTE a véleményemet.

De ne menjünk vissza ilyen messze, 2024 november 17én 12.10kor kért tőlem cikkeket a MiG-21bis-ről, MiG-15 és MiG-17es gépekről az Eduard INFO kiadványa és új fizetős oldala számára. Kénytelen voltam elutasítani mivel a múltban nagyon rossz tapasztalatok voltak ezekkel a kiadványokkal. Nagyon nem örült a válaszomnak.

Viszont örülök, hogy egyesek aprólékosan követik a külföldön megjelenő posztjaimat és adót esetben ezek ilyen vagy olyan indulatokat váltanak ki belőlük. Szerencsére mindenki más, más a véleménye és ez így van jól!

Remélem, hogy azt is követik, hogy elmúlt években számos Eduard készlethez került a munkámmal Magyar festési változat (MiG-21bis-ek, MiG-21PF, MiG-15, L-29, L-39 . . .), terveztem más matricák is, kiegészítő darabokat . . . Mindegyik esetben közvetlenül a tervezőkkel nagyon jó és sok esetben személyes kapcsolat alakult ki.

Sok mindenről lehetne még írni, de itt kevés a hely erre. Viszont néhány 7 múlva remélhetőleg ott leszek a Szolnoki makett rendezvényen és ahogy a múltban, úgy most is szívesen válaszolok kérdésekre. Katapultülést most nem viszek, de ott leszek és meg lehet majd találni.

Üdv

Precíz Müvek
atika 734351 2025. február 20. 12:50
Válasz erre
Ez egy olyan összegzése az eddigieknek, ami még ebben az explicit formában nem hangzott el és egybevág az általam munkahipotézisként játékgyártóknak és makettgyártóknak nevezett kategóriákkal.

Különösen tetszik, az, ahogy ezt az Eduard-ra vonatkoztattad.
Podva 734350 2025. február 20. 12:43
Válasz erre
Azt látom, hogy a makettezők elkezdtek szegmentálódni. Vannak a "szegecsszámolók" meg a sokfélét, sokat gyorsan, tetszetősen építeni akarók. Utóbbiak számára az építés öröme a lényeg, és nem a vesződés az alakhűséggel, a dudorok, panelvonalak szegecsek megfelelő helyzetével.

Ezt a fajta szegmentálódást követik le a makettgyártók is A kínaiak, Trumpetter, Hobby Boss stb. ontják a makettjeiket igyekeznek a makettépítők utóbbi kategóriájának kedvében járni. A másik kategóriának ott a "kicsik" Clear Prop, Arma meg az IBG... Utóbbi pl a korai Spittjéhöz igér 7 féle légcsavart, 5 féle törzset, 11 féle szárnyat és kabintetőt. Az IAR 80-nál a gyártási sorozaton belüli eltéréseket is kivesézték! Szinte lehetetlen belekötni a dolgaikba. (igaz évente csak pár új makettet dobnak piacra...)

És akkor ott van az Eduard... Aki elhatározta hogy mindkét lovat megüli, mindkét célközönséget igyekszik megtartani, (nyilván a nagyobb profit érdekében) sokat gyorsan elvet igyekszik házasítani a pontosannal... Az eredmény meg az amit itt alább el lehet olvasni.
Sulcéknak előbb-utóbb, majd dönteni kell...

Üdv Viktor
DzsunKa 734347 2025. február 20. 09:45
Válasz erre
Sziasztok!
Érdeklődéssel olvasom kommentjeiteket ehhez a fórumhoz. Sok tanulságos, megfontolandó gondolat van benne melyekkel egyetértek.
Az én véleményem az, hogy nem csak a nagy gyártóknál, hanem a kicsiknél is fontos szerepe van az adott cég üzleti politikában a minél nagyobb haszonszerzésnek, ez lehet darabszám növelés vagy különleges hozzáadott érték. Azon belül a megcélzott vásárlói csoportoknak is fontos szerepük van, és itt jön be az, hogy mindenkinél (ha nem élet vagy halál kérdés) van egy határ, hogy egy dologra mennyit hajlandó és tud áldozni.
atika 734346 2025. február 20. 09:25
Válasz erre
"Ennyi pénzért mégis mit vártok?"

Nagyon sajnálom, hogy ez a mondat itt, ebben a témában le lett írva. Én szégyellem magam, helyetted.
Tibcsi 734342 2025. február 20. 08:01
Válasz erre
A 6000 Ft még odébb lesz... Ugye a szokásos Edu újdonság megjelenési protokoll:

1: Royal class, Dual combo valami kis extrával
2: Profipack, Dual combo
3: "sima" Profipack
4: Weekend edition
5: Overtrees

Kábé eddigre érünk el a hatezerig. Az előzőek súlyos tíz-húszezrekbe kerülnek...
Topi 734340 2025. február 20. 06:27
Válasz erre
Hali!
A stílussal semmi probléma, rendkívül korrekt elemzés fotókkal illusztrálva. Azon kevesek, akik eljutnak egy ilyen fórumra, hogy utánanézzenek, mit is rejt a doboz, igen tanulságos. Ezek után a kedves vásárló jelölt eldöntheti, megveszi-e a makettet, oszt javítgat rajta, vagy jól van az úgy, vagy levonja a következtetést, megint készült valami, ami nem pont az, mint ami a doboztetőre van nyomtatva, aztán várja, hogy valami gyártó készítsen valami autentikusabbat.
Számomra az jön le az eddigiekből, a nagy makettgyártók magasról tesznek a kritikákra, lényeg a profit, némely kissebb gyártó esetleg akceptálja a kifogásokat igyekszik javítani a készletein. Szóval lehet itt buffogni a makettinfó topicjában, ez a világon nem változtat semmin.
Üdv: Topi
medor 734338 2025. február 19. 23:28
Válasz erre
Sziasztok! (Eduard téma.)
Jelen pillanatig szinte mindenki tudta,hogy a MiG-21bis törzse nem egyezik az MF-el.
Új alkatrészt adnak hozzá. Gondolom a kabinba is adnak majd új alkatrészeket.
De hogy a szárnya sem teljesen olyan mint az MF-é? A tizedük? Innentől kezdve viszont
a maradék 90% is ezen fog pörögni. A többségüknek fogalma se lesz a különbségekről...
Úgy,hogy egy ~6000Ft-os makettről beszélünk! (Az 'MF' alapmakettje ennyibe kerül.)
Gondolom a 'bis' sem lesz sokkal drágább.Ennyi pénzért mégis mit vártok?
Freddy 734336 2025. február 19. 22:29
Válasz erre
Minden hobbinak megvannak a szegecsszámlálói, akik kis rétegét képezik ugyan a vásárlóknak, viszont az ő véleményükre hallgatnak a többiek. A legtöbb embernek mindegy, hogy melyik bányából származó sóval sózzák a kajáját az étteremben, pontosan hány tized lóerőt jelent a kocsijában az aftermarket turbó, vagy mekkora a szórása a vadászpuskájának 800 méteren. Van 5 ember a földön, akik tartanak ott profizmusban, hogy ezek a dolgok tényleg számítanak nekik, és van 30000, akinek tulajdonképpen abszolút nem, de ettől függetlenül az előbbiek véleményét mérvadónak tartják, amikor felmerül a választás lehetősége két étterem/autó/puska között- hiszen ők a legjobbat akarják, már ha a pénzt úgyis rászánták. Ezért érinti érzékenyen a gyártót a szegecsszámlálók véleménye.
atika 734333 2025. február 19. 21:11
Válasz erre
Tibcsi 734332 2025. február 19. 20:44
Válasz erre
Ha jól emlékszem, annak idején az 1/72-es Eduard MiG-21MF-ről is készült ott egy hasonlóan alapos (képes) elemzés. Keress vissza ott a topikban.
atika 734330 2025. február 19. 20:34
Válasz erre
Kiváló és részletes elemzés. Szeretnék egy ilyet az Eduard összes 1/72-es MiG-21-es készletéről is.

Nem, nem vagyok "szegecsszámláló", de örömmel veszem, ha valaki elkészít egy ilyen elemzést, főleg egy olyan készletről, ami engem is érdekel.

Az Airfix meg próbált nagy franc lenni, mert megpróbálta eladni a kor technikai színvonalán egy gyenge közepesnek tekinthető készletét világszámnak!
Bandika 734327 2025. február 19. 19:45
Válasz erre
www.arcforums.com/forums/air/index.php

Ha valaki nem ismeri, itt van, hogyan kell földbe döngölni egy terméket. Nem a kritikával van baj, hanem a stílussal.

Őszintén szólva a gyártó helyében én sem álltam volna szóba Precíz úrral.

G messzer miatt részemről respekt az Eduardnak, hogy új szerszámot készített.

Ahogy írjátok, a "szegecsszámlálók" annyira mikroszkopikus rétegét képezik a vásárlóknak, hogy nincs értelme a gyártónak ennyire mélyen belemenni az adott típusba. Egyszerűen nincs értelme 2-3x több időt beletenni az adott szerszám fejlesztésével, mert nem ettől fognak lényegesen több terméket eladni. Márpedig ha mi makettezők szeretnénk időről időre új makettekkel találkozni, ahhoz a gyártónak arra van szüksége, hogy fejlesztés/gyártás/bevétel egyensúlyban legyen.
Zoli 734317 2025. február 19. 16:46
Válasz erre
Nem véletlen nem írtam le részletesen, hogy miről volt szó, mert én is csak fél információkat tudok, de bíztam benne, hogy Precíz itt is megjelenik, bármilyen formában. Azért néhányan vették a fáradtságot és megnézték a cseh fórumot, így valamennyire nekik is volt rálátásuk a témára.
- Egyetértek, Precíz 4 President! Sajnos nem ismerem eléggé, nem is értünk mindenben egyet (nem is baj, nem vagyunk egyformák), de azt tudom, hogy neki a legfelső polcon a helye, ahol a legkevesebben férnek el, a csúcsok csúcsán. És ezt nem a tudása és munkássága alapján írom.
- Az okokat csak ő tudja, azon kívül, hogy segítene, de nyilván fontos neki is, hogy ne csak szép, hanem jó termék gyártódjon.
- Én sajnos szinte minden használható feljavítót megveszek..., sokra aztán nem is lesz szükség, de úgy vagyok vele, hogy a lehető legjobb kiindulási alap legyen, mert ha nem is vagyok profi, még mindig sokkal jobban néz ki egy pontos, részletes stb makett elcseszve, mint ugyanúgy elcseszve egy silány... Abban viszont én is vagyok annyira igénytelen, hogy néha elvisz a hév engem is, és szívesebben építek gyengébb maketteket is, ha épp az tetszik. És a jóvanazúgy faktorhoz is elég öreg vagyok már, ezért a tökéletességről letettem, de azért amit tudok és van értelme, ki/feljavítom.
z
Zoli 734316 2025. február 19. 16:28
Válasz erre
Erősen kétlem, hogy teljesen új szerszám lenne, esetleg minimális módosítást stb el tudok képzelni a kínai verziók miatt, talán valami kisebb keretet pár aprósággal. De legalább a matricák érdekesek, már akinek.
z
Zoli 734315 2025. február 19. 16:25
Válasz erre
Olvasd el újra, figyelmesen Precíz problémáit. Maga a törzs a bis orrát kapta végre, de semmi más nem változott! A gerinctartály más téma és más keret.
Persze, hogy nem nagyon akarok itt politizálni, ezért nem akartam jobban belemenni a részletekbe, de mi volt ebben a fals kijelentés! Tájékozódj máshol is! Amúgy meg vannak ukrán kollégák is a munkahelyemen, már akik még itt maradtak, nem véletlen nem kedvelnek minket. De tényleg ne politizáljunk itt, mert úgyis törölve lenne, kár elkezdeni, és ez a fórum nem is erről szól.
z
Zoli 734314 2025. február 19. 16:17
Válasz erre
Szia,

Nagyjából ez a problémám nekem is a céggel. Igazából ezt a kiadványt is megspórolhatnák, és helyette egy kicsit többet foglalkozhatnának a tényekkel, részletekkel.
z
Podva 734313 2025. február 19. 15:34
Válasz erre
Ha már az Edu-nál tartunk az én esetem is elég jellemző:

Hónapról hónapra kiadnak egy "Info Eduard" című elektronikus kiadványt. Jellemzően a friss kiadású makettjeik történelmi hátterét igyekeznek bemutatni.
Amikor kidobták az 1/72-es Bf 109-eiket nagy hájp volt, hogy ezeket bizony Győrben is gyártották. A kiadványban G-2/G-4-nél hivatkoztak is az MWG-ben gyártott változatokra, de keverték a szezont a fazonnal (a gyártott darabszámot a német és a magyar gyári számot stb, stb) Na gondoltam, ne kövessék el a G-6-nál ezt a hibát leírtam nekik, hogyan nézett ki a számozás a gyártás mik voltak az időpontok stb stb.
Jött vissza hamar a válasz: Honnan tudom ezt, mik a forrásaim? Válaszoltam, hogy a győri levéltárból, még fotót is küldtem...
Erre Sulc úr megköszönte a segítséget, aztán amikor kiadták az új Infót akkor ugyanazok a baromságokkal folytatták a G-6-nál mint a korábbi számnál. Itt nem kellett volna valamit átfaragni, újra kiadni, még nyomda miatt se kell kínlódni, csak egy picit oda kellett volna figyelni... :(
Üdv Viktor
atika 734309 2025. február 19. 14:22
Válasz erre
Meg még van egy halom eltérés, talán nem véletlenül utaztak ki Csehországba a magyar szakértők.

Én sem ismerem ezeket, talán egyszer még valahol közzéteszi ezeket Szekeres Gábor.

A lentebb leírtak alapján, nem lett volna lehetetlen megcsinálni, csak nem akartak még egy keretet újra gyártani. Ezzel "ócsították"(SIC!) a gyártást.
Tibcsi 734308 2025. február 19. 14:06
Válasz erre
Arra igen, de ha jól értem, a szárny is különbözik és kapunk a bis törzsre egy MF szárnyat.
borisz 734305 2025. február 19. 13:29
Válasz erre
Csak nem hagyott nyugodni egy emlékfoszlány.
Előkerestem egy pár napos képet az Eduardtól:
m.facebook.com/photo.php

Ezen egyértelműen látszik, hogy a gerinctartály végigfut a fékernyő tokjáig, szemben az MF változatéval, ami egy osztással előbb véget ér.

Tehát ez alapján én azt mondom, hogy de, mégiscsak ügyeltek erre.
atika 734297 2025. február 19. 11:36
Válasz erre
why-oh-god-why
why-oh-god-why

Nagyon sajnálom, hogy Szekeres Gábortól, első kézből kaptuk meg az információt, hogy a #734220 hozzászólásomban vázolt "konteó" részben igaz, maga a valóság.

A dolog természeténél fogva a másik felét nem fogjuk tudni hitelt érdemlően bizonyítani, amíg Sulc úr nem tesz valami epés megjegyzést, hozzászólást a Modelforum-on.
borisz 734294 2025. február 19. 09:37
Válasz erre
A KP megpróbál egy kis szeletet még lehasítani a CP! előtt?

www.hannants.co.uk/product/KPM72496 www.hannants.co.uk/product/KPM72497

Kíváncsi vagyok, hogy "new tool" alatt pontosan mit értenek most. ;)
borisz 734293 2025. február 19. 09:34
Válasz erre
Ne menjünk bele, de az ukránoknak bőven van miért utálniuk minket

Jajj már... Tenni egy fals kijelentést és gyorsan lezárni azzal, hogy ne menjünk bele, azért az nem túl elegáns.
borisz 734292 2025. február 19. 09:31
Válasz erre
Kössz a tolmácsolást. Szerintem nem okozott problémát, van mivel elütni a munkaidőt! :D

Képzeletben már vettem két bis-t, de akkor most vissza is raktam azokat a képzeletbeli polcra. Vagy valaki tervezhet hozzá javítókészletet, kb. a makett áráért.
halaci 734290 2025. február 19. 08:47
Válasz erre
Köszönöm, hogy megosztottad, mert őszintén, az indító posztból finoman szólva semmi sem derült ki a problémáról, csak annyi hogy valahol volt valami flame. (Jé, tényleg? Már megint?)

- Maximálisan tisztelem a szent őrülteket, akik minden részletet IS ismernek és tudnak. (Kedvencem az IWM fotójának eredeti, fotós által írt feliratát kijavító pasi volt.)
- A konkrét esetben viszont komolyan kérdezem: miért? Miért kell részt venni, besegíteni egy nem karitatív cég termékébe, ha azok sorozatban leszarják a segítséget? Még olyankor is, ha jól értem, amikor maguk kérik fel, vonják be a folyamatba? Értem, hogy az ember szeretne a hobbijában segíteni, de van az a mondás, hogy nem futunk a olyan busz után, ami nem vesz fel.
- Nagyzohoz csatlakozom: kár, bennem is rossz szájízt hagy a hozzáállásuk (vagy Sulc hozzáállása, de hát ebben a témában ő = Eduard). "Szerencsés vagyok", mert nem szoktam kiegészítőket venni a makettekhez, tehát ezeknek a minőségi problémái kívül maradnak a saját buborékomon, megelégszem azzal, ami a profipackjaikban van. Ráadásul még a kedvenc témáimnál is vagyok annyira "igénytelen", hogy jobban szeretném megépíteni őket, a hibáikkal együtt, mint várni arra, hogy majd jön az IGAZI. De a kísérő rossz szájízért, azért kár, nem lenne rá szükség.
pbiegelb 734288 2025. február 19. 08:00
Válasz erre
Sziasztok!

Szekeres Gábor "Precíz" kért meg, hogy -miután meg lett szólítva- tegyem fel a hozzászólását.
Íme változtatás nélkül:

Érdekes érettségi kérdés, Mire Gondolt a Költő? Ebben az esetben szerintem fontos hogy elmondjak néhány dolgot, hogy miről is van szó, ha már meg lettem szólítva.

Sajnálom, hogy ennyi problémát okoztam a Clear Prop! 19es megjegyzésem kapcsán. De az élet ilyen.

Ahogy a múlt héten jeleztem. Azonnal megkerestem közvetlenül a Clear Prop! főnököt, aki mondta, hogy a matrica még csak tervezési fázisban van és bőven lehet javítani. Hétvégén elkészült és most küldtem el a részletes anyagot a Magyar MiG-19PM festéséhez. Erre hivatkoztam, amikor az eredeti megjegyzést tettem a Modelforumon, hogy vannak még gyártok akik hajlandók oda figyelni olyan dolgokra amikről adott esetben nekik kevesebb infójuk van. Az Eduard ott meg sem volt említve! De ahogy a Hofi is mondta: akinek nem inge ne vegye magára, de akinek igen, az meg öltözzön már fel végre rendesen. A Sulc ezt hallhatta ki.

Mi a gondja a Sulcnak? Az, hogy havonta kb.30 új terméket kell kiadni ahhoz, hogy a cég a víz szintje felet maradjon. Erre van kb.110-120 embere beleértve a takarítókat is. Ez nagyjából naponta 1 új termék tokkal vonóval (egész makettől a legegyszerűbb festő maszk-ig). A kutatási idő ebből kifolyólag a minimálisnak is csak a negyede. Ezért külső emberektől kérnek és kapnak infókat, akik adott esetben egy kicsivel többet tudnak az átlagnál a típusról vagy házon belül megoldják úgy ahogy.

Mi a gondja a Sulcnak? Például az is hogy az IBG nem kicsit keresztbe tett neki a korai 72es léptékű Spit sorozattal amit ő szeretett volna megcsinálni. Sulc nagyon kiakadt a Fine Molds Zero láttán. Ezt maga is mondta a Plastic Zimán. Megint egy olyan téma amit ő szeretett volna learatni. Vannak gondok bőven az éves tervben!

Ezért került előre a 72es MiG-21bis (6-8 év után) a gyártási sorban. Elvileg Május vagy Június lesz a publikusan elérhető hírek szerint.

Igen valóban komoly gondok vannak vele. 2011-ben minden anyagot (méretek, fotók, rajzok, százával részletek . . .) megkaptak tőlem a cég által elvárt formában. A Vadásszal közösen még azt is megtettük, hogy kimentünk 2011 nyarán meggyőzni őket hogy miért NAGYON más egy MiG-21bis a meglévő MF-hez képest. Sulc „véletlenül” abban a két napban házon kívül volt. 2011 szeptemberében úgy döntött (bár már a nyár elején elkezdték a szerszám gyártást), hogy túl nagy beruházás lenne megcsinálni egy igazi bis-t. Jó lesz az így is. Fontos hozzátenni, hogy még „rajz” fázisban elkezdődőt 2011 márciusban a levelezés, ekkor még nem vágtak bele a fémbe a szerszámok gyártásához. Ekkor még bőven lehet volna változtatni. HA AKARJA AZ EMBER.

Sulc évekig próbálta elütni poénnal a „félvér” MF törzses/szárnyas, bis gerinctartályos 21es makettre érkező kritikákat azzal, hogy a hibák csak az én találmányom és az egy tökéletes MiG-21bis szerinte.

Múlt héten felkerültek a hálóra az első képek az új szerszámról. Az a szomorú hírem, hogy ugyan az orr rész profilját most megcsinálták rendesen és adnak hozzá egy új rakétát meg néhány plusz antennát, de ez változatlanul egy MiG-21MF lesz a hátán egy nagy tartállyal. Csak EGY új keret készül a törzzsel amin az orr részen kívül mást nem változtattak meg! (anno MINDENRŐL kaptak anyagot). Minden más ami a dobozban lesz az a szabvány MiG-21MF makett keretei. Sajnálom, de ez van! Lassan 15 év alatt ennyit tanultak. Ja meg azt, hogy a gépet MiG-21bis-nek hívják és nem BIS-nek. Bár anno erről is vérre menő vitát folytattak.

Más. Csak a folyamatok megértéséhez.

Tudom ajánlani az érdeklődők figyelmébe a 2019-ben kiadott Me-109G-10 makettet benne a Magyar 12es géppel. Sulc akkor úgy gondolta, hogy az biztos SÁRGA 12-es volt. Amit a Modelforumon mély tudományos és történészi alapossággal meg is indokolt: „Miért? A sárga egy szép szín”. De a 12es szám formáját sem találták el és a Magyar kereszt arányai sem stimmeltek! Akkor is ment az anyázás. Természetesen én voltam aki beleköp a jól megfőzött levesében. (Ekkor is még megjelenés előtt szóltam nekik)

Most 2025 szerepel a naptáron. Ha valaki megnézi a napokban megjelenő, újra kiadott Me-109G-10 makettet. Na milyen színű a Magyar gép? (Nem jár jutalom a helyes megfejtésért) Piros 12-es!

De ez csak egy a sok háttér levelezés közül. Készült itt tavaly maratás az AMMO MiG-17hez. Megjelenés előtt megkaptam a rajzokat és egy próba maratást. Következő nap vissza kaptak egy hosszú listát arról, hogy miért kellett MiG-15 maratást becsomagolni mintha 17es lenne. Nyilván az ilyen bakiknak egyik főnök sem örül, főleg ha valaki észre is veszi és szembesíti vele.

Ez volt a Sulc válaszában mélyen amikor kiakadt rám a Modelforumon. Egyébként ott valamelyik Cseh ember megkérdezte, hogy de az ilyen „megjegyzéseimnél” kinek is van igaza? Sulc csak annyit írt, hogy nekem, de természetesen ezek mind apróságok és nonszenszek. Akit érdekel meg tudja nézni a Modelforum cz-n.

Ő így is, úgy is eladja a terméket, néhány „megszállott” fogja csak észrevenni a hibák garmadáját. Az én bűnöm, hogy ezeket meg is mutatom másoknak. Na meg az hogy építem a szenzációs Fine Molds Zerót és ezt nagyon csípi a szemét ! : ) : ) : )

A történet nem arról szól, hogy szándékosan keressek hibákat. A hibákat ők maguk teszik oda mivel nincs idő megfelelő kutatásra, fejlesztésre, minőség ellenőrzésre. . .

Én csak egy szép/élethű MiG-21bis makettet szeretnék kézbe venni, meg azt ha az egykor 12es piros volt (95 %) akkor ne akarják megmagyarázni, hogy az sárga. (és most meg fű alatt mégis pirosként kiadni) : ) : ) : )

Elnézést, de ezt röviden nem nagyon lehetett elmondani és akkor még sok más részletet nem is említettem.

Üdv

Precíz Művek
Nagyzo 734282 2025. február 18. 22:38
Válasz erre
Pont erről van szó, ahogy írtad. Eldönthetjük, hogy az adott gyártó termékeit megvesszük, avagy kerüljük. Ezzel tudjuk elmondani a véleményünket az adott szituról. Az biztos, hogy mások, illetve a cégek általános hozzáállását és módszreit nagyon nehéz megváltoztatni akár érvekkel sem. Gondolom nem a magyar festések mindenre kiterjedő helyességére fognak időt és energiát fordítani, amikor nem mi vagyunk a nagy felvevőpiac, azaz nem ezek miatt veszik majd a készleteket. A Messer esetén valszeg nagyobb volt a felhördülés, lévén "kicsit" népszerű téma, de ha egy specifikusan magyar gépekre jellemző dolgot kellett volna megváltoztatni, az nem ment volna át. Az Edu esetében láthatóan elveszett az az alázat, ami a relatív kis cégekben még megvan, és igen, a kiegészítőik minőségét messze meghaladta pl a Reskit, vagy az egyéb, kisebb tehetetlenségi erővel rendelkező cégek. Azt meg egyenesen pofátlanságnak tartom, ahogy rákényszerítenek, hogy legalább 2 maratást meg kelljen venni pl egy pilótafülkéhez. Az egyikben a tükrök, műszerfal, a másikban a HUD és a katapultülés alkatrészei... Régebben minden ott volt egy maratáson, de aztán nagyon jól belőtték, h miket kell külön lapra tenni a sok értelmetlen alkatrész mellett. Arról nem is beszélve, hogy nagyon sokszor előfordul, hogy bűvészkedni kell a saját makettjükhöz való kiegészítők beépítésével, mert nem passzol a helyére, vagy a maszkok mérete eltér a maszkolandó felülettől. De hát az a "baj", hogy nagy általánosságban a makettjeik részletessége, minősége a bosszantó hibák (eltűnő szegecssorok, feszegetős illeszkedés, stb) ellenére még mindig a legjobb az adott témában. Szóval nagy a pofám, de az utsó elkészült makettem Edu, amivel most szuttyogok, az is, és már úton van a P-40E royal class is... Természetesen nagyon tudom utálni néha építés közben a céget, de a végén azért elégedett szoktam lenni az eredménnyel :-D
Zoli 734271 2025. február 18. 19:47
Válasz erre
Szia,

Nem teljesen értek egyet, de tényleg nem kell ezt túl ragozni. Viszont szerintem nem mindegy, hogy fogadja a kritikát, pláne segítő szándékot a gyártó. Ha nem akar vagy tud módosítani a tervein, szerszámán (mármint fröccsöntő...), az elutasítást kulturált módon, udvariasan is megteheti, az arrogancia nem a jó módja ennek. Másrészt ha egy szakértő tényekkel, képekkel alátámasztva mutat rá a hibákra, azt azért illik megköszönni, esetleg komolyan venni, talán elgondolkozni rajta. Azt pedig végképp nem értem, miért megoldhatatlan feladat odafigyelni a részletekre? Ha már festés, pl. a MiG-19 esetében néhány másodperc alatt találtam bőven elegendő képet ahhoz, hogy pontos magyar matrica készüljön a maketthez. És szerintem nem okozhat gondot ezek közül kiválasztani az üzemeltetés közben készült archiv képeket, a múzeumi állapotot bemutatókat pedig figyelmen kívül hagyni. (Persze van olyan készlet, aminél épp ez utóbbi lehetett a cél, és fel is tüntetik az útmutatóban, dobozon ezt.) Sokkal rosszabb a helyzet, ha az adott típus alváltozatát se sikerül beazonosítani... Elég nagy a háttéranyag, és a net jóvoltából szinte bármi megtalálható, anyagi ráfordítás nélkül is. A Clear Prop! szerencsére másként áll a vevőihez és nyitott a korrekcióra, így remélhetőleg pontos jelzések kerülnek majd a dobozba. Ugyanez igaz a Modelsvit esetében is. Ne menjünk bele, de az ukránoknak bőven van miért utálniuk minket, mégis engedtek a kérésnek és kiadják a magyar Su-22-est a megfelelő törzzsel. Pedig mi aztán tényleg kis piac vagyunk, de talán a Nyugat is vevő a magyar témára. És ha már Su-22, nem voltak rest a típuscsalád verzióinak megfelelő szerszámokat készíteni, akár mind új törzset kapott, ha arra volt szükség. De a Mirage III is felhozható példának, amit először beszegecseltek, majd a szakértők által mutatott képeket látva eltűntették a szegecssorokat.
Ha már Eduard, az említett Messer makett a jogos kritikák után ki lett javítva (új szerszám?), de ettől még sok gondom van a hozzáállásukkal, nemcsak a közelmúltbeli megnyilvánulás a probléma. Többet foglalkoznak a marketinggel, mint a termékeikkel. Értem én, hogy így bankot robbantanak, de azt az energiát beletehetnék a tervezésbe, máris más lenne a megítélésük. Már többször is emlegettem, hogy pl. a gyanta alkatrészeik részletessége a kb. 20 évvel korábbi Aires termékekét nem érik el. De olyanom is van, ami kicsit se látszik jobbnak, mint az adott makett elemei... A maratásaik néhány éve még elfértek egy csomagolásban is, azóta meg gyakran a makettek minden területére külön készletet adnak ki, amik egyenként annyiba vagy többe kerülnek, mint korábban a teljes készlet. Ezektől függetlenül általában megveszem a feljavítóikat is, persze főleg akkor, ha nincs más. Más kérdés, hogy a pontosság nem feltétlen az erősségük, egy 72-es Fw-190 műszerfal pl. közel 3mm-rel! szélesebb az eredeti alkatrészhez képest, és nehéz úgy méretre vágni, hogy minden műszer megmaradjon... A nagyon szép, nagyon részletes és nagyon jó minőségű makettjeik viszont engem is ugyanúgy levesznek a lábamról, mint mindenki mást, elfogadva az esetleges hibákat és egyszerűsítéseket. De attól még dühít, hogy miért nem tudnak jobban figyelni a részletekre.
Szóval a lényeg, hogy egy kis odafigyeléssel, esetleg minimális ráfordításokkal kiküszöbölhetők lennének a hibák, főleg a festéseket és jelzéseket illetően. De dicséretes, ha a gyártó legalább a jogos (tényekkel alátámasztott) kritikákat elismeri és a vevők elvárásai szerint módosít a készletén.
z
Nagyzo 734260 2025. február 18. 16:32
Válasz erre
Ezeknél a szakértéseknél azért azt is figyelembe kell venni, hogy a makettgyártók rengeteg típust, altípust, és szorozva 4-5-6-tal festési variációt gyártanak. Azt szerintem mindenki tudja, hogy nem várható el egy olyasfajta végletekbe menő ismeret az adott oldalszámú repülőről, mint egy fanatikus makettező 25 év alatt begyűjtött tudása. Ezhhez a teljesség kedvéért azt is hozzávehetjük, hogy valszeg létezik rengeteg olyan 25 éves kutatási anyaggal rendelkező szaktárs, aki teljesen máshogy tudja ugyanazt a gépet. Értem a szakértők törekvését a lehető legjobb készlet előállítására, de nem várhatjuk, hogy a gyártó erre az egy festésre tegye fel az egész életét. Mindenki odaállíthat az igazság pallosával és a bölcskek övével, de vajon miért kell tényként kezelnünk egy kívülálló véleményét, ha mi máshogy tudjuk? Köteles az Edu hamut hinteni a fejére, ha valaki azt mondja, hogy nem jó, amit csinálnak, holott ők is utánajártak? Pontosan tudja mindenki, hogy ez a hobbi a végtelen, sokszor a kultúra kereteit átlépő vitákról szól akár egy zöld szín árnyalatairól még úgy is, hogy az "én tudom jobban" tituluson kívül nem tényező a profit, a határidő, a piaci nyomás, ésatöbbi. Ha nem tetszik a makett, nem veszem meg. Ha próbáltam jelezni a véleményem szerinti hibákat a gyártónak, és nem vevők rá, akkor nem erőltetem. Borzasztóan semmi sem múlik ezeken a dolgokon szerintem, nem gondolom, hogy túlságosan nagy érzelmi és fizikai energiákat kellene ebbe feccölni.
Gabusch 734248 2025. február 18. 13:55
Válasz erre
Az a rossz hírem van, hogy és ez egyre inkább így lesz. A profit szükséges, tehát vagy az lesz, hogy megszűnik a makettek fejlesztése és gyártásba az eddigiek kerülnek, vagy az, hogy kisebb cégek irdatlan pénzekért gyártanak jó minőségben újdonságot az azt megfizetni képes/hajlandó szűk közönségnek. A többinek pedig marad a 3D nyomtatás.

A másik, hogy a technika fejlődésével (CNC) viszonylag egyszerűbb lehet a formákat elkészíteni, sokkal jobb minőségben, így értelemszerűen az elvárások is nőnek velük szemben. Mára ugye ott tartunk, hogy fröccsöntve is lehet közel olyan minőséget produkálni, mint 30 éve a Verlinden gyanták tudtak, csak éppen árban a töredékéért.

A 3D nyomtatás baromi nagy előnye, hogy a rajzok viszonylag olcsók, esetleg ingyenesek és oda módosítod őket akár ingyen elérhető szoftverekkel, ahova akarod. Nyilván ezeket meg kell tanulni, ha komoly beavatkozásokat akarsz csinálni, de mondjuk egy csövet rövidíteni nem egy nagy ügy, meg ládát pakolni rá sem.

És a nyomtatási technológia is rohamléptekkel fejlődik, az árak meg zuhannak. Nem állítom, hogy minden háztartásban lesz egy belőle, de találtam olyan oldalt, ahol lépésről lépésre megmutatja, hogy lehet a WoT összes tankját kinyomtatni belőle. Régi poszt, lehet, hogy már nem működik, az általa használt rajzprogramot 2017-ben lehetett utoljára hivatalosan elérni (de még letölthető). Meg a konverter is, ami egy shareware, de valószínűleg őt sem tartja már karban senki, alkalmasint talán meg sem lehet venni. Még nem próbáltam ki, de ami késik, nem múlik.
halaci 734241 2025. február 18. 12:37
Válasz erre
A jólvanazúgyhoz:
A régi, mainstream gyártókkal a legnagyobb probléma az, hogy ezek az idők hajnalán azért indultak, mert az alapító tulajdonosok makettet akartak gyártani. Ez volt a nünükéjük, és mint ilyenek, általában igyekeztek a kor színvonalán minél jobbat csinálni. Aztán az évtizedek meg a piac változása miatt mára tudtommal mindegyik szimplán valamilyen cégcsoport egyik powerpoint diája lett. Akik döntenek arról, hogy mi készüljön, azok már nem makettet akarnak csinálni, hanem profitot. Ez a hozzáállás persze pont a profitot szokta felemészteni (ld. a Heller és az Airfix dicstelen időszakát).
Most vagy annak köszönhetően, hogy újra divatosabb lett a makettezés (igen? nem? nem tudom), vagy annak, hogy a nagy nevek már olyan szar állapotban voltak, hogy makettet gyártani akaró tulajok tudták átvenni a patinás cégek némelyikét, vannak megújulásra utaló jelek, pl. az Airfix, de a Revellnél is. De ahol ez nem történik meg, ott maradnak a negyven-ötven éve jó színvonalúnak tekintett makettek.

A javítás, alternatív extrák terén nekem az volt a tapasztalatom, hogy erre a feltörekvő, a piacra betörni akaró cégek hajlamosabbak. Egyrészt mindenki, a makettező is szereti, ha kényeztetik, tehát egy javított alkatrész hozzácsomagolása az újabb dobozokhoz, vagy szétküldése a cég weboldaláról korábban rendelőknek nyugodtan mehet a PR és nem a gyártási költségek rubrikájába. A makett kijavításáról szól cikkek és posztok szintén ingyen reklámot jelentenek, ami fontos ahhoz, hogy egy cég nevét megjegyezzék.
Minden más esetben a gazdasági részleg fel fogja tenni a kérdést, hogy mennyi plusz értékesítést várhatnak a plusz melótól és költségtől? A helyzet meg sajnos az, hogy általában semmit, vagy messze nem annyit, hogy számszakilag megérje. Ha nagyon száguld a szekér, akkor lehet, hogy (megint csak PR okokból) bevállalják, mert éppen telik rá, de egyébként megy a "majd ha változtatunk, akkor megnézzük" dossziéba.
Gabusch 734239 2025. február 18. 11:55
Válasz erre
Nem is arra gondoltam, hogy eleve beletojnak egy makett legyártásánál a precíz kivitelezésbe, hanem arra, amit írtál is, hogy azért itt vannak határidők, plusz még a költséghatékonyságra is tekintettel kell lenni.
Régebben voltak olyan makettek, amihez adtak műgyanta kiegészítőt is, mondjuk egy másik fajta tornyot egy tengeralattjáróhoz, ez is lehet a javítás lehetősége, ehhez talán nem kell az egész szerszámot újragyártatni. Ugyan nem értek a műgyantaöntés ipari lehetőségeihez, de nem hiszem, hogy egy nevesebb gyártó ne tudna akár beruházni is annyit, hogy néhány makett javítására legyen kapacitása, illetve ne tudna szükség esetén gyártatni valakivel. Nagyobb mennyiségben vélhetően komoly eurocentekre is rúghat egy darab költsége, amely kétszeresének beépítése az árba nem fog feltűnni senkinek sem.

A "jóvanazúgy-faktor" azért működhet bizonyos szintig, mert a szegecsszámlálók, versenyzők viszonylag kis halmazát képezik a makettező társadalomnak.
Hasonlóan a kisebb országokban érdekes dolgok, vagy elviekben kevésbé kurrens cuccok sem feltétlenül rentábilisak, ezért nem kapsz kellő mennyiségben I. VH-s, pláne K.u.K. cuccokat nevesebb gyártóktól, míg válogathatsz egy rakat II. VH-s repülő és tank között. Nem tudom, hogy a Szent István mekkora üzleti siker lehetett, akár a Viribus Unitis-szal karöltve is, de gyanítom, nem túl nagy.

A FB-on van amcsi sci-fi csoport, napi sok bejegyzéssel. Itt elvétve kapsz vonatkozó maketteket, pedig azért a Star Wars vonulat meglehetősen ismert, szemben a Star Trekkel. És még az USA-ban is a 40 éves, mindenki által fikázott kitet adja ki újra a Round2, vélhetően azért, mert annak még megvan a formája és "jóvanazúgy". Pedig az egy nagy piac.
kervil 734233 2025. február 18. 10:59
Válasz erre
Nekem két dolog jutott eszembe az Eduardos vita kapcsán. Az egyik az ltom74 által is említett eset, amikor a kritikák hatására képesek voltak az új szerszámos Messzerüket lecserélni egy még újabbra, tehát annyira azért nem merevek, ha jogos kritikáról van szó.
A másik pedig egy pár hónappal ezelőtti hírlevelük zárócikke volt, amit közvetlenül azután írtak, miután hazajöttek az USÁ-ból valamelyik nagy makettrendezvényről. A cikk lényege az volt, hogy Amerikában milyen jó élményben volt részük, milyen segítőkészek és barátságosak voltak az ottaniak, és ha kritikát fogalmaztak is meg a makettjeikkel kapcsolatban, azt nagyon kulturáltan tették. Ellenpéldaként hozta fel, hogy felénk ez nem így szokás, leszedik a keresztvizet a makettgyártóról minden apróság miatt. Legrosszabbnak ilyen szempontból a sajátjait írta, a cseheket és a szlovákokat, minket nem emelt ki, de lehet, hogy ránk is gondolt.
Na megtaláltam közben, a tavaly augusztusi kiadás zárócikke volt:
info.eduard.com/en/08-2024-1/page-112
Rémlik, volt egy másik hasonló cikk is, ott az amerikai meg a japán közönséget vetették össze, hogy az amerikaiak milyen hálásan fogadták a F4F Wildcat-jüket, míg a japánok egy csomót fanyalogtak a Zero miatt.
slowmotion 734232 2025. február 18. 10:53
Válasz erre
Akkor ZDH. A lényeg, hogy bár megvan a magyar megoldás, és szívesen támogatjuk a magyar kisipart, azért ez indokolatlan pluszkiadás lenne a makett ára mellé.
borisz 734230 2025. február 18. 10:37
Válasz erre
Zafír bácsinak már van is íve hozzá.
slowmotion 734228 2025. február 18. 10:26
Válasz erre
Legfeljebb a H.A.D.-nak is marad biznisz. Igaz, ha az ember megveszi a Profipackot, akkor azzal számol, hogy matricára már nem kell pluszban beruházni.
dani416 734227 2025. február 18. 10:26
Válasz erre
Ebben az Edu vitában nem tudok mit mondani, de volt már tapasztalatom másokkal. A Hasegawától kértem egy XF-2 matricát és küldtek, persze a számla rendezése után, de nem volt drága. A Zvezdának vetettem fel X éve, hogy nem akarják esetleg a Mig-19-t is kiadni, ha már annyi ország használta. Udvariasan azt válaszolták, hogy előre 5 évre megvan a terv, de gondolkoznak rajta. A másik ötletemre az volt a válasz, hogy megfontolandó és továbbítják az illetékes elvtársnak. Ugyanis tavaly készítettem a Su-27-t állványon, repülő üzemmódban, de a Su-33 készletüket repülve, földön le-, és felhajtott szárnyakkal is el lehet készíteni, vagyis 1 doboz, 3 gép. Nade ha repül, akkor nem lehet látni a beömlőkön keresztül a lapátsort, mert ugye az pörög sokezerrel. És a mostani lapátsor mellé egy kis szerszám módosítással (vagyis nem kell egy zsír új) oda lehetne biggyeszteni két olyan kör alakú alkatrészt, ahol nem szépen kivehető az összes lapát. Mert ugye autóknál létezik a piros lámpánál motorleállító funkció, de odafent ez nem egészséges. :-D Kíváncsi leszek, hogy megcsinálják-e? De a lényeg, hogy teljesen kulturáltak voltak mindkét alkalommal.
Meg egyszer a Revellnek is írtam, hogy kellene egy matrica pótlás, de az volt a válasz, hogy az egy Hasegawa átvétel, így ők nem tudnak mit tenni. Udvariasan utasítottak el. De a net úgyis tele van matricákkal. ;-)
borisz 734226 2025. február 18. 10:15
Válasz erre
Micsoda?

Precíz tök normálisan írta, hogy hibás a minta, mert... Erre Vladimir belekötött, hogy jobb nem is csinálni magyar makettet. Amikor valaki kérdezte, hogy miért, akkor az volt rá a válasz, hogy mert jön ya_gabor, és talál rajta egy csomó hibát.

Ja, meg számon kért valami "arany színű" MiG-21-et rajta. Tippre Cápetit, de több nem derült ki számomra.
halaci 734222 2025. február 18. 09:37
Válasz erre
"Ha az Edu nem volt arrogáns"

Ezek szerint sajnos az volt. Ráadásul ha ez a festésre vonatkozott, akkor ott az előkészítési költségekre vonatkozó érvelés is tárgytalan. Szóval ez így nem jó, jogosan hagy rossz szájízt.
atika 734221 2025. február 18. 09:13
Válasz erre
Szinte egyszerre írtuk ugyan azt! :)
  Tovább >>>
1.,2.
1., 2.