Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
Microbacchus | Adatlap | 734849 | 2025. március 9. 00:27 | ![]() | |
borisz | Adatlap | 734644 | 2025. március 1. 12:59 | ![]() | |
Sziasztok! Nekem az AK Intermediate Gauzzy Agent (zöld címkés Gauzzy) sem volt elég híg, illetve felhasználó barát, ezért némi kísérletezés után beszereztem hozzá az AK 3gen Acrylic Thinert. Cikkszám szerint AK11500. No, így már működik, nem köt bele a pisztolyba, szebben terül. Ha valaki hasonló cipőben jár, ezt nyugodtan tudom javasolni, illetve köszönöm a tanácsokat a hobbitársaknak! | |||||
vation | Adatlap | 734414 | 2025. február 22. 19:02 | ![]() | |
G.D | Adatlap | 734413 | 2025. február 22. 19:02 | ![]() | |
Köszi, ez a rásimogatás nem volt meg (mondjuk nem is igen akarta hagyni magát), azt gondoltam, annak magától is be kéne következnie. | |||||
halaci | Adatlap | 734411 | 2025. február 22. 18:24 | ![]() | |
Ez így biztosan nem jó. A víznek a szivacs tetejéig kell állnia, talán egy fél milliméterrel lejjebb. A szivacs annyira át kell itatva legyen a vízzel, hogy ha akár csak egy picit megnyomod a tetjét, akkor már felül tócsa kell képződjön, ami viszont rögtön vissza is szivárog a szivacsba, ha elengeded. A papírt rá kell simítani a vizes szivacsra, óvatosan kinyomva alóla a légbuborékokat. Előfordulhat, hogy a papír két oldala nem egyforma, az egyik kicsit viaszos - ebben az esetben az kell a szivacs felőli oldalon legyen. | |||||
G.D | Adatlap | 734410 | 2025. február 22. 17:47 | ![]() | |
Nekem is úgy tűnik logikusnak... | |||||
Da_ni | Adatlap | 734405 | 2025. február 22. 17:38 | ![]() | |
Én "házi" wet palette-t használok, de a papírnak a szivacshoz kéne tapadnia szerintem. | |||||
G.D | Adatlap | 734404 | 2025. február 22. 16:29 | ![]() | |
halaci | Adatlap | 733837 | 2025. február 10. 09:51 | ![]() | |
Köszönöm az infókat, akkor ezek alapján válogatok majd. | |||||
Block50 | Adatlap | 733835 | 2025. február 10. 09:15 | ![]() | |
Én is AK terméket használok. Egy palackom kb. 2 évig volt használatban és 10-12 db makettet fújtam le vele. Főleg 1/72 repcsikat. Valószínűleg nagyobb rutinnal takarékosabban is lehet használni. | |||||
slowmotion | Adatlap | 733834 | 2025. február 10. 09:14 | ![]() | |
Valóban, nem találtam semmilyen szavatossági dátumot az alapozón. Mondjuk vicces volt a Google Lens fordítója, megtudtam, hogy a GSI Komló Klub gyártja az alapozót :) | |||||
téglatesó | Adatlap | 733833 | 2025. február 10. 07:57 | ![]() | |
Festékekkel, alapozókkal nem volt még ilyen gondom, hogy lejártak volna. Amúgy mindegyikben van keverőgolyó, szóval fel lehet őket rázni hosszabb állás után is. Lakkokkal kell vigyázni: úgy néz ki, az AK matt spray lakkom berohadt, kifújva a felületre csomókban állt össze, pedig jól fel lett rázva. Amúgy tegnap nem jól írtam, nem Vallejo volt a szürke alapozó, ami göcsörtös felületet adott, hanem Green Stuff World. Vallejótól zöld (4bo) spray van, az egész tűrhető, de az AK minőségét nem éri el. | |||||
slowmotion | Adatlap | 733832 | 2025. február 10. 07:48 | ![]() | |
Megnézem, ha hazaérek, de nem rémlik lejárati dátum. És van a flakonban valami csörgős izé, úgyhogy akkor is fel lehet rázni, ha betömörödik az aljára a cucc. Szerintem világvége plusz egy napig jók. | |||||
halaci | Adatlap | 733830 | 2025. február 10. 07:15 | ![]() | |
Köszönöm mindenkinek a tippeket! A szellőztetés fújás közben nem gond, mert csak kis darabokról lenne szó, annyi időre kinyitom az ablakotés ott fújok. Meddig használhatók ezek a palackok? Azt láttam, hogy a nagyobbak jobban megérik, de nálam az valószínűleg évek alatt sem fogyna el. Még a kicsi sem, tavasztól késő őszig tudok pisztolyt használni. | |||||
slowmotion | Adatlap | 733822 | 2025. február 9. 21:13 | ![]() | |
1000-es Gunze Acqueous Surfacer, ami viszonylag enyhe szaghatással bír. Be kell gyakorolni, a porlasztófejet törölgetni, de használható. 1500-as Gunze Finishing Surfacer - na ez büdös, mint a... szóval ez után is frankón kell szellőztetni. | |||||
slowmotion | Adatlap | 733821 | 2025. február 9. 21:11 | ![]() | |
Várjál, Te én vagy, vagy én Te vagyok! Illetve mégsem, mert nekem az 1000-es szürke Gunze Surfacer az Acqueous, mondjuk 1500-asból másik, csak más színű. | |||||
Varjúbácsi | Adatlap | 733810 | 2025. február 9. 20:03 | ![]() | |
Szia! Én a Gunze Surfacer 1000 (szürke), a MrFinishing Surfacer 1500 (fekete) alapozókat használom, ha herótom van beröffenteni a légecsetet. | |||||
téglatesó | Adatlap | 733802 | 2025. február 9. 18:31 | ![]() | |
Helló! Az AK szürke alapozót szoktam használni, szerintem nagyon jó, akárcsak a spray festékeik. Próbáltam a Vallejot is (abból is szürkét) de az nem jött be, olyan göcsörtös lett a felület, bárhogy próbálkoztam vele (ugyanezt tapasztaltam a spray festékeikkel is). De az AK tényleg jó. A nagyobb kiszerelést érdemes keresni. | |||||
halaci | Adatlap | 733799 | 2025. február 9. 18:00 | ![]() | |
bocs, szerkesztés közben telefon, én meg elküldtem a kommentet. Szóval: A használatát nem befolyásolja, amíg az új tű nem sokkal rövidebb a réginél, mert hozzátoldani ugye nem fogsz tudni. | |||||
halaci | Adatlap | 733798 | 2025. február 9. 17:58 | ![]() | |
Spray alapozót használ valaki? - Ha igen, melyiket? - Mennyi ezeknek a használhatósága, ha csak időnként, apróbb dolgokhoz használnám? Most éppen ülést, kabinbelsőt szeretnék lealapozni, de most a hidegben nem szeretnék pisztollyal fújni, mert nehéz kiszellőztetni utána. Meg egyébként is időnként jól jönne, ha valami kifelejtett alkatrészhez nem kellene összerakni a pisztolyt, aztán több alapozót kipucolni belőle, mint amennyit kifújtam. | |||||
halaci | Adatlap | 733797 | 2025. február 9. 17:52 | ![]() | |
a tű hosszában lehet eltérés, de azon könnyű segíteni, le kell vágni egy kicsit a végéből, ha túl hosszú. A használatát nem befolyásolja, amíg a A tűk egyébként szerintem nagyjából csereszabatosak, a dűznik és az aircapek menete szokott eltérő lenni koppintástól függően. | |||||
slowmotion | Adatlap | 733765 | 2025. február 9. 10:04 | ![]() | |
És tényleg basszus... most vissza kéne menni az időben, és újracsinálni. De legközelebb ezt fogom csinálni, ha sötét műanyagra kell fehér alapot csinálni (van még egy BA Super Hornet, meg egy Frecce Tricolori MB.339, meg szerintem valamelyik régi F-1-es autónak is sötétzöld az alapszíne, aminek száztíz év múlva fogok nekiállni) De köszönöm a tippet! | |||||
slowmotion | Adatlap | 733764 | 2025. február 9. 09:59 | ![]() | |
Na ez jó ötlet, köszönöm! Olcsó alkatrész, de átjárás van a különböző gyártók között? Úgy értem, a BD-Fengda-Fine Art-Amazing Art-mittoménmi márkák 0,3-asa ugyanolyan paraméterekkel bír, vagy van köztük eltérés, ami miatt mondjuk már nem férnek be a tűhatároló kupakjába? (Már feltéve, hogy tűhatárolónak nevezzük azt a bizgentyűt, amit hátul csavargatva be tudjuk állítani, hogy maximun mennyire lehessen hátrahúzni a billentyűt) | |||||
kervil | Adatlap | 733762 | 2025. február 9. 08:56 | ![]() | |
Sima felületen óvatosan a görbülettel ellenirányban nyomkodva meg lehet próbálkozni a kiegyenesítésével, de tökéletes már nem lesz. Ha van pótlás, és egyébként sem túl drága alkatrész, akkor a helyedben egyszerűen csak kicserélném. Kidobni amúgy kár az ilyen tönkrement tűt, csomó mindenre használható, pl. pillanatragasztót felvinni. | |||||
Vadász | Adatlap | 733761 | 2025. február 9. 08:51 | ![]() | |
Tegyél fel először egy világosszürke vékony réteget, és arra mehet a fehér. A így vékonyabb rétegben fogod elérni a megfelelő takarást. | |||||
slowmotion | Adatlap | 733758 | 2025. február 9. 08:30 | ![]() | |
Megint én. Levettem a tűvédő sapkát, de szerintem valamibe beleakadtam véletlenül, mert kicsit elferdült a tű vége. Tudok vele kezdeni valamit házilag, vagy kuka? 0,3-as, egyik-a-sok-közül kínai tűről van szó... | |||||
kervil | Adatlap | 733755 | 2025. február 8. 22:16 | ![]() | |
Ezzel a konkrét festékkel még nem volt dolgom, de a fehéreket alapból kicsit sűrűbbre szoktam hagyni a rosszabb fedésük miatt, olyan 60:40-ben szoktam őket higítani általában. | |||||
slowmotion | Adatlap | 733752 | 2025. február 8. 20:45 | ![]() | |
Aki már használt tégelyes fehér Gunze Acqueizé Surfacert: kb milyen arányban célszerű higítani? Már a nem tudom hányadik réteget festem, de eleg nehézkesen akar fedni... Azt hiszem, anno 1:1-ben ütöttem fel. Az túl híg? | |||||
vation | Adatlap | 733525 | 2025. február 3. 08:14 | ![]() | |
POnt ez jutott nekem is eszembe, h nem csiszltam meg. És azt így hogy már fent van a lakk meg fogom tudni csiszolni, vagy ujra kell fújnom a szint is? | |||||
Vadász | Adatlap | 733524 | 2025. február 3. 07:37 | ![]() | |
Ameddig nem csiszolod át a matt felületet, soha nem lesz tükörfényes a fényes lakk a felhordása után. | |||||
vation | Adatlap | 733517 | 2025. február 2. 20:32 | ![]() | |
Anno amit festettem ugyanebben a kategóriában a sima fényes festék sokkal fényesebb mint a most matt+lakkal megfújt. Na de mindegy akkor ezt most elengedem, hogy tükör legyen. Max adok több réteget, hátha az felhozza majd valamennyire. Festőkabin jópofa, jelen pillanatban nem fér el sehol. | |||||
halaci | Adatlap | 733508 | 2025. február 2. 17:36 | ![]() | |
Mindegyik az. Beletöltöd a pisztolyba, telibenyomod és fényes lesz. Legfeljebb nem makettnek, hanem egy kínai fröccsöntött játéknak fog kinézni. A szép fényes lakkozás, hogy a részletek is megmaradjanak és a csillogása is olyan legyen, mint a valódi járműveké, meló. Tök mindegy milyen lakkal fújod. Egy lépcsőben is meg lehet fújni, de akkor készülj fel arra, hogy nem az lesz az eredmény, amit mások képein és videóin, vagy egy kiállításon látsz. A maszk pedig fújásnál (főleg most, amikor gondolom nem akarod beengedni a mínuszokat, amíg fújsz) még a vizes akriloknál is erősen ajánlott. Ott az oldószer ugyan nem ártalmas (annyira), de a műgyanta szemcsék, amiket a levegőbe porlasztasz ugyanúgy nem a tüdőbe valók. A festőkabin opcionális, könnyebb kiszellőztetni a helyiséget, ha a levegőbe fújt anyagot valami rögtön el is szívja és nem lebeg ott. | |||||
vation | Adatlap | 733506 | 2025. február 2. 16:55 | ![]() | |
Uhh, kb 5 év kihagyás után kezdneném ujra, de a leírtak alapján ez nekem nagyon összetettnek tünik, főleg ez észteres cucc és a ezzel járó körülményességg. Nincs egy olyan lakk, ami alapból extra fényes és így a matt festékből is fényeset csinál? | |||||
halaci | Adatlap | 733498 | 2025. február 2. 14:11 | ![]() | |
Autóhoz én csak videók alapján tudok tanácsot adni, de azok alapján én először is váltanék valami nem vízbázisú lakkra. Ha jól értem (a kérdéseid alapján), akkor első próbálkozás és szerintem a vízes lakkokat nehezebb (trükkösebb) úgy fújni, hogy szép eredményt kapjál. Leginkább a lacquer (észter) bázisúakat ajánlanám, mint a MrHobby GX112, Tamiya LP-9, esetleg Tamiya X-22. - az első pont a higítás. ha szalonfényt akarsz, akkor több (sokszor három-négy-öt) finom rétegben kell felhordanod. én általában 40:60 arányban szoktam higítani (40 a lakk) - Az első egy-két rétegnél még csak éppen, hogy fényesedni fog a felület és a lakk szinte azonnal ráköt, nem látszik nedvesnek a felület. Ez csak arra szolgál, hogy jól tapadjon hozzá a következő. Ez a két réteg lehet még erősebben (30:70) higított, alacsonyabb nyomással fújva, nehogy pacázzon. - A harmadik, 4. réteget már lehet "nedvesen" fújni, úgy, hogy a lakknak még legyen ideje terülni, de itt sem szabad elárasztani. - Az gondolom egyértelmű, hogy a rétegek között kell tartani némi száradási időt és főleg a 3. réteg után ez alatt valami védőburok alatt tartani a makettet, mert a friss lakkba az összes létező porszemcse beleragad. - az észteres lakkok nem csak büdösek, hanem kifejezetten ártalmasak is, szóval respirátor maszk, elszívó kabin, fújás közben-után szellőztetés. (az utóbbit ráadásul össze kell hozni az előző pont porvédelmével.) | |||||
vation | Adatlap | 733485 | 2025. február 2. 13:23 | ![]() | |
Köszi a választ, Akkor ez félig jó hír nekem, mert már éppen készültem lemarni a festéket. Matt festéket fújtam lakkalm most kb selyemfényű. Most jönne a matrica, viszont a végeredmény nekem mindenképpen fényesebb kell legyen mint jelenleg, mert egy autót csinálok. Hogyan tudom ezt majd még fényesebbre fújni, illetve melyik anyagot ajánlanátok hozzá? Köszi | |||||
halaci | Adatlap | 733480 | 2025. február 2. 12:48 | ![]() | |
Kiegészítés: Ezért javasolják, hogy félfényes vagy fényes lakkal zárják le a maketteket a matricázás előtt, kényelmesebb a munka vele. De az eredeti kérdés nem az volt, hogy matt felületre matricázna, hanem hogy elég fényes lesz-e a vízbázisú fényes lakk a matricázáshoz? Erre írtam, hogy nem kell tükörfényes felület. | |||||
halaci | Adatlap | 733479 | 2025. február 2. 12:44 | ![]() | |
a matt felület (a teljesen matt) gyakorlatilag azt jelenti, hogy szemcsézett, a fény egy irányú visszaverődése helyett mindenfelé szórja a beeső fényt. Ezen könnyebben marad levegő a matrica alatt a mikroszemcsék között. Gondosabban kell eljárni a matricázásnál, valószínűleg agresszívabb matricafeszítő kell hozzá (ami meg nagyobb eséllyel csinál valami disznóságot az alatta lévő rétegekkel, vagy csámcsog bele egy érzékenyebb hordozójú matricába). De a "tejesedést" nem a matt felület okozza, csak ezen könnyebben kijön a felhasználó rossz munkája. | |||||
slowmotion | Adatlap | 733478 | 2025. február 2. 12:36 | ![]() | |
Viszont matt felületen betejesedik a matrica hordozófilmje, nem? | |||||
halaci | Adatlap | 733477 | 2025. február 2. 12:34 | ![]() | |
- a fényes az fényes, főleg ha gondosan, több vékony rétegben fújod fel. - vízbázisú lakkból is van fényes. - a matrica alá nem kell tükörpadló. A lakkozás részben a már felhordott festést védi pl. az agresszívebb matricalágyítóktól, részben segíti felületen a pozicionálást, de egyikhez sem kell az, hogy a bolha hasraessen rajta. | |||||
vation | Adatlap | 733471 | 2025. február 2. 12:15 | ![]() | |
Üdv, Az lenne a kérdésem, ha matt festékre fényes lakkot fújok az fényes lesz, vagy csak a fényesnek egy gyengébb foka? Nézegettem a festékeket és jól látom, hogy viezesbázisuban inkább a matt a jellemző? Matricázás előtt állok és az alap festékem eléggé matt én lefújtam AMMO glossy lackkal, de attól félek ez még nem elég fényes a matricázáshoz. Köszönöm, Norbert | |||||
borisz | Adatlap | 733415 | 2025. február 1. 14:04 | ![]() | |
Köszi mindenkinek! | |||||
Block50 | Adatlap | 733403 | 2025. február 1. 10:23 | ![]() | |
Pont most akarom kipróbálni pisztolyból mert eddig csak ecseteltem, de akkor ovatosabb leszek Egy masik forumon a sima vizes öblitést ajánlottak rá ahogy az ecsetbol is mosni szoktam. Gondolom túl sokat nem érdemes várni a használat után... A lakkokat különösen utálom takarítani mert nagyon nehéz ellenőrizni a tisztaságot | |||||
pmheros | Adatlap | 733401 | 2025. február 1. 10:05 | ![]() | |
Üdv! Néha használom a rövid nevű Intermediate Gauzy Agent Shine Enhancer lakkot, de nekem sincs tökéletes vegyi anyagom a kényelmes eltakarításhoz. Arra már rájöttem, hogy a pisztoly tartályára mindig tegyek kupakot, hogy (a gőztér miatt) legalább a tartály oldalfalára ne száradjon fel a lakk. Ha nem kezdett kiszáradni a lakk, akkor a denaturált szesz, és téli szélvédőmosó is elég jól viszi. A végén Tamiya Airbrush Cleaner -rel is átmosom még a pisztolyt. Néha áztatási időt is hagyok neki, és kefe is kell a művelethez olykor. Üdv.: pmheros | |||||
rod666 | Adatlap | 733400 | 2025. február 1. 09:46 | ![]() | |
Nekem (a használat után egyből) a denaturált szesz kihozta. Ecsetből meg a víz. | |||||
borisz | Adatlap | 733397 | 2025. január 31. 23:35 | ![]() | |
Sziasztok! A zöld Gauzyt ki mivel szokta kimosni a festékszóróból? Egyszer már használtam, és úgy kellett észter hígítós zsepivel lekapirgáljam a tűről pár perc után. Vagy ez ilyen? | |||||
gitaros | Adatlap | 733241 | 2025. január 28. 13:45 | ![]() | |
:) Mindenképpen. A sárkány center nevű kínai piacon a műkörmös standon már előre köszön az eladó :) (130 kg vagyok, 185 cm magas ... szerinted hogy néznek rám a "plázacica"vásárlók? ) viszont kiváló ecseteket és mindenféle csipesz, szike... eszközöket lehet kapni. | |||||
borisz | Adatlap | 733216 | 2025. január 27. 22:54 | ![]() | |
Majd egy beszámolót írnál róla? Van elég furcsa dolgom így is, nem akarom beleásni magam a műkörmökbe is. :D | |||||
gitaros | Adatlap | 733199 | 2025. január 27. 13:39 | ![]() | |
Block50 | Adatlap | 733198 | 2025. január 27. 13:32 | ![]() | |
Nekem egy másik felületen nemrég ajánlották a műkörmös fóliát. Aurora transzferfólia. Nem is kell festeni, mert anyagában adja azt a feelinget mind a HUD. Még nem próbáltam, de be fogom szerezni | |||||
gitaros | Adatlap | 733197 | 2025. január 27. 13:26 | ![]() | |
Sziasztok! Szeretnék érdeklődni, hogy a vadászgépek head of display-t mivel lehet festeni, hogy realisztikusan színváltó legyen? Köszönöm a segítséget! |
Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
Ti is tapasztaltatok problémát a műanyag üveges MRP festékek záródásával? Sokadjára kapok kissé kifolyt állapotban festéket (eltérő webshopokból). Illetve mióta nem simán asztalon, hanem egy cipősdobozban tárolom őket, eszement erős szag csap meg már a doboz felnyitásakor. Tamiya LP, Gunze C-széria, AK RC festékeknél semmi ilyesmit nem tapasztalok, pedig azokat tökéletesen záródó régebbi ételhordós dobozokban tartom. Mióta kivezették a valódi üveget, 4 különböző műanyagüveg/kupak megoldású MRP festéket kaptam, és szinte minddel volt/van valami gond. A csavarosak közül sokból kifolyt valamennyi festék a szállítás során, a cseppentősek fedele idővel meglazul, és maga a műanyag mindegyik típusnál hamar opálossá vált. Sajnos megürült Tamiya, Gunze 10 ml-es tartályba nem fér bele csak az, amelyik már nagyon fogyóban van, illetve nincs is sok ilyen üvegcsém. Egyelőre szerencsére látványosan egyik sem fogy párolgással, de azért a biztonság kedvéért jó lenne valami normálisan záródó valódi üvegben tárolni ezeket a festékeket is. Sajnos neten nem találtam senkit, aki régi MRP üvegeket árult volna. Más festékgyártók üvegcséi (pl. MCW árul üresen is) pedig nagyon drágák, 1500+... Jó lenne valami olcsó és jól záró valódi üveget találni.
Ha bárkinek van ötlete, azt előre is köszönöm:)