/ Fórumok /

Érdekes videók, podcastok

A makettezés napjainkban tapasztalható aranykorában nagy szerepet játszanak a videómegosztó oldalak tartalmai, amelyekből új technikákat leshetünk el, belepillanthatunk új makettek dobozába, esetleg áttekinthetjük egy általunk is megépíteni kívánt makett teljes építési folyamatát, előre felkészülve a bökkenőkre. Ha érdekes, tanulságos videóra, vagy podcastra bukkantál, oszd meg velünk itt a fórumon!
A topikhoz csak bejelentkezett felhasználók tudnak hozzászólni. Kérem, jelentkezzen be itt!
B.Gábor 734948 tegnap 11:02
Válasz erre
Köszsönjük szépen, nagyon jó vendégeket hívtatok! ;)
NagyMeszler 734913 tegnapelőtt 16:56
Válasz erre
2025 03 10 AMP Podcast 07
2025 03 10 AMP Podcast 07

Az A.M.P. podcast ma megjelent adásában folytatódik a HADtörténelem, valamint szóba kerül egy verseny makettboltok között, a Tornado GB, Zvezda bojkott és Eduard új matricatechnológiája: www.youtube.com/watch

Hálásak vagyunk, hogy elfogadta a meghívásunk Magó Károly és Rácz Róbert, tavasszal ők lesznek a podcast vendégei, Szegedi Feri pedig marad állandó tagként.
Innentől nem fogok minden új epizódot posztolni ide is, hiszen már nagyjából látjátok, mit csinálunk kéthetente, aki kedvet érez hozzá, fel tud iratkozni.
Köszönjük a megtisztelő figyelmet! 😊
B.Gábor 734713 2025. március 3. 11:00
Válasz erre
Sziasztok!

Először: itt is megköszönöm a podcasteket, nagyon rájuk kaptam. Minden adást meghallgattam, bár bevallom őszintén, a filmes részt átugrottam, de mindezek ellenére köszönöm, hogy megpróbáltok minél sokszínűbb tartalmat összerakni!

Másodszor: pár vendéget én is javasoltam (Kormos Péter, Vadász István, Kraft Péter, de még lehetne sorolni), de való igaz, Forintos Kálmán nevének az elsők között kell lennie! Csak azért nem írtam be akkor, mert őszintén szólva nem tudok róla semmit, a makett.org-os interjúja már nagyon régi, azóta róla semmit sem hallottam. Ha van a legpozitívabb értelemben "nagy öreg", akkor ő az!

Üdv
Gábor
kervil 734633 2025. február 28. 20:48
Válasz erre
Igen, ugyanezt az előzetest linkeltem pár hozzászólással korábban én is :)
Sennás 734632 2025. február 28. 20:32
Válasz erre
MoMi 734629 2025. február 28. 19:43
Válasz erre
kervil 734615 2025. február 28. 08:40
Válasz erre
Én is így voltam, miatta kalandoztam el anno a repülőktől a harcjárművek felé. Mondjuk ez nálam csak elkalandozás maradt, mert pár harcjárműves építés után visszatértem a repülőkhöz, és az újrakezdés után is fixen ott maradtam, de ha ő nincs, valószínűleg ennyi kitérőt sem tettem volna.
Elnar 734610 2025. február 27. 22:06
Válasz erre
Ez a név volt talán az első amit megjegyeztem a makettezők közül.
Először igazából a grafikái miatt, mert Benczúr László után ő volt a következő, aki nem csak átmásolta, hanem megrajzolta a nézeteket (nagyon sokszor évtizedekig másolódnak hibák).
Szerintem az ő munkássága lehetett az, ami az addig kifejezetten repülős vonalról a harcjárművek felé terelt. Amiket készített és írt, azt "olyan jóízűen, hogy meghozza az ember étvágyát"
Kferro 734609 2025. február 27. 21:15
Válasz erre
Ó tényleg, Forintos Kálmán!
Repülős vagyok, nem harcjárműves, de az ő cikkeit mindig örömmel, áhitattal olvastam. Többször is.
Sennás 734582 2025. február 26. 19:54
Válasz erre
GkqUdREWIAA_C7d.jpeg
GkqUdREWIAA_C7d.jpeg

Fílmforgatás Nahátosztánban 😉
Valami gyatra "Armata replika" mi az egy T-55?
kervil 734535 2025. február 25. 18:44
Válasz erre
Ez egy remek hír! Tényleg nagyon jó volt az adásban, és mindig jobb, ha többen vagytok, többfelől tudtok majd megközelíteni egy-egy témát.
Látom, a videó alatt is ajánlottak már egy-két lehetséges vendéget, akit szívesen meghallgatnának, nekem azonnal eszembe jutott még Forintos Kálmán bácsi, remélem, még jó egészségnek örvend. Azt hiszem, sokan vagyunk úgy, még mi, repülősök is, akik anno a Modell és Makett és a Pro Modell idejében csak bámultuk a csodás diorámáit. És nem csak makettezőként, de attól függetlenül is nagyon érdekes ember.
www.youtube.com/watch
NagyMeszler 734532 2025. február 25. 18:26
Válasz erre
Ó, hát ilyenen nem bántódunk meg, ha valamelyik vendég vagy valamelyik téma nem tetszik valakinek vagy nem jön át a többségnek. Kísérletezgetünk, kipróbálgatjuk az ötleteket, de a visszajelzésekből értünk, úgyhogy köszi, hogy mondtad.

Ferivel a második részt már felvettük korábban, március 10.-én jön a folytatás.
Annyira összehaverkodtunk, hogy megkérdeztük tőle, nem lenne-e kedve állandó résztvevője lenni a podcastnak? Volt kedve, úgyhogy valójában "hivatalosan" már hárman vagyunk, csak még nem jelentettük be így.
Természetesen nem csak a HAD-ról lesz szó ezentúl és lesznek más vendégek is, akikkel már négyesben fogunk beszélgetni.

Például arról is lesz szó valamikor, hogy ki mit ért "örömmakettezés" alatt, mert ez is egy érdekes téma.
kervil 734524 2025. február 25. 15:34
Válasz erre
"A lényeg a "magamnak építek" kifejezésen van, ami nem azt jelenti, hogy megelégszem az igénytelennel, vagy a minimállal, de nem kell hozzá másvalaki szubjektív mérlege, hogy megmondja, szép-e, jó-e a makett."
"Mindenki úgy csinálja, ahogy neki megfelel, és jól érzi magát közben."
Ezekkel én is maximálisan egyetértek. Amit felhoztam, az nem erre vonatkozik, hanem arra a véleményre, hogy a makettező, ha versenyekre kezd járni, szükségszerűen máshogy kezd építeni, mert szintet akar lépni, és emiatt kilép a saját örömszerző makettezéséből. Erre mondom, hogy kinek mi jelenti az örömöt a makettezésben. Mert van, aki versenyek nélkül saját polcra is úgy épít, hogyha versenyre menne, sem tudna jobban, mert minden alkalommal a saját képességei és lehetőségei adta maximumra törekszik, míg Feri szerint az örömmakettezésbe beleférnek a hibák is, meg a kisebb pontosság, mert az öröm magán az építésen van.
Nagyzo 734521 2025. február 25. 14:08
Válasz erre
Feri a saját gondolatait és hozzáállását mondta el, ami kb egyezik az enyémmel, illetve nagy vonalakban a tiéddel. A lényeg a "magamnak építek" kifejezésen van, ami nem azt jelenti, hogy megelégszem az igénytelennel, vagy a minimállal, de nem kell hozzá másvalaki szubjektív mérlege, hogy megmondja, szép-e, jó-e a makett. Attól még lehet valaki maximalista, hogy magának épít, vagy más kifejezéssel élve örömmakettezik. Ahogy a podcastban is elhangzott, fontos, hogy a hobbi ne váljon frusztrációvá, ne a kényszer hajtsa az embert. Én örülök, h Feri kimondta, amit én is gondolok, mert fontos, hogy az ember ne érezze fura madárnak magát, ha nem akar versenyre makettezni mindenáron. Én is indítok néha ezt-azt, borzasztóan örülök a díjaknak, de kb ennyi, nem fontos a szereplés. Azt meg pláne nem gondolom, amit sokan állítanak, hogy az nem is makettező, aki nem versenyez. Mindenki úgy csinálja, ahogy neki megfelel, és jól érzi magát közben.
kervil 734516 2025. február 25. 12:34
Válasz erre
Nem bántásból, de ezerszer érdekesebb vendég volt egy makettező podcastben Szegedi Ferenc, mint az előző adás vendége. Őt csak nagyon szőrmentén lehetett a makettezéshez kapcsolni, és amiről beszélt, annak se volt túl sok köze hozzánk. Mivel nagyon ráértem (épp egy Phantomot stencileztem közben), őt is meghallgattam, de ha kevesebb időm lett volna, tuti áttekerem.
Szegedi Ferenc viszont nagyon érdekes volt, és örülök, hogy még egyszer visszatér.
Egy dologgal vitatkoznék csak, ez pedig az örömmakettező hobbista vs. "profi" versenymakettező felosztása, meg hogy mit tesz meg az ember az egyik és mit a másik esetben, ha szintet vált köztük oda és vissza. Azt hiszem, járunk páran ugyanabban a cipőben, akiknek a makettezés nem lehet pusztán "öröm" az általa definiált értelemben akkor sem, ha soha nem készülünk versenyre. Tudom, a maximalizmus egyfajta kényszeres pszichés zavar, de mit lehet tenni, ha az ember ilyennek született vagy ilyennek nevelték. Persze valahol mindig kompromisszumot kell kötni, mert a valóságot tökéletesen nem lehet lemásolni, viszont ezt a határt az ilyen ember a saját lehetőségeihez képest próbálja a lehető legtovább kitolni. Még úgy is, hogy soha nem nevez versenyen, nem is tervezi. Szóval van, akinek az örömmakettezés része az is, hogy minden kis szirszart pótol és kijavít a saját polcra készülő makettek esetében is - mert neki magának csak így nyújt örömet a végeredmény.
NagyMeszler 734487 2025. február 24. 17:01
Válasz erre
AMP Podcast 06
AMP Podcast 06

Ebben az adásban vendégünk Szegedi Ferenc, a matricákat gyártó HADmodels alapítója, akivel matricagyártásról, a cég indulásáról, az első termékekről, a magyar piac sajátosságairól és spirális galaxisokról beszélgettünk: www.youtube.com/watch
Sennás 734385 2025. február 21. 16:44
Válasz erre
20250221_163844~2
20250221_163844~2

Még az 1:35 E.T modell is adja maratásból a zsanért.
Sennás 734383 2025. február 21. 16:25
Válasz erre
lacipapa 734379 2025. február 21. 15:18
Válasz erre
Úgy látom,hogy ez egy Willis Jeep.Ezek fényszórói,befelé felhajthatók voltak.
Sennás 734168 2025. február 17. 10:58
Válasz erre
Screenshot_20250216_205653_Facebook
Screenshot_20250216_205653_Facebook
Screenshot_20250216_205650_Facebook
Screenshot_20250216_205650_Facebook

Beépített "szerelö lámpa" okos kis megoldás!
Sennás 734071 2025. február 15. 13:44
Válasz erre
youtu.be/R0UQKuPj8Tg

Polcra felraknám szívesen.
Sennás 734068 2025. február 15. 12:46
Válasz erre
Bizony. Biztos van "jóáras" grafit/színes ami sokkal jobban bírja az ilyen "terhelést"
Mindenképp le a kalappal előtte. Na most már ránézek valami vagány videó hátha van még.
Elnar 734066 2025. február 15. 12:13
Válasz erre
Wow.
A láncnál még azt mondtam, hogy oké, talán ez menne is (viccen kívül). Aztán elkezdte a rózsát, és a kiscsibénél már csak pislogtam. Eszembe jutott hogy gimiben unalmas perceimben sárkányt faragtam ceruzából, meg utána az is hogy a színesek mennyivel törékenyebbek a grafitnál.
Sennás 734041 2025. február 14. 10:14
Válasz erre
www.facebook.com/share/v/1B5S4T9cF5/
1:350/700 figurát/akármit lehet faragni aki kreatív 🤪
Titanic előtt úszó delfin? Filmben volt ilyen!
NagyMeszler 733875 2025. február 10. 19:01
Válasz erre
AMP Podcast 05
AMP Podcast 05

Ebben az adásban arról lesz szó, hogy miért jó makettversenyre járni és mi az, ami távoltartja ettől a makettezőket. Előtte kibeszéljük a S.E.R.E.G. című sorozatot annak főszereplőjével, Csórics Balázzsal: www.youtube.com/watch
NagyMeszler 733201 2025. január 27. 17:19
Válasz erre
Az A.M.P. podcast 4. adásába egy folyamatmérnököt hívtunk vendégül, aki a 3D tervezés és nyomtatás belépő szintjéről beszél: www.youtube.com/watch

Ezen kívül ezekről lesz még szó:
Bosszantó szöszök / macskaterror
Mi van a Trumpeter katalógusában?
Academy Panzer IV H/J
Modelsvit helyesbítés
Túlságosan szétbontott makettek
A makettezés jelene, jövője
Tanácsok kezdőknek
Viking Makett kibeszélő
Versenyek és rendezvények
G.D 732844 2025. január 17. 11:05
Válasz erre
NagyMeszler 732516 2025. január 7. 23:35
Válasz erre
Köszi a véleményt!
Spoty-ra mindjárt felkerül a többi rész is
Johnie 732511 2025. január 7. 21:45
Válasz erre
Nagyon jó adás volt ismételten, volt benne humor, jó témák, közérthetően előadva . (A "két férfi reszelget"-en hangosan felröhögtem)
Főleg az utolsó percek voltak gondolatébresztőek és talán elég jól, szerteágazóan körbejártátok a kritikai hozzászólások minőségét.
A magam részéről az a leginkább bicskanyitogató amikor egy tizenéves gyerek első makettjének próbálkozásait és szárnybontogatását minősítik olyan hangvétellel mintha egy felnőtt munkája lenne. Ebben az esetben szerintem teljesen elfogadható az általatok is megemlített külföldi fórumokon kialakult tendencia, hogy nem található eme fórumokon negatív kritika. Igen, abból hogy folyamatosan csak az :"Így tovább" -ot kapja valaki, valóban nem fejlődik. Viszont egy gyerek részére szerintem megengedhető, őneki elsősorban türelemre van szüksége, azt kell elsősorban megtanulnia, (és ez csak jópár makett összerakása után alakul csak ki) hogy ne akarja egy délután alatt összerakva készen látni amit csinál, sajnos minden mozzanat, illesztés, maga a festés is, mind mind egy lassú folyamat alatt áll össze egésszé. Türelmet sajnos nem lehet hozzászólásokból átadni és megtanulni, annak ki kell alakulnia évek során.
Felnőtt esetében én is úgy gondolom, hogy aki kiteszi egy munkáját az legyen képes elviselni esetleges negativ kritikát is, és itt nagyon tetszett, hogy megemlítettétek, hogy ezt úgy kellene elfogadni, alázattal, hogy az a bizonyos kritizáló vette a fáradtságot és az idejét szánta rá, hogy egyáltalán mustra alá vegye más munkáját.

Tudom, ez most nem építő kritika lesz részemről 😆, de : csak így tovább! Várom a következő adást!
rod666 732505 2025. január 7. 20:46
Válasz erre
Megtaláltam a podcastet Spotin is, igaz, ott csak az első rész van fent.
NagyMeszler 732496 2025. január 7. 17:03
Válasz erre
Sziasztok!
Ma jelent meg a podcast-unk harmadik adása, amiben főleg arról beszélgetünk, hogyan érdemes kritikát kérni és kritikát adni.
Emellett próbáljuk az adásban megfejteni, hogy a kisebb gyártók termékei mitől drágábbak.
+ csacsogunk még más dolgokról is.
(A Modelsvit kiigazítás ebből még kimaradt, mert a felvétel előbb készült, mint elindult volna itt az erre vonatkozó beszélgetés. Úgyhogy azt majd legközelebb.)
www.youtube.com/watch