| Tovább >>> |
| warbirds | Adatlap | 741828 | 2025. október 13. 21:35 | ![]() | |
|
Ááá, nem vettem semmit szőrszálhasogatásnak. Sok jó észrevételt adtatok, ami kicsit rákényszerített a 'jólvanazúgy' hozzáállás csapdájából való kikecmergésre és az eredeti prototípus megépítéséhez nagyon hasznosak. Én kicsit eltértem a témától és kisebb plusz módosításokat is elkövettem. 😁 Előzmény: (741824) medor 2025. október 13. 20:35 | |||||
| medor | Adatlap | 741824 | 2025. október 13. 20:35 | ![]() | |
|
Szia! Amit lehetett kihoztál belőle. Jó lett az új orrfutó is. A többi meg már csak 'szőrszálhasogatás'. Nincs tökéletesen pontos makett. Aki ránéz (és ismeri a típust) az látja hogy ez egy 'MiG Je-8' és nem fogja összekeverni a 'Eurofighter Typhoon'-al. 😉 | |||||
| warbirds | Adatlap | 741780 | 2025. október 12. 17:23 | ![]() | |
|
Jogos, a helyzetjelző lámpa az eredeti 21-esen valóban ott van. De itt ugye egy "szériagyártott Mig-22-ről" beszélünk. 😁 Ha már kapott két plusz beömlőt a törzsre, akkor még itt is megideologizáltam egy kis módosítást. A nagyobb érzékenység elérése végett a besugárzásjelzőt a lámpa helyére tették, a helyzetjelzők meg nyugati mintára - az ellenség megzavarására!😁- átkerültek a szárnyvégekre. A főfutó ajtaját és az indítógetendát majd még javítom. | |||||
| warbirds | Adatlap | 741779 | 2025. október 12. 17:13 | ![]() | |
|
A kabintetőt cseréltem, mert az eredeti amallett hogy egyrészes volt, még gólyóálló vastag is. Szóval az valószínűleg emiatt néz ki máshogyan. A beömlő más tészta, az szemből sem olyan, mint az eredeti, csak hasonló. | |||||
| slowmotion | Adatlap | 741767 | 2025. október 12. 11:28 | ![]() | |
|
Nem annyira rossz az, kb a 2-es jobb szélétől kellene kezdődnie, mert nem ér el a kabintető keretének az alsó sarkáig. Ami javíthatatlan, az a keret maga, a maketten a szélvédőnek teljesen más szögű a sarka, mint a képen (hegyesebb az a szög, mint a valóságban) | |||||
| Sennás | Adatlap | 741766 | 2025. október 12. 11:20 | ![]() | |
| Sennás | Adatlap | 741765 | 2025. október 12. 11:19 | ![]() | |
|
Szia. Két kép lehet nem pont olyan szögben van de a beömlö hossza nem egyforma? Vagy az eleje nem pont onnan indul? Sőt ránézésre még a formálya sem olyan. | |||||
| pmheros | Adatlap | 741757 | 2025. október 11. 15:03 | ![]() | |
|
Üdv! További észrevételeim a képen. (Az orrfutót te is látod.) Üdv.: pmheros | |||||
| Tibcsi | Adatlap | 741753 | 2025. október 10. 22:20 | ![]() | |
|
Így már sokkal jobb! Én ezt már elfogadnám. :) De nem vagyok benne biztos, hogy a futószárat is rövidíteni kellett volna... de lehet, hogy tévedek. | |||||
| warbirds | Adatlap | 741748 | 2025. október 10. 19:53 | ![]() | |
|
No, felfújtam a pofámat és másodszor is kitörtem az orrfutót... Aztán eltávolítottam a villát a szárról, hogy kicseréljem. Először is húzott szálból csiszoltam egy két vége felé vékonyodó szálat, amit aztán U alakúra hajtottam egy fúrószár körül. Ezután a kerék közepére ragasztottam két lyukadztóval kinyomott körlemezt, amihez hozzáragasztottam az U szárait. Ezt aztán egyesítettem a futószárral meredekebb szögben. Kurtítottam a száron is. Még nem ragasztottam be, várom az 'ítéletet'. 😁😁😁 | |||||
| slowmotion | Adatlap | 741730 | 2025. október 9. 23:07 | ![]() | |
|
Jaja, így a képeket nagyjából hasonló szögből vizsgálva tényleg van még tartalék az orrfutóban. A villa hossza sem egyezik, viszont legalább a törés is más felette, a maketten 90°körüli, a valós képeken meg 110% felett, talán 120°-hoz közelít. Amennyit le kellene vágni az orrfutó szárából, viszont ha meg sokat vág az ember, akkor túlkorrigálja azt a veszteséget, amit a beömlőcsatorna teteje és a géptörzs között van, mert a makettről ez látszólag hiányzik. egy szó mint száz, kicsit kell vágni az orrfutóból, aztán hagyni, ahogy van, mert mindig lesz valami részlet, ami nem úgy áll, ahogy kellene. Ez van, ebből a gépből kettő darab készült, az egyik megsemmisült, gyanítom mára már a másik sincs sehol sem, nem tudta pontosan lemérni a gyártó a méreteket (meg gyanítom nem is nagyon törekedett rá). Fogadd el olyannak, amilyen, ebből a kitből ennyit lehetett kihozni, amit lehet, megpróbáltál. | |||||
| medor | Adatlap | 741727 | 2025. október 9. 22:59 | ![]() | |
|
www.the-blueprints.com/blueprints-depot-restricted/modernplanes/mikoyan-gurevich-mig/mikoyan_gurevich_ye_8_i-85694.jpg Talán segít a 'szögekben' kicsit. | |||||
| Tibcsi | Adatlap | 741724 | 2025. október 9. 22:29 | ![]() | |
|
Ha én is beleszólhatok, én is inkább az orrfutóval foglalkoznék. Így elsőre nekem a villa tűnik túl hosszúnak, de lehet, hogy tévedek. Mindenesetre a kerék és a futószár között a maketten jóval nagyobb a rés, mint az eredetin. Egyszóval: plusz egy szavazat az orrfutóra. :) | |||||
| warbirds | Adatlap | 741719 | 2025. október 9. 22:04 | ![]() | |
|
Észrevételezzetek nyugodtan. :) Az orrfutó villája valóban meredekebben áll az eredetin, majd még morfondírozok rajta. Momentán hagynám így, mondván a szériáknál módosítottak rajta... :) A főfutóknál a teleszkóp mozgó fényes részét cseréltem ki most egy kicsit hosszabb drótra. Újra fotóztam, ezen a képen talán most a betekintési szög is hasonló, mert az orrfutó és a főfutók között hasonló a szintbeli eltérés, mint a képen. Úgy nézem most már közelít a kívánt állapothoz, de a pótvezérsík sem került sokkal magasabbra. Viszont a makett gerince sem teljesen olyan formájú, mint az eredeti. Az teljesen egyenesnek látszik, a makettben viszont mintha lenne egy kis hajlat a függőleges előtt. | |||||
| pmheros | Adatlap | 741717 | 2025. október 9. 21:51 | ![]() | |
|
Ja és ne legyél bátortalan a hátára támasztani a repcsit, a függőleges vezérsík tetején az IFF antennák rossz irányban növekeszenek, ne azok sérülése tartson vissza. | |||||
| pmheros | Adatlap | 741715 | 2025. október 9. 21:35 | ![]() | |
|
Jajj, merek-e még észrevételezni ? Tudom, hogy az orrfutó"csomagba" sok munkát tettél, nekem is tetszik, de érdemes lenne felülvizsgálni, mert teljesen más szögben kell állnia. (A mostani képeiden üvölt a különbség.) Amúgy a pótvezérsík aljának talajtól való távolsága nem olyan rossz, nem biztos hogy a hátulján sokat kellene emelni. Először az orrfutót méreteit gondolnám át (én). U.i.: kicsit magassabbról fotózz, épp csak annyira hogy a lógó szárnyfelső részéből lássunk kicsit, pont mint az archív képen, akkor jobb lesz az összehasonlítás perspektívája. Üdv.: pmheros | |||||
| medor | Adatlap | 741713 | 2025. október 9. 21:19 | ![]() | |
|
Szia! Az összehasonlító fotóid alapján én inkább az orrfutóval babrálnék még egy kicsit. Nem pontosan követi az alakja a fotókon láthatót.A gép feneke elég mélyen ül,ne emelj rajta. | |||||
| warbirds | Adatlap | 741707 | 2025. október 9. 20:36 | ![]() | |
|
No, összeszedtem minden fényképezési és képszerkesztési tudásomat. Csináltam két képet a makettről, az egyiknél a főfutók alá tettem egy kb. 0,6 mm-es lemezt. Igyekeztem teljesen oldalról lefotózni, majd ugyanarra a méretre alakítottam, mint az eredeti gépről készült kép. Ezeket aztán egymás alá tettem és a gerincre felfektettem egy vékony piros vonalat. Ezt a vonalat aztán másolással többszöröztem és odaillesztettem a makett gerincére is. Nos, a bal oldalon lévő - főfutó emelés nélküli - képen vlóban látható, hogy meredekebben áll, mint kellene. A jobb oldali - főfutó emeléssel készült - kép már közelíti az igazságot. Úgy saccolom, hogy 1 mm-t kell betoldanom valahogyan a főfutó szárakba. Megnéztem az Edu alkatrészeit is, azok jócskán hosszabbak. | |||||
| pmheros | Adatlap | 741703 | 2025. október 9. 18:08 | ![]() | |
|
(Kicsit forgatva a kép) a könnyebb (pontosabb) állásszög felismeréshez. | |||||
| pmheros | Adatlap | 741697 | 2025. október 9. 14:58 | ![]() | |
| warbirds | Adatlap | 741689 | 2025. október 9. 09:23 | ![]() | |
|
A főfutó takarólemeze Edu készletből van átvéve, de jó ötletet adtál. Fogom az edu futószárat és hozzámérem ehhez. Ha hosszabb, akkor lehet, hogy a főfutóba toldok be egy kicsit inkább. | |||||
| slowmotion | Adatlap | 741686 | 2025. október 9. 08:52 | ![]() | |
|
Fényképezd le a földszintről, és vesd össze a lentebbi képekkel, hátha kijön, hol van a pontatlanság :) Nem tudom, őszintén szólva nekem a főfutó tűnik picivel rövidebbnek, az az aknaajtó majdnem a felni aljáig lelóg, míg az ábrázolásokon nem. Az orrfutóban az az érdekes, hogy a teleszkóp és a kerékagy közötti rész első érzésre még így is kisebb szöget zár be a vízszintessel, mint a lenti ábrán. De lehet, hogy ez csak optikai csalódás. | |||||
| warbirds | Adatlap | 741665 | 2025. október 8. 19:24 | ![]() | |
| warbirds | Adatlap | 741444 | 2025. október 1. 14:41 | ![]() | |
|
Igen, még azon frissiben a maradék festéken világosítok kicsit és újra rámegyek a felületre. | |||||
| Johnie | Adatlap | 741432 | 2025. szeptember 30. 21:22 | ![]() | |
|
Szép, egyenletes vonalvezetés a színek közt. Látom kicsit már bele-belefakítottál a panelekre is. | |||||
| slowmotion | Adatlap | 741427 | 2025. szeptember 30. 18:55 | ![]() | |
|
"Pont így akartam", oszt' kész :) | |||||
| warbirds | Adatlap | 741424 | 2025. szeptember 30. 18:40 | ![]() | |
| warbirds | Adatlap | 741412 | 2025. szeptember 29. 22:38 | ![]() | |
| p-51 | Adatlap | 741296 | 2025. szeptember 26. 19:17 | ![]() | |
|
Ez egyre izgalmasabb! | |||||
| warbirds | Adatlap | 741258 | 2025. szeptember 25. 20:41 | ![]() | |
| warbirds | Adatlap | 741058 | 2025. szeptember 17. 15:55 | ![]() | |
|
Meg ahogy nézem, nagyobb is, mint a bal oldali, de a gyári alkatrészek meg azonosak. Akkor gyártok egy másikat... | |||||
| pmheros | Adatlap | 741057 | 2025. szeptember 17. 14:44 | ![]() | |
| warbirds | Adatlap | 741052 | 2025. szeptember 17. 13:22 | ![]() | |
|
Elkapott a "flow", így a mai webinárium alatt stikában foglalkoztam egy kicsit az orrfutóval. :) A szárra tettem egy-két vezetéket, meg bilincset, a kerékre meg egy peremet, mert ugye a kiindulásként használt Harrier főfutó tárcsáját teljesen tömítenem kellett. Ehhez először húzott szálat tekertem egy 6-os fúrószárra, majd forró vízbe mártottam, hogy megmaradjon a spirál. Ebből aztán szikével tökéletes karikákat lehet felvágni, amit peremként a kerékre ragasztottam. És végül mégiscsak kivágtam a szívócsatorna oldalán lévő segédbeömlőket(?) is. Itt egy-egy fémlemezzel pótoltam a befelé nyíló ajtót, az osztást pedig ék alakú műanyag adja, így az utólagos beragasztás is könnyebb volt, mert ezt csipesszel meg lehetett fogni. :) | |||||
| warbirds | Adatlap | 741030 | 2025. szeptember 16. 18:52 | ![]() | |
| warbirds | Adatlap | 740994 | 2025. szeptember 15. 15:10 | ![]() | |
|
Hát az nem lesz egyszerű dolog, mert nem nagyon fér el a szélvédő alatt. :S De majd meglátom, hogy tudom kitörni a műszerfalat és kicsit lejjebb helyezni, hogy a tetejére tegyek egy célzókészüléket. Vagy faragok egy sisakot az ülésbe, azt' ráfogom, hogy úttörő szovjet HMD próbálkozás...:DD | |||||
| pmheros | Adatlap | 740983 | 2025. szeptember 14. 22:02 | ![]() | |
|
Üdv! Ez esetben szériagépesítsd a műszerfalat, leginkább a radar visszajelzést, a célzókészüléket, úgy lesz az igazi ;) Üdv.: pmheros | |||||
| warbirds | Adatlap | 740982 | 2025. szeptember 14. 21:54 | ![]() | |
|
Azt a kis izét közben leszedtem, mert megtaláltam a fentebb lévő két érzékelőt a kereten. De jó, hogy szólsz, hogy hátrafelé néznek. | |||||
| warbirds | Adatlap | 740981 | 2025. szeptember 14. 21:52 | ![]() | |
|
Lebuktam... Módosítottam a koncepción és kapott két plusz beömlőt.😁 Nem akarok újabb fémszínű prototípust építeni, gondoltam csinálok egy széria gépet. A festés még titok! 😉 | |||||
| pmheros | Adatlap | 740980 | 2025. szeptember 14. 21:43 | ![]() | |
|
Illetve az elején is van amin megakadt a szemem. | |||||
| pmheros | Adatlap | 740979 | 2025. szeptember 14. 21:26 | ![]() | |
| pmheros | Adatlap | 740978 | 2025. szeptember 14. 21:21 | ![]() | |
|
Ezek a kis beömlők mindegyike jó helyre került ? | |||||
| pmheros | Adatlap | 740976 | 2025. szeptember 14. 19:53 | ![]() | |
|
Üdv! Eddig jó. Részleteiben vizslatom, elbújkálnak a kis belenyúlásaid, de amit észreveszek az tetszik. (Ahogy nézem panelkiemelőzni nem kell majd festés után a törzs elejét) Üdv.: pmheros | |||||
| warbirds | Adatlap | 740975 | 2025. szeptember 14. 19:40 | ![]() | |
| warbirds | Adatlap | 740927 | 2025. szeptember 13. 20:17 | ![]() | |
|
Jó régen nem írtam már ide, így a minap összekaptam magam és haladtam egy kicsit. Megfestettem a fülkét meg a "széket", így összeállt a törzs. Kapott egy Edu maradék műszerfalat, ami miatt még a szélvédő alatti részt gyúrni kell egy kicsit. Ma reggel a szárnyak következtek. Majd még lövök pár közelit is holnap. | |||||
| warbirds | Adatlap | 739779 | 2025. augusztus 6. 07:46 | ![]() | |
|
Nem marad az aknában, lábon fog állni a gép. Csak zavart, hogy ha belenézek, akkor láthatóan nem férne el a helyén. :) Meg hát az "alap" 21-esnek is van egy bölcső az aknában, ennek pont ne lenne! :)) | |||||
| Muzzy | Adatlap | 739778 | 2025. augusztus 6. 06:54 | ![]() | |
|
Ha a kerék ott marad az aknában, nem lett volna egyszerűbb a kerékből lecsiszolni? Én a boritással rendelkező futóknál azt csinálom, hogy vagy félbevágom a kereket, vagy a tartó bütykök vonalában készítek egy kivágást, és a festés végén teszem a helyére. Nem fog forogni, de nem is kell, hiszen statikus makett. | |||||
| pmheros | Adatlap | 739776 | 2025. augusztus 5. 21:45 | ![]() | |
|
Üdv! Ötletes az akna formázása ! Tetszik! Üdv.: pmheros | |||||
| Norm | Adatlap | 739772 | 2025. augusztus 5. 21:27 | ![]() | |
|
Szia! Minden tiszteletem a tiéd! Nem semmi, amit ezekből a készletekből kihozol! Üdv, Gábor | |||||
| warbirds | Adatlap | 739771 | 2025. augusztus 5. 21:25 | ![]() | |
|
Na csak meggyőztem magam, hogy nem jó úgy az az orrfutó akna...😁 Fogtam hát egy műanyag csíkot és formára reszeltem. Ezután vágtam bele egy "ablakot". Ezután fogtam egy kis darab fóliát, amit melegítés után ráhúztam a kerék élére. Körbevágtam és ráragasztottam a kivágott lyukra. Végül kis alakítás után kicseréltem a fenéklemezzel. Így már pont elfér a kerék. 🙂 | |||||
| warbirds | Adatlap | 739750 | 2025. augusztus 5. 11:49 | ![]() | |
|
A Stösser parkolópályára került, amíg nem kreálok hozzá matricát valahogy, így folytattam ezt a megkezdett projektet is. Leválasztottam a féltörzseket a keretről és elkezdtem a beömlőt kialakítani. Először a két félből álló osztást ragasztottam össze, de a helyére próbálva nem volt az igazi, így gyorsan szétszedtem a friss ragasztást és inkább külön külön raktam be őket. Még így lesz mit összedolgozni, hogy eltűnjenek a hézagok. Szép történet lesz... Az orrfutó akna alját és hátsó falát is ragasztottam, bár az már látszik, hogy a nagyobb kerék itt nem férne el. Lehet, hogy új alkatrészt kell ide tenni. Meg persze valami bordázatot, mert ez így kissé kopár. De legalább az egybe fülke passzol a helyére, ott alig kell tömíteni a hátfalon. A képek nem lettek a legjobbak, kicsit nehéz volt harmadik kéz nélkül fotózni... :) | |||||
| Tovább >>> |