Hú ezek a panelvonalak sokkal rosszabbak az Airfix újabb makettjeinél.
Sőt még talán a régi Italeri-s panelvonalaknál is. A kabintető se semmi.
A GWH,Hasegawa,Tamiya,Academy... makettekről ne is beszéljünk.
Ennyi pénzért. De legalább a befolyatót meg lehet spórolni. 😀
A SH makettjét esetleg tuningolni lehet vele. De ahhoz meg több mint a duplájába kerül.
És már csak viszonyítás kérdése,hogy a kétüléses mennyire "it's ugly as f××k" ezek után. Szerintem egyenlőre várjunk még minimum 5 évet a nyomtatott makettek terén.
Biztos lesz fejlődés,de ez még csak egy úttörőmunka.
Semmivel nem ad többet mint a fröccsöntött.Sőt.Még visszafejlődés is látható. Viszont!
A kisebb alkatrészekből kiindulva nem halott ötlet a nyomtatás.
Azt is el tudom képzelni,hogy ~5-10 év múlva már nyomtatási programok is lesznek amiket le kell csak tölteni jó pénzért és otthon legyárthatjuk az adott makett alkatrészeit.
Feltéve,hogy elérhető áron lesz egy 3D nyomtató is addigra a töltelékével együtt. |
Na ugye, hogy na ugye! Ne fogd vissza magad!
Tényleg nem látszik nehéznek az észlelt nehézségek ellenére se. Ja és azt elfelejtettem, hogy úgy néz ki, a futóműveket a törzs összeállítása előtt kell beragasztani, mert utána nem fog beférni, legalábbis a főfutók. Úgy építeni meg kissé rizikós nekem...
z |
Üdv!
Szívom magamba a leírt tapasztalataid. Nagyon mozgatja a fantáziámat az ilyen fajta makett építése. Csak nehogy nekem is megjöjjön hozzá a kedvem.
Üdv.: pmheros |
A makett tegnap szárazon összeállt, nagyjából jó az illeszkedés, de kicsit kell finomítani, hogy ne kelljen utólag tömíteni és csiszolni. A szárnyak nem fértek be a törzsön lévő vájatokba, picit megfaragtam. A törzsvég tetején az illesztésnél volt 1-1 illesztőcsap, de az egyik már a support erdő levágásakor eltűnt, pedig nagyon óvatosan szedtem le az alkatrészt. A másik pedig a pöcök maradványok levágásakor elpattant, pedig csak a pöcköket vágtam... Az egyik vezérsík tengelye nem fért be a törzsvégbe, de legalább úgy beszorult, hogy minimális feszegetés hatására is beletört... Úgy néz ki a sok kis support sokkal keményebb és nehezebben eltávolítható, míg az illesztőcsapok nagyon könnyen letörnek. A törzsközép aljának talapzatán? is látható, hogy a gyártó biztosra ment, viszont sok alkatrészen rejtve, vagy egymás mögött is vannak pöckök, amihez nehéz hozzáférni. Viszont a milió pöcökből elég egy-kettőt nem levágni, hogy az alkatrészt le lehessen választani...
z |
Több kép is készült (valamiért a gépen a telefon képeinek csak egy része jelenik meg, a többi másnap stb...), de egyiken se látszik ez. Viszont a szárnyakon igen, de nem érezhető körömmel se semmi. Amúgy szerintem ez már lakkozott tető, az enyém sokkal mattabb.
Ezeket a csíkokat, íveket egyébként az ukrán stb. fröccsöntött maketteken is látni, de a Stransky Bücker felületén is van valami hasonló struktúra, az viszont fizikailag is érezhető, csak a vásznazott bordák közül nem bírtam kicsiszolni...
z |
Köszi! Szög és kalapács... Elvileg csak pillanatragacs jó hozzá, valami gyantából lehet.
z |
Ez olyan, mint FDM-nél a ghosting. Meglepne, ha resinnél is létezne a jelenség. |
|
|
Greendwarf_MirageF1_canopy
|
Erre a képre gondoltam: |
Tartok tőle, hogy ennek kevés lesz a lakk. A második tulajdonos képei között vannak egészen közeli képek róla. Jól kivehetőek a nyomtatási rétegek... Ennek bizony szerintem csiszolást és polírozást írna fel az orvos.
De ne legyen igazam. :) |
Csinos. És ezt mivel lehet összeapplikálni? |
|
|
80
|
|
|
81
|
|
|
82
|
|
|
83
|
|
|
84
|
|
|
85
|
|
|
86
|
|
|
87
|
|
|
88
|
|
|
89
|
|
|
90
|
|
|
91
|
|
|
92
|
|
|
93
|
|
|
94
|
|
|
95
|
|
|
96
|
|
|
97
|
|
|
98
|
|
|
99
|
|
|
100
|
|
|
101
|
|
|
102
|
|
|
103
|
|
|
104
|
|
|
105
|
|
|
106
|
|
|
107
|
|
|
108
|
|
|
109
|
|
|
110
|
|
|
111
|
|
|
112
|
|
|
113
|
|
|
114
|
|
|
115
|
|
|
116
|
|
|
117
|
|
|
118
|
|
|
119
|
|
|
120
|
|
|
121
|
|
|
122
|
|
|
123
|
|
|
124
|
|
|
125
|
|
|
126
|
Voltam borbélynál, ezek az utána készült képek.
Ugyanitt kerítés olcsón eladó!...
Közben a fődarabokat összeraktam, elsőre nem rossz, bár még vannak hézagok, kell egy kis finomítás. A szárnytöveket viszont kicsit megkapáltam, hogy beférjenek a törzsbe.
Az alapanyag egyébként egész jól faragható, óvatosan is kell eltűntetni a support vackokat, nehogy kicsit többet vágjunk a kelleténél. A support vackok viszont vaskosak, nehezebben vághatók, és nagyon sokan vannak, Loic kissé túllőtt a célon, úgy pár millióval...
Amúgy ez tényleg csak kedvcsináló, mert megérdemli a termék és szent tervezője is És nem szándékozom egyelőre építeni, most más van porondon, aztán úgy 60 elkezdett, félkész stb... befejezése után húzhat sorszámot...
Ja és megvan a második tulajdonos is:
master194.com/forum/viewtopic.php
z |
Akkor legyen az 1/1-es MiG-21!...
z |
Van pár Eduard MiG-21-em... 😀
Csak előbb azokat kellene befejezni, amiket elkezdtem. Főleg az 1/1 méretarányút. |
OK, melyikre szavazzunk, mit építenél?
Nem jött jókor ez a makett, mert egy sokkal nagyobb fába vágnám a heringemet, de tényleg nagyon csábító, nehéz nem elkezdeni azonnal...
z |
A kulcsszó a "jelenleg". Asszem múlt héten jelent meg, szóval biztos lesznek majd sokkal jobb képek is.
Élőben tényleg egész jól néz ki a makett, a felület se vészes, a nagyított képeken persze a hibák is nagyobbnak tűnnek. Emiatt nem aggódom. A kabintető kérdés, de ha a lakk nem segít rajta, akkor majd a gyanta másolat, vagy a Special Hobby alkatrészei...
A gyártó motivációit nem ismerem, de ha nem ez, akkor a cseh készletek hibái hozták létre ezt a makettet.
Nálam az érzelmek már nem játszanak szerepet, ja de... Nagyon sok makett tetszik, de nem igazán van kedvenc, ez se az. Vannak, amik jobban tetszenek, de inkább a készletben rejlő lehetőségek vonzanak, és a készlet lehet akár egy Amodel kit is... Van még pár nyomtatott makettem, egyik se kedvenc, nem is igazán fontos típusok, de maga a makett kialakítása, kidolgozása, részletessége, a koncepció tetszik. Néha van ilyen...
z |
Máséval csapkodni a csalánt sokkal szórakoztatóbb!
Egyébként élén többször gondoltam már rá, hogy megszavaztassak egy-egy jövőbeni építést. |
Esetleg nem akarjátok megszavazni?... Én is kíváncsi vagyok rá, de lassan járok, nem akarom elcseszni, nagyon...
z |
Kissé matt, de volt már, hogy fényes lakktól teljesen átlátszó lett, szóval annyira nem aggódok a kabintető miatt. Legrosszabb esetben átlátszó gyantából lehet másolni.
z |
Ismét csak köszönet a képekért! Talán a legjobb képanyag a világhálón jelenleg a készletről!
Szép, valóban. Ahogy Tibcsi is írja, a kabintető egy kicsit riasztó, nekem is. Néhol kicit valóban vastagok a vonalak és a konturtalanságról írtak is találóak. De szép.
A Green Dwarf, úgy látom, szerelemből csinálja.
...és van, aki szerelemből megveszi. Mással ez nem indokolható! :) |
Hajrá, én is kiváncsian várom az építest ;-) |
Gyönyörű holmi, de a kabindekli valóban riasztó...
Ha az enyém lenne, én azzal kezdeném az építést: ha fel tudom rendesen polírozni, akkor a többi már rutinmunka. :)
Azért én is kíváncsi lennék az építésre! :) |
Az összeset!
Én is nagyon kíváncsi vagyok rá, de nem is akarom elcseszni, szóval még törprengek...
z |
Biztatást is elfogadsz?:) |
Semmit se csak raktározásra veszek, de a nagyjának persze az lesz a sorsa...
Gondolkodok rajta, mert tényleg nem látszik bonyolultnak, és nem hiszem, hogy nehezebb lenne, mint egy jobb nem nyomtatott műgyanta makett. Kérek egy kis vagy nagy türelmet, meglátjuk...
z |
Üdv!
Szívesen látnánk itt egy építési leírást egy ilyen nyomtatott makettről! Szerintem sokan követnénk. Persze csak ha nem raktározásra vetted :)
Üdv.: pmheros |
Na igen, és lesz egy csomó kerítésem, ami fogalmam sincs mire lenne jó, talán egy kerítésbolt diorámához...
Sajnos elég gyengék a képek, az eredeti méretben nem ilyen homályok...
Amúgy tényleg jól néz ki, csak a főleg a törzsön vaskosabb panelvonalak lehetnének vékonyabbak, de legfeljebb több alapozó megy majd rá. Inkább a részletek éltelensége zavar egy kicsit, a kisebb be- és kiömlők, a póttankok szárnyai stb. lehetnének élesebbek, de ezen lehet javítani.
Az értelmét még nem látom, legfeljebb azt, hogy elvileg könnyebben és gyorsabban építhető (a metszés után...), mint a Special Hobby készletei. De lehet, hogy azok pontatlanságai? miatt volt szükség rá, nem tudom...
z |
Gyönyörűen néz ki... de az embernek kicsit olyan érzése támad, hogy mire levágod az alkatrészeket, addigra két fröccsöntöttet megépítesz elejétől a végéig. |
Nekem is megvannak, szép darabok. Remélem azért elég pontosak is...
A maradék AH-1Z elemeiből biztos lehetne valami vatif koncepciót gyártani, én legalább is gondolkodok rajta.
z |
|
|
1
|
|
|
2
|
|
|
3
|
|
|
4
|
|
|
5
|
|
|
6
|
|
|
7
|
|
|
8
|
|
|
9
|
|
|
10
|
|
|
11
|
|
|
12
|
|
|
13
|
|
|
14
|
|
|
15
|
|
|
16
|
|
|
17
|
|
|
18
|
|
|
19
|
|
|
20
|
|
|
21
|
|
|
22
|
|
|
23
|
|
|
24
|
|
|
25
|
|
|
26
|
|
|
27
|
|
|
28
|
|
|
29
|
|
|
30
|
|
|
31
|
|
|
32
|
|
|
33
|
|
|
34
|
|
|
35
|
|
|
36
|
|
|
37
|
|
|
38
|
|
|
39
|
|
|
40
|
|
|
41
|
|
|
42
|
|
|
43
|
|
|
44
|
|
|
45
|
|
|
46
|
|
|
47
|
|
|
48
|
|
|
49
|
|
|
50
|
|
|
51
|
|
|
52
|
|
|
53
|
|
|
54
|
|
|
55
|
|
|
56
|
|
|
57
|
|
|
58
|
|
|
59
|
|
|
60
|
|
|
61
|
|
|
62
|
|
|
63
|
|
|
64
|
|
|
65
|
|
|
66
|
|
|
67
|
|
|
68
|
|
|
69
|
|
|
70
|
|
|
71
|
|
|
72
|
|
|
73
|
|
|
74
|
|
|
75
|
|
|
76
|
|
|
77
|
|
|
78
|
Sziasztok,
A képek újra... Elnézést a gyengébb fotókért, és le is kellett butítani, hogy beférjenek, remélem azért a lényeg látszik.
z |
|
|
IMG_20250926_000139
|
Pár új helikopter.
A Z-9-hez azóta van már nyomtatott rotoragyam.
Csak tudnám, hogy a két fennmaradó kb 80% AH-1Z vel mit kezdjek? 🤔 |
Szóval a képek, majd holnap...
z |
Annyira én se mélyültem el a típusban, nem nézegettem még rajzokat és nem is méregettem a makettet. A Special Hobby készlete is tetszik, komoly gondról nem tudok, de azért vettem ahhoz maratást, kiömlőt, kereket stb. Ehhez a nyomtatotthoz viszont nem igazán kell semmi. Látszólag kevés alkatrész, gyors és könnyű építés, de ugye menet közben derülnek majd ki a hibák. Hétvégén több időm lesz és majd jobban beleásom magam. Addig is pár futtában fotózott, kissé homály kép, aztán majd ha elvittem borbélyhoz, talán lesznek jobbak is.
z |
Nekem is ez jutott eszembe, amikor egy-két hete láttam a készletet.
Tök szép, de van egy egész tisztességesnek tű Special Hobby is, gyártásban. |
Köszönjük a beszámolót!
Én még csak távolról közelítek a típushoz, de te már biztosan elmélyültél benne.
A kérdésem, hogy a Special Hobby családjával van valami komoly gond?
...hogy egy kicsit belekössek a Zöld Törpébe; nem is csúnya a kétüléses! :) |
Sziasztok itt is,
Megérkezett tegnap a legújabb szépúj makettem, a Green Dwarf Mirage F.1, itt látható a touloni cég honlapján:
greendwarf.com/product/mirage-f1-cr-1-72/
Érdemes megnézni az összeállítási útmutatót is.
Ez a rajz borítja a doboztetőt is, a minimális információk a gyártó nevén kívül csak a méretarányra és a típusra korlátozódnak, illetve a Berna matricára. Utóbbi nagyon szép, három gép jelzéseit tartalmazza a szokásos francia mintával. Az útmatató minőségi fényes papírra nyomtatott, a festési rajz láthatólag a Berna saját fekete-fehér lapja, de a célnak megfelel. A matricalap minősége a maketthez méltóan tökéletes, pontos nyomású, vékony lakkréteggel. De a lényeg ugye az alkatrészek, amik első ránézésre, de huszadjára is hibátlanok és precízek. Egy apró problémám van csak, a panelvonalak a törzsön kissé vaskosak, ellenben a többi alkatrészen inkább csak a szerelőnyílás fedelekre jellemző ez, és a szegecselés is sokkal finomabb. A bontás a hagyományos fröccsöntésű klasszikus készletekhez képest kissé szokatlan, de ma már azok között találkozhatunk hasonlókkal (pl. Fine Molds). Viszont ennek előnye, hogy tömíteni legfeljebb csak az orrkúp és a szélvédő között kell, jó esetben. Ahogy láthatjáok az útmutatóban a törzsvég, a gerinc és a főfutó-aknákat tartalmazó has is külön nyomtatott, ráadásul az illesztésekhez is ki vannak alakítva a szükséges csatlakozó idomok. Túl sok variációra nincs lehetőség, csak a törzs-féklapok és a kabintető esetében választhatjuk meg a kívánt nyitott vagy zárt pozíciót. Egyébként a makett csak a legszükségesebb alkatrészeket tartalmazza, függesztményekként is mindössze a három póttankot (ezek és az ülés terve ingyen! letölthető a honlapról), sajnos a különböző felderítő stb. eszközök kimaradtak a dobozból. Az átlátszó alkatrészeket igényelnek némi törődést, mert mattak, ahogy arra a gyártó is felhívja a figyelmet, egy kis lakkolás remélhetőleg segíteni fog ezen. Egyébként a kabintetőkön és az orr alatti burkolaton kívül még a fényszórók is átlátszóak, a gerinc kabin mögötti szakaszának színtelenségén viszont csodálkozok, de talán van rajta valami kis ablak, ami ezt indokolja. A részletesség belül is kiváló, a kabin elemein rajta vannak a domború kapcsolók stb. Az oldalfalak is bordázottak. Ahogy az az útmatatóból is látszik, az orrfutó-akna oldalsó falai is törzsfelek belsejére öntöttek, a többi külön elem. A főfutó-aknák is egész látványosak, a vezetékeket is tartalmazzák, bár nem mindet. A futóműveken szintén megtaláljuk a kábeleket. A beömlő természetesen nem tartalmazza a teljes csatornát és a kompresszor lapátsort, de felesleges is lenne az ilyen kialakítású beömlőknél, a kúpok mindent takarnának. A kiömlő is tökéletes, nincs szükség a RES/KIT feljavítójára. Az alkatrészek egyébként a sok support takarásában alig látszanak, de majd igyekszem hétvégén használható képeket is feltenni róluk.
A gyártótól a tervei rákérdezve azt választ kaptam, hogy 72-ben nem terveznek egyéb feljavító készleteket a típushoz, a nagyobb léptékűek részletesebbek lesznek. Ezt csak a fékszárnyak és orrsegédszárnyak miatt bánom, mert azokat házilag kitéríteni elég nehéz megoldani. Egyébként a maketthez nincs szükség feljavítóra. Loic arra is felhívta a figyelmem, hogy jelezzem Nektek, ez egy trükkös, kisszériás készlet, kell hozzá a tapasztalat (a látszat ellenére is). A következő verziók a CT és C200 lesznek, egzotikusabbak (AZ/CZ stb.) nincs tervben, kétülése pedig biztos nem lesz, mert az baromi ronda ("it's ugly as f××k")... Viszont! Már tervezi a következő típust, itt láthatjuk:
master194.com/forum/viewtopic.php
Én most boldog vagyok, a makett beszerzésében nyújtott segítségért köszönet Balázsnak!
z |
Szia,
Szép kupac, gratula! 48-at nem ismerem, de a 72-esek jók, főleg a MiG-29!
z |
Szia,
Köszi a bemutatást! Nagyon tetszik a makett, régóta vártunk egy ilyenre, és a mai viszonyok mellett nem is drága.
z |
|
|
IMG_20250906_211840
|
A mai vásárfia. A nagyja. Az apraja a dobozokban... :) |
Ja, és ez azért jó, mert így megnyílik a lehetőség az MP4/4-MP4/8, meg a '88-as Marlboro Yamaha festésére.
Bár utóbbinak belenéztem az összeszerelésijébe, bonyolultabbnak tűnik, mint negatívra karcolni a panelvonalakat pozitívról egy 1:72-es Tomcaten, és ugye végül arra sem vállalkoztam... |
|
|
1757071040168673578909942184943
|
|
|
17570710951523288424028295027776
|
Amúgy nyilván nem nagy dolog, de akrilban eddig nem nagyon akadt. Talán a Green Stuffnak van, de sokadik gyártót nem volt kedvem beemelni.
Gunze H101, Fluorescent red |
|
|
HobbyBoss 87274 TBM-3 Avenger
|
|
|
Eduard 3DL 72065 TBM-3 Space
|
|
|
Eduard 3DL 72065 TBM-3 Space - rajz-1
|
|
|
Eduard 3DL 72065 TBM-3 Space - rajz-1
|
|
|
Brit TBM-1, Harpoon Mk.I
|
|
|
Brit TBM-1B, Harpoon Mk.II
|
|
|
Korai TBM-1
|
|
|
Korai TBM-1 1941-42 eleje
|
|
|
TBM-1 E16
|
|
|
RS72_0231_TBM_3_Avenger_wheels
|
|
|
TBF-1 vs -3 propeller
|
|
|
TBF-1 vs TBM-3 Powerplant
|
|
|
TBM-3 Middle Compartment
|
|
|
TBM-3 orr
|
|
|
TBM-3 kipufogó
|
A minap a kezembe akadt a Hobby Boss 1/72-es új szerszámos TBM-3 Avenger kit-je.
Kellemes meglepetéként ért, hogy ár/érték arányban, egy szépen kidolgozott, részletes, és végre az is ami a dobozra van írva, kidolgozták a pilóta mögötti teret is, nem úgy, mint a Hasegawa TBM-1C készletek esetében, amire csak ráírják az altípust, de nincs benne a dobozban a hozzá való alkatrész.
Szépen kidolgozott belső terek, bombakamra, futóművel és 2 féle szárny. Az felhajtható külön kereten pluszban mellékelve.A felületen az részletek és a finom szegecselés is jól lett megjelenítve.
Kabintető maszkolót és némi rézmaratást is adnak, a felhajtott szárnyakhoz, a bombakamra ajtóihoz, és a Yagi antennákhoz.
Az Eduard 3D Space készlete jól feljavítja, az amúgy sem gyenge kabint. Én még a pilótaülést, a kerekeket és a géppuska csöveket fogom műgyantásra cserélni.
Az eddigi makettek, ebben a méretarányban sajnos nem voltak elég részletesek.
-Az Academy/Minicraft sajnos nem mérethelyes, pláne a kabintetők látványosan kisebbek, mint kellene. Azt sem tudta a gyártó eldönteni melyik változatot jeleníti meg. A doboztetőn egy TBM-3 képe van, a dobozban meg egy felemás korai TBM-1 / TBM-1B. Egyik verzió beépített fegyverzetét sem imitálja.
-A Sword a korai TBM-1 és brit Harpoon-Mk.I verziót adja ki, elég szépen kidolgozva.
Ennél a verziónál nem voltak a szárnyban fegyverek, csak a pilóta előtt az orrban jobb oldalt egy 0,50-es Browning. 4 fős személyzettel repült.
A Hasegawa TBM/TBF-1B és 1C ugyanaz az öntőkeret. Az 1C verzió pilóta mögötti rádió/radar tere helyett a másodpilóta/megfigyelő ülése van kialakítva. Ehhez a maketthez adta ki az Aires a TBM / TBF-1B műgyanta kabinbelsőt és a bombakamra feljavítót. Szép makett a korához képest, de részleteiben nem túl gazdag.
-A Hasegawa TBM-3 még nem volt a kezemben, de gyanítom, hogy csak az új motor miatti burkolatokat adja egy külön kereten, a TBM-1B többi alkatrészéhez.
A Hobby Boss még az idénre ígéri a TBM-1C verziót is. |
Nekem csak az volt a lényeg, hogy legyen egy B és egy J, az egyik pedig a VF-111 gépe legyen. Viszont az is fontos, hogy minden USN gépen más hordozó neve legyen, így kicsit sakkozni kell...
z |
Én a B-hez szereztem be kalózzászlós matricát (amivel anno a Fujimi adta ki, csak az utolsó darabot elvitték, amit láttam). Meg ha lesz negyedik B-m, akkor lehet a Fine Moldshoz adott másik matrica (VF-21) megy rá. Jön elvileg a VF-51, de azt nincs nagy késztetésem elkészíteni. |
Tudtommal a többi verzióval is. Amúgy nekem B jön, ahhoz van a Microscale matricám is. Illetve a J-hez is van, az VF-96 lesz, de nem a Showtime 100.
z |
A Sundowners nem csak B-kkel repült? Tavaly szereztem valakitől egy olyat Hasegawában :D, de az a CAG festést tartalmazta, én meg szereztem hozzá olyat, amelyik lepattintott egy MiG-et az égről. És mivel kettő szett matrica volt a CAM ívén, ezért kellett még egy B-t vadásznom a Diamondbackshez is. |
Az enyém is úton van, nemsokára megkapom. Én viszont maradok a népszerűbb festéseknél, azok közül is a VF-111 század gépénél, nálam ez kötelező. De ez még odébb van, sorszámot kell húzni, sokan megelőzik...
z |
|
No. Megjött a Finom Penész Showtime 100-asa, úgyhogy az akadémiás verzióból valami mást is ki lehet hozni majd. Van pár lehetőség rá, Tomcatters/Tarsiers/Sluggers, egyik sem az a mainstream pár század Phantomban... |
Legalább a matricája szép, Sovány vigasz, tudom. |
Sziasztok,
Én ezt szereztem...:
www.scalemates.com/hu/kits/tamiya-60794-lockheed-martin-f-35c-lightning-ii--1612336
...és sajnos elég vegyes érzéseim vannak. A Tamiya nem hazudtolta meg magát, nagyon..., nagyjából amire számítottam, illetve még az se... Az F-35A után a B legalább kapott bombateret, míg ehhez - akármilyen megfontolásból is - még azt se készítette el a gyártó. A fegyverzet is csupán a felhajtott szárnyvégek alatti 1-1 rakétára, valamint a törzs alatti ágyú konténerre korlátozódik, a többi pilon is hiányzik. A felhajtott szárnyvégeknek és a lehajtható kormánylapoknak örülök, de ma már ez elvárható, főleg ennél a típusnál, pláne a konkurencia termékeinek ismeretében. Sőt, az Italeri nem volt rest még bombák szállítókocsiját, vagy a RAM panelek maszkolását is elkészíteni. Megnéztem gyorsan a 48-as verzió útmutatóját, van miért szomorkodni. Abban nemcsak teljes fegyverzet és bombatér is van, hanem kinyitott fedélzeti létra és utántöltő cső is. De nem is ez utóbbiak a lényeg, hanem a sok leegyszerűsített elem, amit a 48-as makettnél jobban szétbontottak, mint pl. orrfutó-akna oldalsó falai, vagy a futóakna és a bombatér külön mellékelt alkatrészei. Ráadásul ezek az alkatrészek egyáltalán nem aprók, simán megoldható lett volna a gyártásuk 72-ben is.
Bezzeg a kerékbakokat adják a kisebb készlethez is, sovány vígasz...
A cégről alkotott véleményem nem változott, nekem ez kevés, pláne ennyi pénzért. Nagyjából ennyibe kerül egy Clear Prop! MiG-19 vagy -23 is, a Modelsvit termékei pedig még olcsóbbak is. Lehet, hogy ezt a minőséget nem érik el, de az újabb készleteik (főleg Clear Prop!) erősen közelítik, viszont bőven kárpótolnak a részletességükkel (lásd kabin, futóaknák, kiömlők stb...), még az 5-10 évvel ezelőtt kiadott makettjeik is. Láthatólag nem sokat fejlődött a Tamiya a 72-es termékeiknél, a jó minőség eddig is megvolt, de ennél ma már kicsit több kellene...
z |
|
|
Sőt még talán a régi Italeri-s panelvonalaknál is. A kabintető se semmi.
A GWH,Hasegawa,Tamiya,Academy... makettekről ne is beszéljünk.
Ennyi pénzért. De legalább a befolyatót meg lehet spórolni. 😀
A SH makettjét esetleg tuningolni lehet vele. De ahhoz meg több mint a duplájába kerül.
És már csak viszonyítás kérdése,hogy a kétüléses mennyire "it's ugly as f××k" ezek után. Szerintem egyenlőre várjunk még minimum 5 évet a nyomtatott makettek terén.
Biztos lesz fejlődés,de ez még csak egy úttörőmunka.
Semmivel nem ad többet mint a fröccsöntött.Sőt.Még visszafejlődés is látható. Viszont!
A kisebb alkatrészekből kiindulva nem halott ötlet a nyomtatás.
Azt is el tudom képzelni,hogy ~5-10 év múlva már nyomtatási programok is lesznek amiket le kell csak tölteni jó pénzért és otthon legyárthatjuk az adott makett alkatrészeit.
Feltéve,hogy elérhető áron lesz egy 3D nyomtató is addigra a töltelékével együtt.