| Bandika | Adatlap | 742505 | tegnapelőtt 20:32 | ![]() | |
| Johnie | Adatlap | 742502 | tegnapelőtt 14:09 | ![]() | |
|
És az infóban említett két gép. Nagyon tetszik! | |||||
| Johnie | Adatlap | 742500 | tegnapelőtt 13:37 | ![]() | |
| halaci | Adatlap | 742499 | tegnapelőtt 13:23 | ![]() | |
|
Amennyire én láttam képeken (F-16-os build kapcsán volt szó róla nemrég valamelyik topikban), ennek valóban van egy csillámlós effektje, ugye a "have glass" pont azt jelenti, mint ha üvegtörmelék lenne a festékben. Ettől még a felület matt marad (sőt, SH linken lévő képen lévő kanál még kicsit textúrásnak is tűnik), nem úgy fog csillogni, mint egy fényes lakk, inkább mint a kvarchomok. Ha már amúgy is van belőle a polcon, én a szárny belső felületén kipróbálnám a szürke festékre. | |||||
| Johnie | Adatlap | 742494 | tegnapelőtt 13:03 | ![]() | |
|
Nekem van itthon ebből az MRP lakk fajtából (kb. egy éve) egy tégelynyi, még nem volt alkalmam kipróbálni. Elég hígnak, (mint az MRP festékeket is írják) egyből felhasználhatónak tűnik. A tégely aljára összegyűlt a pár hónapnyi pihentetés alatt a csillogó szemcse, de elég hamar összerázásra homogén lett. Viszont nem tudom azok a szemcsék a folyadékban...1/72-es méretre...nem-e túl nagyok. Nem lenne jó a csillámpónis effekt sem, hisz ő valójában egy matt lakk lenne. | |||||
| halaci | Adatlap | 742493 | tegnapelőtt 12:15 | ![]() | |
|
A Tamiya Lacquer festékei nagyon jók, én többet is használtam belőlük. A két szín elég jó közelítésnek látszik (bár én sem vagyok modern gép szakértő), viszont szerintem a Have Glass-nál nem csak a szín, hanem ez a "smirglis" effekt is számít, alkalmasint pont attól látszik annyira eltérőnek a szín a képeken. Az MRP kiadott egy kifejezetten az effektet imitáló lakkot, esetleg azzal érdemes tenni egy próbát. www.super-hobby.hu/products/MRP-278-HAVE-Glass-Special-Matt-Varnish.html | |||||
| ltom74 | Adatlap | 742490 | tegnapelőtt 10:17 | ![]() | |
|
koszi akkor probalkozok tovabb | |||||
| Nagyzo | Adatlap | 742489 | tegnapelőtt 10:07 | ![]() | |
|
ja, és igen, belülről fújtam nagyon híg színnel nagyon sok rétegben. Előtte rengeteget teszteltem, hogy ne se megfolyás, se mattulás ne legyen | |||||
| Nagyzo | Adatlap | 742488 | tegnapelőtt 10:06 | ![]() | |
|
A lilás árnyalat szerintem amiatt keletkezett, hogy borult az ég. Ha megnézed a fotót, szinte nincsenek árnyékok. Ennek ellenére a színek és fények alapján majdhogynem naposnak tűnik az idő, ami megintcsak arra utal, hogy a fotós kolléga kicsit megpiszkálta a képet. De a have glass, és a kabintető bevonata miatt nehéz úgy fotózni az F-35-öt, h minden stimmeljen. Itt is igaz, hogy a művészi önkifejezés elég erős tényező egy kreatív hobbiban, mint a makettezés, és itt az utóbbi pár hozzászólásban is kiderült, hogy mennyiféleképpen fordul elő fotókon is pl a bevonat színe. Szóval kinek hogy testhezálló - nyilván az élethűségre törekvés keretein belül (ne legyen mondjuk neonzöld, vagy ilyesmi...) | |||||
| ltom74 | Adatlap | 742483 | tegnapelőtt 08:54 | ![]() | |
|
Köszi én is így próbáltam csak nem sikerült ilyen jól :-) Belülről fújtad vagy kívül? Még azon gondolkoztam, hogy utána megmártom future-ben hátha úgy jobb lesz. Érdekes mód az F-35C nél egyértelműen lilásnak tűnik, pont lentebb amit Block50 kolléga is mellékelt linket, bár lehet csak a fényviszonyok miatt. | |||||
| Nagyzo | Adatlap | 742480 | tegnapelőtt 07:23 | ![]() | |
|
A kabintetőre, mármint az eredetire egy vékony aranyréteget gőzölnek, hogy az amúgy a radarkeresztmetszet szempontjából rossz hatású fülkébe ne jussanak be a lokátorok hullámai. Ezt egyébként sok más típusnál is megteszik, pl F-16. Szóval a smoke nem jó irány, és a lila sem. Legegyeszerűbben átlátszó narancssárga festék nagyon óvatos felfújásával lehet imitálni ezt a hatást. Nagyobb méretarányban jó minőségű, nagyon kis szemcséjű fémport tartalmazó (AK Extreme metal, Mr. Hobby Super metallic 2), agyonhígított fémfestékkel valamennyire vissza lehet adni azt a minimális tükröződést, amit az eredeti aranyréteg okoz, de szerintem nem érdemes vesződni vele, mert mindenképpen látszani fognak a "flitterek" még ezen festékek esetén is, ami 72-ben nagyon nem szépen mutat. A csatolt fotón (saját :-)) pont fain fény- és légköri viszonyok mellett jól látszik a kabintető színe. Ez nyilván kevésbé észrevehető világos háttérrel, és/vagy hátulról jövő fény esetén, de úgy senki nem hinné el, hogy nem sötétített plexiről van szó. Alapos zsírtalanítás után jól felhígított átlátszó (észteres) narancs festék leheletnyi rétegekben, kis nyomáson való felhordása volt az én módszerem pl az F-16D-n | |||||
| Toth_Gabor | Adatlap | 742479 | tegnapelőtt 06:32 | ![]() | |
|
Szia Valószínűleg a Tamiya színei strapabíróak, általában a laquer sorozatukról jót hallani. Nem tudom hogy néznek ki kifújva illetve a fémes hatást hogyan adják vissza. A trükkös árnyalat a have glass grey (FS36170) ami látszik sötétnek, világosnak, fénesnek vagy szürkének, attól függően hogy fotózzák a gépet. Vizes alapúból ezeket ismerem, megvannak de még nem próbáltam ki: www.hlj.com/us-fifth-generation-stealth-fighter-color-1-vihvicsv501 www.hobbyeasy.com/en/data/gn7t39vmmaxukpflyzpn.html | |||||
| medor | Adatlap | 742478 | tegnapelőtt 03:48 | ![]() | |
|
Sziasztok! Egy kicsit szeretnék csak beleszólni a 'Have Glass' történetbe. Tőlem távol állnak ezen modern színek,mert csak harmadik és negyedik generációs gépeket építek. De tudomásom szerint a Tamiya is kiadott nemrég festékeket kifejezetten az F-35 makettjeihez. www.tamiyausa.com/shop/tamiya-color-lacquer-10ml/lacquer-lp-84-camouflage-gray/ Valamint a RAM-ek festéséhez: www.tamiyausa.com/shop/tamiya-color-lacquer-10ml/lacquer-lp-85-medium-air-gray/ Talán egy próbát megérnek... | |||||
| ltom74 | Adatlap | 742475 | 2025. november 3. 21:35 | ![]() | |
|
mi lenne ha itt vitatnatok meg a festest? engem is erdekelne en egy C t fabrikalok :) a kabinteto smoke/lilas arnyalat elkeszitese is erdekelne kinek mi a franko modszere, sajna 72 ben nem faradt evvel tamiya… sajna soha se sikerul ugy hogy tok jo atlatszo es ne szemcses legyen hiaba fujom vekonyan…probaltam mar tamiya x es lp atlatszokkal sehogy se lesz olyan mint a gyari pl tamiya 48as gyarilag fustozott | |||||
| Johnie | Adatlap | 742472 | 2025. november 3. 20:58 | ![]() | |
|
Köszi a biztatást! 😄 Nem lehet rossz az a 60791 Italeri átvétel sem... gondolom a Tamiya nem veszi át csak úgy más gyártók termékét bedobozolva sajátjaként ha nem üt meg egy minimális szintet. | |||||
| Johnie | Adatlap | 742471 | 2025. november 3. 20:52 | ![]() | |
|
Igen, mindenképpen beszélnünk kell róla, ha eljutok a festési fázisra. Tudom, pár szót váltottunk már anno Messengeren erről, de hiába keresem keresővel is, nincsenek meg a beszélgetéseink... | |||||
| Block50 | Adatlap | 742458 | 2025. november 3. 11:38 | ![]() | |
|
Az F-35B gépeknél nem jelentkezik az F-35C-re jellemző barnulás? www.twz.com/44067/the-f-35cs-radar-absorbent-skin-is-looking-pretty-rough-after-months-at-sea | |||||
| Zoli | Adatlap | 742457 | 2025. november 3. 10:47 | ![]() | |
|
Szia, Jó választás, ebben legalább bombatér is van a 72-es saját tervezésű készleteik közül. Akármilyen hüjén hangzik is, a gyengébb minőség stb. ellenére nekem az Italeri makettje is tetszik... Én is csak pár Tamiya terméket építettem eddig, a gyerekkoriakra nem emlékszem, a legutóbbi Ki-61 építésénél viszont volt olyan elem, ami nem passzolt pontosan, és nem is lett tökéletes az illesztése, de egyébként tényleg nagyon könnyen és gyorsan építhető makettek ezek. Sok sikert! z | |||||
| Nagyzo | Adatlap | 742455 | 2025. november 3. 10:32 | ![]() | |
|
Erre az építésre különösen kíváncsi vagyok. Nálam az A és B verziók várnak építésre, de 48-ban. A fő fejtörést részemről a have glass festék reprodukálása jelenti, így eléggé érdekel, hogy te hogy oldod meg. Pár megoldást teszteltem, megbeszélhetjük, ha gondolod. | |||||
| Johnie | Adatlap | 742445 | 2025. november 2. 16:57 | ![]() | |
|
... az útmutató már az első lépésnél festetni akar ...😄 | |||||
| Tibcsi | Adatlap | 742442 | 2025. november 2. 16:36 | ![]() | |
|
Szerintem később sem fogsz csalódni. A Tamiya régen sem gyártott bóvlit, de mostanában nagyon belehúzott és sorra ontja a csodákat. Nekem az Academy-től van egy ilyen madaram, az sem rossz, de nem merem elkezdeni, mert félek a festéstől... Kíváncsian várom az építésedet, biztosan ez is olyan kafa lesz, mint az eddigiek. Hajrá! :) | |||||
| Johnie | Adatlap | 742438 | 2025. november 2. 15:52 | ![]() | |
| Johnie | Adatlap | 742432 | 2025. november 2. 14:03 | ![]() | |
|
Sziasztok! Beszállnék én is a csoportba, egy 1/72-es Tamiya F35-B dobozzal. Még sohasem építettem Tamiyát, úgyhogy szűz vagyok e téren 😉 A 2024-es szerszámos 60793 dobozt fogom megépíteni. Van egy másik F35B makettje is a Tamiyának, a 60791-es de az a 2019-es Italeri szerszámos átvétel, korrektül jelölik is a dobozon. | |||||
Most biztos nagyon le leszek hurrogva, de a fotók alapján a fémes csillogás csak az eredeti festés közvetlen közelében megfigyelhető. Kissé távolabbi képeken már selyemfényű szürke hatást kelt. A scale effekt miatt 72-ben még inkább szürkévé tompul.
Ezekre a fotókra gondolok:
www.arcforums.com/forums/air/index.php