/ Fórumok / Groupbuild / In memoriam Shunsaku Tamiya groupbuild /

A6M2b type 21 Zero in Pearl Harbour - Tamiya 1:72

A cím mindent elmond és mindenki számára ismert témát dolgoz fel az építés. De hogy miért épp erre esett a választásom? Ennek két oka is van: az egyik maga a gyártó alapítójának emlékére létrehozott GB, a másik pedig az itthoni klubunk által szervezett Pearl Harbour/Midway GB 2026-ban. Szóval 2in1, egy seggel két lovat vagy két szék között a pad alá?
A topikhoz csak bejelentkezett felhasználók tudnak hozzászólni. Kérem, jelentkezzen be itt!
Zoli 744001 ma 11:32
Válasz erre
1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8
9
9
10
10
11
11
12
12
13
13
14
14
15
15
16
16
17
17
18
18
19
19
20
20
21
21
22
22
23
23
24
24
25
25
26
26
27
27
28
28
29
29
30
30
31
31
32
32
33
33
34
34
35
35

Sziasztok,

Az első kapavágás előtti nulladik lépés a fotózás volt, a gyengébb minőségű homály képekért elnézést! A makett a téma iránt érdeklődők számára jól ismert, 2012-es kiadás.
A két szürke öntőkeretből az A jelzésű minden verzió dobozában megtalálható, a másik pedig csupán az adott változathoz szükséges elemeket tartalmazza. Emiatt előfordul néhány alkatrészből kétféle variáns is (műszerfal, oldalpanel, légcsavar és a hozzá tartozó kúp). A kit minősége elsőrangú, bár ezt a doboztető leemelése nélkül is tudjuk. Esetleg néhány kilökő tüske okozta nyomot (törzs belseje, futóakna ajtók stb.) lehet e téren felhozni hibaként, de ugye ez a fröccsöntési technológia velejárója, teljesen megszabadulni tőlük csak azok eltűntetésével tudunk. A kidolgozás átlagos, anno emiatt tartottam meg inkább a Fine Molds készleteit, mert ehhez a változathoz a nyitott örvgyűrű lemezek, kitéríthető fékszárnyak és csűrők mellett felhajtható szárnyvégeket is biztosított a konkurencia. De a részletek terén nem sok különbség van, mindkettő nagyon jó feljavítások nélkül is. Én sajnos így sem voltam teljesen elégedett, ezért néhány kiegészítő készletet is beszereztem, ahogy az az első hozzászóláshoz mellékelt fotón látható is. De nem feltétlen fogok mindegy egyes alkatrészt felhasználni ezekből, és néhányból többféle is van, szóval némi kompromisszum árán igyekszem ésszerű döntést hozni ezek felhasználását illetően.
z
Zoli 743989 tegnap 23:59
Válasz erre
1
1

Sziasztok,

Kevés Tamiya makettet építettem eddig, ha jól emlékszem, akkor ez a Zero lesz a harmadik. Még fiatal koromban készült el egy Skyray CMK kabinnal és radarral, de még ecsettel festve... Nem lett szép, meg is váltam tőle. Néhány éve pedig egy Ki-61-et sikerült összeépítenem, ezt már pisztollyal festettem, sokkal szebb is lett. Mindkettő könnyűnek nevezhető foglalatosságot jelentett, a beépített feljavítók se okoztak komolyabb gondot, és az alap készletek is csupán apró korrekciókat igényeltek. Ennek ellenére - ahogy arra biztosan néhányótok emlékszik is - nem vagyok teljesen elégedett a gyártó munkásságával, mert a részletek terén a produktumaik kissé elmaradnak az élvonaltól. Ettől függetlenül elfogadom a filozófiájukkal és elismerem termékeik nagyszerűségét, és persze a felülmúlhatatlan minőségüket. A komolyabb problémát számomra inkább a szűk választék jelenti a 72-es léptékben, sorolhatnám a nagyobb méretarányú makettjeik megvalósulatlan 72-es verziót, és sokat közülük azóta is nagyon hiányolok. De persze minden kicsi újdonságuknak örülök is, és általában elégedett is vagyok velük.
A rovat alanyát először ajándéknak szántam, csupán ez volt a beszerzésének oka, mert a hasonló kivitelű Fine Molds verziókból kettő is van itthon. De mivel kapóra jött két közös építéshez is, így megtartottam (más Tamiya makett lesz az ajándék). Amint a mellékelt fotón is látható, gondoskodtam róla, hogy ne legyen olyan egyszerű a megvalósítása. Remélem a legnehezebb dolgom a konkrét példány kiválasztása lesz, mert a gyártó matricáiról nincsenek jó emlékeim, így kissé megnöveltem a lehetőségek számát. Akkor jöjjön, aminek jönnie kell, ojjé Zero, ojjé Tamiya!
z