/ Fórumok /

Strv 103C 1/72 Trumpeter - Figurafestő első harcijárműve

Üdv!

Szolnokon sikerült megtalálnom régóta egy keresett kis Trumpeter Strv 103C makettet, amit első harcijárművemnek szánnék. Ezzel kapcsolatban lennének kérdéseim, mikre kell odafigyelni, hogy versenydarab lehessen belőle.

Magamról: Sci-Fi jármű kategóriában frissen Mester, Figurában több versenyen díjazott makettező vagyok.
Polcra csak olyat festek amivel játszok is terepasztalon, de a makettversenyeket nagyon élvezem éppen ezért tűztem ki célul, hogy ha már harcijárművet festek, akkor azt versenyre szeretném festeni.

A kérdéseim az alábbiak lennének (és nagyon köszönöm mindenkinek aki tanácsokkal vagy akárcsak bíztatással lát el, bevallom ijesztően magasnak látszik a léc a harcijárműben, mivel eddig főként stilizáltan festettem):
1, - Ehhez a kithez érdemes bármi extrát beszerezni? Van egyáltalán hozzá workable lánctalp, cső vagy fotomaratás?
2, - Aki építette már ezt a kis jószágot, tud bármi olyat mondani amire kiemelten figyelni kell?
3, - Van benne ismerten olyan elem, ami nem jó méretarányos? (A HEAT rácsot néztem, hogy lehet azt le kell gyártanom 3D nyomtatva, de dobozból kivéve nem tűnik vészesnek)

A többi festés/építés része szerintem megoldható, elég jól kiépített hobbi sarkom és 2+ év tapasztalat már van.

Előre is kösznök minden segítséget!

Üdv,
P
A topikhoz csak bejelentkezett felhasználók tudnak hozzászólni. Kérem, jelentkezzen be itt!
Varjúbácsi 746891 2026. március 31. 16:24
Válasz erre
Szia!
Ha egy makettet leragasztasz az alapra, azt a zsűri jó néven veszi, mert könnyebben tud vele dolgozni. Csak mester kategóriában van pontozólap, hobby kategóriában "ránézéses" zsűri van. Ha olyan alapra pakolod, ami a környezetet imitálja, az a pontozólapon 1-5 közötti értéket kaphat, ha jól emlékszem két, vagy három részpontozási lehetőség van. Ez optimális esetben plusz 10-15 pontot hozhat, de le is ronthatja az átlagot. Ha felteszed egy sima, mondjuk fekete kockára, ezeket a szempontokat kihúzza a zsűri, és nem ezért számít bele az átlagba. Ha figurát is teszel mellé, - akár embert, vagy mondjuk, mivel svéd, egy rénszarvast - már vignettának, vagy diorámának számít, és ott sajnos a környezet, és a figurák is súlyponti helyet kapnak.
A kategórián belüli nehézségbe nem igazán játszik bele a maratás, mert a festés "ápol és eltakar", és ha nem extrém módon látható, beolvad.
Herkerr 746878 2026. március 31. 08:53
Válasz erre
Szia!

Köszönöm az infókat! A modelleket szerintem meg is veszem, legalább nem nekem kell CADban megtervezni a cuccokat ha használható a mesh :)

M90-et tervezek rájuk, időben az pont illik az S tank életútjához és vannak referenciák, plusz cél hogy komplex munka legyen ezért perfekt szerintem.
Ste 746871 2026. március 30. 20:23
Válasz erre
Szia!
Ha jól látom, nem akadály a nyomtatás.
Ha szemenkénti láncot szeretnél, akkor 72-ben azt ki is tudod nyomtatni, ha jól tudom, a C-hez már a Leopard 2 láncszemét használták fel (ennek azért nézz utána, biztos ami fix).
A Cults-on láttam is már ilyen láncszemet.
Van ott komplett Strv-103C modell is, azok alkatrészei lehetnek update-alapok.
A Cults-on a Steel-Oxide készítésében komplett személyzet is van.
Cserecsövet tudsz készíteni rézcsövekből - szerintem.
Milyen festést tervezel (pl. téli kamó)?
Varjúbácsi 746868 2026. március 30. 20:03
Válasz erre
Herkerr 746867 2026. március 30. 20:03
Válasz erre
Üdv!

Köszönöm a választ!

Sajna ezek nekem nagyok mert 1/72 méretben vettem meg a kicsikét, pont ezért ködös hogy ekkora méretre “illik-e” lecserélni a gumilánctalpat meg fotomaratással szórakozni. Az Eduard link alatt találtam 1/72 maratást is de az már discontinued, sehol nem kapni :(

Mennyire versenyképes ezek hiányában? Ha amúgy igényes a munka de az alap doboz építésén túl nem sokat lehet hozzá tenni. - (Kategórián belüli nehézség pontozótábla miatt kérdezem)

Talapzatnál is vacilálok hogy elég-e magában a jószág egy igényes talpon vagy azért legyen elhelyezve egy kis környezetben, esetleg 1-2 figurával (ami a kevesebb gond, a terepépítés megint egy új világ).
Varjúbácsi 746866 2026. március 30. 19:51
Válasz erre
Szia!
A ráccsal szerintem nem kell bajlódni, az FCM Modeltrend 3d-ben.
www.fcmodeltrend.com/35504-stridsvagn-103c-bars-grille-135-scale-p-1-51-627/ Az Eduard csinál hozzá maratást, vannak benne jól használható dolgok.
www.eduard.com/Eduard/Photo-etched-parts/Photo-etched-set/AFV/1-35/Strv-103-S-Tank-1-35.html
www.eduard.com/Eduard/Photo-etched-parts/Photo-etched-set/AFV/1-35/Strv-103-S-Tank-additional-set-1-35.html Az RB Models gyártott hozzá annak idején esztergált csövet, ha sikerül beszerezni, sokat dob rajta.
Szemenkénti lánctalpat csinál hozzá a Trumpeter
www.super-hobby.hu/products/Strv103C-Track-links.html
és a Friulmodel is.
friulmodel.hu/termek/atl-159-leopard-2/