| Tovább >>> |
| 1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
| 1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
| 21., | 22., | 23., | 24., | 25., | 26., | 27., | 28., | 29., | 30., | 31., | 32., | 33., | 34., | 35., | 36., | 37., | 38., | 39., | 40., |
| 41., | 42., | 43., | 44., | 45., | 46., | 47., | 48., | 49., | 50., | 51., | 52., | 53., | 54., | 55., | 56., | 57., | 58., | 59., | 60., |
| 61., | 62., | 63., | 64., | 65., | 66., | 67., | 68., | 69., | 70., | 71., | 72., | 73., | 74., | 75., | 76., | 77., | 78., | 79., | 80., |
| 81., | 82., | 83., | 84., | 85., | 86., | 87., | 88., | 89., | 90., | 91., | 92., | 93., | 94., | 95., | 96., | 97., | 98., | 99., | 100., |
| 101., | 102., | 103., | 104., | 105., | 106., | 107., | 108., | 109., | 110., | 111., | 112., | 113. |
| Freddy | Adatlap | 747421 | tegnap 13:40 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Vajon rokonságban áll Scottie Pippennel, a legendás Bulls-játékossal? :) Előzmény: (747418) Spangli tegnap 12:59 | |||||||||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 747420 | tegnap 13:39 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Ezt nem gondoltam volna, köszi az infót. | |||||||||||||||||||||||||
| Spangli | Adatlap | 747418 | tegnap 12:59 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Pipen Imre - a Pipen látható a köténylemezen is. | |||||||||||||||||||||||||
| Spangli | Adatlap | 747417 | tegnap 12:56 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
A felirat valószínűleg egy név, valamilyen Imre (talán egy korabeli vas- és/vagy szeméttelep tulajdonosa, aki "lefoglalta" a roncost) | |||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 747412 | tegnap 08:23 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
A felső szóba nem látom bele, hogy "nyet". Az első betű inkább N, az utolsó M. Nem tudom, hogy a fotót csak kiszínezték vagy fel is javíttatták AI-val, mert csak kisebb felbontásban ismerem a képet. Ha feljavították, akkor lehet, hogy a robot értelmezte újra a feliratot. | |||||||||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 747256 | 2026. április 16. 13:45 | ![]() | |||||||||||||||||||||
| tank | Adatlap | 747120 | 2026. április 9. 18:18 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget! | |||||||||||||||||||||||||
| Sennás | Adatlap | 747119 | 2026. április 9. 16:15 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Ezt szeretném így megépíteni egyben. Pfff mennyi lóvé az? De gyönyörű lenne. Szép ződ traktor🤣🤣 | |||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 747117 | 2026. április 9. 15:05 | ![]() | |||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 747048 | 2026. április 6. 11:16 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Fellapoztam a könyvet, az a helyzet, hogy az 1. és 2. pc. ho. jelzéseinek forrásaként az 1. Pc. Hsdt 11.163/eln.vk-1943 (XII.23) irat mellékletét jelölik meg. Ebben az 1. pc. ho. alakulatainak jelzése a fordított rombusz, a 2. pc. ho.-nál négyzet az alapmotívum*. Apró meglepetés, hogy a 3. hk. ezred pajzsa ebben a gyűjteményben kerekített. * A hadtest rendelete kapcsán azt is írják, hogy a jelzéseket egy 20*20 cm-es képzeletbeli négyzetbe kell elhelyezni, meglehet, hogy a 2. pc.ho. négyzete valójában ez a lehatárolást és nem a jelzés része. | |||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 747047 | 2026. április 6. 10:55 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Sok sebből vérzik a gyűjtemény, de a 30. hk ezred jelzése éppen stimmel. Az 1. harckocsiezred és kapcsolódó alakulatok fordított rombusza az, aminek nincs nyoma fotókon, a papír alapú forrás meg nem ismert. | |||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 747046 | 2026. április 6. 10:44 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Írj időszakot és járműtípust, az alapján lehet szűkíteni. | |||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 747031 | 2026. április 5. 16:09 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
És amit még szükséges vagyok hozzátenni: az ábrasorok nem tudom, honnan vannak, de valami elméletiutasítás lehet, ugyanis a 30. harckocsiezrednél csak tervben volt a 3. zászlóalj, de soha nem állították fel. | |||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 747028 | 2026. április 5. 15:16 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Igen, ezek azok amiket Éder Miklós kontrolcézett a régebbi cikkéből, a már akkor sem teljesen pontos rajzaival együtt. (pl a 30. harckocsiezred rombusza _minden_ képen a másik irányba dől, az összes alárendelt alakulattal együtt; vagy épp a 3. harckocsiezred pajzsa ívelt volt, nem szögletes és nem került négyzetbe) Évtizedekig ez a 4 ábrasor létezett, mint "magyar alakulatjelzések". a könyvben több oldalnyi egyéb is van, főként a 2. hadseregtől. ahol rájöttek, hogy egy egységes, átlátható rendszer kulcsfontosságú. Ezeken felül már számolni sem tudom, hányat vadásztam össze, amiről senki nem tud semmit. Legjobb esetben Emerick be tudja azonosítani az alakulatot a rendszámról én pedig ahhoz a jelzést, de ez ritka mert egyes járművek életútját visszakövetni lassú és bonyolult, már ha egyáltalán lehetséges.(ezúton is köszönöm neki az eddigi támogatást!) | |||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 747027 | 2026. április 5. 14:57 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Nem tudom, mire gondolsz. Elég bonyolult rendszer, ráadásul térben és időben változik (pl a 2. felderítő zászlóalj 2.F. jelzéssel vonult be Erdélybe, de a Délvidékre már harckocsi sziluett lett a jelük. Ekkor még nem vettem figyelembe az átcsoportosításokat és összevonásokat, valamit azt, hogy a régi jelek nem mindig kerültek lefestésre, az újak pedig felfestésre... Ilyenek vannak a könyvben: www.antikvarium.hu/konyv/biro-adam-eder-miklos-a-magyar-kiralyi-honvedseg-kulfoldi-gyartasu-pancelos-harcjarmuvei--1074792-0 Néhány, már megfejtett példát küldtem emailen, amik már nagyon hátul vannak a fórum archívumában, nézd meg! | |||||||||||||||||||||||||
| pmarton | Adatlap | 747026 | 2026. április 5. 14:40 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Üdv! Azt hiszem ezek az említett könyvből valók. M | |||||||||||||||||||||||||
| tank | Adatlap | 747024 | 2026. április 5. 13:46 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Köszönöm! Esetleg képed valami jelmagyarázattal van? Ha csak egy-kettő van már az is több mint ami nekem. | |||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 747023 | 2026. április 5. 12:23 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Valami van de nagyon foghíjas. Legismertebb A Magyar Királyi Honvédség külföldi gyártású páncélos harcjárművei 1920-1945 c. kötet (2006, itt ismert nevén: Nagy Mesekönyv). Ebben sok van, nem csak a szürke alapon fehér rajzok vannak amiket először a Militária Modell Magazin 1991-es cikkében láttam, de későbbiek is, van ahol konkrét utasításokból. Lassan egy évtizede gyűjtöm a jelzéseket mindenféle helyről (csak hobby, nem komoly kutatás, levéltárban _ még_ nem voltam miatta) és azt állapítottam meg, hogy a papírokon szereplő ábrák sokszor nem úgy kerültek felfestésre, mint a terven volt. Rengeteg olyan jelzésről van képem, ami nem ismert, talán csak a levéltárból, de azok közt is van teljesen ismeretlen. Átlagban háromhavonta bukkan fel egy újabb (most pl a Fortepan parancsnoki Kruppján egy fekvő félkör) A 30. hk.e jelzésrendszere azok közé tartozik épp, amik egyértelműek és dokumentáltak. | |||||||||||||||||||||||||
| tank | Adatlap | 747022 | 2026. április 5. 11:50 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Sziasztok! A vasakon lévő hadosztály vagy ezred jelvényekről van valakinek leírása? A harckocsik elején és hátulján lévő kis "pajzsokra" gondolok.Pl 30.hk ezred stb... Köszi ha tudtok segíteni! | |||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 747016 | 2026. április 5. 10:44 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Sok izgi kérdés merül fel ezzel a fotóval kapcsolatban: - melyik alakulaté lehetett a kocsi? A HM-HIM Facebook oldalának leírása szerint a 106. és 112. vasútépítő század részvétele az április 3-i első amerikai bombázás romjainak eltakarításakor. Több kép is van, de csak ezen van _technika_ - magyar vagy német egyáltalán? Én magyarnak gondolom, a németektől átadottnak, ahol nem bajlódtak az átfestéssel. Ekkor már több német jármű volt magyar személyzettel, eredeti jelzésekkel, akár szárazföldön, akár levegőben. - ha magyar, miért van rajta balkenkreuz? A gerendakereszt fontos volt a saját erők számára, mert egy német egy T34 sziluettjét látva lehet hogy nem gondolkozik mi a fehér kereszt, ha nem egyből a sajátját veszi észre. Ilyenkor tizedmásodpercek tudnak dönteni. - ha német, mit keres egy (civil) mentési műveletnél? Ha mégis német, akkor propaganda célból, hogy messzire látszódjon a kereszt. 1944 közepén már nem volt annyira felhőtlen a német-magyar viszony és így megmutathatták, hogy lássátok, nem csak a fronton vagyunk mellettetek, hanem a segítségben is. A fentiek a HM-HIM FB infóján kívül feltételezések, vitára nyitottak, tévedés joga fenntartva. | |||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 746997 | 2026. április 3. 18:24 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Győrffy-Villám András: Az utolsó huszárok 1. kötet. Ezen a képen jobban látszódik az 51. pcv. zlj lovasíjásza, és melelette egy M betű, ami gondolom a Műszaki vagy a Műszaki Mentő rövidítése lehet | |||||||||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 746994 | 2026. április 3. 17:53 | ![]() | |||||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 746993 | 2026. április 3. 17:51 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Sok izgi kérdés merül fel ezzel a fotóval kapcsolatban: - melyik alakulaté lehetett a kocsi? - magyar vagy német egyáltalán? - ha magyar, miért van rajta balkenkreuz? - ha német, mit keres egy (civil) mentési műveletnél? Stb. Stb. Stb... | |||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 746984 | 2026. április 3. 10:20 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Kérdés: szerintetek ez a T34/76 mennyire propaganda jelleggel van a képen, és mennyire tényleges használatból? Pro(paganda): 1944-ben már kevés dolog nem az; újságcikk vagy láthatóan valami sajtóanyag; frontálisan fotózott gerendakereszt Kontra: lánctalpas fotóművel oda is el tud jutni mentésnél ahová kerekes járművek nem; nem zavarja egy esetlegesen ráomló falszakasz; nagyjából bármit felhasznált már ilyenkor az ország bármire amire jó volt. | |||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 746951 | 2026. április 2. 11:13 | ![]() | |||||||||||||||||||||
+Még _technika_: Valamiféle aggregátornak kinéző dolog, ami első ránézésre 30M áramfejlesztőnek néz ki, másodikra 39M akkumulátortöltőnek, de igazából egyikkel sem egyezik. Van még hozzá valami mobil kis doboz ami leginkább trafónak tűnik. + láncfűrész, merazjó. (nem tdudtam megállapítani hogy 34M pneumatikus, vagy mezei elektromos) Híradás_technika_: 2 Klera (Telefunken ARS68) egy nagyjából megfejtett jószág, és egy irányvevő. (1924-es a képek, tehát már korszakban vannak :D) És bár szigorúan véve nem technika, de ez a PPS+távcső+téli ruha kombó a Don mellől olyan ikonikus, hogy remélem, a TheBody már faragja a mintadarabot. | |||||||||||||||||||||||||
| Citrom | Adatlap | 746914 | 2026. április 1. 16:34 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Meg nemtudom kinek mi érdekes de 1vh témában is jó, egyenruhában is. Kíváncsi vagyok a k.u.k témában lévő oldalak mikor találják meg őket. De mindenféle nem ide tartozó értelemben is érdekes.kulturtorteneti értelemben is. Azért valjuk be egy aranybánya a fortepan, sokkal több képpel lennénk szegények ha nem lenne.az elején még úgy kellett be imádkozni a katonás képeket.vegul is erősen hozzá tartozik a tortenelmünkhoz, | |||||||||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 746909 | 2026. április 1. 11:18 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Érdekes képek, a Csabák jönnek vagy mennek vajon? A másik képből ítélve mennek, a de a torony akkor miért van hátrafordítva? | |||||||||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 746908 | 2026. április 1. 11:15 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Köszi! Témából adódóan térképládát nem tudok most mellétenni, de egy parancsnoki harcállásponthoz vagy parancsnoki autóhoz jól jön majd az infó! Kinyomtattam egyébként a térképet, 1/35-ben tulajdonképpen a Hold felszínét ábrázolhatja, de az a lényeg, hogy én tudom :) | |||||||||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 746905 | 2026. április 1. 08:26 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Köszi! Gyorsban átfutva, kb. ennyit találtam, ami a topic szempontjából érdekes (+ van még van 2-3 kép 30.5cm mozsárról, de azok I. vh.) | |||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 746892 | 2026. március 31. 16:42 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Megtaláltam a nagy térképek közül rengeteget beszkennelve.digicoll.lib.berkeley.edu/record/105388 A linkelt oldalon közvetlenül az áttekintő térképek vannak a szelvények magyarázatával. Ez azért fondos, mert így lehet keresni (pl. a lenti szektor az X:47-49). Ha továbbmész a térképkészítőknél a Germany. Heer. Generalstab. Chef des Kriegskarten- und Vermessungswesens, cartographer. linken akkor kiadja az összes szelvényt külön, kereshetően, zoomolhatóan, letölthetően (tízezer pixeles felbontás!) kerettel, felirattal, etc. Csak méretezni kell és nyomtatható Én a helyedben tennék mellé egy térképládát is, ha már. Igaz, az más léptékhez készült elvileg, de a német térképeket is ebben szállították szerintem. | |||||||||||||||||||||||||
| Citrom | Adatlap | 746888 | 2026. március 31. 15:14 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Fiúk 5000 új kép a fortepanon! Kircsi! | |||||||||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 746861 | 2026. március 30. 17:01 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Köszönöm! Google Maps szerint Nikopol és Zaporozsje között légvonalban 60km a távolság, az egy valódi 1:300000-es térképen 20 centi, 1/35-ben 5,71mm, ehhez kell beméretezni a képet. | |||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 746857 | 2026. március 30. 14:54 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Nem szeretem a hosszú nevű fájlokat megevő fórummotort... | |||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 746856 | 2026. március 30. 14:50 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Az első térkép nem csak olyan, hanem ténylegesen akkori. Sajnos az egész nincs rajta, viszont látszik, hogy a német 1:300000-es térképeket használták. www.etomesto.com/map-atlas_osteuropa/ itt megvan az egész, ha összenézed látszik hogy a tipográfia is azonos (ügyes szemmel még a szelvények illesztése is látható). A pontos szelvényt az első képen látható sarok és a megnevezésből adódó felső középvonalból lehet kimérni, tartva a papír arányait kimérhető a hosszabbik oldal is. collections.lib.uwm.edu/digital/collection/agdm/id/10518 Ilyen stílusú egészben, pontos szelvénykiosztás és lapméretekkel itt: catalogue.nla.gov.au/catalog/7898616 Ennyiből már, ha nem is egyszerűen, de vissza lehet alkotni a pontos helyszín térképét. A második térkép egy áttekintő még 42 közepéről, leginkább A/3 méretűnek látszik így képről. | |||||||||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 746855 | 2026. március 30. 11:45 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
A lentebb már emlegetett R12-es motorra kell, a figura bőrruhát visel. Szóval ha válogatni lehet, inkább a 41-42 időszak, illetve az ekkor zajló harcok helyszínei. | |||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 746853 | 2026. március 30. 09:02 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Melyik terület. vagy időszak érdekelne? | |||||||||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 746848 | 2026. március 29. 19:19 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Sziasztok! Tudna valaki linkelni vagy feltenni nekem második vh-s magyar katonai térképet, kinyomtatás és figura kezébe tevés céljából? Előre is köszönöm! Legrosszabb esetben majd ezt használom: maps.arcanum.com/hu/map/hungary1941/ | |||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 746785 | 2026. március 27. 09:42 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Abban biztos vagyok, hogy hosszabb a zsanér, a dombra kapaszkodó kocsi fotóján egyértelmű. Egyszer majd előkerül a dokumentáció, vagy további fotók és okosabbak leszünk. | |||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 746688 | 2026. március 23. 22:48 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
hopp nem is ezt akartam a Pc-141-ről, hanem egy másik képet. | |||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 746676 | 2026. március 23. 11:48 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Nem zárom ki hogy hosszabbak a zsanérok, viszont pont azon a részen nagyon bezavar a falevelek árnyéka. A fényviszonyok is szerencsétlenek, mert szinte pontosan felülről süt a Nap. Találtam közeli képet a széria sisakhoz. A két kép ugyanúgy széria kocsiról készült, viszont látható, hogy eltérő fényviszonyoknál mennyire más vastagságnak látszik a zsanér. | |||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 746610 | 2026. március 20. 09:55 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
A homloklemez vastagságához gyenge a fotó, de a zsanérok vastagsága és kialakítása jelentősen eltér szvsz. | |||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 746577 | 2026. március 19. 10:51 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Eltérő = bármi ami nem a szériakivitel a vaskocsik után. Egyelőre 3 eltérés van: szegecselt vezetősisak, nyújtott sárvédő, oldalsó kis ajtó. Ebből az utolsó kettő egyszerre jelenik meg, és ha feltételezzük, hogy ahol csak az egyik látszik ott a másik is ott van, akkor a 3 egyszerre csak egy járművön lehet, valóban. Viszont a szegecselt sisak megjelenik egy parancsnokin is, így egy adott módszerként kell kezelni már, ami egynél többször fordul elő. Átnézve a képeimet, én nem gondolom vastagabbnak a kitekintőt, csak a ferdén kialakított élére pont a legnagyobb felületet mutató szögből látni rá a képen. Sajnos a fehér keresztes korszakból nagyon kevés publikus kép van Csabákról, hogy bármilyen elméletet alátámasszon. | |||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 746540 | 2026. március 18. 16:08 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Ha a Vérmezőn, Pasaréten álló és dombra felhajtó kocsi azonos, akkor egyelőre nincs "többi eltérő" :) Eddig nem tűnt fel, de az előre sisak felhajtható kitekintője eltér a "sima" és csavarozott kivitelen. Utóbbin szerintem vastagabb a direkt kitekintő fedele, és a zsanérok is, utóbbiak meg felérnek a prizmák nyílásáig. Az a teóriám, hogy a csavarozott sisak (homlok?) páncélzata vastagabb. Létezik egy javaslat a Csaba páncélzatának megerősítéséről, nincs nyoma, hogy megvalósult volna, de lehet, hogy legalább a sisakok védelmét növelték. | |||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 746535 | 2026. március 18. 12:42 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
a rádiós tornya feleakkora mint a csatáré. <<< hogy az apró dolgokat észreveszem, ilyen kapitális különbségeket meg nem... a torony elöl kitekintője szerintem nyitható volt << A Pc-101-104 volt így. A Pc-105 nem, pedig tudtommal az is vas kocsi volt (annak fix kitekintője van, de más mint a szérián. ráadásul oldalt is, nem kihajtható periszkópok). A Pc-107 megint nyitható. Tornyot cserélni egyébként szerintem a legegyszerűbb. Legalábbis, ha nekem kellene bevetni már vas kocsikat, legalább a tornyot átraknám egy páncélozottról. És van még ez is, de simán lehet, hogy azonos a budapesti ronccsal.<<< ezt a képet ismertem, de fel sem tűnt, hogy ennek is nyújtott sárvédője van. Mivel a többi eltérőn nem létni ezt csak a budapestin, én azonosnak gondolom. | |||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 746529 | 2026. március 18. 00:40 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Az antenna hiányán kívül sem lehet azonos, a rádiós tornya feleakkora mint a csatáré. Meglehet, hogy a Pc-101-en próbálgatták a fejlesztéseket, az sántít még mindig, hogy az egy vas kocsi és mérget most nem vennék rá, de a torony elöl kitekintője szerintem nyitható volt. Persze azt is át lehetett hekkelni az évek alatt. Ha megnézed a rádiós kocsin és a budapesti roncson is mindkét sisak csavarozott kivitel, szerintem nem javítás. És van még ez is, de simán lehet, hogy azonos a budapesti ronccsal. | |||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 746518 | 2026. március 17. 18:26 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Adalékok: Az oldalajtó a Pc-101-en is ott van, ugyanakkor a keretantenna miatt nem nyitható rendesen. Mintha régebben pont veled tárgyaltuk volna, hogy a Pasaréti úton lévő is a Pc-101 lehet. A sok csavaros vezetősisak egy 40M parancsnokin bukkan még fel. Ez nem lehet ugyanakkor azonos a Vérmezőn lévővel, még antenna leszerelés utáni állapotban sem, mivel ezen a hátsó részre valami rögzítő lemez lett felcsavarozva, talán vontatáshoz. A vezetősisakra nekem az az elméletem, hogy ez a tábori javítás kivitele. Az eredetileg több lemezből hegesztett sisak helyett egyszerű L-acélokra csavarozott lemezek. A direkt kitekintő és a periszkópok rögzítései csavarozottak, azokat egyszerűen át lehet rakni. | |||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 746504 | 2026. március 17. 13:48 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
Mindkét kép ostrom utáni, ha azonos a két kocsi, akkor egyelőre nem értem, hogy Vérmezőről minek vitték fel a II. kerületbe, ha a roncsokat tipikusan a Déli pu-nál gyűjtötték. Ha különböző kocsik, akkor még érdekesebb persze. A Csaba páncélzata csavarozott, de a pasaréti fotón már feltehetően bontják, amikor a szegecselés sem volt akadály. | |||||||||||||||||||||||||
| Mekett | Adatlap | 746497 | 2026. március 16. 21:53 | ![]() | |||||||||||||||||||||
|
A Vérmezőn látható Csabának megvan a hátsó páncéllemeze. A Pasaréti útinak ez hiányzik (a kerék mögötti kerek nyíláson keresztül átlátni a járművön). A Vérmezőn minden bizonnyal már az ostrom után készülhetett a kép, egy szovjet katona járkál a roncsok között. Kétlem, hogy ezután harci behatás érte volna a Csabát, amitől így szétesik. A kerekek, mozdítható alkatrészek eltávolítása mindennapos volt, de az a lemez szerintem szegecselve volt. Persze azt is le lehetett vésni, ha nagy szükség volt rá. A motor kiszereléséhez el kell távolítani azt a lemezt? | |||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 746496 | 2026. március 16. 21:26 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Nemrég a Vérmezőn bukkant fel a rejtélyes Csaba (forrás nincs, nem mentettem). Nem biztos, hogy azonos a Pasaréti úton fényképezett ronccsal (miért cibálták volna fel a hegyre), de a jobb oldali felső lemezen lévő nyitható ajtó, az első sárvédő toldata és a jelzéseik megegyeznek. Ezeken túl a pasaréti kocsi első vezetősisakja csavarozott, a Vérmezőn állónál pedig a hátsó sisak ilyen kivitel. | |||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 746428 | 2026. március 13. 21:17 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Frissült néhány aukciós portál. Leginkább erdélyi bevonulás. Van Botond kívülről-belülről (ha jól tudoma 6. gk.lövészezred a hatszög) - közben megtaláltam két régebbi hatszögest és kiderült hogy ugyanaz (egyezik a terepminta). Van Csernigowból egy Polski-Fiat, meg egy terepezett Ford valahonnan, egy olyan pajzzsal amibe én bele tudom látni a Kinizsi kardot fogó kar jelzését. | |||||||||||||||||||||||||
| Tovább >>> |
| 21., | 22., | 23., | 24., | 25., | 26., | 27., | 28., | 29., | 30., | 31., | 32., | 33., | 34., | 35., | 36., | 37., | 38., | 39., | 40., |
| 41., | 42., | 43., | 44., | 45., | 46., | 47., | 48., | 49., | 50., | 51., | 52., | 53., | 54., | 55., | 56., | 57., | 58., | 59., | 60., |
| 61., | 62., | 63., | 64., | 65., | 66., | 67., | 68., | 69., | 70., | 71., | 72., | 73., | 74., | 75., | 76., | 77., | 78., | 79., | 80., |
| 81., | 82., | 83., | 84., | 85., | 86., | 87., | 88., | 89., | 90., | 91., | 92., | 93., | 94., | 95., | 96., | 97., | 98., | 99., | 100., |
| 101., | 102., | 103., | 104., | 105., | 106., | 107., | 108., | 109., | 110., | 111., | 112., | 113. |