/ Fórumok /

Magyar Királyi Honvédség szárazföldi járművei

A topik témája az 1945-ig létezett Magyar Királyi Honvédség, annak harcjárművei, autói, és egyéb hadi anyagai.
Tegyetek fel minél több képet!
A topikhoz csak bejelentkezett felhasználók tudnak hozzászólni. Kérem, jelentkezzen be itt!
  Tovább >>>
1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.,9.,10.,11.,12.,13.,14.,15.,16.,17.,18.,19.,20.,
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20.,
21., 22., 23., 24., 25., 26., 27., 28., 29., 30., 31., 32., 33., 34., 35., 36., 37., 38., 39., 40.,
41., 42., 43., 44., 45., 46., 47., 48., 49., 50., 51., 52., 53., 54., 55., 56., 57., 58., 59., 60.,
61., 62., 63., 64., 65., 66., 67., 68., 69., 70., 71., 72., 73., 74., 75., 76., 77., 78., 79., 80.,
81., 82., 83., 84., 85., 86., 87., 88., 89., 90., 91., 92., 93., 94., 95., 96., 97., 98., 99., 100.,
101., 102., 103., 104., 105., 106., 107., 108., 109., 110., 111., 112., 113., 114.
Elnar 749695 tegnapelőtt 09:51
Válasz erre
VII. lgv.tüö = roncskutatas - Rádiós
VII. lgv.tüö = roncskutatas - Rádiós
Ford G917T - xx-xx2 - VII. lgv.t.o (Marmon)
Ford G917T - xx-xx2 - VII. lgv.t.o (Marmon)
Ford G917T - xx-xx2 - VII. lgv.t.o - (Marmon)+
Ford G917T - xx-xx2 - VII. lgv.t.o - (Marmon)+
Fiat 508 C - VII.lgv.t.o = Nagy Sándor via MEFR FB
Fiat 508 C - VII.lgv.t.o = Nagy Sándor via MEFR FB

Na hogy ne mindig csak kérdezzek:
Meglett egy alakulatjelzés. Biztosra.
Teljesen random nézegettem a roncs régi képeit és egy tüzértárcsánál belinkeltek egy könyv borítót. Eddig úgy tudom senki nem tudta, mi lehet ez a jel, leginkább a Sas gyorsbombázó századnak nézték. mos már biztos, hogy VII. légvédelmi tüzérosztály.
Freddy 749664 2026. augusztus 1. 13:18
Válasz erre
kisebb BB-k 4 literesekkel is készültek.

*szóval 4 hengeresekkel.

papírok: én pl 20 évig gondolkoztam azon, hogy az apám MN-katonaemlékeiben szereplő MAN Diesel teherautó mi a fene lehetett- mert nem becenév, az elöljárók a parancsokban is így hivatkoztak rá (a sorkatonák utálták, mert nagyon magasan volt a platója). Aztán egyszer egy könyvben rábökött a Csepel D566-ra, hogy nini, itt a MAN Diesel. Persze, hát MAN-licensz dízelmotor volt benne, aztán katonáék fantáziáját valamiért ez ragadta meg. Szóval óvatosan az ilyenekkel, maguk a katonák sem mindig használják szakszerűen a típusjelzéseket.
Freddy 749663 2026. augusztus 1. 13:08
Válasz erre
,,A Messer romboló mellett egy Ford G198T alias V3000 tartály gépkocsi van. "

Alapvetően ezt akartuk bizonyítani, de akkor úgy látom, téged is sikerült meggyőzni- most már tehát akkor nem csak a gyári próbakocsiról, de legalább egy másik magyar V3000S-ről is van bizonyíték.

A legnagyobb szenzáció, hogy az alacsonytámadó gépek megtévesztésére tettek rá álplatót. Ilyet én még eddig nem láttam

Szerintem az nem álplató, annak mi értelme lenne, a platós teherautókra az oroszok kevésbé lőnek? Egyszerűen egy keret, aminek segítségével az álcázásra szolgáló nagy ágakat a kocsira tudják rakni, a gömbölyű tartályról lecsúsznának. Én még abban se vagyok biztos, hogy rögzítve van a kocsira.

De akkor az elejétől: az emberiségnek a 20-30-as évek fordulóján két nagy találmánya volt, a Ford B személyautó és a Ford Flathead benzines V8-as motorcsalád. Utóbbi volt az első nagy sorozatban gyártott V8-as motor, legalább 5 fontosabb változatban készült, az 50-es évek elejéig futott, sőt, hotrod építők ma is használják.

A Ford B személyautó készült a V8-as motorral (Ford V8 néven a MKH-ból is sok fotó van róla), és a Ford A hasonló változatainak sikerén felbuzdulva (Ford AA=> GAZ-AA) készült belőle pickup változat, ez volt a Ford BB. A konstrukció határait feszegetve a Ford BB egyre nagyobbra hízott, megjelentek a 1,5, majd a 2,5 tonnás változatok. Az alapmodell különféle továbbfejlesztéseiből egy egész családfa ágazott ki, ezek alapvetően a nagyobb teherbíráshoz szükséges megerősítésekben és a befogadható motorok kínálatában különböztek: ismétlem, csak V8-ból volt 5 féle, de a kisebb BB-k 4 literesekkel is készültek.
-A Ford BB alapváltozat különféle évjáratai, 2,5 tonna teherbírással
-Ford V8/51: ez szilárd úton már 3 tonnát is elbírt, 1937-39 között készült a 3,5l-es, 90 lóerős V8-cal
-Ford G917/817: megerősített kivitel, 1938-tól a G917-es 3,6 literes 90 lóerős V8-
assal, a G997-es a 3,9 literes 95 lóerőssel
-Ford V3000S (hivatalos neve G198TS): ez volt tulajdonképpen a széria csúcstípusa, 3 tonnás teherautó a hadsereg és a haditermelés igényei szerint, olcsóbb, egyszerűbb alkatrészekből állt, és nem kellett hozzá semmi importanyag.
-a háború után a V3000 Ford Ruhr néven, a V8-51 Rhein néven, a V3000 fülkéjével ment tovább még pár évig, aztán rájöttek, hogy hülyeség teherautókba a benzinmotor, és jöttek a dízel modellek.

Namost, bár ugyanaz a járműcsalád, alapvetően mindegyik BB-variáns, nem volt köztük akkora különbség, mint azt az eltérő karosszéria sugallja, de azért volt. Emiatt lehet, hogy a V3000-fülkés BB-n a V3000-fülkéből azért vágni kellett, mint az a csarnokos fotón látható.

A német Fordok hivatalos típusjelzéseit egyébként így kell feloldani: pl G398TS
-G: Németország
-3: melyik év (9: 1939 aztán így tovább, a 3 1943)
-9: a motor. 9: 3,9l, 1: 3,6l, 8: 3,2l
-8: a modell száma
-T: teherautó
-S: standard (nem összkerekes)
Elnar 749662 2026. augusztus 1. 11:34
Válasz erre
Én a magam nevében szólva szigorúan csak ellentmondások feloldására törekszem, ami (látszólagosan!) kifejezetten sok volt a leírtak/látottak alapján. Ezek azok, amiket képekről nem lehet megállapítani (elcserélték a légierővel... agyameldobom). Mint írtam, nem a papírokban nem hiszek, hanem feltételezem, hogy a papírokat nem _mindig_ követték (mert nem lehetett, mert ellentmondásos volt, vagy csak mire átfutott már más volt helyzet. de azért túlnyomó többségben aszerint kellett hogy menjen a logisztika)
Visszatérve a Fordokhoz:
COE fülkés magyar Fordról van 1 (egy) db képem 10 éve, de én mindenről örömmel olvasok, szóval idegesíthetsz :D. Késői Ford teherautón utazó magyarokról is van 1 db, de a képminőség miatt nem látszik, hogy német vagy magyar jármű. Ilyen motorsátorral eddig leginkább mentőknél találkoztam, de valószínűleg az csak azért lehet, mert azok gyakrabban kerültek előtérbe (híradóba, újságba)

A minden típus összemosódásához pedig ezt pont most találtam (akinek még nem ismert, gyanítom, neked már az), szépen leírja melyik típus mihez használható cserealkatrészként: motorarkiv.dk/brochurer/Ford-tysk-42.pdf
Emerick 749654 2026. július 31. 21:58
Válasz erre
Látom, nem vagyok népszerű. A Messer romboló mellett egy Ford G198T alias V3000 tartály gépkocsi van. Ford V8 tartály gépkocsikat rendeltek 1941-ben, pontos típusmegnevezés nélkül. (ugyanazzal a megrendeléssel vásárolt mentők is ugyanolyanok voltak, azonos motorsátorral) Az iparcsarnokos képeken és itt a Messeres képen is látjuk, hogy már nem G917T-a pajzs hűtőrácsos, hanem a már BB Typ 42 alis G198T alias V3000 típusra jellemző motorsátorral készült. Miért? Mert a németek leálltak a korábbi motorsátor gyártásával. Ennyi.
A legnagyobb szenzáció, hogy az alacsonytámadó gépek megtévesztésére tettek rá álplatót. Ilyet én még eddig nem láttam.
romsitsa 749653 2026. július 31. 20:13
Válasz erre
Valószínűleg ebben a fórum írásos formátuma is ludas, de rohadt nehéz kihámozni, hogy mit állítasz.
Pl. van egyszer, hogy tartálykocsi a "V8-51,majd G917T, végül BB Typ 42,vagyis V3000". Aztán, hogy "1941-ből megvan a Ford G198T hosszított, 4700mm-es alvázának...Ez a V3000 V8", meg a "Apropó, ha ez a kérdés, biztosan voltak a V3000-re jellemző motorsátras platós teherautók".

Szóval a kérdés, hogy mi a lóf.sz van a Me-210 mellett. A válasz pedig egy V3000 motorsátras G917T tartálykocsi, ha jól értem, vagy?
Emerick 749648 2026. július 31. 17:25
Válasz erre
Fú, én már elvesztettem a fonalat. Ez a fülkevagdosós dolog összezavart. Hosszú lesz, bocsi!
Ha tévedek, fogom mondani, nem szégyen az. Én papírok és következtetés alapján írok mindig. Ebben hiszek. Én gyakran tendenciákról is beszélek, amikor a sokak számára nem meggyőző papírozásról írok. Szerintem, ha 1943-as rendelések 1945 márciusi befejező szállításról, meg 1944 nyári-őszi megrendelésekről és azonnali szállításokról van szó, papírral, akkor meg engem lesz nehéz meggyőzni az orrvérzésig két szép szemünkért adogatott Volkswagenekről, vagy még háború végén is bűncselekménynek tekintett és rendszeresnek vélt eltulajdonításokról. Az állításaimat nem kell vakon elfogadni. Viszont amit le merek írni, azt alá tudom támasztani forrásokkal. Sima elméletből tele van a padlásom, elhihetitek, de azt megtartom magamnak.
Visszatérve a közös kedvenc Fordunkhoz. 1941-ből megvan a Ford G198T hosszított, 4700mm-es alvázának a gyári rajza, fülkével. (a hosszítás azonos a rádiós buszokéval és a sebesültszállítókéval á lá Clerck) Méretekről szívesen adok infókat. Ez a V3000 V8 változat, ennek a gyártási jogát vették meg, a Ford Motor Rt a Váci úton 1945 júniusától kezdte volna gyártani több ezres mennyiségben. Ez van az ismert egyetlen platós képen is. Az volt a gyári német minta. Amúgy nem tudom, mi lett vele, szerintem a Ford Rt-é volt. Apropó, ha ez a kérdés, biztosan voltak a V3000-re jellemző motorsátras platós teherautók a haderőben és erről van saját fényképem. De hogy érdekesebb legyen, ez késői szögletes fafülkés. Standard tengelytávval. Nem tudom igazolni, de valószínűleg ezek az utolsó 213,légierőknek 1941-ben rendelt kocsik, melyeket a csavar kedvéért a szárazföldi erők elcseréltek 140 Blitzzel és 73 Skoda 256B-vel 1943 novemberében, persze utóbbiak szállítása előtt és a Blitzek átvétele közben.
A tartályautó különleges szakanyag, nehéz volt beszerezni. Sokszor leírták, mozgósított alakulat pótlás sál ne is számoljon. Ami kakukk, az kakukk. Persze voltak pótlást célzó rendelések, de az már nem szakanyagból. (pl Tempo, Büssing, Renault stb) Az 1944-ben szervezett pl légierős alakulatok meglévő anyagból voltak felszerelve, a légierők gépkocsizó vonatosztálya hatalmas készletet kezelt Pestszentlőrincen, 1941-től bőven előre igyekeztek szervezni, gyűjtögetni mint a hörcsög. A Ford tartályok mérete nem változott, hosszított 4700-as alvázakra épültek altípustól függetlenül. Egyedül az 1941-től szállított kocsik kapacitása csökkent 3500-ról 3300 literre, mert a tartályt onnantól vastagabb anyagból, vasból gyártották. A spec felépítmény miatt a küszöb lett rövidebb és a fülke mögött az alvázra felraktak egy lángterelőt, amolyan szakaszoló lemezt, hogy ha a tartály kigyullad, ne fújja le magáról a fülkét. Amit ismét gondolok, egyéb eltérések abból IS jöhetnek, hogy a német gyártósoron mindig változtattak, maradék alkatrészeket is felhasználtak. Vagyis a G917T, G997T, G198T az átmenet során összefolyhatott. A Puchoknál is van ilyen, mert ott bizony csak a magyarok kérésére készültek 1941 után és tulképp kisöpörték a grazi üzem raktárait. Meg hát eszetlenül rakták őket vagonokra, zsúfolva, ahol olykor zabrálták is őket.
Esetleg idegesítselek titeket a Ford G198Wa, vagyis V3000A kérdésével? Bulldog (vagyis Cab over engine) fülkével, Matford rövid alvázzal, Hotchkiss első hidakkal? :D
Ha valahol nem értettük meg egymást, bocsánat, beszéljük ki. Hátha érdekel másokat is.
Freddy 749641 2026. július 31. 10:36
Válasz erre
Nem hiszem, hogy ugyanaz a kocsi, egy ilyen átalakítás elég valószínűtlenül hangzik, ezen kívül több kisebb különbség is van: az én képemen levőről hiányzik a keresőfényszóró, a szamárvezetők és a rendszám rögzítése is más, a lökhárítón van, nem alatta lóg.
Elnar 749640 2026. július 31. 10:22
Válasz erre
Köszönöm a szakszerű kiegészítést és pontosítást. Amit írtam, azt emlékezetből, nem néztem vissza a régebbi bejegyzéseket. A minden lepapírozásával egyetértek, azt viszont én is fenntartom, hogy nem biztos, hogy minden papírforma szerint történt.
Ezt már észrevehettük a Puch 350-eseknél is, amiről neked forrásod van, hogy gyári újak voltak, miközben a Fortepan képein látszódnak a használatból eredő kopások, horpadások nyomai. Ez nem lenne annyira meglepő, nem is olyxan rég új metrókocsiként kaptunk felújítottat (és itt le is zártam offot, mert ez csak tényközlő példa volt, minden egyéb gondolat nélkül)

Ezért tőled is kérdezem: van bármi forrás arra, hogy az egyetlen V3000-rel mi történt a próba után ténylegesen?
Elnar 749637 2026. július 31. 09:00
Válasz erre
Ford BB 43M - tartály = WWII in Hungary FB+
Ford BB 43M - tartály = WWII in Hungary FB+
1948 Ford V3000S Rhein Pritsche 001
1948 Ford V3000S Rhein Pritsche 001
V3000S - A-021 - A MKH fegyverzete
V3000S - A-021 - A MKH fegyverzete
V3000S
V3000S
V3000S_Westfront_1943-44_1
V3000S_Westfront_1943-44_1

Nos, bár Emerick nehezebben meggyőzhetőbb nálam, én inkább a képeknek hiszek, az előre tolt fülkét meg töredelmesen bevallom, eddig nem vettem észre.
Találtam egy archiv képet 1948-ból, szinte pont ilyen szögben mutatva egy tényleges V3000S-t és szinte teljesen ugyanoda esik minden. Harmadik képen az egyetlen hivatalos magyar V3000S van (a negyediken egy echte német, ugyanabból a szögből, a különbségek kiemelésre).
Látható, hogy mindkét jármű (a V3000 és az álcázott is) korai kivitelű (domborított sárvédő, szögletes ablakú ajtó - eltérően az először kerekített ablaksarokkal, majd még később a hajlított sárvédővel)

Mivel én azt vallom hogy ellentmondás nem létezhet, ezt feloldandó dobom be az ötletet: Nem lehetséges, hogy az egyszem V3000 alvázra egy tartály felépítmény került később valahogy?
Freddy 749634 2026. július 30. 23:44
Válasz erre
Ja igen, és a mókolt BB-n az ajtó le is ér a beszállólépcsőig, a V3000S-en van egy arasznyi rés köztük.
Freddy 749633 2026. július 30. 22:33
Válasz erre
3_t_Ford_V_3000_S_TechFile
3_t_Ford_V_3000_S_TechFile
fordV3000magyar_bekarikazva
fordV3000magyar_bekarikazva
1618637_22490_43M_BB__tartaly__fortepan_72525
1618637_22490_43M_BB__tartaly__fortepan_72525

A papír nélki átadás fogalmát tegyük helyre, mert olyan nincs. Max nem maradt fenn napjainkban.
Igen, de papírmunka és papírmunka között is van különbség. Egy beszerzett autó paper trailje normál esetben legalább 4 elemű: a beszerző szervezet elhatározza a beszerzést (határozat, utasítás, költségvetés), megtörténik a tulajdon átadása (adásvételi szerződés, vagy legalább átvételi nyugta), a hatóság forgalomba állítja (zöldkártya akkor vsz nem kellett, de rendszám pl igen), az üzemeltető szervezet elkezdi üzemeltetni (leltár, rendszeresítés, fene tudja). Namost azért ebben a folyamatban 1945-ben már eléggé vágták a kanyarokat. Azt ne mondja nekem senki,hogy pl a Sebő Ödön zászlóalja által visszavonulás közben használatba vett, majd szétesésig hajtott kocsi, vagy Tobak Tiborék legendás karosszéria nélküli busza fullosan le volt papírozva.
Igen, történészi munkában fontos a kontextusba illesztés, de az 1944-45-ös járműhasználati témákban ez a kontextus egyáltalán nem hermetikusan zárt.

Egyébként olyan sok tartályautót szereztek be 1938 és 1943 között, hogy az bőven fedezte az igényeket.
Valameddig biztos, de a sok bombázás meg visszavonulás után még mindig? Az nem fordulhatott elő, hogy egy új technika (Me 210) mellé kiszolgáló járművek is jönnek?

De nézzük a képet inkább, különös tekintettel bekarikázott részekre. Megint abba a hibába esünk, mint a múltkor, amikor a korszak legnagyobb európai limuzinja be lett nézve közepes családi verdának, mert a hűtőnyíláson pont annyi lyuk van: az arányokat nézzük először, ne a részleteket.
A fortepanos képen jól látszik, hogy a Ford BB nem teljesen a V3000S fülkéjével épült, mert (mivel mégiscsak egy felpimpelt személyautó), az orra rövidebb. A motorsátorból emiatt a tövénél vágva van olyan jó 30 centi. Rövidebb lett a motorháztető, és hátrébb került a sárvédő vége. Emiatt az eredetileg szögletes ajtóból is le kellett csapni az aljánál majdnem fele vonalig, minden autóipari fejlesztőmérnök kollégám nevében mondhatom, hogy a képen látható nyomorék ferde zsanérhoz hasonlót direkt biztosan nem csinálunk, ilyen gányolás csak akkor fordul elő, ha nagyon nincs más megoldás. A hab a tortán, hogy jól láthatóan a beszálló lépcső is hozzá van kurtítva a fele hosszúságú ajtószegélyhez. (Azt nehezebb megítélni, de mintha a tető is magasabb és púposabb lenne). Hasonlítsuk ezt össze a mellékelt referenciaképpel, aztán az énáltalam feltett képpel. A Me 210-es képen bármilyen teherautó is van, az egészen biztos, hogy nem rövidített, hanem normál méretű V3000S fülke van rajta.
Ennek alapján fenntartom, hogy, bárhogy is került oda, az bizony egy V3000S.
Emerick 749630 2026. július 30. 18:57
Válasz erre
Minden Ford tartály gépkocsi hosszított alvázas, kölni alváz és két német felépítmény gyártótól. Időrendben V8-51,majd G917T, végül BB Typ 42,vagyis V3000. Csak sose hívták V3000-nek. Nagy súly miatt mind V8-as motorral. Mennyiségeket fejből nem mondanék. A papír nélki átadás fogalmát tegyük helyre, mert olyan nincs. Max nem maradt fenn napjainkban. Jellemzően amit frontádadásnak tekintünk, az ki lett fizetve pl utólagos rendeléssel. Lízing nincs, nem használjuk a másik ország autóit, ha mégis, a gh-s idővel szól, hogy ejnyebejnye. Itt 1945-ről is beszélünk. Egyébként olyan sok tartályautót szereztek be 1938 és 1943 között, hogy az bőven fedezte az igényeket.
Ha nagyon nézegetjük a képeket, minden V8-51 egyforma, a többi viszont mindig olyan időszakban került gyártás rá, hogy valami apróság változhatott. Pl az Iparcsarnokos képen azonos típusú Typ 42-k vannak, mégis két féle macskaszemet/hátsó Notek lámpát kaptak. Tükör, szerszám, hol van, hol nincs. Hátsó sárhányót se feltétlen kell keresni. A tartály melletti préselt mintás taposólemez hol gyönyörű, hol elbarmolt ferdén nyomott konfekciós selejt. Sárhányó is hol lapított, hol íves.
Freddy 749628 2026. július 30. 18:21
Válasz erre
Az én képemen látható kocsinak hosszabb a motorsátora: a motorháztető szellőzős és a szellőzőtlen rész arányait nézd, meg hogy a sárvédő meddig ér az ajtónál- a V3000-esen majdnem négyszögletű az ajtó, ahogy az én képemen, és valamivel hátrébb van a hátsó kereke is. A te képeden egy rövidített, a kisebb Ford BB-re vágott V3000-fülke van, de az enyémen nem, az ,,eredeti" méret.
Elnar 749625 2026. július 30. 16:43
Válasz erre
43M BB - tartály = fortepan_72525
43M BB - tartály = fortepan_72525
Ford V8-51 tartály = pixpast
Ford V8-51 tartály = pixpast
Ford G917T - tartály - 12 = ebay
Ford G917T - tartály - 12 = ebay

Igaz, sikerült rossz hivatkozást másolnom anno a fájl címébe aire gondoltam.
A 72316 helyett a 72525-öt kellett volna írnom. Ott látszik a járművek oldala. A sárvédő tartó is ferde pontosan úgy. A 917T és a V8/51 tartály változatánál is függőleges, egyedül itt ferde.

Honvédségi tartálykocsikról viszonylag kevés kép van, de a légierőnél elég sok fotó készült (mint ugye a tárgyalt kép is az, mert keresztes hadijelet ajtón csak ők viseltek).
Freddy 749615 2026. július 30. 13:22
Válasz erre
Itt pontosan melyik Fortepan-képekre gondolsz? A 72316-oson, se a 72322-esen nem látszik a fülke oldala.

Előbbin az ajtó teteje látszik, ami jóval ívesebb, mint az én általam feltett képen. Szintén érdemes megfigyelni a tartály és a kerekek helyzetét, a 72316-oson egy sokkal rövidebb alváz látható, mint az én képemen, vagy a 72322-esen. Ez alapján a 72316-osról elfogadom, hogy tényleg egy BB, akármilyen fülkével. De a másik két képen nem ez a típus van. A sárvédő rögzítését is érdemes megfigyelni az én képemen, nem egyenes, mint a 72322-esen, hanem szögben áll. A három kép háromféle teherautó.

Ugyanakkor viszont a németek többfajta Ford V3000-es üzemanyagos kocsit is használtak, a képen látható lehetett akár papírok nélküli átadás is. A papírok alapján tett nagy ívű kijelentések mondjuk 1943-ig működhetnek, 44-45-ben, mikor a képen szintén látható magyar Me 210-esek játszottak, már azért óvatosan bánnék velük.
Elnar 749612 2026. július 30. 12:32
Válasz erre
Emerick konkrétan a doktoriját írta ebből. Visszafelé x+n-edik oldalon el van magyarázva: a kölni Ford gyár a háború kitörése után megszakadt kapcsolatai miatt a BB kásői verzióját a V3000 külsejével gyártotta. Nem klasszik V8 motorvolt benne, hanem a BB 4 hengerese.
Minden egyes alkalommal mikor előkerült a V3000, Emerick kategorikusan kijelentette, hogy olyan nem volt, csak 1 db, kipróbálásra A-012 próbarendszámmal. Minden más késői BB.
A Fortepan képein pedig biztos ez a fülke van, mivel 4 fajta Ford tgk volt itthon: Ford 817T (osztott szélvédős) Ford G917T, Ford V8/51 és a BB. csak az oldala látszik, de az elég. A 817 oldala 3 vízszintes rácsozás, fölötte egy, majd két merevítő sáv, ami az ajtótől 3-má növekszik. A G917 oldala ugyanilyen, viszont a 3 külön sáv helyett csak egyetlen vékony vastagodik fel az ajtóig. A V8/51 oldlala függőlegesen ferdén kopoltyúzott, ajtaján egy széles és egy vékony sávval, a BB/V3000 oldala 5 vízszintes szellőző vágat, az ajtaja meg olyan mint a 917-é. Vannak egyéb kisebb eltérések is a fülkék közt de ez a legláthatóbb. Mivel a Fortepan képén 5 db rés látható, széles bordás ajtóval, biztosan V3000 kabin és motorsátor van, amiben viszont BB motor volt.
Freddy 749610 2026. július 30. 11:27
Válasz erre
A 72316-os képen a felépítmény vsz ugyanez, de az egy sokkal rövidebb teherautó, mint akár ez, akár a 72322-es képen levő. Gondolom, ugyanezt a tartályt felrakták többféle hordozójárműre.
Freddy 749606 2026. július 30. 11:14
Válasz erre
Ezt mire alapozzátok? A Ford BB mai fogalmaink szerint egy nagy pickup volt a Ford B személyautók megerősített alvázán, egy ember felért a tetejéig. Az én képemen látható jármű sokkal nagyobb: a V3000-es kezdetektől egy tisztességes 3t-s teherautó volt.
Elnar 749601 2026. július 30. 09:33
Válasz erre
Ez sem az. :D
43M Ford BB Typ 42 tartálykocsi, mint a Fortepan 72316-os képén. Emerick vette észre, hogy a plató csak kamu rajta!
Freddy 749599 2026. július 29. 22:49
Válasz erre
fordV3000magyar
fordV3000magyar

Eddig nem volt normális fotóm magyar Ford V3000-ről, de most találtam egyet az internetekben.
Elnar 749567 2026. július 28. 18:13
Válasz erre
Köszi! Magyar Világhíradók. Többek között leginkább az mvh-0906-05 , mvh-0907-09 , mvh-0898-05 , mvh-1058-04 , mvh-1016-07 számúak. Bár a legtöbb már megvan, sokszor jobb minőségben is, volt közte, amit még valahogy kihagytam
Miggyuri 749564 2026. július 28. 16:57
Válasz erre
Elnar 749218 2026. július 11. 17:34
Válasz erre
Federal 1939 = KV 44-05-23
Federal 1939 = KV 44-05-23
Federal 1938
Federal 1938
Hillman Minx 1938 - HONVÉDSÉG = azopan_00029596
Hillman Minx 1938 - HONVÉDSÉG = azopan_00029596
Buick Limted 90 talán
Buick Limted 90 talán
Buick Limited 90 series 8 90L McLaughlin 1938 ref
Sd.Kfz. 11 - B-309 - Marosvásárhely = azopan_00029594
Sd.Kfz. 11 - B-309 - Marosvásárhely = azopan_00029594
39M Csaba - Pc-110 = vatera+
39M Csaba - Pc-110 = vatera+
Hotchkis H-35 - MARIKA = PZT FB
Hotchkis H-35 - MARIKA = PZT FB
Ford V8-G81A - Uhri - 1-024 - 41-07-11 - Kamenec-Podolsk  - 4.gk.zlj = HM-HIM FB
Ford V8-G81A - Uhri - 1-024 - 41-07-11 - Kamenec-Podolsk - 4.gk.zlj = HM-HIM FB

"Ilyenállatpedignincsis" kategória:
Valami 1938/39 Federal, 2 év után "megfejtve". Sajnos a motorsátron kívül más nem látszik, ilyen motort nem találtam, ami benne van, a fülke meg jó eséllyel vagy teljesen impro, de minimum módosított. Gyanítom , a 3 tonnás változat lesz, mert annak volt leginkább híján a hadsereg, hogy mindenhonnan elhozta, ami megfelelő volt.
1938 Hillman Minx HONVÉDSÉG rendszámmal, az erdélyi bevonulásból.
Nehezen kivehető, de szerintem Buick Limited 90, szintén Erdélyből, a 20. gyalogdandár parancsnoki járműveként (éles szeműek megtalálhatják a dandárparancsnoki zászlót is rajta)

Amúgy van itt még B-309-es Hansa Marosvásárhelyről, Pc-110 (nem 118!) Téglatesó sorozatából, MARIKA feliratos Hotchkiss a megszálló csoporttól, és egy szép Uhry Ford, ami egyszerre viseli a 4. gk.lövész zlj. négyzetét és a 2. felderítő zlj. tankját (kiindulva abból, hogy ebben a formában csak 1940 után volt a 2. f.zlj. jelzése, úgy gondolom, a négyzet csak ott maradt régebbről - Emerick biztos jobban tudja :) )
téglatesó 749154 2026. július 8. 14:14
Válasz erre
Igen, a Vérmező a '20-'30- as években gyakorlótérként is szolgált többek között a tüzéreknek is. Na nem lövöldöztek ott, de az egyéb tevékenységek (pl. fel-, és lemozdonyozás, oszlopban menetelés, tüzelőállás-foglalás stb.) gyakorlására jó volt. Meg ugyebár ünnepi alkalmakkor katonai parádékat is tartottak ott. Sok fénykép sőt filmfelvétel is készült ezekről.
tyimosenko 749137 2026. július 8. 09:51
Válasz erre
Hú, az első kép nagyon ütős. Ez a Vérmező, háttérben bal szélen a postapalota tornya.
Elnar 749131 2026. július 8. 07:23
Válasz erre
Most csak ennyi. Nézzétek!
www.youtube.com/watch
téglatesó 747839 2026. május 10. 08:26
Válasz erre
5-8m
5-8m
csab
csab
H-143
H-143
krupp
krupp
Pc-118
Pc-118
pz ivf1 1H-849
pz ivf1 1H-849
vickers1
vickers1
vickers2
vickers2
vickers3
vickers3
vickers4
vickers4
bnv1942
bnv1942

Pár apróság innen-onnan (vakera, darabant, face). A vickerses képek egy vaterás albumból valók (minden2ft az eladó neve), vannak benne még autók, motorok is, érdemes belenézni, akit azok is érdekelnek.
Freddy 747741 2026. május 3. 22:05
Válasz erre
A sötétszürke pár évtizede még elterjedt autószín volt, az első Zsigulink is szürke volt. (Nekem amúgy tetszik ez a szín, elegáns, mint a fekete, de nem olyan halottaskocsis. Mondjuk ma, hogy minden autó csak fekete, fehér, vagy metálszürke, már nem sírom vissza.)

Akár ilyen is lehet a Fiat, szerintem is világosabb a feketénél, de a felvételek felől akár piros vagy kék is lehet. Egy ötletem még van, ha valaki bevállalja: ha tényleg Horthy István kocsija volt, az ő felesége írt egy elég vastag, két kötetes memoárt, abban hátha megemlíti akár egy fél mondat erejéig. Egy ilyen kaliberű kocsi azért feltűnő jelenség, és Horthynéra ragadt valamennyi a férje műszaki érdeklődéséből, még repülésekre is elkísérte néha (na nem a fronton persze).
Elnar 747697 2026. május 2. 12:40
Válasz erre
Skoda 1100 1938 -- feketefehér világos
Skoda 1100 1938 -- feketefehér világos
Skoda 1100 1938 -- feketefehér sötét
Skoda 1100 1938 -- feketefehér sötét
Skoda 1100 1938 -- színes eredeti
Skoda 1100 1938 -- színes eredeti
Skoda 1100 1938 -- színes javított
Skoda 1100 1938 -- színes javított

Színek.
Nem tudom, az olaszok gyártottak-e, de létezett egy kevésbé ismert szín is: sötétszürke. Erről van egy szép sorozatom, bizonyítottan ugyanarról a járműről, színesben és különféle fekete-fehérben is.
A képek láthatósága miatt átneveztem őket, mert a fórummotor megeszi a hosszú fájlneveket, Ezért a metainfót most itt közlöm a szokásos néveb írt mód helyett: 1940, Erdély, forrás: index fórum, user: gumidani. A színes képen nem látszik jól a rendszám, de biztosan ugyanaz a jármű, ha jól emlékszem, családi hagyatékból van minden kép.
romsitsa 747682 2026. május 1. 18:06
Válasz erre
Kár, lehet megkérdem az olasz ismit, hátha tudja, hogy mi lehet a kasztni típusa.
Tuti nem fekete, túl világos a híradóban.
Arra meg képes volt egy javítóműhely is, hogy lefényezze.
Elnar 747673 2026. május 1. 15:15
Válasz erre
Rába AFi. Jellegzetessége a ponyvatartó keret fülkénél hátrább helyezése és a pótkerék látható tárolása a plató eleje alatt, az itt szokásos szerelékdobozok helyett.
Freddy 747666 2026. május 1. 13:26
Válasz erre
nagybanya1940
nagybanya1940

Ez milyen teherautó lehet?
Elnar 747646 2026. április 30. 23:45
Válasz erre
Igen, ezt próbáltam én is megfogalmazni, hogy a gyári fekete kocsin a krómozott részeket felülfestették. Ez megmagyarázná a tónust is, a fényességet is, és hogy miért nincs rajta króm, csak a lökhárítón. Már csak a pontos altípus kellene... na meg egy rendszám.
Freddy 747637 2026. április 30. 16:58
Válasz erre
De a motorháztetőn nem egyszerűen egy fényes festék, hanem egy elég jó fényezés látszik.
Az lehet, hogy a fekete kocsin csak a krómokat átfestették katonai feketével? (Első világháborúban a huszároknak elrendelték a fényes lószerszám natúr fém részeinek sötétszürkére festését, miközben békében meg nem győzték fényesíteni)
Elnar 747635 2026. április 30. 15:42
Válasz erre
A régi autófestékek fényesek voltak. A katonaiak talán nem annyira, de a polgáriak igen. Én emiatt hajlottam a feketére, de abban igaza van Romsitsának, hogy a díszléceken viszont le van festve a krómozás.
ennek a z ellentmondásnak a feloldásaként még azt sem zárom ki, hogy tényleg fekete és a felülfestés is feketével történt (a hadijel a rendszámok, és az útjelző táblák miatt miatt úgyis volt fekete kint a szeroszlopoknál)
Freddy 747620 2026. április 29. 20:58
Válasz erre
A katonai zöld teóriába nekem az nem illik bele, hogy láthatóan fényezett a kocsi, 0:27-nél jól látszik a motorháztetőn, hogy még a fák is tükröződnek benne, szépen meg van csinálva. Lemázolják katonai zöldre a műhelyben, aztán kap egy nagyon profi fényezést?

Pár évtizeddel később a német főtiszteknek egyébként volt fényezett katonai zöld Zőccségesmercijük, de ott tényleg a karosszéria volt zöldre fényezve, a krómok maradtak krómok. www.polizeiautos.de/show_one.php
Elnar 747615 2026. április 29. 17:43
Válasz erre
Még csak olyan sem, mert a széria Berlina motorsátrán nincsenek oldalt szellőzők.

Ilyen motortér rácsozáshoz legközelebbit a Viottinél láttam, de annak is máshogy nyílik a teteje, és a rácsozás tovább megy egy szélességjelzőig, míg itt egy az 1500-hoz hasonló kis ajtó van ott (az alakja egy lefelé mutató szabálytalan trapéz talán, a Szentpétery fotón csak a felső éle kivehető jól). A test az hasonlít a Boneschiére de az sem olyan. Hiányzik pl. a hátsó sárvédő alsó pereme, valamint nekem a szélvédő formája is kevésbé íveltnek tűnik annál.
Ráadásul, ami párhuzamokat találtunk, azok is egyedi építések, úgyhogy szinte biztosra veszem, hogy ez is az.
romsitsa 747610 2026. április 29. 17:06
Válasz erre
A mozgókép csalóka, itt legalább öt árnyalat van a Turánnak, függően a fényviszonyoktól.filmhiradokonline.hu/watch.php

Az ominózus Fiat olyan, mintha a Boneschi utasteret házasították volna egy széria Berlina motorsátorral.
Elnar 747608 2026. április 29. 16:36
Válasz erre
Az átfestéssel igazad lehet, mert minden rajta van, ami egy normálon, de nem króm, és a Szentpétery fotón látszik, hogy a lökhárító viszont fém, nem festett. Akkor tényleg zöld lesz, bár nekem ahhoz túl sötétnek tűnik a híradóban, de az is igaz, hogy ott nagyon sok múlik a felvételen. Gyanítom, hogy a csomagtartó az átfestéskor került rá.

Ahogy most nézem, a Viotti tényleg csak messziről hasonlít, nincs is hátsó ablaka. Csak megörültem, hogy találtam merev tetős B oszlopról nyíló ajtós verziót ilyen hűtővel.
romsitsa 747602 2026. április 29. 13:20
Válasz erre
Biztosan átfestett a FIAT (a díszlécek, hűtő, ablakkeret króm kellene, hogy legyen), valószínű tábori vagy tgk. zöld. A Buick ellenben teljesen gyári.

Elnar a Viotti kasztni utastere teljesen más, csak a motorsátor stimmel.
Freddy 747591 2026. április 29. 01:42
Válasz erre
Uhri könyvet most megnéztem, ők főleg teherautóban utaztak. Kevés személyautót csináltak, azokat viszont gyakorlatilag mindet német alvázakra. Meg amúgy ha valakinek olasz autója van, miért karosszériáztatná más országban, még ha egyedi karosszériát akar is? Pilsenből rendelek sörösüveget, ja, de sört majd máshol töltök bele? :)

Ami a színét illeti, igazad lehet. A videóban 0:30-nál kifejezetten világosnak látszik, de valószínűleg csak az ég tükröződik rajta.
Elnar 747588 2026. április 28. 23:52
Válasz erre
Fiat 2800++
Fiat 2800++
Buick Limited 90 series ++
Buick Limited 90 series ++
Buick Limited 90 series +++
Buick Limited 90 series +++

Igaz, teljesen egyedi karosszéria is lehet. Azért én reménykedem még abban, hogy valahol lesz róla adat (valamiért olyan érzésem van, hogy valami diplomáciai ajándék lehet)
Színre én feketét mondanék, ami teljesen poros. A Szentpétery fotón azt látom a sárvédőn, hogy az nem szín. Ha kiindulok a szintén parancsnoki kocsinak használt Buick 90-ből, ami biztosan fekete volt, látszik, hogy mennyire el tud térni a szín.
Freddy 747584 2026. április 28. 21:46
Válasz erre
Aki egy ilyen kaliberű autót megengedhetett magának, bárhol Európában csináltathatott rá karosszériát, nem feltétlen itthon.

Engem egyébként a színe is érdekelne. A videóban látható, hogy fényes a fényezés, szóval nem festették át valami katonai színre, hanem ez az eredeti színe. De feketénél viszont világosabbnak látszik.
Elnar 747583 2026. április 28. 21:35
Válasz erre
Freddy
Én úgy értettem, hogy talán egy motorsátrat is tartalmazó alvázra az egész karosszéria itthon épülhetett tetőcsomagtartóstól az Uhrinál, vagy valami más karosszéria üzemben. Holnap szerintem meg is nézem az Ikarus Story-ban, hogy említenek-e Fiat 2800-at.

Romsitsa
Ehhez már nagyon hasonlít, de sem a szélességjelző nem stimmel, sem a motorháztető nyitása
www.carrozzieri-italiani.com/listing/fiat-2800-berlina-viotti/
Freddy 747582 2026. április 28. 21:04
Válasz erre
Hasznos gyűjtemény, köszi, jól jönne más gyártókhoz is ilyen.

Fiat 2800-at ilyen tetőcsomagtartóval ne keress szerintem. Nézz csak rá, biztosan maszek gányolás, egy olasz autódizájner inkább elmenne olajbogyópréselő csacsinak, minthogy egy Fiat 2800-at egy ilyen tetőcsomagtartóval rontson el.
Elnar 747580 2026. április 28. 20:56
Válasz erre
Igen-igen, ezekre jutottam én is. Vagy az ajtó, vagy az orr nem stimmel.
A tetőcsomagtartó még az is lehet, hogy a fronton került rá. A kialakítása erősen hasonlít a kábeldobszállító teherautók fülkéjén lévő keretre.
romsitsa 747572 2026. április 28. 19:47
Válasz erre
A tetőcsomagtartó szerintem "utólagos", egyáltalán nem illik az akkor olasz autógyártás csúcsához.
Kíváncsi vagyok, hogy kié lehetett, mert nem egy gyakori darab. Az mondjuk még érdekesebb, hogyy a B oszlopról nyíló ajtók csak a Boneschi kasztnin bukkannak fel, de annak más az orra és egyedi darab volt.
www.carrozzieri-italiani.com/listing/fiat-2800-berlina-boneschi/
Elnar 747567 2026. április 28. 17:02
Válasz erre
Flathead_Model_id1932all
Flathead_Model_id1932all
Flathead_Model_id1933all
Flathead_Model_id1933all
Flathead_Model_id1934all
Flathead_Model_id1934all
Flathead_Model_id1935all
Flathead_Model_id1935all
Flathead_Model_id1936all
Flathead_Model_id1936all
Flathead_Model_id1937all
Flathead_Model_id1937all
Flathead_Model_id1937all
Flathead_Model_id1937all
Flathead_Model_id1938trucks
Flathead_Model_id1938trucks
Flathead_Model_id1939cars
Flathead_Model_id1939cars
Flathead_Model_id1939trucks
Flathead_Model_id1939trucks
Flathead_Model_id1940trucks
Flathead_Model_id1940trucks

Abban biztos vagyok, hogy már háború előtt létezett a jelenség, az viszont nem kizárt, hogy Amerikából ered (hogy egyből látszódjon, kinek van a legújabb kocsija). Fordnál, Chevroletnél pl. rendszeres volt az évenkénti váltás, Európában inkább ritkábban frissítettek arculatot. Azt aláírom, hogy a háború utáni USÁban vált általánossá.
[Példának mellékelve a Ford hűtőmaszkjai 30-as években, a vanpeltsalesről, veterán Ford V8-asokkol foglalkozó oldalról. Egyúttal információ későbbiekre bárkinek.]

A Fiat 2800 meg ha jól látom, egyedi karosszériás, vagy legalábbis fél óra alatt még nem jött fel ilyen ajtónyitású, tetőcsomagtartós változat nekem. (még egyszer köszi a pontosítást mindkettőtöknek, ha nem kerül fel az 1100-as, amire reagálok, sosem derül ki, hogy ez be lett nézve)
Freddy 747566 2026. április 28. 16:22
Válasz erre
Az ,,erőszakos" évjáratonkénti modellarculat-frissítés az általam olvasott szakirodalmakban a háború utáni amerikai autóipar találmánya, szóval szerintem még ez se, egyszerűen csak ahogy sikerült :) Még Johnny Cash is megénekelte a jelenséget: www.youtube.com/watch

Model Victoria: oldszkúl műgyantás készlet, még abból az időből, mikor a mesterdarabokhoz se használtak 3D nyomtatást. De szép. Móváron valahogy előkerülnek ezek a nagyon obskúrus olasz gyártók, több is volt ilyen.
  Tovább >>>
1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.,9.,10.,11.,12.,13.,14.,15.,16.,17.,18.,19.,20.,
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20.,
21., 22., 23., 24., 25., 26., 27., 28., 29., 30., 31., 32., 33., 34., 35., 36., 37., 38., 39., 40.,
41., 42., 43., 44., 45., 46., 47., 48., 49., 50., 51., 52., 53., 54., 55., 56., 57., 58., 59., 60.,
61., 62., 63., 64., 65., 66., 67., 68., 69., 70., 71., 72., 73., 74., 75., 76., 77., 78., 79., 80.,
81., 82., 83., 84., 85., 86., 87., 88., 89., 90., 91., 92., 93., 94., 95., 96., 97., 98., 99., 100.,
101., 102., 103., 104., 105., 106., 107., 108., 109., 110., 111., 112., 113., 114.