| Tovább >>> |
| 1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
| pmheros | Adatlap | 749708 | ma 14:20 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
| pmheros | Adatlap | 749706 | ma 13:47 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
| pmheros | Adatlap | 749705 | ma 13:44 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
| borisz | Adatlap | 749704 | ma 13:35 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
| Johnie | Adatlap | 749697 | ma 10:43 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Nem ám. Lesz fekete, barna, mindenféle korom rajta. Ettől függetlenül köszi a képeket.. | |||||||||||||||||||||||||||||||
| medor | Adatlap | 749694 | ma 01:53 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Szia! Ugye nem hagyod ilyen 'kályhaezüst' színre festve a kiömlő területét? 🤔 www.clubhyper.com/reference/f111indetailjr_2.htm | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Johnie | Adatlap | 749675 | tegnapelőtt 21:58 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Figyelemmel kísértem borisz munkáját, emelem kalapom előtte, főleg amit megoldott a futóművek környékén. Igazából már csak egy összefoglaló cikket várnék/várnánk tőle...🎩 | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Johnie | Adatlap | 749674 | tegnapelőtt 21:53 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
| atika | Adatlap | 749672 | tegnapelőtt 19:49 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Gyakorlatilag két cég van jelen a piacon 1/72-es F-111-es témában. (1) Az ESCI készletek újkori kiadásai Italeri dobozban. (2) A Hasegawa család saját, vagy Hobby 2000 csomagolásban. Ha Raven-t szeretnél, akkor érdemes megemlíteni a Monogram alapú Revell-t, ami nemrég futott ki. Nem reménytelen - semmilyen szempontból -, érdemes visszakeresni, hogy Borisz mit hozott ki egy Revell (Monogram)- Italeri (ESCI) keverékből. | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Johnie | Adatlap | 749670 | tegnapelőtt 18:42 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Köszi Gábor. Bár ősrégi a készlet (1989) azt hallottam ebben a méretarányban a legjobb még a mai napig. Mindenhol volt tömítenivaló az illesztéseknél, de a törzs tetején volt a legnagyobb munka vele. Ez egy szem előtt lévő rész, érdemes foglalkozni vele... | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Toth_Gabor | Adatlap | 749665 | tegnapelőtt 14:05 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Szia! Nagyon szépen haladsz, és a végére jók lettek a szinek. A barnának kellett a sötétités. A törzs tetején mutatott illesztésen kivül volt máshol is gond? Igy egyben nagyon jól néz ki, jól adja vissza a gép formavilágát! | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Johnie | Adatlap | 749661 | tegnapelőtt 11:18 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Köszi! Szabadságon vagyok pillanatnyilag, emiatt a látványosabb haladás.. Fullánk ? 😜 de hisz ez csak egy "fődimalac" 😜 nincs neki szúrkálója 😜 De talán nem kell az egész géptestet beborítani takaróval az ezüst felviteléhez, nem festek olyan messziről és bő lével hogy mindenhová elvándoroljon...de ha mégis, akkor zacskóba húzom az elejét 😝 | |||||||||||||||||||||||||||||||
| borisz | Adatlap | 749656 | tegnapelőtt 09:15 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Szép! Leírhatatlanul gyorsabban haladsz nálam. Viszont nost látom, hogy a fullánkját még nem festetted fémszínűre. Jó móka lesz maszkolni az egész gépet! | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Johnie | Adatlap | 749652 | 2026. július 31. 19:58 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Megfeketedett a gép orra... Meg a hasa... Illetve a törzs -szárny csatlakozásnál rögtön az első szegmensben egy-egy háromszöget fújtam fel. | |||||||||||||||||||||||||||||||
| borisz | Adatlap | 749629 | 2026. július 30. 18:54 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Inkább csak kitérített, ne kifordított állapotban! ;) | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Johnie | Adatlap | 749627 | 2026. július 30. 17:55 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Köszönöm szépen mindenkinek. Akkor megépíthetem kifordított állapotban. (Ha már egyszer lefestettem szép pirosra a belsejüket) | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Nagyzo | Adatlap | 749622 | 2026. július 30. 14:10 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
| Nagyzo | Adatlap | 749621 | 2026. július 30. 14:05 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Szerintem a szárnymechanizációval lehet összefüggésben, mert mindegyik fotón kitolt állapotban látható a segédszárny. Valami áramlásterelő szerepe lehet, mert egyéb célra elég kis felületű, főleg a gép méreteit tekintve. A 129-es példány annak ellenére, hogy parkol, ilyen konfigban teszi. | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Zoli | Adatlap | 749619 | 2026. július 30. 14:01 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Bocs a beleszólás miatt, de a kitérített szárnytő nem a kitérített szárny miatt van kitérítve, mert különben beleütközne a kitérített szárny, ha nem térítenék ki azokat? Csak érdeklődöm. z | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Johnie | Adatlap | 749617 | 2026. július 30. 13:43 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Igen, ez a kép a kakukktojás. Lefedett hajtómű beömlőkkel (...tehát nem járhat a hajtómű), RBF szalagokkal, fegyverzettel megpakolva. Mintha egy reklámban, egy kiállításon lenne... | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Tibcsi | Adatlap | 749616 | 2026. július 30. 13:39 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Lehet, hogy nem jól értettem, de az általad betett képen a 129-es számú ausztrál gép úgy tűnik, parkol. Azok a szárnyak előtti fülek mégis lógnak. | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Johnie | Adatlap | 749614 | 2026. július 30. 13:00 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
Még egy dilemmával szembesültem: Nagyon sok maketten úgy látom, hogy a szárnyak előtti fülek ,("mozgatható lerx"?) nyitott állásban vannak megépítve. Úgy olvasom, hogy ezek parkoló gépnél csak akkor voltak nyitva ha járt a hajtómű, vagy esetleg alacsony sebességű gurulásnàl, vagy felszálláskor, vagy alacsony sebességű repülésnél; de mindenképpen járó hajtómű mellett- ergo pilóta, szerelő, vagyis valamilyen személyzet kellene ilyenkor a gépbe. Kérlek erősítsétek meg ezt az infót. | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Johnie | Adatlap | 749613 | 2026. július 30. 12:49 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Csak a H310 barnát világosítottam az első próbálkozáskor, de nem sárgával hanem H27 Tan világosbarnával, ez sikerült némileg túl vilagosra. A H303 világoszöldbe és a H309 sötétzöldbe nem kevertem semmit, viszont elsőre nagyon kevés és vékony rétegben vittem fel, később még kellett legalább 3 vékony híg réteg rá... | |||||||||||||||||||||||||||||||
| atika | Adatlap | 749602 | 2026. július 30. 10:03 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Határozottan jobb lett az összhatás. Az első képen kimondottan tetszenek a színek. Már nem emlékszem, és nem is fogom visszakeresni (bocs'), hogy ha bármelyik színbe tettél sárgát, az lehet, hogy nem volt szerencsés lépés. Jó lesz ez! :) | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Johnie | Adatlap | 749597 | 2026. július 29. 20:56 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
Kissé visszasötétítettem a barnát. Tényleg túl lett világosítva. Leszedtem a maszkokat a kabintetőkről. Kicsit f...m, hogy némi festékköd beszivárgott esetleg...de nincs gond. Folytattam a szárnyak előtti fülek megfestésével, ezek belseje is piros. | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Johnie | Adatlap | 749595 | 2026. július 29. 20:44 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Minden tiszteletem és emelem kalapom azok előtt akik fáradhatatlanul levéltárakat felkutatva próbálnak színeket és árnyalatokat kikövetkeztetni és kikeverni receptek alapján.👍🎩 Én nem tartozom eme táborba... megelégszem egy hozzávetőlegessel is. | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Johnie | Adatlap | 749594 | 2026. július 29. 20:40 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Próbáltam fehérrel világosítani, fakítani de nem tetszett az eredmény. Jó lesz az az "apacs" ! | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Tibcsi | Adatlap | 749550 | 2026. július 27. 16:52 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Azt én is észrevettem, hogy a mostanában felújított Phantom-on a világosabbik zöld (a "102-es"), nem ugyanolyan, mint amilyennek ismertem. Kevésbé sárgás, sokkal zöldebb. Sajnos a Humbrol is "utánament" ennek a trendnek, hozzá igazítva a Humbrol 117-es színét. Ekkor tértem át a Gunzé-ra... | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Microbacchus | Adatlap | 749548 | 2026. július 27. 16:33 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Szerintem próbáld meg kinyomozni a különböző "korszakokban" használt festékek pigmentösszetételét. Nem hiszem, hogy lehetetlen feladat, viszonylag közelmúltbeli adatok kellenek. Részletesen megvolt minden a WWII US Olive Drabról is (nem a légierő OD-ja!). Ha bárkit érdekelne (Mark Holoboski kutatása alapján, de több digitalizált dokumentumot sima google kereséssel én is megtaláltam korábban a neten): 1941 October 10 HQD ES-680 Yellow Iron Oxide (Par. E-43 m) 18% Medium Chrome Yellow C.P. (Par. E-43 b) 7% Lamp Black 3% 1941 December 15 T-1213 OD9 Chromium Oxide 47 parts Yellow Iron Oxide 13 parts Red Iron Oxide 6(?) parts 1942 March 27 ES-474c Iron Oxide 18% Lamp Black 3% Chrome Yellow C.P. 7% 1942 August 10 HOMB ES-680A Yellow Iron Oxide 18% Chrome Yellow 7% Lamp Black 3% 1942 December 30 T-1599A OD9 Yellow Iron Oxide (Paragraph E-2c) 18% Medium Chrome Yellow (Paragraph E-2b) 7% Lamp Black 3% 1944 January 27 3-173 OD319 Hydrated Yellow Iron Oxide 379 grams. 18% Lamp Black 42 grams. 2% CP Medium Chrome Yellow 149 grams. 7% Tehát a gyári US OD festékek közül csak az OD319 tért el kissé a többitől a háború alatt - kevesebb fekete pigment és a természetes okkernél élénkebb színű szintetikus pigment. De mindet egy matt, aránylag világos, enyhén barnás, hamvas fakózöld színként lehet elképzelni. A korábbi, a T1213-ban megszabott OD9 szabvány viszont komolyabban eltér többi OD-tól az élénkzöld pigment miatt. Csomó makettfestéken OD9 felirat van (pl. AK RC), de ez nem egy gyári festék színe! hanem egy "engineer's color"; ilyen színű festéket kisebb javításokra használtak csak a műszaki alakulatok, depók, stb.) A gyári szín neve Lustreless Olive Drab volt, az ilyen színű festékeket mindig az érvényben lévő előírás szabályozta, de ahogy lehet látni, a VH alatt érdemi változtatás nélkül (OD319 kissé eltért). Ha a pigementösszetétel azonos szabványt követett, akkor az egyes festékszállítmányok közötti színeltérés szerintem elhanyagolható. Már a VH-s US OD esetében is az volt (MH több száz fénytől védett, jó minőségben fennmaradt OD-re festett felületet mért le műszeresen, és ~80 év után sincs köztük érdemi eltérés). | |||||||||||||||||||||||||||||||
| medor | Adatlap | 749542 | 2026. július 27. 06:45 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Elkészült a matricázás. A makett még nagyon fénylik és most jön majd csak az igazi munka vele. NEM versenyre készítem,mint ahogy az összes többi makettemet sem oda szoktam.Megy a polcra. Csak titeket szórakoztatlak az építési fázisokkal. Hátha valakit érdekel... 😎 | |||||||||||||||||||||||||||||||
| medor | Adatlap | 749538 | 2026. július 26. 22:07 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Most jutott eszembe hogy létezett egy enamel 'Humbrol 119'-es festék a fakultabb barnára, az FS.30219 helyett. Rákerestem és acrylic-ben még ma is gyártják! | |||||||||||||||||||||||||||||||
| medor | Adatlap | 749536 | 2026. július 26. 21:10 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Köszi a képeket! Ilyet biztos hogy nem tudok produkálni,ráadásul ez egy 'D' típus.Így maradok az eredeti sötét árnyalatnál.A korabeli fotókon azért még jóval sötétebbek az 'A' változatok a DS idején. Épp matricázgatom. | |||||||||||||||||||||||||||||||
| medor | Adatlap | 749532 | 2026. július 26. 19:44 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Szia! Nézd csak meg újra a fotót amit mutattam! És a napfény által kevesebbet ért beömlő kúpját. Az tuti hogy FS.34102. Lehet,hogy inkább kis fehér és nem sárga kell a fakításához? Tegyél egy próbát,hátha az jobban fog tetszeni. De ahogy Tibcsi is írta: "A Te maketted." 😉 | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Johnie | Adatlap | 749529 | 2026. július 26. 14:28 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Pontosan erről van szó. Teljesen más az a világoszöld. Olyan mintha FS 34094 Nato green = mrhobby c340 lenne... | |||||||||||||||||||||||||||||||
| borisz | Adatlap | 749527 | 2026. július 26. 12:03 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Biztos vagy benne, hogy arra az F-15-re a pontos árnyalatok kerültek és a fényképezőgép beállításai, a fényviszonyok meg kit tudja még mi nem tolta el? | |||||||||||||||||||||||||||||||
| borisz | Adatlap | 749526 | 2026. július 26. 12:01 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Én ezt az àrnyalatos dilemmát teljes mértékben megértem. | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Johnie | Adatlap | 749525 | 2026. július 26. 11:59 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Bocs, a hármas képen az F15 - 2026-os kép (nem 2016-os) | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Johnie | Adatlap | 749523 | 2026. július 26. 11:39 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Semmi gond, lehet én komplikáltam túl ezt az időutazást. Csak azt akartam szemléltetni, hogy a világoszöldnek ajánlott H303-as festék alapból sárgás zöld. Van neki egy sárgás beütésű árnyalata, ez egy meleg árnyalat. Ugyanezt a sárgás beütésű világoszöld látható a régi F111 képeken. De ott minden sárgás-barnás. Az új képeken nem sárgás a világoszöld. Mintha egy teljesen más zöld lenne. Hideg, inkább kékes beütésű. De ott inkább minden hideg, kékes. Inkább arra fókuszált volna a gondolat, ha a saját szemünkkel, vagy egy Nikon Z6 II-vel vissza lehetne menni 1986-ba, akkor az a világoszöld vajon sárgás lenne-e? | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Tibcsi | Adatlap | 749517 | 2026. július 26. 06:54 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
De lehet, hogy valamit félreértettem, ezesetben bocsi. :( Valamiért azt hittem, a világosabb zölddel is vannak kételyeid. | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Tibcsi | Adatlap | 749516 | 2026. július 25. 22:39 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Hát éppen ez az: ha a többit nem, a barnát miért? Így felborulnak az arányok. Szerintem... | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Johnie | Adatlap | 749514 | 2026. július 25. 21:43 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
...de hát azokat használom... Egyedül a barna van kivilágosítva. | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Tibcsi | Adatlap | 749512 | 2026. július 25. 21:03 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Jól teszed. A Helo Drab hajlamos Olve Drab-ra fakulni... (saját képek Kaposújlakról) | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Tibcsi | Adatlap | 749511 | 2026. július 25. 20:56 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
A Te maketted, olyanra fested, amilyenre akarod... De továbbra sem értem, hogy miért nem azokat a színeket használod, amik rajta voltak? Az általad belinkelt oldalon is, ahány kép, annyiféle árnyalat... Ha a világosabb zöldre keresel fotóreferenciát, ajánlom a "zöld" (European One) A-10-esek fotóit IS tanulmányozni. Az ő világosabb zöldje is ugyanez (FS34102). | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Johnie | Adatlap | 749508 | 2026. július 25. 18:20 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
Szóval visszamenőleg a három darab OFF-ban lévő ezelőtti bejegyzésemre támadt egy gondolatom, ami persze lehet téves is: Ha régi képeket nézek az F111-ről, tehát amik a 80-90-es években készültek, akkor a világos zöld színe majdnem jónak tűnik, kicsit olyan sárgás az a zöld. Viszont az összes régi képnek kissé sárgás a színe, tehát a beton, az ég is. Ezek a képek anno hagyományos fényképezőgéppel filmre rögzültek, úgy hívták őket elő papíron. (A képek között van egy Taszáron készült 1991-es felvétel is.) Ha majdnem friss, digitális géppel készült képeket nézek, akkor ez a zavaró sárgás alap már nincs ott a teljes képen, teljesen más a világoszöld árnyalata. Idén áprilisban megfestettek egy F15 E Strike Eagle gépet az F111 színeire az El Dorado Canyon hadművelet 40-ik évfordulójának alkalmából. www.twz.com/air/camouflaged-f-15e-painted-to-mark-f-111s-libya-raid-blasts-through-mach-loop-on-first-flight A képek frissek, a festés is. Az F15-ön is más árnyalatú a világoszöld. De még a sötétzöld is. Nem tudom, hogy a gondolatmenetem jó lehet-e... | |||||||||||||||||||||||||||||||
| borisz | Adatlap | 749501 | 2026. július 25. 12:55 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
| Nagyzo | Adatlap | 749484 | 2026. július 24. 19:48 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
| borisz | Adatlap | 749481 | 2026. július 24. 19:03 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Köszönöm, bíztató! :D | |||||||||||||||||||||||||||||||
| tyimosenko | Adatlap | 749473 | 2026. július 24. 09:01 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
Szia, hú azt a fellépőt de sikerült elnagyolniuk... Az alsót meg sem csinálták úgy látom. Fel sem tűnt eddig a műanyagon. Megvan nekem is ez a makett, kb itt hagytam félbe valamiért, ahol tartassz vele. | |||||||||||||||||||||||||||||||
| medor | Adatlap | 749472 | 2026. július 24. 08:53 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
A 'Helodrab' elég komolyra színezi az Apacsot! Maradok ennél a színnél. | |||||||||||||||||||||||||||||||
| borisz | Adatlap | 749471 | 2026. július 24. 08:34 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
|
A fene, akkor nálam lehet a gond. Köszi! | |||||||||||||||||||||||||||||||
| Tovább >>> |
| 1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
Ezek a korai széles légcsavarlapátok, a kifejezetten kúpos légcsavarkúppal feladják a leckét a szerszámgyártóknak, HA azt egy alkatrészből akarják legyártani.
Én Heller Bf 109B esetén találkoztam először ennek a filozófiának a buktatójával. Ott annyi a különbség, hogy nem plusz anyag lett hagyva, (hogy a szerszám másik fele lehúzható legyen a kihűlt műanyagról), hanem kevesebb. Ezért törik meg a kúp talpának kör íve a fotómon, és folytatódik egyenes vonalban. A Heller -nél felpótólni kell a hiányt, esetedben kúposra, ívesre lefaragni. (Alul a kétalkatrészes megoldás ?A-model?)
Üdv.: pmheros