| Tovább >>> |
| 1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
| 1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
| 21., | 22., | 23., | 24., | 25., | 26., | 27., | 28., | 29., | 30., | 31., | 32., | 33., | 34., | 35., | 36., | 37., | 38., | 39., | 40., |
| 41., | 42., | 43., | 44., | 45., | 46., | 47., | 48., | 49., | 50., | 51., | 52., | 53., | 54., | 55., | 56., | 57., | 58., | 59., | 60., |
| 61., | 62., | 63., | 64., | 65., | 66., | 67., | 68., | 69., | 70., | 71., | 72., | 73., | 74., | 75., | 76., | 77., | 78., | 79., | 80., |
| 81., | 82., | 83., | 84., | 85., | 86., | 87., | 88., | 89., | 90., | 91., | 92., | 93., | 94., | 95., | 96., | 97., | 98., | 99., | 100., |
| 101., | 102., | 103., | 104., | 105., | 106., | 107., | 108., | 109., | 110., | 111., | 112., | 113., | 114., | 115., | 116., | 117., | 118. |
| romsitsa | Adatlap | 750794 | tegnap 15:40 | ![]() | |||||||||||||
|
A fotó kedvéért, csak a zubbonyokat adták rájuk. Előzmény: (750785) Freddy tegnap 11:57 | |||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 750789 | tegnap 13:14 | ![]() | |||||||||||||
|
Kissé összemelegedtek a honvédek a helyi lakossággal, hogy úgy mondjam. (Ez nem feltételezés, Rózsahegyi Barnabás, a készítő unokája közölte a napló képeiből készült, Földbevájt világ c. fotókiállításon, írva is van róla benne) www.facebook.com/profile.php | |||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 750785 | tegnap 11:57 | ![]() | |||||||||||||
|
Miért vannak a Nimród mellett magyar katonának beöltöztetett nők? | |||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 750780 | tegnap 11:46 | ![]() | |||||||||||||
|
Igen a zászlóaljak törzsszázadaihoz volt beosztva 4 Kfz 4. (légvédelmi szakasz). A 30. hk. ezrednél szerintem papíron létezett. www.niehorster.org/011_germany/42_organ/kstn_1107+1150_01-11-41.html | |||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 750779 | tegnap 10:01 | ![]() | |||||||||||||
|
Helló! Hogy kicsit kiszakadjunk a vöröskeresztek világából, de megmaradjunk a Don-kanyarban, Emerick tanulmánya több helyen említ "Stöwer gyártmányú" "ikergéppuskás könnyű terepjáró személyautót". Ez a Kfz. 4 lenne? www.kfzderwehrmacht.de/Homepage_english/Motor_Vehicles/Germany/Einheits-Fahrgestelle/le__Einheits-Pkw/Kfz__4/kfz__4.html Köszi! | |||||||||||||||||
| KarBal | Adatlap | 750766 | tegnapelőtt 21:49 | ![]() | |||||||||||||
|
Még a roncskutató oldalon olvastam sok-sok éve, hogy a sisakok libaf.s színe úgy készült, hogy a kályhakék festéket keverték sárgával (vannak sisakok, amelyikeknél látszik, hogy épp nem keverték el jól őket), aztán az arány olyan lett mindig, amilyen. Nem tudom, hogy egy harcjármű esetében mennyire követték a német precíz színkódok világát, vagy inkább a sisakokhoz hasonlóan "jól van az úgy" alapon ment. | |||||||||||||||||
| Déé | Adatlap | 750756 | tegnapelőtt 19:28 | ![]() | |||||||||||||
|
Középső katona: Mélion József t. tü. fhdgy Don-kanyaros fotóalbum része, sima fehér karszalag. | |||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 750748 | tegnapelőtt 17:11 | ![]() | |||||||||||||
|
Nem lepne meg, ha a háború előrehaladtával mindig olyan szürke lett volna használva, amilyen épp volt. A magyar libazöld például biztosan nem egy árnyalat volt, mint ezen a sisakgyűjteményen látszik (mind eredeti festés). A német járművek és felszerelés festésében sosem mélyedtem el, úgyhogy nincs információm róla, hányféle szürke változott és hogyan. | |||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 750746 | tegnapelőtt 16:57 | ![]() | |||||||||||||
|
Nem szürke a ponyva, csak kopott. A kocsi a szín meghatározására alkalmatlan, annyi látszik, hogy átfestették és nem nagyon sötét a szürke. A németeknél felmerül pár opció, de rejtély, hogy ezek különböző színek, vagy a fotók csalnak. | |||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 750742 | tegnapelőtt 15:48 | ![]() | |||||||||||||
A Blaurgaura keresve a Google a RAL 7031-et adta ki. www.ralfarbpalette.de/ral-classic/ral-7031-blaugrau valóban egy Panzergrau (RAL 7016 Anthrazitgrau) árnyalat, ugyanolyan meleg szürke, csak világosabb. Kérdés, hogy ez már akkor is ez a szín volt-e. A motorokat meg tudom érteni, hogy így jellemezték. Rengeteg képem van civil színekben lévő katonák által használt motorról, a pirostól a krómozott feketéig. Néztem is régen, hogy nem rontotta ez az álcázást úgy nagyjából 80%-kal? Ha erre a Nimródodos fotóra gondolsz, ez eléggé elcsúszott színű már. Próbáltam kiegyensúlyozni, talán valamennyire sikerült, de még így sem hiszem el hogy a ponyva szinte szürke mintás. | |||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 750724 | tegnapelőtt 12:42 | ![]() | |||||||||||||
|
Német dokumentumokban bukkan fel 1942-ben, hogy a keleti fronton lévő "mindenféle" színű járműveket egységesen Blaugrau színre kell átfesteni, sajna egyelőre nem derült ki, hogy mi a Blaugrau, de fotókon látszik, hogy a szín nem olyan sötét, mint a Dunkelgrau. A lent idézett jelentés (megbeszélés jegyzet) szerintem erre utal vissza és a színes fotó (amit most nem találok) a Nimródról is valami világosabb szürke színt sugall. A HT cikk releváns része: 1943. április 12-én értekezlet ült össze a gépjárművek festésének megvitatására. "„Az Oroszországban alkalmazott gépjárműveket a csapatok a velük együttműködő német hadseregben alkalmazott füstkék színűre festették át. Így honvédségünk gépjárműveinek színe a rejtőzködő színfoltostól a feketén át a füstszínűig a legkülönfélébb árnyalatokban tarkázik, ami minden, csak a fegyelmet és a honvédségben megkövetelt egyöntetűséget nem szolgálja” – hangzott el a megbeszélésen." real.mtak.hu/83992/1/HT_2018_4_cikk_13_u.pdf Közben rájöttem, hogy szövegértési nehézségem van, nem a kivonult állomány volt tiritarka, hanem a teljes Honvédség gépjáeműállománya. | |||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 750723 | tegnapelőtt 12:31 | ![]() | |||||||||||||
|
A minden színt én úgy értelmezem, hogy ott hogy nagyon sok civil jármű is volt, azok minden színében a vajszínűtől a kékig (a kedvencem a gyári vörös-fekete DKW, bár az a kép nem biztos, hogy ott készült). A katonaiak is voltak mindenféle árnyalatú zöldben, szürkében, zöld alapon terepezve, szürke alapon terepezve... A definiálatlan kékesszürkéről pedig most hallok először. Az biztos, hogy a Nimródok kivonuláskor terepezett zöldek voltak, ahogy a Fortepan képei alapján a Botondok, a Kruppok, a háromtonnás Fordok és a Pavesik is - de a tartály- és mentőkocsik már szürkék, ahogy a Skoda tankok is. A Pz IV-ben már nem vagyok biztos, mint nemrég beszéltük, Toldikról meg alig van kép ebből az időszakból. | |||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 750714 | tegnapelőtt 11:26 | ![]() | |||||||||||||
|
Lehet, hogy csak én látom bele: annyit morzsoltuk itt az elmúlt napokban az eüs kocsik ügyét, hogy már mindenütt vöröskeresztet látok... A hadgyakorlatokon is hordtak ilyen megkülönböztető fehér(?) karszalagot a katonák, hogy tudni lehessen, ki barát és ki ellenség, akár az is lehet. Mindenesetre diorámára kívánkozó megoldás, hogy a felrakott légvédelmi toldatra vannak aggatva a sisakok. A kupolafedőn tényleg mintha lenne egy folt, de sajnos elég rossz a felvétel még akkor is, ha állítok az élességen meg a kontraszton. | |||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 750712 | tegnapelőtt 11:13 | ![]() | |||||||||||||
|
Meglehet, mint oly sokszor, hogy az elképzelés és a valós lehetőségek nem talákoztak. Vagy még átfestés előtti állapotot látunk, de a fotó is lehet becsapós. A honvédségi motorok történetét elemző HT cikksorozatban szerepel egy jelentés a doni tapasztalatokról. Abban kiemelik, hogy a járműállomány minden színben pompázott (ráerősít arra is, hogy a szürke átfestés nem (csak?) Dunkelgrau volt, hanem valami definiálatlan kékesszürke). | |||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 750711 | tegnapelőtt 11:04 | ![]() | |||||||||||||
|
Látom, hol látod a vöröskeresztet, akár még az is lehet, de sajnos pont ott van gyűrődés és árnyék is. Meg mintha a jobbról lévő alakon is látnék egy karszalagot. Igazából engem ebben a képben a kupola búvónyílása fogott meg, ami határozottan úgy tűnik nekem, mintha terepmintás lenne, holott a Toldikról az az elterjedt ismeret, hogy egyszínű szürkére festették át őket. | |||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 750706 | tegnapelőtt 07:30 | ![]() | |||||||||||||
|
Ó ezen már túltettük magunkat... :) Végül közmegegyezés született, hogy a kísérleti talpaskereszt-hadijelnél a belső fehér pötty körül zöld karika, a kereszt külső élein pedig vörös kontúr húzódott. Kicsinél-nagynál, testen-tornyon egyaránt (legalábbis én a saját 1. feld. zlj.-s Toldimat így csináltam meg). Viszont itt egy vaciúj doni Toldi a HM HIM face oldalról. Elvileg szeptemberi a kép, de még mindig a stoptábla van rajta (legalább ennyi kivehető a sok zöldség alól). A kocsi alatt hasaló katonák közül a középsőnek fehér karszalagja van, és erős nagyításban mintha azon meg vöröskereszt lenne... | |||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 750703 | 2026. szeptember 7. 23:09 | ![]() | |||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 750696 | 2026. szeptember 7. 21:47 | ![]() | |||||||||||||
|
A fehér alapú vöröskereszt a sebesültszállítók bevett jelzése volt minden hadviselő félnél (a keresztet amúgy nem nagyon használó szovjeteknél is), az első és a masodik vh-ban is. Ennyire biztos nem gondolták túl, néha lowvis-esítették, de ennyi, nem lehet egyszerre látszani és nem látszani. A csapatszállítón azért is nem lehet vörös kereszt, mert az milyen lenne már, a saját híradónkban pöffeszkedni vele, hogy dicső honvédeink a genfi egyezményt megszegve mentőautón rohamozzák a bolsevistákat*. Én valószínűbbnek tartom, hogy az valamilyen lefestett jelzés: -vagy egy nagy vöröskereszt, de ezzel a harmadik SdKfz problémája nem oldódik meg, lásd 750684-es hozzászólás, viszont legalább újra kinyitjuk a Miért alakítunk vissza mentőautót csapatszállítóvá c. dossziét -valószínűbb, hogy az eredeti német felségjel: egy jó nagy Balkenkreuz. Összegezve tehát én továbbra is tartom, amit a 750668-as hozzászólásban írtam, három jól elkülöníthető magyar SdKfz-ről ismerünk képeket, ebből kettő sebesültszállító, ami egybevág az eddigi tudásunkkal. A harmadik egy géppuska nélküli, fehér keresztes hadijeles csapatszállító, ami a filmhíradóban szerepel, ennek létére többféle magyarázat is kínálkozik, de az egyetlen logikai bukfencek nélküli az, hogy valóban egy harmadik jármű. Más bizonyíték ezt nem támasztja alá, de ugyanaz van, mint múltkor a tartályos V3000S-nél: egy bizonyítékunk van, de az viszont van, szóval innentől vagy elfogadjuk, vagy akkor most már az ellenzők jöjjenek elő valami hasonló erejű konkrétummal. *a bolsevista szón mindig röhögök ezekben a filmhíradókban, 1945 után ezt a szót csak egyetlen ember használta, a néhai Torgyán József, de ő viszont minden második mondatban. | |||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 750687 | 2026. szeptember 7. 18:26 | ![]() | |||||||||||||
|
Természetesen nagyon sok feltételezés van a történetben, amit maximum az tudna feloldani, ha ismernénk a jármű levéltári anyagait - ha vannak. Amit leírtam, az nagyon hosszú ideje már educated guess. A vöröskereszt alsó szárát én sem látom, talán egyszer mintha felvillanna, de az sem kizárt, hogy nincs neki (mert mondjuk másik dobozon volt, amit kicseréltek, etc..) A fehér alapú vöröskereszt felfestését én azért látom logikusnak a nagy sima vörös helyett, mert ha rajta van a fehér keresztes hadijel és az alap nélküli vöröskereszt, egy mozgó szürke járművön először a fehér keresztet lehet észrevenni, nem a vöröset. Ha kerül alá egy fehér kör, akkor sokkal kontrasztosabb és láthatóbb. Ez, a hadijel hiányával egyértelműsíti, hogy egy sebesültszállítóról van szó, amit a genfi egyezmény véd. Nem néztem utána, de valószínű ez lehet az oka, hogy a háború elején még mindenféle vöröskeresztet használtak, a közepétől pedig csak a fehér köröst. | |||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 750686 | 2026. szeptember 7. 17:55 | ![]() | |||||||||||||
|
Igen, erre írtam az elején, hogy a páncéltest felső részének közepén lévő kereszt semmit nem jelent, mert a legtöbb 251-esen ott volt a jelzés. De egyrészt így már te oldaladon is nagyon sok a ,,szerintem" a sztoriban, másrészt így se adja ki, mert mikor már tudták, hogy a vöröskereszt fehér alapja jó célpont, és le is festették, akkor utána meg visszafestenek rá egy másik világító fehér alapú vöröskeresztet? (Én amúgy arról se vagyok teljesen meggyőzve, hogy a hadijel mellett egyáltalán az egy lefestett vöröskereszt, elég furán áll és az alsó szára nem is látszik.) | |||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 750685 | 2026. szeptember 7. 17:44 | ![]() | |||||||||||||
|
Erre mondtam még az elején, hogy a Fortepan képén a körben lévő kereszt pont ott van, mint a nagy keresztesen a hadijel. A nagy keresztet lefestették, a hadijel helyére pedig a kicsi vöröskereszt került, mert amin hadijel van, azt támadják. Ezért nem volt a német sebesültszállító Ju 52-eseken sem gerendakereszt, hanem annak _helyére_ került a vöröskereszt (a horogkereszt azért maradt a vezérsíkon, mert az nem hadi, hanem állami szimbólum volt) A gépkocsiszertár képei már 1943 közepén készültek, addig bőven volt idő átfesteni a járművet, amit el is kellett végezni, ha belegondolunk a Dontól való visszatérés utáni szükségszerű javításokba. Szerintem a Pc-021 megegyezik a 967-es híradóban látottal. | |||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 750684 | 2026. szeptember 7. 17:21 | ![]() | |||||||||||||
|
A felségjel mögött ott van egy annál vagy 3x nagyobb vöröskereszt, fehér alap nélkül. Azt festhették át később, mert túl feltűnő lehetett. De akkor megint ott vagyunk, hogy ez három kocsi, mert háromfajta vöröskereszt van. | |||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 750683 | 2026. szeptember 7. 17:03 | ![]() | |||||||||||||
|
Én úgy értem, nem festettek semmit sehova oda vissza. Ez egy sebesültszállító jármű ahol a szanitéc elöl ült a vezető mellett jobbról. Amíg nincs sebesült, a hátsó rész üres, oda pedig bőven beülhetnek a lövészek. Nem lövészpáncélosnak átalakított, hanem csak alkalomszerűen arra használt. A felségjel mögött ott van egy annál vagy 3x nagyobb vöröskereszt, fehér alap nélkül. Azt festhették át később, mert túl feltűnő lehetett. Sokadik nézésre meg lettem győzve a keresztről, legalábbis szeretném hinni, hogy az magyar kereszt. (Stoptábla biztos nem lehet, mert előtte a Pz-38(t) jelzése láthatóan teljesen más tónusértékeket mutat). Német sem lehet, mert a gerendakereszt fekete külsú szegélye csak a háború végén jelent meg, ott is ritkán, márpedig valami sötétebb tényleg van a kereszt szárai közt. Német hadijellel futó, fronton átadott járműveket, magyar személyzettel egyébként rendszeresen mutatott a híradó. Ha | |||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 750679 | 2026. szeptember 7. 16:10 | ![]() | |||||||||||||
|
Ezek alapján én nem látom akadályát, hogy a 8 ülő sebesült helyett 8 lövészt vigyen. De így sehogy nem áll össze ez a történet. Oké, tegyük fel, a hordágyakat összehajtották, a szanitéc összehúzta magát, és valahogy beültek a lövészek. Mikor beültek, gyorsan lefestették a vöröskeresztet egy felségjelre, amikor kiszálltak, gyorsan visszafestik a vöröskeresztet? Mindkét sebesültszállító SdKfz251-ről megvan a felvétel, elég nyilvánvalóan egyik sem ez. Ez vagy egy harmadik jármű, vagy valamelyik sebesültszállítót átalakították csapatszállítóvá (,,áh, ez csak egy világháború, úgyse lesz sebesült, minek annyi sebesültszállító" ?), de akkor viszont tényleg átalakították, szervezetileg átsorolták és át is festették. A változó fényviszonyok miatt nem tudom elfogadni a fekete keretet pont a felvételen. Én egyértelműen látom. És nem csak egy vonalat, ami bármi lehet, hanem a négyzet mindegyik oldalát. De ez már inkább filozófiai kérdés, mit hiszünk el a videóknak. Az elég egyértelmű, hogy nem a normál német Balkenkreuz van rajta, ha német felségjel, akkor nagyon kicsi és nagyon rendellenes. És megint ott a logikai csapda, hogy miért mutogatnának magyar katonák alatt német járművet a híradóban? Eleve, hogy kerülne oda? | |||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 750677 | 2026. szeptember 7. 15:55 | ![]() | |||||||||||||
|
Szerintem értem, csak másról beszélünk. Ezek megrendezett propagandafilmek. Valódi eszközök és alakulatok, valódi helyszíneken, de nem nem valódi eseményeket mutatva. Logikát tudnak tartalmazni, de nem feltétlenül. Ekkor még több-é kevésbé ragaszkodtak a valósághoz, (nem úgy mint 44-ben), de ha végignézed az összes híradóbejátszást, feltűnik, hogy ismételték a felvételeket, amik máshol készültek. A Don-kanyar viszonylag nehezen hamisítható ebből a szempontból, mert számos jelzés és jármű sem előtte, sem utána nem létezett. Emellett látható, hogy a jelenetek többsége beállított. Fotózni még lehet tűzvonalban (ahogy Szentpétery is tette), de egy Arriflex 35 kamerát vinni feltűnés nélkül elég nehéz. A Bushmakow oldalról letölthetőek eredeti kézikönyvek is. Málházási utasítás D-660/7 számon van, benne a /8 is, képekkel. Nem volt benne semmi plusz felszerelés a 4 hordágyon és a két első ülés közötti plusz ivóvíz tartályon kívül. A neten pedig azt írják hogy 8 ülőbeteg vagy 4 ülő és 2 fekvőbeteg szállítására volt alkalmas. Szanitécnek egyetlen főt írnak, aki a vezető mellett ült. Ezek alapján én nem látom akadályát, hogy a 8 ülő sebesült helyett 8 lövészt vigyen. A változó fényviszonyok miatt nem tudom elfogadni a fekete keretet pont a felvételen. Az eleve alacsony felbontás és a digitalizálás miatt nagyon torzak ezek a bejátszások. Tudok kimenteni olyan képet ahol egy rendszám vége egyértelműen 8-as, majd egy másodperc múlva 5-ösnek látszik, két másodperc múlva pedig 6-osnak, miközben egy álló fotóról kiderül hoyg valójában 3-as. Ilyen részletekre sajnos nem alkalmasak ezek a felvételek. Hogy nem ugyanakkor készült, az több mint valószínű. A páncélosokon lévő számozások sem ugyanolyanok (van, ahol már felül vannak festve), és a híradók között is egy hónap telt el. | |||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 750674 | 2026. szeptember 7. 13:41 | ![]() | |||||||||||||
|
Ja, igen, a négyzetes hadijel: a videóban, mozgóképen jól látszik a fekete keret, éppen a folyamatosan változó fényviszonyok miatt. | |||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 750673 | 2026. szeptember 7. 13:39 | ![]() | |||||||||||||
|
Most így kicsit mintha nem értenéd, amit leírtam. Igen, van az a szituáció, mikor mindegy, milyen jármű, csak jó irányba menjen, de a filmhíradó elég nyilvánvalóan nem egy ilyen alkalommal készült. És akkor még mindig ott van az, amit szintén írtam, a sebesültszállító járműnek megvan a maga rakománya sebesültek nélkül is. A felvétel készültekor ez a jármű egészen biztosan nem sebesültszállító (akkor sem, ha valaha esetleg az volt). Ágak: igen, azokat max kétnaponta cserélni kell, senki nem vitatta, és pont ez bizonyítja, hogy a két felvétel nem ugyanakkor az alkalomkor készült, vagy, ha igen, akkor viszont két különböző jármű. | |||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 750670 | 2026. szeptember 7. 13:09 | ![]() | |||||||||||||
|
Az alulmotorizáltság nyilvánvaló volt, mindenki azt használt, amit tudott. Én nem szabálykönyvet olvasok, pláne nem Warhammert, hanem naplókat, ahol nagyon jól látszik, hogy a szervezettség nagyjából csak a hídfőcsatákig tartott 100%-osan. (Mivel is megy a gépesített lövész, ha kilövik a járművet alóla?) A fekete négyzet nem kivehető, maximum sejthető. Egyrészről a vörös a fekete-fehér képeken az egyik legsötétebb szín, másrészről a mozgókép folyamatosan változó fényviszonyokkal készült. Repülőgépekről készült felvételeken a nemzeti színű vezérsíkból egyedül a fehér látszik. A légierőnél pont emiatt lett bevezetve az új hadijel már márciusban, mert a régi nemzeti színű ék jelzés egy mozgó gépen gyakorlatilag kivehetetlen volt. Nem zárom ki, hogy önhatalmúlag felfestették volna az új, de akkor még csak a légierőnél használt (de már elterjedt) jelzést, de logikusabbnak sem tartom jobban annál, hogy az eredeti német jelzéssel vessék be a járművet. Az álcázásból én nem vonnék le semmi következtetést. Azt cserélték, amint elszáradtak az ágak. Elég feltűnő egy zöld mező közepén egy elsárgult bokor, főleg, ha megindul. Maximum akkor lehet használni támpontnak, ha láthatóan ugyanolyan ágak vannak ugyanott mint néhány Pz IVF1 képen. [lehet, hogy úgy tűnik, a saját igazamról akarlak meggyőzni, de valójában csak az abszolút valóságot próbálom feltárni az ellentmondások kizárásával] | |||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 750668 | 2026. szeptember 7. 12:37 | ![]() | |||||||||||||
Na, itt jól átható, hogy ez minimum három különböző jármű. Van két sebesültszállító: a gépkocsiszertáras a kicsi vöröskereszttel az oldalán, meg az egyik híradóban egy másik, nagy, lowvis-esített vöröskereszttel, nem is ülnek benne katonák és még a ponyva is rajta van, csak félig el van húzva. És akkor van a harmadik, vöröskereszt nélkül, a fekete alapon fehér keresztes hadijellel, katonákkal teli. És van egy kérdéses példány, ez is katonákkal van tele, de az eleje nincs álcázva, az oldala viszont nagyon magasan. Tehát ha azonos is a nagykeresztessel vagy a hadijelessel, az biztos, hogy nem ugyanakkor készült róla a kép. | |||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 750667 | 2026. szeptember 7. 12:13 | ![]() | |||||||||||||
|
Ha nekem lenne egy db sebesültszállító lövészpáncélosom, én biztos nem üresen mennék vele az arcvonalig, hanem addig is csapatszállítónak használnám. Ott elhagyják a lövészek és máris lehet berakni a sebesülteket, ha kell. De épp ezaz, hogy (rendezetlen visszavonulás esetét leszámítva) ez nem úgy működik, mint a Warhammerben, hogy Gipsz Jakab beszáll az épen arra járó random APC-be. Egy harckocsialakulat mellett általában gépesített/gépkocsizó lövész-alakulat van, ott pedig rajonként-félrajonként mindenkinek megvan a saját dedikált járműve (MKH-nál jellemzően Botond). Másrészről pedig egy sebesültszállító sebesültek nélkül sem üres, az orvosi felszerelést, a hordágyakat és magukat a szanitéceket ,,odafelé" is viszi, ezzel elég jól tele is van. Szóval ez vagy egy dedikált csapatszállító (és akkor egy eddig ismeretlen magyar SdKfz251), vagy nagyon-nagyon el akarják bábozni, hogy az- akkor viszont elég következetesen két híradóban, két helyszínen ugyanúgy, ami szerintem már elég furcsa. A 967-esben fehér kereszt hadijel van, az biztos. Ami nem biztos, hogy magyar. Volt a németeknek is egybekeresztje, még sárgában is, a háború legelején. Ezen a járművön viszont azért biztos, hogy magyar, mert nem csak a kereszt, de a fekete négyzet is kivehető. Itt is látni rendes hadijellel ellátott sebesültszállító verziót, olyan is van amin hadijel és vöröskereszt is van: Ezt nem értem, miért lenne rendkívüli egy sebesültszállítón a hadijel? | |||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 750663 | 2026. szeptember 7. 10:00 | ![]() | |||||||||||||
Én nem látok ellentmondást. Ha nekem lenne egy db sebesültszállító lövészpáncélosom, én biztos nem üresen mennék vele az arcvonalig, hanem addig is csapatszállítónak használnám. Ott elhagyják a lövészek és máris lehet berakni a sebesülteket, ha kell. Felhajtható ülése volt, percek alatt lehetett lövészpáncélosból hordágyszállítóvá alakítani) Egyébként nem minden híradóban jelenik meg, összesen ebben a kettőben. Eleve kép is alig van róla (én 6-ról tudok, de a galíciai csak gyanús, hogy magyar, mivel körülötte magyar dolgok vannak). A 967-esben fehér kereszt hadijel van, az biztos. Ami nem biztos, hogy magyar. A német hadijelnek is volt olyan verziója hogy a gerendakereszt szárai egymáshoz nagyon közel voltak, szinte összeérve, főleg a háború korai szakaszában. Itt is látni rendes hadijellel ellátott sebesültszállító verziót, olyan is van amin hadijel és vöröskereszt is van: bushmakow.com/project/sd-kfz-251-8-ausf-c-1942-mittlere-krankenpanzerwagen/ [mindenkitől elnézést kérek, hogy az orvosi toldi témát megfejeltem az orvosi féllánctalpassal, ha sok, akkor elnapolom] | |||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 750661 | 2026. szeptember 6. 23:34 | ![]() | |||||||||||||
|
Ó. Nézd meg a többi hadgyakorlaton készült híradót, csoda dolgokat csináltak a kamera kedvéért. | |||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 750660 | 2026. szeptember 6. 22:19 | ![]() | |||||||||||||
|
Hadgyakorlat biztos nem lehet, mert akkor egy teli sebesültszállító nem előrefele megy a tankok között, meg nem lövöldöznek le embereket. Vagy igazi harc (ami kevésbé valószínű), vagy olyan freitamásosan megrendezett jelenet lehet, viszont akkor van egy népátverészeti különleges gépesített raj, akiknek a feladata, hogy az egyetlen nyomorult 251/8-cal minden filmhíradóban elbábozzák, hogy az igazából nem is egészségügyi jármű, viszont különleges okból azért mindig szerepelnie kell? A 967-es és a 963-as, ezt a járművet mutató híradó képei egyébként ugyanakkor készültek? Mert a táj és a 251-es álcázása más, viszont mindkettőben tele van kifelé tekintgető emberrel. +Vajon a fronton, vagy a hátországban? A 967-esben 4:17-nél egyébként nagyon jól kivehetően a fekete négyzetben fehér keresztes hadijel van rajta, függetlenül attól, hogy hivatalosan mikor vezették azt be. | |||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 750659 | 2026. szeptember 6. 21:22 | ![]() | |||||||||||||
|
Ez egy hadgyakorlat, a hátországban lévőknek meg főleg nem azt kell mutogatni, hogy egy mentő is van a harckocsik között, még arra gondolnának, hogy megbesebesülhetnek a honvédek. A csapatszállító kivitel ellen szól, hogy nincs fegyverzete, de még a rögzítéseik (pajzs és a hátsó villa) is hiányoznak a kocsiról. | |||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 750656 | 2026. szeptember 6. 19:46 | ![]() | |||||||||||||
|
A H-321 nyilván nem orvosi kocsiként szolgált a pótosztagban, hanem azért volt ott orvosi kocsiként, mert az volt az ezrednél szolgáló orvosi Toldik pótlásara szánt járgány. Másképp: arra volt ott orvosi kocsiként "tárolva", hogy azzal pótolják az ezrednél esetleg kieső orvosi Tokdikat. Így már lenne benne logika. | |||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 750653 | 2026. szeptember 6. 19:20 | ![]() | |||||||||||||
|
A 8 ülő sebesült az SdKfz251-ben a páncéltest belsejében, egymással szemben ül. Itt a képen a hordágyak biztos nincsenek benne, a 003-as képen az álló katona nem tudna úgy ott lenni. És egy sebesültekkel teli sebesültszállító miért előre menne? Az már hátrafelé megy. Bármi is volt a képen látható SdKfz 251-es eredetileg, itt nincsenek rajta a sebesültszállító jelzései, nincsenek benne a hordágyak, és nem is sebesültszállítónak használják. Szerintem egy sima lövészpáncélos. | |||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 750652 | 2026. szeptember 6. 19:15 | ![]() | |||||||||||||
|
Azért logikátlan a pótosztagnál lévő orvosi kocsi, mert effektíve attól voltak orvosi kocsik, hogy orvos ült bennük, meg volt rajtuk jelzés, egyébként mezei A20. | |||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 750651 | 2026. szeptember 6. 18:41 | ![]() | |||||||||||||
|
Az egész tanulmány legfőbb tanulsága, hogy a pc. állomány (és kezdetben a szervezet is) folyamatosan változott a szervezés és a frontszolgálat alatt is (és nemcsak a veszteségek miatt). Egyébként a 2. idézetben helyesen: 30.hk.e. nem 1. A pótosztag esetleges orvosi Toldija talán azért nem kerül itt említésre (ha csak az ezred orvosi járműállományát részletezi), mert a pótosztag nem volt az ezred alá rendelve, az ho.közvetlen egység volt. A pótosztag amúgy is csak egy 'átjáróház" volt, nem kőbevésett szervezetű/állományú egység, csak arra szolgált, hogy ott parkolják a 'maradék' kocsikat, amíg pótlásként ki nem utalták a valamelyik frontegységnek. | |||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 750646 | 2026. szeptember 6. 17:27 | ![]() | |||||||||||||
|
Ez így van, de már a cikk első részében is 1 helyen szerepel 4 orvosi kocsi, 3 további szövegrészben meg 3: "Vitatható tézis a páncélosok kivonuló páncélos állományáról a rendelkezésre álló adatok alapján: A 30. harckocsiezred törzsében négy T-38 közepes harckocsi, két parancsnoki rádiós Toldi II könnyű harckocsi, és egy orvosi Toldi I könnyű harckocsi kapott helyet. Egy zászlóalj törzsében két T-38 közepes harckocsi, egy parancsnoki rádiós Toldi II könnyű harckocsi, egy orvosi Toldi I könnyű harckocsi és egy SdKfz. 251/8 páncélozott sebesültszállító volt. ... A páncélos tábori pótosztagban egy Toldi I könnyű harckocsi, két Nimród páncélvadász, öt T-38 közepes és két Panzer IV nehéz harckocsi volt." "Június 2-áig kialakították az 1. harckocsiezreden belül a közvetlen egészségügyi szolgálatot, amelyhez a német mintát vették alapul. Ennek részeként az ezred törzsében egy orvosi Toldi könnyű harckocsira, ... , a két harckocsi-zászlóalj törzsének egy orvosi Toldira," "Az orvosi páncélosokat érdekes módon csak ezt követően, június 17-ével rendszeresítettek a vezető orvos, illetve a zászlóaljaknál beosztott orvosok részére.84" | |||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 750645 | 2026. szeptember 6. 15:36 | ![]() | |||||||||||||
|
Hogy volt-e a pótosztagnál orvosi Toldi vagy sem, azt Emerickkel tessen megvitatni. A szept.-i helyzet csak egy pillanatkép a ho. történetében, előtte és utána azért történt egy s más... | |||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 750644 | 2026. szeptember 6. 15:26 | ![]() | |||||||||||||
|
Elnar: pontosan tudom, melyik hiradókból vannak a képeim, mivel én is azokból kockáztam ki őket még évekkel ezelőtt. ;) Az 54-es képen te nem látod, én igen, de ezen sem veszünk össze. (Amúgy a fórum topicjaiban már volt 1-2 diskurzus arról, hogy ff fotókról színeket megmondani kb. az alkímia szintje, uh ebbe ne megyek bele.) Egyébkent ahhoz képest, hogy elvileg (ahogy írod) hadgyakorlatra kaptuk a félhernyókat, (legalább) az egyik egészen a Gépkocsiszertárig hazajött velünk... (mint az egyik a Marderek közül is). Freddy: simán lehet a két kocsi nem uaz mert ahogy Elnar is írta, 2db-ot kaptunk. | |||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 750643 | 2026. szeptember 6. 15:19 | ![]() | |||||||||||||
|
Keverednek csúnyán a darabszámok és a rendszámok is. 3 orvosi Toldi volt a 30. hk. kötelékében, a pótosztagnál sehol sem említenek orvosi kivitelt: "Szeptemberi adatok szerint a könnyű harckocsik közül hét volt a 30. harckocsiezrednél (H-322, H-327 és H-335 orvosi Toldi I, ... egy a páncélos tábori pótosztagnál (H-321 Toldi I)" innen:honvedelem.hu/images/media/5f58be7ca2bbc258450082.pdf A 251 a filmhíradóban valószínű az átadott egyetlen 251/8. Nem kellett csapatszállítót játszania, 8 ülő sebesült számára volt benne hely a hordágyak nélkül. A ponyvatartó valóban mindegyik 251 szériafelszerelése volt, de bizonyos /8 kivitelnél a keretről függesztették a felső hordágyat is, ezért gyakrabban látni, mint más verziókon. Egyébként simán lehet, hogy az Sdfk 251 mellett fotózott Toldi az egyik orvosi kocsi. Ugyanígy a fehér keresztes kocsi sem kötelező, hogy orvosi legyen, a hasábkeresztes jelzésnek annyi mond ellent (ettől persze lehet egy korai próbálkozásos), hogy emlékeim szerint nem a toronyra festették a Donnál sem a keresztet, hanem a testre, hasonlóan a B40-hez. | |||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 750641 | 2026. szeptember 6. 14:21 | ![]() | |||||||||||||
|
Ezt a hadgyakorlatos megjegyzést nem értem: ,,légyszi, orvosok, ugorjatok ki és vigyétek a cuccaitokat is, mert most kocsikázni akarunk egy gépesítettlövész-rajjal, akinek amúgy nincs járműve" ? A vöröskereszt és a kinézhetetlen kereszt pont a páncéltest közepén van, szóval ott, ahol a világ összes SdKfz251-esének legalább kétharmada hordta a bármilyen jelzéseit :) A ponyvatartó úgy általában a SdKfz 251-eseken standard felszerelés volt tudtommal (a nyitott küzdőteret valahogy le kellett fedni...), csak kevés fotó van róla, mert jó időben felesleges volt, esőben meg senki nem áztatta el a fényképezőgépét. | |||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 750638 | 2026. szeptember 6. 13:53 | ![]() | |||||||||||||
|
Téglatesó: Pont ez a két képe van linkelve a híradókból. A 002 a 963-as híradó, a 003 a 967-es. Mintha azt olvastam volna valahol hogy a Donnál hadgyakorlatra adtak kölcsön a németek 2 db Sd.Kfz.251-est A 750554-es Toldin én semmiféle vöröskeresztet nem látok. A vörös a fekete-fehér képeken sötét, itt pedig a kereszt virít. Szerintem ez csak egy rossz minőségű kép a késői fekete négyzet hadijelről, amit már pl. az 1. felderítő zászlóalj M3 Stuartjain is látni. Freddy: A gépkocsiszertár képén a fehér alapú vöröskereszt pont ott van, ahol a híradóban a gerendakereszt, így akár felülfestés is lehet. Ha tényleg igaz, hogy hadgyakorlaton készült a film, az megmagyarázná valamennyire azt is, hogy miért van csapatszállítónak használva egy eü. jármű. Biztosra veszem, hogy 251/8, mivel 4:16-nál a 967-es híradóban lehet látni a jellegzetes íves ponyvatartóit. [Kérek mindenkit, hogy a linkeket is nézze meg, mielőtt reagál] | |||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 750634 | 2026. szeptember 6. 12:45 | ![]() | |||||||||||||
|
Szerintem nem ugyanaz a jármű. A gépkocsiszertáras kép megvan, de egyrészt a híradós képen, illetve az általatok felrakottakon egyáltalán nem látszanak a nagy, fehér alapú vöröskeresztek, másrészt, noha a lehetőség elvileg megvan rá, de furcsa, hogy a hordágyakkal és a tartóikkal teli egészségügyi járművet láthatóan sima csapatszállítóként használják. | |||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 750633 | 2026. szeptember 6. 12:38 | ![]() | |||||||||||||
|
Átfutottam Emerick Seregszemle-beli tanulmányát az 1. táb. pc.-ho. gjm. állományáról és ott egy helyen azt írja, hogy 4db orvosi feladatra beosztott Toldi volt kinn. Egy a pótosztagnál (H-321), egy az ezredtörzsnél (H-332) és egy-egy a zlj. törzseknél (H-327, H-335). Namost ami érdekes, hogy ezek mind A20 kocsik, viszont a 750554.sz. hsz.-be csatolt fotón viszont, (amiről Romsitsa megállapította háttérben bujkáló T-38 alapján, hogy az is doni kép lehet), viszont egy B20 kocsi (jól kivehető a botantenna csonkja sőt még a csak a MÁVAG-B20-asokra jellemző bordázat is a szerszámosládán)... Felmerülhet, hogy ez a fotó talán idehaza készült még és nem a fronton, de akkor miért van rajta a normál hadijel helyett már low-visibility-re átmázolt vöröskeresztes jelzés? | |||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 750631 | 2026. szeptember 6. 12:27 | ![]() | |||||||||||||
|
Na most engedett még kettőt, ezek filmhíradókból lettek kikockázva | |||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 750630 | 2026. szeptember 6. 12:08 | ![]() | |||||||||||||
|
Én eddig azt a magyar Sd.Kfz 251/8 Ausf. C-nek dekódoltam, amilyen később a Gépkocsiszertárban lett fotózva. Sőt, a 967. részben mintha vöröskeresztet is látnék rajta. A gerendakereszt mögött, szinte az oldalfal teljes magasságában. Nem állítom, hogy ott van, de nekem úgy néz ki, főleg mozgóképen. A dátum miatt a gerendakereszt német kell hogy legyen, mert a fehér keresztes hadijel ekkor még nem volt elrendelve. filmhiradokonline.hu/watch.php | |||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 750629 | 2026. szeptember 6. 12:08 | ![]() | |||||||||||||
|
Valamiért csak egyesével engedi most feltölteni a képeket... | |||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 750628 | 2026. szeptember 6. 12:07 | ![]() | |||||||||||||
|
Igen bizony, az a már soxor kitárgyalt eüs SdKfz 251/8 a 30.hk.e.-nél | |||||||||||||||||
| Tovább >>> |
| 21., | 22., | 23., | 24., | 25., | 26., | 27., | 28., | 29., | 30., | 31., | 32., | 33., | 34., | 35., | 36., | 37., | 38., | 39., | 40., |
| 41., | 42., | 43., | 44., | 45., | 46., | 47., | 48., | 49., | 50., | 51., | 52., | 53., | 54., | 55., | 56., | 57., | 58., | 59., | 60., |
| 61., | 62., | 63., | 64., | 65., | 66., | 67., | 68., | 69., | 70., | 71., | 72., | 73., | 74., | 75., | 76., | 77., | 78., | 79., | 80., |
| 81., | 82., | 83., | 84., | 85., | 86., | 87., | 88., | 89., | 90., | 91., | 92., | 93., | 94., | 95., | 96., | 97., | 98., | 99., | 100., |
| 101., | 102., | 103., | 104., | 105., | 106., | 107., | 108., | 109., | 110., | 111., | 112., | 113., | 114., | 115., | 116., | 117., | 118. |