| Tovább >>> |
| Sennás | Adatlap | 751059 | 2026. szeptember 20. 17:03 | ![]() | |||||||||||
|
Köszi! Előzmény: (751049) Freddy 2026. szeptember 20. 12:35 | |||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 751049 | 2026. szeptember 20. 12:35 | ![]() | |||||||||||
|
Nagyon régóta létezik és elterjedt a Kalasnyikovra alapuló sörétes puska, sportlövők és biztonsági cégek is szeretik, bár a félautomata sörétesek piacán nagy a verseny az olcsó török sörétesekkel. A teáltalad belinkelt egy pakisztáni csinálás, a hivatalos orosz verziót Szajgának hívják, van belőle ezerféle ilyen-olyan modifikáció. en.wikipedia.org/wiki/Saiga-12 | |||||||||||||||
| MFP patrol | Adatlap | 751044 | 2026. szeptember 20. 09:26 | ![]() | |||||||||||
|
ha van egy kis szerencsénk akkor a fejlesztök tudnak elöre is gondolni,valszeg nem a közeljövöben lesz ez hadrendbe állitva,de 80 év múlva talán. Gyerekkoromba láttam az alfa újságban hogy kisérleteznek az elektromos autókkal,akkor még az volt az elképzelés hogy a tetöre raknak egy napelemet és fekve egy ember el tud menni 40 km-et | |||||||||||||||
| Sennás | Adatlap | 751042 | 2026. szeptember 20. 08:43 | ![]() | |||||||||||
| magyaralba | Adatlap | 748212 | 2026. május 24. 19:51 | ![]() | |||||||||||
|
Ha jól tudom az amerikaiaknak is volt ami hasonló kísérletük, Bell Rocket Belt néven... en.wikipedia.org/wiki/Bell_Rocket_Belt
és ha van sok sok pénz akkor már lehet venni civilben is FAA engedéllyel... legalábbis így hírdetik jetpackaviation.com/jetpacks/ De azért még sok sok kérdést vet fel ez a technológia... | |||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 748209 | 2026. május 24. 19:18 | ![]() | |||||||||||
|
Pandur sebesültszállító prototípus: makettekeswg.blogspot.com/2026/05/1498-pandur-san-becs-2025.html | |||||||||||||||
| Mekett | Adatlap | 708431 | 2023. április 25. 14:28 | ![]() | |||||||||||
|
Egy brit cég mutatta be ezt a felszerelést különleges műveletekhez. Nem tudom, lesz-e valaha is gyakorlatban használható, nyilván sok a kérdőjel, még ha csak fejlesztés alatt is állnak. Pl: - ha beleesik a vízbe, bizonyára úgy süllyed el, mint egy kő - menet közben egyelőre nem megoldott az önvédelem - a csendes besurranás kizárt fejenként négy hajtóművel www.youtube.com/watch | |||||||||||||||
| Sennás | Adatlap | 701048 | 2022. október 9. 21:44 | ![]() | |||||||||||
És lás csodát csak volt sütnivalólyuk az Orosz/Szovjet mérnököknek. Nem hogy csak az öntöltős rendszert "vették át" de még a motor is a jó öreg T-64 (ugye abban volt az az ellendugattyús motor)? Szóval 3-4 meg 6 hengeres 750-1000-1500Le(!) motorokat dobott össze a Cummins. Kemény! Valamikor a 80' években(?) tettek próbát 3fős személyzet élő és az öntöltő rendszer. | |||||||||||||||
| Sennás | Adatlap | 701038 | 2022. október 9. 18:08 | ![]() | |||||||||||
|
raketa.hu/vegre-lelepleztek-az-usa-kovetkezo-generacios-alapharckocsijat-az-abramsx-et Kíváncsi vagyok mikor küldik csatába:) Kinézre klassz,tudásra(?) majd kiderül de legalább már nem homokszínű:) Orosz funok mondhatnák még csak most találták "fel" az öntöltő rendszert?:) | |||||||||||||||
| borisz | Adatlap | 700718 | 2022. szeptember 27. 15:28 | ![]() | |||||||||||
|
Azerbajdzsán a 63.? Ugyan, kérem, ne szórakozzunk már! :D | |||||||||||||||
| Altengernagy | Adatlap | 700701 | 2022. szeptember 26. 19:38 | ![]() | |||||||||||
|
Hala a sorkatonasagnak, pontosabban a jol megfinanszirozott, megideologizalt, nem szetlopott, de leginkabb komolyan vett sorkatonasagnak. Jol kitalaltak azt anno a poroszok | |||||||||||||||
| Mekett | Adatlap | 700607 | 2022. szeptember 23. 04:43 | ![]() | |||||||||||
|
Remek kis videó a tüzérség működéséről, elsősorban a tűzvezetésre koncentrálva: youtu.be/Kux_4KGuj1w | |||||||||||||||
| sanyi | Adatlap | 648310 | 2018. augusztus 27. 18:21 | ![]() | |||||||||||
|
Szia! Persze értem a listát és valóban igaz is lehet - és épp az általam említett ország volt az általad említett "problémában". Valóban kínos szitu lehetett, de a nyakmra bökőt, hogy náluk azóta minden ház alatt van egy pár vagon lőszer, mert tanultak belőle. Én arra értem, hogy ha mondjuk Tuvalu úgy gondolja, hogy ő 5 perc múlva megtámadja Izraelt, mire odajutna, hogy megmozdul és a tárgyalóteremből kiadják a parancsot, már nincs mihez elérnie a parancsnak, mert a hírzerzésük előbb tud mindent. Ha pedig ők tudják, az állandóan készültségben lévő sz.rásig felfegyverzett F-15I-k már indulnak is és a végeredményt a tévéből fogjuk látni. Akárki akármit mond, a légierőé a főszerep, az pedig náluk kicsit komolyan vett dolog - amikor jobb, mint a gyártó országé, az szerintem elég ütős dolog... Nem legyőzhetetlen hadsereg, de azt hiszem jópár országnak össze kellene fognia, hogy sikerrel járjanak - és előre kell tudják, hogy komoly veszteségeket fognak szenvedni. Szóval inkább azt is vegyék figyelembe, hogy melyik ország miként tud reagálni és milyen gyorsan. Ebben szerintem az IDF/IAF verhetetlen. Jó pár olyan bevetést véghez vittek az elmúlt 40 évben, ami eléggé felkavarta a vizet a szakmai körökben - és hány olyan van ,amit nem tud a közvélemény... Azt nem tudom, hogy a cikkben vizsgálták-e, hogy ott a "civil" lakosság sem olyan, mint pl. a brit. Náluk még a 80 éves bácsi is meg tud ölni bárkit három gémkapoccsal.:) | |||||||||||||||
| agriamodeling | Adatlap | 648283 | 2018. augusztus 27. 12:44 | ![]() | |||||||||||
|
Szia! Spongyabob rulez! Ami pedig a cikket illeti, javaslom, hogy olvasd végig az eredeti angol verziót, akár több évre visszamenőleg. A modern hadviselést nem csak az aktív, használatban levő fegyverzet befolyásolja, sőt. Amikor lángokban áll a hadianyag-raktár, akkor a harcoló alakulatok utánpótlása komoly kérdés lesz, ez nem kérdés. Volt példa rá, hogy egy közel-keleti ország az utolsó pillanatban kapott lőszert, mielőtt elveszítette volna a háborút, mert az összes tartalékot ellődözték három-négy nap alatt és a korábbi szövetségesei nem voltak hajlandóak szállítani. Kellemetlen helyzet. Viszont ahol végtelen alapanyag-tartalék van és a dolgozó hajlandó napi 36 órát a szalag mellett tölteni, nos, több esélye van egy héten túl kitartani. Szóval ezt a listát nem a nettó hadsereg képességeire nézik, hanem az összes mellékkörülményeket figyelembe véve. | |||||||||||||||
| sanyi | Adatlap | 648281 | 2018. augusztus 27. 11:43 | ![]() | |||||||||||
|
Szia! Most megy a Spongyabob, inkább azt nézem, az legalább tuti mese... :) Ez a cikk az unatkozó, főiskoláról/egyetemről/akadémiáról kiszabadult, fészbúkon felnőtt agyatlan fiatalság irománya. Nem azért, de egy konfliktusban nem az számít, hogy mennyi a GDP, ki a szövetséges, hanem az, hogy ki bombáz vissza a középkorba két perc alatt 1500km távolságból... Hiába van rengeteg tömött raktár, ha egy perc alatt lángokban áll. Kíváncsi vagyok, hogy pl. az említett 1500km-es csapás miként menne az ugyancsak említett német, angol, olasz haderőnek... A bürokrácia miatt még az ellenséget is meg kell kérdezniük, hogy bombázhatnak-e! Megvan az engedély, aztán már csak kell üzemképes gép, ami kínos téma - először vadász, aztán tanker, tanker lehet, hogy a Nato-tól, mert a nemzeti vagy nincs, vagy nem üzemképes. Szóval még javában agyalnak, terveznek, amikor az izraeli csapásmérők már békésen alszanak otthon. Nem csípem az IAF/IDF-et, de az biztos, hogy lazán ott vannak az első 5-ben, olyan mértékű hadrafoghatóság és kiképzés van mögöttük, ami szerintem a Nato-ban is irigylésre méltó. | |||||||||||||||
| atika | Adatlap | 648276 | 2018. augusztus 27. 09:32 | ![]() | |||||||||||
|
...nem Izrael 16. helye a legmeglepőbb számomra, hanem sokkal inkább Vietnam 20. helye és Algeria 22. helye. | |||||||||||||||
| agriamodeling | Adatlap | 648275 | 2018. augusztus 27. 09:20 | ![]() | |||||||||||
|
Szia! Ne bántsd az origo.hu-t, van éppen elég bajuk a minőségi újságírás tekintetében :-)) Az eredeti cikk (angolul) itt olvasható: www.globalfirepower.com/countries-listing.asp és bizony nem csak a fegyverek mennyiségét és minőségét, de a gazdasági képességeket, szövetségesi viszonyt, hadrafogható népességet, hadianyag utánpótlási képességet (hazai gyártás) meg egy sor hasonló faktort. Izrael a 16. a sorban (viszonylag kevés hadrafogható a szomszédokhoz képest stb...), kis hazánk pedig az 57. (elsősorban a NATO tagság miatt, gondolom). Érdemes végigbogarászni. | |||||||||||||||
| sanyi | Adatlap | 648258 | 2018. augusztus 26. 19:27 | ![]() | |||||||||||
|
Igazad van, bocs!:) | |||||||||||||||
| Kferro | Adatlap | 648257 | 2018. augusztus 26. 19:16 | ![]() | |||||||||||
|
Most őszintén: az Origótól mit vársz? :) | |||||||||||||||
| sanyi | Adatlap | 648255 | 2018. augusztus 26. 18:40 | ![]() | |||||||||||
|
Üdv! Ki szeretne sírni a röhögéstől? www.origo.hu/gazdasag/20180823-global-firepower-a-vilag-legerosebb-hadseregei-rangsor.html A 15 legkomolyabb hadsereg a sárgolyón... Kár, hogy maga a cikk nem komoly. Az angolok, németek, olaszok a 20-30%-ban hadrafogható Tornadokkal és Eurofighterrel előbbre vannak, mint az IAF kb. 150%-ban harckész F-15, F-16, F-35 gépei... Egyébként pár napja fejezték le az iráni főparancsnokokat, mert az izraeli F-35-ösök ott bóklásztak - majd amikor az említett 3 is ilyesmit fog csinálni, akkor talán előbbre lehet sorolni, de addig nemá'... | |||||||||||||||
| Gabusch | Adatlap | 643928 | 2018. május 3. 14:39 | ![]() | |||||||||||
|
"Zsánmisel". Ha már eccer... :) Algériát mint Franciaország tengerentúli megyéjét tartották számon, ezért is gyakták egymást 1954-től 1962-ig. Baromi érdekes egy konfliktus volt, az utóbbi 15 évben egészen jó filmeket is gyártottak róla. A nagy klasszikus Algíri csata pedig szerintem kötelező darab minden kicsit is militáns fószernek. :) | |||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 643926 | 2018. május 3. 13:50 | ![]() | |||||||||||
|
Elképzelem azt a szerződést: Én, Dzson életemet és véremet adom Jánmiselért - de csak akkor, ha nem Algériában vagy valamelyik másik gyarmatán harcol... :) Nem kell elképzelned, itt van: www.nato.int/cps/ic/natohq/official_texts_17120.htm Algéria pont benne volt, a 60-as évek elején húzták ki :) De egyébként pont erről szól, Dzson segít, ha Miguelt fel akarják szabadítani az oroszok, de akkor nem, ha Miguel Afrikában lángszórózza a szalmakunyhókat. Az afganisztáni háború furcsa kivétel volt, mert a 9/11-es terrortámadás az USA területén történt, így az 5. cikkely hatása alá tartozó támadás volt: hiába laknak a tálibok jó messze a NATO területétől, mehetett mindenki utánuk Afganisztánba. Túl jó vége nem is lett mondjuk. | |||||||||||||||
| sanyi | Adatlap | 643923 | 2018. május 3. 13:35 | ![]() | |||||||||||
|
Elképzelem azt a szerződést: Én, Dzson életemet és véremet adom Jánmiselért - de csak akkor, ha nem Algériában vagy valamelyik másik gyarmatán harcol... :) | |||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 643922 | 2018. május 3. 13:26 | ![]() | |||||||||||
|
Nato: ez marha jó... 1949-ben még nem egy európai országnak voltak gyarmatai, amik forrongtak is, ahogy kell. Ezekbe a semmi jóval nem kecsegtető konfliktusokba egyetlen épeszű politikus sem akarhatott szövetségesi kötelességként belevonódni, úgyhogy jól körül kellett határolni a segítégnyújtás zónáját. A Varsói Szerződés 4. cikkelye szerint egyébként csak Európában írt elő katonai segítségnyújtást, tehát még a Szovjetunió Urálon és Kaukázuson túli területei se tartoztak a hatálya alá. | |||||||||||||||
| sanyi | Adatlap | 643920 | 2018. május 3. 13:05 | ![]() | |||||||||||
|
Nato: ez marha jó... Kengu: igen, ezeket tudom, tavaly még voltak Irakban F-18-asaik. | |||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 643919 | 2018. május 3. 12:59 | ![]() | |||||||||||
|
NATOról mindenki azt gondol, amit akar, de a tényektől ne szakadjunk el. A segítségnyújtást előíró 5. cikkely nem vonatkozik az egész világra, hanem (a 6. cikkely szerint) csak az észak-atlanti térségre: Észak-Amerika, Európa, Törökország, az Atlanti-óceán a Ráktérítőtől északra, a Földközi-tenger, meg, mivel 1949-ben írták alá, Francia-Algéria. A Falkland-szigetek jóval kívül van ezen, ahogy pl Portugál-Mozambik és a Tonkini-öböl is kívül volt. Magyarország viszont benne van. (Mi azért nem hagyatkozhatunk csak a NATO-ra, mert két NATO-állam konfliktusában nem tehet semmit. Meg persze folyamatosan kevesebbet költünk a hadseregre, mint amennyit a NATO előír.) Ausztrália meg nem csak távoli egy sziget, ahol kergetik a koalamacikat a sivatagban, letojva, hogy a világban mi folyik, hanem elég aktív külpolitikát folytatnak, a vietnami háborúban is többezer ausztrál katona harcolt, a világháborúkról nem is beszélve. Ráadásul mostanában egyre fontosabbá válik a csendes-óceáni térség és Kína egyre keményebben nyomul arrafelé. | |||||||||||||||
| Amon | Adatlap | 643913 | 2018. május 3. 11:02 | ![]() | |||||||||||
|
Attól, hogy sziget Ausztrália baromi nagy. Ott csak hajókkal, lepülőkkel sokra nem mész. | |||||||||||||||
| sanyi | Adatlap | 643912 | 2018. május 3. 10:55 | ![]() | |||||||||||
|
:) Egyébként nézd meg a nagy szövecccség tevékenységét a Falkland-háborúban... Az egyik alapítót támadták meg és a többiek néztek, mint Rozi a moziban... Ezt várta volna az ember? Nem. | |||||||||||||||
| Gabusch | Adatlap | 643911 | 2018. május 3. 10:52 | ![]() | |||||||||||
| sanyi | Adatlap | 643908 | 2018. május 3. 09:30 | ![]() | |||||||||||
|
Érdekes, hogy a hadsereg a repülőgépein, helikopterein is ugyanezt a festést alkalmazza. Az is érdekes, hogy "59 harckocsival a legkisebb M-1 felhasználók"... Ott, a messziben, ahol a qtya nem foglalkozik velük, ellenségük nincs, sziget állam, szóval előbb úgyis repülők és hajók találkoznának az ellenséggel... Nekünk mi és mennyi van? 10 db T-72? | |||||||||||||||
| pumba | Adatlap | 643903 | 2018. május 3. 08:27 | ![]() | |||||||||||
| pmheros | Adatlap | 619889 | 2016. december 23. 11:51 | ![]() | |||||||||||
|
A legmodernebb gondolkodás hatása a jelenlegi hadviselésre itcafe.hu/hir/ukrajna_oroszorszag_hacker_malware.html | |||||||||||||||
| pmheros | Adatlap | 619842 | 2016. december 22. 09:37 | ![]() | |||||||||||
| Kicsi | Adatlap | 617084 | 2016. október 29. 15:45 | ![]() | |||||||||||
| Kojak75 | Adatlap | 614669 | 2016. szeptember 14. 18:26 | ![]() | |||||||||||
| dkp | Adatlap | 614663 | 2016. szeptember 14. 14:04 | ![]() | |||||||||||
|
Tiszteletem! Segítséget szeretnék kérni, hogy '91-es öböl háborús diorámámba M1A1HA Abrams-ot betehetek-e? Régi Academy 1345 készlet helyett vennék egy Trumpeter 5 az 1-bent. Előre is köszönöm a válaszokat. | |||||||||||||||
| pmheros | Adatlap | 613006 | 2016. augusztus 9. 13:40 | ![]() | |||||||||||
| sanyi | Adatlap | 607545 | 2016. április 23. 08:06 | ![]() | |||||||||||
| ponty | Adatlap | 606702 | 2016. április 8. 12:27 | ![]() | |||||||||||
|
Köszi a segítséget, de a dolog le van fújva. kiderült, hogy egy előre kiadott feladatot kell megcsinálni, és csak egy beadandót, szóval akkor ennek a lángszórósnak nem állok neki. | |||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 606651 | 2016. április 7. 16:37 | ![]() | |||||||||||
|
Én úgy tudom, a lángszóró ma már leginkább a műszakiak eszköze, náluk merülhet fel, hogy gyorsan le kell égetni valamit, növényzetet pl. 50 méteres hatótávolsággal annyira nem versenyképes más fegyverekkel, az meg biztos, hogy a mai tvkamerás-asszimetrikus világban nem nagyon érdemes civilekkel teli háztömböket rágyújtani az ellenségre. Inkább akkor valami gránátvetőt használnak. Az Osprey arab-izraeli háborús könyvében van egyébként kép a hatvanas évekből egyiptomi lángszórósokról (amennyiben ez belefér a ,,napjaink"-ba), meg a régi haditechnika-sorozatban, az ejtőernyősökről szóló részben van egy ismertetés a szovjet ejtőernyősök lángszórójáról, ami nem is annyira lángszóró, mert jó messzire lövi el az égő cuccot. Vietnami háborúból vannak képek lángszórós harckocsik bevetéséről, ott legalább a kezelők élete nincs annyira veszélyben. Volt egyébként egy kiadvány a magyar vegyi csapatok történetéről, nekem csak az előzetese van meg, csak pdf-ben adták ki, ha egyáltalán kiadták, abban is írnak a Magyar Néphadsereg lángszóróiról. | |||||||||||||||
| ponty | Adatlap | 606648 | 2016. április 7. 16:06 | ![]() | |||||||||||
|
Segítségre lenne szükségem tanulmányi okokból! Őrzésvédelem-fegyversismeret tantárgyból kell beadandókat írnom, ehhez két témát választottam: Kutyás őrzés az objektumvédelemben, és mivel a hadi-technika tartalmú (esetleg harcászati, volt aki a grúz háborúról írt) beadandó is megengedett, és egy kisebb értekezést gondoltam írni arról, hogy a lángszóró egy ma is releváns, és hatásos fegyver lenne. Van-e valakinek jártassága a témában, vagy ismer-e olyan kiadványt, (magyar/angol/német nyelvű) amit föl tudnék használni. A lényege a beadandónak, a lángszóró pszichológiai hatásáról, városi harcokban bevethetőségéről (Akár nem közvetlen élőerő ellen, de valamilyen módon azok akadályoztatására), a technológia alkalmazhatóságáról, és más hasonló hatást hozó, jelenleg rendszeresített fegyverekkel összehasonlítás, vagy indoklás. | |||||||||||||||
| pmheros | Adatlap | 603587 | 2016. február 18. 19:52 | ![]() | |||||||||||
|
(Végignéztem az összes fórumcímet, és igazából sehova nem illik, így beraktam ide) https://sg.hu/cikkek/117386/hatodik-generacios-vadaszt-villant-fel-a-northrop-grumman sg.hu/cikkek/117386/hatodik-generacios-vadaszt-villant-fel-a-northrop-grumman Érdemes fejben kicsit szelektálni a komolytalan részeket, mert akad benne hasznos rész is az F-35 képességeiről. | |||||||||||||||
| medor | Adatlap | 583533 | 2015. április 11. 16:40 | ![]() | |||||||||||
|
Sziasztok! Ez egy elgondolkodtató felvetés.Most találtam a neten: www.hir24.hu/tech-tud/2015/04/11/harc-a-gyilkos-robotok-ellen/ | |||||||||||||||
| magyaralba | Adatlap | 551771 | 2014. január 23. 17:18 | ![]() | |||||||||||
| Zsóti | Adatlap | 551769 | 2014. január 23. 17:14 | ![]() | |||||||||||
|
Sziasztok! Egy HMMWV-t építek éppen, lassan a festéshez érek. Nem egy konkrét járművet néztem ki, ez amolyan örömmakettezés dobozból a látványos végeredmény érdekében. :) Tehát a kérdésem, találtam egy képet: www.hmmwvinscale.com/apps/photos/photo Ezen ugye a motorháztető és az ajtók zöldek, egyébként sivatagi sárga. Létezhetett-e Nato terepes (zöld-fekete-barna) jármű sivatagi sárga ajtókkal és motorháztetővel? Nekem így jobban tetszene, de azért nem baj, ha van némi valóság alapja is a dolognak. Üdv: H. Zsolti | |||||||||||||||
| Suba | Adatlap | 484574 | 2012. november 30. 11:06 | ![]() | |||||||||||
|
Sziasztok! Megvételre keresem ezt a kittet: Dragon Models 1/72 HMMWV M1114 w/M2 & M1114 w/Mk.19 Part# 0-DML7295 Esetleg link is jó lenne bár én sehol se találtam :( elérhetőség az adatlapomon thx | |||||||||||||||
| antarktika | Adatlap | 484573 | 2012. november 28. 22:49 | ![]() | |||||||||||
|
Ez egy dél-afrikai fejlesztésű G6 Rhino önjáró löveg. | |||||||||||||||
| Suba | Adatlap | 484572 | 2012. november 28. 21:28 | ![]() | |||||||||||
| kopcos | Adatlap | 484571 | 2012. június 9. 11:20 | ![]() | |||||||||||
|
Buffalo MRAP járőrben...www.youtube.com/watch | |||||||||||||||
| kopcos | Adatlap | 484569 | 2012. június 3. 19:48 | ![]() | |||||||||||
| Tovább >>> |