| <<< Vissza | Tovább >>> |
| 1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
| 1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
| 21., | 22., | 23., | 24., | 25., | 26., | 27., | 28., | 29., | 30., | 31., | 32., | 33., | 34., | 35., | 36., | 37., | 38., | 39., | 40., |
| 41., | 42., | 43., | 44., | 45., | 46., | 47., | 48., | 49., | 50., | 51., | 52., | 53., | 54., | 55., | 56., | 57., | 58., | 59., | 60., |
| 61., | 62., | 63., | 64., | 65., | 66., | 67., | 68., | 69., | 70., | 71., | 72., | 73., | 74., | 75., | 76., | 77., | 78., | 79., | 80., |
| 81., | 82., | 83., | 84., | 85., | 86., | 87., | 88., | 89., | 90., | 91., | 92., | 93., | 94., | 95., | 96., | 97., | 98., | 99., | 100., |
| 101., | 102., | 103., | 104., | 105., | 106., | 107., | 108., | 109., | 110., | 111., | 112., | 113., | 114., | 115., | 116., | 117., | 118., | 119., | 120. |
| romsitsa | Adatlap | 751320 | 2026. szeptember 28. 22:45 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751316 | 2026. szeptember 28. 21:27 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
Ennek konkrétan az a neve nálam hogy "Pc-105 féle" :) Nem gondolom átfestettnek, mert úgy láttam, hogy a hadijel váltásig nem nagyon foglalkoztak ilyennel, csak ha nagy mértékű javítást végeznek, mint pl a Pc-109-nél a délvidéki veszteség után. Akkor viszont a tornyot nem lett volna szükséges átfesteni - ha pedig még azt is kellett akkor kérdéses, hogy ekkora sérülésből még megjavítanak-e egy járművet. Nekem sehogy nem adja ki a logika (a Pc-109-nél logikus volt a tornyot is átfesteni mert az eredeti sötétzöld alapú helyett világoszöld alapú lett az új minta) Ha az esővezető lemez alatt a két nyílás fölött átfutó szemöldökre gondolsz, az hátul sincs, sem az A-012-n, sem a Pc-101-en (amit megint összemostam, elfelejtve a kis szerelőajtót jobb hátul) | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751311 | 2026. szeptember 28. 17:43 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
Feltúrtam a levelezésem, az az érdekes, hogy csatolt, ismeretlen rendszámú Csaba tornya azonos, de a terepmintája nem egyezik a Pc-105-tel, persze lehet, hogy valamikor átfestették. Az előző Pc-101 / A-012 kocsik további sajátossága, hogy az előre vezetősisakon nincsenek meg az esővető lemezek. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751300 | 2026. szeptember 28. 14:18 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
Megint kibontjuk a kukacosdobozt :) A rendszám nélküli/A-012 jelzésű kocsi nem lehet a Pc-101, kizárásos alapon Pc-106-ra tippelem. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751290 | 2026. szeptember 28. 11:38 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
A 102-ről van vízjel nélküli képem, ha kell: | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751289 | 2026. szeptember 28. 10:58 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
Pc-101 (nem látszik, de még A-012-ként igen),Pc-102, Pc-103, Pc-104 mind ilyen. Pc-105 fura mert nemhogy az első nem nyitható, de az oldalsók és a hátsók is fixek. Van még egy ilyen, de annak nem látszik a száma, a festése viszont más. Pc-106-ról nincs képem, Pc-107 (?) szintén nyitható elöl. Pc-108-ról nincs képem, Pc-109-től pedig mind szériakivitel | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751288 | 2026. szeptember 28. 10:46 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
Az rendben van, hogy az 1. felderítő zászlóaljnál valamikor voltak harckocsik, de a Don-kanyarhoz kivonult alakulatnál nem volt. Igen, az oroszlán embléma azonos, érdekes a felségjel felülfestése is. 50-50, hogy ugyanaz a kocsi, az oroszlán lehet egyéni v. csoportos jelzés, egyedi ismeretőjegy meg nem látszik. A januári csapatrendben a közepes és nehéz hk. szerintem alárendeltség lehetett a felderítő zászlóaljnál. Sajna az iratokban csak annyit találtam eddig, hogy hadosztály tartalékban volt a zászlóalj a 3. század kivételével. adatbazisokonline.mnl.gov.hu/adatbazis/a-masodik-magyar-hadsereg-iratai/. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751287 | 2026. szeptember 28. 10:30 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
Ez eddig se volt titok. Sőt, van róla fotó hátulról is. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751284 | 2026. szeptember 28. 10:11 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
Más, megvan a Pc-103, ennek (is?) nyitható a torony előre kitekintője. www.facebook.com/groups/1631751087335438 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751269 | 2026. szeptember 27. 20:50 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
Ez alapján úgy néz ki voltak tankok a felderítőknél. Ezt a doni adatbázisból mentettem le, 1943.01.16-i csapatrend, ami az 1/3 felderítő századnál mutat 2 db közepes és 1 db nehéz harckocsit, de sajnos nem írja, hogy milyen típus. A Stuartot ha jól tudom, még a 30.hk.e is csak vontatásra használta, ilyen szerepkörben elférhet talán a felderítőknél is. A Toldi egy érdekesebb kérdés, már csak azért is, mert a jobb oldalon a honvéd lábánál lévő jelzés nekem nagyon emlékeztet a _valahol_ fotózott oroszlánfejes jelzésre, csak tükrözve, úgy, hogy mindkét oldalon menetirány felé néz. Én úgy gondolom, ez ugyanaz a jármű lehet. Egyébként kétszeres nagyításnál kétszeres kontraszton látni vélek egy elmosódott világosabb festékmaradványt rajta a rombusz fal szélénél, ahol csak a pc.hír.zlj jelének van bármi festése, de ez nagyon halvány sejtés - viszont alátámasztja a papír is. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751268 | 2026. szeptember 27. 20:44 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
Az 1. és a 2. Felderítő zászlóaljaknak korábban is voltak tankjai: Ansaldok, Toldik meg melléjük Csabák. Az erdélyi bevonulást meg a délvidéki hadjáratot is így csinálták végig (sőt az 1.-esek a 41-es orosz hadjáratot is). | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751263 | 2026. szeptember 27. 17:45 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
Köszi, nem figyeltem és fel sem merült, hogy menet közben megfordítsák a villámot. De a kérdés marad, mit kereszek. Olna tankok a felderítőknél? | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751254 | 2026. szeptember 27. 13:59 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751253 | 2026. szeptember 27. 13:28 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
Nem a Stuart van tükrözve, hanem a villám. A rombusz előtti időszak villám jelzése az esetek többségében bal felülről jobb alulra tájolt. De a nagyobb problémám, hogy az 1. felderítő zászlóalján nincs "helye" Stuartnak, Toldinak meg főleg nem. Utóbbi papíron a 30. hk. e., az 51. pv. zászlóalj és az 1. pcho. híradózászlóaljhoz volt beosztva. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751251 | 2026. szeptember 27. 11:46 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
*bocsánat, nem a 30.hk.e rombuszában hanem az 1. harckocsiezrednél, aminek fotókról megállapíthatóan nem rombusz, hanem pajzs alakú jelzése volt (innen biztos, hogy elvi lista, nem tényleges) | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751250 | 2026. szeptember 27. 11:44 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
A jelzések iránya nem volt kőbe vésve. Vannak példák ellenkező irányokra, sőt, egyazon járművön is. Ráadásul ez egy elvi lista, amit valahonnan merített Éder Miklós még anno, (pl a 30. hk.e rombuszában jelezve van a 3. szászlóalj is) | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751249 | 2026. szeptember 27. 11:29 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
Mivel az 1. pc. híz. zlj jelzéséről van kép, így mindkettőt az 1. felderítőnek tartom. A Toldira van egy szép példám, Botondról, ahol szinte ugyanúgy kopott le. A Stuart sem lehet tükrözött, mert a búvónyílás előtti periszkóp védő tarajok menetirány szerint balról vannak, ahogy kell. (igaz, hogy ez egy M3A1, de a tetőpáncél nem változott: armourersbench.com/wp-content/uploads/2024/07/pxl_20240719_122921783.jpg ) Ez a jelzés is benne van abban a listában, 73-as számmal, 1. pc.ho. hír.szd. 1943-1945 feloldással. Viszont, ha a HM-HIM adatközlése valós (és _HA_ jól látom, hogy balról még van valami a villám mellett), akkor már 1942-ben is ez a jelzés volt, nem pedig a sarkára állított négyzet. A 40M Csaba fotó nem tudom mikor készült, de még régi hadijel van rajta és ott viszont egyértelmű a jelzés. (ez a táblázat '91 óta van másolva, több helyen csak elvi rendszer, nem megvalósult, ráadásul és erősen hiányos - mindemellett így is hiánypótló) | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751245 | 2026. szeptember 27. 10:30 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
Bár valóban érdekes, hogy a rombusz tükrözve van. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751244 | 2026. szeptember 27. 10:27 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
A Stuartos villámos rombusz valóban az 1. felderítő zászlóaljé (A "Magyar Királyi Honvédség Külföldi..." c. könyben az alakulatjezéseket bemutató részben 45. számmal ez a jelzés van benne, és ezt az alakulatot írják hozzá.) | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751241 | 2026. szeptember 27. 10:05 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751180 | 2026. szeptember 24. 16:31 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
A három posztóköpenyes alak magyar, a paplanruhások németek. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751178 | 2026. szeptember 24. 14:47 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
Mókoltam egy kicsit a 2x-esre nagyított képel és a W már egyértelmű. Kár. De legalábba táblák biztosan magyarok, meg jó eséllyel a bekecses páros (de már azt sem merem kijelenteni) | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 751176 | 2026. szeptember 24. 12:56 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
Lehet, hogy csak az én szemem van nagyon ráállva, de szerintem ennek a féllánctalpasnak egyértelműen WH-val kezdődik a rendszáma. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751156 | 2026. szeptember 23. 18:14 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
A magyar rendszámba kellene egy pajzs, de ennél lényegesebb, hogy mitől lenne magyar, ha nem említik sehol, hogy lett volna? Kicsit olyan, mint az útjelző mögött álló anorákos német. Elképzelhető, hogy ő egy magyar katona teljes német felszerelésben, de elég kicsi a valószínűsége. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751148 | 2026. szeptember 23. 13:59 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
Romsitsa: A német rendszámot nem tartom perdöntőnek, mert nem olvasható, viszont Hansából is látni olyat ahol pont a német szám helyén van a magyar. Ami miatt még inkább a magyarra hajlok, hogy a német rendszám mindkét oldalon fent volt, itt viszont csak a bal oldalon látni bármi karaktert - viszont tény, hogy az elsőbe könnyebb látni egy W-t mint bármi más betűt vagy számot. Továbbra sem állítom, hogy magyar, de még mindig nem zártam ki. Ajtony képén tényleg FAMO van, és szerintem is lehet magyar használatban. A Magyar Katonai Szemle 1943-/3-as számában is van egy vontató felépítményes, MÁV pőrekocsin, és mivel minden más kép magyar járműveket mutat, értelemszerű lenne, hogy ez is az. Téglatesó: Bár ahogy Romsitsa is írta, azon a képen FAMO van, Sd.Kfz.7 létezett magyar állományban, a Fortepan 72708 és 72709 képén tisztán látható 5B-674-es rendszámmal. Hogy frontszolgálatban volt-e ilyen, arról nem tudok. A Toldi rendszámát logikus lenne felfirkálni hátulra még ha elöl látszik is, főleg, ha egy szeroszlopnál farukkal befelé állnak a járművek, így senki nem kerülgeti őket (ez az elrendezés látszik a Fortepan Gépkocsiszertáros képein is, csak ott van hely kerülgetni, meg lehetőség feltáblázni őket, mint az orvosoknak) A buzogányos Toldira nagyon kíváncsi leszek, mert szerintem eddig senkinek nem sikerült pont ugyanúgy elkészíteni a vetőszerkezetet, ahogy a fotón látszik. Turán-kötény szerintem nem csak házilag esélytelen, de maratva sem lehet 72-ben megcsinálni a perforálást méretarányosan, úgy, hogy még festés után is látszódjon belőle valami. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751145 | 2026. szeptember 23. 13:20 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
A Donnál nem volt magyar Sdkfz 7, viszont volt 1 FAMO. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751144 | 2026. szeptember 23. 13:04 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
Köténylemezhez az Eduardnak van 0,4 mm-es nyolcszög mintás lemeze. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751143 | 2026. szeptember 23. 13:02 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
Igen, az tényleg nem 7-es. Közben rájöttem, hogy sdkfz 7-esünk viszont volt, hiszen ott az a 2 ismert fotó a Hanomag trakival meg a nehéz utánfutival 44-ből. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751140 | 2026. szeptember 23. 12:13 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
Az Sdkfz 7-en én látom a német rendszámot, a roncskutatásos képen viszont egy FAMO van, utóbbi szerintem magyar használatban volt. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751136 | 2026. szeptember 23. 10:41 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
Szívesen. Én meg köszi a másik sdkfz-s képet, ezzel még nem találkoztam. Érdekes újdonság lenne ha kiderülne, hogy került magyar állományba sdkfz 7 is. A Toldinál igen, a hátsó farlemez eltávolításával a rendszám is lekerült -de csak a hátsó, hiszen előre is fel volt festve... Ettől persze még bármi is lehet, meg annak az ellenkezője is. :) Egyre hajlok a meszelt festés felé én is, bár nagyon kilógna a sorból, de az biztos, hogy "színesítené" az összképet. A Toldi-sor közben folytatódik: előkészületben egy vöröskeresztes A20, a páncélvadász, a kötényes AK, a buzogányvetős, meg persze a what-if Toldi ÖL (önjáró löveg). Az Eü Toldi meg az AK már csak festésre vár, a páncélvadászba szkreccselni kéne egy rádiót, a buzogányvetősnek már kinyitottam a motorháztetőjét csak magát a vetőt kéne megcsinálni... -de lesz folytatás. A Turán-kötény házilag lényegében esélytelen, ember nincs aki képes lenne ilyen kicsiben szépen kifúrogatni annyi lyukat -ráadásul szép szabályosan... Képet majd teszek fel persze. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751131 | 2026. szeptember 23. 09:36 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
Köszi a vonatot és a tiszta rendszámú BB mentőt is, különösen jól mutat az MP-s honvéddel. A MERF-et mostanában hanyagoltam, a Don Kanyar követésére álltam rá, ahol Dimitrij Lapshin azonosítgatja a helyszíneket egymás után. Az Sd.Kfz. 7 nem biztos, hogy magyar, de igen esélyes, mert a táblaerdő tetején alig olvashatóan de látni a "Nowy Oskol [...] 62" feliratot és csodák csodája, Ilovszkoje pont annyira van onnan, ahol a magyar 1. repülődandár reptere volt. Sd. Kfz. 7-ről pedig van egy kép a Roncskutatáson a Don Kanyarból, amin nincs jelzés, de magyar hagyatékból van. www.roncskutatas.com/node/6797. Németeknél nem láttam még üvegre festett jelzést (de attól még lehet!) magyaroknál többször előfordult. TLDR: Nem biztos hogy magyar, de van rá esély. A Toldi nekem is kérdőjeles, de páncélra firkált rendszámmal már találkoztam, főleg javítás alatt, mikor a hátsó lemezt is eltávolították, amire fel volt festve. A ládára nincs tippem, de mivel az nem egy fx dolog volt, cserélhették is. A téli Csabát támogatom, egy kis színt vinne a magyartarkába :) És itt ragadom meg a lehetőséget, hogy dicsérjek is, mert ilyen, az összes altípust lefedő makett katalógust utoljára a Hadtörténetiben láttam, de lehet, hogy ott sem volt meg mind. Még a nehéz Turánról hiányolok egy kötényezést, de nem hinném, hoyg a perforációt meg lehetne oldani 72-ben úgy, hogy ne legyen csúnya. (csinálj már egy csoportképet is, ahol mind rajta van) | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751128 | 2026. szeptember 23. 07:59 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
Helló! A páncélvonat innen van: Face "Magyar egyenruhák régi fotókon", a posztot Székely Csongor osztotta meg szeptember 13.-án 19.17-kor, nekem egyből kidobta élő linkbe. Úgy tudom, tagja vagy, ha felmész a csopiba és letekersz szept. 13-ra, ott meg is találod. (Közben leltem neked egy mentőautót is uott, tudom szereted őket.) Az sdkfz 7-ről miből tudni, hogy magyar? Látok a szélvédőn valami jelzést, de nem lehet kivenni mi az, a vontatmányát meg pont kitakarja a katona. A Toldinál a H-489 rsz. kicsit kérdőjeles számomra, mert az egy (pont az uccsó előtti) Ganz kocsi volt, azokon meg nem volt ilyen bordázott (Nimród-)szerszámosláda mint ezen. Viszont a 389-en igen, mert az MÁVAG-kocsi volt (és a MÁVAG B20-asokon pont ilyen láda volt). Nem tudom, hogy a "489" az oldalára firkálva mire vonatkozhat, ha tényleg a rendszáma, akkor valamiért (sérülés miatti pótlásként?) kapott ilyen ládát. A vezércsabát átpingálni már nem fogom, de a téliesített meszes festésen már én is gondolkoztam, van is ilyenről fotó több is. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751127 | 2026. szeptember 23. 07:40 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
Helló! Igen, a Turán keretantennája kicsit homályos nekem, az a két fotó, ami van, kb. ennyit árul el. A mintát az EMP3d 40m Csabájának alkatrészéről vettem, az alapján csináltam meg húzott szálból. Az a baj, hogy pár hónapja gatyára ment a gépem, és sok képem elveszett, ami nem volt másolatba kimentve. A keretantennás Vezérturánról mintha rémlene egy kép, amin a kocsi hátulról látszik, amint egy gödörből jön ki, és azon jól látszik az egész antenna -de lehet, csak keverem valamivel... A Vezércsaba ajtókitámasztóját azonban köszi, az teljesen elkerülte a figyelmemet. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751120 | 2026. szeptember 22. 21:12 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
Ha szeretnél fotóról dolgozni, pontos folttérképpel akkor a 40M-nek a Pc-162-t ajánlom, amin nincsenek alakulatjelzések, viszont 9 fotóval tudok szolgálni róla, ami szinte minden részét lefedi. Ha nem küzdenél ilyen pluszokkal, a legjobban az eddigiek közé az 1. lovasdandár Pc-402-je illene, szabályos jelzésekkel, viszont nekik meg vékony keresztjük volt a Csabákon. Vagy telibefested fehérrel, és azt mondod, hogy Don-kanyar... | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751118 | 2026. szeptember 22. 20:49 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
Azért az a derült égből előbukkanó 104. páncélvonat nemkicsit érdekelne, honnan van mert 2 találatot ad rá a kereső, de már mindkettő döglött link, pedig pár hetes. Még egyébként az a C-082-es Ford 817T is megérne egy misét a rögtönzött platóajtó merevítéssel. A többi Huns on Wheels és Don Kanyar FB leginkább - kivéve amin ott figyel a HM-HIM vízjele. A TKS fotó egyébként a 42-es Őszi Vásáron készült, a kalapálós Csaba pedig a Pc-110. A 2-576-os Mercedes G5 a Fortepan 265427 szerint már 1940-ben egy kerékpáros zlj. járműve volt, sajnos ezen a Tyimnél készült képen a hátuljára aggatott kerékpár pont kitakarja az alakulatjelzést (a Helmut Linder albumot egyébként nagyon köszönöm, a létezéséről sem tudtam) Ami viszont engem legjobban megfogott, az a Linden-albumban látható tarack a három macskás jelzéssel, amit eddig elvétve láttam csak. Az ez+az mellé van még egy kis amaz: 2 (nem biztos hogy) magyar Sd.Kfz.7 egy (részben) magyar táblaerdő mögött, két Toldi, egyik még látható is, még egy CZ 175 civilben és egy Opel Blitz inkább sejthető, mint látható HONVÉDSÉG táblával a hűtőrácson. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751114 | 2026. szeptember 22. 19:33 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
Cukik. A vezér Turán keretantennáján nem biztos, hogy volt "kivágás", mert részleteiben elétr a Csabák antennájától és érzésre lehajtott állapotban i elég magasan van ahhoz, hogy ki lehessen nyitni a toronyajtót. A 40M Csaba tornya mögött van egy hosszú hajlított lemez az antennanyílás mellett, arra fekszik fel nyitva a torony ajtaja. makettinfo.hu/upload/201112/1506122_36852_40M_Csaba__v.jpg | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751110 | 2026. szeptember 22. 18:28 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
Ja, és mind 1/72, a Toldik és a Turánok IBG, a Csabák és az Ansaldo EMP3d. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751109 | 2026. szeptember 22. 18:27 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
És elkészült-készül a Vezér Turán is: megcsináltam hozzá mindkét torony/antennavariációt. A keretantennás tornyot még antikolni/lakkozni kell. Készült egy leharcolt "frontos" 40.M Turán I is, ebbe a kinyitott pk. búvónyílásba került egy figu is. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751108 | 2026. szeptember 22. 18:21 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751107 | 2026. szeptember 22. 18:17 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751106 | 2026. szeptember 22. 17:14 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
Akkor már tudjuk hol volt a kürt a Csabában :) | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751098 | 2026. szeptember 22. 11:28 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751097 | 2026. szeptember 22. 11:19 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
Ez+Az innen-onnan. A hetzeres képek egy háború utáni filmhíradóból vannak (vicces, ahogy a kutty is segít ásni...), a Helmuth Linder-esek a Wikipédiáról, a többi Face meg ebay. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 750920 | 2026. szeptember 14. 21:32 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
A videó szerintem pár héten belül fent lesz az előadásról. A könyvet nyárra tervezik kiadni, összehasonlító szovjet forrásokkal és hivatalos magyar dokumentumokkal összehasonlítottan. A mellékletek nélküli nyers szöveg ekkor felkerül az internetre is, szabadon kereshetően. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 750914 | 2026. szeptember 14. 18:41 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
Jó lenne, ha minél hamarabb közzétennék az egész anyagot vmilyen formában. Még így is látszik, hogy rengeteg csemege van benne. Amúgy ezek nem annyira új infók. Ha a sebesültszállító cucc alatt az sdkfz 251/8 -ra gondolsz, arról már az Emerick-féle tanulmányban is benne van, hogy azokkal indultak ki a frontra, nem odakinn (vagy kölcsön) kapták, azok szervezetszerű darabjai volt az állománynak. A lang pz4 (f2) szintén nem új: már a m.kir.honv.külf.gy.pc-i könyvben is benne van, hogy az elsőket már augusztusban megkapták a június-júliusi veszteségek pótlására, tehat az aug.31.-i állományban létük nem meglepetés. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 750912 | 2026. szeptember 14. 18:06 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
Köszi szépen az összefoglalót. Hosszú Pz IV-vel nem indulhattak, júliusban már kint volt a harckocsiezred és vastagon kivette a részét a hídfőcsatákból, amik következményeként kaptak feltöltést, ezek szerint már augusztusban és nem csak ősszel. Az Sdkfz 251-ről szerintem nem állította senki, hogy frontátadás volt. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 750902 | 2026. szeptember 14. 11:37 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
Szombaton a Hadtörténeti Délutánok témája a doni hídfőcsaták voltak Resch Rudolf pc. ales. naplója alapján, immár a régi-új épületben. Resch Rudolf, a 30/I. hk.zlj. parancsnoka saját magának írt egy naplót, ami sok helyen pontosabb a leadott jelentéseknél. Ez a lelőtt gép adattáblájától vonatjegyekig mindenféle melléklettel tűzdelt füzet volt az előadás gerince. www.facebook.com/hadtorteneti.muzeum/posts/pfbid02nyKt9DQNaNvFBbcyZiA6GsGDgpGCVEpnBFnNPdHV2mTAMh2JuAKXmxcv1N98FWFxl Az esemény FB borítóképe is érdekes, ez ugyanis az egyik fényképmelléklet. Bár az AI feljavítás sok részletet megevett, viszont egyértelmű, hogy a 967-es filmhíradó bejátszásának felvétele, láthatóan beállítva. A teljes egyezést az erdő azonos kontúrja is megerősíti. A kép aláírása: Az Uryw-i I. győztes ütközet után 1942. VII. 18. A naplóból felolvasott részlet alapján egyértelmű, hogy a 967-es (1942.IX) híradó rohamozó jelenete, és a 963-as (1942.VII) híradó zsákmányolt M3-as jelenete is ekkor került felvételre. Ez több dolgot jelent. Egyik, hogy a felvételek hónapokat tudnak csúszni, és még az egymásutániság sem egyértelmű, így időpont meghatározásban kritikusan kezelendők. A másik fontos tényező, hogy ezek beállított felvételek, láthatóan precízen megtervezetten készültek, a harcok elülte után (hogy a kereszt hátterét az AI tüntette el a hk-ról, vagy más okból nem látszik, ami lehet eltérő nyersanyag, de akár felülfestés is, azt nem merem kijelenteni). Az előző témához pedig még annyit: az előadáson szerepelt egy eredeti táblázat, 42-IX.17-es dátummal, aminek első oszlopa "Pc.seb. száll" kategória. Bevethető: 2. Viszont ezek nem később átadottak, mert az első "E-táborból való induláskor üzemképes volt" sorban is szerepelnek. (ami még érdekes, hogy már itt fel van tüntetve 4 db "Pc, IV. hk. hosszu cső." azzal a megjegyzéssel, hogy "átvéve VIII. 30-án". Tehát ezeket sem csak pótlásra kapta az egység, hanem eleve ezzel indult! ) Ha a HM-HIM tartja a szokásait, akkor a teljes előadás fent lesz a YoutTube-on nemsokára, kérdésekkel együtt. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 750794 | 2026. szeptember 9. 15:40 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
A fotó kedvéért, csak a zubbonyokat adták rájuk. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 750789 | 2026. szeptember 9. 13:14 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
Kissé összemelegedtek a honvédek a helyi lakossággal, hogy úgy mondjam. (Ez nem feltételezés, Rózsahegyi Barnabás, a készítő unokája közölte a napló képeiből készült, Földbevájt világ c. fotókiállításon, írva is van róla benne) www.facebook.com/profile.php | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 750785 | 2026. szeptember 9. 11:57 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||
|
Miért vannak a Nimród mellett magyar katonának beöltöztetett nők? | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| <<< Vissza | Tovább >>> |
| 21., | 22., | 23., | 24., | 25., | 26., | 27., | 28., | 29., | 30., | 31., | 32., | 33., | 34., | 35., | 36., | 37., | 38., | 39., | 40., |
| 41., | 42., | 43., | 44., | 45., | 46., | 47., | 48., | 49., | 50., | 51., | 52., | 53., | 54., | 55., | 56., | 57., | 58., | 59., | 60., |
| 61., | 62., | 63., | 64., | 65., | 66., | 67., | 68., | 69., | 70., | 71., | 72., | 73., | 74., | 75., | 76., | 77., | 78., | 79., | 80., |
| 81., | 82., | 83., | 84., | 85., | 86., | 87., | 88., | 89., | 90., | 91., | 92., | 93., | 94., | 95., | 96., | 97., | 98., | 99., | 100., |
| 101., | 102., | 103., | 104., | 105., | 106., | 107., | 108., | 109., | 110., | 111., | 112., | 113., | 114., | 115., | 116., | 117., | 118., | 119., | 120. |
Akkor a "Pc-105 féle" és az A-012 csak a Pc-106 és 108 lehetnek.
A "szemöldök" nélküli sisakok feltűnnek széria kocsikon is (Jászberényi raktárban az AC-2 melletti kocsi, Pc-146), de a vas kocsik közül csak ezen a kettőn (A-012, Pc-101) van.