| Tovább >>> |
| 1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
| 1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
| 21., | 22., | 23., | 24., | 25., | 26., | 27., | 28., | 29., | 30., | 31., | 32., | 33., | 34., | 35., | 36., | 37., | 38., | 39., | 40., |
| 41., | 42., | 43., | 44., | 45., | 46., | 47., | 48., | 49., | 50., | 51., | 52., | 53., | 54., | 55., | 56., | 57., | 58., | 59., | 60., |
| 61., | 62., | 63., | 64., | 65., | 66., | 67., | 68., | 69., | 70., | 71., | 72., | 73., | 74., | 75., | 76., | 77., | 78., | 79., | 80., |
| 81., | 82., | 83., | 84., | 85., | 86., | 87., | 88., | 89., | 90., | 91., | 92., | 93., | 94., | 95., | 96., | 97., | 98., | 99., | 100., |
| 101., | 102., | 103., | 104., | 105., | 106., | 107., | 108., | 109., | 110., | 111., | 112., | 113., | 114., | 115., | 116., | 117., | 118., | 119., | 120. |
| Sennás | Adatlap | 751629 | tegnap 20:33 | ![]() | |||||||||||||||
|
Köszönöm! Előzmény: (751600) Elnar tegnap 09:52 | |||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751627 | tegnap 20:11 | ![]() | |||||||||||||||
|
A HT-ben jelent meg először a cikk, mert a könyvben már (szerencsére) nem szerepel az esztergomtábori helyszínről szóló eszmefuttatás. A méretekkel óvatosan, a rakéta hosszából vezeti le a csövek hosszát :) | |||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751625 | tegnap 19:37 | ![]() | |||||||||||||||
|
A M.kir.honv. hazai gy... könyv alapján próbálom összerakni a képet. Az abban lévő rajzokból és modellfotókból dolgozom. A vetőállványról a könyvben is van méretezett rajz is, az sokat segít. Igyekszem olyanra megcsinálni, ami abban van. A HT-cikkről nem tudtam, az nem a könyv fejezete alapján íródott (vagy fordítva)? | |||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751620 | tegnap 18:55 | ![]() | |||||||||||||||
|
Szép kis gyufaszál fregoli lesz ez is! A Haditechnika 2010/3 alapján készült a keret, vagy saját rekonstrukció? Ott a H-389-es rendszám is szépen tisztázva van (bár a fotón vagy becsillan a festék, vagy valami világos színnel pl. sárgával lett felfestve), és a keretről is van egy méretezett rekonstrukciós rajz | |||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751615 | tegnap 17:32 | ![]() | |||||||||||||||
Közben elkezdtem foglalkozni a buzogányvető-állvánnyal is. Ez még csak egy nyers változat (piszkozat), hogy lássam a méreteket, arányokat. Nem könnyű abból a kevés infóból dolgozni, ami van. | |||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751608 | tegnap 13:06 | ![]() | |||||||||||||||
Ford 817, csak nem katonai, hanem polgári jármű, ahogy a többi nagy része is az (a motorháztető oldalán futó díszléc árulja el). Bevonultatáskor előnyt élveztek az azonos motorral szerelt járművek, pl a Ford V8 minden variációja, amit a MATEOSZ is szeretett használni. Elől egy 1,5 tonnás MATEOSZ Blitz, utána egy szintén MATEOSZ G917, azután ez a 817 (ami szerintem szintén MATEOSZ volt). A hátsó két V8/51 már talán katonai, amiből gyanúsan az egyik áll az első képen hátul (csak V8/51 ajtaján volt ilyen díszléc) . A bevált gyakorlat az volt, hogy a karosszériagyártók alvázat vettek motorsátorral, a fülkét és a platót meg itthon készítették rá. Ezért a polgári járművek jellegzetesen magyar kialakításúak. Romsitsa, mivel egy helyről vannak a képek, szinte biztos vagyok venne, hogy a két kocsi nem azonos kivitel, hanem ugyanaz. [az elősző, ToldiII hsz-emből meg lemaradt a másik kép] | |||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751606 | tegnap 12:57 | ![]() | |||||||||||||||
|
Köszi, nekem is tetszik a kötényes, tényleg már-már komolyságot kölcsönös neki. :) A géppityut javítom, az nem nagy dolog, nem tudom, miért így tettem fel... Közben a kötényezést a tornyon kiegészítettem, most már le van zárva elölről is. A hadijel tekintetében valóban van némi igazságod, ugyanis ezen egy HaD Models kereszt van, ami sajna leheletnyivel nagyobb, mint kellene (főleg akkor látszik, ha az IBG-s matricával hasonlítjuk össze), de egyébként a fehér kereszt fekete alapja mindenképp rálóg a gombákra (ez egyébként a Nimródnál is így van). Még azon hezitálok, hogy a doni szürke orvosi Toldinak a motorterére is vöröskeresztes jelzést tegyek, vagy a sima stoptábla hadijelet? | |||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751604 | tegnap 12:38 | ![]() | |||||||||||||||
|
Kötényes Toldi II. Cuki lett a makett, kifejezetten szeretem ezt a példányt, szinte már komoly tanknak lehet hinni a Toldit tőle. :) A nagy kereszt annyira furcsán néz ki a szűrők gombáin, hogy direkt utána néztem, hogy felkerült-e ez így, de igen, sőt, a fehér kereszt szára még rá is lógott. Amit én Romsitsa helyett kiszúrtam, hogy a géppuska burkolata elfordult, mert a lyuksor az alján van (ugye hogy ki tudjon belőle menni minden aminek nem kellene ott lennie). Ez nem tudom, mennyire javítható. Publikus forrást nem tudok mutatni rá, de tényleg így van. A torony kötényezésében Romsitsának adok igazat, bár eleinte én is kételkedtem. Viszont a H-424-es prototípuson kívül minden löveges Toldin volt 2-2 jellegzetes csavar a lövegpajzs mögötti rész oldalain. Ha más nem, ez biztosan látszódna a lemez alatt, ahogy a csatlakozó rész negatív sarka által bevetetett árnyék is. | |||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751603 | tegnap 12:11 | ![]() | |||||||||||||||
|
Olyan, mint a 4. képen, csak épített fülkével, utóbbi hasonlít az Uhry Opel fülkéire (fogalmam sincs a Fordok típusairól). A harmadik képen a harmadik kocsival azonos kivitel. | |||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 751602 | tegnap 11:59 | ![]() | |||||||||||||||
|
A második képen az elöl álló kocsi mi? (Az biztos nem Ford V8-51) | |||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751600 | tegnap 09:52 | ![]() | |||||||||||||||
I-240, Kurksz és Bujden között, 1942 augusztusa. Eredeti méretben jól látszik. A nógrádarchívról van, amin azóta már egy teljesen más oldal létezik... Na mindegy, ez egy sorozat része, teljesen hiteles, magyar. | |||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751599 | tegnap 09:29 | ![]() | |||||||||||||||
|
Ha nincs ott lemez, akkor a köténytartó rudakból és a torony lemezillesztéséből kellene, hogy látszódjon valami. | |||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751595 | tegnap 08:56 | ![]() | |||||||||||||||
|
Azt a részt én is sokat bűvöltem, de nem tudtam dűlőre jutni, hogy ott tényleg van egy lemez, vagy csak a fény-árnyék játszik velünk. Aztán úgy voltam, hogy inkább nem rakok oda lemezt, mert utólag még mindig könnyebb pótolni, mint kibontani (meg javítani a helyét), ha mégse kell. | |||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751594 | tegnap 08:27 | ![]() | |||||||||||||||
|
Ismét cukik. A bár a fotók tragikusak, a kötényezett Toldi toronyköténye szerintem elöl zárt volt, berajzoltam. | |||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751593 | tegnap 08:08 | ![]() | |||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751591 | tegnap 07:35 | ![]() | |||||||||||||||
|
Magyarok, a bal szélsőn ing és szabványos nadrág nadrág, a jobb szélsőn szerelőruha, a többieken ing és szerelő-, esetleg zsávoly nadrág van. | |||||||||||||||||||
| Sennás | Adatlap | 751590 | tegnap 06:40 | ![]() | |||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751579 | tegnapelőtt 20:34 | ![]() | |||||||||||||||
|
Lassan három újabb taggal bővül a Toldi-família: egy orvosi kocsival a 30.hk.e. II. zaszlóaljából (H-335 Emerick tanulmánya nyomán), egy páncélvadásszal, és a kötényezett II/AK-val. Van még rajtuk szöszmötölnivaló, de már a célegyebesben vannak. (És most már tudjuk, hogy a Toldinak a szürke gúnya is jól áll.) | |||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751575 | tegnapelőtt 18:22 | ![]() | |||||||||||||||
|
Az orvosi Toldik kapcsán, Emerick értekezésében is az a motívum jön elő, hogy a kocsik feladata az orvost életbentartás volt, amíg odért a kilőtt kocsik legénységéhez. real-phd.mtak.hu/2073/1/Varga_Imre_ertekezes_watermark.pdf | |||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751563 | tegnapelőtt 13:56 | ![]() | |||||||||||||||
|
Értem, én csak kizártam már azt is ezzel. A Nagy Mesekönyv rajzai közül a IV. hdt. jelzései biztosan valósak, mert több képet azonosítottam már be róluk. A jelzések kialakítsa máshol is hasonló elvet követett, a keret a felettes egység, az ábra a pontos alakulat. A IV. hadtest példáján látható, hogy nem csak az egyes hadosztályok kaptak külön keretet, de a hadtestvonat és a hadtestközvetlen alakulatok is. Tehát egy hadtestnek 5-féle kerete lett. Ez az íves négyzet még a 4A-547 híradó PF 508-on van még (fortepan_43121) SZO és villám belsővel, a 3A-403 PF 621L-en forgalomirányító nyilak közt S betű belsővel, így gyanús, hogy szintén valami hadtestközvetlen dolog lesz. Rendszámokból talán Emerick tudná megmondani melyik. | |||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751554 | tegnapelőtt 12:01 | ![]() | |||||||||||||||
|
Nem azt mondom, hogy a 17. sebesültszállító gk. oszlop járműve van a fotón. Ha 2. hadseregből a IV. hadtest alakulatait és az 1. tábori pc.ho.-t kizárjuk, fennmarad lehetőségként két hadtest és öt hadosztály. | |||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751549 | tegnapelőtt 10:47 | ![]() | |||||||||||||||
|
Az eredeti HM-HIM FB képaláírás szerint 1942.10.04 a dátum, a helyszín pedig Ilovszkoje repülőtér. (a térképen csak Alexejevka van írva, ez fölötte van kb az hadsereg jelölő zászló talpánál). Ez még kifejezetten a 2. hadsereg területe, így nem tartom valószínűnek egy megszálló csoport alakulatát itt. | |||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751544 | tegnapelőtt 09:42 | ![]() | |||||||||||||||
|
Az egészségügyi csapatok szervezéséről az információm nulla, viszont annyiban módosítok, hogy 17. sebesültszállító gépkocsi oszlop a keleti megszálló csoport kötelékében létezett. real-phd.mtak.hu/2073/1/Varga_Imre_ertekezes_watermark.pdf | |||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751536 | 2026. október 4. 23:40 | ![]() | |||||||||||||||
|
Én nem zárnám ki a 17-et, mint kocsi szám, csak nem 17-nek értelmezve, hanem mint a toronyszámoknál, az 1. egység, 7. kocsija (bocsánat, a vonatalakulatoknál nem tudom, hogy az oszlop milyen hadrendi szintet jelöl, csak azt hogy volt /1 és /2 is belőle) | |||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751503 | 2026. október 4. 15:28 | ![]() | |||||||||||||||
|
Igen, hadtest vagy hadosztály jelzés lehet az íves négyzet. A mentő jobb sárvdőjén a 17 érdekes. Ha alakulaton belül a kocsi száma akkor szerintem túl magas, 17. sebesültszállító gépkocsioszlop lehetne, de 17. ho. nem járt a Donnál, a gyalogezredeknek meg szerintem nem volt seb. szállító gépkocsi oszlopa. | |||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751497 | 2026. október 4. 11:40 | ![]() | |||||||||||||||
Na akkor már ezt sem posztolom ide :D A rendszáma nekem 2-193-nak tűnik, amiből csak a 3-as a kérdéses. Az alakulatjelzése teljesen ismeretlen, erről az íves négyzet befoglalókeretű egységről alig van képem és az sem biztos, hogy ide tartozik mind. A doni keretek mindig a magasabb egységet jelölték (pajzs: 10.k.ho., kétfarkú zászló: IV. hdt.közv., rombusz: 1. pc.ho) [forrás: nagy mesekönyv melléklete a IV. hdt. alakulatjelzési rendszeréről] A könnyűhadosztályoknak sajnos kevés járművük volt, így azokról alig van kép. | |||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751495 | 2026. október 4. 11:04 | ![]() | |||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751478 | 2026. október 3. 13:30 | ![]() | |||||||||||||||
|
Pedig foltos kerekekből is akadt jópár itthon, igaz, csak az elején. Ansaldokon és Csabákon rendszeresen látni, de a Toldikon már nem. Szerintem inkább feleslegesnek és körülményesnek tartották a lefestésüket, főleg, hogy általában aljnövényzetben közlekedtek a járművek. Egyébként is, ha már a kerék forgását látja az ellenség, akkor már régen lőtávolban van a jármű | |||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 751477 | 2026. október 3. 13:21 | ![]() | |||||||||||||||
|
A kerék is foltosnak látszik, pedig az egészen biztos nem volt olyanra festve: mozgás közben a terepszínű kerék nagyon feltűnő, így kifejezetten ügyeltek rá, hogy ilyen ne forduljon elő. | |||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751445 | 2026. október 2. 21:29 | ![]() | |||||||||||||||
|
Meg hát a kötény alatt is áll a lemezekről lejött kosz. | |||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751435 | 2026. október 2. 16:34 | ![]() | |||||||||||||||
|
Szerintem zöld, ami foltozásnak látszik az részlegesen lemosott kosz. A hátulról készült fotón egyértelműbb a jelenség. | |||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751433 | 2026. október 2. 15:21 | ![]() | |||||||||||||||
| lkw | Adatlap | 751432 | 2026. október 2. 15:13 | ![]() | |||||||||||||||
|
Cudar világ volt az. Sok mindent a kényszer szült. A "lájtosabb" 56 idején is hantoltak pl. iskolaudvaron. | |||||||||||||||||||
| borisz | Adatlap | 751429 | 2026. október 2. 14:33 | ![]() | |||||||||||||||
|
vissza is ástak egy aknagránátot a jómunkásemberek. Az elesett katonák földi maradványait pedig a szemétbe dobták az állatok. | |||||||||||||||||||
| lkw | Adatlap | 751426 | 2026. október 2. 14:06 | ![]() | |||||||||||||||
|
Alább az Bp-i iparvágányok listája Budafok is szerepel benne. villamosok.hu/balazs/teher/ipvg.html Majd mind már létezett 45-ben. persze nem tudom milyen állapotban lehettek az ostrom után. | |||||||||||||||||||
| lkw | Adatlap | 751424 | 2026. október 2. 13:26 | ![]() | |||||||||||||||
| KarBal | Adatlap | 751423 | 2026. október 2. 13:23 | ![]() | |||||||||||||||
|
A Krisztina körúton fotózott Bergepanther a Budafok-Hárosi vasútállomáson került később lefotózásra. Budán még jó állapotban volt, akár a saját lábán is mehetett volna Budafokra, de ott már lánctalp nélkül, megtépve áll. Gondolom a budapesti pályaudvarokat annyira lerombolták, hogy a roncsokat a Szovjetunióba mondjuk onnan Budafokról szállították el vasúton. Villamos nem járt arra, valamivel mégis kivittek oda sok roncsot. | |||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751415 | 2026. október 2. 08:27 | ![]() | |||||||||||||||
|
A villamosvonalak mellett ott volt az iparvágányok hálózata is. Aaz egy biztos, hogy az Óbuda Kelenföld közötti HÉV és villamos vonalon vidáman közlekedett teher, páncél és légvédelmi szerelvény is. | |||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 751410 | 2026. október 1. 22:02 | ![]() | |||||||||||||||
|
A magyar villamosvonalak ugyan (viszonylag ritka módon egyébként) vasúti nyomtávval vannak kiépítve, de attól még nem mehet rájuk bármilyen vonat, az űrszelvények, a kanyarsugarak és a teherbírás a villamosra van méretezve. A tankszállító vagonok viszont jó nagyon és nehezek, ez volt pl a magyar: makettekeswg.blogspot.com/2026/02/1401-nzh-tehervagon-vasuttorteneti-park.html Valami vasutas helyen csekkolni kéne, mi az, ami ráfér a villamossínekre, szerintem ez pl nem. Tök durva hogy itt a képen a két villanyoszlop közötti területen, kb az ott álló személy feje magasságában 2015-ben láttam felülről a korlát mellől, ahogy a tűzszerészek pakolnak ki a fűre kb egy féltucat - tucat aknagránátot, amit itt ástak ki a tér rekonstruciója idején. Én Budán jártam gimnáziumba, azon a környéken egy hónapig állt a front. Egyszer (az ezredforduló táján) bombariadó volt, na, biztos valami hülyegyerek nem akar dolgozatot írni. De nem: tényleg bomba volt, a padláson egy aknagránát beszorulva a kémény és a gerendák közé, 55 évig ott volt, alatta évtizedekig tanult a sok gyerek, a tetőfelújításkor találták meg a munkások. | |||||||||||||||||||
| Emerick | Adatlap | 751407 | 2026. október 1. 20:40 | ![]() | |||||||||||||||
|
Budapest területén a rengeteg páncélost a Bergepantherekkel, a Gellérthegy lábánál készült szerintem ismert kép szerint pedig leginkább hadihasználatra alkalmatlan t-34-esekkel és Famokkal oldották meg a szovjetek. 1945 tavaszától a roncsok gyűjtését a magyar fél KV-50-esekkel oldotta meg. A kerekes járműveket és szekereket barbár jelleggel teherautókkal rángatták össze eszetlenül, olyan terekre ahol volt hely (pl Szilágyi Dezső tér). Egyébként többször feltűnnek képeken STZ-k is, de azok leginkább a szovjet nehéztüzérséget mozgatták. (ismert olyan kép is ahol német teherautófülkékkel tették zárttá az STZ-ket igazi barkács jelleggel) | |||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751401 | 2026. október 1. 20:03 | ![]() | |||||||||||||||
|
Egyik ismerősömnek el is küldtem a tér fotóját a mai mozgólépcső tetjéről február 11-én, mintha a 70 évfordulóra rendezték volna el megint a Moszkvát. Ott, ahol az archív fotón anya-apa-gyerek áll vissza is ástak egy aknagránátot a jómunkásemberek. Fotók alapján az biztos, hogy harckocsikat és Sztalinyecet használtak Budapesten vontatásra. Hogy hogyan emeltek fel nehézharckocsikat, jó kérdés, de szerintem a németeknél is az lehetett. A Nimród szerintem teli zöld, a Csalogány utcai tornyának hátsó harmadán talán van valami szám, de csak az biztos, hogy rendszámuk volt. A szamárvezetők, bár előírás volt, bőven nem kerültek fel minden járműre. | |||||||||||||||||||
| tyimosenko | Adatlap | 751394 | 2026. október 1. 18:35 | ![]() | |||||||||||||||
|
Tök durva hogy itt a képen a két villanyoszlop közötti területen, kb az ott álló személy feje magasságában 2015-ben láttam felülről a korlát mellől, ahogy a tűzszerészek pakolnak ki a fűre kb egy féltucat - tucat aknagránátot, amit itt ástak ki a tér rekonstruciója idején. Amikor ez a kép készült, azok már ott lehettek a felszín alatt. | |||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 751393 | 2026. október 1. 17:57 | ![]() | |||||||||||||||
|
Az ép járműveket se daruval teszik fel, hanem rámpán felállnak vele- kérdés persze, hogy 1.) van-e ilyen rámpa épen ott 2.) mondjuk egy hasra ült harckocsit mennyire lehet egyáltalán vontatni. Mindenesetre kétlem, hogy 50-60 tonnás teherbírású mozgódarukkal ügyködtek, amit nem lehetett elvinni, azt szerintem feldarabolták helyben és úgy vitték el. Az olyanból kelleni úgyis csak a vas kellett már. A mi városunkban is évekig állt egy tank a főtéren félretolva, azt már szerintem nem is az oroszok vitték végül el. | |||||||||||||||||||
| lkw | Adatlap | 751392 | 2026. október 1. 17:54 | ![]() | |||||||||||||||
|
Köszönöm a válaszokat! Akkor marad a teli zöld... A rendeletben említett és képen is látható fehérre festet sárhányó helytálló a Bp.-i 1944-45 időszakában a Nimródon is? Valami rámpás helyen gondolom felcsúszik (gondolom nem gyalog:)) Nem mindenre lehetett könnyen kereket tenni. Tényleg érdekes lehetett a mozgatásuk. A romeltakarításban vasúti kocsik is segédkeztek villamos vonalon. Csak a körútig kellet valahogy elrángatni. Vagy ami nem gurult helyben szétvágták. A Sztalinyec-ről nem láttam Magyaroroszági képet ebből az időszakból, kivéve a szertáras zsákmányt példányt. | |||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751390 | 2026. október 1. 17:04 | ![]() | |||||||||||||||
|
+sokkal izgisebb kérdés, hogy miután valahogy elcibálták a roncsokat valamelyik vasútállomásra, ott hogyan (mivel) imádkozták fel őket a pőrekocsikra, hogy elszállítsák őket... Mert olyan gépezet még csak-csak akadt, amivel vontatni lehetett, de olyam sokkal kevesebb, amivel emelni. | |||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751385 | 2026. október 1. 14:06 | ![]() | |||||||||||||||
|
Nem zárom ki, bár nagyon kicsi az esélye. A rendelet úgy szól, hogy a zöldre festést közepes ill. nagyjavításkor kell végrehajtani. Nem ismerem ezek gyakoriságát, de nehezen tudom elképzelni, hogy fél év alatt nincs ilyen. (bár itt harcjárműveket nem említ, a Csaba Királyfi hadapródiskola ünnepségén látható - ha jól tudom, eredetileg is színes fotón - hogy azok is telezöldek lettek) Kilőtt járművek színeit megállapítani egyébként is művészet, mivel nem tudni honnan égett le a festék, hova folyt ki egy szétdurrant tartály tartalma vagy épp mi színeződött el bármitől. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg a tereptarka Turánokról sem... | |||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 751380 | 2026. október 1. 12:37 | ![]() | |||||||||||||||
|
Sztalinyec traktorral, ha elbírta, vagy simán csak tankkal. Nagyon sok kilőtt tank évekig ott állt, ahol volt, nem úgy volt, hogy másfél nap múlva már viszik is, a szovjet vontatóknak jellemzően volt elég dolguk a saját javításra szoruló járművekkel is. encrypted-tbn0.gstatic.com/images Az utólag színezett képek mindigis ingoványos talajnak számítottak, az AI megjelenése pedig óriásit rontott a helyzeten, 2026-ban nyugodtan ignorálhatjuk is őket, az AI már nem csak színeket, de az eredeti képen ott nem lévő részleteket is haluz. | |||||||||||||||||||
| lkw | Adatlap | 751379 | 2026. október 1. 11:53 | ![]() | |||||||||||||||
|
Sziasztok! Utólag színezett képek lehetnek valósak? Terepmintásak vagy ekkor már egyszínűek voltak a Nimródok? Igazából a Varsányi Irén (anno Görgey) utcai érdekelne inkább. Esetleg ha egyéb jelzése volt az is. Még egy kérdésem lenne, hogy a zsákmányolt nagy vasakat a szovjet begyűjtő alakulatok milyen eszközökkel szállították el. Diamond T kivételével volt más (saját) vontatójuk is? Köszi előre is! | |||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751326 | 2026. szeptember 29. 09:37 | ![]() | |||||||||||||||
Az AC-2 melletti kocsin tényleg nincs szemöldök, de az nem lehet a Pc-146 mert azon volt. Az első 2-3 képet azért tettem fel, hogy látszódjon, miért gondolom ezeket is Pc-146-nak, Pc-148 helyett. Eltartott egy darabig, míg összeraktam ezt a sort, azért nem volt egyértelmű eddig néhány kocsi róluk. Az AC-2 mellett szerintem valamelyik lesejtezett Ludovikás vaskocsi van, ahogy a mögötte lévő sorban az Ansaldók. Az AC-2 biztosan a HM-hez került, így lehetett P-19 számú, folytatva a korai páncélkocsik P-sorát. (Ami egyébként szintén kihajtható frontális toronykitekintősként lett kialakítva, ez pedig megmagyarázná, hogy a vaskocsik is ilyenek lettek) Valami viszont biztosan maradt a WM-nél, úgyhogy az kizárásos alapon csak az A-012 lehetett. | |||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751322 | 2026. szeptember 28. 23:05 | ![]() | |||||||||||||||
|
Hopp, beugrott, talán ide irta anno Emerick. Nem az van, hogy az A-012 rendszámú gép volt a mintakocsi ami a WM-nél maradt? A HM az AC II-őt vette át és a Pc-101-108 kiképző (vas) kocsikat, majd a széria kiviteleket? | |||||||||||||||||||
| Tovább >>> |
| 21., | 22., | 23., | 24., | 25., | 26., | 27., | 28., | 29., | 30., | 31., | 32., | 33., | 34., | 35., | 36., | 37., | 38., | 39., | 40., |
| 41., | 42., | 43., | 44., | 45., | 46., | 47., | 48., | 49., | 50., | 51., | 52., | 53., | 54., | 55., | 56., | 57., | 58., | 59., | 60., |
| 61., | 62., | 63., | 64., | 65., | 66., | 67., | 68., | 69., | 70., | 71., | 72., | 73., | 74., | 75., | 76., | 77., | 78., | 79., | 80., |
| 81., | 82., | 83., | 84., | 85., | 86., | 87., | 88., | 89., | 90., | 91., | 92., | 93., | 94., | 95., | 96., | 97., | 98., | 99., | 100., |
| 101., | 102., | 103., | 104., | 105., | 106., | 107., | 108., | 109., | 110., | 111., | 112., | 113., | 114., | 115., | 116., | 117., | 118., | 119., | 120. |