<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
TAMÁS78 | Adatlap | 87382 | 2010. július 15. 12:20 | ||
Freddy | Adatlap | 87381 | 2010. július 15. 11:43 | ||
Természetesen tudom, hogy a 70M. sisakot használja a Magyar Honvédség. Szövegkörnyezetből számomra nem derült ki, azért merészeltem kijavítani. Igen, az orosz 40M. átvétele, de leírtam, hogy miért mégsem orosz, mert valaki meglátja, és kajakból rávágja, ez orosz...! Az 70M.-nek szíj is, bélés is bőr. A továbbfejlesztett/átalakított változat, de igen, valóban nem UGYANAZ, ebben egyetértünk. És ha kis-egységes harcászatról van szó, ott úgysem viselsz sisakot. Miért is ne viselnél? És mostanra már el kell felejteni a Nagy Honvédő háborúkat, amikor 1milió ember itt 1milió ott, aztán szuronyroham! Kis-egységes-harcászat! Megszűnt a tömegek háborúja! Az, hogy a háborúban szét akarják lőni a fejed, ezért nem árt valamit ráhúzni, ami megvédi, szerintem teljesen független attól, hogy száz, vagy egymillió ember harcol. A rohamsisakot nem azért találták ki, hogy nehezebb legyen a fejed! Pontosan ezért nem árt, ha nem lesz nehezebb tőle a fejed:) Közben eszembe jutott még egy szempont: az amerikai kevlarsisak sokkal jobban rásimul az ember fejére, követi a fej vonalát. Nem lehet, hogy ez eséseknél, harcjárműből ki/bebújásnál, ejtőernyőzésnél is előnyt/kisebb balesetveszélyt jelent? Nem járom 20 éve a világ harctereit páros napokon acél, páratlan napokon kevlar rohamsisakkal a fejemen, ezért nem tudok és nem is akarok egyértelműen állást foglalni a kérdésben. Csak annyit akarok mondani, hogy mindkét típusnak vannak előnyei és hátrányai. | |||||
zvereb | Adatlap | 87380 | 2010. július 15. 11:34 | ||
Hát azért a legújabb kevlár-gyanta és ki tudja még milyen kompozit sisakok sem rosszak. Az elektromos kütyüik meg lehetővé teszik, hogy te még kilométerekre vagy tőlük, de ők már ismerik minden lépésed. Ez egy nagy butaság, hogy a US hadseregében minden ilyen. Különb kiképzést kapnak ők mint mi és ott bizony megtanulják, hogy milyen elektromos kütyük nélkül is életben maradni, harcolni. Gondolj bele, te rejtőzködhetsz az erdőben este, ha feletted kilométerekre lebeg valami és pontosan látják még azt is hogy elfingod magad.:) A hiba inkább a felfogásbeli különbségben van. Nagyon specializáltak és ha kiesik valaki akkor blokkolnak néha, de azért nem ez a jellemző. A műszaki fölény a mai korban nagyon sokat jelent. De az USA sem hülye és tudja hogy ez nem elég. bocs off volt, de azért legyünk tárgyilagosak. :) | |||||
toco.juhasz | Adatlap | 87379 | 2010. július 15. 07:05 | ||
Kedves Freddy! Természetesen tudom, hogy a 70M. sisakot használja a Magyar Honvédség. Igen, az orosz 40M. átvétele, de leírtam, hogy miért mégsem orosz, mert valaki meglátja, és kajakból rávágja, ez orosz...! Az 70M.-nek szíj is, bélés is bőr. Mester Uram, hidd el nekem, hogy egy (ne adja Isten!) háborúban, összetennéd a kezed, ha ez az acél bili lenne rajtad! Ezt hidd el nekem! Ne erről a sok idióta jenkiről vegyetek példát! És ha kis-egységes harcászatról van szó, ott úgysem viselsz sisakot. Ott bonnie-t, barett-et, vagy kendőt + álca necc. És mostanra már el kell felejteni a Nagy Honvédő háborúkat, amikor 1milió ember itt 1milió ott, aztán szuronyroham! Kis-egységes-harcászat! Megszűnt a tömegek háborúja! A másik, ami pedig nagyon nagy "divattá" kezd válni, az a gerilla harcmodor, illetve a diverzáns csapatok szervezett kiképzése a hadseregekben. Csak rá kell nézni északi szomszédunkra.. A legnagyobb probléma ott van az amerikai hadsereggel, hogy minden ELEKTROMOS! Nem tudnak élni elem nélkül! Na hát ez az amiért én mindennél többre tartok egy Keleti harcost! Ilyen, hogy laptop, meg PS van a konténereikben... meg angol wc... mi van? a rekettyés meg a lapulevél az már nem sikk? Röhej az egész... Kimennek ugrálni a Közel-Keletre, és csodálkoznak, hogy nincs szerencséjük! Sok-sok ilyen nagyszájú van, aki "így kinyírom-úgy kinyírom", amikor meg a golyó mellette szaggatja szét a kocsi ajtaját, akkor meg ott kuporog a fal tövében az anyjáért sírva! A rohamsisakot nem azért találták ki, hogy nehezebb legyen a fejed! | |||||
Freddy | Adatlap | 87378 | 2010. július 15. 00:35 | ||
Azért több az, mint hasonlóság. Az 1950M sisak konkrétan a szovjet 1940M átvétele, csak néhány kisebb változtatást csináltak rajta. Az MH pedig nemigen használ már 1950M-et, a hetvenes évek végén kivonták. Van helyette 1970M, egy (tovább)javított változat szinterezett felülettel, új béléssel és csattal. Állítólag az acélsisak tényleg jobban véd a konkrét repeszek és lövedékek ellen, de (és itt szoktak lukrafutni az ilyen Szu27jobbazF16nál-jellegű viták) nem ez az egyetlen figyelembeveendő paraméter: a kevlar mellett lényegesen kisebb súlya, korszerűbb bélése és szíjazata, egyszóval könnyebb viselhetősége szól, NAGYON nem mindegy, hogy a katona hány kilóval a fején ugrál egész nap. | |||||
toco.juhasz | Adatlap | 87377 | 2010. július 14. 19:43 | ||
Sziasztok! Újból a félreértések tisztázásának mezejére kell, hogy lépjünk! :D Az MH által használt rohamsisakok NEM OROSZOK! Maga a bili az-az oroszra HASONLÍT. Rengetegen összekeverik az 50M. sisakot a háborús orosszal! Ha egy régi rohamsisakon van egy nagy vörös csillag, elől a homlokán, az nem jelenti feltétlen, hogy orosz. Az 50M. Magyar díszelgő sisakon volt nagy-nagy vörös csillag. Az 50M. magyar sisak abban is különbözik a WH-s orosztól, hogy: - Magyar: A bélés szivacsbéléses vászon, az állszíj bőr. - Orosz: A bélés bőr, az állszíj vászon. Az amerikai, meg a többi, dugja fel magának a kevlár sisakot, azt a vacakot. Higgyétek el, jó a magyarnak az acél bili. IGEN-IGEN jó szolgálatot tesz, ezt higgyétek el ! :))) | |||||
Tass-Lee | Adatlap | 87376 | 2010. július 11. 19:00 | ||
Sziasztok, Sajnos nem lehet beindítani a Mig-et. Ellenben segítőkészek és válaszolnak minden kérdésre, ami csak felmerül. Üdv. Péter | |||||
juge75 | Adatlap | 87375 | 2010. július 11. 11:57 | ||
Egy biztos, nem tudnak majd eléd ülni! | |||||
juge75 | Adatlap | 87374 | 2010. július 11. 11:56 | ||
Távirányító nem járt hozzá neked? | |||||
balaton | Adatlap | 87373 | 2010. július 11. 11:52 | ||
És hol van a sörsátor? :D | |||||
proo0 | Adatlap | 87372 | 2010. július 11. 10:48 | ||
jól mutatna a szobámba:) | |||||
MrChef | Adatlap | 87371 | 2010. július 11. 10:44 | ||
Milyen lenne először csak megbeszélni velük, nem rögtön feljelenteni? | |||||
korzaar | Adatlap | 87370 | 2010. július 10. 22:48 | ||
Még jo hogy halkan nyomatták, remélem az éjszakai filmet is leadják rajta:)) | |||||
vlevi | Adatlap | 87369 | 2010. július 10. 22:25 | ||
Bazeg én feljenentém őket... Nem mindenki van odáig a fociért. | |||||
korzaar | Adatlap | 87368 | 2010. július 10. 21:20 | ||
korzaar | Adatlap | 87367 | 2010. július 6. 23:26 | ||
Szegény uruk-hai-ok meg kikaptak a hollandoktól:( | |||||
borisz | Adatlap | 87366 | 2010. július 6. 15:49 | ||
Sziasztok! Kb. fél órája vittek tréleren kettesével 8db német felségjelű dingót Győr felé az M0 halásztelki lehajtójánál. | |||||
Roadblock | Adatlap | 87365 | 2010. július 6. 11:24 | ||
A MIGgel is lehet majd menni egy kort ? ;) | |||||
HUJBI | Adatlap | 87364 | 2010. július 6. 11:06 | ||
Szamuráj | Adatlap | 87363 | 2010. július 3. 07:46 | ||
Sziasztok! Nemrég érkezett egy MiG-21-es Balatonfüredre, a Tihany felé menő 71-es főút közelébe, ott, ahol tavaly a MAZ és a kiszuperált T55-el is lehetett off roadozni. Ahogy elhagyjuk a füredi hajógyárat, jobbra a kanyar előtt van egy tisztás, na ott pakolták ki a gépet. Bicajozom arra minden nap, éppen akkor haladtam el, amikor engedték le a trélerről. Kémfotók. :P Sz. | |||||
korzaar | Adatlap | 87361 | 2010. június 26. 21:01 | ||
korzaar | Adatlap | 87360 | 2010. június 26. 15:40 | ||
Miller | Adatlap | 87359 | 2010. június 26. 08:30 | ||
Itt a helyes megoldás az Ancsára és a Gripenre. www.honvedelem.hu/cikk/0/20698/nagy_jozsef_ezds_5000_repult_ora.html | |||||
SIG | Adatlap | 87358 | 2010. június 26. 00:49 | ||
SIG | Adatlap | 87357 | 2010. június 26. 00:45 | ||
Szerintem az invázió már elkezdődött, mert nálam pedig a "hernyótalpas" technika végzett felderítő tevékenységet a kertben ! | |||||
Spike | Adatlap | 87356 | 2010. június 25. 22:54 | ||
Ez már inkább Super-Hornet. | |||||
lucky | Adatlap | 87355 | 2010. június 25. 22:20 | ||
De ez a "lövés" jól sikerült. Darázs, darázsnak ellene. | |||||
balaton | Adatlap | 87354 | 2010. június 25. 22:17 | ||
friderikusz | Adatlap | 87353 | 2010. június 25. 21:57 | ||
Mi volt hát mi lett volna , gyakorló repülés. Nem tudom miért kell már mindenen csodálkozni. | |||||
romeo | Adatlap | 87352 | 2010. június 25. 21:56 | ||
Üdv Jimbow! Külső Váci út 119, Újpest. | |||||
Jimbow | Adatlap | 87351 | 2010. június 25. 21:54 | ||
Nem tudjátok, pontosan hol is van ez? Csak az odajutás végett, lehet kinézek, bár a város másik fele. Üdv! | |||||
romeo | Adatlap | 87350 | 2010. június 25. 21:42 | ||
Holnap állítólag a hadikikötőben lezs a COUGAR - jó fotózást! | |||||
Jimbow | Adatlap | 87349 | 2010. június 25. 19:16 | ||
Gondolom gyakorlat. | |||||
vlevi | Adatlap | 87348 | 2010. június 25. 19:09 | ||
AN-26 és Gripen kötelék www.szon.hu/hirek/Szabolcs-Szatmar-Bereg/cikk/legtersertes-vagy-vip-vendeg/cn/news-20100625-01315613 Valaki tudja, hogy mi volt ez? | |||||
romeo | Adatlap | 87347 | 2010. június 25. 18:47 | ||
Ne feledjük, holnap (szombaton): nyílt nap az újpesti hadikikötőben 9.00-16.00 lövésznap Debrecenben 7.30-12.30 Jó fotózást! | |||||
SSgt_Chris | Adatlap | 87346 | 2010. június 21. 20:32 | ||
www.hm.gov.hu/popup.php No itt látod a különbséget...a sivatagi missziók kezdetén a nadrágon található amerikai mintájú terepszín volt az uralkodó, aztán került bevezetésre a zubbonyon lévő (2003M) színséma, ami mára elterjedt. De mint a képen is látható, volt átmeneti időszak, amikor vegyesen hordták ezeket a különböző felszereléseket. | |||||
Jimbow | Adatlap | 87345 | 2010. június 21. 18:09 | ||
Szia! Köszi a felhomályosítást, nem tudom miért tűnt annyira idegennek. Ezt is használják, vagy csak ezt használják? Mármint a mintát, az hogy sisakon vagy málhán vagy akárhol, az mindegy. Üdv! | |||||
SSgt_Chris | Adatlap | 87344 | 2010. június 21. 16:50 | ||
Az egyenruha a képen, amit visel, bezony a szabvány magyar sivatagi terepszín (2003M mintájú), ez nem különbözik semmiben sem attól, amit alapesetben egy afgán misszióban résztvevő baka kap... Már évek óta. Nem tudom miért tűnik idegennek és újnak? | |||||
GR74 | Adatlap | 87343 | 2010. június 21. 11:19 | ||
Nem mosttörtént, hanem inkább mostFOGtörténni kategória, de ahogy Romeo írta a minap, lövésznap lesz Debrecenben 26-án szombaton. Ami lemaradt a plakátról, az az, hogy mi is, debreceni makettezők hagyományörző barátainkkal karöltve kint leszünk két sátornyi anyaggal (makettek, egyenruhák és egyéb relikviák stb.) Eső nem lesz, gyertek (vagy ha lesz, akkor azért gyertek, mert jólesik:) GR | |||||
Spike | Adatlap | 87342 | 2010. június 20. 21:57 | ||
Én ezt egy négy színű sivatagi magyar gyakorlónak nézem. Legalább nem a militaryboltban vett ACU vagy Multicam gyakorlóra varratta fel azt a röhejes rangjelzést. | |||||
Jimbow | Adatlap | 87341 | 2010. június 20. 21:23 | ||
Amúgy a hazai gyakorlatokon a politikusoknak, külföldi vendégeknek ilyen zöld terepmintás kabátot szoktak adni (ha jól rémlik a HM videókról), de azt is csak akkor azt hiszem, ha cúg van :) | |||||
borisz | Adatlap | 87340 | 2010. június 20. 21:23 | ||
Én úgy tudom, a kevlár jobban véd. Ha szerencséje van ez embernek, még egy Kalasnyikovos fejlövést is túl lehet élni. | |||||
Jimbow | Adatlap | 87339 | 2010. június 20. 21:20 | ||
Szia! Semmi bajom Hendével, nem ez alapján ítélem meg. Én megrögzött legitimista és konformista vagyok. Akit megválaszt a többség, és aki ott ül a székben, az dönt és pont. Az egyenruha már elsőre feltűnt a HM oldalán, és most láttam, hogy itt is szóba került, azért bátorkodtam reagálni. Pedig először megörültem, hogy valami újat rendszeresítettek. Remélem, nemsokára már kézzel fogható terveket kapunk a a honvédelem jövőjéről. Az már egy jó lépés, hogy úgy tűnik, a katonai kommunikációban elég nagy nyitás lesz. Üdv! | |||||
mirazsmarci | Adatlap | 87338 | 2010. június 20. 21:10 | ||
Üdv! A hozzászólásod első részére reagálva: szerintem ilyen dolgokba az ember akkor köt bele, ha nem szimpatikus számára valaki (itt épp a HM feje, bár a közelmúltban a szavazók kétharmadának a voksa alapján elvileg most a papírforma szerint , a többségnek "boldognak" kéne lennie ). A második részre nem tudok reagálni, mert az gondolom a fent említett műsorral kapcsolatos, amit nem láttam (majd megnézem a neten). | |||||
KossuthLajos | Adatlap | 87337 | 2010. június 20. 21:00 | ||
Ha már az egyenruhás politikusokról van szó, úgy gondolom ketté kell választani. Nem feltétlenül a politikusokat, bár az ötlet nem rossz. :) 1. Ha terepen van, akkor akár katona akár nem, vegyen fel egyenruhát, mert kényelmesebb, az oda való és talán még rejt is. De ne cicomázza ki magát olyan "rendfokozati jelzésekkel" ami tudomásom szerint nem létezik. 2. Ha nem terepen van, akkor semmi keresni valója nincs rajta az egyenruhának, hiszen nem katona, még ha honvédelmi miniszter is. Konkrétan erre a képre nézve szerintem is "majmolás", hogy egyenruhában van és egy olyan rendfokozati jelzés van a hajtókáján (függetlenül attól, hogy a magyar címer van rajta) aminek semmi keresni valója ott, hiszen ilyen nem létezik. Öltözködési szabályzathoz semmi köze. Ez olyan, mint annak idején Göring, amikor a Luftwaffe vezetőjeként megterveztette magának a fehér egyenruháját, aminek nem sok köze volt a légierőhöz. | |||||
Jimbow | Adatlap | 87336 | 2010. június 20. 20:54 | ||
"országot"= címert és pajzsot | |||||
Jimbow | Adatlap | 87335 | 2010. június 20. 20:54 | ||
Szia! Szerintem az a baj, hogy csak bohóckodni vette fel. Vegyen fel egy rendszeresített mintájú egyenruhát, ne pedig egy kamu sz@rban vágjon fel a hatalmas tartalékosi "múlt"-jával. Egyáltalán hogy van az, hogy egy ismeretlen ruhára csak úgy felvarratja a nevét meg az országot. Ki csinálta? A HM stylist? Vagy szólt otthon az asszonynak? Apróság ez, de szerintem gusztustalan. Ha véletlenül ez egy szupertitkos-alig ismert taralékos egyenruha, akkor javítsatok ki. Amúgy most mondta a Simicskó, ha megválasztják polgármesternek, lemond az államtitkárságról. Más érdekes nem nagyon hangzott el, azt leszámítva, hogy végre ki is mondják, hogy a nyakukba lihegnek az ellenállók, és mellesleg tele van amerikaiakkal is a tartomány. Ja, és 5 év elteltével feltűnik, hogy a völgyben lévő bázisra simán rá lehet lőni a hegygerincről? Pár éve feldobtam a kérdést egy konferencián, csak legyintettek a katonák. Köztük pl. Benkő, aki ugye ugrott egyet előre a sorban. Érdekes mód így a véleménye is változott egyből. Gusztustalan dolog a politika, ennek ellenére, pozitívumokat várok HM területen. Üdv! Üdv! | |||||
mirazsmarci | Adatlap | 87334 | 2010. június 20. 20:46 | ||
Szia! Más országokban is láttam már katonai egyenruhában politikusokat, sőt még az állam első embereit is.Egyébként katonai egyenruhám (eredeti) még nekem is van. Szerintem elég szomorú, ha a magyar címer nevetséges. Nekem inkább az nem tetszik, hogy amerikai utánzat. | |||||
juge75 | Adatlap | 87333 | 2010. június 20. 19:53 | ||
Repeszek ellen ez is véd, a kevlár csak könnyebb. Mellesleg az sem véd jobban. | |||||
juge75 | Adatlap | 87332 | 2010. június 20. 19:19 | ||
<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
"...mindkét típusnak vannak előnyei és hátrányai." - Ez a lényeg, talán ezt kellene minden ilyen "hitvitában" az esetlegesen nagyon elragadtatott félnek is szem előtt tartani. Lehet ugyanis, hogy mindkét vitázó félnek némi igazsága vagyon. Azt meg a katona szíve joga kiválasztani, hogy mit szeretne, kényelmesen kipurcanni, vagy kényelmetlenül túlélni. :) (De ez csak vicc.) Egyébként valóban nem hiszem, hogy az acélsisak akkora megterhelést jelentene a nyak izmaira, hogy a viselése lecsökkentse a katona harcértékét, hacsak nem egy teljesen elpunnyadt izomzatú katonáról van szó, akinek évek óta nem is volt a fején a bili. Őrajta viszont a kevlár sem fog segíteni. Könnyen pofázok, mert nem vagyok ugyan katona, viszont mindennapos tapasztalatból tudom, hogy egészen nagy súlyokat is meg lehet szokni teljesen.
Az meg, hogy az USA fegyveres erőinek technológiai fölénye hanyadrészben tényleg egyértelmű fölény, és hanyadrészben inkább veszélyforrás önmagukra nézve, véleményes. Tény, hogy mindenki máshoz képest túl vannak automatizálva és ebből nagyon nagy öngólok származhatnak, de az is tény, hogy nem látszik semmi olyan háborús konfliktus, amelyben bárki is (nagy méretekben) belehajszolhatná őket ezekbe a hibákba.
Tamás