<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16. |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16. |
Hamburger | Adatlap | 93703 | 2004. június 3. 12:11 | ||
Kozák | Adatlap | 93702 | 2004. június 3. 11:40 | ||
A nyáron hallottam még a hírt hogy a Balatonban találtak 3 Tigrist! Valószínüleg a kezelők hajtottak rá a jégre, és az beszakadt a járművek alatt! Gondoljatok bele ezeket a szörnyeket kiszednék valahogyan! Bár biztosan rengeteg pénzbe kerülne, meg az alcsony vízállás miatt nagyon is problémás lenne! De azért én bizogatok talán egyszer! | |||||
Mekett | Adatlap | 93701 | 2004. április 25. 18:46 | ||
pancsabi!
Ez a légfúró érdekesen hangzik! Mikor találhatták? | |||||
pancsabi | Adatlap | 93700 | 2004. április 25. 16:35 | ||
Mosonmagyaróváron van egy orosz laktanya-környékén marha sok lőszer és egyéb ( egy aknára majdnem ráléptünk (tűzszerészek robbantották fel)) Állítólag a laktanya melett folydogáló török lajtában eszméletlen sok lőszer van, és szintén állítólag találtak már ott légvédelmi löveget. Az iszapban... | |||||
Macko | Adatlap | 93699 | 2004. április 19. 20:46 | ||
Sziasztok!
A Gellért-hegyi barlangokról jut eszembe.... A Sas-hegy alatt ahol jelenleg a természetvédelmi terület van, olyan klassz barlang rendszer van, hogy egész a Krupp hegyig el lehet mászkálni benne.(jelen sorok írója is személyesen mászkált benne) A 70-es években néhány bejárat lefalazása tönkre ment és be lehetett menni.2 vagy 3 gyerek meg is halt mert eltévedt és egyszerüen éhen/szomjan halt. A környék idősb lakói akik még emlékeztek a harcokra mesélték, milyen komoly hadibázis (és visszavonulási lehetőség) volt ez a németeknek.Nagyon komoly és véres csaták helyszíne volt ez a hegy is.Mai napig is ha valahol azon a környéken egy alapásásba kezdenek vagy egy kicsit mélyebbre túrnak a földalá akkor borzasztó mennyiségü lőszer,egyéb kerül elő.Tudtommal ezen barlang felső része ma is valamilyen katonai objektum.Gyerekkoromban őrök örízték a természetvédelmi területet.. ma már a kerítést is ellopták... üdv: Macko | |||||
Hamburger | Adatlap | 93698 | 2004. április 15. 13:27 | ||
A Magyar Hadtudományi Társaság
Hadtörténeti Szakosztálya együttműködésben a ZMNE – könyvtárával és hadtörténelem tanszékével előadást szervez 2004.04.27-én (kedden) 17,00-tól A könnyűgyalogság magyar gyökerei címmel. Előadó: Dr. Négyesi Lajos és Lippai Péter Helyszín: 1101 Bp. Hungária krt.9 - 11 ZMNE könyvtár „Tudós Kávézó” (II-es épület alagsor) Minden érdeklődőt szeretettel várunk! | |||||
Mekett | Adatlap | 93697 | 2004. április 9. 09:08 | ||
Kösz!
Bár a mostani újságokban valami elég homályos képeken jóval többnek tűnt, mint egy futómű. Tényleg eddig az volt a rejtély, hol a roncs. Most az, mennyit találtak meg... | |||||
Podva | Adatlap | 93696 | 2004. április 9. 07:22 | ||
A tv-ben anyit mondtak, hogy csak egy futóművet, meg egy karkötőt találtak, de erről már volt szó még az utolsó Top Gun-okban. Ha érdekel átböngészem őket
Üdv Podva | |||||
Mekett | Adatlap | 93695 | 2004. április 8. 20:09 | ||
Na mi van? Csak én olvasok híreket, csak én olvasok újságokat?
Na addig is itt egy (számomra) újabb hír: Megtalálták a tengerben Exupery Lightningját! Erről is csak elég homályos dolgokat hallottam. Pl azt sem tudom, a pilóta maradványai is meglettek-e. Ezt nem tudja valaki? És milyen állapotban van a roncs? | |||||
Mekett | Adatlap | 93694 | 2004. április 7. 18:57 | ||
Most láttam a híradóban a gellért-hegyi bunkerrendszert, amit a németek (?) építettek a szabadságszobor helye alatt, de nem tudták befejezni.
Nem láttam az egészet és erről még sosem hallottam. Mikor találták? Most? Ki mit tud róla? Ne kíméljetek! Kösz Mekett | |||||
Mekett | Adatlap | 93693 | 2004. február 24. 08:13 | ||
Hallottátok pár nappal ezelőtt, hogy a Balatonból megint ki akarnak emelni egy Messzert? Annyit árultak el, hogy háromágyús, és hogy ilyen nem volt a MKHL-ben, ezért bizonyára német.
Más? Valami kis infomorzsával donjatok már meg, messzer-szakértők :) Üdv Mekett | |||||
Mekett | Adatlap | 93692 | 2003. november 28. 22:45 | ||
Ave Macko!
Hamburger kivételével senki sem katona :) Ő sem hivatásos minőségében van ott (tudtommal). Szóval a válasz: igen. Ha emilben nem sikerül, kedden megtalálod Hamburgert a Bolyai Főiskolán, a makettező klub összejövetelén. Üdv Mekett | |||||
Macko | Adatlap | 93691 | 2003. november 28. 21:34 | ||
Szia Mekett!
Köszi az infót! Bp-i vagyok, vajon "civilként" is részt vehetek ilyen katonás dolgokban? üdv.: Macko | |||||
Hamburger | Adatlap | 93690 | 2003. november 25. 09:10 | ||
Szervusztok!
A fabulis "Batyki Tigris" topicjában már korábban is kitárgyaltuk a balatoni "Tigrisek" témáját. Akit érdekel: A Magyar Hadtudományi Társaság Csata- és Hadszíntérkutató Szakosztálya minden hónap utolsó csütörtökén tart szakosztálygyűlést a ZMNE Hungária krt-i kampuszán (Hungária krt.9-11), a hármas épület 214 -es tantermében (hadtörténelmi kabinet). Ezek szerint most csütörtökön is, 16,30-tól. Az érdeklődőket szeretettel várjuk. Azt viszont már most hangsúlyozni szeretném, hogy fő profilunk nem a "kincskeresés", hanem az események rekonstrukciója, amelyhez a tárgyakban rejlő információkat is felhasználjuk. Üdv: Hamburger | |||||
Miggyuri | Adatlap | 93689 | 2003. november 24. 21:16 | ||
A szombati helyi lapban, a Vas Népé-ben volt egy rövid cikk erről. ennyi az adathalmazom, amennyit írtam. De, konkrétan Tigrist írtak.
Miggyuri | |||||
Mekett | Adatlap | 93688 | 2003. november 24. 18:37 | ||
Gyuri!
Ezek szerint te is hallottad? Akkor légyszives oszdd meg velem is a hallottakat, mert én csak a végét láttam. Köszi Mekett Macko! Merre felé leledzel az országban? Mert jobbára pestieket tudok. A Bolyai Katonai Főiskolán van kb két ilyen szervezet, az egyiket Lippai Peti (Hamburger) vezeti tudtommal, a másik emelte ki pl az Il-2 darabokat tavasszal. Aztán ott vannak szolnokon a Magó karcsiék, ők szedték ki a Me-109 darabokat. Válassz! :) Üdv Mekett (Miről beszélsz, csak egyszer jelent meg :) | |||||
Miggyuri | Adatlap | 93687 | 2003. november 24. 17:56 | ||
Lelle környékén három Tigris? Ennyi csak a "Kelly hőseiben" volt. Szép volna, ha igaz. Nem?
Miggyuri | |||||
Macko | Adatlap | 93686 | 2003. november 24. 13:25 | ||
Szia Mekett!
Örömmel venném ha összehoznál ilyen emberkékkel. A szakkör is izgalmasan hangzik. Köszönettel: Macko U.i.: Elnézést Mindenkitől! Amiért ennyiszer megjelent az előző irományom! | |||||
Mekett | Adatlap | 93685 | 2003. november 22. 18:44 | ||
Sziasztok!
A TV-ben ma volt szó valami balatoni Tirgrisről. Lehet, hogy ama bizonyos keszthelyi Tigrincs mégis igaz lenne??? Mindenesetre a végén azt mondták, hogy a hajózást nem zavarja, stb, így nem érdemes kiemelni!!! Más is látott/hallott erről valamit? Szia Macko! Én is többfelől hallottam ilyen történeteket, hogy a háború után gödörben temettek el rengeteg technikát. A "fémkeresődnek" sokan örülnének, ha érdekelnek ilyen roncskutatós dolgok, ajánlhatok pár embert/szakkört, vagy hogy hívjam őket. Üdv: Mekett | |||||
macko | Adatlap | 93684 | 2003. november 17. 18:00 | ||
Sziasztok!
Teljesen véletlenül találtam rátok, és bár tökéletesen outsider vagyok a témában de a roncskutatás mint olyan mindig is izgatott. Nem gondoltam volna, hogy ez másokat is érdekelhet és főleg művelik is! A lényeg: a nagyszüleimtől és papámtól hallottam, hogy Albertirsa vasúti részénél nagyon komoly tankcsata volt a II. vh. idején, sok áldozattal mindkét fél részéről. Az akkori gyerekek közül sajnos elég sokan szenvedtek balesetet a szétdobált lőszerektől, fegyverektől. (a mi családunkban is volt ilyen)A történet szerint ezeket az iszonyú mennyiségű lőszereket és fegyvereket, a háború vége felé a földművesek fogták és jó mélyre komplett elásták. A pajták és egyéb lomtárak mélyén bizony még mindig fellelhető rohamsisak ami állat etetőként funkcionál.A mély bombatölcséreket mindenféle szétlőtt roncsokkal töltöték fel és a tetejére földet hánytak.Lehet, hogy ezek az infók nem sokat érnek akkor elnézést kérek. Senkit nem akarok félre vezetni. Szakmámból adódólag rendelkezem olyan műszerrel amivel a földalatt lévő kábeleket tudom bemérni.(gyakran rozsdás vasdarabokat ).Ha valakit ez érdekel szívesen segítek a kutatás öröméért és izgalmáért. üdv.: Macko | |||||
Hamburger | Adatlap | 93683 | 2003. november 17. 08:05 | ||
Szia Mackó!
Természetesen érdekes, amiket írtál, de az eddigi tapasztalatunk azt mutatja, hogy már csak arra érdemes mozdulni, ahol megvan a konkrét helyszín. Ha tudsz ilyet és esetleg elő is került ott valami kézzelfogható apróság (lánctalpszem, görgő, stb.), akkor érdemes elindulni. Amennyiben hozzájutsz hasonló részletességű adatokhoz, szívesen látnánk. Üdv: Hamburger | |||||
macko | Adatlap | 93682 | 2003. november 16. 20:27 | ||
Sziasztok!
Teljesen véletlenül találtam rátok, és bár tökéletesen outsider vagyok a témában de a roncskutatás mint olyan mindig is izgatott. Nem gondoltam volna, hogy ez másokat is érdekelhet és főleg művelik is! A lényeg: a nagyszüleimtől és papámtól hallottam, hogy Albertirsa vasúti részénél nagyon komoly tankcsata volt a II. vh. idején, sok áldozattal mindkét fél részéről. Az akkori gyerekek közül sajnos elég sokan szenvedtek balesetet a szétdobált lőszerektől, fegyverektől. (a mi családunkban is volt ilyen)A történet szerint ezeket az iszonyú mennyiségű lőszereket és fegyvereket, a háború vége felé a földművesek fogták és jó mélyre komplett elásták. A pajták és egyéb lomtárak mélyén bizony még mindig fellelhető rohamsisak ami állat etetőként funkcionál.A mély bombatölcséreket mindenféle szétlőtt roncsokkal töltöték fel és a tetejére földet hánytak.Lehet, hogy ezek az infók nem sokat érnek akkor elnézést kérek. Senkit nem akarok félre vezetni. Szakmámból adódólag rendelkezem olyan műszerrel amivel a földalatt lévő kábeleket tudom bemérni.(gyakran rozsdás vasdarabokat ).Ha valakit ez érdekel szívesen segítek a kutatás öröméért és izgalmáért. üdv.: Macko | |||||
Fodicsabi | Adatlap | 93681 | 2003. november 3. 17:13 | ||
Hamburger!
:) OK! | |||||
Hamburger | Adatlap | 93680 | 2003. november 3. 07:44 | ||
Szia Fodicsabi!
Részemről oké a dolog. Nem is vettem és nem is szántam annak. Üdv: Hamburger | |||||
Fodicsabi | Adatlap | 93679 | 2003. október 31. 16:23 | ||
Hamburger!
Én sem letolásként értelmeztem a hozzászólásodat! Ne haragudj, ha a válaszból mégis úgy tűnt. De a katonai dolgokhoz tényleg hülye vagyok...;) Utólag visszagondolva a srác a fegyvermester kifejezést használta. Igaz, ez majd egy éve volt, úgyhogy csak homályos emlékeim vannak az egészről. Üdv: Fodicsabi | |||||
Hamburger | Adatlap | 93678 | 2003. október 31. 08:12 | ||
Szia Fodicsabi!
Nem letolásnak szántam a hozzászólásomat, csak némi szakmai kiigazításnak. Szerintem csak nyugodtan szólj hozzá a témához máskor is, ha nem zavar a kiigazítás. Gyakran megesett már, hogy a laikusoktól jönnek a legjobb ötletek és információk. Nem a szavakon van a lényeg, hanem a tartalmon! A kiigazításokból meg talán lehet tanulni és gyarapítani a szakismereteket. A fegyverszakértő teljesen jó megfogalmazás általános értelemben, de a hadseregben van egy saját terminológia, ami a fegyverzettechnikus, vagy fegyvermester kifejezéseket használja ezen a kategórián belül. Ez a kettő sem szinoním kifejezés! Úgy gondolom, hogy a hozzászólásod lényege nem ezek körül mozgott. Még egyszer bocsánat és üdv: Hamburger | |||||
Fodicsabi | Adatlap | 93677 | 2003. október 30. 16:30 | ||
Hamburger!
Bocs a téves fogalmazásért ;) , de mentségemre szóljon, hogy nem voltam katona (nem is leszek, a szemüvegem miatt). Makettezni sem a katonás beállítottságom, hanem a repülés szeretete miatt kezdtem. A jövőben inkább nem szólok hozzá a katonai témákhoz, nem akarok teljesen hülyének látszani...;)) Üdv: Fodicsabi | |||||
Hamburger | Adatlap | 93676 | 2003. október 30. 07:33 | ||
Sziasztok!
A robbantótestek legfőbb szakértői nem a fegyvermesterek ("fegyverszakértő"), hanem a tűzszerészek. A szakosztályunk tagjai között van ilyen képzettségű emberke is. Egyébként ma 16,30-tól a ZMNE Hungária krt-i kampuszán (III.épület 214-es terem - hadtörténeti kabinet) szakosztálygyűlés lesz, ahova mindenkit szeretettel várunk. Üdv: Hamburger | |||||
Fodicsabi | Adatlap | 93675 | 2003. október 29. 21:20 | ||
Én egyszer makettválogatás közben "kihallgattam" egy beszélgetést a Replicában, ott egy srác arról beszélgetett valakivel, hogy ő főállásban fegyverszakértőként dolgozik a honvédségnél. Csak már nem tudom, hogy ő vásárló, vagy eladó volt-e... Talán egy kérdés erejéig megérné bemenni hozzájuk. | |||||
Mekett | Adatlap | 93674 | 2003. október 29. 20:44 | ||
Sziasztok!
Nyáron a szolnoki sportrepülőtéren találtam egy vasdarabot. Akkor még csak gyanús volt, de biztos-ami-biztos alapon felszedtem. Most többek megerősítették, hogy bizonyára egy bombaélesítő légcsavarja lehet. Olyan is elhangzott, hogy orosz bombáé (a lelőhely is ezt támasztja alá). A kérdésem az lenne, hogy van-e itt olyasvalaki, aki ért valamennyire az ilyen jellegű fegyverzetekhez? Vagy utána tudna nézni, hogy méret és felépítés alapján milyen bomba része lehetett a fellelt darab? Azért is érdekelne különösen, mert még van rajta egy kis szín, és a különösen aluldokumentált orosz festéseknél jól jöhet. (Megismerhetünk talán egy 1001. orosz színt is :) És a tanúlság: tényleg megéri minden szemetet felszedni :) Üdv Mekett | |||||
Mekett | Adatlap | 93673 | 2003. október 9. 23:08 | ||
Szia Hamburger!
Mi szokott lenni egy ilyen konferencián? Úgyértem, talán én is elmennék. Lehet tudni, hogy kik fogják tartani az előadásokat? Üdv Mekett | |||||
Hamburger | Adatlap | 93672 | 2003. október 8. 13:18 | ||
Szervusztok!
"Csaták néma tanúi" - csata- és hadszíntérkutatók harmadik konferenciája. 2003.10.18. 15,30, Hadtörténeti Múzeum - Dísztrem. Előadások: hadigeológia, első világháborús harcok a Mrzli vrh-n, T-34-es roncsai Gyulamajornál, második világháborús összecsapások rekonstrukciója a küzdőtérkutatás módszereivel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk: Hamburger | |||||
Hamburger | Adatlap | 93671 | 2003. augusztus 27. 19:58 | ||
A Magyar Hadtudományi Társaság Csata- és Hadszíntérkutató Szakosztálya 2003.09.10-én 16,00-kor tartja következő szakosztálygyúlését a ZMNE Hungária krt-i kampuszán (Hungária krt 9-11) a III-as épület 214-es termében. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
Hamburger | |||||
Vitamin | Adatlap | 93670 | 2003. augusztus 16. 10:03 | ||
Sziasztok! Második világháborús Német-Magyar katonai tárgyakat gyüjtök és van egykét jármü alkatrészem is! Steyr1500-ösnek a jóbb oldali hátsóajtaja Schwimwagennek a jobb hátsó része Fogaskerekek és légszürök,harckocsikábelek,merevítések,opel Blitz motorháztetö. Ezeket szívesen elcserélném! tel;06-30-348-1466 | |||||
Mekett | Adatlap | 93669 | 2003. július 27. 08:21 | ||
Nem mondtam? Akkor most mondom :) Persze, hogy kellene :)
Kösz Mekett | |||||
Miggyuri | Adatlap | 93668 | 2003. július 24. 20:50 | ||
Tegnap, 23-án tv-ben is, meg a Slágerrádióban is volt a hírekben. Összességében még kb 20 vízbe zuhant gépről tudnak. Majd rákeresek és megírom a forrásokat. Igaz is, kellene kép a T-34/122-ről?
Üdv.: Miggyuri | |||||
Mekett | Adatlap | 93667 | 2003. július 24. 18:27 | ||
???
Mikor, hol? Erről nem is hallottam. TV-ben hallottad? | |||||
Miggyuri | Adatlap | 93666 | 2003. július 23. 12:22 | ||
Megint találtak valamit - hárim személyes,Fw-189? - a Balatonban! | |||||
peti | Adatlap | 93665 | 2003. július 21. 01:35 | ||
kösz majd szólok ha találok valamit amúgy kassára én is tervezek programot
| |||||
Mekett | Adatlap | 93664 | 2003. július 19. 23:38 | ||
Hááát, megvallom őszintén, szerintem legközelebb a kassai múzeumban találsz háborús relikviákat...
Nem tudom, a Tátrának (ha az még az) azon a részén milyen harcok lehettek, de azt hiszem, külföldön nem is nagyon érdemes roncskutatással próbálkozni :) De ha valaki tud, akkor sok szerencsét hozzá :) | |||||
peti | Adatlap | 93663 | 2003. július 19. 18:30 | ||
Nem tud valakironcs lelőhelyet Szabinov környékén mert most megyek egy hétre nyaralni oda?
| |||||
Mekett | Adatlap | 93662 | 2003. június 29. 00:49 | ||
:)
Asszed, majd elmondom neked, hogy hány Pe-2-est találtam ma??? Hoppsz, elszóltam magam! :) | |||||
Miggyuri | Adatlap | 93661 | 2003. június 28. 10:00 | ||
Ha rálépsz, megtudod. Egyébként légiharcoltak ott is eleget. Ha kifogsz egy PE-2, valószínű, hőssé avatnak.
Miggyuri | |||||
Mekett | Adatlap | 93660 | 2003. június 28. 00:22 | ||
Nem hallottatok valamit, mi található még a velencei tóban? Ma megyek oda és hátha rálépek valamire :) | |||||
Mekett | Adatlap | 93659 | 2003. június 18. 18:32 | ||
Hmm :)
Ezt nem tudom kijavítani a fórumon :))) | |||||
Fodicsabi | Adatlap | 93658 | 2003. június 18. 13:23 | ||
Bármenyire is inteligensek a számítógépek, ha a nevemet nem írom be a megfelelő mezőbe, akkor még nem tudják kitalálni! Van még mit fejleszteni rajtuk! :)) | |||||
  | Adatlap | 93657 | 2003. június 18. 07:58 | ||
Holnap körülnézek a kertben. Hátha találok egy Mustangot...:))) | |||||
Mekett | Adatlap | 93656 | 2003. június 17. 20:33 | ||
Hmmm :)))
Ez a szép az egészben, amikor csak úgy ráakad az ember. Egy ismer?söm tavaly kiment egy erd?be roncsot kutatni. Roncsot nem talált, de elesett és megkapaszkodott egy gyökérben. Na az a gyökér egy teljes rakétavet?-cs? volt! :) | |||||
Fodicsabi | Adatlap | 93655 | 2003. június 17. 09:50 | ||
A törzskeretet egy bokor alatt találták... Csak úgy ott feküdt hatvan éven keresztül...:) találtak több kisebb darabot, is elszórva az erdőben. Valószínűleg éppen azért maradt meg ilyen sokáig, mert az erdő közepén kevesen sétálnak. :) Az egész nem volt túl hivatalos, egy baráti társasággal szoktak keresgélni. | |||||
Mekett | Adatlap | 93654 | 2003. június 16. 19:52 | ||
Ez mikor történt? És "hivatalos" roncskutatás keretében, vagy csak úgy kiment gombászni az erd?be? :)
És hol volt? Erd?ben? Mélyen a föld alatt? Vagy kilátszott? Vagy fészerben? :) |
<<< Vissza | Tovább >>> |
Anélkül, hogy reklámozni akarnám a Fabulis fórumját, ezt a témát elég alaposan körüljártuk. Szerintem erös tudatos, vagy tudattalan torzítások vannak a hírrel kapcsolatban. A helyszín, amit említett, a jármüvek tömege és a jég vastagsága nem igazán jön össze a fizika törvényei alapján. Mellesleg javasoltam volna a hír forrásának, ha már megtalálta a három "Tigrist" (Mi mást is találhatna4?), akkor igazolásul egy-két alkatrészt már felhozhatott volna belöle bizonyítékul! Tudod, a szó elszál, a tárgy marad!...
Üdv: Hamburger