<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16. |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16. |
Raptor | Adatlap | 93925 | 2007. január 7. 12:41 | ||
Na ja. Nem mindegy, hol kapirgál az ember. Fémkereső nélkül az egész országot fel lehet ásni. Viszonr Poclainnal nyomulni olyasmi, mintha az ember egy gyufaszálat akarna markológéppel felemelni. Mit gondoltok, a paleontológusok miért kisspaklival meg ecsettel dolgoznak még sziklabontásnál is? Ha öt méter mélyen is van a lelet, nem lehet Hübele Balázs módjára géppel nekiesni. Mit ér egy ásatás, ha a lelet megsérül, neaggyisten megsemmisül? A gyalásó akkor már adekvátabb eszköznek tűnik. | |||||
Nowotny | Adatlap | 93924 | 2007. január 7. 11:51 | ||
Üdv.mindenkinek! Szóval,gyalásóval lehetne majd ásni,csak nem mindegy,hogy hol,na itt jön elő a fémkereső. Szerintem így egyszerűbb és eredményesebbek lennénk,nos Emerik?! Nowi. | |||||
Hooligan | Adatlap | 93923 | 2007. január 7. 11:25 | ||
Rám is számíthattok! Sajnos az a Régész klubb amiről beszéltem Emericknek, az egy hónap múlva megszűnik... de a tagjainak tudok szólni, hogy hozzanank fémkeresőt, abban az esetben ha tényleg van értelme. Ha már találtunk valamit, ledokumentáltuk stb stb... akkor szívesen jönnek segíteni! A vezetője a szakosztálynak úgyis Második vh-s cuccokra utazik mindig! | |||||
Batya | Adatlap | 93916 | 2007. január 5. 00:34 | ||
én is:) | |||||
Elektrolakatos | Adatlap | 93909 | 2007. január 4. 12:08 | ||
Ássunk! :D:D | |||||
Keri | Adatlap | 93908 | 2007. január 4. 12:05 | ||
Igen jó ötlet!:-) | |||||
Mekett | Adatlap | 93907 | 2007. január 4. 11:13 | ||
Alakítsunk egy MOK Roncskutató Szakosztályt és induljunk! :) | |||||
Raptor | Adatlap | 93905 | 2007. január 4. 00:13 | ||
Bocs, hogy ide is bekotnyeleskedek. Nálunk, Monor határában állítólag (mivel itt mocsár volt) elsüllyedt jópár tank. Konkrétan két Párducról, egy Tigrisről, és jópár T-34-esről hallottam. Az tuti. hogy itt csata volt (egy ismerősöm a szemem láttára operált ki egy orosz géppisztolylövedéket a budija ajtójából). Bizonyíték: (Ha akkor lett volna fényképezőm, a képet is feltenném, de így meg kell elégednetek az én vallomásommal) egy megszállott haverom felhozott egy gumibetét-darabot egy Párduc görgöjéből,egy T-34 búvónyílás-fedelet (a sofőrét), és egy 75 mm-es (nyilván Párduc) lőszerhüvelyt. Lehetne itt is kutakodni! | |||||
Zoli | Adatlap | 93904 | 2007. január 2. 00:28 | ||
Találtak egy Stukát! Bővebben itt: www.haborumuveszete.hu/rovatok/hirek/stuka_061228/. z | |||||
Emerick | Adatlap | 93903 | 2006. december 29. 21:36 | ||
Kiegészítem magamat: konkrétan Zalában 45 áprilisában megfordult a 16. SS páncélgránátos, a9. SS páncélos, a 23. páncélos, a 3. és 4. lovas hadosztály. 44 végétől márciusig meg a 92. gépkocsizó/páncélgránátos dandár harcolt a Balatontól délre. Ezeknek mind volt 251-esük. E. | |||||
Emerick | Adatlap | 93902 | 2006. december 29. 16:02 | ||
Kizárólag német használatban voltak és annyi volt az országban, mint a nyüh! És ha feladtad ezt a labdát, le is csapom: Dunántúl, Zala, tehát inkább a Balatontól délre eső területek érdekelnek: nos lehetett ilyene a 23-as páncélosoknak (Balaton északi csücske), a 3-as páncélosoknak, akik kijutottak Dunapentelénél a Dunához, velük együtt az 1. páncélosokkal is, illetve még az 1., 9. és 12. SS páncélosoknak, akik Simontornya tájékán harcoltak egy ideig;, de ha a másik csücske kell a tónak, akkor szinte biztosan csak a 16. SS páncélgránátosoknak lehettek ilyen kocsijai. Zárójelesen hozzáteszem, ha az utóbbi területet nézzük, esetleg lehetett néhány darab, amit a bolgár egységek használtak a német zsákmányból, de ez rizikósabb. Ha adsz valami közelebbi településnevet, tájékolást, törhetem tovább a fejem. Asszem valamelyik alakulatot még átdobták 45 április végén Zalába, mielőtt letették a fegyvert. Még majd jövök. Kielégítő volt így elsőre, vagy tényleg folytassam? :D | |||||
Mekett | Adatlap | 93901 | 2006. december 29. 10:12 | ||
Ja és még annyi, hogy hadrendben állt nálunk a típus? | |||||
Mekett | Adatlap | 93900 | 2006. december 29. 10:11 | ||
Köszönöm a válaszokat fiúk! Ha Emerick teljesen biztos benne, akkor én is elfogadom, hogy egy 251-es volt. A lyukak száma stimmel, több ötletem nincs az azonosításra :) Még abban kérném a segítségeteket, hogy mit lehet tudni ennek a típusnak a magyarországi szerepléséről? főleg a Dunántúl és Zala területére vonatkozóan. Mégegyszer kösz mindenkinek! | |||||
Hooligan | Adatlap | 93899 | 2006. december 29. 09:42 | ||
Emerick | Adatlap | 93898 | 2006. december 28. 20:16 | ||
A szövegről fogalmam sincs, de tuti világháborús. Kérem szépen, egyébként ez egy SdKfz 251-esnek a futógörgője. A szöveg egy csehszlovák (Protektorátus beli) gyár neve lehet (kis üzem is lehet, mivel alkatrészeket és magukat a 251-eseket gyártották ott a cseheknél és több némethoni üzemben is). Az igazamban teljesen biztos vagyok. Nagyon nagy fogás!!! | |||||
Elektrolakatos | Adatlap | 93897 | 2006. december 28. 13:28 | ||
A 11-es képen esetleg FULDA ?? | |||||
Mekett | Adatlap | 93896 | 2006. december 28. 13:25 | ||
A kertben álló öreg szalagfűrész kerekei lettek gyanúsak, ezért megkérdeztem drága nagyanyámat, hogy miből is lett összerakva a gép. Ő rögtön megnevezett egy falut, ahonnan nagyapám a kerekeket hozta, egy "tankról". Ebben kérem most a segítségeteket, hogy minek a kerekei lehettek ezek, illetve mik lehettek a feliratok, amelyeknek a töredékei még látszanak? Előre is köszönöm! ui: Nem kizárt, hogy még kerülnek elő leletek innen-onnan, mert nagyapám nagy ezermester volt :D | |||||
rocketeer | Adatlap | 93894 | 2006. november 27. 08:41 | ||
lend-lease.airforce.ru/english/articles/sheppard/hurricane_Z5252/index.htm Itt van még egy nyalánkság! | |||||
rocketeer | Adatlap | 93893 | 2006. november 27. 08:29 | ||
lend-lease.airforce.ru/english/articles/sheppard/p39/index.htm Eszméletlen hogy mi minden van a "Nagy Tesónál"! És mi minden lehet még? Üdv. | |||||
Emerick | Adatlap | 93892 | 2006. november 16. 20:55 | ||
De durva! Bele se merek gondolni, mi mindent lehet akkor még mindig találni az országban... | |||||
Sz.Szabi | Adatlap | 93891 | 2006. november 15. 21:59 | ||
Sziasztok! Megáll az ember esze... Remélem, hamarosan viszontláthatjuk valamelyik rendezvényen! Üdv.: Szabolcs www.netlabor.hu/roncskutatas/modules/myalbum/photo.php | |||||
Bendeguz | Adatlap | 93890 | 2006. november 15. 11:32 | ||
Igaz nem ma történt, meg nem is kishazánkban de azért érdekes: www.star-games.com/exhibits/p40/p40.html | |||||
georch | Adatlap | 93888 | 2006. november 8. 10:44 | ||
www.luftwaffe.no/wreck/index.htm Ez jöhet ide, szerintem. Egy FW-190 A3. | |||||
Topi | Adatlap | 93887 | 2006. november 7. 19:38 | ||
Köszi,mindenestre érdekes,hogy több mint hatvan év után kerülnek elő ilyesmik. Topi | |||||
Kalóz | Adatlap | 93886 | 2006. november 7. 19:30 | ||
Nem tértek ki rá, csak hogy egy német gép lőtte le, a pilóta kiugrott, de az ernyője cserben hagyta. A motor meg a gépágyú 12 m-re fúródott bele a földbe, a sárkányt még a lezuhanás után széthordták a környékbeliek. Egyébként egy 36 literes motort emlegettek (pont a Ladával hasonlították össze a hengerét, hogy az pont kétszer akkora, azaz 3 literes). Állítólag a közelben van még egy repülőgéproncs, azt majd később emelik ki. Kalóz | |||||
Topi | Adatlap | 93885 | 2006. november 7. 19:24 | ||
Hali! Milyen szovjet repülőroncsot találtak a Dunántúlon? 12 hengeres motor meg valami gépágyú...A híradónak csak a végét láttam. Üdv: Topi | |||||
geri | Adatlap | 93883 | 2006. október 11. 15:56 | ||
Holnap megnézem hátha találok a házunk mögötti bokorban egy messer 262 est. | |||||
Otto | Adatlap | 93882 | 2006. október 1. 20:14 | ||
Repülős ereklyék, repülőmakettek Szabó Miklós előadása előtt színes program várja az érdeklődőket. Október 2-án 18 órától a Jövő Házában: - II. világháborús repülős ereklyék kiállítása: a Magyar Roncskutatók és mások gyűjteményeiből. - A Zrínyi Kiadó honvédelmi témájú könyveinek bemutatója - NATO pilótatoborzó program-bemutató (Zrínyi Kht.) - Repülőmakett kiállítás a Modell és Hobby Kft. szervezésében - A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem DVD-inek vetítése: * A Magyar Királyi Honvéd Légierő története * A Magyar Katonai Ejtőernyőzés története * A Magyar Légierő a 30-as években | |||||
Emerick | Adatlap | 93881 | 2006. szeptember 27. 14:44 | ||
Nem baj Mekett, mert én meg nem tudtam volna felkészülni, hogy fogadjalak. Hooligant is érdekelné a dolog. Priviben vagy itt ha jelzitek két nappal előtte, bármelyik hétvégén, plussz hétfőn szabad vagyok. Adok egy mobilszámot is: 06303763804. Bárki jöhet, egy délelőtt vagy délután pillanatok alatt el tud szállni, talán még kevés is. Kaját hozni kell, mert hiába nagy a kerület, korrekt étterem nincs, max egy "bohócos" ipari hulladékos kajával a kerület másik felén. Bátran jelezheti bárki, ha jönne még. A részleteket mailben megbeszélem a jelentkezőkkel, illetve feltehetem ide is. Szép napot Mindenkinek! Üdv: Emerick | |||||
Mekett | Adatlap | 93880 | 2006. szeptember 27. 00:05 | ||
Bocs Emerick, sajnos hétvégén nem jött össze! Ettől függetlenül én szeretnék valamelyik hétvégén körülnézni lőrincen, és talán még a környéken. Mást nem érdekel a találkozó? | |||||
Hooligan | Adatlap | 93879 | 2006. szeptember 26. 18:51 | ||
| |||||
Emerick | Adatlap | 93878 | 2006. szeptember 22. 20:58 | ||
Örömmel. Szóval jól ismert, hogy a háború Pestlőrincen is átvonult. Elég sok német és magyar katona harcolt itt. A kerület -akkor nagyközség- számos épülete/háztömbje elpusztult, míg mások -akár szomszédosak- épen maradtak. Utóbbi épületek többsége ma is áll. A villamosnak van egy leágazása a Hoffher traktorgyárnál, ahol még az eredeti(!) vezetéktartó oszlopok vannak. Ezek bárkinek elérhetők, mérhetők -diohoz kell az ilyesmi- és ha keresgélnénk picit, még sok hasonló tárgyat találhatunk. A helyszín jól megközelíthető a BKV-val, több irányból. A kerület határán lápos, mező, erdő van, ami már akkor is ugyanott volt, azóta nem változott, kevesen jártak arra. Ezen kívül a harcok menete is elemezhető, ami nem könnyű nálunk, mert rendkívül csalóka és összetett vidék a mienk. Azt tudom vállalni, hogy ha egy ilyen "kutatócsoport" pl a Bolyaitól megindulna, én fogadnám a társaságot és elnavigálnám a környékemen. Jelenleg is dolgozom egy térképen, ami a korabeli környéket eleveníti meg, hogy a harcok menete leszűrhető legyen, mert sok benne ma még a sötét folt. Állítólag vannak olyan helyek a kerületben -én ezt le tudom részben szűkíteni a helyismeret miatt- ahol még ágyú és egyéb fegyverek lehetnek a földben.(nem beszélve a padlásokról) Ezen kívül számos modellezőbarát tárgy fedezhető fel. Van konkrét kérdés is, amit esetleg kihagytam, de érdekelne? Kifejtem örömmel... | |||||
Mekett | Adatlap | 93877 | 2006. szeptember 22. 15:11 | ||
Fejtsd ki kicsit, engem érdekelne a dolog, mint már jeleztem. | |||||
Emerick | Adatlap | 93876 | 2006. szeptember 22. 13:26 | ||
Egyedi ötlet Kedves Makettezőtársak! Esetleg, mivel én pestlőrinci vagyok, lehetne a "környéken" keresgélni, fényképezni: állítólag még látszódnak a közelben a mezőkön az egykori lövészárkok is. Ezt-azt lehet, hogy esetleg lehetne találni. Ezen kívül számos építmény van (házak, villamos felsővezeték tartóoszlopai), melyek már a város ostromakor is álltak, így lehetne méricskélni is, meg miegymás. Érdeklődő lenne? Én egyedül nem vágok neki, de társulva viszont én lehetnék a "térkép". Nem időjárásfüggő a dolog, mert tömegközlekedéssel minden megoldható. Üdv: Emerick | |||||
momi | Adatlap | 93875 | 2006. szeptember 22. 12:44 | ||
Mekett | Adatlap | 93874 | 2006. szeptember 22. 12:31 | ||
Hadtörténeti magánmúzeum nyílt Petőházán Több év munkájával hadtörténeti múzeumot hozott létre a petőházi Baranyai testvérpár. A gyűjtemény érdekességét az adja, hogy számos világháborús relikviát maguk a gyűjtők találtak meg a közeli hadszíntereken. index.hu/x | |||||
Podva | Adatlap | 93873 | 2006. szeptember 16. 11:37 | ||
O ez nyelvtanilag nem az igazi. Szóval: a Jak-11-et cserélték el erre a francia Nord 1002-re ami a motor kivételével tulajdonképpen megegyezik az általunk is használt Bf 108-al Üdv Podva | |||||
Podva | Adatlap | 93872 | 2006. szeptember 16. 11:30 | ||
Hali Meg van a szárny is! A Jak 11-ért cserélték el erre az utángyártott Nord1002-re Üdv Podva | |||||
dokko | Adatlap | 93871 | 2006. szeptember 16. 09:56 | ||
Hát ezzen én is nagyot néztem mikor meghallotam!De mikor elmentem a múzeumban a helyén 1 sértettlen messerschmitt bf 108 volt(szárny nélkül). :D | |||||
Fodi | Adatlap | 93870 | 2006. szeptember 14. 20:26 | ||
Nem hittem volna, hogy Magyarországon még előjerül falusi udvarokról valami. Az ötvenes években ez gyakoribb volt, de 2006-ban? Ezt nem gondoltam volna. Örülök neki! :D | |||||
Podva | Adatlap | 93869 | 2006. szeptember 14. 20:19 | ||
http://www.online.rtlklub.hu/ 2006-09-14 18:20 Egyedülálló repülőgéproncs A világon egyedülálló leletet találtak a Szolnoki Repülőmúzeum munkatársai Gencsapátiban. A második világháborús roncskutatók egy olasz repülőgép törzsét találták meg egy ház udvarán. A Fiat G12-es katonai repülőgépből néhány száz darab készült a második világháborúban, a harcokban azonban valamennyi megsemmisült. A katonai szállítógépet 1944 októberében amerikai Mustangok lőtték ki a szombathelyi repülőtéren. A támadás után a Gencsapátiban élő Novák László nagyapja a repülőtérről ökrös szekéren haza vitte a négyméteres törzsdarabot és fáskamrának használta. Hatvan év után derült ki: a törzsdarab az egyetlen, ami a több száz Fiat G12-es repülőből megmaradt, az összes többi megsemmisült, és mindeddig még gépmaradványok sem kerültek elő. A gépet Magó Károly főtörzsörmester, a Szolnoki Repülőmúzeum munkatársa találta meg. A roncsvadásznak nem ez az első második világháborús lelete. A Fiat G12-es maradványára egy barátja hívta fel a figyelmét. A törzsdarabot a hét elején szállították Gencsapátiból a szolnoki múzeumba és csütörtökön mutatták be a nyilvánosságnak. "Ebből a géptípusból egyetlen sem maradt fent, sőt, a világon ez az egyetlen darab, ami fennmaradt" - mondta el Móga Károly. A Fiat G12-es első példánya 1941-ben készült el. A 20 méter hosszú katonai szállítógépből Magyarország 12-19 darabot vásárolt. Az első gép 1942. november 21-én szállt le a pápai reptérre, ahol az ejtőernyős század használta. 1944 októberében a gépeket az erősödő légitámadások miatt Szombathelyre repítették. Az elővigyázatosság ellenére október 21-én az amerikai 15. Légi Hadsereg P-51-es Mustangjai megtámadták a repteret, és 6-8 gépet már a földön megsemmisítettek. A megmaradt gépeket Ausztriába menekítették, ott semmisültek meg a harcokban. A G12-es repülő az a típus, amely a háború forgatagában nyomtalanul eltűnt, emlékét egyedül a Szolnoki Repülőmúzeumban kiállított törzsdarab őrzi. Üdv Podva | |||||
Emerick | Adatlap | 93868 | 2006. szeptember 1. 08:09 | ||
Van itt látom német vagy magyar gép hasa is (kék lemez, sárga csíkkal), viszont krumpli legyek, ha tudom, milyen az az azonosíthatatlan kerék az Il kerekének támasztva! Kész aranybánya egy-egy vidéki udvar! :D | |||||
Akos | Adatlap | 93865 | 2006. augusztus 31. 20:27 | ||
Jó helyeken szoktunk járni. A környéken mindenki tudja, mivel foglalkozik és ha ilyen kerül elő felajánlják, a kapzsibb pénzért, a normális ember ingyen. Jó a legnagyobb magyar kissebbség színesfémgyűjtő részlegével is barátságban lenni. A kerék 3 és 4 az előzőleg feltett kerékbe öntött számok, a két "mi ez" nevűről fogalmam sincs. A lemezdarab valószínű B-24, igen érdekes dolgokat prodkál. Bent a naptól védbve igen élékn zöld színűnek látszott, semmi sárgás árnyalattal. Vakuval ez lett belőle. | |||||
Emerick | Adatlap | 93864 | 2006. augusztus 31. 13:23 | ||
Vagy IRonnak van igaza, vagy pedig ez is egy Maultier/Panzerwerfer kerék, mint korábban volt, esetleg RSO. Csak nem merem tutira állítani, mert nem tetszik a lukasztás rajta, meg a préselés formája. Lehet TSZ taligának is a kereke gumírozás nélkül. :D Hol jártok Ti, hogy ilyen cuccokat találtok? Vagy csak nekem is kutakodni kéne néhány belvárosi pincében és padláson? Emerick | |||||
IRon | Adatlap | 93863 | 2006. augusztus 31. 10:24 | ||
Ákos! tudni kéne a méretet de igy ránézésre olyan mint a Hetzer késő láncfeszitőkereke... De ez csak 50% (vagy az vagy nem ) ;) üdv IRon | |||||
Miggyuri | Adatlap | 93862 | 2006. augusztus 31. 08:01 | ||
Carcano? Te, ilyennel lőtték le Kennedyt annak idején! Egy 77-es Carcano-val. | |||||
szeki | Adatlap | 93861 | 2006. augusztus 31. 00:28 | ||
szeki | Adatlap | 93860 | 2006. augusztus 31. 00:26 | ||
Húú de rég jártam erre :) LACUS! Az elsütő szerkezet olasz mannlicher carcano puskához tartozott valaha. | |||||
Akos | Adatlap | 93858 | 2006. augusztus 30. 21:35 | ||
Ugyan kerék, de mié? | |||||
dooko | Adatlap | 93857 | 2006. augusztus 18. 15:36 | ||
A gázmaszkra sétálás kőzben lelltem rrá. |
<<< Vissza | Tovább >>> |