| Tovább >>> |
| 1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
| 1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
| 21., | 22., | 23., | 24., | 25., | 26., | 27., | 28., | 29., | 30., | 31., | 32., | 33., | 34., | 35., | 36., | 37., | 38., | 39., | 40., |
| 41., | 42., | 43., | 44., | 45., | 46., | 47., | 48., | 49., | 50., | 51., | 52., | 53., | 54., | 55., | 56., | 57., | 58., | 59., | 60., |
| 61., | 62., | 63., | 64., | 65., | 66., | 67., | 68., | 69., | 70., | 71., | 72., | 73., | 74., | 75., | 76., | 77., | 78., | 79., | 80., |
| 81., | 82., | 83., | 84., | 85., | 86., | 87., | 88., | 89., | 90., | 91., | 92., | 93., | 94., | 95., | 96., | 97., | 98., | 99., | 100., |
| 101., | 102., | 103., | 104., | 105., | 106., | 107., | 108., | 109., | 110., | 111., | 112., | 113., | 114., | 115., | 116. |
| Elnar | Adatlap | 750430 | tegnap 14:14 | ![]() | |||||||||
| Freddy | Adatlap | 750426 | tegnap 12:30 | ![]() | |||||||||
|
A benzines teherautómotoroknak nem volt nagy jövője úgyse, a dízel teherautóba jobb. | |||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 750417 | tegnapelőtt 20:30 | ![]() | |||||||||
|
Illetve, ami a Schwarzlose beépítésnél (ami szerintem egy sima "doboz", nem bukótorony) is feltűnőbb, hogy nincs szegecselve a felépítménye és eltér a vezető kitekintője. | |||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 750415 | tegnapelőtt 18:32 | ![]() | |||||||||
| romsitsa | Adatlap | 750414 | tegnapelőtt 18:32 | ![]() | |||||||||
|
Úgy értelmezem, hogy 44-ben a motor prototípusa készült el, de kipróbálni már nem tudták. A háború után újra legyártották a motor, de akkor meg elkaszálták a Botondot. | |||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 750411 | tegnapelőtt 17:39 | ![]() | |||||||||
|
A Ludovika kocsija H-169, az egyetlen CV-33. | |||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 750410 | tegnapelőtt 15:58 | ![]() | |||||||||
Téglatesó: 012 = H-119, 016 = H-118, 025 = H-118, tehénfoltok alapján. 14.kp.zlj, később 1. lovas hadosztály. A H-163 a képek szerint Ludovika páncélosai közül való volt, csak aztán kiosztották azokat is a bevonulásokhoz, ezek szerint a 14. kp.zlj. kapta meg. (majd visszakerült a Ludovikához, ahonnan a nagy kereszttel került a Fortepan képére a mellette látható többi ex-Ludovikás Ansaldoval együtt. Könnye felismerhető a Schwarzloséhoz átalakított bukótoronyról. Emerick: Ezek szerint akkor a több helyen olvasható hathengeres Botond nem is létezett? Én úgy tudom, hogy már 43-ban megtervezték, 44-ben prototípus szinten volt, és 47-ben akarták folytatni, de kaszálták a projektet. [Sárhidai, Gyula: 70 éves a 38/42.M Botond terepjáró rajkocsi - Haditechnika. 2011/4] Valaminek biztos kellett lennie mert van róla rajz (hogy háború utáni-e azt nem tudtam megállítani) | |||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 750406 | tegnapelőtt 12:52 | ![]() | |||||||||
|
Uez. oldalon a május 29-i bejegyzésen a 016-os képemmel illusztrálva ugyanazt az infót adják. | |||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 750405 | tegnapelőtt 12:49 | ![]() | |||||||||
|
A "Kerékpáros alakulatok" nevű face oldalon van egy aug. 1.-i bejegyzés, ott az egyik csatolt kép szerint a 14. kp. zlj. jelzése volt. | |||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 750402 | tegnapelőtt 10:31 | ![]() | |||||||||
|
Vagy valamely teljes kerékpáros zászlóaljat jelölhette. | |||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 750401 | tegnapelőtt 10:30 | ![]() | |||||||||
|
Stimmel az 1. lovasdandár, nekem az a gyanúm, hogy a dandárba olvasztott 13. v. 14. kerékpáros zászlóalj kisharckocsi-századának jelzése lehet. Egyrészt a lovas páncéloszászlóaljnál nem láttam a koponyát, másrészt az Ansaldokon a koponya után jelenik meg a dandár jelzése, kb. egy időben a felségjellel. | |||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 750400 | tegnapelőtt 07:53 | ![]() | |||||||||
|
Még találtam pár Ansaldót amin ott az villámos koponya. Meg mindegyiken ott a pöttyös patkó, ami elvileg a lovasdandár jelvénye volt. A H-118-119-re a mesekönyv rendszámtáblázata azt írja: "2.Gjm. 1.L.". A 163-ra csak az "1.L. és a 2.F."-et írja. | |||||||||||||
| Emerick | Adatlap | 750396 | 2026. augusztus 29. 18:37 | ![]() | |||||||||
|
A Botond 3 semmi extra, a harmadik sorozatot jelentette. A Botond 4 és 5 megrendelésekkel együtt összevonták, lecsökkentették ráadásul elvileg a Botond 2 terhére. A Botond fejlesztésről csak a gyárban beszélgethettek, a HM részéről a darabszámokon ment a matekozás. A 3astól leginkább pótlásra illetve különleges felépítményekkel alvázak rendelésére szorítkoztak. | |||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 750392 | 2026. augusztus 29. 16:20 | ![]() | |||||||||
| Elnar | Adatlap | 750389 | 2026. augusztus 29. 12:59 | ![]() | |||||||||
|
így értelmezve nagyjából egyetértek. A Botond 3 egy hathengeres verzió lett volna 43-ban. A prototípus már fékpadon volt, mikor lebombázták a gyárat (amivel ellentmondok magamnak, most ahogy utánanéztem jobban. Eddig úgy tudtam, az is csak a tervig jutott). A Hunort félve írtam le, mert a Haris testvérektől származik az infó és azóta kiderült, hogy finoman szólva lazán kezelték a tényeket. | |||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 750388 | 2026. augusztus 29. 12:00 | ![]() | |||||||||
|
De éppen ez az, hogy sem a világ, sem a Toldi története nem ért véget 1945-ben. | |||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 750386 | 2026. augusztus 29. 11:37 | ![]() | |||||||||
|
Szisztematikusan elbeszélünk egymás mellett, mert én az 1945-tel záródó időszakról merengek:) A svédeknél az AMX-13 nem azért kellett, mert nem volt könnyűharckocsi, hanem, hogy legyen valami. Az Strv-42-őt elengedték, a saját nehézharckocsi programjuk csúszott, az AMX-13 és Centurion beszerzés maradt a megoldás. Az AMX-13 gyengének bizonyult, ezért maradt a Cent. | |||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 750385 | 2026. augusztus 29. 11:24 | ![]() | |||||||||
|
Szerintem érdemes külön kezelni a fejlesztést és gyártást, az előbbivel a háború alatt eljutottak oda, ahová lehetett. A Toldit a C-vel, a Turánt a III-mal kimaxolták. A Csabán a védelmet fejlesztették, de a megvalósításnak nincs nyoma, a Nimródhoz nem nyúltak, ahogyan a Zrínyikhez sem. A Botond 3 nem tudom melyik, az viszont tény, hogy a tgk. program kapacitáshiány miatt nem valósult meg. A Hunor története nekem erősen sántít, minimum egy protó és csapatpróba kellett volna mielőtt gyártásba veszik, a leírások alapján viszont ezeknek nincs nyoma. | |||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 750382 | 2026. augusztus 29. 08:50 | ![]() | |||||||||
|
Én ahogy egyre jobban beleásom magam a fejlesztésekbe, azt látom, hogy a legtöbb esetben még csak nem is a jármű további fejleszthetetlensége az ok a leállásra, hanem hogy nincs fejlesztői, főleg gyártói kapacitás a csúcsrajáratott hadiiparban. Ezért nem lett semmi a Hunor páncélgépkocsiból, a Botond3-ból, Zrínyi I-ből, Turán3-ból. Nem volt már gép/anyag/idő fejleszteni, ehelyett ami már ment a szalagon, abból kellett gyártani minél többet mert az sem volt elég. | |||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 750381 | 2026. augusztus 28. 22:07 | ![]() | |||||||||
|
A Nimród fejlesztése valószínűleg egyszerűen lepriorizálódott a többi mögé, mert egy kéttenyérnyi páncéllemez, ahogy írod is, taktikailag nem jelentett akkora javulást; a toronyfegyverzetnél pedig kategóriájában ma se nagyon van jobb. Az egyetlen értelmes fejlesztési lehetőség az lett volna, ha elengedik a légvédelmi feladatkört és egy tényleg ütős páncéltörő fegyverrel szerelik fel, végeredményben a strv74-hez hasonló járművet létrehozva. De erre a feladatra a vadász-Toldi műszakilag primitívebb, viszont gyártásra érett megoldást kínált, és, ami még fontosabb, a Pak40-ekből így se tudtak eleget gyártani. A svédeknek nem MBT kellett (arra ott volt a Centurion), hanem könnyűharckocsi, mert az AMX-13 nem felelt meg nekik, ahelyett jött a nu-Toldi. Amúgy biztos nem arról volt szó, hogy máshogy nem tudják megoldani, a Pz38t is gyártásban volt náluk, és mégiscsak arról az országról beszélünk, ami ekkoriban már sugárhajtású vadászgépet is gyártott- elég fejlett volt a hadiiparuk. | |||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 750377 | 2026. augusztus 28. 17:54 | ![]() | |||||||||
|
Szerintem a levéltárban megvan a felterjesztés, de az eredeti javaslat másodközlésével még nem találkoztam. Ha jól értelmezem, akkor az alap jel a fehér kereszt, a különböző színkombinációkkal lehetett volna az alakulatokat jelölni. Hogy az erdélyi bevonulásnál használt jelzésben cserélgették-e a zöld és piros színek helyét, gyanúsan nem. | |||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 750376 | 2026. augusztus 28. 17:20 | ![]() | |||||||||
|
Ha lett volna értelme, szerintem mókoltak volna a Nimróddal, ahogy fejlesztették a Csabát, Toldit és Turánt is. Mivel ilyennek nincs nyoma, feltételezem az alváz nem bírt el több védelmet. Jobban belegondolva a test páncélzatát minek erősíteni, ha a torony 1,5szer akkor és minden átviszi. Az L-60 fejlesztésée kapcsán az MBT jóval később jött képbe, amikor nekiálltak kendácsolni a svédek nem volt nekik más (jó volt a Lago, ami nem kellett). Amit kifelejtettem, hogy a svéd fejlesztésnél a Landswerk erősen érdekelt volt abban, hogy csináljon valamit az egyre kisebb harcértékú kocsijából, amit esetleg megvesznek. | |||||||||||||
| mayso | Adatlap | 750329 | 2026. augusztus 26. 17:58 | ![]() | |||||||||
|
Nagyon jók a figurák már meg is rendeltem. | |||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 750328 | 2026. augusztus 26. 16:39 | ![]() | |||||||||
|
Ez is logikus, bár ami acélfülkés Ford 917-ről van képem, az eleve nem sok (cca. 30) és azokból ezen kívül egyetlenegyen látszik kanna a tartóban, és még arról sem megállapítható, hogy magyar vagy német. | |||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 750326 | 2026. augusztus 26. 14:50 | ![]() | |||||||||
|
Én inkább arra gondolok, hogy a német gyártmányú teherautókhoz a kannák is németek voltak. | |||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 750325 | 2026. augusztus 26. 14:38 | ![]() | |||||||||
|
Freddy: Itt határozottan németnek néz ki, de azért ne felejtsük el, hogy a Turánból kiindulva ez a kép már a háború vége felé készült. Ekkor már eléggé mindent használtak, amit lehetett. Téglatesó: A kereszt kontúrja elvileg változni akart, de nem fogadta el a HM mert a hadijelnek egyféle kialakításúnak kell lennie. A forrás, amit tudok, az a színes rajz Éder Miklóstól. Hogy ő honnan szerezte, az jó kérdés. Egyébként nagyon tetszik a Turán Grille :D | |||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 750323 | 2026. augusztus 26. 12:39 | ![]() | |||||||||
|
Marmonkanna-téma: a G917-esekből a négykerekeseken általában a teáltalad mutatott verzió van, de szerintem ezen a német. | |||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 750320 | 2026. augusztus 26. 12:16 | ![]() | |||||||||
|
Igazából a japcsi Type 4 Ho-To volt az ihletadó -igaz, ők egy 12cm-s tarackot erőltettek rá a Ha-Go-ra, de nekünk olyanunk nem volt ugyebár... Elsőre egy 10cm 14M tarackkal kísérleteztem, bele is fért volna, de magasabb csőállásnál nem lett volna hely a hátrasiklásnak, meg nem is fértek volna el mellé a kezelők. Így maradt a hegyiágyú. | |||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 750317 | 2026. augusztus 26. 11:11 | ![]() | |||||||||
|
Éljenek a magyar paper panzerek :) Az eredeti svéd L60-on voltak ilyen próbálkozások, ezt az ágyút: www.quartermastersection.com/swedish/artillery/1238/75cmm40 , sőt, egy 15cm-es HSN-löveget is megpróbáltak rárakni, de végül mindkettőből csak a prototípus készült el, a végső verziót a Pz38(t) alvázára tették (azt is gyártották a svédek). | |||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 750313 | 2026. augusztus 26. 10:32 | ![]() | |||||||||
|
Ja. Ha már megy az what-if fantáziálás, mi mindent lehetett volna kihozni a Toldi-Nimród párosból, nekem is meglódult a meglódulnivaló, és egy amúgy selejt Toldiból elkezdtem fabrikálni egy önjáró löveget. Avagy: mi lett volna, ha a Toldira egy 7.5cm 15M hegyiágyút pakolnak fel? Még rengeteg fúrni-faragni-csiszolnivaló van rajta, de kb. kezd körvonalazódni a kis jószág. A lőszeres rakaszokat majd a motortértetőre gondoltam kialakítani, mint a pc.vad.-nál is csinálták. Kap majd egy ollós szögtávcsövet is, meg még ki tudja mi mindent... | |||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 750312 | 2026. augusztus 26. 10:29 | ![]() | |||||||||
|
Nem mondom, hogy bármi köze volt a felségjelnek a kitüntetéshez, de érdekes egybeesés, én csak most figyeltem fel rá. Heraldikai szabályok alapján a magyar zászlóból csinált kokárda elvileg kívül zöld és belül piros, de ezt a 48-as forradalmárok megkavarták, amikor a kokárdákat ,,fordítva" csinálták, mert szebb, ha több a piros. | |||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 750308 | 2026. augusztus 26. 04:49 | ![]() | |||||||||
|
Helló Elnar! Köszi, a figuk tényleg zseniálisak (na nem a festésemtől, hanem alapból). Nagyon szépen, részletesen kidolgozottak. Itt-ott van némi sorja, de az könnyen leolvasztható. Kár, hogy a képeken a fele sem jön át a sok apró finomságnak. Pl. az ülve bagózó katonának tisztán kivehető (és megfesthető!) az ujjai között a cigaretta! Az is jó, hogy nem egyforma teljesen a ruházatuk. Ennyi pénzért vétek kihagyni az biztos. A posztónadrágok amúgy mattítva vannak (direkt ultra matt lakkal kentem át), csak a highlight-olás miatt látszik fényesnek a képeken. A kannát köszi, nekem fel se tűnt, majd megpróbálom átfaragni. A bőrcuccok festésétől kicsit tartottam, de végül egyszerűbb volt, mint gondoltam. Freddy: valami forrás esetleg, hogy a kísérleti talpaskereszt-hadijelnek a járműveken is zöld volt a kontúrja? Eddig arról szólt a fáma, hogy volt ilyen (a belső kör zöld, kívül vörös kontúr) is meg olyan (belül piros kör, kívül zöld kontúr) is. | |||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 750302 | 2026. augusztus 25. 22:20 | ![]() | |||||||||
|
Jah, nálunk is volt rendszerben T-72, de hogy jön ez az L-60 fejlesztési potenciáljához? A tételmondatod úgy szólt, hogy ,,A Nimródnál feltételezem azért nem fejlesztettek, mert kimaxolták az alváz lehetőségeit. " Na, erre írtam, hogy nagyon-nagyon távolról sem maxolták még ki az alváz lehetőségeit, a majdnem két évtizeddel később kifejlesztett Stridsvagn_74-re lehet azt mondani, hogy na ott már talán. És írtad azt is, hogy ,,A svédeknél viszont nem nagyon volt más alternatíva.", erre írtam, hogy dehogynem, a korszerű, második vh-s tankoknál egy generációval fejlettebb MBT, a Centurion már 6 éve rendszerben állt náluk, mikor a ~Toldiból még mindig készítettek új verziót. Nimród altertöri: A Nimród, függetlenül attól, hogy nálunk arra is használták, nem páncélvadászként volt jó, hanem légvédelmi páncélosként. A 40mm-es Bofors légvédelmi ágyú a Browning M2 géppuskához hasonlóan korszerű, majdnem száz év elteltével is gyártásban lévő fegyver, na, ezt tették rá egy önjáró páncélos alvázra 1940-ben- ez a járműkategória a hidegháborúban terjedt el, még maguk a németek is csak a 2. vh közepétől kezdtek hasonlókat barkácsolni. Egy alternatív múltban, ahol a MKH harcjárművei hazajönnek a háborúból, a Nimród lett volna az, ami évtizedekkel éli túl a többieket. Az ötvenes évek második felében kapott volna egy korszerűsítést a kommunikációs berendezéseire, hogy a tűzvezető lokátorok adatait fogadhassa, az első vonalból csak a Sztrela rakéták és a már saját lokátorral is rendelkező Shilka szorította volna ki. Aztán persze az M-zárolt Nimródokat legkésőbb a 90-es évek hadseregpusztítása során lángvágó alá küldték volna. Az L-62-t egyébként a finnek is használták, náluk 1966-ig álltak rendszerben a második vh-t is megjárt példányok. Más: a ,,keresztes" magyar felségjel egyébként leginkább a Magyar Érdemrendre hasonlít. Ezt a kitüntetést Horthy alapította 1922-ben, és a legmagasabb katonai kitüntetés volt. A külső szegélye zöld. (A Tildy-féle verziónak lett a külső sávja vörös, ma a polgári zöld, a katonai vörös) hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_%C3%89rdemrend | |||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 750298 | 2026. augusztus 25. 21:15 | ![]() | |||||||||
Téglatesó: Nagyon tetszenek a figurák mozdulatai, és a bőrruházat is nagyon élethű még 72-ben is. Ha a szövet részeket be tudod mattítani, még szebben fogja adni a kontrasztot. Egyvalamit viszont kiszúrtam, ami zavaró: a magyar kannán egyszerű X volt a merevítés, nem volt középső téglalapja. Ha jól látom, pont egybe metsződnek a szárak így meg lehet próbálni átmetszeni és a téglalapot feltölteni. Ha ezt már nem vállalnád be, akkor viszont szürkére festeném, és azt mondanám, a németektől kaptak egyet :D A figurákról nem is hallottam még, 72-es amgyar sem nagyon létezik, ami meg igen, az 3D és aranyár. 3000-ért 48 figura 12 pózban? Veszem is egyből, míg még gyártják! Freddy: Egy Nimród Vierlinget azért el tudnék képzelni. És valószínűleg hatásos is maradt volna nagyon sokáig, csak eleve kevés volt a cső, így inkább több járműhöz osztották be. Persze a Nimród alváza gyenge volt ehhez, de what-ifnek egy Turán alvázon egy 4-es Bofors mondjuk?... Na jó, vége az alternatív történelem órának. :) | |||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 750291 | 2026. augusztus 25. 20:15 | ![]() | |||||||||
|
Jah, nálunk is volt rendszerben T-72, de hogy jön ez az L-60 fejlesztési potenciáljához? A Nimródnál roppant fontos a páncélzat vastagsága, mivel páncélvadászként is rendszeresítették nálunk. Ez akkor még nem volt rossz a koncepció, mert nagyjából átütötte azt, amit a szomszédok fel tudtak mutatni. Aztán a helyzet gyorsan megváltozott 1941-ben. | |||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 750287 | 2026. augusztus 25. 18:37 | ![]() | |||||||||
|
Nyilván nem lehetett volna az eredetileg könnyűharckocsi Toldiból potens nehézharckocsit csinálni, de Toldi-Nimród típuscsalád teteje azért így nézett ki: en.wikipedia.org/wiki/Stridsvagn_74 , ezt 1958-tól gyártották. És az se igaz, hogy a svédeknek nem volt más választása, 1952-től rendszerben állt náluk a Centurion, ami azért egy egészen más kategória. A Nimródnál a harckocsik páncélvastagságát megemlíteni meg eleve tévedés, az egy önjáró légvédelmi gépágyú volt, egy még ma is potens fegyvernek számító, 2026-ban is sokfelé használatban lévő légvédelmi ágyúval. Tankok ellen bevetni szükségmegoldás volt. Légvédelmi fegyverként még évtizedekig rendszerben maradhatott volna, pláne, ha egy lokátoros tűzvezetéssel összekapcsolják. | |||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 750285 | 2026. augusztus 25. 17:42 | ![]() | |||||||||
| romsitsa | Adatlap | 750284 | 2026. augusztus 25. 17:32 | ![]() | |||||||||
|
Összehasonlítva egy PzIV, Sherman vagy T-34 családfával azért erősen korlátos volt az L-60 továbbfejleszthetősége.Persze, lehetett volna valamennyit csiszolni, a HM úgy döntött, hogy nincs jövője a könnyű harckocsiknak, inkább koncentrálnak a közepes és nehéz harckocsikra. A svédeknél viszont nem nagyon volt más alternatíva. A Nimród nem volt rossz konstrukció, csak a koncepciót meghaladta az idő és a harckocsik páncélvastagsága. A két Bofors meglehet, hogy gyorsabban szedte volna le a repülőgépeket, de rontotta a kocsi menetteljesítményét, közepes harckocsik ellen nem lett volna hatásosabb és hűdesok felesleges Bofors sem volt nálunk. | |||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 750271 | 2026. augusztus 25. 11:11 | ![]() | |||||||||
|
A ,,Toldi"-alvázban elég komoly lehetőségek voltak még, a Landswerk L-60 fejlesztése Svédországban a magyar fejlesztésektől függetlenül, és még a háború után is bőven folyt. Utolsó változatai 50mm-es homlokpáncéllal készültek, volt 37 és 75 mm-es löveges verzió, és dupla 40mm-es gépágyús ,,Nimród" is. | |||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 750238 | 2026. augusztus 24. 14:48 | ![]() | |||||||||
|
Igen, de :) a Lehel az első vonalban mozogott (volna) így indokolt a lehető legnagyobb védelem biztosítása és valózínű, hogy a fegyverzet elvesztésével volt tere a plusz páncélzat beépítésének. A Nimródnál feltételezem azért nem fejlesztettek, mert kimaxolták az alváz lehetőségeit. Hogy mi lett volna hosszabb távon (what if), úgy gondolom semmi, mert a Toldi alvázas eszközök kifutottak, a C sorozatból is minimalizálták a rendelést. | |||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 750234 | 2026. augusztus 24. 13:14 | ![]() | |||||||||
|
Logikusnak hangzik. A Nimród érv viszont szerintem kicsit sántít, mert a Lehelen már ugyanaz a homlokpáncél van, mint a B40 Toldin. Gondolom idővel átálltak volna teljesen arra. Bár itt egyből cáfolhatnám is magamat azzal érvelve, hogy a Lehel védelmi fegyver nélküli sebezhetősége a páncélvédettség növelését szorgalmazza eleve. Ugyanakkor egy fegyverzetátépítéshez miért vesződtek volna a homlokpáncéllal is? Hacsak nem a mérnököknél bevált "biztonság javára csalás" elve miatt eleve betervezik a később számításba vehető fejlesztési irányt. | |||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 750224 | 2026. augusztus 24. 11:06 | ![]() | |||||||||
|
Fordítva.Azokat a kocsikat építették át, amik a frontszolgálat ellenére még alkalmasak voltak az átalakításra. A leszerelehető fényszórók jogos, de lévén proto kocsi, azokkal is kísérletezhettek, nem kell homlokpáncélt cserélni. Az egyes alkatrészek tömegére nem rémlik publikus adat, az biztos, hogy a B40 átépítésnél kb. 700 kg többletsúlyt tudtak ráerőltetni az alvázra. Ez az új löveg, torony és test frontpáncél. A vadászpáncélosnál felszabadul ugyan a torony tömege, de a Pak40, küzdőtér páncélzat s megerősített homloklemez (ami valamivel magasabb is, mint a lövegtoronys kocsin) szerintem bőven túlmutat a plusz terhelhatőség keretein. Azt elképzelhetőnek tartom, hogy a sima Toldi homlokpáncélt befoltozták, akár a B40-re tervezett szellőzőfedelekkel. Ennek viszont ellentmond az, hogy a Nimród esetében végig megmaradt az eredeti homloklemez. | |||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 750222 | 2026. augusztus 24. 09:46 | ![]() | |||||||||
|
Jaja. Erre írtam a 75172sz hsz.-ben, hogy "...megkaphatta az új homloklemezt, ha ilyen kivitelűre képzelték el a pc.vad.-ok szériapéldányait." | |||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 750221 | 2026. augusztus 24. 09:14 | ![]() | |||||||||
|
Bevallom, ez a "majdnem prototípus" szinte ami legkevésbé érdekel az összes magyar harcjármű közül, így alig tudok róla valamit. Viszont a "kontra" ellen eszembe jutott egy rekontra: Ha működött volna a terv, akkor mindenképp módosított frontpáncéllal készült volna a széria, mivel már csak az volt gyártásban (ha jól tudom). Emiatt kellhet a teljes terhelést figyelembe venni már a kezdetektől. Úgy gondolkodhattak a tervezők, hogy ha működik, akkor úgyis ilyen lesz, ha nem, akkor legalább már van egy B40, amire "szinte" csak tornyot kell tenni és harcképes. | |||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 750219 | 2026. augusztus 24. 08:24 | ![]() | |||||||||
|
Elvileg megvan rendszámra pontosan, hogy mely kocsikat építették át B40-re, és az mind B20 (vagy nem?). Amúgy pont az ilyen "pontatlanságok" miatt kérdeztem rá telibe a pc.vad. proto rendszámára, de úgy tűnik az stimmel. Egyébként, mire nekiálltak a B40-programnak, addigra már az összes olyan B20 rég lejött a szalagról, és meg is járhatta a frontot (és meg is cibálhatták annyira, hogy átépítésre ítéljék), amiből lövegest fabrikáltak végül. A homlokpáncéllal viszont én is ugyanígy vagyok. Kontra, hogy egy protóhoz (aminél alighanem elsősorban a löveg beépíthetőségét és az optimális felépítmény kialakítását tesztelték) fölösleges pluszmunka lett volna a homloklemezt is cserélni -az ezzel járó plusz súlyról nem is beszélve -de ahogy Emerick is megjegyezte, akár cserélhették is, ha volt hozzá anyag/idő/kapacitás/akarat/stb. Pro, hogy a sárvédőkön ott az új lámpa. Ezekre a B40-en is azért cseréltek le a régi sokkal kisebb pilácsokat (elvileg), mert az átépítéskor megszüntették a homlokreflektort. Tudom, ez gyengécske pro, de mégis valami talán, mert amúgy mi értelme lett volna a protóra elpocsékolni két ilyen lámpát, amikor azokra amúgy szükség volt az éppen gyártott Turánokhoz/Zrínyikhez meg B40-hez (merthogy azokon is ilyen volt)? Köszi, igyekeztem a kis Totóval, a kupi olyan amilyen, de van ennek a kitnek más hibája is dögivel (amúgy most íródik egy cikk az IBG Toldi-sorozatáról, majd abban még vesézgetem kicsit). | |||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 750205 | 2026. augusztus 23. 19:12 | ![]() | |||||||||
|
Azt, hogy az A sorozatot kizárták az átépítésből, óvatosan kezelném, mert ugyan abban a könyvben írják ezt, ahol a B20-asok hevederes Gebauereket kaptak, meg Ganz motort. Romsics I. a Magyar hadigazdaságban azt írja, hogy a frontról hazahozott és még átalakításra alkalmas (rugók, futómű, motor) állapotban lévő kocsikból csináltak B40-eket. Szerintem a vadászpáncélos homloklemezét nem cserélték. Egyrészt felesleges lett volna, a küzdőtér páncélja "papír" volt, másrészt azt gyanítom, hogy eleve orrnehéz lett a konstrukció. Jól lett a Toldid, kár, hogy elszabták a kupolát. | |||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 750172 | 2026. augusztus 22. 18:42 | ![]() | |||||||||
|
Helló Emerick! Köszi a választ! Akkor a rsz. biztos, ez eddig oké. Csak azért merült fel bennem a homlokpancél ügye kérdésként, mert eddig az volt a fáma, hogy az A20-asokat (ami a H-376 is volt) azért nem vonták be a B40-programba, mert nem bírták volna a plusz terhelést. Namost a PaK-kal már így is jól megterhelték a kocsit, az új vastagabb homlokpáncél még több súly lett volna. Persze ettől függetlenül megkaphatta az új homloklemezt, ha ilyen kivitelűre képzelték el a pc.vad.-ok szériapéldányait. Ez logikus is így. Köszi! | |||||||||||||
| juge75 | Adatlap | 750166 | 2026. augusztus 22. 17:40 | ![]() | |||||||||
|
Elnar! A tüzérség fegyvernemi színe a vörös. | |||||||||||||
| Emerick | Adatlap | 750165 | 2026. augusztus 22. 17:24 | ![]() | |||||||||
|
Üdv! A H-376-ra levéltári források vannak. Ez egy hadműveleti sérült kocsi volt, mindenképpen újjáépítették. Mivel átalakításon esett át, ezért megkaphatta a fejlesztett változatokra jellemző elemeket. De csak mert épp ráérhetett a Ganz az átépítés során. Mi lett vele, visszaalkították vagy bevetették, nem tudjuk. | |||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 750155 | 2026. augusztus 22. 08:11 | ![]() | |||||||||
|
Helló! Új gondolatébresztés így hétvégére. Téma: Toldi páncélvadász. A M.Kir.Honv.Haz.Gy.Hj. ("nagy mesekönyv") szerint a prototípust a H-376 rsz., tehát egy A20 kocsin alakították ki. Az ugyanott található (és azóta vírusként elterjedt, és a megjelent makettek alapjául szolgáló Bíró Ádám-féle makett, és nézeti rajzok) viszont a B40-re jellemző test-homlokpáncéllal készültek, amit ugye csak az átalakított B20 Toldik kaptak meg a B40-re átépítéskor. Aztán ott az egyetlen ismert fotó magáról az eredeti járműről, amin látszik, hogy a sárhányón a szintén a B40 Toldikra jellemző "magas" lámpák vannak. Kérdéskék: - lehet tudni, hogy a könyv írói milyen forrásból vették, hogy a H-376 rsz. kocsi lett átalakítva? - mennyire hiteles (biztos) ez az infó? - ha valóban egy A20 kocsi lett átalakítva, honnan lehet tudni, hogy megkapta a B40 homloklemezét is, illetve nem lehetséges, hogy meghagyták rajta az eredeti (hűtőrácsos-homlokreflektoros) homlokpáncélt? +1 (már csak a saját agyalgásom alapján): ha valóban új (B40) homlokpáncélt és lámpákat kapott, nem lehetséges, hogy inkább egy átalakított B20/B40 lett felhasználva pc.vad.-nak (pl. a H-476, az ugyanis valóban át lett építve B20-ról B40-re, tehát megvoltak ezek a módosítások)? Köszi! | |||||||||||||
| Tovább >>> |
| 21., | 22., | 23., | 24., | 25., | 26., | 27., | 28., | 29., | 30., | 31., | 32., | 33., | 34., | 35., | 36., | 37., | 38., | 39., | 40., |
| 41., | 42., | 43., | 44., | 45., | 46., | 47., | 48., | 49., | 50., | 51., | 52., | 53., | 54., | 55., | 56., | 57., | 58., | 59., | 60., |
| 61., | 62., | 63., | 64., | 65., | 66., | 67., | 68., | 69., | 70., | 71., | 72., | 73., | 74., | 75., | 76., | 77., | 78., | 79., | 80., |
| 81., | 82., | 83., | 84., | 85., | 86., | 87., | 88., | 89., | 90., | 91., | 92., | 93., | 94., | 95., | 96., | 97., | 98., | 99., | 100., |
| 101., | 102., | 103., | 104., | 105., | 106., | 107., | 108., | 109., | 110., | 111., | 112., | 113., | 114., | 115., | 116. |
Csúnyán elnéztem a 9-est 3-asnak, pedig a 3-as ráadásul szögletes tetejű. A Gömbcsuklós beépítésnél valóban értelmetlen lett volna a bukótornyot is meghagyni.
a Botond C sztoriját így értelmezve pedig az ellentmondások is kisimulnak. Korszerűbb motor (majdnem) volt, korszerűbb jármű nem.