<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
pmheros | Adatlap | 662398 | 2019. augusztus 18. 11:56 | ||
borisz | Adatlap | 662353 | 2019. augusztus 17. 12:54 | ||
Köszi! Igazából csak eszembe jutott, hogy van egy kabinbelső szín, aminek nincs "gazdája", aztán elővettem az elfekvő MiG-emet, hogy hátha. Amúgy köszi, ez is érdekes, hogy milyen nehéz eltalálni ezeket a szürke kabinszíneket pl. a 15-nél. | |||||
pmheros | Adatlap | 662350 | 2019. augusztus 17. 11:55 | ||
Elsőre nem igazán értettem miért fontos a c392 színe. Viszont ha az a kérdés, hogy miből lehetne kihozni a Mig-15 -ös színét, akkor már inkább tudok tippelgetni. Van pár fotóm (nem tudom honnan), ahol egy sötét helyen vaku fénye alatt fotózták a kabint. Hasonlóan, én is egy sötét szobában vaku alatt lőttem képet a festékeimről. (Megj.: a festékeim kupakjára ki van fújva a beltartalom, így kb az mutatja, ami tényleg benne van.) Ez a módszer teljesen alkalmatlan egy szín meghatározására. Ha az általam feltett kérdésre más nem ad válaszként egyetlen lehetséges színt sem, akkor a saját Mig-15 -ösöm kabinját ez alapján festeném ki: Ha egy színből akarnám megoldani, akkor c115 (=h067). Ha kevésbé használt állapotban képzelném el, akkor c115 -öt keverném c074 -el ízlés szerint. (Egyébként érdekes, mert a padlón kikandikáló sárga alapozón változik meg a kék színe ebbe a furcsa zöldes irányba.) Nem, nem abszolút a színem, és biztos voltak különbségek az egyes gyártott repülők kabinja közt, ráadásul még viseletes is, de összahatásban nekem megfelelne. Üdv.: pmheros | |||||
borisz | Adatlap | 662335 | 2019. augusztus 16. 23:47 | ||
...Vagy H-067? (De jó lenne egy szerkesztés gomb...) | |||||
borisz | Adatlap | 662334 | 2019. augusztus 16. 23:45 | ||
Újra eszembe jutott a dolog. Esetleg MiG-15? www.google.com/search Vagy ha nem, akkor mi lehet a MiG-15? Az Eduard H-308-at meg, de nekem túl világosnak tűnik? Esetleg C-074? Vagy fölösleges így rágörcsölni, mert valami világos kékesszürke és kész? | |||||
pmheros | Adatlap | 662061 | 2019. augusztus 8. 18:39 | ||
sárkányos | Adatlap | 662060 | 2019. augusztus 8. 18:16 | ||
Caola acetonmentes körömlakk lemosó. | |||||
pmheros | Adatlap | 662057 | 2019. augusztus 8. 17:30 | ||
Üdv! Aki használ Alclad II Aqua Gloss Clear ALC600 lakkot (a gyári tisztítón kívül), ő milyen löttyel takarítja a pisztolyát utána? Előre is köszönöm. Üdv.: pmheros | |||||
borisz | Adatlap | 662004 | 2019. augusztus 5. 18:56 | ||
Köszi. Ettől tartottam, ebben sorrendben. | |||||
pmheros | Adatlap | 661983 | 2019. augusztus 5. 06:35 | ||
Üdv! Lehet csak a fény beesési szöge miatt, de a jobb szárnyvégen messze nem olyan határozottak a panelvonalak. Az hogy nem látszik a rajzolat azért van, mert a bemosó folyadékod pigmentjei nem tudnak egy határozott vonalon koncentrálódni, mert nincs hozzá megfelelő "árok", ami együtt tartaná őket. Ez fröcsöntési hiba lehet. A vastag festéssel is el lehet érni, hogy a panelvonalak feltöltődjenek, sekéllyé válljanak. Az, hogy nem szalad ugyanúgy a panelező folyadékod, annak lehet oka, hogy az alapfestés túl érdes lett, a lakkozás pedig nem tudja ezt rendesen kompenzálni. Szárny lemosás, panelvonal mélyítés, újra festés. Vagy jó lesz így is. Üdv.: pmheros | |||||
borisz | Adatlap | 661977 | 2019. augusztus 4. 22:55 | ||
Sziasztok! Elakadtam a célegyenesben. Olajfestékkel panelezek. Nagyjából jól szalad a vonalakban, megül, stb., kivéve az egyik szárnyon. Még úgy is, hogy ugyan azt a keveréket kicsit arrébb odaérintem, egyből szalad a helyére, de a képen látható jobb szárnyon egyszerűen nem hajlandó tenni a dolgát. Ha átkenem az egészet a híg löttyel, száradás után letörlöm az egészet, holott máshol simán megmaradt a helyén és szép rajzolatot adott. Hol ronthattam el? Mit lehet tenniM | |||||
borisz | Adatlap | 661976 | 2019. augusztus 4. 22:49 | ||
Én etanollal hígítom rendesen. Esetleg abból még több? | |||||
fulgyu | Adatlap | 661919 | 2019. augusztus 2. 22:16 | ||
Sziasztok! Mivel lehet a Tamiya X-23,X-24, átlátszó lakkokat hígítani ha besűrösödött? | |||||
borisz | Adatlap | 661912 | 2019. augusztus 2. 13:54 | ||
Itt is jó párszor volt téma, de felőlem... | |||||
Zoli | Adatlap | 661911 | 2019. augusztus 2. 13:13 | ||
Talán nem keverted fel rendesen. Régebben én is jártam így Humbrol lakkal. Egy ismerősnél Revell lakkot fújtam a Gunze festékre és tökéletes volt. De ettől még itthonra Gunze lakkot vettem. z | |||||
borisz | Adatlap | 661910 | 2019. augusztus 2. 13:02 | ||
Vagy pókhálóként, száradva jön ki a festékszóróból, vagy kb sosem szárad meg rendesen. Ez is, meg a fényes lakkjuk is. | |||||
Tibcsi | Adatlap | 661906 | 2019. augusztus 2. 10:46 | ||
Nekem az 1:1-2:1 (higító:lakk) jött be, de kizárólag a saját Revell higítóval. Nem akrillól beszélünk, ugye? @Borisz: szerintem nem hulladék. Miért hulladék szerinted? | |||||
borisz | Adatlap | 661903 | 2019. augusztus 2. 09:07 | ||
Sehogy! Az egy hulladék, ha nem akarod tönkretenni a maketted, ne használd! | |||||
Miggyuri | Adatlap | 661899 | 2019. augusztus 2. 07:27 | ||
Kérdés: Milyen arányban hígítsam a matt lakkot, ha pisztollyal szeretném felvinni? Revell Matt 2-ről van szó. | |||||
medor | Adatlap | 661842 | 2019. július 31. 00:16 | ||
Szia 'pigasos78'! 1943 után a 'modified ANA611' színt használták az amerikai gépekben. Ezért a Thunderjet fülkéjébe a 'Zoli' által javasolt szín FS.34151 a jó. Ide viszont a Humbrol 151-et használnám az általa javasolt Humbrol 158 helyett. (Viszont 'Z63' gondolata sem utolsó!NEKED feleljen meg a szín!) Off: Sajnos nem találtam meg az általad keresett Sidewinder pilont a Sabre-hoz. | |||||
Z63 | Adatlap | 661839 | 2019. július 30. 23:46 | ||
Hello! Ugyanúgy sárgával feketével játssz! Fehérrel, vagy szürkével sápaszthatod, ha kell. Pontos árnyalatot úgysem érdemes keverned, mert a kabinbelsőbe való színt veszettül világosítani kell, hogy árnyékolhasd és jól mutasson. Jellegében legyen olyan. A zsűri sem FS kártyával nézi, hanem az összhatás számít. És unásig ismétlem, üljünk neki, szánjunk rá pár estét, szedjünk elő minden festéket,kevergessünk! Pár csík fehér sztirolra kipötyögtetjük a színeket, ráírjuk, mi az. Aztán egy palettán elkezdünk kevergetni. Ha megtetszik egy szín, aláírjuk, milyen színekből kevertük, ennyi! Nem ördögtől való ez a dolog! Üdv, Z63 | |||||
borisz | Adatlap | 661838 | 2019. július 30. 23:36 | ||
Szerintem a második képen int. gr. van. | |||||
pigasos78 | Adatlap | 661835 | 2019. július 30. 22:38 | ||
Koszi! Lehet, hogy tényleg bronz green lesz az... Ahhoz van keverési ötleted? | |||||
Zoli | Adatlap | 661828 | 2019. július 30. 19:48 | ||
Egy külföldi fórum szerint Dull Green is lehetett, és nekem is a Bronze Green jutott eszembe róla, de ez nem csak tengerészeti gépeknél fordult elő? És az egyéb belső terek alapozójának megfelelő Zinc Chromate sárgához tudnál ajánlani valami keverési arányt? A Gunze akriljai közt nincs ilyen szín, de ennél a márkánál maradnék. z | |||||
Vadász | Adatlap | 661826 | 2019. július 30. 19:36 | ||
három rész sárga, egy rész fekete. Azért nem vagyok benne biztos, hogy Interior Green volt a kabin belső, lehetett az Bronz Green is. | |||||
Zoli | Adatlap | 661817 | 2019. július 30. 16:24 | ||
Lehet megadni keverési arányt, de ha olyan színjeid sincsenek, amiből keverni kell? Szerintem képek alapján keverj sötétzöldből indulva, világoszöld és sárga hozzáadásával, de mindig nézd a képeket közben. z | |||||
pigasos78 | Adatlap | 661816 | 2019. július 30. 16:11 | ||
Nem igazán vásárolnék egy pici cockpit miatt festéket, ezért gondolkodom keverésben. Hátha valakinek már sikerült egy közelit elérnie. (Bár gépenként sem voltak egyformák az árnyalatok). | |||||
Zoli | Adatlap | 661809 | 2019. július 30. 15:25 | ||
Elvileg a Humbrol 158 lenne ez a szín, vagy az FS.34151. z | |||||
pigasos78 | Adatlap | 661800 | 2019. július 30. 13:39 | ||
Szia. F-84G Thunderjet kabinhoz, és leginkább Humbrolból keverném. De megelégszek szimpla FS kódokkal is akár. :) | |||||
Zoli | Adatlap | 661780 | 2019. július 30. 09:12 | ||
Szia, Milyen típushoz kellene és milyen festékből kevernél? z | |||||
pigasos78 | Adatlap | 661778 | 2019. július 30. 08:44 | ||
Sziasztok! Srácok. Tud valaki írni nekem egy jó kis INTERIOR GREEN keverési receptet? Kevéske kell, ezért nem vennék gyári tégelyt. Köszi, Szabi | |||||
Sennás | Adatlap | 661734 | 2019. július 28. 20:29 | ||
borisz | Adatlap | 661732 | 2019. július 28. 20:20 | ||
Pont ilyet kerestem! :) | |||||
borisz | Adatlap | 661707 | 2019. július 28. 11:38 | ||
Én használtam. Az a titok, hogy nem a tégelybe kell a hígító, csak a kivett festékbe. Úgy rendesen fújható. | |||||
Sennás | Adatlap | 661697 | 2019. július 27. 20:31 | ||
Gabikabácsi | Adatlap | 661696 | 2019. július 27. 19:52 | ||
Szervusz! Nézd meg ezt, szerintem elég jól bemutatja az olajfestékek használatát: www.youtube.com/watch. | |||||
borisz | Adatlap | 661692 | 2019. július 27. 17:53 | ||
Sziasztok! Elkezdtem "rendes" olajfestéket használni bemosáshoz, panelezéshez, de valahogy hirtelen nem éreztem rá. Tud valaki egy jó, részletes leírást, videót a mikéntjéről? Vagy ellátna valaki egy adag jó tanáccsal? Pl. egyből mossuk vissza, vagy hagyni kell valamennyit? | |||||
pmheros | Adatlap | 661488 | 2019. július 21. 19:04 | ||
Üdv! Tud valaki RAL színkeresőt ami valóban jó színeket muatat? Ahányat megnyitok a googléval, kis túlzással annyi féle színt mutat ugyanarra a kódra. Ha valami olyasmi lenne mint ez az FS kereső, (hogy kellően nagyban is lehet nézni, és lehet cserélgetni a hátteret is a viszonyításhoz), az lenne a legjobb. www.colorserver.net/showcolor.asp Előre is köszönöm! | |||||
Joci.kun | Adatlap | 661152 | 2019. július 10. 20:20 | ||
Szia! Nem tartottam fontosnak,hogy revell enamel van itthon, meg ez kapható helyben. Persze úgyis csinálok próbafújást, a hígítás miatt is, de így már jobban képben vagyok. Köszi ! | |||||
csabbee | Adatlap | 661151 | 2019. július 10. 19:53 | ||
Hali ! Ha azt kérded elég-e a hozzá való színekből 1-1 tégely, akkor igen.Bár nem írtad mely gyártó festékét preferálod,de a normál higítási arány olyan 60-40, 65-35% természetesen a higító javára.Ez még egy 10ml-es festékből is elég kell hogy legyen egy nagy testű madárnak is mint a Tomcat. | |||||
Joci.kun | Adatlap | 661135 | 2019. július 10. 10:02 | ||
Sziasztok ! Mostanában újítanék fel 2 db 1/48 -as gépet ( F-14, Mig-29). Mivel eddig kisebb gépeket festettem, most azt kérdezném, hogy kb. mennyi festék kell az alsó- felső felületekhez, fújva, a 14 ml -es tégelyeket alapul véve ? Köszi ! | |||||
truth | Adatlap | 661038 | 2019. július 7. 09:09 | ||
Nekem a nyomás tűnik soknak. Vedd lejjebb 1 bar körülire, teszteld le úgy hogy jobb-e. | |||||
sanyi | Adatlap | 661029 | 2019. július 6. 20:41 | ||
Szia! Pár hónapja a Wildcat makettemmel jártam így. Adtam egy fényes lakkot, ettől tökszép félfényes lett. Nekem tetszik, hogy ki mit mond, nem érdekel... :) Úgy gondolom, hogy ha adtam volna még egy mattot, rendbe hozta volna, de nem adtam. | |||||
kkk | Adatlap | 661026 | 2019. július 6. 17:24 | ||
Akkor a túl hígítástól is előfordulhat? 12-15cm távolságból soknak számít? Lehet még valamit kezdeni az így elrontott felülettel? | |||||
Z63 | Adatlap | 661024 | 2019. július 6. 16:56 | ||
Szia kkk! Ha túlhígítod és nagyon messziről ködölöd, vagy fújod, előfordulhat, hogy a levegőben elpárolog a hígító.A mattító adalék pedig nagyon finom krétapor, ez hajlamos fehér port hagyni a felületen. A retarderből max.3-4 cseppet tegyél egy pisztolytartálynyi anyaghoz. Ha sokat teszel bele, soha nem fog megkötni! A festéknek, vagy lakknak mindenképpen nedvesen kell megállnia a felületen, ez fontos! Ahogy szárad, úgy mattul. Próbálj roncs maketten! Üdv, Z63 | |||||
kkk | Adatlap | 661023 | 2019. július 6. 16:46 | ||
Sziasztok! A mr. hobby matt lakkjával akadt problémám. Fehér por szerű réteg maradt a befújt felületen. Már előtte is előfordult már ilyen, de akkor még nem használtam retardert. Most volt retarder is, ügyeltem a hígításra és 0,4 Ultrával 1,7baron próbáltam fújni vékony rétegben, és mégis ez történik. MIT RONTOK EL? | |||||
vlevi | Adatlap | 660921 | 2019. július 3. 17:21 | ||
Ki kell tölteni üvegbe, úgy tovább tart. valahogy így : youtu.be/vH6nT8H0wYA De az azért előfordulhat, hogy egy kicsit megváltozik, ha nem flakonból fújod. | |||||
Sennás | Adatlap | 660911 | 2019. július 3. 15:21 | ||
vlevi | Adatlap | 660788 | 2019. június 28. 21:20 | ||
Nem, sajnos gravity festékkel még nem találkoztam. | |||||
laja | Adatlap | 660776 | 2019. június 28. 09:33 | ||
A fene megette ezt a minőség ár összefüggést:-) De szerencsére van Mr.Color Thinnerem mert újabban Gunzével nyomom. Apropó készülök Gravity festéket venni. Annak nincs ilyen alapozója? Mert akkor egyhelyről egyszerre tudnám megrendelni. Vagy a Gravityt nem ismered? |
<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
Üdv!
Kipróbáltam a Hataka cég pár festékét, és ezek tapasztalatát szeretném megosztani itt pár sorban.
A Hataka festékgyártó cégnek jelenleg 3 festék terméksora van. Két akril, amiből a Blue Line az ecsetekhez, míg a Red Line a pisztolyokhoz van állítva, illetve van a legutóbbi az Orange Line, ami egy Lacquer festéktípust takar.
Nekem mind Gunze, mind Tamiya festékekből a lacquer típus jött be leginkább, azokat szeretem használni. Most mikor épp egy kívánatos színt találtam a Hataka kínálatában, nem volt kérdés melyik típusából fogom azt kipróbálni.
I. Kialakítás:
Érdekes, hogy a sima akrilokhoz hasonlóan a Lacquer -nél is maradtak a csepegtetős flakonnál. Előnye, hogy kényelmes az adagolás, hátránya hogy ezek az adagoló-csőrök sokszor elrepednek, és onnantól kifolynak a menetbe. Nekem most hat darab jött, ebből kettő repedten. Persze a többi gyártó egymással kompatibilis csepegtetős flakonjától méretben eltér, így azokból nem cserélhető, vagy pótolható a hibás alkatrész. A felkeveréshez gyárilag keverő golyó van a flakonban.
A hígító flakonja is érdekes, mert (a festékektől eltérően) nincs rajta csőr. Pedig praktikus lenne a hígítási arányt ugyanakkora csőrön csepegtetve kimérni, mint a festéket. A festékes flakon csőrét belepróbáltam a hígítós flakonba, és szorulva ugyan de bele lehet erőltetni. A festékes flakon kupakjának a menetje is megegyezik a hígítós flakon menetével, így elvileg le is lehetne zárni.
II. Ismerkedésünk második lépése a hígító próba volt:
A Mr.Hobby Aqueous Thinner -t (világos kék címkés hígító) az esetemben a htk-c087 festékébe kevertem, amitől az összeugrott, begumisodott.
Ugyanezt a htk-c087 festéket a Mr.Color Thinner (sötétkék címkés) hígítójával vegyítettem, és szemmel láthatóan kitűnően boldogult vele. Később megvettem a saját Hataka Laquer hígítót, persze azzal is hibátlan működött.
III. Festés próba:
Kb. 1 perces felrázás után, olyan másfélszeres arányban Mr.Color Thinner (sötétkék címkés) hígítót adtam hozzá, és a szokásos 1,2bar körüli nyomáson elkezdtem vele permetezni a 3x3cm -es fényes fehér műanyag lapocskáimat.
A fújás során többször megálltam, és megnéztem az addigi állapotot. Az első észrevétel, hogy rövid úton szárad. A szobában kb. 26-27°C lehetett, ami nem ideális.
A továbbiak során a Gunze (sárga címkés) Leveling Thinner -jét használtam hígításra. Ezzel is tapasztaltam, hogy a megfelelő terülés érdekében nagyon közelről 3-5 cm érdemes fújni.
A kapott felületet szemlélve a festék minősége jobb az átlagos akriloknál, de a Gunze termékeihez képest valamivel nagyobb festékszemcsékkel rendelkezik.
Kezelhetősége véleményem szerint jó.
Elvégeztem még a Hataka hígítójával is a fújási próbákat, és sem érzékelhető száradási, sem terülési különbséget nem tapasztaltam a Gunze hígítójához képest. A szaga viszont a Hataka -nak barátibb.
IV. keverési, kompatibilitási próbák hosszú sora alapján…..
Következtetések hígítóra:
A Hataka Lacquer, a Gunze C (Lacquer), és a Tamiya Lacquer hígítható a Hataka Thinner -rel
A Gunze C (Lacquer), és a Tamiya Lacquer hígítható Gunze (kék címkés) Mr.Color Thinner -rel
A Hataka Lacquer csakis önmagában hígítható Gunze (kék címkés) Mr.Color Thinner -rel
Következtetések hígított keverékekre:
A Hataka Lacquer keverhető a Gunze C (Lacquer) -jével ha Hataka a hígító
A Hataka Lacquer nem keverhető a Gunze C (Lacquer) -jével ha Gunze a hígító, mert becsomósodik a keverék
A Hataka Lacquer keverhető a Tamiya Lacquer -jével ha Hataka a hígító
A Hataka Lacquer nem keverhető a Tamiya Lacquer -jével ha Gunze a hígító, mert csomósodik a keverék
A Gunze C (Lacquer) keverhető a Tamiya Lacquer -jével ha Hataka a hígító
A Gunze C (Lacquer) keverhető a Tamiya Lacquer -jével ha Gunze a hígító
Érdemes lehet körbenézni a gyártó oldalán, mert érdekes témákat dolgoznak fel a termékkínálatukkal.
Üdv.: pmheros