| <<< Vissza | Tovább >>> |
| 1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
| tdani | Adatlap | 648321 | 2018. augusztus 27. 21:45 | ![]() | |
|
Szia! A legszebb króm hatást Molotow Liquid Chrome-mal lehet szerintem elérni. 1, 2 és 4mm-es markerben és 30ml-es utántöltőben kapható. Előzmény: (648304) laja 2018. augusztus 27. 17:40 | |||||
| vlevi | Adatlap | 648320 | 2018. augusztus 27. 21:41 | ![]() | |
|
Matt fehéret javasolnék, utána fényes lakkozás. A fényes festékek ugyanis, bármelyik színt nézzük, nem fednek olyan jól. Másik szempont, hogy egy matt festést könnyebb javítani, mint a fényeset. Én egy nagyon világos szürke alapozót javasolnék, nem sárgát. A fehér színnél nagyon fontos az alapozás, mert tényleg nagyon nehezen tudja a fehér szín eltüntetni az alatta lévő, nem teljesen homogén felületeket, akárhogy fújod, kened, mindíg látszani fog, ha pl. két eltérő színű szürke műanyagdarabot próbálsz fehérre fújni. Krómozásra pedig nálam a fényes fekete alapra az Alclad Chrome vált be. Azóta azonban jelentek meg más gyártóktól is fém színek, és azokat is szokták nagyon dícsérni, de azokat nem ismerem. | |||||
| laja | Adatlap | 648304 | 2018. augusztus 27. 17:40 | ![]() | |
|
Sziasztok! Meg tudná nekem mondani hogy melyik gyártó fényes fehér festéke takar, fed a legjobban? Létezik olyan festék ami jobban hasonlít a krómozásra mint a revell csillámporos borzalma? Köszönöm | |||||
| Kojak75 | Adatlap | 648244 | 2018. augusztus 26. 15:27 | ![]() | |
|
Sziasztok! AK real color festéket milyen házi módszerrel lehet hígítani? Próbáltam deszt. vízzel de betúrósodott. Aztán mikor a pisztolyt takarítottam acetonmentes körömlakk lemosóval, rájöttem hogy így tökéletesen működik.4 rész lemosó 6 rész festék. De ecsettel nem megy. Mostanában nem szándékozom rendelni, a festéket meg szeretném használni. Valami trükk? Üdv kojak! | |||||
| truth | Adatlap | 648080 | 2018. augusztus 22. 11:44 | ![]() | |
|
Lenne egy nem feltélenül makketezös kérdésem. Van egy üvegajtós szekrényünk, sima átlátszó üveggel, amin belül fehér minta van. Ha lefújnám enamellel, az tartósan megmaradna az üvegen? A minta megmaradna alatta kívülröl nézve ha csak ráfújnék a tetéjére? Mit gondoltok? | |||||
| Gabikabácsi | Adatlap | 648065 | 2018. augusztus 21. 18:26 | ![]() | |
| Vadász | Adatlap | 648064 | 2018. augusztus 21. 18:15 | ![]() | |
| Gabikabácsi | Adatlap | 648036 | 2018. augusztus 21. 10:18 | ![]() | |
|
Szervusztok! Korábban már volt arról szó, hogy a Gunze Hobby Color vizes akriljait lehet hígítani a Tamiya X-20A hígítóval, és a Tamiya vizes akriljait is a kékcímkés AQUEOUS COLOR hígítóval (oda-vissza) Azt szeretném kérdezni, hogy a Tamiya és a Gunze vizes akriljait lehet-e keverni? Pl. a Gunze H403 világosítható Tamiya XF-2-vel? Valamint a Tamiya akrilokhoz is használható a Gunze retarder? Köszönöm előre is a segítséget! HPG | |||||
| tyimosenko | Adatlap | 647618 | 2018. augusztus 5. 09:44 | ![]() | |
|
Köszönöm szépen Sándor! | |||||
| J_K | Adatlap | 647599 | 2018. augusztus 4. 18:05 | ![]() | |
|
Szia! Igen, az újabb kiadású Kagero-monográfiák nagyon jók! Mondjuk az Arado 234 B-2/N-hez nagyon kevés anyag van , más referenciákban is. A leghasznosabb infókat én a JaPo Messerschmitt Me 262 Production & Arado Ar 234 Final Operations (Brown, Paruba, Vladar, 2012.) hátsó belső borítóján találtam. FS | |||||
| tyimosenko | Adatlap | 647583 | 2018. augusztus 3. 14:40 | ![]() | |
|
Szia Sándor! Köszönöm szépen a segítséget! Nem semmi felszereltség szakirodalomból. : ) A Kagero könyvek általában nézve is hasznos anyagok? Láttam, hogy van kétrészes kiadás az Ar 234-hez és van füzet az Me-262-höz is. Ezek is alkalmasak általános irodalomnak a típusokhoz? Építeni fogom az Ar 234 B2/N-t. Ehhez sincs még semmi anyagom. Köszönöm az infót! | |||||
| J_K | Adatlap | 647564 | 2018. augusztus 2. 19:36 | ![]() | |
|
Szia! Igen, a G9+DB-hez jó az antenna! A Revell-makettnek sajnos van más gondja is, ami a légcsavarnál is nehezebben orvosolható. A jó hír, hogy így is Uhu-nak néz ki, és megépítve nagyon mutatós -szerintem együtt lehet élni vele. (Első kézből származó információm van ugyanakkor arról, hogy egy neves cég korrekciós szettet tervez hozzá, de az 2019 előtt nem fog megjelenni.) A súlypont-problémára van még egy lehetséges megoldás. Ha alapra teszed, és becsapolod az orrfutót, akkor súly nélkül is jól fog állni a gép. Az Uhu szakirodalomból nekem a következő könyvek vannak meg: -R. Francis Ferguson: The Heinkel He 219 A Research Paper (3rd Edition) (Wing Leader, 2012.) -Heinkel He 219 A-0 Concept Note (Zoukei Mura, 2013.) -Richard A. Franks: The Heinkel He 219 "Uhu" A Detailed Guide To The Luftwaffe's Ultimate Nightfighter (Valiant Wings Publishing, 2012.) -Marek Rys: Heinkel He 219 Uhu (AJ Press, 2008) -Marek J. Murawski: Heinkel He 219 Uhu (Monograph No. 41., Kagero, 2009.) -Marek J. Murawski, Marek Rys: Heinkel He 219 Uhu Vol. 1. (Monograph No. 49.,Kagero, 2012.) -Marek J. Murawski, Marek Rys: Heinkel He 219 Uhu Vol. 2. (Monograph No. 50.,Kagero, 2012.) -Roland Remp: Heinkel He 219 An Illustrated History Of Germany's Premier Nightfighter (Schiffer, 2000.) -Richard P. Bateson: Heinkel He 219 Uhu (Profile No. 219, Profile Publications Ltd.) -Manfred Griehl, Joachim Dressel: He 219 Vom Schnellbomber zum Nachtjager (Flugzeug Profile No. 10, Flugzeug Publikation GmbH) -Krzysztov Brandt: Heinkel He 219 "Uhu" (Wydawnictwo Tarnowskie Góry, 1997) -Heinkel He 219 "Uhu" (FAOW 119, Bunrindo, 2006) (japán) A Ferguson-könyv egyrészt valóban összefoglalás, és a korábbi művek kritikai feldolgozása. Ám több is ennél: itt olvasható először a fekete alsó festésű Uhu-k széria-azonosítása, a különböző profilú szárnybeömlők szériához rendelése; győzelmi- és veszteséglisták, stb. De első irodalomnak tényleg nem alkalmas. Makettező szempontból mindenképpen a Kagero 49. és 50. számú monográfiáját ajánlanám (a Ferguson-könyv is a forrása volt.) Fotók, típustörténet, kitűnő 3D-s részletgrafikák, fotók a restaurálás alatt álló gépről, '32-es nézeti rajzok, stb. stb. Ha valamit, ezt a két kötetet érdemes beszerezni. Üdv, FS | |||||
| csabbee | Adatlap | 647560 | 2018. augusztus 2. 18:19 | ![]() | |
|
Ez attól függ milyen festék típussal dolgoztál.Ha vízbázisú,akkor azok jönnek le a legkönnyebben.Oda elég a tiszta alkohol is,csak jó csatakosan kell dolgozni mert a gyors párolgásból kifolyólag a feloldott festék hamar vissza szárad a felületre. Enameleknél más a tészta.Ott a hosszas beáztatás segít,viszont durvák az alkalmazható anyagok is.Én a mellékelt cuccal mindíg 100% eredményt értem el,csak óvatosan kell bánni vele.Jól szellőztetni és védőkesztyűt kötelezően használni ! A kabint is meg lehet menteni,csak trükközni kell hol érje a víz a felületet.Elforgatni jobbra,balra,itt-ott megtámasztani a makettet,stb. Annyi hátránya van hogy kissé bemattítja a műanyagot.De gondolom új festékréteg felvitele előtt úgyis kap egy friss alapozást. | |||||
| Vadász | Adatlap | 647540 | 2018. augusztus 2. 07:00 | ![]() | |
|
Denaturált szeszt próbáltad már? | |||||
| sanyi | Adatlap | 647536 | 2018. augusztus 1. 22:16 | ![]() | |
|
Sziasztok! Valaki írta, hogy Domestost és zsíroldót használ festékeltávolításra. Megírná valaki ezt a fajta technológiát? Van pár gépem ,amiknek a festése tragikusra sikerült, de a kabint nem szeretném veszni hagyni, mert pl. egy EE Canberra belsejét újrafesteni még Krújz Tamásnak is missünimpásszibűl lenne a köbön... :) Köszi előre! | |||||
| tyimosenko | Adatlap | 647520 | 2018. augusztus 1. 18:06 | ![]() | |
|
Szia Sándor! Szuper, köszönöm szépen az információkat! Megnéztem az Uhu makettemet és észrevettem, hogy a Fug220 Master Model antenna készlet van meg hozzá. Tehát "gombhoz a kabátot" helyzetben vagyok, olyan gépet kellene építenem, amiben ilyen radar volt. Ahogy láttam a G9+DB pont ilyen példány. Meg tudnád ezt erősíteni légy szíves? A készlettel kapcsolatban találtam egy bosszantó problémát. A légcsavartollak rossz formájúak. Sajnos nincs hozzá feljavító szett a piacon, házilag meg nagyon pepecselős lenne a javítás. Utánanéztem a Ferguson-könyvnek. Azt írják, hogy tényleg a legjobb He219 referencia, azonban inkább az eddigi irodalmak korrigálására koncentrál, tehát nem ideális "belépő" szakirodalomnak. Ha ez tényleg így van, szerinted melyik a legjobb általános Uhu szakanyag (részletfotókkal, részletrajzokkal, hiteles többnézetikkel)? A nagy orrfutóműves makett okozhat majd problémát. Legalább 100 g ólom kellene az orrába. Ha oda nem fér, a súlypont felé haladva még sokkal több. Megvan hozzá az eduard gyanta futómű szett, ami elvileg masszívabb, mint a fröccsöntött, de a bekötési pontokon kellhet majd a komolyabb csapolás. Ugyanez lesz a gondom az 1:32-es Me-262-vel. A "piros 12"-es G-10 festése nagyon izgalmas. Igazi színkavalkád! Újraolvastam a Kormos-cikket a Komet építésekről. Sajnos az 54-es megépítéséhez a régi Dragon öntvényen komoly műtétet kellene elvégezni a kabin mögötti ablakok átalakításával. Ezért ugrik sajnos ez a példány nálam. Köszönöm a segítséget! Üdv | |||||
| J_K | Adatlap | 647507 | 2018. július 31. 19:54 | ![]() | |
|
Szia! Igazából különösebb beavatkozásra nincs szükség. Szép feladat a '32-es Uhu! Én is tervezem megépíteni a DV+DI-t '32-ben. A többi típusról: A "Piros 12" standard Diana-gyártású G-10/U4. Alsó szárny natúrfém/(standard)76, felső felületek 76/(világos)75, és a korábban 83-nak hívott sötétzöld. A svanc 81/"83" 76-os felülfoltozással. Az "54"-es Kometet Kormos Peti alaposan körbejárta,nyugodtan használd referenciának. (A 76 "normál" árnyalatú a gépen). A "fehér 18"-ra és a Me 262-re még visszatérek. FS | |||||
| Vadász | Adatlap | 647467 | 2018. július 31. 07:15 | ![]() | |
| parahybana | Adatlap | 647462 | 2018. július 30. 22:48 | ![]() | |
|
Köszönöm :-) | |||||
| tyimosenko | Adatlap | 647451 | 2018. július 30. 20:13 | ![]() | |
|
Szia Sándor! Köszönöm szépen az infót! A revell 1:32es "A-5/A-2 late" makett van meg. Jelentős beavatkozás szükséges ennél a makettnél az ominózus példány előállításához véléményed szerint? Egyenlőre még nem kutattam a témában, semmi adatom nincs. A jelzésszínt nagyon sajnálom. Az a kék szín rendkívül jól mutatott volna a gépen.. Köszönöm, üdv | |||||
| J_K | Adatlap | 647449 | 2018. július 30. 18:45 | ![]() | |
|
Szia! A háború végén néhány Uhu-t "lesötétítettek" a könnyebb földi álcázás miatt. Az általam épített gép ilyen volt. A standard az alul 76, felül 75, 76-al visszafújva -néha szinte rácsmintának látszik. (Persze voltak még az alul fekete festésű kapott gépek -összesen 45 Uhu, meghatározott szériákból.) Megnyugtatlak, kis gyakorlással viszonylag könnyen megvalósítható a 75 alapra történő 76-os "kukacozás".Az eredmény szerintem élethűbb és jobb, mint a 76 alapra 75-ös foltozással. A "kék DB"-ről viszont rossz híreim vannak. R. Francis Ferguson: The Heinkel He 219 A Research Paper (3rd Edition) (Wing Leader, 2012) c.kitűnő könyve -szerintem a legfontosabb Uhu-referencia- alapján a gép Wienna-Schwechat-ban készült, és A-2 volt, nem A-5. Szintén Ferguson szerint a jelzés G9+ (zöld)D (fekete)B. Szerintem is ez lehet a pontos jelzés. A "D" és "B" között van tonális eltérés. A gép az I./NJG 1 Stab-jához tartozott (zöld jelzőszín). Az ezredtörzs használta a kék színt. Ugyanakkor tény, hogy a FF-fotókon nagyon sötétnek látszik a "D". FS | |||||
| tyimosenko | Adatlap | 647439 | 2018. július 30. 09:58 | ![]() | |
|
Köszönöm a leírást a festékekről! Sándor, ez a festés csak erre a He 219 példányra érvényes? Eddig csak a standard mintával találkoztam. Alul 76, felül 75, majd "rácsosan" visszafújva 76-tal. Utóbbit 76-ra 75 "márványos" foltozás fújásával tervezem megjeleníteni a "kék DB"-n. Sötétre a világossal csíkozni borzasztó kockázatos lenne érzésem szerint... | |||||
| tyimosenko | Adatlap | 647438 | 2018. július 30. 09:48 | ![]() | |
|
Köszönöm Vadász! Egyszerre jó hír ez és rossz. Jó hír, hogy van jobb festék, mint a Mr Color. És számomra rossz, mert nemrég építettem fel a Mr Color festékbázisomat... A Dorán a késői formulás RLM 76 van a törzs oldalán/szárnyon? | |||||
| Vadász | Adatlap | 647433 | 2018. július 29. 22:29 | ![]() | |
|
Rendelhető a gyártó saját oldaláról mrpaint.sk/farby Valamint a nagyobb rendezvényeken mindig ott vannak.: Pozsony,Prága,Brno,Móvár | |||||
| parahybana | Adatlap | 647430 | 2018. július 29. 20:44 | ![]() | |
|
Sziasztok! Kíváncsivá lettem :-) Honnan szerezhető be ez a Mr. Paint festék? | |||||
| Zoli | Adatlap | 647424 | 2018. július 29. 17:59 | ![]() | |
|
Szia, Köszönöm a további segítséget! Egyelőre használom a Gunze színeit, aztán majd kipróbálom az akril Mr.Paint akril festékeket is. z | |||||
| Sokol | Adatlap | 647419 | 2018. július 29. 17:15 | ![]() | |
|
A RAL7033 zementgrau az NVA fémvédő színe (ez a szürkébb amit 1991-ig használtak fel). Rengeteg IFA szaladgál nálunk is ezzel a festéssel, nem nehéz élőben megnézni. A géppark egyesítésekor számtalan kép készült, ahhol egymás mellet látható fotón az új mintájú RAL6003-mal és a régi RAl6011-el. Ráadásul a javítófestékeket még a lövészpáncélosok alvázán is felhasználták évekkel később. | |||||
| J_K | Adatlap | 647413 | 2018. július 29. 12:32 | ![]() | |
|
...és ez is MR Paint. Bármit meg lehet oldani vele. A képek minőségéért elnézést, ez egy megbízásból készült makett volt, "rendes" fotókat nem készítettem róla. Az első képen a "standard" éjszakai kamuflázs festése: alul 76, felül 75, majd 76-al visszafújva (ez adja a foltos hatást). Az eredeti gépeket is így festették. A második-harmadik képen a "kukacozás" a standard kamuflázsra. A negyedik az összkép. | |||||
| Vadász | Adatlap | 647412 | 2018. július 29. 11:47 | ![]() | |
| Vadász | Adatlap | 647411 | 2018. július 29. 11:40 | ![]() | |
|
Szint úgy Mr.Paint | |||||
| J_K | Adatlap | 647410 | 2018. július 29. 10:53 | ![]() | |
|
Szia! Az MR Paint most kezdte kiadni az akrilokat. Nekem nincs belőle, kipróbálni sem tudtam, így nem tudok válaszolni. Pisztolytakarításra a következő módszer használom: -a szín után pár csepp saját hígítóval átfújom a pisztolyt -saját hígító után pár csepp körömlakk-lemosóval átfújom a pisztolyt -szétszedés, körömlakk-lemosóval takarítás FS | |||||
| Zoli | Adatlap | 647409 | 2018. július 29. 10:40 | ![]() | |
|
Mindkét makett gyönyörű és a színek is tetszenek rajta. A Mr. Paint festékből is van vizes kivitel, illetve ha igen, hígítható a Gunze Mr. Color hígítóval (esetleg desztillált vízzel) vagy csak a sajátjával? Ja és a pisztolyból mivel lehet kimosni, a denaturált szesz azt is viszi? z | |||||
| Zoli | Adatlap | 647408 | 2018. július 29. 10:36 | ![]() | |
|
Szia, Nagyon köszönöm, és az újabb információt is! Így már könnyebben boldogulok majd, de azért szívesen megnézném élőben is a mintákat. z | |||||
| J_K | Adatlap | 647407 | 2018. július 29. 10:31 | ![]() | |
|
Szia! Mielőtt a gépeknek nekikezdenénk, néhány szóban a makettfestékekről és a "scale effectről". Szerintem a legfinomabb pigmentje még mindig az Xtracolor-nak van. MPG-alapú, tehát a színhelyessége is jó (persze az MPG-hez hasonlóan a 82-"83" számozást cseréli). Előnye, hogy tükörfényesre szárad, nem igényel külön lakkozást a matrica előtt. Hátrányai: nehezen beszerezhető, büdös, de legfőképp: nagyon lassan szárad -minimum 24 óráig. Addig pedig, ha nem zártan szárítjuk, minden szöszt és porszemet összeszed. Ezért nem használom már. Gunze Mr Colour: büdös, de nagyon jó festék. A színhelyessége nem tökéletes néhány árnyalatnál, de egy kis keveréssel könnyen módosítható, javítható. Gyorsan és kőkeményre szárad. Most is használom. MR Paint: finomabb, mint a Mr Colour. A színhelyessége nem rosszabb. mint a Gunze-festéké. Gyorsan és kőkeményre szárad. Az utolsó két makettemet ezzel festettem. 76 a gyakorlatban. A MPG a "scale effect" imitálására a következő receptet ajánlja: a méretarány felének megfelelő százalékban világosítsunk. (72-ben tehát kb. 36 százalékkal, '48-ban 24-el, stb.) Nyilván ez nem merev szabály, és ha a világosítás véletlenül 40 százalék a 36 helyett, attól nem dől össze a világ. A gyakorlatban én a világosításhoz soha nem használok tiszta fehéret, csak "off-white"-ot. Abban eleve van egy kicsi szürke is, és valahogy stabilabbnak érzem a kevert színt, mintha tiszta fehéret használnék. Az első fotón egy Mr Colour-al, a másodikon egy MR Paint-el festett Messer. FS | |||||
| J_K | Adatlap | 647405 | 2018. július 29. 09:28 | ![]() | |
|
Szia! Tegnap nem jött össze, de ma küldöm. Az első kettőn a MPG mintái. A harmadik egy sima RAL-kártya. Michael Ullmann szerint az új számozású (jelenleg használt) RAL-rendszerben a Farbton 63 a RAL 7033-nak felel meg. FS | |||||
| Vadász | Adatlap | 647402 | 2018. július 29. 00:03 | ![]() | |
|
Van, és jobb a színpalettája. | |||||
| tyimosenko | Adatlap | 647392 | 2018. július 28. 14:53 | ![]() | |
|
Szia Vadász! Igen, büdös és nagyon agresszív vegyszer is sajnos, de tudtommal a legjobb minőségű, legfinomabb pigmentszerkezetű festék a Mr Color. Csodálkoztam, amikor láttam, hogy átálltál a Mr Paintre. Van olyan jó mint a Gunze? Köszönöm, üdv | |||||
| Vadász | Adatlap | 647367 | 2018. július 28. 06:35 | ![]() | |
|
Látom, hogy Mr. Color festékeket használsz, amik nem éppen liliom illatúak. Ezek szerint a szag nem probléma. Miért nem próbálod ki a Mr. Paint termékeit? | |||||
| tyimosenko | Adatlap | 647364 | 2018. július 27. 22:52 | ![]() | |
|
Köszönöm szépen a világos leírást! Az építendő makettek: He 219: a kék "DB" jelű. Me 163: 2db lesz, a Jg400 fehér 18as és valószínűleg a fehér 54es. Utóbbi példányról készült Kormos Péter-cikk fotóin is, a ProModell 2009/4-ben, a nagyon világos "alig kék" 76-os szín van (messzi árnyalat a Mr Color 76-tól). Magyar G-10: a piros 12. Me 262 b1a/u1: a 12-es. Ez egy nagyon kedves gép számomra, így két példányban fogom építeni két méretarányban. Részletezném is most kicsit. Ezt a gépet már megépítettem 1:72ben, tettem is fel fotót róla a "Mi készül éppen" rovatban, 2017. július 16-án, a topik 11. oldalán. A Mr Color RLM 76 festékbe 50% fehéret tettem világosításként, de szerintem még mindíg nagyon sötét és túl kék. Az akkori netes infóim alapján a kamó 76/75 felül, alul 22, szárnyon 71. Azóta beszereztem a HTmodel speciál me 262 könyvet, amiben van egy oldalnézeti a 12-esről, felül a törzsön 76 alapon a szürke mellett zöld aprófoltozással. Revell összeállítási rajz szerint: alul 22, felül 76/74, szárnyak 81/82. Szerinted milyen lehetett ennek a gépnek a legvalószínűbb kamuflázsa? A 76-os szín festésére tett újabb kísérletemet is feltettem a "Mi készül éppen" rovatba, 2. oldal 2018. május 24-én. A Reichenberghez már 1:1 arányban kevertem fehéret a Mr Color RLM 76-hoz. Ez még mindig sötétnek hatott a nagyobb méretarány ellenére, a lakk fakító hatása tette számomra elfogadhatóvá. Persze ettől még lehet simán rossz. Véleményed szerint mi lehet a jó recept a 76 fenti repülőkön is alkalmazott változatai előállításához Mr Color "környezetben"? Köszönöm szépen a segítséget! Üdv Marci | |||||
| tyimosenko | Adatlap | 647363 | 2018. július 27. 22:48 | ![]() | |
|
Szia Sándor! Igen, türelemmel ki lehet fogni jó áron is szakkönyvet. Nálam 100 euró körüli a határ, amennyit adnék, adtam szakirodalomért. A 100 eurós alkalmi vételhez is sok évet kellett várnom az amúgy 400-500 euró körüli piaci értékű hadtörténeti könyv esetében.. | |||||
| tyimosenko | Adatlap | 647362 | 2018. július 27. 22:20 | ![]() | |
|
Szia Sándor! Igen, türelemmel ki lehet fogni jó áron is szakkönyvet. Nálam 100 euró körüli a határ, amennyit adnék, adtam szakirodalomért. A 100 eurós alkalmi vételhez is sok évet kellett várnom az amúgy 400-500 euró körüli piaci értékű hadtörténeti könyv esetében.. | |||||
| tyimosenko | Adatlap | 647361 | 2018. július 27. 22:16 | ![]() | |
|
| J_K | Adatlap | 647353 | 2018. július 27. 19:11 | ![]() | |
|
A Farbton 76 Néhány szót írnom kell -nagyon leegyszerűsített összefoglaló keretében- a német repülőfestékekről, hogy érthető legyen, miért van ugyanannak a színnek több árnyalata még "normál" viszonyok között is. 1, Ne felejtsük el, hogy a repülőfestékeknek (most csak a külső kamuflázs-színekkel foglalkozunk) különböző mechanikai és kémiai feltételeknek kellett megfelelniük. Pl: -könnyű fajlagos súly (nem mindegy, hány kg. festéket cipel "felesleges súlyként" a gép) -jó fedőképesség (lehetőleg egy rétegben) -kopásállóság -vegyianyagoknak való ellenállás (pl. olaj, üzemanyag, stb.) -mechanikai hatásoknak való ellenállás (nagy sebességnél vagy nagy terhelésnél se váljon le) -jó hőtűrő képesség (nyáron a napon +50 fok fölé is melegedhet a felület, 10000 m-en pedig -50 fok alatt is lehet) -jó felületi minőség -színmegtartás, st., stb., stb. 2, A német repülőfestékeket minimum másfél éven keresztül tesztelték, mielőtt a Technische Amt bevizsgálta, és engedélyezte a használatukat. (Ebben természetesen a tartóssági és csapattesztek is benne szerepelnek) 3, A TA engedélyes festékek közül a repülőgépgyárak szabadon dönthettek, hogy kitől, melyik festékgyártól rendelik meg az előírt színeket. (Általában minden repülőgépgyárnak voltak "bejáratott" beszállítói. 4,A Luftwaffe, az RLM, vagy a TA soha nem írta elő, hogy a különböző gyárak milyen összetétellel, milyen alapanyagokból, milyen receptúra alapján keverik ki a festékeket. A különböző festékgyárak így különböző úton jutottak hasonló, a TA tűréshatárán belüli,de nem teljesen azonos tónusú festékekhez. 5, A festékgyárak a háború alatt is folyamatosan fejlesztettek, receptúrájuk változott azonos színeknél. 6, A háború második felében egyes alapanyagok átmeneti-, vagy tartós hiánya szintén az összetétel változásához vezetett. Összefoglalva: az RLM adott ki hivatalos színatlaszokat (legalábbis 1941-ig), ám a különböző festékgyárak termékei a hivatalos színektől kis mértékben eltérhettek. Ezt az LDv 521/1 hivatalosan is tartalmazta! 1944-ig a 76 -a kisebb nagyobb tonális eltérésektől eltekintve- egy világos kékesszürke árnyalat volt. 1944 második felétől kezdve, viszont jelentős szórást mutat. A gépek egy részén maradt az eredeti standard. A roncstelepeken (1945-46-ban készült) színes fotókon jól kivehető egy nagyon világos kékes árnyalat, mely a szakirodalomban helyenként "weissblau" megkülönböztetéssel szerepel. És jöttek a "pancsolt" árnyalatok, melyek egy részét a soha nem létező "RLM 84"-nek jelöltek korábban. Ezek között szürke, szürkéskék, zöldes (az angol "Sky"-hoz hasonló), kissé sárgás árnyalat is volt. Az MPG 4 ilyet is bemutat, Ullmann magánkiadásai kettő-kettőt, a Model Art könyvek hármat. Az egyetlen eredeti festéssel megmaradt Bf 109 G-6-on (WNr 163 824), melyet többször újjá- és átépítettek 3 különböző árnyalat is van... Az általad építeni kívánt típusokon standard, és háború végi "pancsolt" színek is előfordulhatnak. Ha megadod, melyik gépeket szeretnéd megépíteni, akkor megpróbálok segíteni. FS | |||||
| Zoli | Adatlap | 647347 | 2018. július 27. 18:08 | ![]() | |
|
Szia, Semmi gond, már az is nagy segítség lesz, előre is köszönöm! z | |||||
| J_K | Adatlap | 647346 | 2018. július 27. 18:00 | ![]() | |
|
Szia! Holnap természetes fénynél, fényképezőgéppel készítek képet. De szólok előre: ez maximum viszonyításra lesz jó, nem referenciaként. FS | |||||
| Zoli | Adatlap | 647313 | 2018. július 26. 20:21 | ![]() | |
|
Szia, Nagyon kössz! RAL 7004 árnyalatú RLM 63 mintáról is tudnál feltenni képet? z | |||||
| J_K | Adatlap | 647308 | 2018. július 26. 19:41 | ![]() | |
|
Bocsánat, a képek lemaradtak! FS | |||||
| J_K | Adatlap | 647307 | 2018. július 26. 19:37 | ![]() | |
|
Sziasztok! Festékminták, 2. rész. Az 1973-as első kiadás után a Hitchcock-féle minták 1977-ben bukkantak fel újra, a Smith & Gallaspy által jegyzett Luftwaffe Colors Vol. 3 mellékleteként (1. kép) A különbség: bár a minták azonosak, egy segédlapon az eltelt időben végzett kutatások pontosításait, színmeghatározásait is mellékelték. Az eredeti Hitchcock-könyvvel ellentétben a színmintákat tartalmazó lap különálló, kivehető. (2. kép) A "Luftwaffe Colors" 3 kötetes sorozat önmagában is érdekes. Ez a Monogram kiadványa volt -de igazából szó szerinti átvétele a Kookaburra "Luftwaffe Camouflage & Markings" 3 kötetének. Utóbbival mindenképpen érdemes foglalkozni, mert később két újabb könyvvel bővült. Esetünkben az 1979-ben megjelent "sárga könyv" az érdekes. (3. kép). Itt mellékelték az első igazán használható, pontosnak nevezhető színmintát, melynek hátterét a mű részletesen taglalja. (4. kép). A Monogram ezt nem vette át. Helyette 1980-ban publikálta az a munkát, amely a mai napig a téma "szent könyve".(5-7. kép). Sem előtte, sem azóta nem jelent meg ennyi kitűnő minőségű, nagy méretű színminta egyetlen műben! Minden alapszín, minden, a roncsokon talált színvariáció mellet még a "scale effect"-et is bemutatják. Ha egyetlen könyvet kellene ajánlanom a téma iránt érdeklődőknek, akkor az a MPG lenne.Nem hiba nélkül való természetesen (még a színek számozásánál is van tévedés), de a minták magukért beszélnek! FS | |||||
| Alg | Adatlap | 647297 | 2018. július 26. 13:37 | ![]() | |
|
Sziasztok, Az iOS-es iModelKit appot használja valaki festékkeverésre? Mik a tapasztalatok vele? | |||||
| Zoli | Adatlap | 647294 | 2018. július 26. 11:07 | ![]() | |
|
Szia, Az a probléma, hogy szinte minden ország gépeinek minden színét pontosan be kellene azonosítani, legalábbis a többség szerintem több témában is érdekelt. A német mellett az olasz, francia, orosz, japán stb színekre is szükség lenne, de én már annak is nagyon örülnék, ha a főbb német színeket (RLM 02, 74/75/76, 70/71/65, 79/80/?, 81/82/78? stb) meg lehetne határozni. z | |||||
| <<< Vissza | Tovább >>> |
| 1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |