<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
Da_ni | Adatlap | 718877 | 2024. január 16. 22:30 | ![]() | |
Bandika | Adatlap | 718858 | 2024. január 16. 20:03 | ![]() | |
www.missing-lynx.com/reviews/other/ammoamigatom20705reviewbg_1.html Kíváncsi leszek mennyire hajlamos a tűre száradni. Igazából ha sikerülne a vizes akriloknak ezt a kellemetlen tulajdonságát kiküszöbölni, senki sem büdösítene a lacquer festékekkel. | |||||
slowmotion | Adatlap | 718831 | 2024. január 16. 13:18 | ![]() | |
A LEGO ABS-ből csinál mindent is. en.wikipedia.org/wiki/Lego Viszont erről meg az jut az eszembe, hogy a Tamiyának van ABS ragasztója, vagyis akkor a LEGO készletekhez elsősegély gyanánt lehet, hogy rendszeresíteni kéne? | |||||
tyimosenko | Adatlap | 718830 | 2024. január 16. 12:39 | ![]() | |
A repuloket is idonkent szeretik gumikerekekkel kiadni. Pl a Trumpeternel 1:32 es nagyobb leptekben szerintem az osszes repulo gumikerekes. | |||||
Freddy | Adatlap | 718823 | 2024. január 16. 11:32 | ![]() | |
A gumikerék azért kell, hogy tudjon a makett/modell gurulni, merev, nem tapadó anyagú kerékkel sokkal rosszabbul gurul akkor is, ha a kerekek amúgy forognak. Az, természetesen, igaz, hogy 2024-ben már az úri közönség, legalábbis a hangadó része, nem gurulást, hanem ,,statikus" élethűséget (=lapuló kereket) vár :) Vicces fun fact a témában: a világ legnagyobb gumiabroncs-termelőjét úgy hívják, hogy Lego :) Tényleg, ők vajon milyen műanyagot használnak a felnikhez? Azt nem eszi meg a gumi. | |||||
tyimosenko | Adatlap | 718764 | 2024. január 15. 15:27 | ![]() | |
Vinil versus jo megoldas. Szerintem ez egy olyan anakronisztikus maradvanya a kerekes jarmumakett-gyartasnak, amit legalabb felig a kereslet indokol. Sokan ezt szoktak meg a 70es, 80as evekben, amikor ez realisztikus megoldasnak tunt vagy siman hozzaszoktak az egyszerusegehez. Nemreg osszeraktam az italeri 1:24es Willys jeepet, asszem 1984 koruli ontveny, ahhoz mindket opcio jar,vinil es muanyag. Mivel siettem vele hataridore, a vinilt raktam fel en is.. Probaltam vastagon alapozni, de a szoros illeszkedes leszedte a nagyjat felpattintaskor termeszetesen.. Eltettem azert a muanyagot is.. | |||||
Ste | Adatlap | 718762 | 2024. január 15. 15:07 | ![]() | |
Vinyl versus sztirol: Sziasztok! Szűcs Laci az automakettől sajnos nem válaszolt (közel egy hét elteltével, email-re) a saját szélesebb körű tapasztalataikról. Ha valakinek van lehetősége az autós szakágat megkérdezni a jógyakorlatokról, hasznos lenne. Mekett: Jól értem, hogy maketten lévő vinyl gumiabroncs használati, természetest utánzó lapulására kérdezel rá, ami indokolhatná a gyártók általi alkalmazását? Valszeg nem emiatt alkalmazzák, hanem csak gyártástechnológiai szempontok miatt. Enélkül nem tudnák kivenni a présgépből, túl kemény lenne hozzá. Szerény, érzelmektől sem mentes véleményem: halál a THF-re! Halál a vinyl gumikra! :) :/ Ha úgy értenék a MOI 3D-hez, Mint Arláth Zsolti mostanára, szakmányban készíteném a gumiköpeny-3D modelleket... :D Ste | |||||
sárkányos | Adatlap | 718724 | 2024. január 14. 18:59 | ![]() | |
Caola aceton mentes körömlakk lemosó. | |||||
Bandika | Adatlap | 718723 | 2024. január 14. 18:52 | ![]() | |
Körömlakklemosó, izopropil alkohol: tamiya akril, mr. hobby aqueous, AK real color Ablakmosó folyadék: AK 3rd Gen és Vallejo | |||||
Kusztovszky | Adatlap | 718721 | 2024. január 14. 18:38 | ![]() | |
Üdv! Ki milyen alternatív és olcsóbb anyaggal mossa a pisztolyt? Használom a valeyo félét meg isana aceton mentes körömlakk lemosót. | |||||
blanesz | Adatlap | 718690 | 2024. január 13. 20:32 | ![]() | |
Sziasztok! Bandika és borisz! Köszönöm az infókat! | |||||
borisz | Adatlap | 718687 | 2024. január 13. 19:20 | ![]() | |
Szia! Ezen, és az előző oldalon is volt szó róla, a márkára keresve könnyen megtalálod, mit tud róla a kollektív tudat! | |||||
Bandika | Adatlap | 718686 | 2024. január 13. 19:13 | ![]() | |
Úgy értem a vizes akrilokat. | |||||
Bandika | Adatlap | 718685 | 2024. január 13. 19:12 | ![]() | |
Bandika | Adatlap | 718684 | 2024. január 13. 18:53 | ![]() | |
Nekem nincs Hataka festéken, szóval csak a partvonalról okoskodok. Amiket olvastam, hallottam róla azokat tudom megosztani: Kék: vizes akril, ecsethez (gondolom ez lassabban szárad) Piros: vizes akril szórópisztolyhoz Narancs: lacquer (hígító szagú), szórópisztolyhoz Lila: vizes akril, figurás színárnyalatok A vizes akril a saját hígítójával dolgozik együtt, a lacquerhez jó a sárga kupakos tamiya hígító és a Mr Color Thinner (sötétkék címkés). A vizes akril hajlamos rászáradni a tűre (bár ezt bármelyik vizes akril "stabilan" produkálja). A lacquer meg szimplán büdös. Amit előnyként látok, hogy egész jó festék szettek vannak. Britmodelernél szokták dicsérni. | |||||
blanesz | Adatlap | 718676 | 2024. január 13. 15:25 | ![]() | |
Sziasztok! A tapasztaltabb társaktól szeretném megtudni, hogy érdemes -e Hataka festék szettet vásárolni, és ha igen, akkor azt mivel tudom hígítani, pisztolyból kimosni. Előre is köszönöm! Örömteli makettezést kívánok mindenkinek! | |||||
Mekett | Adatlap | 718578 | 2024. január 11. 21:38 | ![]() | |
Teljesen komolyan kérdem: találkozott már valaki olyan, gumiból készült abronccsal, ami értelmezhető benyomódást produkált, és igazolta az alapanyag létjogosultságát? | |||||
KeyPi | Adatlap | 718574 | 2024. január 11. 21:22 | ![]() | |
Sziasztok! Utolsó mondásom a festés topikban PVC ügyben :) Szvsz. 2 dolog történhet. 1. nincs elég lágyító a vinil alkatrészben, és idő előtt szétreped. 2. túl sok lágyító van és rágyógyul a sztirolra. Azt gondolom a gyártók is ismerik ezt a problémát, és lehetőség szerint igyekeznek olyan arányt találni, ami a "leghosszabb" ideig stabil marad. Ezt persze beárazzák a termékbe. Az már filozófiai kérdés, hogy milyen élettartamot várunk el a "műanyagtól"? :) üdv. keypi | |||||
Block50 | Adatlap | 718516 | 2024. január 11. 12:56 | ![]() | |
Mindenképp, előre is köszi. Követem én is a témát, érintett vagyok benne | |||||
Ste | Adatlap | 718505 | 2024. január 11. 11:27 | ![]() | |
Sziasztok! Én közben írtam Szűcs Lacinak (automakett.hu), ha válaszol valami okossággal, itt megosztom. | |||||
Freddy | Adatlap | 718501 | 2024. január 11. 11:11 | ![]() | |
Nekem a régi kocsim kormánya kezdett el fogni/ragadni egy idő után, meg az ikeás serpenyőm nyele. Utóbbi pár éves volt. Ötlet: PVA ragasztóval való beecsetelés? Az tulajdonképpen egy műanyag fólia rajta. | |||||
Mekett | Adatlap | 718498 | 2024. január 11. 10:07 | ![]() | |
A lágyító-témához: A minap selejteztem és találtam egy csomag nejlonharisnyát. Bontatlan, napfény soha nem érte, talán még rendszerváltás előttiek. (Én meg már nem hordok ilyet, bankrabláshoz sem.) Úgy tört-porladt, valahol a sajtos tallér és az üveg között volt félúton. Az idő nagyon meg tudja változtatni a műanyagokat. | |||||
KeyPi | Adatlap | 718473 | 2024. január 10. 19:15 | ![]() | |
1-2 réteg méretre vágott alufólia nem árthat. Én a felnire rögzítettem CA ragasztóval, olyan vastagságban, hogy a köpeny ragasztás nélkül stabilan el tudjon rajta helyezkedni. Türelemjáték, sok próba - vagy gyanta, 3D, - bár ez utóbbival még nincsenek hosszútávú tapasztalatok, magam kissé szkeptikus vagyok, hogyan fog kinézni az idő múlásával. Üdv. keypi | |||||
Johnie | Adatlap | 718432 | 2024. január 9. 22:07 | ![]() | |
Na most én is "vakarózóba" estem... Építek egy Hobby Boss A10 Thunderbolt II makettet, és szintén gumiköpenyeket csomagoltak a dobozba. | |||||
Bandika | Adatlap | 718429 | 2024. január 9. 21:53 | ![]() | |
Igen, az autóipar is belefutott ebbe a csapdába. 2000-es évek környékén volt divat a kemény kocogós műanyagból készült gombokat azzal a bársonyos borítással bevonni. Pár év múlva mindegyik ragadni kezdett. Még régebben pedig az elektromos vezetékek pvc szigetelésénél jöttek a ragadós gondok. | |||||
repasibalint | Adatlap | 718425 | 2024. január 9. 21:26 | ![]() | |
Autó makettek építőjeként úgy érzem, engem ez a téma érintene eléggé erősen: viszont sosem találkoztam ilyen jelenséggel. Első autómakettem kb 15 éve épült, de semmi elváltozás nincs, pedig akkoriban a gyári krómot is meghagytam és pár autónál bizony festeni se festettem a felnit. | |||||
KeyPi | Adatlap | 718423 | 2024. január 9. 20:10 | ![]() | |
Sziasztok! Gondolom a megoldás a lágyító adagolása és milyensége. Szép példa pl. a céges esernyők markolata, ami 2-3 év után vagy hozzáragad a kezedhez, vagy nanoműanyagra hullik az első érintésre. | |||||
Bandika | Adatlap | 718421 | 2024. január 9. 19:49 | ![]() | |
Bandika | Adatlap | 718420 | 2024. január 9. 19:48 | ![]() | |
Szerintem ez valami archaikus megszokás a gyártók részéről azokból az időkből mikor még a makettek tologatós játékokként szolgáltak. A vákuum kemencét természetesen iróniának szántam. Most viccen kívül csak valami fém fólia lenne jó. Dekor rézfólia? Cukrászati aranyfólia? Szétnéztem az itthoni makettek között, van egy ~30 éve épített vinyl lánctalpas Tamiya Panther. Emlékeim szerint a szögletes üveges régi Tamiya enamel festékkel festve, nincs sehol látható reakció a futógörgőkön. Ezt a képet viszont most a neten találtam. Állítólag az AMT gyártó gumiabroncsa így beleolvadt a sztirol alkatrészbe pár hónap alatt. cs.finescale.com/fsm/modeling_subjects/f/2/p/91997/899668.aspx | |||||
Ste | Adatlap | 718416 | 2024. január 9. 19:00 | ![]() | |
u.i.: azért az b...a a csőrömet, hogy ha ez ennyire nyilvánvaló probléma, a gyártók miért erőltetik a vinil használatát... (sőt, sokszor a makett erényeként tüntetik fel , hogy vinil kerekeket adnak hozzá). Továbbá ha ez ennyire (nyilvánvalóan ismert?) probléma, és ezek szerint, valamint korábbi hitemmel és gyakorlatommal ellentétesen: egy lakkozás nem ad biztos védelmet, hogyan érheti el a makettező közösség a sztirollal kibékíthetetlen anyag gyártók általi használatának végleges mellőzését. | |||||
Ste | Adatlap | 718414 | 2024. január 9. 18:50 | ![]() | |
Sziasztok! Pista, Béla, köszönöm az alufólia ötletet, mivel 72-ben nem elterjedt a gyanta kerék (főleg nem ilyen széles makettválasztékhoz), és mivel úgy tűnik, sajnos nincs ismert bombabiztos megoldás más, így úgy látszik, marad ez. Szomorú. A francba... Bandika köszi, azért feldobtad a napomat a hevítéses eljárással eltávolítható THF-el, lehet alkalmazni fogom az eljárást néhány makettemen! :DDD ;) Ha az elmúlt évtizedben elkészült mintegy tucatnyi 72-es kerekes járművem (az aláfestés ellenére)(és mintegy három-négy tucat egyéb harcjárművem) szétnyekkennek, akkor meg garantáltan! Azokon próbálom ki, hogy a vákuumkemence kiűzi-e belőlük a gonoszt... :DDD Még szerencse, hogy ez nálam csak hobbi a hobbin belül, alapvetően repülős vagyok. Azért Béla, lehet hogy tanácsod szerint a kérdést még feldobom az autómakettezők körében, talán tudnak valami csodamódszerről... Ave: Ste | |||||
Zoli | Adatlap | 718409 | 2024. január 9. 15:48 | ![]() | |
Szia, Köszi szépen, Te is megerősítettél, hogy hagyjam azt a festéket, jobb a békesség... z | |||||
Bandika | Adatlap | 718382 | 2024. január 8. 19:36 | ![]() | |
journals.co.za/doi/pdf/10.10520/AJA03794350_554 Na, megvan! Így kell eltávolítani a PVC-ből. a THF-t: vákuumban hevíteni kell a PVC-t pár órán keresztül, a felületén kicsapódott THF-et izopropil alkohollal le lehet mosni. Már csak egy vákuumkemence kell! | |||||
Bandika | Adatlap | 718380 | 2024. január 8. 19:26 | ![]() | |
Nem vagyok kémikus, de itt arról van szó, hogy a PVC-ben (jelen esetben vinyl) alkalmazott lágyító idővel kifejti hatását a vele érintkező polisztirolra is. Az iparban ezt úgy kerülik el, hogy olyan lágyítót kevernek a PVC-be, ami nem szivárog ki belőle. (PVC szigetelésű villanyvezetékeknél jelentkezett régen probléma). Már adott, kész anyagoknál nincs rá utólagos megoldás. A PVC-ből folyamatosan szivárog a lágyító. Még a lakkozás sem igazi megoldás, mert a poliuretán lakkal is reakcióba lép a lágyító. Még a maszkoló folyadékban a latex sem bírja a PVC lágyítóját. Úgy tudom, ez a bűnös, ez jön ki a kerékből (meg egy csomó egyéb PVC használati tárgyból) en.wikipedia.org/wiki/Tetrahydrofuran | |||||
Cs.Béla | Adatlap | 718326 | 2024. január 8. 10:51 | ![]() | |
Vadásznak teljesen igaza van, sajnos az utángyártott az üdvözítő megoldás. Az alufólia nem volt rossz korábban. Most viszont olyan passzentos gumikat adnak, hogy sokszor naturban is nehéz ráhúzni a felnire, nemhogy közéjük tenni valamit. Én alapozóval próbálkoznék mindkét felületen. Persze akkor is ledörzsölődhet egy minimális mennyiség a "párosításkor", de talán megoldás lehet. Érdemes lenne kimondottan automakettezéssel foglalkozók véleményét kérni egyéb fórumon, nekik lényegesen nagyobb a rálátásuk, mint pl. nekem repülősként. | |||||
Vadász | Adatlap | 718321 | 2024. január 8. 09:48 | ![]() | |
Az egyetlen megoldás az alufólia a két alkatrész közötti illeszkedő felületekre. Nem véletlenűl van piaca az utángyártott alkatrészeknek. | |||||
Ste | Adatlap | 718320 | 2024. január 8. 09:39 | ![]() | |
Szervusztok Kollégák! Némileg elbizonytalanodtam, hadd kérdezzek rá tehát, biztosan van közöttetek olyan, aki a vegyi hátterét is ismeri, és megbízható(!) választ tud adni: Mivel kell/lehet a vinil alkatrészeket, pl. kereket, lánctalpat alapozni és festeni ahhoz, hogy garantáltan ne támadja meg a festett sztirol felnit évek, évtizedek alatt se. Azaz a két anyag, felület között megbízható elhatároló réteget képez úgy, hogy közben még a makettező elvárásoknak is megfelel. A kérdés oka: két 72-es járgány száradt már háromnegyed éve a festődobozban, és az egyik észter-bázisú (MRP) festékkel festett vinil kerék hozzáért egy másik, szintén MRP-vel festett sztirol alkatrészhez, és bizony belemart. Tehát az MRP nem szeparálta el őket egymástól. Előre is köszönöm a hozzáértő javaslatokat. Ste | |||||
Nagyzo | Adatlap | 718316 | 2024. január 8. 08:30 | ![]() | |
Nem nagyon érdemes, mert a gyártó szerint a saját hígítója egyben "aktiválja" is a festéket, jelentsen bármit is ez. Én anno kísérletezésképpen próbáltam vízzel és egyéb gyártó hígítójával, de sose lett olyan, mint a sajátjával. | |||||
borisz | Adatlap | 718308 | 2024. január 8. 00:13 | ![]() | |
Leveling Thinerrel próbáltad? Az Iskrán a szürke Humbrol enamel Leveling Thinerrel hígítva. Persze, ha nem most akarsz kísérletiezni, az is teljesen rendben van. | |||||
Zoli | Adatlap | 718276 | 2024. január 7. 17:42 | ![]() | |
Köszi szépen! Én mindent csak a sajátjával, de ehhez hígítót nem kaptam, szerintem kihagyom... z | |||||
Bandika | Adatlap | 718271 | 2024. január 7. 17:01 | ![]() | |
A Mr.Hobby világoskék címkésben alkohol van, esélyes, hogy túrós lesz tőle a festék. A vizes akrilokat alapvetően vízzel lehet hígítani, de csak egy bizonyos fokig, mert ha nagyon megnő a víz aránya a keverékben, akkor cseppekben összeállni a maketten. Víz helyett én AK hígítót használok. | |||||
Zoli | Adatlap | 718251 | 2024. január 7. 11:07 | ![]() | |
Sziasztok, Mission Models festéket a sajátján kívül lehet mással (Gunze stb) hígítani? z | |||||
Zoli | Adatlap | 717826 | 2024. január 1. 22:06 | ![]() | |
Bandika | Adatlap | 717813 | 2024. január 1. 19:55 | ![]() | |
Ezekkel lehet a real colors festékeket hígítani: RC702 Real Colors Thinner Tamiya Lacquer Thinner Mr.Hobby Mr.Color Thinner Mr.Hobby Mr.Color Leveling Thinner | |||||
pmheros | Adatlap | 717812 | 2024. január 1. 19:24 | ![]() | |
A képeden látható Real Colors feliratú hígító a számodara megfelelő. (A linkeden lévő a 3rd Gen Acrlylic kategóriához való) | |||||
sys | Adatlap | 717811 | 2024. január 1. 19:11 | ![]() | |
Pontosítom a kérdést, a linkelt vagy a képen látható a jó? dreamkit.hu/ACRYLIC-THINNER-100-ML-3S-Generacion | |||||
pmheros | Adatlap | 717809 | 2024. január 1. 18:57 | ![]() | |
Üdv! Ha a saját gyári Real Colors hígítót használod, akkor nem kell tartanod attól, hogy belefutsz első szériás Real Colors festékbe. (A korai festékek a Gunze H sorozat hígítójával működtek jól, míg az összes utána gyártásba kerülő Real Colors festék ugyanattól a Gunze H sorozathoz való hígítótól már összecsomosodott, összeugrott.) Üdv.: pmheros | |||||
rod666 | Adatlap | 717808 | 2024. január 1. 18:52 | ![]() | |
A sajátját, leginkább... De úgy emlékszem, hogy a kék Gunze jó hozzá. | |||||
borisz | Adatlap | 717804 | 2024. január 1. 18:34 | ![]() | |
Mikor előbb? | |||||
sys | Adatlap | 717801 | 2024. január 1. 18:07 | ![]() | |
Sziasztok! Eddig Gunze H-sorozatú festékeket használtam. de most kipróbálnám az AK Real Colors festékeit és egy kicsit megkavartam magam. Ehhez a festékcsaládhoz melyik hígítót használjam? |
<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
Most fogom majd kipróbálni a Vallejo festékeket, és olyan kérdésem lenne, hogy ehhez a német harcjármű homoksárga-szerűséghez (Trumpeter 07211 Brummbär készül majd) melyik Vallejo festék áll a legközelebb? 70912 Tan Yellow?