<<< Vissza |
Muzzy | Adatlap | 127187 | 2006. október 4. 11:02 | ||
Zag | Adatlap | 127186 | 2006. október 4. 09:32 | ||
Sziasztok! Meg tudjátok-e mondani, van-e arra lehetőség, hogy régi (10 éves) Tamiya autómakettekhez új matricákat szerezzek, mert a régiek sajnos besárgultak? Köszi Zag | |||||
Kalóz | Adatlap | 127185 | 2006. szeptember 15. 20:40 | ||
Zag! A Humbrol Decal Fix-e nem matrica lágyító, hanem matrica ragasztó!!! A matrtica alá kell kenni, az enyvet helyettesíti, a matrica anyaga nem reagál rá. A Nebuló papírragasztó legalább olyan jó, és 200 Ft-ért a többszörösét kapod. Én megszívtam vele, nem ajánlom (nem azért mert rossz, hanem mert drága. Ha tényleg lágyító vagy feszítő lenne, megérné, de így nem). Kalóz | |||||
Akos | Adatlap | 127184 | 2006. szeptember 15. 18:44 | ||
Zag! A Humbrol semmire sem jó, egyetlen tulajdonsága, hogy fehér kicsapódással "színezi" a matricát, ha nem törlöd le. | |||||
xcraft | Adatlap | 127183 | 2006. szeptember 15. 18:38 | ||
Hello! Szerintem is a Gunze MR Mark Softer a legjobb matricázófolyadék, de vigyázzatok vele, pld Propagteam matricán nekem feloldotta a sötékéket! Nem kell sok belőle, és a jó minőségű, vékony matricákhoz nem is feltétlenül indokolt használni. X. | |||||
Minas | Adatlap | 127182 | 2006. szeptember 15. 17:47 | ||
Zag | Adatlap | 127181 | 2006. szeptember 15. 14:09 | ||
Tévedtem, találtam Mr. Mark Softer-t, a Pro-Start Modell-nél, de előtte az összes "nagyobb" boltot végighívtam, és sehol semmi, de a lényeg, hogy csak be tudom szerezni. :) Zag | |||||
Zag | Adatlap | 127180 | 2006. szeptember 15. 13:59 | ||
Sziasztok! Sehol sem lehet kapni Budapesten Mr. Mark Softer-t. Viszont találtam Humbrol Decal Fix-et, ami szintén egy komponensű matricalágyító. Erről mi a véleményetek, tapasztalatotok? Köszi Zag | |||||
Kalóz | Adatlap | 127179 | 2006. szeptember 14. 20:07 | ||
A matt lakk alá ajánlatos egy fényes réteg. Különösen ecsettel festésnél. Nekem szedett már le matricát a matt lakk (Airfic matrica, Humbrol matt lakk. Pedig családban maradt :( ) | |||||
Tibcsi | Adatlap | 127178 | 2006. szeptember 14. 14:03 | ||
Zag, Az első két pont korrekt. Illetve, ha eleve fényes festékkel festesz, akkor nem kell külön alálakkozni a matricoknak. A harmadikhoz annyit tennék hozzá, hogy a matricafeszítő-lágyító megpuhítja a matrica anyagát és "rászívja" a makett felületére. Tehát ha a matrica alatt panelvonalak vannak, vagy valami dudor, akkor arra is szépen rásimul. Negyedik pontként hozzáírnám, hogy a matricára (a matricázott makettre) is mehet még egy réteg (matt, vagy fényes) lakk, amivel megadod a maketted végleges csillogását, fényét. | |||||
lucky | Adatlap | 127177 | 2006. szeptember 14. 14:01 | ||
Zag! Olvass visza pár hozzászólást! Javaslom a 9-t | |||||
Zag | Adatlap | 127176 | 2006. szeptember 14. 13:56 | ||
Sziasztok! Néhány kérdésem lenne matrica témában. Olvastam az alábbi hozzászólásokat, és próbálom összerakni magamban, hogy mi a leghatékonyabb módja a szép matricázásnak. 1. Ahogy olvastam, a felületet festés után fényes lakkal le kell fújni. 2. Ezután mehet rá a matrica. 3. Majd ezután egykomponensű matricalágyító. Effektíve mire jó, hogy meglágyítja a matricát? Jobb tapadást biztosít? Köszi Zag | |||||
gyurmakoma | Adatlap | 127175 | 2006. június 2. 19:56 | ||
jaja.légyszives.megköszönném. Sőőt egy ilyen kis emiles matricázási oktatást is szivesen vennék.. | |||||
rcm | Adatlap | 127174 | 2006. június 2. 19:55 | ||
Ez hosszú, le írjam e-maiban? | |||||
gyurmakoma | Adatlap | 127173 | 2006. június 2. 19:52 | ||
| |||||
gyurmakoma | Adatlap | 127172 | 2006. június 2. 19:51 | ||
nincs rajta gunze felirat,de nyomjak fel róla képet? | |||||
rcm | Adatlap | 127171 | 2006. június 2. 19:50 | ||
gyurmakoma | Adatlap | 127170 | 2006. június 2. 19:49 | ||
Egy.szögletes üveg zöld hosszúkás tetővel.. | |||||
rcm | Adatlap | 127169 | 2006. június 2. 19:48 | ||
Két üveg vagy csak egy? | |||||
gyurmakoma | Adatlap | 127168 | 2006. június 2. 19:48 | ||
?? | |||||
rcm | Adatlap | 127167 | 2006. június 2. 19:47 | ||
Rosszul jött ki a lépés.:-))1 vagy kettő? | |||||
gyurmakoma | Adatlap | 127166 | 2006. június 2. 19:44 | ||
ok | |||||
rcm | Adatlap | 127165 | 2006. június 2. 19:44 | ||
Én Micro Scale-t használok.A Tiedet nem ismerem,2 szettes vagy egy? | |||||
NGPETI | Adatlap | 127164 | 2004. június 24. 17:28 | ||
Sziasztok!
A RALLY AUTÓK forumban "régebben" szó volt a matricafeszítőkről,hogy ki milyet használ és bevált-e... Most itt is megismételnék két hozzászólást: Pár napja került a kezembe egy amerikai gyártmányú,két komponensű matrica-lágyító... Kicsit érdekesen működik,de használható,ha valaki először eleget foglalkozik azzal,hogy kiismerje a tulajdonságait. Az egyiket (kék flakon,ez "ragasztó" is) rá kell kenni a karosszériára,majd rátesszük a nedves matricát. Kicsit "megszárítjuk" a matricát,"kinyomjuk" (pl.ecsettel) alóla a vizet. Ezután pár perc várakozás,majd következik a másik (piros flakon,ez a feszítő)felkenése ecsettel,amivel apróbb résekbe is be lehet simítani a matricákat. Ezt a második műveletet néha kétszer is meg kellett ismételnem... :o( Egyszóval NE ÉLESBE próbáljátok ki először!Inkább egy kis gyakorlást ajánlok. Még egy apróság:rettenetes ecet szaga is van a készítménynek...(NGPETI) Én matricázáshoz a Gunze Sangyo által gyártott , Mr Mark Softer nevű terméket használom. Ez nekem nagyon bejött. A használata sem túl bonyolult. A felületre felhelyezett még mozgatható matricára kell a lágyítószert "felkenni" és nedves papírzsepkendővel , illetve szintén nedves fültisztítópálcikával a hagyományos módon kinyomni a vizet a matrica alól. Még két matrica illesztését is el lehet ezzel a termékkel tüntetni. Arra azért ügyelni kell , hogy a lágytószerrel kezelt matrica nagyon könnyen szakad , sérül , valamint túl erős nyomás hatására a mintája is deformálódni tud. Ja és az is fontos , hogy mielőtt a lágyító rákerül a matricára , az nagyjából a helyén legyen , mert utána már nem igazán lehet a matricát elmozdítani. De egy kis gyakorlással nagyon könnyen használható ez a termék és segítségével szinte bárhová , bármilyen matrica felragasztható. Pl Peugeot 206 wrc visszapillantó tükrére a kevlár matrica... :-) Remélem sikerült értehetően leírnom és hasznosítani tudjátok tapasztalataimat.(RON) | |||||
Fodicsabi | Adatlap | 127163 | 2003. október 7. 20:03 | ||
Ismerős helyzet, instant matrica, mint a Bedeco...:) Ajánlom a szemetest, garantáltan megszabadít az ilyen problémáktól...:)
Vagy esetleg a meleg vizet, rövid ideig, és az átlagnál óvatosabb, ecsettel történő mozgatást. Igaz, minden matricázás ilyen...:) | |||||
Mekett | Adatlap | 127162 | 2003. október 7. 19:37 | ||
Az igaz, hogy régi Revell matricák megállnak az élükön, olyan izmosak voltak. Azt meg lehet kenni. De a Smér vízben oldódóival nem tudom, mit lehetne kezdeni.
Mekett | |||||
Fodicsabi | Adatlap | 127161 | 2003. október 7. 16:56 | ||
Na ja. Ez NEM a legminőségibb matrica volt, azért kellett utólag belakkozni...:) | |||||
Mekett | Adatlap | 127160 | 2003. október 6. 21:39 | ||
Hát persze, hogy nem fehéredik ki, ha az aljára kened, nem lesznek buborékok a matrica és a lakk között :)
A fénylés ellen ez biztos hatásos, csak szerintem nagyon macerás a matrica alját bekenni... Főleg, ha egy normális (bár létezne!) vékony matricáról van szó :) Mekett | |||||
Fodicsabi | Adatlap | 127159 | 2003. október 6. 18:50 | ||
Én is nehezen hittem el a matt lakkot, de amikor kipróbáltam, akkor tényleg jól tapadt, és nem buborékosodott. Máris van két megoldás egy problémára...:)) | |||||
Mekett | Adatlap | 127158 | 2003. október 6. 18:22 | ||
Nekem is volt ilyen tapasztalatom, de akkor azt mondták (és valószínűleg úgy is van), hogy a matt felületre nehezebben tapad, mivel sok levegő kerülhet alá...
Ezért a matricák alá fényes lakk (+ így nem fénylik a matrica, ha az anyaga nem buborékos) és néha matrica rögzítő szokott kerülni. De ez csak az én tippem, a rögzítő jól bevált. Mekett | |||||
Fodicsabi | Adatlap | 127157 | 2003. október 6. 17:50 | ||
Lehet, hogy nem ugyanarra gondolunk, de én már néha (pl. H.A.D, vagy régebbi Revell matricáknál) tapasztaltam olyant, hogy száradás után, lakkozás előtt egyszerűen leesett a matrica...:( Akkor én egy ismerősöm tanácsára matt lakkal rögzítettem a felületen, úgy, hogy csipesszel megfogtam a leesett matricát, az alsó felét pedig bekentem lakkal. Igy már a helyén maradt. Érdekes módon a matt lakk miatt sem fehéredett ki. | |||||
miggyuri | Adatlap | 127156 | 2003. október 6. 17:11 | ||
Minek azt ragasztani? Tapad és szárad. Nem?
Miggyuri |
<<< Vissza |
Több fórumon javasolják, hogy napra (ablakra átlátszó zacsiban)kell kitenni, és ennek hatására kitisztul.
Muzzy