/ Fórumok /

Top Gun, M&M, Aviátor és mások

Ha vannak régebbi újságaitok, folyóirataitok, amik másnak nem kellenek, ide vele erre a fórumra! Hátha valakinek éppen ez a porfogó kell!
A topikhoz csak bejelentkezett felhasználók tudnak hozzászólni. Kérem, jelentkezzen be itt!
<<< Vissza Tovább >>>
1.,2.,3.
1., 2., 3.
part 262439 2009. július 20. 09:55
Válasz erre
Üdv!

Szerintem akinek nem tetszik az újság ilyen vagy olyan okoból az ne vegye meg és kész.
Én sem fikázom le a mercit meg a porschét amiért nincsen rá pénzem, hogy megvegyem.
A magam részéről érdeklődve nézegetem az érdeklődésembe vágó makettes weboldalakat ahol a legtöbb esetben igen borsos árú dolgokat látok amiket szinte biztosan nem fogok tudni megvenni.
És?
Azért még nem kormolom a pro modellt ha bemutat egy olyan makettet/modellt ami valamilyen szinten kuriózum (lásd az audi cikk) és megfizethetetlen az átlag halandó előtt.
Inkább megemelem a kalapomat a készítők előtt akik ilyen magas szintű hozzáértésről tettek tanúbizonyságot modelljük megalkotásakor és örülök neki, hogy olvashattam róla pedig az autók általában nem igazán hoznak lázba.
Ezek a rosszindulatú kirohanások kicsit visszatetszést keltőek és szerintem sanyira nézve éppen fordítva sültek el.
Nem tetszik valamelyik cikk..?
Semmi gond, elő a ceruzát/billentyűzetet és lehet megmutatni tudásunk legjavát egy szuper, hiteles (nem kamu) és mindenki megelégedésére szolgáló cikkben.
De ez a kispadról bekiabáló stílus nem igazán hiteles...
Ez is tetszik:
"Aki "ismer" tudja, hogy nem szoktam kamuzni".
Nos ezek a személyek nem siettek a védelmedre amennyire látszik, akik ide írogatnak azok közül pedig nem nagyon ismer senki, tehát ezzel sem sokra mentünk:)
Szóval itt most építő kritika folyik vagy igazi hungarikumként a megszokott fikázás..?
sasvarju 262438 2009. július 20. 09:16
Válasz erre
Rácz Robi!

A magazin JÓ! Mégpedig nagyon jó! Ne hallgass a „belső ellenségre”! Ez a „cucialista” embertipus! Sikertelen, ezért vadul fitymál, kritizál, okoskodik, majd egyszer csak elvesz, lefoglal, börtönbe zár, persze mindezt a nép, a munkásság, a szegények nevében.

Varju
sanyi 262437 2009. július 17. 19:03
Válasz erre
rrobie!
Nem beszélek zöldésegeket, csak egyszerűen nincs hangulatom belelapozni, hogy megkeresem azt a pár cikket. Illetve nem akarom a szerzőt kellemetlen helyzetbe hozni. Aki "ismer" tudja, hogy nem szoktam kamuzni. Azonban igazad van valamilyen szinten, mert ez csak az én véleményem. Valóban, a külsővel nincs baj és soha nem is volt! A cikkek között is tényleg csak pár volt gázos. Nekem azonban ez is elég volt... Ezt már írtam az előbb is. Az ára, az ami leginkább eltántorít, tekintve hogy a neten is rengeteg minden van - ingyen. De ezt a költség témát is "kitárgyaltuk" már.
Köszönöm a sajnálatot, ebben a mai kemény világban ritka, hogy valaki együttérez! Én is sajnállak, ugyanis ismét félre értettél a KP-s hozzászólást látva... Látod! Végül közös nevezőre jutottunk: sajnáljuk egymást:)
Egyébként tényleg nem akartam annyira leminősíteni a munkátokat, mint gondolod. Vannak átkozottul jó cikkjeitek is.
Jó makettezést Neked is!
Üdv!
sanyi
rrobbie 262435 2009. július 17. 17:45
Válasz erre
sanyi!

Igazad van, ezért nem akartam én sem írni. Hajtod a magad igazát úgy, hogy soha életedben nem kérdeztél semmit, ergo fogalmad sincs róla.

Konkrétum ismét nem hangzott el... A mekkora kamu pár cikk, meg erősen véleményes kijelentés. Mert most azt kell mondanom, mekkora kamu amit írsz...

Tudod az a kellemetlen, hogy kelted az újság rossz hírét úgy, hogy 0 dologgal támasztod alá, és ha nem cáfolom meg, sokan azt hiszik, hogy sanyi igazat mond. Pedig nem.

Konklúzió számomra:
KP maketteket az újságba, mert azt minden makettező meg tudja venni, illetve vetetni!
Sőt, autós újságokba ezentúl 0 darab ferraris cikket, 0 darab porschés cikket, stb! Nehogy má' "szegény" ember tudomást szerezzen róla, hogy van ilyen...

Komolyan mondom, megáll az eszem... Őszintén sajnállak.
Rendben van, hogy nem jön be, nem kell, de legalább ne beszélj zöldségeket!

Kösz!
Jó makettezést!
Üdv: Robi
sanyi 262434 2009. július 17. 16:19
Válasz erre
Üdv!
Sietek, de azért pötyögök ezt-azt... A hibás matrica tuti hibás, mert az én példányom volt az újságban, ugyanis kölcsönadtam... Szóval láttam. Az a vicces, hogy írtam a szerzőnek, felhívtam a figyelmét hogy milyen a készlet - "nem sok" nyomát láttam a magazinban, sőt visszakérdezés volt hogy miről van szó... Hozzáértés.
Nem apró hibákra gondoltam a makettel kapcsolatban, de szerintem itt hagyjuk abba, mert elkezdődik a "ketten négy féléről vitáznak" szituáció.
Bevallom, az én hozzáállásom is lehetne másmilyen, de amikor láttam hogy mekkora kamu pár cikk, akkor hitelét veszti. Nem akarok megbántatni senkit, de sajnos bizalmatlan vagyok sok téren.
Ha hiszed, ha nem, hallottam az e-bayről, sőt még meg is néztem az interneten! Csudás dolog ez az internet - de nem értetted a célzásomat. Nem mindenki engedheti meg magának hogy onnan vadásszon, mert van ami fontosabb az életben mint a hobbi... Nem magamra gondoltam, hanem arra a nem kevés kispénzű makettezőre, akiknél kiborulna a bili ha a postás becsöngetne egy ütős árú pakkal... Az már más hogy nálam is "némi gond" lenne... Van néhány ember aki megengedheti magának hogy 20-30 ropit költsön egy makettre - de szerintem sokkal többen vanak akik nem.
Egyébként pedig a többi részre nem reagálok, mert Te is félre értettél jó pár sort, illetve átkozottul nincs kedvem vitázni olyan téren ahol soha nem lenne megegyezés. Te is mondanád - írnád - a saját igazad és én is. Szerintem erre nem kíváncsi senki - így én sem.
Nem akartam annyira leminősíteni a lapot, mint Te sejted! Komolyan. Egyszerűen nem jön be, és kész.
Üdv
sanyi
Tibor 262433 2009. július 17. 09:44
Válasz erre
Szevasz!
Teljesen egyetértünk.
Tibor
vlevi 262432 2009. július 17. 09:07
Válasz erre
"Véleményem az, hogy a lap minőségén (papír, kivitel) nem szabad változtatni azért, hogy olcsóbb legyen"
Szerintem nem lenne számottevően olcsóbb. Nem ismerem a részleteket, de azthiszem, egy ilyen kis példányszámú újságnál az egyéb, nem megspórolható járulékos költségek nagyobb részét képezik az árnak, mint a nyersanyagköltség (papír). Ha hulladék csomagolópapírra nyomtatnád, akkor tegyük fel 10Ft-al lenne olcsóbb.
Varjúbácsi 262431 2009. július 17. 08:31
Válasz erre
Kedves Sanyi!
Nem tisztem a lapot védeni, ezt már Robi megtette, de mint a lapban párszor irogató "szerző", azért pár gondolat engedtessék meg nekem.
Nem árt tudni, mielőtt leszólsz valakit, hogy a lapban tesztelt, összerakott makettek,kiegészítők jelentős része a szerző saját tulajdona, megspórolta rá a pénzt, és nem a gyártótól, forgalmazótól kapta, hogy magasztalja az egekig. A saját tapasztalatait írta meg, hogy a többiek okulhassanak belőle.
A lap áráról egy kis összehasonlítás, az általam előfizetetteket vizsgálva:
Wingmasters 5.95 Euro = 1628 .-Ft
Windsock International 6,40 GBP = 2032.-Ft
Tamiya Model Magazin 3.95 GBP = 1254.-Ft
Model Airplane International 3.95 GBP = 1254.-Ft
Nem elfelejtendő, hogy ezeknek a lapoknak 40-50 százaléka komolyan megfizetett hirdetési felület, amit a gyártók, kereskedők megvesznek. Ugyan mondj már légy szíves 4-5 tőkeerős magyar maketttgyártót, akik finanszírozzák a lapot, hogy az olcsóbb lehessen.
Varjasi András
Tibor 262430 2009. július 17. 06:00
Válasz erre
Jó reggelt mindenkinek aki ebben az eszmecserében résztvesz!
Örülök, hogy Rácz Robi is megszólalt. A beszélgetés így teljes.
Véleményem az, hogy a lap minőségén (papír, kivitel) nem szabad változtatni azért, hogy olcsóbb legyen. Persze drágának tűnik, de ha megnézzük más hasonló minőségű lap árát, nem túl nagy a különbség.
A tartalom vonatkozásában úgy vélem minden igényt képtelenség kielégíteni, de a makettezés főbb területeiről mindig szerepel egy-egy jól megépített makett. Sőt, csak az utóbbi két számot nézegetve kifejezetten tetszik, hogy egy-egy témában egészen jó történeti háttér anyagot is találni (Pl.: "Egy békebeli hadgyakorlat", vagy "A MiG-21F-13-as Magyarországon", de említhetem a "Cannon Ball" c. írást is.)
Külön dícsérném a kiváló minőségű makett fotókat. Csak gratulálni tudok a fotósnak.
Kedves Sanyi! A 68. h.sz.-edben az írod, hogy az "újságosnál néha átlapozom, de ennyi elég" Gratulálok a bátorsághoz, hogy ezek alapján (átlapozás) súlyos véleményeket fogalmazol meg. No de Te tudod.
Még egy gondolat: Itt a Makettinfon a "Könyvek, folyóiratok" rovatot jó lenne naprakészen tartani.
Egy-egy lapszámmal kapcsolatos vélemények, kritikák, javaslatok megjelenítésére pedig megfelelő lehet ez a fórum is, ahogy most is vélemények kerülnek leírásra, csak túlzott általánosságokkal.
Üdv.: Tibor
Rag 262429 2009. július 16. 22:11
Válasz erre
Ha erről van szó akkor lehet hogy tudok segíteni.
rrobbie 262428 2009. július 16. 22:00
Válasz erre
Rag,
Azt, hogy nincs rá ember aki arculatot ad neki, megformázza, megírja, feltölti, kezeli, stb.
Rag 262427 2009. július 16. 21:59
Válasz erre
Mit jelent az hogy 'nincs rá kapacitás' ?
rrobbie 262426 2009. július 16. 21:48
Válasz erre
Bocs mindenkitől, de elolvasván mégegyszer sanyi hozzászólásait, egy-két dologra azért szeretnék reagálni. Elnézést, de nem bírom magamban tartani! (Hosszú lesz, bocs!)

Szóval:

Kedves sanyi!

Kifejezetten imádom az ilyen hozzászólásokat, amelyek hemzsegnek a valótlan kijelentésektől és nélkülöznek minden tényt. Kedvenceim az ilyen, már bocsánat, de a lapkészítésben és -terjesztésben erős hiányokkal küszködő hozzászólók megnyilvánulásait, akik, mivel soha életükben nem kérdeztek sem tőlem, sem a kiadótól semmilyen részletet a lap elkészítésével, vagy kiadásával kapcsolatban, ezáltal fogalmuk sincs semmiről...

Tibi, nekem viszont tisztem megvédeni a Pro Modellt és azokat a SZERZŐKET, akik közreműködnek a lap elkészítésében az ilyen hangzatos, ám minden konkrét információ hiányában megíródott véleményektől! ;)

Sokszor a hozzáértés teljes hiányát tapasztalni? Például? Konkrétum?

Próbáljuk felvenni a versenyt a külföldi kiadványokkal? Már ez is baj?
Néhányan viszont épp velünk próbálják felvenni a "versenyt"... Pl. képminőségben, vagy nyomdatechnikában. Akkor az baj, vagy nem?

De legalább azt elismerted, hogy a minőség gyönyörű! Köszi, ezen (is) dolgozunk már vagy 10 éve. (Nekem személy szerint ez nagy elégtétel, bár azért még mindig vannak problémák!)

Elárulom nem csak emiatt "kicsit" drága. Pl. a 35%-os terjesztői jutalék miatt is... Tudod, amit a Lapker kap meg (ez az a bizonyos, monopol helyzetben lévő lapterjesztő vállat, amit kihagyván a "buliból", alternatív terjesztés útján terítve a lapot, kb. "csak" minden makettboltba juthatna el, és nem tovább... Az pedig kevés!)

Kérlek mondj már egy példát, hogy melyik makettről írtuk, hogy csodaszép, de Te egy rakás emésztési végterméknek ítéled. Nagyon kíváncsi vagyok!
És milyen üzleti érdekről beszélsz? Szerinted a Pro Modellnek nem tök mindegy, hogy egy adott makettet hányan és hol veszik meg? Szerinted mi úgy kapjuk a maketteket, hogy csak jót írhatunk róluk? Te tényleg ezt olvasod ki pl. a Fórum rovatban megjelent írásokból? Vagy Te pl. ott szoktál lenni a nagykereskedőkkel folytatott megbeszéléseken, amikor arról van szó, hogy adnak-e makettet, vagy sem? Akkor ugye szoktad hallani az ezzel kapcsolatos mondataimat is, amikor tényként közlöm velük, hogy csak olyat fogunk írni a makettről, amit Mi - illetve a szerzők - gondolunk, illetve gondolnak (a szerzők) róla?

És tényleg komolyan gondolod, hogy olyan maketteket kéne csak bemutatnunk, amit itthon lehet kapni? Akkor jó néhány évvel ezelőtt bizony üres oldalakkal kellett volna megjelennünk… Vagy Neked tényleg nincs igényed arra, hogy esetleg olyan készleteket is megismerj, amit Magyarországon soha nem fognak forgalmazni? Nem baj, én ettől függetlenül célomnak tekintem, hogy minél több információval lássuk el az olvasókat ezen a téren is… És szerinted tényleg a mi hibánk az, hogy nem lehet kapni egy makettet? Illetve bocs, Te ítéled meg úgy, hogy lehetetlen beszerezni - az nem ugyan az! Hallottál már pl. az ebay-ről? (Ezért nem fizetnek – sajnos) 

Meg, komolyan az lenne az „igényed”, hogy 7 sorban foglaljuk össze egy adott makettről alkotott véleményünket? Ne már! Ezt nem mondod komolyan! Nem kérdőjeleznéd meg még a mi újságunk színvonalánál is jobban egy ilyen lap nívóját?

Kénytelen vagyok egyet idézni is Tőled:
„Arra gondoltam hogy mondjuk megveszem X gyártó Z makettjét, ami benne van az újságban. Láss csodát, akkor alakhiba hogy öröm nézni, illeszkedés pocsék... Vajon mi történt? Halvány lila fingja sincs hogy hogy néz ki az igazi gép! Megnézi: nics sorja, részletes panelvonal, belső, matrica, ennyi. Össze már nem rakja, pedig tudtommal ez a makettezés lényege - ha nem, akkor javítsatok ki. Erre gondoltam. Arról már nem is beszélve hogy láthatóan nyomdahibás egy matrica, a leírás szerint pedig csodás, nincs több kérdésem. Ezek után már hitelét veszti az egész...”
Ez nyilván a FÓRUM rovatban íródott valamely cikk tartalmát elemzi. Nos, szeretnélek tájékoztatni – hogy ha esetleg erre eddig magadtól nem jöttél rá -, hogy az ebbe a rovatba íródott cikkek ún. első szemrevételezés alapján jönnek létre. Gyakran általános benyomásokat közölnek. Ebben a „stádiumban” általában nincsenek tolómérővel végigellenőrizve a modellek… Sőt, gyakran még összeragasztva sem. Tudod ezek amolyan – mint már említettem – első benyomások… Ha majd összeragasztja a szerző és ún. TESZT készül belőle, majd abban elmeséli, hogy a Fórumhoz képest hol tévedett (ha tévedett). Mert a mi szerzőink megteszik, hidd el! Senki kezéről nem esik le az arany gyűrű, ha beismeri, hogy tévedett. És hidd el, ez nem üzleti érdek!
Halvány lila fingja sincs, hogy néz ki az igazi gép? Igen, lehet. Mert nem mindenkinek adatik meg a lehetőség, hogy élőben végigtanulmányozzon egy-egy igazi repülőt, harcjárművet, stb. Mellesleg megjegyzem, nagyon kevés az olyan makettek száma, amelyek ne lennének itt-ott alakhibásak.
A nyomdahibás matrica pedig lehet egyedi eset is. Lehet, hogy a tiéd egy másik gyártási szériából való és valóban nyomdahibás, de lehet, hogy a szerző által tesztelt példányé nem volt ilyen… Ugye ez is elképzelhető?

És a fém Auto Unionnal kapcsolatban meg csak annyit szeretnék mondani, hogy amikor pl. egy Forintos Kálmán, vagy egy Fülöp Sanyi kaliberű ember – gondolom ismered Őket – elújságolta, hogy milyen nagy benyomást tett rájuk az a modell, tudod engem ez hajt előre, hogy legyenek még ilyen csodálatos dolgok a lapban. Mert ők hidd el nem az árát firtatták első gondolataikban, hanem azt a fajta pl. makettező tudást méltatták, ami egy ilyen szintű makett elkészítéséhez szükségeltetik!
Azt pedig, hogy ki mennyi pénzből kényszerül megélni, vagy mennyi jut neki makettezésre a mi hibánknak feltüntetni – az én szememben - egyenesen szánalmas!

A papír minőségéből pedig azért nem szívesen adunk lejjebb, mert – ha hiszed, ha nem – nem eredményezné a lap árának drasztikus csökkenését, és bevallom engem baromira tud zavarni, amikor átlátszik – és hidd el átlátszik! - egy oldal és emiatt nem tudom eldönteni, hogy akkor az a folt, amit a képen látok, az a makett „hibája”, vagy esetleg a hátsó oldalról szűrődik át. És ezzel a véleménnyel nem vagyok egyedül! Vagy ha téged ez sem zavar, csak legyen olcsó…

Ja, és nagyon sajnálom, hogy így élénkül a fórum… Sokkal jobb lenne, ha mindenki mondjuk pl. makettezne. Én is!

Tisztelettel és Üdvözlettel:

Rácz Róbert (Pro Modell - főszerkesztő)
Nyugger 262425 2009. július 16. 21:36
Válasz erre
PzZoll,

'Egyébként megvan a jogom véleményt alkotni, és én így gondolom! :)'
'De nem célom veszekedni, vitatkozni viszont jó dolog, és kell is! :)'

Csak az a gond, hogy amit leírtál a summás megállapítások előtt az nem igaz...
Vagy többet kellene olvasnod a Gripennel kapcsolatos cikkeket, vagy gyere le a szeptemberi RBK-ra és ott találkozhatsz 2-3 Gripen 'szakértővel' akik a topik cimben szereplő sajtóknak /is/ dolgoznak.
rrobbie 262424 2009. július 16. 20:33
Válasz erre
f2d,
Pl. azért nincs, mert nincs rá kapacitás...
Ha nagyon érdekel az aktuális lapszám tartalma, a következő altarnatívákat javaslom a kiderítésére - igaz nem annyira kényelmes, de célravezető:
a., írsz a Pro Modell emilcímére és valaki elküldi
b., írsz nekem és elküldöm
c., megkérdezed itt, a Makettinfón, pl. ebben a rovatban
d., megkérdezed egy másik fórumon
e. megkérdezed egy ismerősödet, aki már megvette
A makettezéshez hozzá tartozik az információ megszerzése iránt vágyakozáson túl annak megszerzése is...
Üdvözlettel: Robi
f2d 262423 2009. július 16. 19:53
Válasz erre
Erről jut fejembe. Miért nincs weboldala a Pro Modellnek? Egy ideje én csak alakalmi vásárló vagyok, de nem az újság minősége vagy a cikkeket írók hozzá értése miatt, ezzel én teljesen elégedett vagyok. Hanem ezért mert nagyon kevés olyan téma van az újságban ami engem érdekel. Többek között azért is lenne jó egy nyilvános hely, mert ott meglehetne nézni az éppen aktuális szám tartalmát, és így nem kellene pl utánrendelni az újságot, ha éppen olyan van benne amire éppen vevő lennék.
rrobbie 262422 2009. július 16. 19:34
Válasz erre
Sziasztok!
Köszönöm sanyinak a hozzászólást! Nagyon tanulságos, minig tanulok valamit...
No comment!
Üdv: Rácz Robi (Pro Modell)
sanyi 262421 2009. július 16. 19:02
Válasz erre
Üdv!
Újságosnál néha átlapozom, de annyi elég. Félre ne értse senki, de nem úgy fogalmaztam hogy egy publikáló sem ért hozzá. Sejtitek mit értek hogy egy rakás s*! a makett. Nem arra gondoltam hogy finnyás vagyok és csak Hasegawat, Academyt építek. Sőt! Azok unalmasak, semmi izgalams nincs benne. Arra gondoltam hogy mondjuk megveszem X gyártó Z makettjét, ami benne van az újságban. Láss csodát, akkor alakhiba hogy öröm nézni, illeszkedés pocsék... Vajon mi történt? Halvány lila fingja sincs hogy hogy néz ki az igazi gép! Megnézi: nics sorja, részletes panelvonal, belső, matrica, ennyi. Össze már nem rakja, pedig tudtommal ez a makettezés lényege - ha nem, akkor javítsatok ki. Erre gondoltam. Arról már nem is beszélve hogy láthatóan nyomdahibás egy matrica, a leírás szerint pedig csodás, nincs több kérdésem. Ezek után már hitelét veszti az egész...
Valóban be lehet szerezni mindent - főleg egy majdnem minimálbéres dolgozónak... Gondolok itt arra a fém modellre-makettre ami pár hónapja szerepelt. Nem sok értelmét láttam, mert bosszantó a dolog:( Érdekesség, de akkor is, ekkora cikket szentelni neki?
Ha lejjebb adnának a papir minőségből - és ezáltal az árából is - megvenném, de "csak úgy" nem fogok érte ennyit adni. Nem vagyok egyedül ezzel a véleménnyel.
Örülök hogy kicsit felélénkült a fórum:P
Üdv
sanyi
Tibor 262420 2009. július 16. 18:36
Válasz erre
Kedves Sanyi!
Nem tisztem a Pro Modellt védeni, de először is had idézzem a klasszikusokat Pelikán elvtárs után szabadon: Kicsit savanyú, kicsit sárga, de a miénk.
Gondolom úgy mondtál véleményt, hogy bár nem vásárolod jó ideje, de azért olvasod. Különben mire alapoznád az eléggé lesúlytó véleményed.
Azt azért eléggé bántónak gondolom, hogy az újságban rendszeresen publikáló személyek makettező hozzáértését, tapasztalatát megkérdőjelezed.
Én a kezdetektől vásárolom és olvasom és meg kell mondjam, elég sok jó ötletet találtam már benne, amit hasznosítani tudtam. Persze az újdonság ismertetők, értékelések esetenként szubjektívek, de hát izlések és pofonok különbözők. Ami nekem tetszik, nem feltétlenül kell, hogy másnak is tetszen.
Ugyanakkor például az ujdonságok után nem kell állandóan a neten kutakodni, elég átolvasni a vonatkozó ismertetőket.
A leírások hosszúságáról csak annyit, hogy ezt a lapot (gondolom én) a kezdőktől a haladókig sokan olvassák, így igenis hasznosnak gondolom, ha néha alap fogásokról is szó esik. Gyakorlatból tudom, hogy nehéz egy több hónapos munka lényegét néhány mondatban leírni.
Nos ennyit. Tisztelem a véleményed és kérem, hogy így fogadd az enyémet is.
Üdv.: Tibor
vlevi 262419 2009. július 16. 18:29
Válasz erre
"Az hogy látom az egyik makettet a szekrényemben és tudom hogy egy rakás emésztési végtermék, ezzel szemben megírják hogy csodaszép"
Erről csak annyit, hogy van akinek a KP is jó makett, mert ki tud faragni az Avia B534-ből egy L-39-est, míg nekem, ha Albát akarok végeredménynek, akkor Eduard Alba kell :)
Zoidberg 262418 2009. július 16. 17:12
Válasz erre
Minőségileg szerintem nagyon jó az újság, simán állja az összehasonlítást ismertebb külföldi lapokkal. És ebben benne van a papír és nyomtatás minősége is, ami nagyon fontos, hiszen a makettezés vizuális sportág, mindent a szemnek alapon.
Az ára olyan, amilyen. Kevesen veszik, erősen rétegtermék, ez sajnos felnyomja az árát.
A hozzáértés hiányát mire érted? A magyar makettezők nem hozzáértők? Vagy az újságban rendszeresen publikáló külföldi makettezők nem hozzáértők?

"látom az egyik makettet a szekrényemben és tudom hogy egy rakás emésztési végtermék, ezzel szemben megírják hogy csodaszép"
A cikkekkel, illetve a makettekről megjelenő ismertetőkkel lehet vitatkozni, ez nyilván szubjektív; ami tetszik az egyik embernek, a másiknak nem feltétlen.

"olyan cuccokat mutatnak be néha, amiket lehetetlen beszerzni"
Mindent be lehet szerezni, legfeljebb nem a sarki makettboltban. Ez sajnos csak a hazai makettellátást minősíti, nem az újságot.

"rémunalmas az hogy egy adott makettről 65988 oldalas cikket írnak, miközben 7 sorban is össze lehetne foglalni."
A makettező újságokban többnyire makettek töltik ki a teljes tartalmat.
sanyi 262417 2009. július 16. 16:02
Válasz erre
Üdv!
Sokszor a hozzáértés teljes hiányát tapasztalni, illetve próbálják felvenni a versenyt a nyugati kiadványokkal. Ezért adják gyönyörű minőségben! Csak az a baj hogy emiatt "kicsit" drága, ezért már évek óta nem veszem.
Gondolom most pislogsz, hogy mi az a hozzáértés hiánya! Pontosan mi? Az hogy látom az egyik makettet a szekrényemben és tudom hogy egy rakás emésztési végtermék, ezzel szemben megírják hogy csodaszép. No comment... Ja bocsánat, üzleti érdek... Arról már nem is beszélve hogy olyan cuccokat mutatnak be néha, amiket lehetetlen beszerzni. Ennek mi értelme van? Röviden ennyi. Arról már nem is beszélve, rémunalmas az hogy egy adott makettről 65988 oldalas cikket írnak, miközben 7 sorban is össze lehetne foglalni.
Üdv
Sanyi
PzZoll 262416 2009. július 16. 14:51
Válasz erre
Leszögezném, hogy én csak lelkes amatőr vagyok, nem repültem még soha életemben, de gyerekkorom óta vonz a repülés.
Én főleg a beszerzés módja miatt nem vagyok kibékülve Vele, elég sok volt körülötte a botrány, megvesztegetés, csalás, stb. Aminek én hitelt is adok, hiszen foggal körömmel küzdött a SAAB újabb megrendelésekért, hogy ne kelljen lehúzni a rolót, ez egyértelmű. És így, nem igazságos versenyben nyert a Gripen, más gépek sokkal esélyesebbnek látszottak, ez egyértelmű. Mindazonáltal gondolj bele, a svédek ócska A/B változatokat próbáltak ránk sózni, amit jelentős felárért cserébe végül C/D-re korrigáltak, ám ezekben a gépekben is jó pár alkatrész, részegység származik a korábbi változatokból. Arról, hogy fegyverzet terén hogy állunk, már ne is beszéljünk. Erős túlzással van 4 db Sidewinder amivel repkednek kb. és kész. Siralmas.
Képességeit tekintve egyébként szerintem megfelelne a honi légvédelmi feladatokra, de hát kiforratlan típusnak tartom. Egyébként megvan a jogom véleményt alkotni, és én így gondolom! :)

De nem célom veszekedni, vitatkozni viszont jó dolog, és kell is! :)

Üdv: Fehér Zoli
Ltg. 262415 2009. július 16. 12:01
Válasz erre
PzZoll!

"Rühellem a Gripent, de ilyen cikket szívesen elolvasnék róla."
Miért rühelled? Ilyet az ember valamiről csak akkor ír, ha
1. autentikusan: megvannak a megfelelő tapasztalatai az illető dologról,
2. kielégületlenül: ha másik dolog a szivem csücske, de mégsem az a befutó és ezzel kell együttélnem,
3. tapasztalatlanul: ha egyik előző esethez sincsen közöm, de a környezetem (és a médiák) ezt mondják.
A három közül a mérvadó csak ez első lehet, ha egyébbként nem vagyok elfogult egy másik tipushoz, amelyről le kell ugranom.A többinek köze sincsen a dolog valós képességeihez és "jóságához"!
Nos! Gondolom Te nem az elsőbe tartozol, aki azért "rühellné", mert már repülted és egy 29-es, vagy F-16-os- amelyet szintén repültél már- jobb volna nála. És ez még csk nem is pénzügyi probléma!
Szegény Gripen-nek csupán egy baja van, hogy Magyarországra került! És nem olyan értelemben, hogy szar repcsi volna, hanem a "fogyasztók" fura mentalitása okán.
Sajnos ismétlődni látszik a Reggiane 2000-es esete, amely szintén korszakváltást képviselt a magyar repülésben (egyfedeles, nagy szárnyterhelésű gyors gép volt, teljesen zárt kabinnal). Ráadásul a Gripó technikai értelemben már kiadásakor sokkal kiforrottabb volt, mint a Re. 2000-es a maga korában!
Az meg egy vicc, amit a média egy jól körülhatárolható része művelt és művel a Gripennel.
Írom ezt én, aki szerint a F-16-nál nem született még szebb gép!
üdv, LS
PzZoll 262413 2009. július 16. 07:59
Válasz erre
Csatlakozom hozzád, ez engem is érdekelne.
Zoidberg 262412 2009. július 15. 23:05
Válasz erre
Szia!
Kifejtenéd bővebben a problémád a Pro Modellel? Kíváncsi vagyok a véleményedre.
sanyi 262410 2009. július 15. 22:12
Válasz erre
Jó estét!
Jó volt az Aranysas, amikor létrejött 6-7 éve... Akkor még volt benne sok jó cikk. Most csak USAF, US Navy, Marines, Gipen van... Kezdem unni és komolyan gondolkozok rajta hogy ez lesz az utolsó évad... Nem tervezek F-15, F-16 pilóta lenni, szóval nem érdekel annyira, hogy egész évben azt olvassam, mi merre van a fülkében. Persze érdekes, de hónapról hónapra már kezd átkozottul unalmas lenni. Igértek néhány cikket még régen, igéret szép szó ha betartják úgy jó. Ja bocs, a Falcon elvette a helyet. Komolyan mondom, hogy ez már kezd vicces lenni. A múltkor volt egy cikk az AIM-9-ről... Érdekes volt, csak egy kicsit kellett volna szétnézniük és lett volna bőven infó, nem kellet volna megtölteni az agyon publikált vietnámi légiharcokkal. Pl. az Irak-Irán háborúban lődözték vele az irakiat elég becsülettel, amikről részletes adatokat találni nem egy helyen. Ja bocs, nyugat majmolás van már itt is...
Lehet hogy ez nem tetszett néhány embernek, de szerintem ezek tények. Lapozz fel egy régi számot, aztán egy mostanit és rájössz.
Üdv
Sanyi
Ui: A Pro Modellt már nem említem, mert a vicc kategóriába tartozik...
Kferro 262408 2009. július 15. 13:02
Válasz erre
Nem lehetne ezt a barátodat megkérni, hogy egy rövidke cikk formájában írja le a véleményét, s berakni ide?
Egyértelmű számomra is, hogy a Gripen jobb gép, s ergonomikusabb, de jó lenne olyan ember bővebb terjedelmű véleményét ismerni, aki repüli a gépet, mint pl. az említett barátod.
Cébés 262407 2009. július 15. 12:30
Válasz erre
A véleményük az,hogy sokkal jobb mint a 29-es,ez egyértelmű.Lehet köpködni,de ez az igazság! Viszont ha csak repülésről van szó,akkor a MIG-be ülnének szivesebben,mert azzal lehet repülni rendesen.
Ezt egy barátom mondta,aki jó pár évig nyúzta a MIG-29 est.
Ma pedig Gripenen repül.

Cébés
PzZoll 262406 2009. július 15. 12:18
Válasz erre
Hmmm. Ez engem is érdekelne. Rühellem a Gripent, de ilyen cikket szívesen elolvasnék róla.
Kferro 262405 2009. július 15. 11:05
Válasz erre
Anno, mikor rendszeresítették hazánkban a 29-est, pár hónappal később megjelent egy cikk az addig hazai tapasztalatokról. Ebben hajózók beszéltek arról, hogy miben más ez a típus, mint a 21-es, mennyire kényelmes... stb. Nagyon jó, olvasmányos cikk volt.
Na, én ezt hiányolom az újságból a Gripenekkel kapcsolatban. Érdekelne, hogy a pilótálnak milyen szubjektív véleményük van erről a típusról.
Pietrino 262404 2009. július 15. 10:45
Válasz erre
A kezdetektől vásárlom és gyűjtöm is mindegyik, a topic nevében szereplő újságot. Az Aranysas szerintem elég magas színvonalra küzdötte fel magát. Nagyon tetszettek az F-15/16 cikkek, pont a hosszúságok, kimerítő részletességük miatt. Régen sok sorozat-cikk volt a Top Gun -ban és az Aranysasban is. ezek sajnos egyre ritkábbak.
Ami kicsit elszomorít, hogy vannak nyúlfarknyi cikkek, amelyeket szerintem lehetnének bővebbek is (pl.: legutóbbi szám A129 Mangusta. Foglalkozzon kevesebb témával, de azokkal alaposan ... szerintem ... bár lehet, hogy kevesen osztják a véleményemet és pont ezért van az, ami van. :)
Rag 262403 2009. július 15. 10:32
Válasz erre
Én rendszeresen veszem az Aranysast, bízva abban, hogy találok benne valami érdekeset. És általában találok is. És én a discoveryn is megnézem a repülős műsort, akármilyen parasztvakító szöveget mondanak alatta, szeretem nézni a gépeket és kész :)

Ez az F-15 / F-16 cikksorozat valóban elég hosszú volt, de pl. tavaly az A-10-es sorozat ( az talán csak 3 részes volt ősszel ) nagyon tetszett.
doky3 262399 2009. július 10. 20:37
Válasz erre
Az hogy drága vagy nem szerintem relatív, a külföldi makettezőkiadványok (amiket utoljára láttam) 2000Ft alatt egy sem volt. Persze a "kinti" fizetésekhez képest biztos nem drága.
Rag 262398 2009. július 10. 09:44
Válasz erre
Nyilván, egyébként miután beírtam gondolkodtam is ezen, ill. azon, hogy a Pro Modell pl. már nem túl olcsó, gondolom éppen emiatt.
Rumcájsz_52 262397 2009. július 9. 23:42
Válasz erre
Szia,Rag
Lehet, hogy van jóval drágább is, de az AS réteg-újság, nem tömegek veszik hanem csak speciális érdeklődésű olvasók, akikből jóval kevesebb van, így a lap érzékenyebb a létszámban talán nem is túl nagy, de %-os bevételben azért jelentős példányszám-csökkenésre.
Üdv R.
Rag 262396 2009. július 9. 23:31
Válasz erre
Pedig egyébként szvsz az Aranysas egy egészen olcsó újságnak számít, legalábbis a többi között.
Rumcájsz_52 262395 2009. június 29. 17:33
Válasz erre
Hali
Jelenleg sajnos ez a tendencia, mivel a cikk-írókat karakterszám alapján fizetik, csak ezen tudnak spórolni(a papírt, nyomdát meg a terjesztési díjat csak az újság megszüntetésével lehetne megspórolni). A tavaly őszi pénz-krach nagyon sok olvasót kiütött a sorból, gondolom, sok nyugdíjasnak meg zsebpénzes diáknak vannak fontosabb fizetni valói is, de hallottam olyanról, akinek a fizujából se telik rá. Nem túl rózsásak a kilátások...
Üdv R.
Levix 262394 2009. június 29. 17:01
Válasz erre
Huhh igazad van. Én meg csodálkoztam, hogy szemüveg nélkül milyen frankón tudom olvasni.
mig23papa 262393 2009. június 29. 16:57
Válasz erre
juge75

megkeresem, és ha megvan beszkennelem neked
PzZoll 262392 2009. június 28. 23:23
Válasz erre
Sziasztok!

Észrevettétek, hogy a júliusi Aranysasban a cikkek betűmérete nagyobb, ezáltal szerintem a tartalma silányabb. Nem mondom azt, hogy rossz ami le van írva, de a korábbi betűmérettel dupla ennyit lehetne írni az adott témáról. Remélem ez a betűméret nem marad állandó tendencia, mert hosszabb távon a minőség romlásához vezet szerintem, tartalom terén mindenképp. Egyébként megjelenése óta hűséges olvasójuk vagyok, korábban Top Gun-t olvastam.

Üdv: Zoli
Zépisti 262391 2009. június 24. 11:08
Válasz erre
Sziasztok!

Megjelent a ProModell legújabb száma!

Z.Pisti
PzZoll 262390 2009. június 20. 07:04
Válasz erre
juge75 262389 2009. június 20. 01:28
Válasz erre
Köszönöm, megkaptam.
Ha bármiben tudok segíteni, szólj!
Ez másokra is vonatkozik, főleg légvédelmi technikával kapcsolatosan.
PzZoll 262388 2009. június 19. 21:47
Válasz erre
Szia juge!

Nézd meg a mailed, ment a Silka cikk! :) Remélem megfelel. Írj, hogy megkaptad-e és hogy használható-e a cikk! (mármint a szkennelés minősége)

Üdv: Zoli
juge75 262387 2009. június 19. 15:39
Válasz erre
Valaha nekem is meg volt, de ki tudja hová lett.
juge75 262386 2009. június 19. 15:38
Válasz erre
Hálás köszönetem PzZoll!
PzZoll 262385 2009. június 19. 08:47
Válasz erre
Szia juge!

Nekem megvan az a szám, most néztem meg! :)

Ha hazaérek melóból beszkennelem a Silkás cikket, de lehet még megpróbálom most, munkába indulás előtt. De ha más nem, este elküldöm. Ha Neked megfelel így.

Üdv: Zoli
juge75 262384 2009. június 19. 05:42
Válasz erre
Keresem a Top Gun 2000. 2. számát, amiből egy cikk érdekelne, ha be tudná nekem szkennelni valaki, megköszönném.
Munkámat segítené, regisztrálva vagyok, elérhetőségem: juge75@freemail.hu.
A keresett cikk:
Kővári László: A ZSzU-23 ‚Silka“ légvédelmi páncélos.
case 262383 2008. december 23. 12:51
Válasz erre
Helló czzoli! Elérhetőség:gyulai@t-email.hu
<<< Vissza Tovább >>>
1.,2.,3.
1., 2., 3.