| Tovább >>> |
| Freddy | Adatlap | 751014 | 2026. szeptember 18. 19:12 | ![]() | |
| Tibcsi | Adatlap | 751012 | 2026. szeptember 18. 17:57 | ![]() | |
|
Lehetséges. Ha eddig a postánál fizetted elő, akkor továbbra is tőlük kapod. Én a szerkesztőségi előfizetést választottam. Infó: aranysas.hu/elofizetes.php | |||||
| Freddy | Adatlap | 751011 | 2026. szeptember 18. 16:51 | ![]() | |
|
Az létezik, hogy a Regimentet és az Aranysast a postánál már elő se lehet fizetni? Régen a webshopjukban ott volt, ma már nincs. | |||||
| Elnar | Adatlap | 750790 | 2026. szeptember 9. 14:59 | ![]() | |
|
Már régebben írtam, hogy az utóbbi pár évben érezhetően romlott a minősége, gondolom megnyirbálták a költségkeretet, a lektor pedig sokba kerül. Az utóbbi időkben mintha megint jönne vissza, de még messze van a 2000-es évek elejétől. | |||||
| Podva | Adatlap | 750788 | 2026. szeptember 9. 12:26 | ![]() | |
|
A Haditechnikánál pedig van komoly lektorálás az biztos, vagy legalább is eddig volt. Valami félrecsúszhatott... Üdv Viktor | |||||
| Da_ni | Adatlap | 750787 | 2026. szeptember 9. 12:17 | ![]() | |
|
Haditechnikát említették itt előző hozzászólásban, ti mennyire tartjátok szakmailag jónak? Ritkán veszem, és mivel semmi időm, gyorsan szoktam átfutni a cikkeket. Viszont most az egyik cikknél (2026/3) olyan sületlenséget olvastam, hogy kicsit jobban utánanéztem a dolgoknak. És tök elképedtem, hogy nem csak hogy ilyen tényleg nagy hülyeségek vannak benne, de rossz valamelyik forráshivatkozás, magyartalan (rosszul lefordított) szavak vannak benne, és ezt ráadásul valami professor emeritus írta :/ | |||||
| Elnar | Adatlap | 750784 | 2026. szeptember 9. 11:53 | ![]() | |
|
Nem kell külön rovat a igazításra, az már régen rossz. De a Haditechnikában, és máshol is jelennek meg egy-egy negyedhasábnyi bekeretezett részek, hogy [A 20xx/xx számunkban megjelent "..." cikkbem az n-edik oldalon hibás mondat szerepelt, helyesen így hangzik: ˇ...ˇ. A kellemetlenségért elnézést kérünk]. Ezt régen Erratának hívták, és még drága szakkönyvekben is előfordult, mert azt is emberek írták. A hiba elkerülhetetlen, a tájékoztatás róla viszont felelősség. [féloff: a Kaliberre én akkor figyeltem még fel, amikor a II. vilégháborús magyar kézifegyvereket kezdték végigvenni, a Frommer Liliputtól a puskagránátig.] | |||||
| Freddy | Adatlap | 750781 | 2026. szeptember 9. 11:47 | ![]() | |
|
Nekem megvan az összes Kaliber-szám, az elsőtől kezdve. Az ehaviban most több a katonai téma, vadászati viszont nincs. Az évkönyvekbe általában bele szokott férni 1-2 tényleg nagyon alapos katonaifegyveres cikk. Magyarországon van hetvenezer vadász (mondjuk nekik van két dedikáltan vadászos újság), párezer sportlövő és néhány száz ember, aki kap engedélyt önvédelmi fegyverre. A többiek maradnak a gázpisztolyoknál és a késeknél, illetve max történelmi érdeklődésből foglalkoznak a fegyverekkel (akkor viszont jellemzően katonaiakkal), ezeket a célcsoportokat kell egy-egy lapszámmal kielégíteni :) | |||||
| G.D | Adatlap | 750773 | 2026. szeptember 8. 23:33 | ![]() | |
|
Az e haviban ezek a cikkek vannak: hírek; híres fegyvertervezők: Eugene Stoner; drónelhárítás pisztollyal (gyakorlati teszt); híres merényletek: "Dimebag" Darrell (a Pantera egykori gitárosa); QBZ-97 bullpup öntöltő karabély; Ardesa .45-ös perkussziós pisztoly; jog&fegyver; késteszt: Ganzo G6252-GR (2. rész). De jellemzően valóban szokott lenni nem halálos (lég, airsoft, gáz-riasztó) fegyver és/vagy önvédelmi eszközök bemutatója, illetve valamilyen vadászati témájú cikk is. | |||||
| G.D | Adatlap | 750771 | 2026. szeptember 8. 23:16 | ![]() | |
|
Értem és valahol jogos is amit mondasz (de valami ilyesmire próbáltam utalni a terjedelmi korlátos utalással én is), nyilván nem is várok el egy-egy fegyveres cikktől annyi mindent a Regimentben mint a "halálmagazinban", de sajnos előfordult már olyan is, amikor a kb. legalapabb dolgok (kaliberjelzések pl.) is össze-vissza voltak kavarva (Trau irománya az AR-15/M16 történetéről sajnos iskolapéldája volt ennek). | |||||
| Tibcsi | Adatlap | 750770 | 2026. szeptember 8. 22:51 | ![]() | |
|
Amit Tibcsi is javasolt, hogy legyen ilyen igazítás, rovat a lapban, arra szerintem nem fog sor kerülni, de ha máshol nem is tudjuk, itt örömmel vesszük a jelzést és a tényekkel meg nem fogunk vitatkozni. (Bár múltkor úgy tűnt, hogy a Jakovleveknél kötöm az ebet a karóhoz, Tibcsinek és Nektek volt igazatok, én meg már szégyellem, hogy a fotón sem ismertem fel a 23-ast. Pedig egyik első makettem volt.) Pedig az lenne az igazi, ha ott lenne a helyreigazítás is, ahol a téves infó megjelent. Nem minden újságolvasó követi ezt az oldalt. Szerintem... Vagy kitudja. A Jakovlevekkel kapcsolatban: nekem a kommunikációtok úgy jött le, hogy mindenáron a "mundér becsületét" véditek (a tényekkel szemben), ahelyett, hogy beismernétek a tévedést. Jobb későn, mint soha, ez igaz. De még jobb lett volna akkor, amikor írtam. Én pl. a magam részéről ezért nem fogok több ilyent szóvá tenni. Ti vagytok a profik, úgyis ti tudjátok jobban... Egy graffitit azért "csak úgy" idedobok: "Soha ne magyarázkodj! A barátaidnak felesleges, az ellenségeid meg úgysem hisznek neked." | |||||
| Freddy | Adatlap | 750762 | 2026. szeptember 8. 20:32 | ![]() | |
|
A Kaliber egy más profilú újság, alapvetően a pisztolyokra fókuszál, nagy terjedelemben foglalkozik a nem halálos ilyen-olyan cuccokkal (mivel itthon annak van nagyobb piaca), meg mindig van egy késes rovat is. Emellé általában max egy katonai és egy vadászfegyveres cikk fér bele. | |||||
| p-51 | Adatlap | 750757 | 2026. szeptember 8. 19:31 | ![]() | |
|
Nyilván van egy igény arra, hoyg ne egyfolytában tankokról írjunk, így nyitunk másfelé is. Én magam a Kalibert nem ismerem, megboldogult gyerekkoromban a Zsaru magazinból ki-kivágtam a fegyvermester rovatot, tán még könyvben is megvolt. Viszont felőled sokszor megjelent kritika, ami teljesen jogos és állja a helyét, de annyival árnyalnám a képet (amit az Aranysas kapcsán is igyekszünk vezérelvként alkalmazni), hogy igyekszünk ismeretterjesztő szinten maradni, tehát nem akarunk szaklap lenni, nem akarunk a Kaliber színvonalára lépni. Szóval, (MEG NE SÉRTŐDJ!) "Veled van a baj... :)", mivel nyilván a Te tudásod ezt már jóval meghaladta. De ez nem gond, mert nyilván van sok olvasó, akinek elég az amit nyújtunk. Hangsúlyozom, benne van a pakliban, hogy tévedünk, de én emlékszem, hoyg 1990-ben 12 évesen kezdtem falni a Top Gunt és nagyjából megértettem benne mindent amit írtak, aztán ahogy haladtak az évek, gyűltek a szakkifejezések az én fejemben is meg a lapban is, de arra gondolok, hogy talán most is érdemes erre a fiatal korosztályra is koncentrálni. KOmpromisszumok sokasága. Ismétlem, ez a hibákat nem menti, én is sokat kritizáltam anno még az olvasói oldalról, tehát fejben teljesen ott tudok lenni ilyenkor, ahol Ti is! Off: valamikor volt Academy 1:1 fegyvermakettem, azaz modell, ami olyasmi volt mint az airsoft, csak még nem annak hívták szerintem. kb 1998-ban vettem 4000-ért (atyaég, az mekkora pénz volt akkor), Beretta 92F volt, de már nincs meg. | |||||
| G.D | Adatlap | 750745 | 2026. szeptember 8. 16:37 | ![]() | |
|
Respect! Amúgy őszintén szólva nem tudom, hogy a kézi lőfegyveres témákat saját kútfőből írt cikkekkel mennyire érdemes nektek "erőltetni". Az utóbbi pár évben legalábbis elég sok, elég slendrián módon megírt anyaggal találkoztam ebben a kérdéskörben, ami mondjuk a Kaliber hasonló cikkeivel összehasonlítva (még a nyilvánvaló terjedelmi korlátokat is figyelembe véve) eléggé kiábrándító volt:( | |||||
| p-51 | Adatlap | 750743 | 2026. szeptember 8. 16:18 | ![]() | |
|
Sajnos mi is emberből vagyunk és hibázunk! Amit Tibcsi is javasolt, hogy legyen ilyen igazítás, rovat a lapban, arra szerintem nem fog sor kerülni, de ha máshol nem is tudjuk, itt örömmel vesszük a jelzést és a tényekkel meg nem fogunk vitatkozni. (Bár múltkor úgy tűnt, hogy a Jakovleveknél kötöm az ebet a karóhoz, Tibcsinek és Nektek volt igazatok, én meg már szégyellem, hogy a fotón sem ismertem fel a 23-ast. Pedig egyik első makettem volt.) Kicsi csapat vagyunk és ez azért rányomja a bélyegét a dologra néha. Tehát ha pl. valaki mellényúl fotóválasztásnál egy negyedik generációs vadászgépnél, valószínűleg csukott szemmel is kiszúrom, de látod, egy Dragunov (pedig volt a kezünkben tavaly, lőttünk vele) és egy PSL nekem nem tűnik azonnal különbözőnek, nyilván a szerző is elsiklott a fénykép felett. Nekem nem nagy szerelmem a kézi lőfegyver téma, így sajnos ebből a szempontból hiába olvasom át, ilyen esetben csak mint nyelvi lektor jöhetek szóba. Off: Mondjuk lőni jó volt vele, de nem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz fegyver. Off-off: Az M1911-ről meg nem gondoltam volna, hogy ilyen könnyű, mondjuk az se sokáig volt a kezemben és nyilván ha egész nap rám lenne kötve, a pokolba kívánnám. | |||||
| Freddy | Adatlap | 750739 | 2026. szeptember 8. 15:30 | ![]() | |
|
Nyilvánosan elismerni a hibát és bocsánatot kérni mindenesetre nagyon korrekt (és sajnos máshol egyre ritkább). | |||||
| p-51 | Adatlap | 750738 | 2026. szeptember 8. 15:25 | ![]() | |
|
Nekem sem hozta meg a postás! | |||||
| p-51 | Adatlap | 750737 | 2026. szeptember 8. 15:24 | ![]() | |
|
Sajnos hibáztunk, elnézéseteket kérjük! Igyekszünk következő alkalommal figyelmesebbek lenni. | |||||
| Freddy | Adatlap | 750733 | 2026. szeptember 8. 15:07 | ![]() | |
|
Románok nem kapták meg a Dragunov licenszét, azért fejlesztettek saját ilyet. Ha beírod, hogy ,,wikimedia svd", akkor kb az első oldal alján jön ki ez a kép, egy shutterstock fotó hasonlóan rossz képaláírással, valószínűleg így sikerült a mutatvány, az újságírónak, a lektornak és a szerkesztőnek ez úton is gratulálok. Amúgy lehetne rosszabb, ha valami AI slopot használnának :) Ez a Regiment nekem még nem jött meg egyébként, így nem tudom, mire vonatkozik a képaláírás, a magyar hadseregben ez a fegyverkategória tényleg új volt, és a második vh-s szovjet doktrínához képest is előrelépést jelentett, hogy a lövészszakasz ,,rendes" tagja volt a távcsöves puskás katona. | |||||
| G.D | Adatlap | 750731 | 2026. szeptember 8. 13:57 | ![]() | |
|
Aminek ugye annyi köze van a Dragunovhoz, hogy ugyanaz a kalibere. Ráadásul a képaláírás is hülyeség, semmilyen "új kategóriát" nem jelentett az SzVD, hiszen a Vörös Hadsereg is használt a II. vh. alatt öntöltő távcsöves puskát (SzVT-40). | |||||
| Freddy | Adatlap | 750713 | 2026. szeptember 8. 11:18 | ![]() | |
|
Ez egy román PSL puska :) | |||||
| G.D | Adatlap | 750709 | 2026. szeptember 8. 09:27 | ![]() | |
| Tibcsi | Adatlap | 750705 | 2026. szeptember 7. 23:25 | ![]() | |
|
Azért a mostani számba is bekerült egy érdekesség, ami akár vicces is lehetne. A Főszerkesztő Úr tollából. ;) | |||||
| Tibcsi | Adatlap | 750204 | 2026. augusztus 23. 19:04 | ![]() | |
|
Szia Zoli, Volt egy levélváltásunk Viktorral a témában. Ezennel felhatalmazom, hogy megoszthatja veled azt a néhány emailt. Mindenkivel előfordul, hogy hibázik, ezzel nincs is semmi baj. Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Hangsúlyozom: nem az elgépelésekről beszélek. Néhány lapszámmal később betesztek egy helyreigazítást, hogyaszongya: "Kedves Olvasók! Ebben és ebben a lapszámunkban ezt és ezt rosszul írtuk, elnézést! Helyesen így szól:" Ennyivel el is lenne intézve és mindenki mehetne a dolgára. Szerintem... :) Köszi. | |||||
| piratvitorla | Adatlap | 750201 | 2026. augusztus 23. 18:36 | ![]() | |
|
Sziasztok! Azért tegye össze a két kezét, aki soha semmit sem hibázik! Ráadásul munka és család mellett, elhivatottságból készítjük a két magazint plusz a Facebook oldalt. És mivel nyomtatott, ezért nem könnyű javítani, menet közben minimális lehetőség van rá. Amúgy a másik magazinban, illetve a folyóiratban is szoktak lenni hibák, meg persze a szakkönyvekben is... | |||||
| Tibcsi | Adatlap | 750181 | 2026. augusztus 22. 23:45 | ![]() | |
|
Igen, köszönöm, erre gondoltam. De ismét látom, hogy szólni ezért nekik nem nem érdemes... :( | |||||
| kató | Adatlap | 750173 | 2026. augusztus 22. 20:09 | ![]() | |
|
Szerintem Tibcsi arra gondol , hogy a 17. oldalon két kép van egymás mellett . Az egyik az aláírás szerint Jak-17 , a másik Jak-23 , de mindkét kép Jak-23-ast ábrázol ... | |||||
| p-51 | Adatlap | 750142 | 2026. augusztus 21. 15:28 | ![]() | |
|
Mire gondolsz? | |||||
| Tibcsi | Adatlap | 750140 | 2026. augusztus 21. 12:23 | ![]() | |
|
Az előző oldalon, a régi Jak-oknál is van némi keveredés, de már nem is szólok... | |||||
| p-51 | Adatlap | 749830 | 2026. augusztus 8. 08:38 | ![]() | |
|
És köszönjük! | |||||
| p-51 | Adatlap | 749828 | 2026. augusztus 8. 07:19 | ![]() | |
|
Igén, ott maradt egy elgépelés sajnos. Elézést kérünk a figyelmetlenségünkért! Tegyük hozzá, hogy az egész bekezdés a Fitterről szól és így azért sejthető, hogy ez egy mellényomás a billantyűn. Nem gondolnám, hogy emiatt bárki megépítene egy lengyel Fencert, de ettöl eltemintve igazad van. Off: Írtam Neked két emailt július 14-én, olvastad? | |||||
| Tibcsi | Adatlap | 749812 | 2026. augusztus 7. 19:34 | ![]() | |
|
Nem kötekszemám!... Tényleg! :) De úgy látszik, különös érzékkel szúrom ki a (hogyismondjam?) csacskaságokat... Képzeletbeli jövőbeni makettezős párbeszéd: - Én a következő Szu-24-esemet lengyelre festem majd. - Hülyevagy? A lengyeleknek nem is volt Szu-24-esük! Honnan veszed ezt a hülyeséget? - Az Aranysas-ban olvastam! - Nemár! Ott nem írnának le ekkora szamárságot! Ha pl. a Blikkben olvasom, csak legyintek: "Ezek hülyék, nem értenek hozzá..." Tudom, hogy sajtóhiba, vagy elgépelés. Tökmindegy. Srácok, ha másért nem is, de legalább emiatt érdemes komolyan venni a cikkek átolvasását... Köszi! :) (2026/08. 18. oldal) | |||||
| p-51 | Adatlap | 749160 | 2026. július 8. 21:06 | ![]() | |
|
KÖszönöm! Írok neki majd! | |||||
| Tibcsi | Adatlap | 749157 | 2026. július 8. 17:09 | ![]() | |
| p-51 | Adatlap | 749156 | 2026. július 8. 17:03 | ![]() | |
| Tibcsi | Adatlap | 749132 | 2026. július 8. 07:45 | ![]() | |
|
Trau-t szeretjük, de üzenném Neki, hogy a Douglas A-4 az Skyhawk. ;) Tényleg ilyen szőrszálhasogató lettem? :) | |||||
| Tibcsi | Adatlap | 743805 | 2025. december 18. 14:10 | ![]() | |
|
Igen, Tőle szerettem volna. :) | |||||
| p-51 | Adatlap | 743786 | 2025. december 17. 19:55 | ![]() | |
| Tibcsi | Adatlap | 743785 | 2025. december 17. 17:51 | ![]() | |
|
Lehet kérdezni a Mi-26 faroklégcsavarjáról? ;) | |||||
| piratvitorla | Adatlap | 742147 | 2025. október 24. 20:47 | ![]() | |
|
Szia Nincs "áthallás" a két magazin között, teljesen véletlen. Kivéve évfordulók vagy események kapcsán, hiszen ott a téma adja magát. | |||||
| p-51 | Adatlap | 742146 | 2025. október 24. 19:50 | ![]() | |
|
Nem tudom. Nekem is feltűnt, nem tudom, hogy évforduló közeleg-e, vagy esetleg új források jelentek-e meg a témáról. Azért ha az 1945 után megjelent főbb harci repülőgéptípusokat vesszük, nem jutunk messzebb 150-200-nál szerintem, így matematikailag azért nem olyan valószinűtlen, hogy valamelyik egyszerre jut eszébe két, egymastól független szerzőnek. OFF: (nem egy-az-egyben analógia) még az egyetemen tanitották nekünk a klasszikus példát, hogy ha egy 23 fős osztályt veszel alapul, akkor 50%-nál magasabb a valószínűsége, hogy ketten ugyanazon a napon születtek. Tehát ebből a megközelítésböl nem túl hihetetlen a dolog, bár most lusta vagyok levezetni, ha nem haragszotok. Szerintem csak véletlen. | |||||
| Tibcsi | Adatlap | 742145 | 2025. október 24. 19:00 | ![]() | |
|
Az szándékos, hogy mindkét lapban (Aranysas-Aero) a Lightning a téma? :) Nem először van áthallás a két újság között... | |||||
| sys | Adatlap | 737186 | 2025. május 13. 16:50 | ![]() | |
|
Csak egy kérdés, mivel az utóbbi időben nem forgattam az említett lapokat: az nem lehet hogy a lapok színvonala nem - vagy nem olyan mértékben - esett, csak az évek múltjával a Ti igényeinek nőttek meg, tudásszintetek emelkedett? | |||||
| J_K | Adatlap | 737173 | 2025. május 12. 23:04 | ![]() | |
|
Szia! Ha valóban végigolvastad volna a jegyzetekkel együtt- akkor láthattad volna, hogy miért Me 109 és nem Bf 109 a típus jelölése a cikkben. (Röviden: a magyar dokumentumokban minden esetben Me 109-nek jelölik a típust.) | |||||
| Zoli | Adatlap | 736997 | 2025. május 7. 11:04 | ![]() | |
|
Szia, Így már mindent értek... Kivéve, hogy miért mások az igények? Volt valami felmérés, közvélemény kutatás a témában? Ha igen, elnézést, lemaradtam róla... Nem a számháború a lényeg, hanem a tények, adatok. A neten minden is fent van, akkor mi értelme bárminek is?... Nemcsak a száraz tények hiányoznak, hanem a típusok egy-egy részegységének átlag laikus olvasók (nem kis gyerekek) szintjén leírt felépítése, sokszor semmi szó nem esik gépek rendszereiről. Én úgy tudtam, hogy a váltás után az Aranysas lett a Top Gun utódja, amitől az Aero színvonala messze volt. Nehéz megemésztenem és elfogadnom, hogy a kettő ugyanaz a szint lenne. Nekem a Top Gun/Aranysas volt az arany középút az Aero és a Haditechnika között. Minden változik, úgy tűnik csak én nem... z | |||||
| Elnar | Adatlap | 736984 | 2025. május 7. 06:40 | ![]() | |
|
Az ilyen különbségek miatt értékelem mai napig az átfogó elméleti bemutatásokat. Pl zavaró technológiák a vadászgépeknél, lánctalp felfüggesztés típusok, dízel és benzines hajtásmód összehasonlítása harcjárműveknél... Ezek legtöbbször a Haditechnikában fordulnak elő, néha már túl szakmaian, de Aranysasban is láttam már hasonlót. Az ilyen cikkek képesek egy szintre hozni az olvasókat, mert aki benne van a témában annak újat mond, aki nincs benne annak meg az egyes kategóriák is lehetnek újak (pl német tankokon szocializálódva alapnak vettem a torziós rugózást a harckocsiknál és meglepődtem hogy a tekercsrugó is ugyanannyira elterjedt) | |||||
| piratvitorla | Adatlap | 736923 | 2025. május 5. 15:03 | ![]() | |
|
A technikai részletekkel az a probléma, hogy pl egy gázturbináról szóló cikkben az egyik olvasónak alap, hogy tudja hogy működik és mondjuk a pompázsra kiváncsi. A másik meg azt se tudja, hogy milyen részei vannak, így neki a pompázs kínai lenne | |||||
| Block50 | Adatlap | 736921 | 2025. május 5. 14:43 | ![]() | |
|
Szia Szerintem van azért alternatíva a típusismertetők terén és nekem inkább az a bajom hogy a mai típusismertetők kb. a 20-30 évvel ezelőtti információszinten vannak. Ennél lehetne részletesebb technikai oldalon és különlegesebb az alkalmazást tekintve. Én személy szerint olyan infókat szeretnék inkább látni amelyekért kutakodnom kellene. | |||||
| piratvitorla | Adatlap | 736887 | 2025. május 4. 21:07 | ![]() | |
|
Sziasztok Az Aero és a Sas magazin. A HT hivatalosan tudományos folyóirat... A HT-ba régen írtam cikkeket, de ma még csak nem is olvasom. Múltkor belelapoztam, de le is tettem. A Sasba írok, arról annyit, hogy ne hasonlítsátok a Top Gunhoz: más világ van, más olvasói igények. Minek lenne pl. régi stílusú típus ismertető számokkal, adatokkal amikor 1. ezek mind fenn vanak a neten 2. nibóncs értelme "számháborúzni pl. ha az F-18 max Mach számát nézzük alacsonyabb, mint a MiG-21 biszé, tehát rosszabb? | |||||
| p-51 | Adatlap | 736717 | 2025. április 30. 13:37 | ![]() | |
|
Szia! Éppen erre reagáltam, ugyanis az első szamtól van ilyen cikk makettdobozzal, tehát e miatt nem "süllyedhetett". És elég sok olyan típus van, amihez szinte SEMMILYEN fotó nincs. 1920-as-30-as évek. Persze, fotóznék, de főállásban évi 10 honapban tanár vagyok, a maradék kettőben makettező... :) De egyetértek Veled! | |||||
| Tovább >>> |
Igen, ezt az oldalt néztem én is, megpróbálom, de egyrészt a Regimentnek még ilyen sincs, másrészt nem túl bizalomgerjesztő, hogy még a tavaly karácsonyi nyereményakciót hirdetik.