| Tovább >>> |
| 1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
| 1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
| 21., | 22., | 23., | 24., | 25., | 26., | 27., | 28., | 29., | 30., | 31., | 32., | 33., | 34., | 35., | 36., | 37., | 38., | 39., | 40., |
| 41., | 42., | 43., | 44., | 45., | 46., | 47., | 48., | 49., | 50., | 51., | 52., | 53., | 54., | 55., | 56., | 57., | 58., | 59., | 60., |
| 61., | 62., | 63., | 64., | 65., | 66., | 67., | 68., | 69., | 70., | 71., | 72., | 73., | 74., | 75., | 76., | 77., | 78., | 79., | 80., |
| 81., | 82., | 83., | 84., | 85., | 86., | 87., | 88., | 89., | 90., | 91., | 92., | 93., | 94., | 95., | 96., | 97., | 98., | 99., | 100., |
| 101., | 102., | 103., | 104., | 105., | 106., | 107., | 108., | 109., | 110., | 111., | 112., | 113., | 114. |
| Freddy | Adatlap | 747741 | tegnapelőtt 22:05 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 747697 | 2026. május 2. 12:40 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
Színek. Nem tudom, az olaszok gyártottak-e, de létezett egy kevésbé ismert szín is: sötétszürke. Erről van egy szép sorozatom, bizonyítottan ugyanarról a járműről, színesben és különféle fekete-fehérben is. A képek láthatósága miatt átneveztem őket, mert a fórummotor megeszi a hosszú fájlneveket, Ezért a metainfót most itt közlöm a szokásos néveb írt mód helyett: 1940, Erdély, forrás: index fórum, user: gumidani. A színes képen nem látszik jól a rendszám, de biztosan ugyanaz a jármű, ha jól emlékszem, családi hagyatékból van minden kép. | |||||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 747682 | 2026. május 1. 18:06 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Kár, lehet megkérdem az olasz ismit, hátha tudja, hogy mi lehet a kasztni típusa. Tuti nem fekete, túl világos a híradóban. Arra meg képes volt egy javítóműhely is, hogy lefényezze. | |||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 747673 | 2026. május 1. 15:15 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Rába AFi. Jellegzetessége a ponyvatartó keret fülkénél hátrább helyezése és a pótkerék látható tárolása a plató eleje alatt, az itt szokásos szerelékdobozok helyett. | |||||||||||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 747666 | 2026. május 1. 13:26 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 747646 | 2026. április 30. 23:45 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Igen, ezt próbáltam én is megfogalmazni, hogy a gyári fekete kocsin a krómozott részeket felülfestették. Ez megmagyarázná a tónust is, a fényességet is, és hogy miért nincs rajta króm, csak a lökhárítón. Már csak a pontos altípus kellene... na meg egy rendszám. | |||||||||||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 747637 | 2026. április 30. 16:58 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
De a motorháztetőn nem egyszerűen egy fényes festék, hanem egy elég jó fényezés látszik. Az lehet, hogy a fekete kocsin csak a krómokat átfestették katonai feketével? (Első világháborúban a huszároknak elrendelték a fényes lószerszám natúr fém részeinek sötétszürkére festését, miközben békében meg nem győzték fényesíteni) | |||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 747635 | 2026. április 30. 15:42 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
A régi autófestékek fényesek voltak. A katonaiak talán nem annyira, de a polgáriak igen. Én emiatt hajlottam a feketére, de abban igaza van Romsitsának, hogy a díszléceken viszont le van festve a krómozás. ennek a z ellentmondásnak a feloldásaként még azt sem zárom ki, hogy tényleg fekete és a felülfestés is feketével történt (a hadijel a rendszámok, és az útjelző táblák miatt miatt úgyis volt fekete kint a szeroszlopoknál) | |||||||||||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 747620 | 2026. április 29. 20:58 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
A katonai zöld teóriába nekem az nem illik bele, hogy láthatóan fényezett a kocsi, 0:27-nél jól látszik a motorháztetőn, hogy még a fák is tükröződnek benne, szépen meg van csinálva. Lemázolják katonai zöldre a műhelyben, aztán kap egy nagyon profi fényezést? Pár évtizeddel később a német főtiszteknek egyébként volt fényezett katonai zöld Zőccségesmercijük, de ott tényleg a karosszéria volt zöldre fényezve, a krómok maradtak krómok. www.polizeiautos.de/show_one.php | |||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 747615 | 2026. április 29. 17:43 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Még csak olyan sem, mert a széria Berlina motorsátrán nincsenek oldalt szellőzők. Ilyen motortér rácsozáshoz legközelebbit a Viottinél láttam, de annak is máshogy nyílik a teteje, és a rácsozás tovább megy egy szélességjelzőig, míg itt egy az 1500-hoz hasonló kis ajtó van ott (az alakja egy lefelé mutató szabálytalan trapéz talán, a Szentpétery fotón csak a felső éle kivehető jól). A test az hasonlít a Boneschiére de az sem olyan. Hiányzik pl. a hátsó sárvédő alsó pereme, valamint nekem a szélvédő formája is kevésbé íveltnek tűnik annál. Ráadásul, ami párhuzamokat találtunk, azok is egyedi építések, úgyhogy szinte biztosra veszem, hogy ez is az. | |||||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 747610 | 2026. április 29. 17:06 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
A mozgókép csalóka, itt legalább öt árnyalat van a Turánnak, függően a fényviszonyoktól.filmhiradokonline.hu/watch.php Az ominózus Fiat olyan, mintha a Boneschi utasteret házasították volna egy széria Berlina motorsátorral. | |||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 747608 | 2026. április 29. 16:36 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Az átfestéssel igazad lehet, mert minden rajta van, ami egy normálon, de nem króm, és a Szentpétery fotón látszik, hogy a lökhárító viszont fém, nem festett. Akkor tényleg zöld lesz, bár nekem ahhoz túl sötétnek tűnik a híradóban, de az is igaz, hogy ott nagyon sok múlik a felvételen. Gyanítom, hogy a csomagtartó az átfestéskor került rá. Ahogy most nézem, a Viotti tényleg csak messziről hasonlít, nincs is hátsó ablaka. Csak megörültem, hogy találtam merev tetős B oszlopról nyíló ajtós verziót ilyen hűtővel. | |||||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 747602 | 2026. április 29. 13:20 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Biztosan átfestett a FIAT (a díszlécek, hűtő, ablakkeret króm kellene, hogy legyen), valószínű tábori vagy tgk. zöld. A Buick ellenben teljesen gyári. Elnar a Viotti kasztni utastere teljesen más, csak a motorsátor stimmel. | |||||||||||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 747591 | 2026. április 29. 01:42 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Uhri könyvet most megnéztem, ők főleg teherautóban utaztak. Kevés személyautót csináltak, azokat viszont gyakorlatilag mindet német alvázakra. Meg amúgy ha valakinek olasz autója van, miért karosszériáztatná más országban, még ha egyedi karosszériát akar is? Pilsenből rendelek sörösüveget, ja, de sört majd máshol töltök bele? :) Ami a színét illeti, igazad lehet. A videóban 0:30-nál kifejezetten világosnak látszik, de valószínűleg csak az ég tükröződik rajta. | |||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 747588 | 2026. április 28. 23:52 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
Igaz, teljesen egyedi karosszéria is lehet. Azért én reménykedem még abban, hogy valahol lesz róla adat (valamiért olyan érzésem van, hogy valami diplomáciai ajándék lehet) Színre én feketét mondanék, ami teljesen poros. A Szentpétery fotón azt látom a sárvédőn, hogy az nem szín. Ha kiindulok a szintén parancsnoki kocsinak használt Buick 90-ből, ami biztosan fekete volt, látszik, hogy mennyire el tud térni a szín. | |||||||||||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 747584 | 2026. április 28. 21:46 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Aki egy ilyen kaliberű autót megengedhetett magának, bárhol Európában csináltathatott rá karosszériát, nem feltétlen itthon. Engem egyébként a színe is érdekelne. A videóban látható, hogy fényes a fényezés, szóval nem festették át valami katonai színre, hanem ez az eredeti színe. De feketénél viszont világosabbnak látszik. | |||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 747583 | 2026. április 28. 21:35 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Freddy Én úgy értettem, hogy talán egy motorsátrat is tartalmazó alvázra az egész karosszéria itthon épülhetett tetőcsomagtartóstól az Uhrinál, vagy valami más karosszéria üzemben. Holnap szerintem meg is nézem az Ikarus Story-ban, hogy említenek-e Fiat 2800-at. Romsitsa Ehhez már nagyon hasonlít, de sem a szélességjelző nem stimmel, sem a motorháztető nyitása www.carrozzieri-italiani.com/listing/fiat-2800-berlina-viotti/ | |||||||||||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 747582 | 2026. április 28. 21:04 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Hasznos gyűjtemény, köszi, jól jönne más gyártókhoz is ilyen. Fiat 2800-at ilyen tetőcsomagtartóval ne keress szerintem. Nézz csak rá, biztosan maszek gányolás, egy olasz autódizájner inkább elmenne olajbogyópréselő csacsinak, minthogy egy Fiat 2800-at egy ilyen tetőcsomagtartóval rontson el. | |||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 747580 | 2026. április 28. 20:56 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Igen-igen, ezekre jutottam én is. Vagy az ajtó, vagy az orr nem stimmel. A tetőcsomagtartó még az is lehet, hogy a fronton került rá. A kialakítása erősen hasonlít a kábeldobszállító teherautók fülkéjén lévő keretre. | |||||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 747572 | 2026. április 28. 19:47 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
A tetőcsomagtartó szerintem "utólagos", egyáltalán nem illik az akkor olasz autógyártás csúcsához. Kíváncsi vagyok, hogy kié lehetett, mert nem egy gyakori darab. Az mondjuk még érdekesebb, hogyy a B oszlopról nyíló ajtók csak a Boneschi kasztnin bukkannak fel, de annak más az orra és egyedi darab volt. www.carrozzieri-italiani.com/listing/fiat-2800-berlina-boneschi/ | |||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 747567 | 2026. április 28. 17:02 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
Abban biztos vagyok, hogy már háború előtt létezett a jelenség, az viszont nem kizárt, hogy Amerikából ered (hogy egyből látszódjon, kinek van a legújabb kocsija). Fordnál, Chevroletnél pl. rendszeres volt az évenkénti váltás, Európában inkább ritkábban frissítettek arculatot. Azt aláírom, hogy a háború utáni USÁban vált általánossá. [Példának mellékelve a Ford hűtőmaszkjai 30-as években, a vanpeltsalesről, veterán Ford V8-asokkol foglalkozó oldalról. Egyúttal információ későbbiekre bárkinek.] A Fiat 2800 meg ha jól látom, egyedi karosszériás, vagy legalábbis fél óra alatt még nem jött fel ilyen ajtónyitású, tetőcsomagtartós változat nekem. (még egyszer köszi a pontosítást mindkettőtöknek, ha nem kerül fel az 1100-as, amire reagálok, sosem derül ki, hogy ez be lett nézve) | |||||||||||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 747566 | 2026. április 28. 16:22 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Az ,,erőszakos" évjáratonkénti modellarculat-frissítés az általam olvasott szakirodalmakban a háború utáni amerikai autóipar találmánya, szóval szerintem még ez se, egyszerűen csak ahogy sikerült :) Még Johnny Cash is megénekelte a jelenséget: www.youtube.com/watch Model Victoria: oldszkúl műgyantás készlet, még abból az időből, mikor a mesterdarabokhoz se használtak 3D nyomtatást. De szép. Móváron valahogy előkerülnek ezek a nagyon obskúrus olasz gyártók, több is volt ilyen. | |||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 747565 | 2026. április 28. 15:31 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Freddy: Rákeresve a névre egyből egy olasz kisszériás gyártót adott ki a Google: www.modelvictoria.it/ Átfutva a készleteiket, ha elfogadható minőséget gyártanak, akkor érdemes szem előtt tartani, mert nagyon olasz specifikus a kínálatuk, ami részben fedi a magyar használatot is (Gilera 500, CV 33, FIAT 500, FIAT 1100) - bár az utolsó hír a honlapon 2017, de ha most voltak Móváron, akkor még minden bizonnyal élnek. A zászló elhelyezést motorház közepén láttam már párszor, főleg civil járműveknél, ahol nincs kialakítva zászlótartó. FIAT szívatás... Nekem az 508 különféle változatait évekbe került megtanulnom, pláne ha belevesszük a lengyel vonalat is. A Mercedes meg már az a kategória ahol a legtöbb képem kérdésesen azonosított. A hűtőrácsokra egyébként ökölszabályként mondható, hogy nem típusonként, hanem évjáratonként különböztek, így abból önmagából típust nem, csak márkát és annak évét lehet megállapítani (Ford, Skoda, etc) Romsitsa: Le a kalappal! Nem tudom már, hányszor néztem végig minden híradót 35 és 45 között, de még mindig vannak bennük új dolgok. Ezt pl. teljesen figyelmen kívül hagytam mert a motorsátor nem látszik, és az amiből leginkább beazonosítható egy jármű. Így viszont már eleje és vége is van (csak a rendszáma nem ismert még nekem) | |||||||||||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 747564 | 2026. április 28. 13:55 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Elnar: köszi az infókat, szerintem ezt a táblácskát simán kinyomtatom majd papírból és úgy teszem a szélvédő belsejébe! A Model Victoria készlete egyébként- hogy ez a gyártó is honnan kerül elő, fogalmam sincs, az agyamat nagyon megerőltetve talán valamelyik ezer éves ProModellben volt készletük ismertetve, Móváron meg ott voltak egy full standdal. Romsitsa: igen, itt jobban látszik, érdekes részlet (az állóképen nem nagyon kivehető), hogy a zászlócska nem általános szokás szerint a sárhányón van, hanem középen, mint egy hajó orrán. A Fiatnál vsz külön department volt a makettezők szívatására, az alatt a pár év alatt az 1100-as és a 2800-as is volt vagy 5 féle hűtőráccsal, utóbbinál ráadásul még ott van az is, hogy régen (az alvázas korszakban, az önhordó karosszériák előtt, mert arra már nehéz) az ilyen nagy limuzinokra sokan egyedi karosszériát csináltattak. | |||||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 747563 | 2026. április 28. 13:40 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Hali! A Horthy Istvánról készült fotó a Jány-nál tett látogatását örökíti meg, itt van mozgóképen is a kocsi, leginkább egy Fiat 2800. filmhiradokonline.hu/watch.php | |||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 747562 | 2026. április 28. 13:02 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Köszi, akkor tovább keresgélek a '39 utáni FIAT vonalon. A csoportot pedig kifejezetten ajánlom, rengeteg szaktudás van benne, és sokszor kerülnek elő szárazföldi dolgok is. A csatolt kép alapján tudsz már matricát is gyártani a szélvédőre (figyel arra, hogy a _belső_ oldalon volt, többségében 4-6 db négycentis öntapadós korongokkal láttam feltéve). Az AT 994-et már azért is gondolom szinte biztosra, mert a jelzése is pont ugyanez, mint szemből, pedig a konvojban látható, hogy sok más jelzés is volt ott. Az viszont, hogy több tucat kép között egyedül ezt látni Fiat 1100-nak, nekem szinte teljes bizonyosságot ad. | |||||||||||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 747553 | 2026. április 28. 01:37 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Köszi az infót, megkeresem majd azt a csoportot, bár már így is több fb csoportnak vagyok tagja, mint amennyihez türelmem van :) Azt viszont továbbra is fenntartom, hogy a te képeden lévő kocsit tévesen azonosították. A lámpája sokkal előrébb van, a sárvédője sokkal hosszabb, ahogy a motorházteteje is sokkal nyújtottabb. Mások a szélvédő arányai, de még a dőlésszöge is. De, ami a legfontosabb, a 1100-as tetejére lazán rákönyökölhetsz, ez meg majdnem olyan magas, mint az ajtót tartó katona. A hűtőrács hasonlít, de ennyi. Ez valami nagy limuzin. Az én tippem Fiat 2800. (Ez már szubjektív, de a 1100-as nem volt az a kifejezett csajozós autó, ilyen századtörzs szaladgálós kategória. Ezeket a parancsoljontábornokúr zászlócskás szolgálati autókat jellemzően a nagyobb, villantósabb kocsik közül válogatták. És azért a 2800 után már megfordultak az utcán, Mussolini és a pápa is olyannal járt.) | |||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 747552 | 2026. április 28. 00:28 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
A jelvény a Facebook zárt Magyar Királyi Honvéd Légierők kutatói csoportjában lett "publikálva" Winkler László által. Én itt nem terjeszteném, de ha belépsz, és felvesznek, te is megkeresheted. A szélvédő sarkában az szinte biztosan a honvédségi nyilvántartó papír. Háromszorosra nagyítva már látszik a keret is, és hogy a papír felső részén valami nagybetűs írás van. Az én képemen Fiat 1100AL Tassi van én úgy tudom. A Fiat 1100-nak eredetileg nem volt altípusa de mivel a háború után is tovább gyártották, az megkapta a B jelzést, így a háború előttieket A-nak kezdték hívni. Az L a Lungo, vagyis a négyajtós karosszériához hosszított alváz jele, a Tassi pedig a taxi nyitásé, azaz mindkét ajtó a B oszlopból nyílt, a tipikus B oszlop nélküli felnyíló mód helyett. Egyébként a Viski Károly Múzeum képein egy Fiat 1100 van hátulról is, az AT 994 (4 ajtós, normál nyitású), de az több képen is szerepel. A képeden középen lévő kilincs miatt szinte biztosra veszem, hogy ez van szemből is (a taxi nyitásnál a kilincsek a két ajtó egymástól legtávolabbi szélein voltak). | |||||||||||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 747536 | 2026. április 27. 12:47 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Megvan esetleg ez a jelvény nagyobban? Nekem most 1/35-ben lett meg ez a típus, He-111-esem meg csak 1/72-ben van :) A szélvédő sarkában mi lehet? Érdekes részlet még az elején ahogy a krómozott hűtőrácsról kicsit le van kopva a rápingált katonai zöld. A te képeden viszont szerintem nem ez a típus van. A hűtőrács jellegében hasonló, de teljesen mások az arányai, sokkal nagyobb is. Az 1100-as egy kis kocsi, egy embernek a nyakáig ér. Ez valami nagy limuzin. (Ma sokszor panaszkodnak az emberek, hogy miden kocsi ugyanúgy néz ki. Na, ők se sokat foglalkoztak 30-as évek végi bevonultatott személyautókkal :))) | |||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 747535 | 2026. április 27. 12:16 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
A rendszámtáblája, ha jól látom HONVÉDSÉG feliratú. Ha meglenne a rendszám is, érdekes színfoltja lehetne egy diorámánának, mondjuk egy He-111-es mellett. | |||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 747534 | 2026. április 27. 12:14 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Szép! Ráadásul jól látszik rajta a 1/3 Távolfelderítő fénykép kiértékelő század jelvénye. Azt hittem, az 1100 nem volt annyira ritka típus, mert van másik képem is ilyenről, de kiderült, hogy nincs is több annál az egynél, amire emlékszem. | |||||||||||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 747513 | 2026. április 26. 18:13 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Móvári makettbeszerzés miatt áttúrtam az azonosításra váró autók fényképmappáját, és egyet sikerült kihalásznom: a Renault TL teherautó előtt menő kocsi egy Fiat 1100-as. A híres 508-as továbbfejlesztett változata volt, és nem túl Gugli-barát, mert a háború után ugyanezen a néven, de önhordó karosszériásra áttervezve lett az olasz utcakép meghatározó eleme (egész 1969-ig húzta, akkor adta át a helyét a nálunk Zastavaként megismert 128-asnak) | |||||||||||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 747421 | 2026. április 23. 13:40 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Vajon rokonságban áll Scottie Pippennel, a legendás Bulls-játékossal? :) | |||||||||||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 747420 | 2026. április 23. 13:39 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Ezt nem gondoltam volna, köszi az infót. | |||||||||||||||||||||||||||
| Spangli | Adatlap | 747418 | 2026. április 23. 12:59 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Pipen Imre - a Pipen látható a köténylemezen is. | |||||||||||||||||||||||||||
| Spangli | Adatlap | 747417 | 2026. április 23. 12:56 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
A felirat valószínűleg egy név, valamilyen Imre (talán egy korabeli vas- és/vagy szeméttelep tulajdonosa, aki "lefoglalta" a roncost) | |||||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 747412 | 2026. április 23. 08:23 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
A felső szóba nem látom bele, hogy "nyet". Az első betű inkább N, az utolsó M. Nem tudom, hogy a fotót csak kiszínezték vagy fel is javíttatták AI-val, mert csak kisebb felbontásban ismerem a képet. Ha feljavították, akkor lehet, hogy a robot értelmezte újra a feliratot. | |||||||||||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 747256 | 2026. április 16. 13:45 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
| tank | Adatlap | 747120 | 2026. április 9. 18:18 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget! | |||||||||||||||||||||||||||
| Sennás | Adatlap | 747119 | 2026. április 9. 16:15 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Ezt szeretném így megépíteni egyben. Pfff mennyi lóvé az? De gyönyörű lenne. Szép ződ traktor🤣🤣 | |||||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 747117 | 2026. április 9. 15:05 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 747048 | 2026. április 6. 11:16 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Fellapoztam a könyvet, az a helyzet, hogy az 1. és 2. pc. ho. jelzéseinek forrásaként az 1. Pc. Hsdt 11.163/eln.vk-1943 (XII.23) irat mellékletét jelölik meg. Ebben az 1. pc. ho. alakulatainak jelzése a fordított rombusz, a 2. pc. ho.-nál négyzet az alapmotívum*. Apró meglepetés, hogy a 3. hk. ezred pajzsa ebben a gyűjteményben kerekített. * A hadtest rendelete kapcsán azt is írják, hogy a jelzéseket egy 20*20 cm-es képzeletbeli négyzetbe kell elhelyezni, meglehet, hogy a 2. pc.ho. négyzete valójában ez a lehatárolást és nem a jelzés része. | |||||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 747047 | 2026. április 6. 10:55 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Sok sebből vérzik a gyűjtemény, de a 30. hk ezred jelzése éppen stimmel. Az 1. harckocsiezred és kapcsolódó alakulatok fordított rombusza az, aminek nincs nyoma fotókon, a papír alapú forrás meg nem ismert. | |||||||||||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 747046 | 2026. április 6. 10:44 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Írj időszakot és járműtípust, az alapján lehet szűkíteni. | |||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 747031 | 2026. április 5. 16:09 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
És amit még szükséges vagyok hozzátenni: az ábrasorok nem tudom, honnan vannak, de valami elméletiutasítás lehet, ugyanis a 30. harckocsiezrednél csak tervben volt a 3. zászlóalj, de soha nem állították fel. | |||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 747028 | 2026. április 5. 15:16 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Igen, ezek azok amiket Éder Miklós kontrolcézett a régebbi cikkéből, a már akkor sem teljesen pontos rajzaival együtt. (pl a 30. harckocsiezred rombusza _minden_ képen a másik irányba dől, az összes alárendelt alakulattal együtt; vagy épp a 3. harckocsiezred pajzsa ívelt volt, nem szögletes és nem került négyzetbe) Évtizedekig ez a 4 ábrasor létezett, mint "magyar alakulatjelzések". a könyvben több oldalnyi egyéb is van, főként a 2. hadseregtől. ahol rájöttek, hogy egy egységes, átlátható rendszer kulcsfontosságú. Ezeken felül már számolni sem tudom, hányat vadásztam össze, amiről senki nem tud semmit. Legjobb esetben Emerick be tudja azonosítani az alakulatot a rendszámról én pedig ahhoz a jelzést, de ez ritka mert egyes járművek életútját visszakövetni lassú és bonyolult, már ha egyáltalán lehetséges.(ezúton is köszönöm neki az eddigi támogatást!) | |||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 747027 | 2026. április 5. 14:57 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Nem tudom, mire gondolsz. Elég bonyolult rendszer, ráadásul térben és időben változik (pl a 2. felderítő zászlóalj 2.F. jelzéssel vonult be Erdélybe, de a Délvidékre már harckocsi sziluett lett a jelük. Ekkor még nem vettem figyelembe az átcsoportosításokat és összevonásokat, valamit azt, hogy a régi jelek nem mindig kerültek lefestésre, az újak pedig felfestésre... Ilyenek vannak a könyvben: www.antikvarium.hu/konyv/biro-adam-eder-miklos-a-magyar-kiralyi-honvedseg-kulfoldi-gyartasu-pancelos-harcjarmuvei--1074792-0 Néhány, már megfejtett példát küldtem emailen, amik már nagyon hátul vannak a fórum archívumában, nézd meg! | |||||||||||||||||||||||||||
| pmarton | Adatlap | 747026 | 2026. április 5. 14:40 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Üdv! Azt hiszem ezek az említett könyvből valók. M | |||||||||||||||||||||||||||
| tank | Adatlap | 747024 | 2026. április 5. 13:46 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Köszönöm! Esetleg képed valami jelmagyarázattal van? Ha csak egy-kettő van már az is több mint ami nekem. | |||||||||||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 747023 | 2026. április 5. 12:23 | ![]() | |||||||||||||||||||||||
|
Valami van de nagyon foghíjas. Legismertebb A Magyar Királyi Honvédség külföldi gyártású páncélos harcjárművei 1920-1945 c. kötet (2006, itt ismert nevén: Nagy Mesekönyv). Ebben sok van, nem csak a szürke alapon fehér rajzok vannak amiket először a Militária Modell Magazin 1991-es cikkében láttam, de későbbiek is, van ahol konkrét utasításokból. Lassan egy évtizede gyűjtöm a jelzéseket mindenféle helyről (csak hobby, nem komoly kutatás, levéltárban _ még_ nem voltam miatta) és azt állapítottam meg, hogy a papírokon szereplő ábrák sokszor nem úgy kerültek felfestésre, mint a terven volt. Rengeteg olyan jelzésről van képem, ami nem ismert, talán csak a levéltárból, de azok közt is van teljesen ismeretlen. Átlagban háromhavonta bukkan fel egy újabb (most pl a Fortepan parancsnoki Kruppján egy fekvő félkör) A 30. hk.e jelzésrendszere azok közé tartozik épp, amik egyértelműek és dokumentáltak. | |||||||||||||||||||||||||||
| Tovább >>> |
| 21., | 22., | 23., | 24., | 25., | 26., | 27., | 28., | 29., | 30., | 31., | 32., | 33., | 34., | 35., | 36., | 37., | 38., | 39., | 40., |
| 41., | 42., | 43., | 44., | 45., | 46., | 47., | 48., | 49., | 50., | 51., | 52., | 53., | 54., | 55., | 56., | 57., | 58., | 59., | 60., |
| 61., | 62., | 63., | 64., | 65., | 66., | 67., | 68., | 69., | 70., | 71., | 72., | 73., | 74., | 75., | 76., | 77., | 78., | 79., | 80., |
| 81., | 82., | 83., | 84., | 85., | 86., | 87., | 88., | 89., | 90., | 91., | 92., | 93., | 94., | 95., | 96., | 97., | 98., | 99., | 100., |
| 101., | 102., | 103., | 104., | 105., | 106., | 107., | 108., | 109., | 110., | 111., | 112., | 113., | 114. |
Akár ilyen is lehet a Fiat, szerintem is világosabb a feketénél, de a felvételek felől akár piros vagy kék is lehet. Egy ötletem még van, ha valaki bevállalja: ha tényleg Horthy István kocsija volt, az ő felesége írt egy elég vastag, két kötetes memoárt, abban hátha megemlíti akár egy fél mondat erejéig. Egy ilyen kaliberű kocsi azért feltűnő jelenség, és Horthynéra ragadt valamennyi a férje műszaki érdeklődéséből, még repülésekre is elkísérte néha (na nem a fronton persze).