| Tovább >>> |
| 1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
| 1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
| 21., | 22., | 23., | 24., | 25., | 26., | 27., | 28., | 29., | 30., | 31., | 32., | 33., | 34., | 35., | 36., | 37., | 38., | 39., | 40., |
| 41., | 42., | 43., | 44., | 45., | 46., | 47., | 48., | 49., | 50., | 51., | 52., | 53., | 54., | 55., | 56., | 57., | 58., | 59., | 60., |
| 61., | 62., | 63., | 64., | 65., | 66., | 67., | 68., | 69., | 70., | 71., | 72., | 73., | 74., | 75., | 76., | 77., | 78., | 79., | 80., |
| 81., | 82., | 83., | 84., | 85., | 86., | 87., | 88., | 89., | 90., | 91., | 92., | 93., | 94., | 95., | 96., | 97., | 98., | 99., | 100., |
| 101., | 102., | 103., | 104., | 105., | 106., | 107., | 108., | 109., | 110., | 111., | 112., | 113., | 114., | 115., | 116., | 117., | 118., | 119. |
| Elnar | Adatlap | 751563 | ma 13:56 | ![]() | |||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751554 | ma 12:01 | ![]() | |||||||||||||||
|
Nem azt mondom, hogy a 17. sebesültszállító gk. oszlop járműve van a fotón. Ha 2. hadseregből a IV. hadtest alakulatait és az 1. tábori pc.ho.-t kizárjuk, fennmarad lehetőségként két hadtest és öt hadosztály. | |||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751549 | ma 10:47 | ![]() | |||||||||||||||
|
Az eredeti HM-HIM FB képaláírás szerint 1942.10.04 a dátum, a helyszín pedig Ilovszkoje repülőtér. (a térképen csak Alexejevka van írva, ez fölötte van kb az hadsereg jelölő zászló talpánál). Ez még kifejezetten a 2. hadsereg területe, így nem tartom valószínűnek egy megszálló csoport alakulatát itt. | |||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751544 | ma 09:42 | ![]() | |||||||||||||||
|
Az egészségügyi csapatok szervezéséről az információm nulla, viszont annyiban módosítok, hogy 17. sebesültszállító gépkocsi oszlop a keleti megszálló csoport kötelékében létezett. real-phd.mtak.hu/2073/1/Varga_Imre_ertekezes_watermark.pdf | |||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751536 | tegnap 23:40 | ![]() | |||||||||||||||
|
Én nem zárnám ki a 17-et, mint kocsi szám, csak nem 17-nek értelmezve, hanem mint a toronyszámoknál, az 1. egység, 7. kocsija (bocsánat, a vonatalakulatoknál nem tudom, hogy az oszlop milyen hadrendi szintet jelöl, csak azt hogy volt /1 és /2 is belőle) | |||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751503 | tegnap 15:28 | ![]() | |||||||||||||||
|
Igen, hadtest vagy hadosztály jelzés lehet az íves négyzet. A mentő jobb sárvdőjén a 17 érdekes. Ha alakulaton belül a kocsi száma akkor szerintem túl magas, 17. sebesültszállító gépkocsioszlop lehetne, de 17. ho. nem járt a Donnál, a gyalogezredeknek meg szerintem nem volt seb. szállító gépkocsi oszlopa. | |||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751497 | tegnap 11:40 | ![]() | |||||||||||||||
Na akkor már ezt sem posztolom ide :D A rendszáma nekem 2-193-nak tűnik, amiből csak a 3-as a kérdéses. Az alakulatjelzése teljesen ismeretlen, erről az íves négyzet befoglalókeretű egységről alig van képem és az sem biztos, hogy ide tartozik mind. A doni keretek mindig a magasabb egységet jelölték (pajzs: 10.k.ho., kétfarkú zászló: IV. hdt.közv., rombusz: 1. pc.ho) [forrás: nagy mesekönyv melléklete a IV. hdt. alakulatjelzési rendszeréről] A könnyűhadosztályoknak sajnos kevés járművük volt, így azokról alig van kép. | |||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751495 | tegnap 11:04 | ![]() | |||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751478 | tegnapelőtt 13:30 | ![]() | |||||||||||||||
|
Pedig foltos kerekekből is akadt jópár itthon, igaz, csak az elején. Ansaldokon és Csabákon rendszeresen látni, de a Toldikon már nem. Szerintem inkább feleslegesnek és körülményesnek tartották a lefestésüket, főleg, hogy általában aljnövényzetben közlekedtek a járművek. Egyébként is, ha már a kerék forgását látja az ellenség, akkor már régen lőtávolban van a jármű | |||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 751477 | tegnapelőtt 13:21 | ![]() | |||||||||||||||
|
A kerék is foltosnak látszik, pedig az egészen biztos nem volt olyanra festve: mozgás közben a terepszínű kerék nagyon feltűnő, így kifejezetten ügyeltek rá, hogy ilyen ne forduljon elő. | |||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751445 | 2026. október 2. 21:29 | ![]() | |||||||||||||||
|
Meg hát a kötény alatt is áll a lemezekről lejött kosz. | |||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751435 | 2026. október 2. 16:34 | ![]() | |||||||||||||||
|
Szerintem zöld, ami foltozásnak látszik az részlegesen lemosott kosz. A hátulról készült fotón egyértelműbb a jelenség. | |||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751433 | 2026. október 2. 15:21 | ![]() | |||||||||||||||
| lkw | Adatlap | 751432 | 2026. október 2. 15:13 | ![]() | |||||||||||||||
|
Cudar világ volt az. Sok mindent a kényszer szült. A "lájtosabb" 56 idején is hantoltak pl. iskolaudvaron. | |||||||||||||||||||
| borisz | Adatlap | 751429 | 2026. október 2. 14:33 | ![]() | |||||||||||||||
|
vissza is ástak egy aknagránátot a jómunkásemberek. Az elesett katonák földi maradványait pedig a szemétbe dobták az állatok. | |||||||||||||||||||
| lkw | Adatlap | 751426 | 2026. október 2. 14:06 | ![]() | |||||||||||||||
|
Alább az Bp-i iparvágányok listája Budafok is szerepel benne. villamosok.hu/balazs/teher/ipvg.html Majd mind már létezett 45-ben. persze nem tudom milyen állapotban lehettek az ostrom után. | |||||||||||||||||||
| lkw | Adatlap | 751424 | 2026. október 2. 13:26 | ![]() | |||||||||||||||
| KarBal | Adatlap | 751423 | 2026. október 2. 13:23 | ![]() | |||||||||||||||
|
A Krisztina körúton fotózott Bergepanther a Budafok-Hárosi vasútállomáson került később lefotózásra. Budán még jó állapotban volt, akár a saját lábán is mehetett volna Budafokra, de ott már lánctalp nélkül, megtépve áll. Gondolom a budapesti pályaudvarokat annyira lerombolták, hogy a roncsokat a Szovjetunióba mondjuk onnan Budafokról szállították el vasúton. Villamos nem járt arra, valamivel mégis kivittek oda sok roncsot. | |||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751415 | 2026. október 2. 08:27 | ![]() | |||||||||||||||
|
A villamosvonalak mellett ott volt az iparvágányok hálózata is. Aaz egy biztos, hogy az Óbuda Kelenföld közötti HÉV és villamos vonalon vidáman közlekedett teher, páncél és légvédelmi szerelvény is. | |||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 751410 | 2026. október 1. 22:02 | ![]() | |||||||||||||||
|
A magyar villamosvonalak ugyan (viszonylag ritka módon egyébként) vasúti nyomtávval vannak kiépítve, de attól még nem mehet rájuk bármilyen vonat, az űrszelvények, a kanyarsugarak és a teherbírás a villamosra van méretezve. A tankszállító vagonok viszont jó nagyon és nehezek, ez volt pl a magyar: makettekeswg.blogspot.com/2026/02/1401-nzh-tehervagon-vasuttorteneti-park.html Valami vasutas helyen csekkolni kéne, mi az, ami ráfér a villamossínekre, szerintem ez pl nem. Tök durva hogy itt a képen a két villanyoszlop közötti területen, kb az ott álló személy feje magasságában 2015-ben láttam felülről a korlát mellől, ahogy a tűzszerészek pakolnak ki a fűre kb egy féltucat - tucat aknagránátot, amit itt ástak ki a tér rekonstruciója idején. Én Budán jártam gimnáziumba, azon a környéken egy hónapig állt a front. Egyszer (az ezredforduló táján) bombariadó volt, na, biztos valami hülyegyerek nem akar dolgozatot írni. De nem: tényleg bomba volt, a padláson egy aknagránát beszorulva a kémény és a gerendák közé, 55 évig ott volt, alatta évtizedekig tanult a sok gyerek, a tetőfelújításkor találták meg a munkások. | |||||||||||||||||||
| Emerick | Adatlap | 751407 | 2026. október 1. 20:40 | ![]() | |||||||||||||||
|
Budapest területén a rengeteg páncélost a Bergepantherekkel, a Gellérthegy lábánál készült szerintem ismert kép szerint pedig leginkább hadihasználatra alkalmatlan t-34-esekkel és Famokkal oldották meg a szovjetek. 1945 tavaszától a roncsok gyűjtését a magyar fél KV-50-esekkel oldotta meg. A kerekes járműveket és szekereket barbár jelleggel teherautókkal rángatták össze eszetlenül, olyan terekre ahol volt hely (pl Szilágyi Dezső tér). Egyébként többször feltűnnek képeken STZ-k is, de azok leginkább a szovjet nehéztüzérséget mozgatták. (ismert olyan kép is ahol német teherautófülkékkel tették zárttá az STZ-ket igazi barkács jelleggel) | |||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751401 | 2026. október 1. 20:03 | ![]() | |||||||||||||||
|
Egyik ismerősömnek el is küldtem a tér fotóját a mai mozgólépcső tetjéről február 11-én, mintha a 70 évfordulóra rendezték volna el megint a Moszkvát. Ott, ahol az archív fotón anya-apa-gyerek áll vissza is ástak egy aknagránátot a jómunkásemberek. Fotók alapján az biztos, hogy harckocsikat és Sztalinyecet használtak Budapesten vontatásra. Hogy hogyan emeltek fel nehézharckocsikat, jó kérdés, de szerintem a németeknél is az lehetett. A Nimród szerintem teli zöld, a Csalogány utcai tornyának hátsó harmadán talán van valami szám, de csak az biztos, hogy rendszámuk volt. A szamárvezetők, bár előírás volt, bőven nem kerültek fel minden járműre. | |||||||||||||||||||
| tyimosenko | Adatlap | 751394 | 2026. október 1. 18:35 | ![]() | |||||||||||||||
|
Tök durva hogy itt a képen a két villanyoszlop közötti területen, kb az ott álló személy feje magasságában 2015-ben láttam felülről a korlát mellől, ahogy a tűzszerészek pakolnak ki a fűre kb egy féltucat - tucat aknagránátot, amit itt ástak ki a tér rekonstruciója idején. Amikor ez a kép készült, azok már ott lehettek a felszín alatt. | |||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 751393 | 2026. október 1. 17:57 | ![]() | |||||||||||||||
|
Az ép járműveket se daruval teszik fel, hanem rámpán felállnak vele- kérdés persze, hogy 1.) van-e ilyen rámpa épen ott 2.) mondjuk egy hasra ült harckocsit mennyire lehet egyáltalán vontatni. Mindenesetre kétlem, hogy 50-60 tonnás teherbírású mozgódarukkal ügyködtek, amit nem lehetett elvinni, azt szerintem feldarabolták helyben és úgy vitték el. Az olyanból kelleni úgyis csak a vas kellett már. A mi városunkban is évekig állt egy tank a főtéren félretolva, azt már szerintem nem is az oroszok vitték végül el. | |||||||||||||||||||
| lkw | Adatlap | 751392 | 2026. október 1. 17:54 | ![]() | |||||||||||||||
|
Köszönöm a válaszokat! Akkor marad a teli zöld... A rendeletben említett és képen is látható fehérre festet sárhányó helytálló a Bp.-i 1944-45 időszakában a Nimródon is? Valami rámpás helyen gondolom felcsúszik (gondolom nem gyalog:)) Nem mindenre lehetett könnyen kereket tenni. Tényleg érdekes lehetett a mozgatásuk. A romeltakarításban vasúti kocsik is segédkeztek villamos vonalon. Csak a körútig kellet valahogy elrángatni. Vagy ami nem gurult helyben szétvágták. A Sztalinyec-ről nem láttam Magyaroroszági képet ebből az időszakból, kivéve a szertáras zsákmányt példányt. | |||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751390 | 2026. október 1. 17:04 | ![]() | |||||||||||||||
|
+sokkal izgisebb kérdés, hogy miután valahogy elcibálták a roncsokat valamelyik vasútállomásra, ott hogyan (mivel) imádkozták fel őket a pőrekocsikra, hogy elszállítsák őket... Mert olyan gépezet még csak-csak akadt, amivel vontatni lehetett, de olyam sokkal kevesebb, amivel emelni. | |||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751385 | 2026. október 1. 14:06 | ![]() | |||||||||||||||
|
Nem zárom ki, bár nagyon kicsi az esélye. A rendelet úgy szól, hogy a zöldre festést közepes ill. nagyjavításkor kell végrehajtani. Nem ismerem ezek gyakoriságát, de nehezen tudom elképzelni, hogy fél év alatt nincs ilyen. (bár itt harcjárműveket nem említ, a Csaba Királyfi hadapródiskola ünnepségén látható - ha jól tudom, eredetileg is színes fotón - hogy azok is telezöldek lettek) Kilőtt járművek színeit megállapítani egyébként is művészet, mivel nem tudni honnan égett le a festék, hova folyt ki egy szétdurrant tartály tartalma vagy épp mi színeződött el bármitől. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg a tereptarka Turánokról sem... | |||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 751380 | 2026. október 1. 12:37 | ![]() | |||||||||||||||
|
Sztalinyec traktorral, ha elbírta, vagy simán csak tankkal. Nagyon sok kilőtt tank évekig ott állt, ahol volt, nem úgy volt, hogy másfél nap múlva már viszik is, a szovjet vontatóknak jellemzően volt elég dolguk a saját javításra szoruló járművekkel is. encrypted-tbn0.gstatic.com/images Az utólag színezett képek mindigis ingoványos talajnak számítottak, az AI megjelenése pedig óriásit rontott a helyzeten, 2026-ban nyugodtan ignorálhatjuk is őket, az AI már nem csak színeket, de az eredeti képen ott nem lévő részleteket is haluz. | |||||||||||||||||||
| lkw | Adatlap | 751379 | 2026. október 1. 11:53 | ![]() | |||||||||||||||
|
Sziasztok! Utólag színezett képek lehetnek valósak? Terepmintásak vagy ekkor már egyszínűek voltak a Nimródok? Igazából a Varsányi Irén (anno Görgey) utcai érdekelne inkább. Esetleg ha egyéb jelzése volt az is. Még egy kérdésem lenne, hogy a zsákmányolt nagy vasakat a szovjet begyűjtő alakulatok milyen eszközökkel szállították el. Diamond T kivételével volt más (saját) vontatójuk is? Köszi előre is! | |||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751326 | 2026. szeptember 29. 09:37 | ![]() | |||||||||||||||
Az AC-2 melletti kocsin tényleg nincs szemöldök, de az nem lehet a Pc-146 mert azon volt. Az első 2-3 képet azért tettem fel, hogy látszódjon, miért gondolom ezeket is Pc-146-nak, Pc-148 helyett. Eltartott egy darabig, míg összeraktam ezt a sort, azért nem volt egyértelmű eddig néhány kocsi róluk. Az AC-2 mellett szerintem valamelyik lesejtezett Ludovikás vaskocsi van, ahogy a mögötte lévő sorban az Ansaldók. Az AC-2 biztosan a HM-hez került, így lehetett P-19 számú, folytatva a korai páncélkocsik P-sorát. (Ami egyébként szintén kihajtható frontális toronykitekintősként lett kialakítva, ez pedig megmagyarázná, hogy a vaskocsik is ilyenek lettek) Valami viszont biztosan maradt a WM-nél, úgyhogy az kizárásos alapon csak az A-012 lehetett. | |||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751322 | 2026. szeptember 28. 23:05 | ![]() | |||||||||||||||
|
Hopp, beugrott, talán ide irta anno Emerick. Nem az van, hogy az A-012 rendszámú gép volt a mintakocsi ami a WM-nél maradt? A HM az AC II-őt vette át és a Pc-101-108 kiképző (vas) kocsikat, majd a széria kiviteleket? | |||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751320 | 2026. szeptember 28. 22:45 | ![]() | |||||||||||||||
|
Jó, a nagyobb sérülés utáni átfestés nem valószínű, mert ezek hadi használatra alkalmatlan, vas kocsik voltak. Akkor a "Pc-105 féle" és az A-012 csak a Pc-106 és 108 lehetnek. A "szemöldök" nélküli sisakok feltűnnek széria kocsikon is (Jászberényi raktárban az AC-2 melletti kocsi, Pc-146), de a vas kocsik közül csak ezen a kettőn (A-012, Pc-101) van. | |||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751316 | 2026. szeptember 28. 21:27 | ![]() | |||||||||||||||
Ennek konkrétan az a neve nálam hogy "Pc-105 féle" :) Nem gondolom átfestettnek, mert úgy láttam, hogy a hadijel váltásig nem nagyon foglalkoztak ilyennel, csak ha nagy mértékű javítást végeznek, mint pl a Pc-109-nél a délvidéki veszteség után. Akkor viszont a tornyot nem lett volna szükséges átfesteni - ha pedig még azt is kellett akkor kérdéses, hogy ekkora sérülésből még megjavítanak-e egy járművet. Nekem sehogy nem adja ki a logika (a Pc-109-nél logikus volt a tornyot is átfesteni mert az eredeti sötétzöld alapú helyett világoszöld alapú lett az új minta) Ha az esővezető lemez alatt a két nyílás fölött átfutó szemöldökre gondolsz, az hátul sincs, sem az A-012-n, sem a Pc-101-en (amit megint összemostam, elfelejtve a kis szerelőajtót jobb hátul) | |||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751311 | 2026. szeptember 28. 17:43 | ![]() | |||||||||||||||
|
Feltúrtam a levelezésem, az az érdekes, hogy csatolt, ismeretlen rendszámú Csaba tornya azonos, de a terepmintája nem egyezik a Pc-105-tel, persze lehet, hogy valamikor átfestették. Az előző Pc-101 / A-012 kocsik további sajátossága, hogy az előre vezetősisakon nincsenek meg az esővető lemezek. | |||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751300 | 2026. szeptember 28. 14:18 | ![]() | |||||||||||||||
|
Megint kibontjuk a kukacosdobozt :) A rendszám nélküli/A-012 jelzésű kocsi nem lehet a Pc-101, kizárásos alapon Pc-106-ra tippelem. | |||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751290 | 2026. szeptember 28. 11:38 | ![]() | |||||||||||||||
|
A 102-ről van vízjel nélküli képem, ha kell: | |||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751289 | 2026. szeptember 28. 10:58 | ![]() | |||||||||||||||
Pc-101 (nem látszik, de még A-012-ként igen),Pc-102, Pc-103, Pc-104 mind ilyen. Pc-105 fura mert nemhogy az első nem nyitható, de az oldalsók és a hátsók is fixek. Van még egy ilyen, de annak nem látszik a száma, a festése viszont más. Pc-106-ról nincs képem, Pc-107 (?) szintén nyitható elöl. Pc-108-ról nincs képem, Pc-109-től pedig mind szériakivitel | |||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751288 | 2026. szeptember 28. 10:46 | ![]() | |||||||||||||||
|
Az rendben van, hogy az 1. felderítő zászlóaljnál valamikor voltak harckocsik, de a Don-kanyarhoz kivonult alakulatnál nem volt. Igen, az oroszlán embléma azonos, érdekes a felségjel felülfestése is. 50-50, hogy ugyanaz a kocsi, az oroszlán lehet egyéni v. csoportos jelzés, egyedi ismeretőjegy meg nem látszik. A januári csapatrendben a közepes és nehéz hk. szerintem alárendeltség lehetett a felderítő zászlóaljnál. Sajna az iratokban csak annyit találtam eddig, hogy hadosztály tartalékban volt a zászlóalj a 3. század kivételével. adatbazisokonline.mnl.gov.hu/adatbazis/a-masodik-magyar-hadsereg-iratai/. | |||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751287 | 2026. szeptember 28. 10:30 | ![]() | |||||||||||||||
|
Ez eddig se volt titok. Sőt, van róla fotó hátulról is. | |||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751284 | 2026. szeptember 28. 10:11 | ![]() | |||||||||||||||
|
Más, megvan a Pc-103, ennek (is?) nyitható a torony előre kitekintője. www.facebook.com/groups/1631751087335438 | |||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751269 | 2026. szeptember 27. 20:50 | ![]() | |||||||||||||||
Ez alapján úgy néz ki voltak tankok a felderítőknél. Ezt a doni adatbázisból mentettem le, 1943.01.16-i csapatrend, ami az 1/3 felderítő századnál mutat 2 db közepes és 1 db nehéz harckocsit, de sajnos nem írja, hogy milyen típus. A Stuartot ha jól tudom, még a 30.hk.e is csak vontatásra használta, ilyen szerepkörben elférhet talán a felderítőknél is. A Toldi egy érdekesebb kérdés, már csak azért is, mert a jobb oldalon a honvéd lábánál lévő jelzés nekem nagyon emlékeztet a _valahol_ fotózott oroszlánfejes jelzésre, csak tükrözve, úgy, hogy mindkét oldalon menetirány felé néz. Én úgy gondolom, ez ugyanaz a jármű lehet. Egyébként kétszeres nagyításnál kétszeres kontraszton látni vélek egy elmosódott világosabb festékmaradványt rajta a rombusz fal szélénél, ahol csak a pc.hír.zlj jelének van bármi festése, de ez nagyon halvány sejtés - viszont alátámasztja a papír is. | |||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751268 | 2026. szeptember 27. 20:44 | ![]() | |||||||||||||||
|
Az 1. és a 2. Felderítő zászlóaljaknak korábban is voltak tankjai: Ansaldok, Toldik meg melléjük Csabák. Az erdélyi bevonulást meg a délvidéki hadjáratot is így csinálták végig (sőt az 1.-esek a 41-es orosz hadjáratot is). | |||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751263 | 2026. szeptember 27. 17:45 | ![]() | |||||||||||||||
|
Köszi, nem figyeltem és fel sem merült, hogy menet közben megfordítsák a villámot. De a kérdés marad, mit kereszek. Olna tankok a felderítőknél? | |||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751254 | 2026. szeptember 27. 13:59 | ![]() | |||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 751253 | 2026. szeptember 27. 13:28 | ![]() | |||||||||||||||
|
Nem a Stuart van tükrözve, hanem a villám. A rombusz előtti időszak villám jelzése az esetek többségében bal felülről jobb alulra tájolt. De a nagyobb problémám, hogy az 1. felderítő zászlóalján nincs "helye" Stuartnak, Toldinak meg főleg nem. Utóbbi papíron a 30. hk. e., az 51. pv. zászlóalj és az 1. pcho. híradózászlóaljhoz volt beosztva. | |||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751251 | 2026. szeptember 27. 11:46 | ![]() | |||||||||||||||
|
*bocsánat, nem a 30.hk.e rombuszában hanem az 1. harckocsiezrednél, aminek fotókról megállapíthatóan nem rombusz, hanem pajzs alakú jelzése volt (innen biztos, hogy elvi lista, nem tényleges) | |||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751250 | 2026. szeptember 27. 11:44 | ![]() | |||||||||||||||
A jelzések iránya nem volt kőbe vésve. Vannak példák ellenkező irányokra, sőt, egyazon járművön is. Ráadásul ez egy elvi lista, amit valahonnan merített Éder Miklós még anno, (pl a 30. hk.e rombuszában jelezve van a 3. szászlóalj is) | |||||||||||||||||||
| Elnar | Adatlap | 751249 | 2026. szeptember 27. 11:29 | ![]() | |||||||||||||||
Mivel az 1. pc. híz. zlj jelzéséről van kép, így mindkettőt az 1. felderítőnek tartom. A Toldira van egy szép példám, Botondról, ahol szinte ugyanúgy kopott le. A Stuart sem lehet tükrözött, mert a búvónyílás előtti periszkóp védő tarajok menetirány szerint balról vannak, ahogy kell. (igaz, hogy ez egy M3A1, de a tetőpáncél nem változott: armourersbench.com/wp-content/uploads/2024/07/pxl_20240719_122921783.jpg ) Ez a jelzés is benne van abban a listában, 73-as számmal, 1. pc.ho. hír.szd. 1943-1945 feloldással. Viszont, ha a HM-HIM adatközlése valós (és _HA_ jól látom, hogy balról még van valami a villám mellett), akkor már 1942-ben is ez a jelzés volt, nem pedig a sarkára állított négyzet. A 40M Csaba fotó nem tudom mikor készült, de még régi hadijel van rajta és ott viszont egyértelmű a jelzés. (ez a táblázat '91 óta van másolva, több helyen csak elvi rendszer, nem megvalósult, ráadásul és erősen hiányos - mindemellett így is hiánypótló) | |||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751245 | 2026. szeptember 27. 10:30 | ![]() | |||||||||||||||
|
Bár valóban érdekes, hogy a rombusz tükrözve van. | |||||||||||||||||||
| téglatesó | Adatlap | 751244 | 2026. szeptember 27. 10:27 | ![]() | |||||||||||||||
|
A Stuartos villámos rombusz valóban az 1. felderítő zászlóaljé (A "Magyar Királyi Honvédség Külföldi..." c. könyben az alakulatjezéseket bemutató részben 45. számmal ez a jelzés van benne, és ezt az alakulatot írják hozzá.) | |||||||||||||||||||
| Tovább >>> |
| 21., | 22., | 23., | 24., | 25., | 26., | 27., | 28., | 29., | 30., | 31., | 32., | 33., | 34., | 35., | 36., | 37., | 38., | 39., | 40., |
| 41., | 42., | 43., | 44., | 45., | 46., | 47., | 48., | 49., | 50., | 51., | 52., | 53., | 54., | 55., | 56., | 57., | 58., | 59., | 60., |
| 61., | 62., | 63., | 64., | 65., | 66., | 67., | 68., | 69., | 70., | 71., | 72., | 73., | 74., | 75., | 76., | 77., | 78., | 79., | 80., |
| 81., | 82., | 83., | 84., | 85., | 86., | 87., | 88., | 89., | 90., | 91., | 92., | 93., | 94., | 95., | 96., | 97., | 98., | 99., | 100., |
| 101., | 102., | 103., | 104., | 105., | 106., | 107., | 108., | 109., | 110., | 111., | 112., | 113., | 114., | 115., | 116., | 117., | 118., | 119. |
A Nagy Mesekönyv rajzai közül a IV. hdt. jelzései biztosan valósak, mert több képet azonosítottam már be róluk. A jelzések kialakítsa máshol is hasonló elvet követett, a keret a felettes egység, az ábra a pontos alakulat. A IV. hadtest példáján látható, hogy nem csak az egyes hadosztályok kaptak külön keretet, de a hadtestvonat és a hadtestközvetlen alakulatok is. Tehát egy hadtestnek 5-féle kerete lett.
Ez az íves négyzet még a 4A-547 híradó PF 508-on van még (fortepan_43121) SZO és villám belsővel, a 3A-403 PF 621L-en forgalomirányító nyilak közt S betű belsővel, így gyanús, hogy szintén valami hadtestközvetlen dolog lesz. Rendszámokból talán Emerick tudná megmondani melyik.