/ Fórumok /

Orosz-ukrán háború

A 2014-ben indult és 2022-ben folytatódott ukrajnai harctevékenységek haditechnikai vonatkozásai a makettezőket is érdeklik. Előbb-utóbb megjelennek a konfliktusban résztvevő eszközök makettjei és az eseményeket bemutató diorámák.

---------------------------

A téma érzékenysége, aktuális volta és földrajzi közelsége miatt külön felhívjuk a figyelmet a normális mederben folyó párbeszéd fontosságára (ehhez a Pangea Blog szépen megfogalmazott kérését hívom segítségül).

Egyes, a háborúval kapcsolatos megnyilvánulások alacsony nívója miatt kommentelésénél kénytelenek vagyunk egy bizonyos értelmi, érzelmi és erkölcsi minimumot megkövetelni.

A gyors Google-kereséssel megcáfolható álhírek terjesztését mellőzzük. Nézzetek utána előzetesen annak, amit meg szeretnétek osztani. Ha mi meg tudjuk tenni ezt, akkor ti is.

Az ellenvélemény kulturált kifejezése és a leírtakról folytatott kulturált vita természetesen továbbra is rendben van, és itt a hangsúly a kulturálton van. A fölényeskedő, személyeskedő, áldozathibáztató kommentek továbbra is nemkívánatosak.

Ugyanez vonatkozik a gúnyolódó, a minimális tiszteletet nélkülöző megnyilvánulásokra, legyen szó személyről, csoportról, politikai pártról, népről, nemzetről, országról, alakulatról.
Semmi szükség a csak hergelni akaró hozzászólásokra.

Ezek nem nagy kérések, kérjük továbbra is tartsátok ezeket tiszteletben.
A topikhoz csak bejelentkezett felhasználók tudnak hozzászólni. Kérem, jelentkezzen be itt!
<<< Vissza Tovább >>>
1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.,9.,10.,11.,12.,13.,14.,15.
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15.
halaci 698565 2022. július 20. 15:52
Válasz erre
A ki mennyire hülye témához egy mai illusztráció.

liveuamap.com/en/2022/19-july-russian-radar-48ya6k1-podlyotk1-was-destroyed-near

Skadovsk mélyen a frontvonal mögött, nagyjából a HIMARS hatótávolságának a szélén van. Nem értek a légvédelmi elektronikához, fogalmam sincs, hogy úgy is megérte volna a megsemmisítése, ha cserébe kilövik a frontot pár ezer méterre megközelítő egységet. Valaki az ukrán vezérkarnál nyilván úgy gondolta, hogy igen, különben nem küldték volna oda. Az oroszoknál meg nyilván úgy gondolták, hogy ezt nem kockáztatnák meg és ezért telepítették oda.
Azt viszont feltételezem, hogy ez a jószág nem terem minden bokorban és se a Szevasztopolból kihajózó egységek, se a Krímből északra vezető egy darab hidat védő egységek nem örülnek különösebben, hogy elvesztették a korai riasztást. Egy HIMARS nem filléres darab, de akár egy újabb nagy hajóegységből lesz emiatt tengeralattjáró, akár a Krímből érkező utánpótlást tudják (esetleg) elvágni így, én azt tippelem, hogy megérte a kockázatot. Pedig benne volt, hogy most valóban kilőtt HIMARS képeket tudjanak posztolni a vkontaktén.
gaunt1 698560 2022. július 20. 09:12
Válasz erre
Akkor a forrásod nem túl jó. Ugyanis a legújabb változat sem kezeli a hajítótöltetet... A tűzvezető rendszer meg már a legelején is benne volt. Itt egy cikk, 1999(!) óta változatlan, itt is említik:
man.fas.org/dod-101/sys/land/row/pzh2000.htm

A legrégebbi lőszerrel is 30km a hatótávolsága, több mint 10 kilométert ver rá az átlagos orosz lövegekre. (Gvozgyika, Akácija) A 2Sz19 távolsági töltettel 24.7 km-t tud, gázgenerátoros lőszerrel 29km-t. Ma már igen valószínűtlen, hogy ezeket használnák, ugyanis a Zs61 töltet szükséges, ez igen erősen megterheli az egész löveget. Az oroszok lőszerfelhasználása állítólag napi 60.000 gránát körül van, el lehet képzelni milyen állapotban vannak február óta a csövek... Vannak is pletykák róla, hogy a raktárakból már a II.Vh-s M-30 és D1 tarackokat veszik elő!
gaunt1 698558 2022. július 20. 08:48
Válasz erre
A tény, hogy az M777 nem gyakorol jelentős befolyást a harcok menetére nem az eszköz hibája egyébként. Nem arra használják, amire tervezték. Egy bitang jó löveg amúgy. A probléma az, hogy a vontatott tüzérség általában véve elavult, nagyon sebezhető. Viszont van egy felhasználási mód, ahol ez az egyetlen megoldás: a könnyűgyalogságnál. Ukrajnában viszont ez nem alkalmazható túl nagy sikerrel.
borisz 698541 2022. július 19. 13:33
Válasz erre
A katonai forrásom szerint első szériás, legrégebbi lőszerrel, az automata töltő nem kezeli a hajítótöltetet, az Adler tűzvezető rendszer hiányzik.
Muzzy 698535 2022. július 19. 11:51
Válasz erre
Igazából az a gond, (amit már Gaunt1 is írt,) hogy az oroszoknál nagyon lassú az információ áramlás. Orosz szakértő mondta, hogy míg az ukránok 1 percen belül átadják a felderítési infókat, addig ez az oroszoknál 30 perc.
Na meg a NATO-tól is bejövő műholdas, légi és egyéb felderítési adatokat is közvetlenül kapják az ukránok.
Lehet, hogy ezen már javítottak az oroszok, mert lövik ki a 3 fejszéket (M777) sőt már a HIMARS-ot is. mert mindkét fél tanul a saját és másik hibájából folyamatosan.
Az ukránok a tocska u rakétáit folyamatosan leszedte az orosz légvédelem, ezért egymás mellé telepítettek két indítóállást és egy másodpercen belül indítottak két rakétát, az orosz rendszer egy rakétának értékelte, ezért csak pislogtak, amikor a 2. rakéta becsapódott. Ebből tanultak, de az ukránok már 3 kilövő egységet tettek egymás mellé és 3 rakétát indítottak 1 másodpercen belül. Az első esetben szintén meglepték az oroszokat, de utána már erre is felkészültek.
A Kahovkai esetnél meg először indítottak két sorozat Tocska u rakétát, és amíg újratöltött az orosz légvédelem, addíg indították a HIMARSokat.
Spangli 698532 2022. július 19. 11:25
Válasz erre
Részletkérdés, mert a Krab így is, úgy is végleges veszteség lett, de nagyon úgy néz ki, hogy a sajt személyzete robbantotta fel - véletlenül. Emberi mulasztás történt, ami valószínűleg a gyorstalpaló kiképzésnek köszönhető.
gaunt1 698527 2022. július 19. 09:23
Válasz erre
Olyannyira, hogy a Németországon keresztül kapott PZH2000-ek a legelső szériából vannak, és ugyan úgy kell vele lőni, mint egy Gvozgyikával.

Ajajajajjj... Hát a legkevésbé sem. Eleve digitális tűzvezetőrendszerrel tervezték, ilyen az oroszoknál egyedül a 2Sz19M2 változatánál létezik, az is alacsonyabb színvonalon. Az összes többi tüzérségi eszközük siralmasan elavult. Ezért (Az alacsony színvolanú kiképzéssel együtt) tűnik úgy, mintha válogatás nélkül lőnék rommá a falvakat, városokat. Egyszerűen ez az amire képesek.

Igen, elvileg az oroszoknak is vannak korszerű felderítő radarjaik, de olyan ritkák mint a fehér holló. Ennél sokkal súlyosabb probléma, hogy egyrészt a személyzet nincs rendesen kiképezve a használatára, másrészt a céladatokat nincs hova átadni, nincs korszerű digitális tűzvezetőrendszer sehol. Annnyira képesek, hogy rádión nagyjából megadják a koordinátákat.

Drónok és precíziós lőszerek: A drónoknál lényegében két fő típus létezik, a Forposzt és az Orlan-10. Az első többé-kevésbé korszerű eszköz, de csak kevés készült, és az állományt szíriában már megtizedelték. Az Orlan-10 ezzel ellentétben nagyobb számban rendelkezésre áll (állt?) de olyan primitív, hogy egy vicc kategória. Egyedül megfigyelésre alkalmas, célkijelölésre nem. Hullanak mint a legyek, az orosz ipar képtelen pótolni a veszteségeiket. Orosz források szerint is egyre súlyosabb a drónhiány.
A precíziós lőszerekkel a baj meg az, hogy a készletek nagy részét felhasználták szíriában. Utánpótlás minimális, az elektronikát manufakturális körülmények között készítik.

Miért probléma ez az egész a Krab-ra visszatérve? Egyszerű: a korszerű önjáró lövegek többsége a megállástól számított 1 percen belül tűzkész, majd pár lövés leadása után már pucol is a helyzínről. Kb mint itt:
www.youtube.com/watch
Déé 698510 2022. július 18. 18:53
Válasz erre
1L219M_REA_2009
1L219M_REA_2009

1L259M „Zoopark–1M” tűzeszköz-felderítő lokátor
Altengernagy 698503 2022. július 18. 16:01
Válasz erre
Ne haragudj, de mindket pontot meg tudom cafolni. Az elso pont alapbol kilove, mar a 70-es evekben is volt bemero radar, nem egy, sok. Sot a 2.vhban is volt erre eszkoz, es eleg jo.* A 2.pont 50-50, mert vannak kivalo eszkozok, sajat szememmel is lattam, az kerdes hogy alkalmazzak-e. Szerintem igen, nincs ra ok hogy ne. De ebben biztos nem lehetek szoval 50-50

*manapsag meg ott kismillio dron, muhold, mobilos besugo, mittudomen, mind segitseg

lattuk a videokon is hogy dronrol megfigyelve a teherauto forgalmat kovettek vissza a depo helyet, es mehet a GPS bomba. vagy akarmi

A "counter battery" meg egeszen mas mint a mezei tuzersegi tamogatas. a tamogato tuzrseggel szemben a counter (ami altalaban pont a legnagyobb lotavolsagu agyu ) mindig elonyben van a tamogatoval szemben a helyzetbol adodoan, plane vedekezesben
borisz 698502 2022. július 18. 15:40
Válasz erre
Olyannyira, hogy a Németországon keresztül kapott PZH2000-ek a legelső szériából vannak, és ugyan úgy kell vele lőni, mint egy Gvozgyikával.
Nem mozgok otthon a tüzérségi eszközök terén, a lényeg, hogy a legbutább változatot kapták.
halaci 698501 2022. július 18. 13:27
Válasz erre
Bocs, de ez játékkártya harcászkodás. Az én 30km-es lőtávú kártyám mindig üti a te 25km-esedet, fixen én nyerek. Sajnos nem elméleti lőtávok vannak, hanem valós hadszíntér, valós taktikai szituációval, valós célpontokkal és valós lőszerkészlettel, sőt valós emberi tényezőkkel.
Vagy volt rakétahajtású lőszerük, vagy nem. Lehet, hogy volt, de már ellőtték, viszont volt még olyan célpont, amit okvetlenül ki akartak lőni. (Akár ők, akár a parancsnokság.) Az oroszoknak is van tüzérségi felderítésük, ők se teljesen saccperkábé lövöldöznek, van róla elég videó a neten. Lehet, hogy a parancsnok volt túl optimista és úgy gondolta, eddig mindig csak a negyedik után kezdtek az oroszok reagálni, most viszont már a harmadik után jött a válasz. Kismillió oka lehet a megsemmisülésnek, ezekből az "idióta" eléggé a sor végén áll.
Gabusch 698499 2022. július 18. 13:07
Válasz erre
Pl., ha egy lőszerdepót szerettek volna megsemmisíteni - valószínűleg van olyan hasznos, mint a tüzérségi eszközök ritkítása - akkor érthető, ha közelebb ment, mert azokat azt hiszem, ritkán helyezik el közvetlenül a frontvonalon, ellenben nagyon messze sem lehet tőle.
És akkor simán érthető, ha eltalálták, mert muszáj volt közelebb menni vele.
gaunt1 698498 2022. július 18. 12:59
Válasz erre
Az 5-11 km csak a 2Sz19-re vonatkozik! Az orosz lövegek többsége 20km-re sem lő el, ezek ellen óriási előny a normál lőszer 30km-es hatótávja, a rakéta póthajtásos 40km-éről nem is beszélve... Amúgy az orosz tüzérség sincs túl messze a fronttól, nem csak a védelmi vonalakat lövik. Az ukránoknak két további előnye is van az oroszokkal szemben:
1, korszerű, nyugati tüzérségi felderítő radarok, amikkel hajszálpontosan be lehet mérni az orosz lövegek helyzetét
2, az újonnan átadott nyugati lövegek mindegyike komoly tűzvezető rendszerrel rendelkezik. Ilyen az oroszoknál alig van, vagy teljes mértékben hiányzik.
halaci 698497 2022. július 18. 12:39
Válasz erre
Miért lennének idióták? Ha front mögötti célpontot lő, akkor közelebb kell menjen a fronthoz. ha az ukrán védelmi vonalakat lövő orosz tüzérséget akarják kiiktatni (akik gondolom szintén nem hülyék, hogy a szükségesnél előrébb menjenek), akkor nekik kell közelebb menni a fronthoz. Ha +5-11 km a hatótávja, akkor pont 5-11 km-re kell megközelítenie a frontot - ahol meg már a korszerűtlenebb tüzérség is eléri.

Nincs sebezhetetlen eszköz.
gaunt1 698495 2022. július 18. 11:29
Válasz erre
Állítólag tüzérség végzett vele. Ez azért gáz, mert normál lőszerrel több mint 5km-t ver rá az orosz legkorszerűbb 2Sz19-re, rakéta póthajtásossal meg 11km-t.
Gabusch 698492 2022. július 18. 10:59
Válasz erre
Esetleg drónnal, avagy repülővel? Akkor nem kell annyira közel vinni.
gaunt1 698489 2022. július 18. 09:05
Válasz erre
Hoppá. Vadonatúj lengyel Krab önjáró löveg megsemmisítve, a PzH2000 után ez európában a második legkorszerűbb. 100% nem kamu vagy propaganda.
Azért ez már tényleg kérdéseket vet fel... Ennyire idióták az ukránok, hogy egy ilyen nagy hatótávú löveget a front közelébe visznek? Az oroszoknak az elavult 2Sz5 Gjacint és 2Sz7 Malka kivételével semmijük nincs ami hatótávolságban (és természetesen korszerűségben) a Krab-ot akárcsak megközelítené.

Legalul:
www.tanknet.org/index.php
Ha a fenti nem működne, esetleg itt:
www.youtube.com/watch
Zoli 698462 2022. július 16. 10:03
Válasz erre
Sziasztok,

Egy felettébb érdekes új információ, legalábbis nekem:
liner.hu/usa-f15-f16-ukrajna-pilotak-haboru/
z
Mekett 698433 2022. július 14. 18:51
Válasz erre
trooper 698308 2022. július 10. 12:05
Válasz erre
4wggpeu5h0891
4wggpeu5h0891
j2ukmhu5h0891
j2ukmhu5h0891
1652209481131222390
1652209481131222390
maxresdefault
maxresdefault

Ahogy a topik felvezetőjében szerepel: "Előbb-utóbb megjelennek a konfliktusban résztvevő eszközök makettjei és az eseményeket bemutató diorámák."
A Moszkva rakétás cirkáló kilövésének és elsüllyedésének "lemakettezése" sem váratott sokat magára. Két megoldás látszik a képeken, az egyik építéséről egy 16 perces videó is megtekinthető.-> www.youtube.com/watch
gaunt1 698274 2022. július 8. 17:37
Válasz erre
Pedig ez az igazság. Ennyire elmaradott az orosz légierő, gyakorlatilag a II.Vh-s szinten vannak. A problémának több oka is van. Egyrészt nincs kommunikáció a fegyvernemek között. Így olyan, hogy közeli légi támogatás nem létezik. Az orosz hadseregben a felderítéssel is súlyos problémák vannak. Nem csoda, hogy a pilóták mindössze területcélokat kapnak, ahol vagy van ellenség, vagy nincs.
Másrészt a hatalmas mértékű korrupció miatt pénz nincs semmire, ebből két további dolog származik: 1, A pilóták kiképzése teljes mértékben elégtelen, nagy részük nincs kiképezve precíziós fegyverek használatára. Az éves repült óraszám a nyugatinak csak apró töredéke. 2, precíziós fegyverekre pénz sincs, hiába mutogatják ezeket a kiállításokon, a légierő alig kap belőlük. Ami volt, annak nagy részét elhasználták szíriában.

Egy kis adalék ehez. Az oroszokat sokszor vádolják a civil célpontok szándékos támadásával. Ez igaz is meg nem is. Valójában eszük ágában sem lenne földig rombolni a falvakat, városokat. A fentebb említett okok miatt viszont sajnos a hadsereg egyedül erre képes. Vonatkozik a légierőre és a tüzérségre is.
borisz 698269 2022. július 8. 12:56
Válasz erre
- Valamivel nagyobb a szórás? Igen. Cserébe nem verik le a gépet Stingerrel.
- Igen, ki lehet számolni, csak nem feltétlenül repülés közben, hanem még eligazításon. Amúgy van hozzá célzóberendezés is.
- Akkor miért nincs R-60 egyik gépen sem?
sanyi 698267 2022. július 8. 12:54
Válasz erre
A legegyszerűbb: éjjel, nagy magasságból precíziós fegyverrel. Ja, hogy az nincs, ezért van "terület tűz" ilyen-olyan sikerrel, mondjuk egy csoportosulás ellen, amire elég lenne 2-3 KAB-500 is. Tudom, felhő, füst zavarja a lézert, akkor GPS vezérlésű fegyver. Oké, drágább, mint a hagyományos, de ha arányaiban nézzük, mégis olcsóbb, mert nem kell 6 gépnek 5 felszállás...
Egyébként milyen háború az, ahol még van ukrán légierő? "Normális" háborúban az első percben visszabombázzák az adott országot a repülés előtti időkbe - ahogy '67-ben az IAF.
A légifölényről már nem is beszélve.
Szóval nekem nagyon fura ez az egész háború.
Spangli 698265 2022. július 8. 12:39
Válasz erre
Beszórnak vele egy adott területet - csak éppen nem mindegy, hogy azt a területet, amelyiket akarták, vagy amelyiket sikerül. Márpedig ennél az eljárásnál igencsak kétséges, hogy hol csapódnak be a rakéták. Elég egyetlen rossz, apró mozdulat a botkormányon, és máris a szomszédos szántőföldet teríti be a csapás. Az egész arra lett kitalálva, hogy elkerüljék a vállról indítható lgv. rakétákat, tehát, hogy messzebbről tudjanak tüzelni. Ennek viszont az az ára, hogy a nem irányított rakéták még nagyobb szórással érkeznek be valahova. Ki lehet számolni, hogy a botkormány egy fokos elmozdítása esetén az X km-re becsapódó rakéta mennyivel tér el az eredetileg célzott területtől. A szárazföldi sorozatvetőknél azért megvan az az előny, hogy lehet velük mindenféle számítások alapján célozni. Repülés közben nem annyira van idő kiszámolgatni, hogy hol fog becsapódni a rakéta... Köszönhető mindez annak, hogy egyik fél sem vívta ki a tökéletes légifölényt. Az ukránok méretüknél fogva értelemszerűen képtelenek voltak rá, az orosz terminológia meg nem is ismeri/használja a mindenre kiterjedő légifölény fogalmát. Szükségmegoldás, ami elsősorban pocsékolást eredményez, iletve egy picit megnöveli a gépszemélyzet biztonságérzetét (egyébként mindkét oldal alkalmazza, mindketten szerény eredményességgel).
borisz 698259 2022. július 8. 11:59
Válasz erre
Biztos hogy volt itt is.
Csakhogy:
Újra el kell mondani, hogy ezek a nem irányított rakéták területcélok ellen vannak.
Pont ugyan úgy, ahogy egy BM-21, -27, vagy LAROM, meg minden más sorozatvető.
Beszórnak vele egy adott területet.
téglatesó 698254 2022. július 8. 09:52
Válasz erre
Ha jól rémlik, ilyesmi videó már volt feltéve itt a fórumon, de lehet, nem ebben a topicban. Azt hiszem, abban helikopterek szórták ugyanilyen módszerrel a rakétákat. Találati pontosságról nemigen lehet beszélni, legfeljebb találati valószínűségről, de az biztos, hogy ez a módszer lehetővé teszi a repülőnek (helikopternek), hogy a lehető legkevesebb ideig legyen kitéve az ellenséges légvédelem ellentevékenységének, és valóban növeljenek valamicskét a rakéták hatótávolságán.
borisz 698253 2022. július 8. 09:15
Válasz erre
Ezt a stílust és színvonalat azért szerintem hagyjuk meg a HVG kommentszekciójának. ;)

Gondoltam lesz majd értelmes észrevétel is a függesztményre, na mindegy.
Repülő tüzérségként dolgoznak, területcél ellen. Azt hiszem, azzal mindenki tisztában van, hogy náluk a pilóta az egyben mérnök is.
Esetleg a "lofting" szó már sokkal ismerősebb.
Ezek is ugyan azt csinálják. Sebességet gyűjtenek, ugranak, így növelik a rakéták hatótávolságát, hogy a lehető legrövidebb ideig legyenek a kézi légvédelmi rakéták hatósugarában.
halaci 698242 2022. július 7. 22:54
Válasz erre
spray and pray. elvileg van egy kidolgozott metódusa, amivel viszonlyag pontosan el lehet találni a célt. Gyakorlatilag ez a "fent még semmi sem maradt" elv, mivel nem valamilyen számítógépes rendszer vezérli, hanem a pilóta ösztöne és képessége. Egy picit kisebb/nagyobb sebesség, egy picit kisebb/nagyobb emelkedési szög, egy ipicit nagyobb szél a célpont fölött és a rakéták saccperkábé valahol arrafelé érnek földet.
Sennás 698241 2022. július 7. 22:30
Válasz erre
Ezek célzott lövések? Vagy csak szemre észnélkűl? Így lövés a kert végében köt ki.
borisz 698239 2022. július 7. 21:11
Válasz erre
rumble.com/embed/v1873ux/

Gracsok akcióban
gaunt1 698231 2022. július 7. 17:38
Válasz erre
Ez viszont már 100% hogy nem propaganda. Ukrán Dana M2 megsemmisítése. Szép találat:

t.me/RVvoenkor/18653
Muzzy 698207 2022. július 6. 18:55
Válasz erre
Az orosz video egy korábban már feltöltött ukrán propaganda részletet vetített a szöveg alá, amelyben bemutatták a Caesart
Abban igazatok van, hogy fényképet nem közöltek, nem is tényként állítottam, csak Gaunt megjegyzésére jeleztem, hogy a Pzh 2000 mellett állítólag már caesar ágyút is szereztek
Itt egy bulgár cikk, de alapból ez is a francia jogászra hivatkozik, nem tudom ez a hírforrás hova tatozik, de itt angolul is leírják a dolgot

bulgarianmilitary.com/2022/07/05/ukraine-has-sold-two-french-donated-155mm-caesar-howitzers-to-russia/
halaci 698188 2022. július 5. 17:10
Válasz erre
A köztudomásúlag végtelenül szerény oroszok kizárólag azért, hogy ne hozzák kínos helyzetbe a nyugatot, nem hajlandók saját videót felrakni róluk. Nyilván. A hírben belinkelt videó egyértelműen ukrán, látszik a karjelzés a katonákon.
Ha azt mondják, kilőttek belőlük, azt hajlandó vagyok elfogadni - nincs sebezhetetlen haditechnika, lesz még Pz2000 meg MLRS veszteség is. De ha azt állítják, hogy megszereztek kettőt, azt akkor hiszem el, ha látom. Addig kamu. (Ugyanígy kamunak tartanám, ha az ukránok közölnék minden bizonyíték nélkül, hogy épségben szereztek két 9A52-4 Tornado-t.)
Mekett 698181 2022. július 5. 13:06
Válasz erre
A Google fordító alapján:
- Ez az orosz oldal pár mondatban beszámol két CAESAR zsákmányolásáról. Forrásként ők is az említett francia úriemberre hivatkoznak. Nincs közelebbi forrásuk?
- Tények helyett olyan hangulatkeltésekkel van tele a rövid szöveg, amit itt a hozzászólásokban sem engedünk, mivel erős ismertetőjele szokott lenni az álhíreknek.
- A pénzről nem találok említést. Oroszul nem tudok, talán a videóban mondanak ilyet?
- Nincs képanyag Z-vel dekorált CAESAR-okról az UVZ-ben, a videó is egy ukrán PR-film, ha jól látom.

Ezek nem keltik bennem egy hiteles hír benyomását.
Muzzy 698174 2022. július 5. 09:00
Válasz erre
Mekett 698167 2022. július 4. 21:41
Válasz erre
Mondjuk ide is jöhetne valami megbízható forrás behivatkozva. Végső forrásként mindenhol egy Nógrádi György szintű francia politikus tweetjére mutogatnak, ami meg nem túl alátámasztott.

mobile.twitter.com/R_DeCastelnau/status/1538841005612572674

A 120 ezer (milyen pénznem is?) még ennyire sem tűnik megalapozottnak. Van ezekre valami jó forrás? Mert akkor jó lenne látni az állításoknál.

Ahogy kértük a topik leírásában...
Mekett 698166 2022. július 4. 21:21
Válasz erre
Én speciel nem találom a Bild oldalán (de máshol sem) a hivatkozott hírt.
Eddig ez egy könnyen cáfolható álhírnek tűnik. Gondolom, te is ellenőrizted, de akkor miért (nem) raktad ide?

m.bild.de/video/clip/video/deutsche-militaertechnik-im-kriegseinsatz-hier-feuert-die-panzerhaubitze-2000-80586500.bildMobile.html
Muzzy 698162 2022. július 4. 19:33
Válasz erre
Orosz videók szerint már 2 db Caesar ágyú az uralvagonzavodban van, darabját 120 ezer zöldhasúért szerezték.
gaunt1 698161 2022. július 4. 19:02
Válasz erre
Ha ez igaz, az überciki az ukránok számára... Az oroszok állítólag zsákmányoltak egy PzH-2000-est. Az gyanús, hogy mégis mit keresett a front közelében egy 30+km hatótávolságú löveg, de ki tudja, nagy az Isten állatkertje. Nem csak az oroszonál vannak ilyen "nagy tudású" katonák...

Szóval ha valaki kilőtt PzH-2000-et akar építeni, most már lehet valóságalapja annak is :)

gurkhan.blogspot.com/2022/07/bild-pzh-2000.html
Sennás 698015 2022. június 27. 16:18
Válasz erre
Screenshot_2022-06-27-13-29-03-888.jpeg
Screenshot_2022-06-...
84ed31de2d58dab1392e2d6bf5b3a4ea
84ed31de2d58dab1392e...
84ed31de2d58dab1392e2d6bf5b3a4ea
84ed31de2d58dab1392e...

Ezt meg ide:) Ez tuti zsákmányolt Orosz Hummer mi?

Aki akar dioráma tippet egy ujjabb példa.
gaunt1 697993 2022. június 26. 15:17
Válasz erre
Kelet-németország, 80-as évek. Ja nem, ukrajna 2022... :(

T-80BV és újabb adag T-62M:
gurkhan.blogspot.com/2022/06/blog-post_3.html

Pár hónap és előkerülnek a T-55-ösök is! De tank biatlonra van pénz... :(
gaunt1 697992 2022. június 26. 15:03
Válasz erre
Semmit nem ér valójában. Ugyanaz a kategória, mint amikor a háború elején ócskavasból rácsot ("esernyőt", ahogy ők nevezték) hegesztettek a torony tetejére. Érdekes, ezek a rácsok azóta szinte nyomtalanul eltűntek... :) Valójában egy dologra voltak jók kezdetben: morálfokozónak. Aztán kiderült, hogy vészhelyzet esetén komolyan akadályozza a harckocsi elhagyását, sajnos haláleset is történt miatta. Nem is nagyon szerelik fel azóta...
trooper 697988 2022. június 26. 12:33
Válasz erre
Oké, nem figyeltem.
Akkor hátrasétál, és úgy rak tüzet...
Ami többet írtam, az ugyanúgy áll:)

Mekett: Bocs, legközelebb nem fordul elő.
téglatesó 697985 2022. június 26. 11:24
Válasz erre
Nem az összes rakétát téríti el, legfeljebb az elsőt. A második már: talál-süllyed. Amúgy még a vége az lesz, hogy átveszik a tankosok a repülősöktől az infracsapda-szórókat... :)
(derék katonánk meg szemmel láthatóan úgy be van állva, mint a százasszeg, igényesebb kocsmákban már nem szolgálnák ki...).
Muzzy 697984 2022. június 26. 10:52
Válasz erre
nem fel, hanem hátra mászik, azt írtam hátrafelé lóg ki a cső.
Gondolom este nem használják :) csak nappal
Bandika 697982 2022. június 26. 08:36
Válasz erre
Egy ilyen szeneskocsi a modern harcmezőn gyakorlatilag egy villogó-ragyogó neon felirat: IDE LŐJJETEK!

Tényleg le vannak ragadva az oroszok a 70'-80' évek szintjén.
trooper 697981 2022. június 26. 08:36
Válasz erre
Elképzelem, ahogy Iván feltornázza magát 4 méterre, majd tüzet rak... :)
Sajnos az NLAW (és a többi pct) ellen ez sem ér semmit, viszont messziről és jól láthatóan jelzi a célpontot :)
(De szerintem a derék harcos csak lódít)
Muzzy 697979 2022. június 26. 07:18
Válasz erre
Javellin elleni védelem :)
ok.ru/video/3585104611968
Röviden, a HK végéhez kb két 4 méteres csövet hegesztenek, amelyik hátrafelé lóg, a végére egy futógörgöt vízszintesen rögzítenek, és ebbe a "tányérba" szenet tesznek és meggyújtják. Az összes hőkövető rakéta erre a célra megy, a hk-t nem találja el.

Szerintem egy nagy hiányossága, hogy hőkamerán jól látszik messziről a hk. (na meg a manőverezést is neheziti egy kicsit.)
Altengernagy 697862 2022. június 19. 16:16
Válasz erre
ja es ez. Erre szoktak azt mondani hogy tul "szep" hogy igaz legyen... eleg vetites gyanus, mindenesetre erdekes

swentr.site/russia/557428-50-ukrainian-generals-officers-killed-russia/
Altengernagy 697861 2022. június 19. 16:15
Válasz erre
<<< Vissza Tovább >>>
1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.,9.,10.,11.,12.,13.,14.,15.
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15.