/ Fórumok /

Orosz-ukrán háború

A 2014-ben indult és 2022-ben folytatódott ukrajnai harctevékenységek haditechnikai vonatkozásai a makettezőket is érdeklik. Előbb-utóbb megjelennek a konfliktusban résztvevő eszközök makettjei és az eseményeket bemutató diorámák.

---------------------------

A téma érzékenysége, aktuális volta és földrajzi közelsége miatt külön felhívjuk a figyelmet a normális mederben folyó párbeszéd fontosságára (ehhez a Pangea Blog szépen megfogalmazott kérését hívom segítségül).

Egyes, a háborúval kapcsolatos megnyilvánulások alacsony nívója miatt kommentelésénél kénytelenek vagyunk egy bizonyos értelmi, érzelmi és erkölcsi minimumot megkövetelni.

A gyors Google-kereséssel megcáfolható álhírek terjesztését mellőzzük. Nézzetek utána előzetesen annak, amit meg szeretnétek osztani. Ha mi meg tudjuk tenni ezt, akkor ti is.

Az ellenvélemény kulturált kifejezése és a leírtakról folytatott kulturált vita természetesen továbbra is rendben van, és itt a hangsúly a kulturálton van. A fölényeskedő, személyeskedő, áldozathibáztató kommentek továbbra is nemkívánatosak.

Ugyanez vonatkozik a gúnyolódó, a minimális tiszteletet nélkülöző megnyilvánulásokra, legyen szó személyről, csoportról, politikai pártról, népről, nemzetről, országról, alakulatról.
Semmi szükség a csak hergelni akaró hozzászólásokra.

Ezek nem nagy kérések, kérjük továbbra is tartsátok ezeket tiszteletben.
A topikhoz csak bejelentkezett felhasználók tudnak hozzászólni. Kérem, jelentkezzen be itt!
<<< Vissza Tovább >>>
1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.,9.,10.,11.,12.,13.,14.,15.,16.
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16.
gaunt1 699545 2022. augusztus 24. 19:54
Válasz erre
Mi-28N ukrajnában. Már az első képkocka elmond mindent az orosz légierőről...
100%-os biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy a 60-as évek végén Vietnamban bevetett AH-1G Cobra nagságrendekkel hatékonyabb eszköznek számított mint ezek.

www.youtube.com/watch
sanyi 699406 2022. augusztus 20. 19:27
Válasz erre
Egy ekkora hadseregnél és légierőnél kb. azt vártam, hogy max. egy veréb lehet a légtérben. Erre rácáfolnak a még mindig aktív ukrán Mi-17-24 helikopterek és Szu-25-ösök... Egy drón már fel sem tűnik annyira... Totál szégyen, a híres Flanker családok a moszkvai bejelentések alapján rég le kellett volna lőniük mindent, erre van ukrán légierő és még bevetésre is járnak. Nem tudom, nyilván nem olvasták, hogy miként kell megvívni egy normális háborút.
Bár az igaz, hogy ha 3 hét alatt lezavarták volna, akkor nem lehetett volna "megtréfálni" az eu nevű pénzmosodát. Így meg egy kisebb háború mellékvonalán egy kontinenst fog totál bedöntetni.
Sennás 699402 2022. augusztus 20. 18:28
Válasz erre
FXX3POBXkAEpa4l
FXX3POBXkAEpa4l
FXX3Pp9XEAE7Rhb
FXX3Pp9XEAE7Rhb

www.yahoo.com/news/parade-destroyed-russian-military-equipment-110404510.html
Győztesek szoktak ilyet csinálni (?) de jó makett téma.
gaunt1 699401 2022. augusztus 20. 17:56
Válasz erre
Fél év nem elég ahoz, hogy azt a kárt helyrehozza, amit a SzU szétesése utáni korrupt rendszer csinált. Sőt, igazából én semmi jelét nem látom a fejlődésnek. Hiába a világ legjobb légvédelmi rendszerei (mert az orosz légvédelmi eszközök még mindig a legjobbak a világon), hiába a maximálisan biztosított légtér, ha nincs normálisan képzett állomány, nincs egy működő parancsnoki struktúra, nincs kommunikáció...
halaci 699399 2022. augusztus 20. 17:24
Válasz erre
OK, de az a háború eleje volt. Elméleti kiképzés, csak hadgyakorlatok, "kiosztunk pár kokit meg sallert" hozzáállás. Plusz mozgásban lévő egységek, idegen területen.
Most meg már egy fél év tanulságai és az elmúlt egy hét sorozatos krími támadásai után egy (elvben) a max fölött három szinttel biztosított légtérbe csak úgy berepül egy ötméteres, még csak nem is lopakodó drón? (Nem a parancsnokság épületére értem a biztosítást, hanem magára a kikötőre.) egy másik videón hallani, ahogy kézifegyverekkel lövöldöznek rá - csak egy fokkal jobb, mint a régi viccben az albán légvédelem.
gaunt1 699397 2022. augusztus 20. 16:43
Válasz erre
FNnSow1XMAApqU8
FNnSow1XMAApqU8

Pontosan úgy ahogy a háború elején Bayraktar drónok egy egész Buk oszlopot és számtalan Tor komplexumot semmisítettek meg... "remekül" kiképzett légvédelmisek.

Erről is csak ez jut eszembe, szerintem remek illusztráció :D
halaci 699390 2022. augusztus 20. 14:41
Válasz erre
Kérdés: át lehet berhelni egy lelőtt katonai gép IFF jeladóját egy másik eszközre és működtetni? Mert ha nem, akkor hogy a kókányos életbe sikerült az oroszoknak ezt összehozni? Oda elvileg egy szúnyog se repülhetne be, nem egy ekkora drón.

twitter.com/CovertShores/status/1560883505911005185
halaci 699364 2022. augusztus 19. 16:03
Válasz erre
Akiknek meg nem tetszett az ajánlat (vagy akik éppen Kadirovnak nem tetszettek), azok most éppen az ukránok oldalán harcolnak.
text.npr.org/1111771255
borisz 699360 2022. augusztus 19. 13:02
Válasz erre
annak idején Putyin tett egy hogy is mondjam, visszautasíthatatlan ajánlatot az öreg Kadirovnak a köhömm gyümölcsöző együttműködés jegyében.
rod666 699359 2022. augusztus 19. 12:58
Válasz erre
Ahogy elnéztem a kiadott "hivatalos" videoanyagokat a csecsenek mostani harci tevékenységéről, az oroszok nem igazán vannak beljebb velük. Mondjuk nem is első lépcsős alakulatként vetik őket be.

Árulókat meg minden nemzet kitermel magából. Kadirov meg valószínűleg elég pénzt kapott Moszkvából.
bagdady 699355 2022. augusztus 19. 10:12
Válasz erre
csak nekem volt rejtve az infó az elmúlt években ,vagyis mikor lettek ekkora barátok a csecsenek meg az oroszok? jó ez a világos tájékoztatás a világról
gaunt1 699137 2022. augusztus 12. 08:37
Válasz erre
Nekem van még egy elképzelésem. Az ugye tény, hogy nagy sikerrel vetik be az ukránok a HIMARS sorozatvetőket. A hivatalos nyugati propaganda az, hogy csak hagyományos rakétákat szállítanak az ukránoknak. De mi van ha kaptak egy pár ATACMS rakétát is? Az gond nélkül elérné a repteret. Igen elvileg azt simán lelőné az Sz-300 vagy a Buk, de ismerve az orosz légvédelmisek elképesztően alacsony színvonalú képzettségét, lehet még a radarok sem voltak bekapcsolva...
trooper 699132 2022. augusztus 11. 23:49
Válasz erre
Sajnos azt kell hogy mondjam, hogy igenis képes fedezékben álló gépeket elpusztítani egy nagyerejű robbanás (hát még több). Ez ráadásul nem is az első lenne a történelemben, az amerikaiak is megszenvedték ezt Vietnamban, néha egyszerű aknavető tűztől (semmi nagy robbanás meg ilyesmi)
A támadás nyilvánvalóan a reptér egy egészen pirinyó részét érte. Pont azt, ahol a legtöbb repülőgép állt. Nem is értem, miért kellett volna a reptér többi pontját megszórni? Meg mégis mivel?
Lehet hogy újdonság, de bizony ha egy robbanóanyagraktárat eltalálnak, nem feltétlenül van másodlagos robbanás. Gondolom voltál te is katona, te is robbantottál műszaki alapképzésen, biztos mesélték, mi hogyan pukkan.
Fényképek tanúskodnak róla, hogy a bombákat és rakétákat a gépek mellett tárolták, szépen felhalmozva.
Az irányítóépület elvesztése az orosz rendszerben nem okozhat problémát, a tábori körülmények közti üzemelést ismerik, még a néphadseregben is gyakorolta a légierő, milyen az, amikor mobil "toronyból" irányítják a forgalmat.
Az elvesztett gépek helyett persze lehet máshonnan odavezényelni, de azok a gépek akkor máshonnan fognak hiányozni. A pótlásuk pedig a kutya vacsorája.
Amúgy ha tudnál segíteni abban, hogy bejelölöd nekem a fedett fedezékeket, nagyot segítenél, mert én ilyet nem látok.
borisz 699129 2022. augusztus 11. 22:35
Válasz erre
Van videó a robbanás előtti percekről?
Amennyiben rakétákkal mértek csapást, az látszana, látszódhatna. Kalbr rakétákról is van egynéhány videó. Rakéták esetében azt sem zárnám ki, hogy nem szedték le mondjuk a felét.
Ha működött az orosz légvédelem, és Hrimmel lőttek, akkor látniuk kellett elég korán.
Persze, ha aludt mindenki, akkor megérdemlik a blamát.
halaci 699125 2022. augusztus 11. 20:29
Válasz erre
Az általad is linkelt képen is öt határozott impact pont van (négy kráter és egy ötödik impact mark), de a fedezékben megrongált gépeket ezek nem tudták volna mind elérni - a fedezék éppen arra van, hogy egy szomszédos becsapódástól megvédje. Legalább még két találatnak direktben azokban kellett landolnia - ha rakéta volt. Ha(!) az ukránoknak sikerült összebarkácsolni 6-8 darabot a Hrim-2-ből (plusz hozzájuk az indítókat, mert egyre csak két rakéta fér), akkor nagyon-nagyon ésszerűtlen volt tőlük, hogy egyetlen, maximum pár napnyi taktikai könnyebbséget jelentő célpontra lőjék el az összeset.
Ebben a cikkben van jópár kép az egész bázisról és a teljesen épen maradt lőszer- és üzemanyag tárolókról is. Igen, van bőven megerősített fedett fedezék is, ez egy szovjet katonai reptér volt, hogyne lenne. :) Az is látszik rajta, hogy a rombolás a bázis területéhez képest pirinyó területre terjedt ki.
A tüzek semmit sem jelentenek - ott is nyár vége van, hogy a pokolba ne égett volna le a kiszáradt fű ennyi szétrepülő forró biszbasztól? Inkább azt mondom, hogy jól dlgoztak a tűzoltók, hogy kordában tudták tartani, bár a széles betoncsíkok elég jó tűzhatárolók, ha nincs nagyon erős szél.
www.thedrive.com/the-war-zone/widespread-destruction-seen-after-blasts-at-russian-base-in-crimea
Éppen a turisták videóiból látható, hogy legfeljebb a gépeken lévő lőszer robbanhatott, egyiken sem látszik egyetlen másodlagos robbanás sem, ami pedig a biztos jele annak, ha lőszerraktárat találnak el.
Az irányítóépület felszerelését sem két perc pótolni, biztosított lőszer- és üzemanyagraktárat szintén - ezek nélkül az ott állomásozó gépek használhatatlanok. Ehhez képest a gépek elvesztése látványos, de már holnap oda lehet vezényelni újakat, más kár pedig nem esett. A kercsi hídon lévő dugó megint csak a látványpékség kategória - mémgyártóknak jó, de az ukránoknak jelenleg megsemmisítendő valódi célpontokkal van gondjuk, nem azzal, hogy a net népe jól szórakozik-e?
Annak alapján amit tudni lehet szerintem semmi sem "zárható ki", legfeljebb több-kevesebb érvet lehet felhozni egyik vagy másik verzió mellett.
trooper 699121 2022. augusztus 11. 18:57
Válasz erre
Négy jól látható becsapódási kráter van, én nem látok többet. (De ennyi is van megjelölve) Ha abból indulunk ki, hogy több száz kilométerről indult a csapás, akkor annyira nem rossz az eredmény, főleg egy folyamatosan defenzívában lévő haderőtől. Főleg, hogy ez a légibázis "kellős közepe" volt, ahol a bevetésre váró gépek álltak. A kifutó vagy az irányítóépületek rombolása értelmetlen, szinte azonnal javítható vagy pótolható. A gép és emberveszteség viszont nem.
Az SF művelet kizárható, nemcsak a nappali időpont miatt, hanem mert nem feltételezhető, hogy pár sf katona a reptér belsejéig jusson, majd élve is távozzon onnan. (A rengeteg turista miatt egész jól "dokumentálhatóak" a robbanások. A másodlagos hatás az lett, hogy ezek a turisták elkezdtek hazaiszkolni, erősen megterhelve a kercsi hidat)
Ha rákeresel, találsz olyan műholdképeket, amiken a támadás utáni kiterjedt tüzek nyomai is láthatók. Több hektár égett le.
Amúgy lőszerdepó is robbant, nem is egy.
Fedett fedezék azon a reptéren volt egyáltalán?
halaci 699117 2022. augusztus 11. 17:43
Válasz erre
Erősen kétlem a Hrim-2-re tevő tippeket. A rendszerről 2018 óta semmi hír. Ami nem zárja ki, hogy azóta haladtak vele, azt sem, hogy esetleg összeraktak már belőle pár működőképesnek tekintett prototípust, de mennyit? Ha megnézed a képet, ez legalább hét, inkább nyolc rakéta kellett legyen, ha az volt.
Az ukránok eddig nagyon gondosan megválogatták a célpontokat azokban az esetekben, amikor szűkében lévő eszközt használtak - ez a támadás pedig látványos, meg persze komoly presztízsveszteség, de érdemi hatása a nullához közelít. Ha volt ennyi rakétájuk egy célpontra, akkor miért nem lőtték ki az üzemanyag raktárat? A lőszerdepókat? (Volt belőlük nem beásott is.) Az irányítótornyot? Megmutatni, hogy ilyen messzire is képesek ellőni 1-2 rakéta is elég lett volna. Így viszont a reptér teljesen használható maradt, legfeljebb ezentúl kevesebb gép áll majd nyitott fedezékben.
Nagyon sok minden az SF művelet ellen szól (legelőször is nappali időpont, bár az időzítőt már feltalálták), de annyira a reptér egy kis szektorára korlátozódott a rombolás és annyira kimaradtak belőle a fajsúlyosabb, viszont külön is őrzött objektumok, hogy én mindezek dacára is inkább arra tippelnék.
trooper 699115 2022. augusztus 11. 16:20
Válasz erre
297776643_415173337258715_5638796569160495924_n
297776643_415173337258715_5638796569160495924_n

Volt itt szó az orosz rakétaelhárító légvédelmi rendszerekről, és azok esetleges hatékonyságáról. Az alábbi képen a minapi krími Szaki orosz légibázis elleni támadás utáni műholdfelvétel látható. A nálam sokkal szakavatottabbak a Hrim rakétarendszerre tippelnek, mint támadóeszköz. (Volt egy ideig szó SF műveletről, mint ahogy a "tűzvédelmi előírások megszegése miatti balesetről" is). A becsapódási kráterek a néma bizonyítékai, hogy az orosz légvédelem vagy nem működött jól, vagy egyáltalán nem működött. A képeken látható veszteség (főleg presztízsben) a Moszkva cirkáló elvesztéséhez fogható.
(A kép bal oldalán alul egy Berijev-12-es amfíbia a szerencsés túlélők között)
Sennás 699105 2022. augusztus 11. 09:25
Válasz erre
Mint a "Barracuda" a NATOsoknál. Kb:)
gaunt1 699103 2022. augusztus 11. 08:22
Válasz erre
Annyira nem bullshit a szöveg, kivéve azt ahol a meglehetősen tudatlan újságíró "valamiféle paplan"-nak nevezi a Nakidka nevezetű álcázóeszközt, ami erősen megnehezíti a harckocsi felderítését radarok és hőképalkotók számára is.
Laac 699102 2022. augusztus 10. 21:00
Válasz erre
Pedig itt kijött. Amúgy ha valaki segít nem feltétlenül kell miatta lehülyézni. Bár ne tettem volna.
Sennás 699100 2022. augusztus 10. 20:15
Válasz erre
Lópikulát nem mindig az van hogy a képhez tartozó szöveg legtöbbször bullshit? Azért gondoltam megkérdezem:)
Laac 699096 2022. augusztus 10. 19:00
Válasz erre
Szia sennás!
A kép száma alapján nem nehéz visszakeresni a kép forrását , eredeti szovegét. Tessék:
www.portfolio.hu/global/20220809/ismet-probalkoznak-az-oroszok-a-tyukketreccel-a-legmodernebb-tankjuk-is-kapott-belole-560325
Ott vannak a válaszok.
Sennás 699095 2022. augusztus 10. 18:29
Válasz erre
FZo8QXfWAAA15He~2.jpeg
FZo8QXfWAAA15He~2.jpeg

Sziasztok. 3kérdésem lenne a képről. Nekem nem
-ez egy T-90M
-ez valami "hőelnyelős" állcaháló vagy sima
-ez is "tyúkketrec" lenne vagy mi
Köszönöm Sennás
gaunt1 699084 2022. augusztus 10. 10:52
Válasz erre
Már miért lenne vicc? Nézz kicsit utána az orosz légvégelmi komplexumok fejlődéstörténetének. A rakétát észrevenni már az 50-es, 60-as évek technikájának (Dvina, Deszna, Volhov, Nyeva) sem volt kihívás. Vietnamban sokszor ezért volt eredménytelen az AGM-45/78, mert a légvédelmi rendszer kezelői látták a leváló céljelet, így időben lekapcsolták a radart. A 80-as években meg már a szovjeteknél is digitális számítógépek segítették a kezelők munkáját. Pl. az Sz-300-nál a leváló céljelet automatikusan követésbe veszi a rendszer, azonnal lehet ellene indítani a rakétát. Amúgy az AGM-88 a legkevésbé sem nehéz célpont. Gyors, na és? Egyenesen repül, nem manőverezik, nem zavar. A sebesség semmit nem jelent. Már a 60-as években rendszerbe állított 2K11 Krug is képes volt harcászati ballisztikus rakétákat lelőni, ezt teszteken bizonyították. Sőt: A szovjet időkben volt célgép is ami a radarelhárító rakétát imitálta...

Igen, fogyni fognak a radarok erősen, de nem a technika hibája, hanem a kezelők súlyos képzetlensége miatt.
borisz 699082 2022. augusztus 10. 10:25
Válasz erre
Én úgy általánosságban megnéznék egy ukrán SzU-24-et.
Valahol azt találgatták, hogy szárazföldről indíthatták. Izraelnek volt valami hasonló szerkezete.
p-51 699079 2022. augusztus 10. 09:52
Válasz erre
Az AGM-88 nem oszt, nem szoroz?
Elvileg képesek lelőni?
Ne haragudj, de ez a nap vicce.
Lehet, hogy az új rendszereket erre tervezték, de még nem bizonyított, hogy a gyakorlatban is képesek rá.
Túl azon, hogy eddig mennyi radart vágott haza az AGM-88 (igaz, hogy sok indításból),
mennyi AGM-88-at lőttek le eddig bárhol?
Elvileg kb. 4 méter és alsó hangon 2200-al közlekedik.
Erősen elvileg lehet lelőni.
Eleg sok háborúban bizonyított az AGM-88, nem csodafegyver, de mindenhova ezzel kopognak be először.

Abban teljesen igazad van, hogy a háborún szerintem sem fog változtatni, de a radarok fogyni fognak erősen.

Bár szerintem egy F-16CJ, F-18, vagy Tornado ECR nélkül nem fog simán menni az alkalmazása. Egy rendszer eleme az AGM-88, kell hozzá elektronika a hordozón is, ha más nem, egy HTS pod.
gaunt1 699077 2022. augusztus 10. 09:08
Válasz erre
Elvileg nem oszt, nem szoroz. Minden korszerű orosz légvédelmi komplexum képes lelőni magát a radarelhárító rakétát is, egyes típusokat (Pancir, Tor) eleve erre terveztek. Gyakorlatilag viszont a légvédelmisek retteghetnek, a tipikus gyenge színvonalú orosz kiképzésbe nem valószínű, hogy benne lenne, hogy kell használni a technikát ilyen esetekben.

Más: zsákmányolt T-80BVM. Ezek szerint semmi nem változott az első orosz-csecsen háború óta, a reaktív páncélzat konténereiből hiányzanak a robbanótöltetek. A videót készítő ukrán harckocsizó elmondása szerint ez rendszeresen előfordul. Így küldik a halálba a szerencsétlen katonáikat az oroszok... Ez már nem az arab színvonal, ez az alatti. Afrika :(

www.youtube.com/watch
Daala 699075 2022. augusztus 9. 23:29
Válasz erre
infostart.hu/kulfold/2022/08/09/az-usa-ujfajta-fegyvert-adott-az-ukranoknak
Azért megnéznék egy képet, mondjuk egy Szu-24-ről, függesztett HARM-okkal:)
halaci 699072 2022. augusztus 9. 22:30
Válasz erre
Nem lennék az orosz karbantartók helyében, ha a főnökségük szerint ez egy gép, amiben nem esett kár...
twitter.com/UAWeapons/status/1557080196011941889
gaunt1 698866 2022. augusztus 1. 23:21
Válasz erre
Igen, a T-64-ben volt kétütemű, ellendugattyús motor. Kezdetben megbízhatatlan volt, de hamar kijavították a hibáit, utána semmivel nem volt rosszabb a T-72 motorjánál.
Az előző hozzászólásomhoz azért annyit hozzátennék, hogy ez a kelet vs nyugat dolog a modern technikára vonatkozik! A régebbi, hidegháborús szovjet haditechnika azért annyira nem volt elmaradva a nyugatitól megbízhatóság terén. Nagyjából átlagosnak lehetett mondani. A némettől természetesen gyengébb, az amerikaival kb. azonos szinten volt, a brit... hát azt hagyjuk :D Maradjunk abban, hogy a brit haditechnika egy külön világ :D
borisz 698864 2022. augusztus 1. 23:12
Válasz erre
Valami régebbi motoros mondta nekem, mert dzóbe kerültek a szovjet harckocsik erőforrásai, és megemlítettem, hogy valamibe még belevágták a kétütemű motrot, hogy talán Harkovban mondták neki az ukránok, hogy igaz, hogy folyton elromlik, de békében ráérsz szerelni, háborúban meg úgyis kilövik.
gaunt1 698860 2022. augusztus 1. 22:00
Válasz erre
9jYPPn6
9jYPPn6

A karbantartásról jut eszembe...

Sokakban talán még él az orosz technika egyszerűségének, elnyűhetetlenségének, igénytelenségének a mítosza. A valóság viszont az, hogy a nyugati (kivéve brit :D) típusok nagyságrendekkel megbízhatóbbak szélsőséges körülmények között is, ebbe beletartozik a durva bánásmód és a karbantartás hanyagolása is.
Íme a lengyel tapasztalat a PT-91 (T-72M1 modernizált változata) és a Leopard2-vel:
(meghibásodások adott időszak alatt: fekete - Leopard, fehér - PT-91)
Igen TUDOM, hogy a szovjet gyártású gépek sokkal jobbak a lengyelnél, de nem annyival, hogy összemérhetőek legyenek a német vagy amerikai technikával.
borisz 698856 2022. augusztus 1. 20:34
Válasz erre
borisz 698855 2022. augusztus 1. 20:34
Válasz erre
Több, mint egy hónapja kint vannak.
Naponta átlag 1000 lövést adbak le, maximális hatótávolsággal,vagy ahhoz nagyon közel.
Karbantartás valószínűleg lófütty, nincs csere.
Valószínűleg a TÁS váltást sem a legfinomabban végzik.
Sennás 698854 2022. augusztus 1. 20:08
Válasz erre
Akkor bullshit:) akkor nincs gond:)
gaunt1 698853 2022. augusztus 1. 18:49
Válasz erre
Na neee... Már itt is terjed ez az orbitális bullshit? Ne higgyünk már el mindent... Főleg tipikus, tudatlan újságíróknak, akiknek a PzH-2000 is csak egy "tank".
6-700 lövés még egy orosz lövegnek sem sok, nem hogy a PzH-2000-nek (teszteken 2000-2500-at bírt maximális töltettel, 5000-et kevesebbel)
Sennás 698849 2022. augusztus 1. 17:29
Válasz erre
hirado.hu/kulfold/cikk/2022/08/01/egy-honapig-birtak-a-nemet-agyuk-ukrajnaban

Remélem ezt a hírt fel lehet ide tenni. Csak érdekesség a Pz2000-ről. Besz@behu . Intenzív ágyúzás? Jó mire egy héti matek kijön az már 6-700 lövés persze hogy sok(lehet) a csőnek. De érdekes
Sennás 698708 2022. július 25. 20:15
Válasz erre
Nem tudom, nem értelek. Én csak egy kilőtt tankot látok a káposzta földön . Lehet már régóta elhagyta. Tényleg ne bonyolódjunk bele. Mennyi mennyi olyan IIVh-s dioráma van ahol kilőtt tank,jármű van nem kérdezzük ott sem mennyi veszteség van.
Nem akarom félrevinni a dolgot mert minden elvesztett katonaélet drága! Mindegy milyen oldalon harcolt. Én csak egy jó dioráma képet találtam.
gaunt1 698701 2022. július 25. 18:51
Válasz erre
Alapjában véve egyetértek azzal amit mondasz, kivéve:
"hanem az elégtelen fegyverzet, amit a 14,5 KPVT biztosít, "
Már miért lenne elégtelen? Egy PSzH-nak bőven elég az! Csak hasonlítsd össze nyugati társaival, legtöbb esetben nekik van egy 7.62-es géppuskájuk és annyi. Az M113-nak volt egy .50 nehézgéppuskája, de teljesen nyitott lövészállással. Később raktak rá szükségpáncélzatot, de attól még nyitott maradt felülrül. Ehez képest űrtechnika a BTR-60/70 tornya, a 80-asról nem is beszélve...

a 80/A esetében (aminek jó fegyvere lenne) a fegyverzet kizárólag külső málházása a legnagyobb hibája.
Annál sokkal nagyobb ott a baj. Maga a 2A72 ágyú valóban jó. Ha a csőnek van vezetősínje (Pl. BMP-3). Ha nincs, mint a BTR-nél, hát azzal még közepes távon sem nagyon lehet eltalálni semmit még rövid sorozatokkal sem. Lassan, egyes lövéssel igen, de annak nincs értelme. További probléma, a kézi mozgatású, stabilizálatlan torony, ezt mondjuk a BTR-82A-nál javították.

Vannak hibái a BTR-nek, tény, de nem rosszabb nyugati kortársainál semmivel. Mindegyiknek van előnye és hátránya is.
A baj azzal van amikor egyesek nem értik meg mi is a BTR, mire való. PSzH, és nem gyalogsági harcjármű. Nagy különbség van a kettő között. Egy normális hadseregben viszont mindkettőre szükség van.
Sennás 698699 2022. július 25. 17:54
Válasz erre
44466950_81c25a17034490aaee1cab0f49a7d243_wm
44466950_81c25a17034490aaee1cab0f49a7d243_wm

Ez meg egy különleges dioráma:)
Sennás 698698 2022. július 25. 17:48
Válasz erre
Screenshot_2022-07-24-18-14-18-060.jpeg
Screenshot_2022-07-24-18-14-18-060.jpeg

Ez inkább idevágó Bocs! De jó 1:35figura lenne:)
Sennás 698697 2022. július 25. 17:46
Válasz erre
Screenshot_2022-07-25-17-24-51-458~2.jpeg
Screenshot_2022-07-25-17-24-51-458~2.jpeg
Screenshot_2022-07-25-17-24-38-890~2.jpeg
Screenshot_2022-07-25-17-24-38-890~2.jpeg
Screenshot_2022-07-25-17-24-23-236~2.jpeg
Screenshot_2022-07-25-17-24-23-236~2.jpeg
Screenshot_2022-07-25-17-24-06-144~2.jpeg
Screenshot_2022-07-25-17-24-06-144~2.jpeg
Screenshot_2022-07-25-17-23-51-719~2.jpeg
Screenshot_2022-07-25-17-23-51-719~2.jpeg

Így!
Sennás 698696 2022. július 25. 17:44
Válasz erre
Az MH már készül a gumik cseréjére:) Tesztelik a külföldi gumitípusokat!
Gondolkodom egy olyan járművön amire ilyen kerekeket tennék. "Jól mutatna rajta"
Forrás -Haditechnika
bagdady 698685 2022. július 25. 10:08
Válasz erre
egyetértek azzal amit leírtál,de azért az Izraeliek elég jól alkalmazzák az elöl van a motor koncepciót.A fő gond ott lehet hogy amikor megalkották ezeket a technikákat még nem volt elterjedve ez az aszimmetrikus hadviselés,bár Afganisztán kemény lecke volt.Szerintem érdemes lenne példának tekinteni az Izraeli technikákat azért ők még MBT ket is átalakítottak APC nek mint ez köztudott. A BTR nem tank nagyjából ennyi,lehet ráapplikálni BMP tornyot vagy akármit,ráadásul ahogy ez a sajnálatos Ukrán háború is bizonyítja a háborúk szörnye megint lépet egy jó nagyot előre , ez már nem a sivatagi vihar világa
borisz 698684 2022. július 25. 09:48
Válasz erre
Akkor én is becsatlakoznék.
Nekem személyesen a Csepel D-944-el van vezetős ismeretségem, utólag belegondolva az egy kínzóeszköz.
BTR-80-hoz csak statikusan volt szerencsém.
Amit gyakran mondanak a 80-ról, vagy inkább a 80A-ról, hogy a toronyfegyvert leszámítva mindent újra kell tervezni.
Gyenge a motor, és a gép rossz végében van. A toronynak illendő volna egy elektromos forgatás, nem kézzel tekergetni, az oldalajtók kicsik, hátulra kellene egy nagyobb, a lőrések tök fölöslegesek, a páncélzata gyenge, napjaink lövészkatonája már nem fér el benne, a gumik borzasztóak.
A gumik kifejtést igényelnek, eredetileg kétféle abroncs van hozzá, külön országúti és terep. A terep marhára kopik úton, amazzal meg meghalsz terepen. Ja, és mocskosul drága.
Elvileg a Honvédségnél valamikor elkezdték valami más gumit rátenni, de nem tudom, hogy ez hová vezetett.
Az úszóképessége és így a páncélvédettsége megint csak vitás.
Ahhoz, hogy ússzon, lent kell tartani a súlyát, tehát nem növelhető végtelenségig a páncélvédelem. Viszont átkelni nem úgy kelsz át, hogy fogod magad és durr bele, mert ereszteni fog orrán-száján. Meg kell állni valahol, átvizsgálni, tömítgetni, stb. Aztán, ha át is érsz, és mondjuk hídfőt alakítanál ki, jól kilyuggatnak mondjuk egy 12,7-essel.
Születtek erre olyan megoldások, mint pl a BTR-82, BTR-87, -90, vagy az ukrán BTR-4.
Mindegyik hát olyan... izé.
Korszerű nyuszibusznak ott a Boxer meg a Rozsomák.
páncélos 698683 2022. július 25. 09:33
Válasz erre
"Rossz helyen van a motor hahó"
A BTR-60 megalkotása idején két fő szempontot vettek alapul:
1. A második vh tapasztalatai
2. A meglévő technikák gyengeségei
Utóbbi alatt értsd a BTR-152 és a BTR-40, mint páncélozott tehergépkocsik, elől lévő motortere volt a leggyengébb láncszem. Ezért akartak valami újat alkotni, nem pedig a tgk elrendezést páncélba burkolni. Ha meg előrefelé támadunk, akkor hol van a legnagyobb biztonságban a motor? Hátul. Alap esetben a két GAZ motoros hajtásnak az volt a fő előnye, hogy ha az egyik megadja magát, a másikkal még el lehet menni. Később ezt egyszerűsítették a BTR-70, majd 80 esetében, pontosan a jobb helykihasználás érdekében, de utóbbinál az afganisztáni tapasztalatok határozták meg a modernizáció fő irányát. Így jobb futómű felfüggesztés (aknák miatt) és a fentről támadó célok elleni a deszant személyzet jobb válaszcsapási lehetőségei (lásd oldal ajtó felső része és a tető búvónyílás. Az első pofon Csecsenföld volt, ahol helységharcban a gyenge páncélzat miatt jó pár BTR elvérzett. De, a BTR-t alapvetően nem is erre tervezték. Viszont abban már van igazság, hogy ebből nem tanultak és a BTR-82/90 kialakításánál ezt már jobban figyelembe kellett volna venni.
Egyébként a BTR-80-ast nem csak Kamaz motorral gyártották. Ha a megrendelő óhajtja Jamz és UTD-20 motorral is felszerelhették, ahogyan azt tették is a saját vontató BTR, a BREM-K esetében.
Viszont, ha szidni kell a BTR-80-ast az nem az elrendezés és maga a jármű kialakítás, hanem az elégtelen fegyverzet, amit a 14,5 KPVT biztosít, a 80/A esetében (aminek jó fegyvere lenne) a fegyverzet kizárólag külső málházása a legnagyobb hibája.
Végül, hogy kilövik, mint egy gyufásdobozt? Azon érdemben nem lehet javítani, mert akkor elveszítené a gyorsaságát és úszóképességét.
bagdady 698682 2022. július 25. 09:14
Válasz erre
kéretlenül beleokoskodok az alábbiakba,szóval nekem az a véleményem hogy nem az eszköz "jóságára vagy rosszaságára kell koncentrálni hanem a használhatóságára,az eszköz bevetésének a helyes meghatározására.
A BTR Irakban nem szolgált valami fényesen,ezt lehet magyarázni pro és kontra de a lényeg hogy inkább a telephelyen pihentek,a magyar gyakorlatokon viszont jól vitézkedtek. Nem hiszem hogy jó irány ha technikákat vetünk össze a hozzájuk rendelt feladat meghatározása nélkül.Nekem nagyon szimpatikus ilyen szempontból az USA hadserege,viszonylag gyorsan reagálnak a felmerülő hadszíntéri problémákra,katona szemmel nyilván szimpatikusabb egy M113 ból kiszállni mint egy PSZH ból,és ezek még ráadásul korban is egy szinten vannak,egyszóval megint eljutottunk a pénzhez az USA nak van a ruszkiknak meg nem annyira,így lehet még rendszerben a BRDM is pedig azt már 1993 ban is idejét múltnak gondoltam
myROB 698681 2022. július 25. 00:41
Válasz erre
"Egy PSZH-nak milyen a jó elrendezés?"
"De leírni valamit, csak mert hallottál róla valamit, vagy azt olvastad a neten."
Ezek szerint volt szerencséd a BTR-80-hoz. És még így sem érthető a elrendezés hibája?
Rossz helyen van a motor hahó! Az egész konstrukció itt vérzik el.
Ezért nincs normális küzdőtere, a kiszállás is egy nyomorult dolog belőle. Közel sem olyan sokoldalú, mint más kortársai. Nyugodtan össze lehet hasonlítani korabeli gépekkel. Ezért mondom, hogy ránézésre ordít mi a baj vele.
Pont ezért lett volna felesleges a BTR-90 is és inkább kezdtek tiszta lappal az oroszok.
páncélos 698679 2022. július 24. 22:37
Válasz erre
"Az rendben van, hogy nincs mindenki képben a harcjárművekkel"
Nem ez a baj, hanem az, hogy így is véleményt alkotnak és ráadásul tényként közlik saját véleményüket.
"az neten elérhető forrásokból is könnyű leszűrni mi a probléma vele"
A makettinfó is egy netes forrás és elhiszik, ha tényként közlik, hogy valami rossz, de háttérinformáció nincs hozzá.
"alapvetően rossz elrendezésű gépre felesleges költeni"
Egy PSZH-nak milyen a jó elrendezés?
Száz szónak is egy a vége:
Nem hittem volna, hogy egyszer nekem kell védelmembe venni a BTR-t, mert rengeteg a hibája, csak nem az, hogy leírom, hogy az egész konstrukció rossz és nem támasztom alá technikai jellemzőkkel, tényekkel. Nekem még volt szerencsém a magyar PSZH-hoz, a BTR-60 és a 80-as családhoz. Egy 1960-as években kifejlesztett eszközt 2022-ben úgy szidni, mint konstrukciós hiba, véleményem szerint erős. Lehet ócsárolni külön-külön a meghajtást, az erőátvitelt, a fegyverzetet...stb. De leírni valamit, csak mert hallottál róla valamit, vagy azt olvastad a neten. Itt vannak fórumozó fiatalok, akik "civilek" és információt gyűjtenek, nekik egy ilyen állítás tény. Ezért próbálom megvédeni a BTR-t, a hibáival együtt.
<<< Vissza Tovább >>>
1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.,9.,10.,11.,12.,13.,14.,15.,16.
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16.