Tovább >>> |
Zoli | Adatlap | 741449 | 2025. október 1. 16:52 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
borisz | Adatlap | 741439 | 2025. október 1. 09:23 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
...aztán ott vannak neked a Duarte készletek is. :D :D | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 741429 | 2025. szeptember 30. 19:50 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Szia, Nincs szükség elnézést kérni, nem történt semmi. Igaz, hogy nálam a Clear Prop!, Modelsvit, Fine Molds, GWH stb a favorit, kb. ezek jelentik nekem a legjobb makett kategóriát, és elvárnám, hogy minden cég ezt a szintet érje el, de ettől még sok más is tetszik, amiben látok fantáziát vagy motivációt. Nekem egy RS vagy újabb KP építése is lehet élvezet, hiába gyengébb a minőség, de az Amodel készletei is tetszenek. Mindnek van valami hátránya vagy kell kompromisszum hozzá, és ilyen ez a Mirage F.1 is. Továbbra sem kedvenc, de tetszik. És köszi, akkor az építést is bemutatom majd. z | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
medor | Adatlap | 741428 | 2025. szeptember 30. 19:37 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sziasztok! Még pár gondolat aztán elengedtem a történetet. Nagyzo: Nincs bennem indulat.De továbbra is fenntartom azt hogy ~22 rongyot ez a makett nem ér. De Te fantasztikus dolgokat varázsolsz alap makettekből is,így szerintem ebből is tudnál. Zoli: Itt kérek elnézést Tőled a 'futtatás' miatt. Egyszerűen csak úgy éreztem hogy a GWH,Fine Molds,Modelsvit... makettek után amiket kedvelsz beleestél egy olyan makettbe ami ugyan nagyon látványosan részletezett,de külsőre mégis csak egy 7-8 ezer forintos makettet idéz. Sok sikert az építéséhez és kíváncsian várom a tapasztalataidat! | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
bgyasoldier | Adatlap | 741411 | 2025. szeptember 29. 21:32 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Már most is tudsz venni nyomtatható komplett makett fájlokat, és az ebay is tele van jó minőségű nyomtatott makettekkel (főleg harcjármű és 1/72, az igaz...) Az a jó a nyomtatásban, hogy olyan ritka típusok is megjelennek, amik hagyományos makettgyártótól, fröccsöntve esélyünk sincs rá. Repülők terén még le van maradva a nyomtatás valamiért, arra kellhet még 1-2 év | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Nagyzo | Adatlap | 741407 | 2025. szeptember 29. 19:20 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ha érdekelne a típus, akkor megépíteném. Biztos vagyok benne, hogy a fotókon rosszabb képet mutat a felület, mint a valóságban, de még ha nem így van, akkor sem értem az indulatod (persze nem is kell...), nem kötelez senki semmire, neked nem kell megvenned. Mindenképpen érdekes holmi, és kíváncsi vagyok az építésre. Ennél sokkal sz@rabb minőségű, és szappandarab részletességű sorozatgyártott makettek léteznek, amiket joggal lehetne szidni (nem fogom sorolni), ez speciel egy különleges típus új szemlélettel készült készlete, semmi több vagy kevesebb. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ltom74 | Adatlap | 741405 | 2025. szeptember 29. 19:05 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Szerintem tok jo hogy feltetted es az a lenyeg hogy Neked tetszik :-) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 741403 | 2025. szeptember 29. 18:15 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Szia, Futtatok? Itt valami félre ment. Csak érdekességképp tettem fel a makettet, hátha mást is érdekel. Nekem tetszik, a már sokszor emlegetett vastag panelvonalak és homály kabintető ellenére is, és többen is jelezték, hogy szívesen látnák az építést is. Persze ha nem akarjátok, akkor nem teszek fel többet makettet, nem probléma. A visszafejlődésnél azt hittem valami egyéb gond is van, mert a panelvonalakat bőven kitárgyaltuk. Engem is riaszt, de nem annyira, hogy ne építsem majd meg, vagy bánjam. Ez a gyártó első makettje, saját véleményem szerint a már emlegetett hibák ellenére is jól sikerült. És továbbra is az a véleményem, hogy sokkal jobb, mint a fröccsöntött változat, a sokkal gazdagabb és pontosabb felület, és a részletesség miatt is. Olyan apróságok vannak rajta, amiket nem lehet csak úgy átültetni a cseh makett felületére, legfeljebb ez alapján saját kezűleg kialakítani. A futóaknák részletessége se megoldható hagyományos fröccsöntéssel, legfeljebb ha a végtelenségig szétbontják a makettet és minden kis részegységet külön öntenek, akár több darabból. Persze nyomtatni az egészet is lehetne egyben, de annak nem sok értelmét látnánk. Az építése is sokkal könnyebb elvileg, a szélvédő előtti részt leszámítva nincs tömíteni való illesztés, és a Fine Molds mellett nem sok cég gyárt így fröccsöntött makettet. És akkor jöjjön a meglepetés! A Special Hobby termékeinek panelvonalai nagyjából ugyanilyen vastagok. (Az újabb Mirage III készleteinek panelvonalai jól láthatóan vékonyabbak, az nagyjából ideális.) A kabinnál a Green Dwarf kit panelei minimálisan szélesebbek, a szárnyaknál és vezérsíkoknál néhol viszont keskenyebbek, de a legtöbb helyen szinte teljesen egyformák, nehéz szemre megállapítani. Viszont a cseh makett felülete sokkal egyszerűbbnek tűnik, pláne a szegecselés hiánya miatt, kezd nem is tetszeni... Talán a kétüléseshez is veszek egy nyomtatottat... Tehát nemcsak a részleteiben, hanem a felületi rajzolataiban is jobb a toulon termék. Egyébként a cseh makett úgy néz alakra/méretre is minimálisan pontatlanabb, de nincs jelentősége, így is meglepően jó, csak ez az újabb még jobb. És a típus? Nem a kedvencem, a Phantom se, de az azért fontosabb nekem is. De vettem már olyan nyomtatott makettet, amit ma már nem vennék meg fröccsöntött verzióban, mert sokkal kevésbé érdekel, de a részletessége, kidolgozása, kialakítása és építhetősége miatt láttam benne fantáziát. Viszont ha a Clear Prop!, Modelsvit, Fine Molds vagy GWH adta volna ki, valószínű nem vettem volna ezt meg. De a Special Hobby nem ez a szint, szóval örülök ennek a nyomtatott verziónak. Hogy ki tud jobbat és mire számítok? Azt nem tudom, hogy ki tud majd jobbat, talán többen is lesznek, de mindig lesz jobb, szebb, pontosabb, részletesebb. Ja nem, mert jó eséllyel a nyomtatottaknál eljutnak arra a szintre, ami már teljesen megegyezik az eredetivel, persze a fizikai korlátok figyelembe vételével vagy épp csalással, hogy a kicsinyített apró részletek is megjelenjenek. Gyakorlatilag most is bármit ki tudnak már nyomtatni, csak tervezés kérdése. Nyilván kell hozzá megfelelő nyomtató és alapanyag is, de a lehetőség adott. Arra számítok, hogy a hagyományos fröccsöntött makettek szép lassan el fognak tűnni, mert túl költséges a megvalósításuk. Ma is már rengeteg cég, makettező nyomtat bármit, a feljavító gyártók is inkább már nyomtatnak, mint öntenek. Fröccsöntött makett viszont egyre kevesebb jelenik meg. Azok is egyre jobbak és drágábbak, de emiatt egyre ritkábbak. z | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Gabusch | Adatlap | 741398 | 2025. szeptember 29. 15:21 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Megmaradnak ezek egymás mellett, legalábbis szerintem. Egyszerűen azért, mert más az igény. A makettezés, mint minden más is igényel kompromisszumokat, ezekből ki többet, ki kevesebbet hajlandó vállalni. Szegecsszámlálók jószerével semmit, a nagy többségnek meg némi túlzással elég, ha nem kever össze egy T-34-et a Victory-val. A 3D nyomtatások minősége egyre jobb. A mellékelt képeken ez egy Klingon K'Tinga, ingyen letöltve a Thingiverse oldalról, Bambu Lab A1 nyomtatóval, 0.4-es dűznivel, 0.12-es rétegvastagsággal, Geeetech matt szürke filamentre nyomtatva (az állvány régebbi, nem emlékszem, de valószínűleg 3DJake filamentek, fekete és ezüst). "Gyári" állapotban, még nincs festve, minimális javítások vannak rajta, pl. a stringing vatta-szerű részeit leszedtem róla, de még nem reszeltem szintbe a fejénél lévő nem tudom micsodát. Az elvileg ott van, de amúgy oda kapaszkodott az alátámasztás is. Mást a festésen kívül úgy nagyon nem tervezek vele, nekem rohadtul megfelel azért a nagyjából 2000 Ft-ért, amibe ez nekem került az elrontott alkatrészekkel együtt (ez már a második komplett, az állványt az előzőhöz nyomtattam). Kicsit át is kellett variálnom a hibás nyomtatások miatt. Így is van hibája, de ezek részint némi fillerrel javíthatók, részint meg azt hiszem, nem érdekel - a képen látszik. Láttam én már ilyet fröccsöntött maketten is, meg ami egyszer készen van, azt nem nagyon szoktam már nézegetni. Maga a rajz ennél sokkal részletesebb, de momentán szerintem nincs olyan nyomtató, ami ki tudná minden apró részletét nyomtatni, resinben sem, FDM-ben meg pláne nem. Olyan század mm alatti átmérőjű drótok pl. Amiért ez érdekes. Első körben ugye, van. K'Tinga 1:350-ben létezik, egyrészt baromi nagy, másrészt majdnem 50 db Mátyás és annyira azért nem vagyok trekkie. Ha valaki körülnéz a megfelelő oldalakon, millió klassz dolgot talál akár ingyen, akár viszonylag pici pénzért, amit máshol garantáltan nem kap meg, vagy nem annyiért, esetleg volt, de már nincs. Nem tudom, hova fog fejlődni a dolog, de ha bizonyos számnál többen rákapnak a nyomtatósdira - tegnap például autóalkatrészt nyomtattam -, akkor valószínűnek látom, hogy inkább a fröccsöntés lesz az, ami háttérbe szorul, valószínűleg a komoly makettezők kiszolgálása irányába, viszont az ennek megfelelő áron. Bambu Lab A1 Mini FDM nyominger, ami makettezéshez elég 90eFt, Anycubic 10K-s resin most éppen 60 körül elérhető. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
medor | Adatlap | 741390 | 2025. szeptember 28. 23:18 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sziasztok! Nagyzo: A hozzászólásomban utaltam rá,hogy a kisebb alkatrészek terén mekkora előrelépés történt az utóbbi években. Ezért gondolom,hogy pár év és egy komplett makett is kinyomtatásra kerülhet,akár megvásárolt program alapján is. Na de ez a Mirage F.1? Most őszintén. Te megépítenéd? Zoli: "Milyen visszafejlődés?" Ott van a kezedben. Jelenleg fröccsöntéssel egyre szebb maketteket lehet gyártani, mert azért ott sincs leállás.. Fele ilyen panelvonalakról beszélek,amikre te is sokszor szoktál hivatkozni. Nem értem ezt a műanyaghalmot miért futtatod. Szerintem például az Academy is szebben meg tudná oldani ha akarná fele ennyiért. A többi feltörekvőről nem is beszélve. De hát ez mégis csak egy Mirage F.1. Nem egy Phantom. 😀 Lassan eljön a csata.Fröccsöntött,vagy nyomtatott. Plazma,LCD,Qled vagy Oled. Belsőégésű,vagy elektromos esetleg hidrogén hajtás? Volt már rá példa amikor az újdonság csendben elvérzett évek után. Ki tud jobbat? Ki tud olcsóbbat és szebbet? Ha ennyire maximalisták vagytok mire számítotok? | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Nagyzo | Adatlap | 741388 | 2025. szeptember 28. 22:09 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ha olyan gyártó készíti az alkatrészeket, akinek rendelkezésére áll a megfeleő technika, akkor nem kell semmire sem éveket várni. Nézd meg pl a Reskit készleteit, már nem csak alkatrészeket gyártanak 3D nyomtatóval, hanem komplett részegységeket, és nem akármilyen minőségben. A Mirage gyártója valszeg egy lelkes hobbitárs, akinek nincs a garázsában 12K-s nyomtató, de hozzá hasonló úttörők mindig kellenek, hogy elinduljon valami. Amit pedig írsz, már a valóság, ha van nyomtatód, akkor gyakorlatilag bármit letölthetsz pár euroért például a cults3d.com-ról - nekem jópár ilyen alkatrészem van, amit ismerős nyomtatott ki. Ezen kívül ha ért hozzá az ember, akkor modellezhet is magának, amit csak szeretne. Csatolok pár példát, ezek mind nyomtatottak. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 741387 | 2025. szeptember 28. 21:55 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
A panelvonalak főleg a törzsön szélesebbek, de nem dúlván, szerintem nem tragikus. Persze lehetne akár finomítani is. Viszont sokkal részletesebbek, mint a cseh maketté, és azon szegecselés sincs. A fényképek telefonnal készültek, azért olyanok... A minőség jó. A szárnyakon stb. sokkal finomabb a panelezés és szegecselés, nem rosszabb egy mai jó maketthez képest. Amúgy az Italeri újabb makettjein sokkal vaskosabb panelvonalak vannak (kivéve talán az AMX), a régiek szebbek voltak. Ahogy a gyártó írta, ez egy trükkös, kisszériás makett, tapasztalatot igényel, és ezt jelezzem Nektek is, de szerintem egyáltalán nem vészes, de tényleg kell némi tapasztalat az eltérő teknológia miatt. A kabintetőre a honlapján is felhívja a figyelmet, hogy egyelőre csak ilyet tud nyomtatni és kell némi törődés. A kétüléses a gyártónak olyan randa, hogy nem fogja kiadni. Milyen visszafejlődés? Én csak bemutattam a makettet, akinek tetszik, vegye meg. Amúgy van pár nyomtatott makettem, mind jó, mint egy jobb minőségű (SBS stb.) gyanta, és ezekhez nem kell feljavító. A Special Hobby készlete is tetszik, de a kabin, futóaknák, futóművek, féklapok, kiömlő stb sokkal gyengébb ennél, a feljavítókkal pedig nem lesz olcsóbb az se, tapasztalat. Viszont a felülete pontatlanabb és szegényesebb marad, és annál a klasszikus öntés miatt sok helyen el kell tüntetni az illesztéseket. Én nem bántam ezt meg, sőt, örülök neki, és várom már a következő készletét. z | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
medor | Adatlap | 741385 | 2025. szeptember 28. 21:35 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Hú ezek a panelvonalak sokkal rosszabbak az Airfix újabb makettjeinél. Sőt még talán a régi Italeri-s panelvonalaknál is. A kabintető se semmi. A GWH,Hasegawa,Tamiya,Academy... makettekről ne is beszéljünk. Ennyi pénzért. De legalább a befolyatót meg lehet spórolni. 😀 A SH makettjét esetleg tuningolni lehet vele. De ahhoz meg több mint a duplájába kerül. És már csak viszonyítás kérdése,hogy a kétüléses mennyire "it's ugly as f××k" ezek után. Szerintem egyenlőre várjunk még minimum 5 évet a nyomtatott makettek terén. Biztos lesz fejlődés,de ez még csak egy úttörőmunka. Semmivel nem ad többet mint a fröccsöntött.Sőt.Még visszafejlődés is látható. Viszont! A kisebb alkatrészekből kiindulva nem halott ötlet a nyomtatás. Azt is el tudom képzelni,hogy ~5-10 év múlva már nyomtatási programok is lesznek amiket le kell csak tölteni jó pénzért és otthon legyárthatjuk az adott makett alkatrészeit. Feltéve,hogy elérhető áron lesz egy 3D nyomtató is addigra a töltelékével együtt. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 741383 | 2025. szeptember 28. 21:27 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Na ugye, hogy na ugye! Ne fogd vissza magad! Tényleg nem látszik nehéznek az észlelt nehézségek ellenére se. Ja és azt elfelejtettem, hogy úgy néz ki, a futóműveket a törzs összeállítása előtt kell beragasztani, mert utána nem fog beférni, legalábbis a főfutók. Úgy építeni meg kissé rizikós nekem... z | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
pmheros | Adatlap | 741376 | 2025. szeptember 28. 20:46 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Üdv! Szívom magamba a leírt tapasztalataid. Nagyon mozgatja a fantáziámat az ilyen fajta makett építése. Csak nehogy nekem is megjöjjön hozzá a kedvem. Üdv.: pmheros | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 741372 | 2025. szeptember 28. 20:24 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
A makett tegnap szárazon összeállt, nagyjából jó az illeszkedés, de kicsit kell finomítani, hogy ne kelljen utólag tömíteni és csiszolni. A szárnyak nem fértek be a törzsön lévő vájatokba, picit megfaragtam. A törzsvég tetején az illesztésnél volt 1-1 illesztőcsap, de az egyik már a support erdő levágásakor eltűnt, pedig nagyon óvatosan szedtem le az alkatrészt. A másik pedig a pöcök maradványok levágásakor elpattant, pedig csak a pöcköket vágtam... Az egyik vezérsík tengelye nem fért be a törzsvégbe, de legalább úgy beszorult, hogy minimális feszegetés hatására is beletört... Úgy néz ki a sok kis support sokkal keményebb és nehezebben eltávolítható, míg az illesztőcsapok nagyon könnyen letörnek. A törzsközép aljának talapzatán? is látható, hogy a gyártó biztosra ment, viszont sok alkatrészen rejtve, vagy egymás mögött is vannak pöckök, amihez nehéz hozzáférni. Viszont a milió pöcökből elég egy-kettőt nem levágni, hogy az alkatrészt le lehessen választani... z | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 741370 | 2025. szeptember 28. 20:13 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Több kép is készült (valamiért a gépen a telefon képeinek csak egy része jelenik meg, a többi másnap stb...), de egyiken se látszik ez. Viszont a szárnyakon igen, de nem érezhető körömmel se semmi. Amúgy szerintem ez már lakkozott tető, az enyém sokkal mattabb. Ezeket a csíkokat, íveket egyébként az ukrán stb. fröccsöntött maketteken is látni, de a Stransky Bücker felületén is van valami hasonló struktúra, az viszont fizikailag is érezhető, csak a vásznazott bordák közül nem bírtam kicsiszolni... z | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 741369 | 2025. szeptember 28. 20:08 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Köszi! Szög és kalapács... Elvileg csak pillanatragacs jó hozzá, valami gyantából lehet. z | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Gabusch | Adatlap | 741364 | 2025. szeptember 28. 18:59 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ez olyan, mint FDM-nél a ghosting. Meglepne, ha resinnél is létezne a jelenség. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Tibcsi | Adatlap | 741361 | 2025. szeptember 28. 18:46 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Erre a képre gondoltam: | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Tibcsi | Adatlap | 741356 | 2025. szeptember 28. 15:45 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Tartok tőle, hogy ennek kevés lesz a lakk. A második tulajdonos képei között vannak egészen közeli képek róla. Jól kivehetőek a nyomtatási rétegek... Ennek bizony szerintem csiszolást és polírozást írna fel az orvos. De ne legyen igazam. :) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
slowmotion | Adatlap | 741353 | 2025. szeptember 28. 14:55 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Csinos. És ezt mivel lehet összeapplikálni? | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 741331 | 2025. szeptember 27. 23:23 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Voltam borbélynál, ezek az utána készült képek. Ugyanitt kerítés olcsón eladó!... Közben a fődarabokat összeraktam, elsőre nem rossz, bár még vannak hézagok, kell egy kis finomítás. A szárnytöveket viszont kicsit megkapáltam, hogy beférjenek a törzsbe. Az alapanyag egyébként egész jól faragható, óvatosan is kell eltűntetni a support vackokat, nehogy kicsit többet vágjunk a kelleténél. A support vackok viszont vaskosak, nehezebben vághatók, és nagyon sokan vannak, Loic kissé túllőtt a célon, úgy pár millióval... Amúgy ez tényleg csak kedvcsináló, mert megérdemli a termék és szent tervezője is És nem szándékozom egyelőre építeni, most más van porondon, aztán úgy 60 elkezdett, félkész stb... befejezése után húzhat sorszámot... Ja és megvan a második tulajdonos is: master194.com/forum/viewtopic.php z | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 741330 | 2025. szeptember 27. 21:23 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
borisz | Adatlap | 741327 | 2025. szeptember 27. 20:54 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Van pár Eduard MiG-21-em... 😀 Csak előbb azokat kellene befejezni, amiket elkezdtem. Főleg az 1/1 méretarányút. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 741305 | 2025. szeptember 27. 00:49 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
OK, melyikre szavazzunk, mit építenél? Nem jött jókor ez a makett, mert egy sokkal nagyobb fába vágnám a heringemet, de tényleg nagyon csábító, nehéz nem elkezdeni azonnal... z | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 741304 | 2025. szeptember 27. 00:47 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
A kulcsszó a "jelenleg". Asszem múlt héten jelent meg, szóval biztos lesznek majd sokkal jobb képek is. Élőben tényleg egész jól néz ki a makett, a felület se vészes, a nagyított képeken persze a hibák is nagyobbnak tűnnek. Emiatt nem aggódom. A kabintető kérdés, de ha a lakk nem segít rajta, akkor majd a gyanta másolat, vagy a Special Hobby alkatrészei... A gyártó motivációit nem ismerem, de ha nem ez, akkor a cseh készletek hibái hozták létre ezt a makettet. Nálam az érzelmek már nem játszanak szerepet, ja de... Nagyon sok makett tetszik, de nem igazán van kedvenc, ez se az. Vannak, amik jobban tetszenek, de inkább a készletben rejlő lehetőségek vonzanak, és a készlet lehet akár egy Amodel kit is... Van még pár nyomtatott makettem, egyik se kedvenc, nem is igazán fontos típusok, de maga a makett kialakítása, kidolgozása, részletessége, a koncepció tetszik. Néha van ilyen... z | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
borisz | Adatlap | 741303 | 2025. szeptember 27. 00:44 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Máséval csapkodni a csalánt sokkal szórakoztatóbb! Egyébként élén többször gondoltam már rá, hogy megszavaztassak egy-egy jövőbeni építést. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 741302 | 2025. szeptember 27. 00:37 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Esetleg nem akarjátok megszavazni?... Én is kíváncsi vagyok rá, de lassan járok, nem akarom elcseszni, nagyon... z | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 741301 | 2025. szeptember 27. 00:36 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kissé matt, de volt már, hogy fényes lakktól teljesen átlátszó lett, szóval annyira nem aggódok a kabintető miatt. Legrosszabb esetben átlátszó gyantából lehet másolni. z | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
atika | Adatlap | 741298 | 2025. szeptember 26. 20:05 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ismét csak köszönet a képekért! Talán a legjobb képanyag a világhálón jelenleg a készletről! Szép, valóban. Ahogy Tibcsi is írja, a kabintető egy kicsit riasztó, nekem is. Néhol kicit valóban vastagok a vonalak és a konturtalanságról írtak is találóak. De szép. A Green Dwarf, úgy látom, szerelemből csinálja. ...és van, aki szerelemből megveszi. Mással ez nem indokolható! :) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ltom74 | Adatlap | 741292 | 2025. szeptember 26. 18:40 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Hajrá, én is kiváncsian várom az építest ;-) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Tibcsi | Adatlap | 741288 | 2025. szeptember 26. 15:37 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Gyönyörű holmi, de a kabindekli valóban riasztó... Ha az enyém lenne, én azzal kezdeném az építést: ha fel tudom rendesen polírozni, akkor a többi már rutinmunka. :) Azért én is kíváncsi lennék az építésre! :) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 741284 | 2025. szeptember 26. 13:56 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Az összeset! Én is nagyon kíváncsi vagyok rá, de nem is akarom elcseszni, szóval még törprengek... z | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
borisz | Adatlap | 741282 | 2025. szeptember 26. 13:48 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Biztatást is elfogadsz?:) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 741279 | 2025. szeptember 26. 12:46 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Semmit se csak raktározásra veszek, de a nagyjának persze az lesz a sorsa... Gondolkodok rajta, mert tényleg nem látszik bonyolultnak, és nem hiszem, hogy nehezebb lenne, mint egy jobb nem nyomtatott műgyanta makett. Kérek egy kis vagy nagy türelmet, meglátjuk... z | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
pmheros | Adatlap | 741278 | 2025. szeptember 26. 12:33 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Üdv! Szívesen látnánk itt egy építési leírást egy ilyen nyomtatott makettről! Szerintem sokan követnénk. Persze csak ha nem raktározásra vetted :) Üdv.: pmheros | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 741277 | 2025. szeptember 26. 12:28 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Na igen, és lesz egy csomó kerítésem, ami fogalmam sincs mire lenne jó, talán egy kerítésbolt diorámához... Sajnos elég gyengék a képek, az eredeti méretben nem ilyen homályok... Amúgy tényleg jól néz ki, csak a főleg a törzsön vaskosabb panelvonalak lehetnének vékonyabbak, de legfeljebb több alapozó megy majd rá. Inkább a részletek éltelensége zavar egy kicsit, a kisebb be- és kiömlők, a póttankok szárnyai stb. lehetnének élesebbek, de ezen lehet javítani. Az értelmét még nem látom, legfeljebb azt, hogy elvileg könnyebben és gyorsabban építhető (a metszés után...), mint a Special Hobby készletei. De lehet, hogy azok pontatlanságai? miatt volt szükség rá, nem tudom... z | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
slowmotion | Adatlap | 741274 | 2025. szeptember 26. 12:07 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Gyönyörűen néz ki... de az embernek kicsit olyan érzése támad, hogy mire levágod az alkatrészeket, addigra két fröccsöntöttet megépítesz elejétől a végéig. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 741273 | 2025. szeptember 26. 11:38 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Nekem is megvannak, szép darabok. Remélem azért elég pontosak is... A maradék AH-1Z elemeiből biztos lehetne valami vatif koncepciót gyártani, én legalább is gondolkodok rajta. z | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 741272 | 2025. szeptember 26. 11:36 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sziasztok, A képek újra... Elnézést a gyengébb fotókért, és le is kellett butítani, hogy beférjenek, remélem azért a lényeg látszik. z | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
borisz | Adatlap | 741267 | 2025. szeptember 26. 10:13 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 741244 | 2025. szeptember 25. 14:12 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 741241 | 2025. szeptember 25. 13:59 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Annyira én se mélyültem el a típusban, nem nézegettem még rajzokat és nem is méregettem a makettet. A Special Hobby készlete is tetszik, komoly gondról nem tudok, de azért vettem ahhoz maratást, kiömlőt, kereket stb. Ehhez a nyomtatotthoz viszont nem igazán kell semmi. Látszólag kevés alkatrész, gyors és könnyű építés, de ugye menet közben derülnek majd ki a hibák. Hétvégén több időm lesz és majd jobban beleásom magam. Addig is pár futtában fotózott, kissé homály kép, aztán majd ha elvittem borbélyhoz, talán lesznek jobbak is. z | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
borisz | Adatlap | 741240 | 2025. szeptember 25. 13:56 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Nekem is ez jutott eszembe, amikor egy-két hete láttam a készletet. Tök szép, de van egy egész tisztességesnek tű Special Hobby is, gyártásban. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
atika | Adatlap | 741238 | 2025. szeptember 25. 11:38 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Köszönjük a beszámolót! Én még csak távolról közelítek a típushoz, de te már biztosan elmélyültél benne. A kérdésem, hogy a Special Hobby családjával van valami komoly gond? ...hogy egy kicsit belekössek a Zöld Törpébe; nem is csúnya a kétüléses! :) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 741217 | 2025. szeptember 24. 13:03 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sziasztok itt is, Megérkezett tegnap a legújabb szépúj makettem, a Green Dwarf Mirage F.1, itt látható a touloni cég honlapján: greendwarf.com/product/mirage-f1-cr-1-72/ Érdemes megnézni az összeállítási útmutatót is. Ez a rajz borítja a doboztetőt is, a minimális információk a gyártó nevén kívül csak a méretarányra és a típusra korlátozódnak, illetve a Berna matricára. Utóbbi nagyon szép, három gép jelzéseit tartalmazza a szokásos francia mintával. Az útmatató minőségi fényes papírra nyomtatott, a festési rajz láthatólag a Berna saját fekete-fehér lapja, de a célnak megfelel. A matricalap minősége a maketthez méltóan tökéletes, pontos nyomású, vékony lakkréteggel. De a lényeg ugye az alkatrészek, amik első ránézésre, de huszadjára is hibátlanok és precízek. Egy apró problémám van csak, a panelvonalak a törzsön kissé vaskosak, ellenben a többi alkatrészen inkább csak a szerelőnyílás fedelekre jellemző ez, és a szegecselés is sokkal finomabb. A bontás a hagyományos fröccsöntésű klasszikus készletekhez képest kissé szokatlan, de ma már azok között találkozhatunk hasonlókkal (pl. Fine Molds). Viszont ennek előnye, hogy tömíteni legfeljebb csak az orrkúp és a szélvédő között kell, jó esetben. Ahogy láthatjáok az útmutatóban a törzsvég, a gerinc és a főfutó-aknákat tartalmazó has is külön nyomtatott, ráadásul az illesztésekhez is ki vannak alakítva a szükséges csatlakozó idomok. Túl sok variációra nincs lehetőség, csak a törzs-féklapok és a kabintető esetében választhatjuk meg a kívánt nyitott vagy zárt pozíciót. Egyébként a makett csak a legszükségesebb alkatrészeket tartalmazza, függesztményekként is mindössze a három póttankot (ezek és az ülés terve ingyen! letölthető a honlapról), sajnos a különböző felderítő stb. eszközök kimaradtak a dobozból. Az átlátszó alkatrészeket igényelnek némi törődést, mert mattak, ahogy arra a gyártó is felhívja a figyelmet, egy kis lakkolás remélhetőleg segíteni fog ezen. Egyébként a kabintetőkön és az orr alatti burkolaton kívül még a fényszórók is átlátszóak, a gerinc kabin mögötti szakaszának színtelenségén viszont csodálkozok, de talán van rajta valami kis ablak, ami ezt indokolja. A részletesség belül is kiváló, a kabin elemein rajta vannak a domború kapcsolók stb. Az oldalfalak is bordázottak. Ahogy az az útmatatóból is látszik, az orrfutó-akna oldalsó falai is törzsfelek belsejére öntöttek, a többi külön elem. A főfutó-aknák is egész látványosak, a vezetékeket is tartalmazzák, bár nem mindet. A futóműveken szintén megtaláljuk a kábeleket. A beömlő természetesen nem tartalmazza a teljes csatornát és a kompresszor lapátsort, de felesleges is lenne az ilyen kialakítású beömlőknél, a kúpok mindent takarnának. A kiömlő is tökéletes, nincs szükség a RES/KIT feljavítójára. Az alkatrészek egyébként a sok support takarásában alig látszanak, de majd igyekszem hétvégén használható képeket is feltenni róluk. A gyártótól a tervei rákérdezve azt választ kaptam, hogy 72-ben nem terveznek egyéb feljavító készleteket a típushoz, a nagyobb léptékűek részletesebbek lesznek. Ezt csak a fékszárnyak és orrsegédszárnyak miatt bánom, mert azokat házilag kitéríteni elég nehéz megoldani. Egyébként a maketthez nincs szükség feljavítóra. Loic arra is felhívta a figyelmem, hogy jelezzem Nektek, ez egy trükkös, kisszériás készlet, kell hozzá a tapasztalat (a látszat ellenére is). A következő verziók a CT és C200 lesznek, egzotikusabbak (AZ/CZ stb.) nincs tervben, kétülése pedig biztos nem lesz, mert az baromi ronda ("it's ugly as f××k")... Viszont! Már tervezi a következő típust, itt láthatjuk: master194.com/forum/viewtopic.php Én most boldog vagyok, a makett beszerzésében nyújtott segítségért köszönet Balázsnak! z | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 740715 | 2025. szeptember 7. 09:49 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Szia, Szép kupac, gratula! 48-at nem ismerem, de a 72-esek jók, főleg a MiG-29! z | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 740714 | 2025. szeptember 7. 09:48 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Szia, Köszi a bemutatást! Nagyon tetszik a makett, régóta vártunk egy ilyenre, és a mai viszonyok mellett nem is drága. z | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Tibcsi | Adatlap | 740708 | 2025. szeptember 6. 21:48 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Tovább >>> |
Na igen, nincs azoknál jobb! Ja, de... Azokhoz képest ez a Mirage lego.
z