/ Fórumok /

Bunkerek, védművek, modern erődítések

Az idő eljárt felettük, egyre fogyatkoznak, de néhol még fellelhetők a jellemzően a 20. században épült bunkerek, tankcsapdák, egykori lövészárkok.
Elsősorban, de nem kizárólag a Kárpát-medencében és Budapest környékén található, vagy egykor volt védművekről szóljon ez a topik.
A topikhoz csak bejelentkezett felhasználók tudnak hozzászólni. Kérem, jelentkezzen be itt!
Gabusch 723586 2024. április 17. 12:16
Válasz erre
Sok sikert!

Én most nem érek rá kb. május közepéig, de elvileg megoldható, hogy egyszer felmenjünk együtt, hátha megtalálom. :)

A nejem úgyis feszt csesztet, hogy menjünk valahova.
Mekett 723583 2024. április 17. 11:51
Válasz erre
Kösz, ez sokat segít! Azért ha kicsit jobb idő lesz, felszaladok majd, hogy ilyen szemmel is körülnézzek ott.
Gabusch 723579 2024. április 17. 11:04
Válasz erre
Kő-hegy1
Kő-hegy1
Kő-hegy2
Kő-hegy2

Lementettem képernyőről az ominózus részletet, mert újabban másképpen nem lehet sajnos.
Az első képen a Czibulka a jobb felső sarokban van, a többit ráírtam.
A második képen az állást karikáztam be. Lehet, hogy most amellett megy el az út, nem ott, ahol az első képen jelöltem, mert az meg a második alján kb. kivehetetlen.
Az álláson teljesen jól látszik, hogy mindegyiknek része volt egy rámpa, amin a löveget lehetett beletolni.

Annyi módosítás az előző (723558) szöveghez, hogy a raktár nem a tóval van kb. egyvonalban horizontálisan, hanem egy kisebb, pláne időszakos tóhoz, ami a Czibulka előtti mélyedésben van - gondolom, mostanság már - nagyon ritkán. Talán még megvan a nagy fa, az alatt volt régebben. De amióta nem járok fel havonta legalább egyszer (azaz kb. 35 éve), nem tudom, mert nem figyeltem.

Ha valakit nagyon érdekel (nem ér annyit), akkor talán úgy lehet megtalálni, hogy a Petőfi-pihenőből tovább kell menni lefelé a hegyről kb. 50-100 métert. Ahol az ember kiér a fák alól, jobbra az úttól 15-20 méteren belül kell keresni egy kb. 50cm-es földhányást (ez az alap). Közelebb érve látszik, hogy a bal sarka hiányzik és beton, a teteje meg lapos és viszonylag kevés növényzet van rajta. Az átellenes jobb sarkánál kell bemenni az erdőbe olyan 50 métert, balra egy villanyoszlop csokor négy darab betontámasztéka látszik (az oszlopok sehol), előttünk meg két kb. 2m átmérőjű kráter. Az egyikben tavaly volt valami lavór. Kissé jobbra a talaj kb. 2m magasra megy fel, annak a tetején van a sánc, ha a közepét valaki kicsit megássa, valószínűleg pár centi után eléri a betont, de semmit nem fog találni.

Fémkeresés abszolút felesleges, ha valaki ilyenre adná a fejét. A környéken már a '60-as évek elejétől voltak hétvégi telkek, a tulajdonosok begyűjtötték a látható vasakat, mert pl. remek kolompot lehetett a hüvelyekből csinálni seregélyriasztás céljára. Meg padlóvázát. Harcok nem voltak, nyilván amit értékesnek ítéltek (fegyverzet) azt elvitték, a házat - ha nem valami sátor volt - lebontották, a raktárat meg az egyszerűség kedvéért felrobbantották. Én amit véletlenül találtam, egy dekoratív, szétrobbant, kissé csavarodott hüvelyt, az a sziklák alatt volt és valamikor a '70-es évek vége felé.
Gabusch 723558 2024. április 17. 02:20
Válasz erre
Látható állás könnyen azonosítható, mert ha turistaháztól mész a Petőfi felé, akkor jobbra, közvetlenül az út mellett van egy elég mély és széles gödör. Abban volt valami löveg, valószínűleg ágyú. Van ott több hasonló is, csak már nehéz megtalálni. A természet elég rendesen visszaveszi, ami az övé.

Viszont a fentrol.hu 1964.04.21-es felvételén elég szépen látszanak ezek a gödrök.

A lőszerraktárat marha nehéz megtalálni, tekintve, hogy egy földsáncot kell keresni. A '70-es évek első felében még látszott a beton padlójának egy darabja is, tavaly már semmi. Van róla képem, de teljesen kivehetetlen, mi az.
Segítséget jelenthet a fent hivatkozott kép. A Petőfi-pihenőtől északra, kb. a tóval egyvonalban látszik egy amfiteátrum-szerű akármi. Az volt az. Az erdőben megtalálni marha nehéz, é onnan tudom, mert 50 éve még látszottak valami ház alapjának romjai az útról és most is tudom, kb. hol kell keresni a susnyásban. Valószínűleg az állásokhoz és a raktárhoz volt köze, mert mellette a földből kiállt egy vastag, sokeres kábel, aminek mára nyoma sincs.
Az alap megvan, a képen is látszik, de elég nehéz lesz megtalálni komolyabb helyismeret nélkül.
Mekett 723545 2024. április 16. 19:50
Válasz erre
Kő-hegyi lőszerraktár
Kő-hegyi lő...

A Czibulka és a Petőfi pihenő között még most is látható az állások nyoma? Sokat jártam ott, de sosem láttam ilyesmit. A peremnél, vagy beljebb?

A térkép még most is jelöl egy lőszerraktárat a Kő-hegy alján, a lőtérhez "közel". Arrafelé volt a felrobbant raktár is?
Gabusch 723533 2024. április 16. 16:00
Válasz erre
A Somló oldalában vannak lövészárkok, de a keletkezési körülményük kérdéses.
Lehetnek II. VH-sok is természetesen, különösen, hogy a hegy Csomád felőli oldalában vannak. De egyes helyi vélemények szerint a szovjet katonaság használta gyakorlatozásra, akkor meg nyilván lehetnek későbbiek is.
A hegy Fót-Csomád között futó út fölé magasodó csúcsán zicher van valami gépágyú/géppuska állás, de amikor legutoljára arra mászkáltunk, az a rész valamiért le volt zárva. Mivel az út másik oldalán meg egy légvédelmi rakétabázis volt, annak védelmét is szolgálhatta.

Pomáz fölött a Kő-hegyen a Czibulka menedékház és a Petőfi pihenő között is vannak állások, ezek Budapest légvédelméhez tartoztak, ha jól emlékszem arra, amit mondtak, 1956-ig.
Ami biztos, hogy az erdőben kb. megtalálhatatlanul van a felrobbant lőszerraktár maradéka, nagyapámék ott a '60-as években még ástak ki a földből ágyúlőszerből származó lőport, állítólag isteni gyújtós volt. Nagy szerencsével a robbanásból származó deformálódott vas hüvelyeket is lehet találni. Neki több volt, nekem egyet sikerült merő véletlenségből találni, amikor pont egy ilyen mellett estem hanyatt a csúszós fűben. De az is volt már 45 éve kb.
Mekett 723524 2024. április 16. 14:15
Válasz erre
Árok a Somló tetején
Árok a Somló tetej...
Budapesti látkép a Somlóról

Jobbra a Száva utcai tévétorony, balra a Kőbányai Sörgyár épülettömbje.
Budapesti látkép a...

Ezt az árkot a Fóttól északra magasodó Somló hegy tetején fotóztam. A térképek szerint itt is keresztülment az Attila-vonal, így élek a gyanúperrel, hogy talán lövészárok lehetett. Persze ez nem biztos, lehetett akár erdészeti tereprendezés eredménye, illetve teljesen egyenes, ami nem szokványos.

Az biztos, hogy a magaslat stratégiai jelentőségű lehetett, mert az egész pesti oldalt be lehet onnan látni. Ma is tisztán kivehetők a sörgyári épületek az Élessaroknál, ahol akkoriban folytak is harcok.
Mekett 723461 2024. április 15. 16:37
Válasz erre
Használaton kívüli bunker Körmenden

Határőrség Központi Múzeuma 2005
Használaton kívü...
Használaton kívüli bunker Körmenden

Határőrség Központi Múzeuma 2005
Használaton kívü...
Használaton kívüli bunker Körmenden

Határőrség Központi Múzeuma 2005
Használaton kívü...

Ahogy mondtad, problémás szétbontani őket, egyben elszállítani könnyebb általában. Sokat eleve készen vihettek a telepítési helyére. Gondolom, a kisebbeket elszállították, és valami talajfeltöltésben végezhették...

Ezek a képek még 2005-ben készültek Körmenden, a határőrség múzeumában. Ott is pihent egy használaton kívüli bunker.
Gabusch 723458 2024. április 15. 16:01
Válasz erre
Boldogult ifjúkoromban (közel 50 éve) a Váci út és Dráva utca kereszteződésében volt a 15-ös villamos végállomása, meg egy üres telek. Halomban álltak rajta a kisebb betonbunkerek egymásra halmozva - azért lehetett látni a kerítés fölött -, többféle.

Vajon mi lett velük, ha ennyire nehéz szétbontani őket?

Mindig szerettem volna belógni kicsit körülnézni, de sosem sikerült. Szemben a Párkány utcai lakótelep helyén lévő vasúti telephellyel, ahol mindenféle öreg gőzmozdonyokat bontottak szét. Ott azért futottunk párszor az őr elől. Mázli,hogy nem volt kutyája. :)
Sennás 723454 2024. április 15. 15:46
Válasz erre
Szia arra most nem. Legközelebbi kolléga Uzsa(bánya) közel 100Km. Arra most nincs nekünk tehervonat.
Mekett 723442 2024. április 15. 14:56
Válasz erre
A várpalotai állomáson nem jársz? Az ottani torony tetején is kialakítottak egy ilyen állást, jó lenne pár közeli kép róla.
Mekett 722645 2024. március 27. 12:14
Válasz erre
Budapest 10. kerület, Kada-Sörgyár sarok 1945
Budapest 10. kerü...
Budapest 10. kerület, Kada-Sörgyár sarok 2024
Budapest 10. kerü...

Ugyanet az épülettömb a túlsó feléről, 1945-ben és manapság.
Több érdekesség is van a régi képen.
Például a szovjet híradós katona, aki a hátán viszi a telefonvezeték spulniját.
Aztán ott vannak a befalazott ablakok, amik ma már ismét ablakként funkcionálnak, vagy a nyilas hirdetmény a házfalon.
Szintén érdekesség, bár nem hadtörténeti vonatkozású, hogy a gyár tornya akkor még hegyes volt, nem csapott, mint ma.
Mekett 721804 2024. március 13. 20:20
Válasz erre
Bunker a Halom utcában
Bunker a Halom utcá...
Bunker a Halom utcában
Bunker a Halom utcá...
Bunker a Halom utcában
Bunker a Halom utcá...
Bunker a Halom utcában
Bunker a Halom utcá...

Ez a bunker is az egykori sörgyár vonzáskörzetében van, Kőbányán, a Halom utcában.
Mekett 721601 2024. március 9. 14:54
Válasz erre
Globus Konzervgyár 1944

(A kép forrására nem emlékszem, 2005-ben kaptam.)
Globus Konzervgyár...
Globus Konzervgyár 2005-ben
Globus Konzervgyár...

Egy másik, bizonyára beállított kép 1944 végéről. Kőbányán, a Maglódi út és a Kada utca kereszteződésében áll mai napig az egykori Globus gyártelep. Az ezredfordulón már nem termelt, de mintha akkor még meg lett volna a bunker.
Manapság falmászóterem és hasonlók vannak itt.

Érdekesség, hogy a 2013-as World War Z szuperprodukcióhoz forgattak itt jeleneteket, amik végül nem kerültek be a filmbe. Mi-24-et és harckocsikat hordtak ide tréleren, hogy Moszkvát jelenítsék meg az ódon téglafalak közt.
KeyPi 721524 2024. március 6. 20:01
Válasz erre
Kimaradt - sokáig bontásra ítélt terület volt, mára teljesen eltűnt. Azért köszi!
Mekett 721523 2024. március 6. 19:44
Válasz erre
Megfigyelőpont az Üllői út mellett 2005-ben
Megfigyelőpont az...
Megfigyelőpont az Üllői út mellett 2005-ben
Megfigyelőpont az...

Te ezt valószínűleg sokat láttad. Az Üllői útról lehetett látni, a ház egyik sarkára építették. Nagyjából az Europarkkal, vagyis inkább a tűzoltósággal szemben volt.
A képek 2005-ben készültek.
KeyPi 721517 2024. március 6. 18:44
Válasz erre
Sokat törtem a fejem, hogy mik lehetnek azok az izék - most megvilágosodtam, köszi! :)
Mekett 721512 2024. március 6. 15:15
Válasz erre
Lövészárok a keresztúri parkerdőben
Lövészárok a...
Lövészárok a keresztúri parkerdőben
Lövészárok a...
Lövészárok a keresztúri parkerdőben
Lövészárok a...
Lövészárok a keresztúri parkerdőben
Lövészárok a...
Lövészárok a keresztúri parkerdőben
Lövészárok a...
Tájékoztató tábla
Tájékoztató tá...
1965-ös légifelvétel az erődítések helyeivel
1965-ös légifelvé...

Egy másik helyszín a keresztúri parkerdőből, ahol a közelmúltban az Attila-vonal lövészárkainak egy darabját rekonstruálták.
Mekett 721467 2024. március 5. 12:49
Válasz erre
A jobb oldali épület legmagasabb pontján látható a bunker
A jobb oldali épü...
Megfigyelőpont a Kőbányai Sörgyár tetején
Megfigyelőpont a K...
Az épületegyüttes jobb szélén, fák takarásában

Az előtérben a néhány éve lerombolt Szerencsi csokoládégyár állt. A terület tele van a pincerendszer szellőzőivel.
Az épületegyüttes...
Megfigyelőpont a Kőbányai Sörgyár tetején
Megfigyelőpont a K...

Jelenleg még áll ez a néhány épület a Köbányai sörgyár régi tömbjében. A képek az Óhegy dombja felől készültek, erről jött a szovjet támadás. A megfigyelőpont így is elég magasan van, valószínűleg jól be lehetett látni a terepet az Élessarok és a mai Örs vezér tér irányába.
Az üzem alatt is húzódik a kőbányai pincerendszer, illetve itt van az egyik nagyobb lejárata. Annak idején hadiipar is működött lenn, így mindenféle támadásra számíthattak.
Mekett 721183 2024. február 28. 21:35
Válasz erre
Most szombaton tartják a polgári védelem világnapját. Március 2-án 10 és 18 óra között nyílt nap lesz Veszprémben a benedek-hegyi és a vasútállomás bunkerében.
A belépés ingyenes.

Néhány a benedek-hegyi bunkerben tartott előadásokból:
10:00 Katonaélet Veszprémben a Horty-korszakban – Rainer Pál régész, hadtörténész
14:00 Pumák a Bakonyban – Papp Attila MNM NRI kutatásvezető

Szt. Benedek-hegy LÉGÓ Veszprém Tobak u., a hegy K-i oldalában
maps.app.goo.gl/TMkpKQZYh4QEsUbWA
MÁV PV Vezetési pont bunker Veszprém Vasútállomás, főépülettől jobbra
maps.app.goo.gl/PNVSrojoK7kYrusY9

www.hatesz.hu/component/content/article/8-programok/131-a-polgari-vedelem-vilagnapja-bunkermuzeum-bemutato
romsitsa 721096 2024. február 26. 19:14
Válasz erre
Mekett 721084 2024. február 26. 14:29
Válasz erre
Királyhelmeci bunker
Királyhelmeci...
Királyhelmeci bunker
Királyhelmeci...
Királyhelmeci bunker
Királyhelmeci...

Nemrég a szlovákiai Királyhelmecen bukkant elő egy bunker, egy elbontott családi ház alatt. A két háború között épült erődrendszer részét képezte, de később jelentőségét vesztette.

ujszo.com/regio/lebontottak-egy-hazat-kiralyhelmecen-alatta-egy-katonai-eroditmenyt-talaltak
www.youtube.com/watch
Mekett 720759 2024. február 18. 23:56
Válasz erre
Bontják a tököli légókockát
Bontják a tököli...

Kb. egy hónapja bontják a tököli légókockát. Rendesen meg van vasalva, eléggé megizzadnak vele.

www.facebook.com/attila.donkaregensburger/posts/pfbid02EWTEtWEYeUH1f9ZMWDFuFJHJZekZGFnATeaFKvwzSbvdPihZ6FqfjZLL65k8VKjol
Sennás 720667 2024. február 16. 18:53
Válasz erre
20240215_111710
20240215_111710
20240215_111727
20240215_111727
20240215_111619
20240215_111619
20240215_111541
20240215_111541
20240215_111603
20240215_111603

Gondolom réges régen szebb napokat látott bunker volt ez:)
Kiskőrös vasutállomás, újjáépítés alatt hát hogy ez megmarad-e? Nekikeztek bontani de úgy látom kemény fába vágták a fejszét:)
Mekett 720330 2024. február 8. 21:34
Válasz erre
A ferihegyi harkocsiárok 2020-ban
A ferihegyi harkocsi...

2020-ban még így nézett ki a harkocsiárok.
Mekett 720329 2024. február 8. 21:28
Válasz erre
Bunker a ferihegyi erdőben
Bunker a ferihegyi...
Bunker a ferihegyi erdőben
Bunker a ferihegyi...
Bunker a ferihegyi erdőben
Bunker a ferihegyi...
Tankcsapda a ferihegyi erdőben
Tankcsapda a...
Tájékoztató tábla a bunkerről és az árokról
Tájékoztató tá...

A köztemető és a Ferihegyi repülőtér közti erdőben található pár érdekesség, amiket pár éve takarítottak ki.

A betonbunker a tájékoztató tábla szerint az első világháborúban megfigyelőpont volt, majd 44-ben felhasználták a Budapest körüli védművekben.
A harckocsiárok már eleve az Attila-vonal részét képezte. Ez pár éve kapott új palánkot.

A megközelítésről itt találhattok további információkat: geocaching.hu/caches.geo