pmheros | Adatlap | 736493 | tegnapelőtt 20:08 | ![]() | |
pmheros | Adatlap | 736349 | 2025. április 21. 20:09 | ![]() | |
A később már nem, vagy nehezen hozzáférhető helyeket fém színekkel kifestettem. Ugyanígy a hajtómű elemei a szükséges helyeken megkapták a maguk színét. (Bár így utólag a nagyított képeken látok olyan részeket amik nem kaptak a festékpermetből.) Az előkészítésnek hála a hajtómű szépen összeállt. A beépítés próbája mutatott rá melyik alkatrészt kell még kisebbre venni, hogy a törzs össze legyen a későbbiekben ragasztható. | |||||
pmheros | Adatlap | 736232 | 2025. április 18. 20:18 | ![]() | |
pmheros | Adatlap | 736126 | 2025. április 16. 15:02 | ![]() | |
Üdv! Nekem is tervben volt, hogy az F-13 mellé még veszek két-ágyús sima "F" -et is, de most már nem érzem hogy Modelsvit -ből akarnám azt megépíteni. Ezt ha már elkezdtem, hát végigviszem. Makettezői készségek javítására viszont első osztályú ;) Üdv.: pmheros | |||||
Tibcsi | Adatlap | 736107 | 2025. április 16. 07:14 | ![]() | |
Eddig ez a készlet is bakancslistás volt nálam, de úgy döntöttem, hogy leveszem a listáról és jó lesz nekem a Revell is... az amúgy is itt van már valamelyik szekrényben. :) Nem hittem volna, hogy ennyire kínlódós makett... | |||||
pmheros | Adatlap | 736095 | 2025. április 15. 20:11 | ![]() | |
Megtörtént nálam a pilótafülke kádjának összeragasztása. Mivel emlékeztem warbirds sorstárs Modelsvit F-13 építésének legfőbb tapasztalatára, ezért kínosan ügyeltem az alapos sorjázásra, a szűk összeszorított ragasztásra, és a festékréteggel elhagyására. Hát úgy tűnik nem rajtam múlt. Ezek a törzsfelek üresen szépen passzolnak, de ahogy bekerül a kissé túlméretes kád, bizony onnantól azok már nem érnek össze. Van aki a hézagolást választja ilyen esetben, én pedig a rögösebb utat. Nekiálltam kisebbre faragni, bepróbálni, faragni, próbálni végeláthatatlan számú váltásban. (Na jó, egy óránál több azért nem volt). Amire még figyelnem kellett, hogy a hátrafelé bővülő törzsfelek közt a szintén ugyanarra bővülő betét (kád) elem szeret a far felé tolódni hátra. Bár van a héjak (törzsfelek) anyagában kialakítva egy kis hely, de ezek jelképesek, nem segítenek eleget. Ennél a makettnél éreztem először hiányát az oldalfelek helyes egymáshoz pozícionálását segítő tüskék és lyukak párosának. | |||||
pmheros | Adatlap | 735999 | 2025. április 12. 20:19 | ![]() | |
borisz | Adatlap | 735964 | 2025. április 11. 09:41 | ![]() | |
Az úgy 15 centivel magasabb, mint kellene. :D Itt az 2 mm, arányosan osztva 1-1 mm-el rövidebb lábak, felső test és karok kellenének neki. | |||||
pmheros | Adatlap | 735938 | 2025. április 10. 11:20 | ![]() | |
Üdv! Csak az álló formátumú pilótát tudom hitelesen mérni. Az 25.8mm x72, azaz 1 méter 85cm-is pilótát adna ki sisakostól, csizmástól. Bármekkora is, „belekalapálom” Üdv.: pmheros | |||||
slowmotion | Adatlap | 735936 | 2025. április 10. 10:09 | ![]() | |
Nem lehet, hogy egyszerűen túlméretezték a pilótákat? A Hasegawa Hornethez is olyan pilótafigura volt, ami nemhogy a saját ülésformájú tömbön nem fért el, de a gyanta kiegészítőn sem... (viszont legalább volt rajta túlnyomásos ruha, ami a Blue Angelsnél nem része a felszerelésnek) | |||||
pmheros | Adatlap | 735931 | 2025. április 10. 09:01 | ![]() | |
Beszereztem az Armorymodels pilóta készletét, mert izgalmas magassági ZSh-5 sisak és VKK-6 öltözetű figurát tartalmazott, amelyet láttam visszaköszönni magyar F-13 -as fotóján is. Persze, ahogy a legtöbb esetben, úgy itt is az egyiket a másikhoz (és fordítva) kellett igazítanom. Ezek még csak az első lépések, ahogy összeáll a kabin, úgy kap még további módosításokat. | |||||
borisz | Adatlap | 735805 | 2025. április 7. 00:56 | ![]() | |
Ez az, nyomjad! | |||||
pmheros | Adatlap | 735794 | 2025. április 6. 20:54 | ![]() | |
Rákészülés részeként nézegettem kicsit a színeket. A Modelsvit relatíve friss gyártóként meglepő mód Humbrol festékkódokat használ az utasításában. A futószárakra például Humbrol 64 -et. Mivel ez egy krémes haloványan zöldes beütésű világosszürke, ezért ehhez az itthon lévő fújós festékeim közül egy Gunze c332 -et választottam a hasonlósága okán. Közben eszembe jutott belenézni az Eduard MiG-21PF festési utasításába, ami c011 -et jelölt használni ugyanerre. A kétszín közel van, az utóbbi talán kicsit karakteresebb (és zöldebb), így arra esett végül a voksom. Volt itthon MRP-049 „Russian aircraft cockpit & wheel wells from 1960 to..” festékem is, de az nekem már túlságosan zöldbe hajló volt. A kabinra a Modelsvit Humbrol 87 -et ajánl. Az Eduard PF ajánlása Gunze c060 -at ajánl, azonban e két szín már elég távol van egymástól. A Humbrol egy kissé zöldes, de inkább kékes szürke, míg hát a c060 egy melegebb zöldes szín. A Humbrol festékeim kupakja is megvan tégelyből festve, ahogy a Gunze -ék is, így kerestem egy közel megfelelőt. Gunze c335 lett a kiválasztott, mert bár az egyezéshez nincs közel, de legalább úgy kékesszürke, hogy megvan a zöldes beütése is. Persze lehet, hogy még felseben megszínezem majd c011 -el. Van egy kiállított F-13 -as fotóm, ahol a lepattogzott fedőfestés alól kikandikál a feltehetően eredeti szín, ami vaku alatt valószínűleg elmegy kékesebb irányba, de a kissé zöldes volta észlelhető. Ha mellényúlok vele az sem gond, le lesz csukva majd a kabintető. Leválasztottam az öntőkeretről az alkatrészeket, és letisztítottam a sorják többségét, tehát igazából az építés is elindul. | |||||
warbirds | Adatlap | 735704 | 2025. április 4. 10:08 | ![]() | |
Igen, ezek a "mikrosorják" nekem is megvoltak, tényleg nem könnyű megítélni, mi tartozik az elemhez és mi a letakarítandó... | |||||
pmheros | Adatlap | 735684 | 2025. április 3. 20:05 | ![]() | |
Vizsgálgattam kicsit a készletet, és arra jutottam, hogy az én igényeimhez nem kellenek feljavítók, sőt a készlet egyes aprócska elemeit sem biztos hogy felteszem majd. Szóval egy dobozból építés lesz. Érdekes kontrasztja van a készletnek, mert egyrészt vannak határozott élei az elemeknek, másik oldalról viszont nagyon sok apró sorját tartalmaz. Ez utóbbi esetén sokszor nehéz megállapítani egyes alkatrészek valójában hol érnek véget, vágjam, vagy ne vágjam. Megosztok pár képet, mire számítson az, aki majd szintén építené. | |||||
slowmotion | Adatlap | 735554 | 2025. március 31. 08:15 | ![]() | |
Szép gép, engem is erősen csábít :) Kíváncsian várom a fejleményeket! | |||||
warbirds | Adatlap | 735553 | 2025. március 31. 08:12 | ![]() | |
Hajrá, hajrá! :) | |||||
pmheros | Adatlap | 735552 | 2025. március 31. 07:57 | ![]() | |
Üdv! Láttam mostanság már a makettinfón F-13 -at megépülni, vagy cikk is készült korábban épp a Modelsvit építésből ugyanezen oldalon, de ezek nem az én polcomra kerültek. Nálam most jött el az idő, hogy megpróbáljak összerakni egy ilyen szépséget. Igazából valami könnyedebb makett illene most a hangulatomhoz, a 142 alkatrésztől ilyen kicsi méretben még „feszengek”. Vettem egy nagy levegőt, és elindítottam a saját topikot, hogy ez adjon nekem plusz ösztönzést a kezdéshez. Ő lenne a kiszemelt: |
Nagyjából elhárult minden akadály, hogy legalább a törzsfelek összeragasztását megkezdjem.
A hajtómű minden részének összes kiterjedését sikerült a törzsfelekben rendelkezésre álló mérethez igazítani.
A kád is megtalálta a saját helyét a törzs elejében.
Egy érdekesség volt még: a függőleges vezérsík erősen hajlott, csavarodott mivolta. Ezt elég sok lépésben feszegettem erre is, arra is mire elfogadható lett.