Topi | Adatlap | 740278 | 2025. augusztus 23. 20:13 | ![]() | |||||||||||||||
ltom74 | Adatlap | 740268 | 2025. augusztus 22. 17:43 | ![]() | |||||||||||||||
Sziasztok, Nekem Tamiya a nagy és örök kedvencem :-) Tudom vannak részletesebb maketteket gyártó cégek és a matricái is vastagok (autóknál néha azért cartograph) stb, de az makettek minősége, építhetősége, hülye biztonsága nekem nagyon bejön. Pl. a kb. 15-18 éves F-16 osuk szvsz. még mindig veri a most kijött Kinetic gold-ot... A szerelem a 90-es évek elején kezdődött amikor a metrón egy srácnál láttam egy tamiya motort és felvilágosított, hogy az október 6 u-ban van egy bolt és ott vette. Sokat jártam oda csodálni a sok szép makettet nimitz, autok, motorok és talán volt egy összeépített A-10 is, megvenni a zsebpénzemből egyiket se tudtam :-O Később azért sikerült ezt azt venni, elején főleg autókat, később repülőket, és nyílt egy bolt az Arany János metrómegállónál is, arrafelé dolgoztam így kb hetente benézem van e valami újdonság :-) Mellékelve 1-2 tamiya makettem: | |||||||||||||||||||
Podva | Adatlap | 739791 | 2025. augusztus 6. 12:19 | ![]() | |||||||||||||||
Az első élményem a Tamiya makettel, elég emlékezetesre sikerült... 1989-ben fejeztem be általános iskolai tanulmányaimat, és a nyár közepén szerveztünk osztálytársaimmal egy közös utolsó osztálykirándulást végre nevelők nélkül a legközelebbi városba, Aszódra… Ott láttam meg a helyi játékbolt kirakatában az első Tamiya maketteket! Régi szerszámos, 1/48-as Zerok voltak, meg a Raiden… Az áruk akkor elképesztő volt, talán 200 Ft! (Akkor egy KP Po 2 volt 32 Ft! 😊) Én azonban mindenáron szerezni akartam egyet! Sikerült összekuporgatnom a rávalót és pár hét, múlva meghozattam az egyik aszódi középiskolát kezdő volt osztálytársammal a korai A6M2 Zerót! 😊 . Vigyáztam a dobozra, tartogattam, őrizgettem arra az időre, amikor jó makettező leszek majd… Aztán pár éve odaadtam egy nagyon ügyes kezdő kis srácnak a klubban vigyázzon rá tovább ő… 😊 Üdv Viktor | |||||||||||||||||||
HűBérÚr | Adatlap | 739780 | 2025. augusztus 6. 08:44 | ![]() | |||||||||||||||
A GB nagyon jó ötlet, igyekszem is hozzátenni a magamét. Történetben mindenképpen, de talán még építésben is ! Nekem a mai napig a Tamiya a legjobb makett, vannak nála részletesebbek, szebben kidolgozottak, de építhetőség/minőség/végtermék szempontból a legjobb készletek a mai napig. Tiszteletem Tamiya San! OFF: @MSanyi, ha esetleg az az M577 eladó sorba kerülne, átvenném! ;)) | |||||||||||||||||||
MSanyi1975 | Adatlap | 739737 | 2025. augusztus 4. 23:24 | ![]() | |||||||||||||||
JazzZ | Adatlap | 739719 | 2025. augusztus 4. 10:28 | ![]() | |||||||||||||||
Sziasztok! Az első Tamiya makettem egy Peugeot 205T16 volt, 1997-98 környékén. A salgótarjáni vasútmodell boltban cseréltem egy rakás régi, gyerekkori PIKO mozdonyra, kiegészítőre. A "Tanár Úr" sajnos elment, és bezárt a boltja is. Korábban AMT autókat építgettem, minimális (de inkább alatti...) felszereléssel, ehhez képest a 205-ös egy űrhajó volt, maratással. Máig meg van, újra össze kellene építeni. Később, amikor már fizetéssel rendelkeztem, a HO-Ki-ba jártam, még a régi helyükön. Emlékeim szerint itt csalódtam először a Tamiya-ban, mert nem volt motor egy Audi Quattro-ban :) Ki tudta akkor még ezeket.. A 2000-es évek elején-közepén elkezdődött az ebayx-es korszak, és már szóba jöhettek anyagilag is a Tamiya F1-es autói, amik (egy-egy esetben a matricákat leszámítva) a makettezés csúcsát jelentették számomra. Az építés minősége sajnos még messze volt attól, amit érdemeltek volna. Néhány Tamiya ritkaságot máig őrzök bontatlanul, mint például egy Leyton House CG901B-t. Üdv. JZ | |||||||||||||||||||
Sebi | Adatlap | 739644 | 2025. augusztus 1. 20:08 | ![]() | |||||||||||||||
Sziasztok! A Tamiyával én az 1980-as évek végén „találkoztam”, az Armada makettboltban Pécsett. Először persze csak a katalógust láttam és mivel én hajózóm, így a „személyes találkozóra” várnom kellett pár évet. Azért, mert Magyarországra először az 1/350-es hajókat hozták be és azok, az akkori viszonyaim között, elég drágák voltak. Aztán valamikor a ’90-es évek közepén-végén váltak elérhetővé a 700-as hajók is. Ekkor vettem egy Gneisenaut és Scharhorstot, meg az egyik születésnapomra kaptam egy Yamatot. A mai napig dobozban vannak, mert közben egyéb gyártók hajói is megjelentek és azokat raktam össze. Persze nyilván sor fog kerülni rájuk is. De azért az évek során összeraktam egy Tamiya makettet. Mivel sokáig egyedül ők adták ki az Iowa osztály modernizált tagját, a New Jerseyt, így építettem egyet. Persze félig-meddig a Steven Seagal film nyomán, Missourit csináltam belőle. Én ezzel szeretnék tisztelegni Tamiya bácsi emléke előtt. | |||||||||||||||||||
Johnie | Adatlap | 739585 | 2025. július 30. 16:21 | ![]() | |||||||||||||||
R.I.P. Még sosem vettem, építettem Tamiya makettet. Emléke előtt tisztelegve ez nem mehet így tovább... Egy F-35B lesz az áldozat, 1/72 méretarányban. Itt figyelni kell: a 60793 doboz Tamiya szerszámos , a 60791 doboz Italeri átvétel. | |||||||||||||||||||
Muzzy | Adatlap | 739527 | 2025. július 28. 10:15 | ![]() | |||||||||||||||
Sajnos már nem emlékszem, melyik volt az első Tamiya makettem. Az elején (50 évvel ezelőtt) 72-edtem, akkor még ebben a méretarányban nem adott ki makettet, más méretarányt nem is néztem. Az elején leszűkítettem az érdeklődésemet a WWII-re így azon kívül eső makettekkel sem foglalkoztam. Aztán eljött a méretarány váltás korszaka. Az első Tamiya repülők viszonylag egyszerűek voltak. A Zero és Rufe nem volt kifejezetten részletes, a Hase ilyen szempontból jobb volt. Aztán elkezdett fejlődni. A He-162, Do-335 már élmény volt, de nem akarom felsorolni az egész repertoárját. Lényeg, könnyen, jól építhető látványos maketteket adott ki. Utána legnagyobb örömömre elkezdett WWII járműveket kiadni. Ezek már számomra a legjobb ár/érték arányt jelentették. Egyszerűen, pontosan összerakható, kellően részletes, de nem túlbonyolított. Továbbá műanyagjuk is elég jól megmunkálható, és ennek ellenére a vékony alkatrészek nem hajlamosak a törésre. Nekem ideális. Az utóbbi 20 évben a Tamiya makettek bontása, megépíthetősége számomra etalonná vált. Nemrég Shiozukában a Tamiya HQ-t is sikerült meglátogatnom. Igaz, itt "csak" a kiállító részt néztem meg, de hatalmas élmény volt. Szinte az összes makettje kiállításra került. Csodálatos, hogy a makettezés minden területén nagyszerű dolgokat alkotott. Csoda számba ment a Fi-156 Stroch, ahol a átlátszó alkatrészek egybe vannak öntve a törzzsel. Még nem mertem nekiállni... Az én szintemen, anno a Corsairje olyan volt, hogy felesleges volt kiegészítőket venni a feljavításhoz. Szerintem a P-47-es sorozata is ilyen. Remélem továbbra is hasonló szintű maketteket fog kiadni a Tamiya. | |||||||||||||||||||
B.Gábor | Adatlap | 739525 | 2025. július 28. 09:29 | ![]() | |||||||||||||||
Sziasztok! Jó ötlet a Groupbulid, én be is szállok majd, mégpedig egy M13/40-es olasz harckocsival, ami zsákmány ausztrál festést fog kapni. A készlet eredetije 1974-es, bár ez már az újrakiadott változat jó pár új alkatrésszel. Kicsi csalás is lesz azonban, mert az építést már korábban elkezdtem, mint ahogy a GB ötlete felmerült, így én decemberre biztosan készen leszek vele. Ami az én személyes történetemet illeti, az kb. 6 éves koromra nyúlik vissza. Ekkor láttam először egy Tamiya Királytigrist, mégpedig ha jól emlékszem egy motorizált változatot, ami viszont szerintem nem 1:35-ös volt, hanem kisebb. A nagybátyám ugyanis szépen összerakta, szórópisztollyal lefestette (ami csodaszámba ment még akkor) annak rendje és módja szerint és még diorámát is csinált hozzá. A mai napig emlékszem, amikor megmutatta, hogy készen lett. Aztán pár évvel később valahonnan hozzájutottam egy Tamiya katalógushoz, amit rongyosra nézegettem. Sajnos ma már nincsen meg, pedig arra emlékszem, hogy nem tudtam levenni a szemem a diorámákról, amik voltak benne. Mivel akkor az internet legfeljebb még csak a titkosszolgálatoknál létezett, némelyik típusról kb. onnan hallottam először. Pl. a nagy kedvenc Brewster Buffaloról (összerakott, 1:48) ott láttam először képet és azóta kétszer is megvettem már azt a készletet. Összeraktam már sok makettet tőlük (több, mint tízet), főleg harcjárműveket és most is ott van a fenti olaszon kívül még 4 összerakásra váró a szekrényben. És még lesz is, az biztos! Ami pedig még inkább ehhez a márkához köt – azokon túl, amiket itt már leírtatok – hogy anno egy Tamiya makett hozta meg nekem az első érmemet is. Ez egy 1:35-os Matilda Mk. III. (35300), amit újra, pontosan ugyanazzal a festéssel meg fogok majd építeni, hogy kiderüljön, mennyit fejlődtem azóta. Ami biztos, hogy a Tamiya ott volt és ha így folytatják, ott is lesz az élmezőnyben a mi legnagyobb örömünkre. | |||||||||||||||||||
halaci | Adatlap | 739521 | 2025. július 27. 22:09 | ![]() | |||||||||||||||
(óvatlan küldés gomb) szóval "persze a" 1/48-as repülőik, amelyeknél sokszor tényleg úgy érzem, hogy kifejezetten nekem akarnak örömet szerezni a megoldásaikkal. (A Spitfire MkI futóművének a kialakítását kötelező tananyaggá tenném minden tervezőnek - persze a gyártási pontossággal együtt.) | |||||||||||||||||||
halaci | Adatlap | 739520 | 2025. július 27. 22:02 | ![]() | |||||||||||||||
- Még nem tudom, mivel nevezek majd be, mert egyrészt soha nem rakok fel képet a saját munkáimról (egyiket se tartom elég jónak). Másrészt szeptember végéig szinte biztos, hogy nem tudok majd belekezdeni, szóval el kell döntenem, mit tudok majd remélhetőleg be is fejezni. - a választék elég bő, tíz különböző készlet várakozik a polcon (1/35 jármű és 1/48 repülő), és addig még lehetnek akciók is... - Nekem a Tamiya 1975-ben kezdődött, első gimiben egy osztálytársam szintén makettezett és (bécsi rokonoknak köszönhetően) két tamiya makettje is volt, még dobozban: az M3 Grant és az akkor döbbenetesen részletesnek tűnő Pz.IV H, plusz egy tamiya katalógus. A szerelem első látásra enyhe kifejezés volt. A Grantot később megörököltem tőle, a Pz.IV-et megvettem, bár csak már valamikor a 80-as években, a SAS Jeep és az M16 Halftrack után. A 80-as években még egy csomó Tamiya páncélost építettem (más, főleg Italeri készletek mellett) és a könnyű építhetőség mellett ami mindig megfogott, az a figuráik voltak. Volt egy csomó gnóm korai figurájuk és tudom, hogy a méretükről is sok vita volt. Viszont a korabeli átlaghoz képest fantasztikusan "élő" pózaik voltak. Az Sdkfz.251-ből kiugró páncélgránátost ragasztás nélkül pont rá lehetett tenni a páncéltest peremére, tökéletes egyensúlyban támaszkodott meg. Az M3 Halftrackban ülő katonáknál a csuklóján két órát kínáló és vele szemben hümmögő páros. Az M113 tetején utazó néger katona és persze a SAS Jeep két burnuszos alakja. Nagyon örülök, hogy bár ez "mellékvágány" a mainstream gyártóknál és figurákból egyre inkább a 3D nyomtatott darabok nyomulnak, a cég itt is igyekezett újat hozni és a legújabb készleteik, vagy az újonnan készült, makettekhez adott figuráik abszolút minőségiek. Az utóbbi pár évben meg persze a | |||||||||||||||||||
Propellerfanatic | Adatlap | 739498 | 2025. július 27. 09:39 | ![]() | |||||||||||||||
Elfelejtettem megemlíteni a Tamiya kiváló minőségű szerszámait, kiegészítőit. Éppen nemrég vásároltam meg a kollégák által is javasolt oldalcsípőket. De például a makettből összerakható fúrógépe, befolyató folyadékai, stb, szóval az összes általam ismert Tamiya eszköz kiváló minőségű! És a második kedvenc festékem is a Tamiya. | |||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 739497 | 2025. július 26. 22:59 | ![]() | |||||||||||||||
Szia itt is, Talán még emlékszel rá, néhány éve az Esztergom és vidéke klubunk által szervezett egyik építésünk témája a Harrier és a Ki-61 volt, melyek közül én utóbbit választottam. Ha jól tévedek ez volt eddig az egyetlen megépített Tamiya makettem, de talán nem az utolsó... A készletet tényleg öröm volt építeni (és feljavítani), minimális korrekcióra volt csak szükség, inkább a matricák minősége okozott problémát, nem nagyon boldogultam velük... A gyártó neve tényleg fogalommá vált, a modern kori készleteikkel új mércét állítottak fel, elvitathatatlan érdemeik vannak a hobbi és a makettezők fejlődésében. Ugyanakkor nálam kicsit árnyaltabb a kép. Anno gyerekkoromban még a méretarányokról sem tudtam, így meglepő volt a nálunk kapható sok 144-es Revell és Academy készlet apró mérete a dobozaik kibontása után. Ezért a 72-esek mellett vettem néhány nagyobbat, de a 48-as Academy Mirage IIIC és F-5A után megépített Monogram F-105 egész polcot betöltő mérete miatt maradtam a szememnek akkoriban ideális 72-es léptékű termékeknél. Legnagyobb sajnálatomra azonban akkortájt nem volt 72-es Tamiya makett, így lemondtam a cégről. Aztán a 90-es évek végén megtört a jég és hozzánk is eljutott a 72-es X-1-es, ami bár más gyártótól (Hobby Spot U) származik, a kvalitásai alapján jó döntésnek bizonyult az átvétele. A szintén ekkor piacra dobott Skyray tovább fokozta elégedettségem. Sajnos a kezdeti lendület néhány 48-as makettjük kicsinyítése után megtorpant, és nagyon bosszantott, hogy a többi nagyobb léptékű kitjükkel miért nem tették ugyanezt. Az F-16 fejlesztése is egyetlen verzió kiadása után megállt, pedig már az is bő tíz éve volt, és egy egész típuscsalád létrehozható lett volna belőle. Szerencsére az új sláger, az F-35 eddig minden változatát elkészítették, és bár a repülőgépek csak egy kis szelete a termékskálájuknak, bízom benne, hogy folytatódni fog a fejlesztés és még számtalan típus meg fog jelenni a jövőben. És ha minőségben nincs már nagyon hova fejlődni, remélhetőleg az elkövetkezendő készleteik a kidolgozás és részletesség terén is fel fogják venni a versenyt a konkurenciával. Köszönet az eddigi munkásságáért, a többivel majd találkozunk odafent. z | |||||||||||||||||||
dani416 | Adatlap | 739485 | 2025. július 26. 17:44 | ![]() | |||||||||||||||
RIP. Jó ötlet a GB, még ha magam nem is veszek majd részt rajta. Egy ötlet, amivel az alapító és a cég felé is lehetne egy kis tiszteletet kifejezni: ha megvan a "verseny" és ott áll az a halom kész makett, csináljatok róla pár képet. A beérkezett emlékeket is hozzátéve küldjétek el a cégnek (persze angolul, ha lehet, mert gondolom japánul kevesebben tudnak.). Biztos van valami kapcsolati levél címük. Ezzel a sok, pár mondatos gondolatokkal és a kész makettes képekkel tudnánk köszönetet mondani a munkásságának. Ha nem is az összes gondolatot, de egy kis köszönő levelet talán le is tudnék fordíttatni a kolléganőmmel, gondolom tudok úgy ránézni, hogy elvállalja. :-) Részemrő tizenpár éve volt egy sztori, amikor a kollégák kimentek Hamamatsuba és megkértem őket, hogy hozzanak egy 1/48-as, F4 Corsairt traktorral, mert láttam a térképen, hogy a shinkanzen állomással szemben van egy bolt. A logó segített, mert a főnök rögtön észre is vette. De sajnos éppen nem volt a boltban a típus. Két napra rá a hotel recepción várta a csomag. Ezt is érdemes lenne megtanulni a japánoktól! :-D Egyébként nekem is a kedvenc márkám. A név, ami egy fogalom is egyben. Üdv: Dani | |||||||||||||||||||
Propellerfanatic | Adatlap | 739480 | 2025. július 26. 09:40 | ![]() | |||||||||||||||
Köszönjük, Tamiya Úr, a sok csodát! Az én kapcsolatom a Tamiyával elég fura, és bosszantó. :) Ugyanis amikor megveszek egy Tamiya repülőt, mindig teljesen kész vagyok! Úgy gondolom, hogy a legtöbb makettje egy ipartörténeti műremek. Az építhetősége, a makett prezentálása fantasztikus. Ezért aztán sokáig dugdosom, csak nézegetem, nem akarom megépíteni, és van, amit csak gyűjteménybe szánok. Egyszer Bódi Krisztiánnal beszélgettünk, hogy én makettújságot, könyvet viszek a WC-re magammal, és azt olvasgatom közben. Ő elmondta, hogy makettet visz magával, és nézegeti. Hú, gondoltam, ilyet is lehet...! Azóta én is így teszek, és a féltve őrzött, gyűjteménybe szánt Tamiya makettet, vagy összeállítási rajzot nézegetek. Hát, ennyi! Üdv LP | |||||||||||||||||||
Tibcsi | Adatlap | 739462 | 2025. július 25. 14:01 | ![]() | |||||||||||||||
Az 1/48-as MiG-15-öst és az 1/72-es Messzer G-6-ost kihagytam a felsorolásból. Az érintett makettektől elnézést kérek. :) | |||||||||||||||||||
Tibcsi | Adatlap | 739461 | 2025. július 25. 13:54 | ![]() | |||||||||||||||
Már megint túlzol, de részt fogok venni a GB-ben egy 1/72-es P-47D Razorback-kel, amit nem OOB fogok megépíteni. :) Az én történetem valamikor 1988-90 körülre datálódik, ekkor találkoztam először Tamiya katalógussal, az akkori Armada makettboltban, Gál Pista barátom jóvoltából. Lapozgattuk, lapozgattuk és megakadtunk egy 1/32-es F-14-esen (mi máson? :)), ami egyből álmaink netovábbja lett. A legközelebb akkor kerültem hozzá, amikor egy bécsi buszos kirándulás alkalmával a kezembe foghattam a dobozát (jó nagy volt!), de sajnos le volt ragasztva, így nem nézhettem bele... Viszont ugyanott belenézhettünk egy kisebb Tamiya, valami 1/48-as japán II.vh. vadászgép dobozába, és csodálkoztunk a felület részletességén. Italerihez, KP-hez, Hellerhez, Airfix-hez, Matchbox-hoz voltunk szokva... Az említett 1/32-es F-14A makett akkoriban irgalmatlanul drágának számított, kb. 15.000 Ft-nyi valutáért volt beszerezhető. Összehasonlításul: akkor egy 1/72-es Italeri Apache, vagy Kfir makett ára 3-400 Ft között volt, a "kisdobozos" Hasegawák (pl. MiG-23) 8-900 Ft-ba kerültek, az 1/48-as Hasegawa Tomcat is "csak" 5-6000-be. Szóval elérhetetlen volt a Tamiya márka, amolyan mesevilág volt számomra jó sokáig. Az első Tamiya makettemet itt, a Makettinfó csereberéjében vettem, egy 1/72-es P-51D Mustangot, amit sokáig "nem mertem" elkezdeni, mert féltem, hogy elrontom... :) azóta megépült és több Tamiya jószág beszerzése is követte: 1/48-ban egy Zero, egy Messzer G-6-os és kettő Tomcat, 1/72-ben még egy Mustang, és két P-47-es (az egyikük fog szerepelni a GB-ban), 1/35-ben egy Willy's Jeep, valamint egy Lotus F1 versenyautó és egy Mazda MX-5, amit különösen szépre illene megépítenem, mert a való életben is egy Mazdával járok és a belseje nagyon sok hasonlóságot mutat a makettével. Ha referencia anyag kell, csak le kell mennem az autóhoz. :) Nagyon megkedveltem a Tamiya maketteket, mert az okos tervezésnek köszönhetően problémamentes örömmakettezést nyújtanak. Bár az alkatrészbontást elnézve nem mindig egyértelmű, hogy hogyan fog "kijönni" ebből egy Messzer, vagy egy Tomcat, de a végén minden a helyére kerül. :) "Dióhéjban" ennyi lenne az én sztorim... | |||||||||||||||||||
slowmotion | Adatlap | 739451 | 2025. július 25. 01:44 | ![]() | |||||||||||||||
Amúgy is úgy voltam vele, hogy mégsem a két demo Falcont építem meg a soha el nem készülő Hornet után, hanem egy autót, de így ez végleges is lesz. Az én elsőm egy Nissan Fairlady 280Z/T lesz, szigorúan nem a megadott festési sémában. | |||||||||||||||||||
tyimosenko | Adatlap | 739449 | 2025. július 25. 00:39 | ![]() | |||||||||||||||
Sziasztok, tok jo otlet! Szivesen reszt veszek en is egy dupla Me-262 epitessel. Ha minden jol megy legalabb az egyik elkeszul 2030ig. Az elso talalkozasom a Tamiya makettekkel 1996 korul volt, egyszerre vettem meg a regi Jadgpanther es a regi Kubelwagen keszleteket. Hazaerve a dobozokat kibontva csalodas ert. Ezek a termekek mar akkor is borzalmak voltak. Aztan kesobb megismertem a ceg jobbik enjet is. | |||||||||||||||||||
Mekett | Adatlap | 739447 | 2025. július 24. 23:39 | ![]() | |||||||||||||||
Mindenkinek köszönöm a hozzászólásokat! Először is Tibcsi! Én kifejezetten szeretném, ha részt vennél benne, szerintem te igen sokat adhatnál ehhez a csoportos építéshez. Azt valóban el szeretném kerülni, hogy versenyjelleget öltsön ez a kezdeményezés. Idén a támogatásotoknak köszönhetően kicsit könnyebb gazdálkodni az oldallal. Ezért nem tudok eléggé hálás lenni és szeretnék valamit visszajuttatni ilyen formában, inkább ösztönzésnek szántam. Átgondoltam és arra szeretném helyezni a hangsúlyt, hogy a munkátok megmutatása mellett meséljétek el nekünk, milyen emléketek fűződik a Tamiya márkához, vagy az adott maketthez - ha van ilyen. Akinek a legmegindítóbb története van, annak felajánlok karácsonyra egy 10.000Ft-os utalványt, amiből vehet újabb Tamiya makettet. - A groupbuild-ben bármilyen Tamiya makettel, vagy diorámával részt lehet venni. - Korábban elkészült munkákat is be lehet mutatni. - Nincs időkorlát, ez innentől Tamiya san emlékezetét szolgálja. - A 2025. december 19-ig bemutatott történetek közül a legszebbnek felajánlok egy 10.000 Ft-os Tamiya-utalványt. Az én történetem elég egyszerű: Bár én sosem építettem Tamiya makettet, az én meghatározó emlékem a márkáról az ezredforduló környékéről, hogy a harckocsis ismerőseimtől állandóan csak a Tamiya Tigriseiről hallottam, szinte etalon volt ez akkor. Nem csak a 35-ös és 16-os makettek, hanem az RC Tigris is nagyot ment akkoriban. Ne feledjük, ekkoriban még a KP-Italeri-Revell tengelyen mozogtunk főleg, a harckocsik a nagy mérettükkel, a rengeteg feljavítóval és diorámával valami egészen más ligában mozogtak. Nekem máig ez ugrik be a Tamiya szó hallatán. | |||||||||||||||||||
Nagyzo | Adatlap | 739444 | 2025. július 24. 21:54 | ![]() | |||||||||||||||
ebben én is benne vagyok, pont most kezdtem el egy F-14D-t. Ha megkezdett készlettel is be lehet szállni, akkor i'm in. @ltom74, ezt fejezd is be, nagyon baba! | |||||||||||||||||||
ltom74 | Adatlap | 739399 | 2025. július 23. 17:54 | ![]() | |||||||||||||||
ltom74 | Adatlap | 739394 | 2025. július 23. 15:47 | ![]() | |||||||||||||||
szia szerintem is jo otlet! | |||||||||||||||||||
borisz | Adatlap | 739393 | 2025. július 23. 15:46 | ![]() | |||||||||||||||
Szia! Szerintem teljességgel méltó a dolog. Biztosra nem mondom magam, de szándék az van, makett is. | |||||||||||||||||||
Podva | Adatlap | 739386 | 2025. július 23. 12:07 | ![]() | |||||||||||||||
Sziasztok Támogatom az ötletet, szívesen részt veszek benne! A határidő jó dolog, talán kissé ösztönzőleg hat! Ismerve magam persze, lehet hogy "neverending story" lesz belőle! :) Üdv | |||||||||||||||||||
pmheros | Adatlap | 739381 | 2025. július 23. 09:31 | ![]() | |||||||||||||||
Üdv! Én versenyezni is tudok másképp mint a többiek ;) Például nem a legszebbet akarom csinálni, mert nem a győzelem a cél (hanem a részvétel), nem akarom vagy tudom határidőre befejezni, stb... Nálam is van 4 építetlen Tamiya a dobozában, és egy ilyen kezdeményezés akár adhat is lendületet valamelyik megépítésének végre. Üdv.: pmheros | |||||||||||||||||||
halaci | Adatlap | 739379 | 2025. július 23. 08:43 | ![]() | |||||||||||||||
Ha lehet egy kompromisszumos javaslatom: - a GB-be december 19-ig felrakott (és gondolom be is fejezett) makettek legyenek versenyben a jutalomért - a GB viszont maradjon meg állandóra, később is be lehessen fejezni az építést, és később is fel lehessen tölteni Tamiya maketteket, immár csak egymás gyönyörködtetésére és a névadóra megemlékezésként | |||||||||||||||||||
Tibcsi | Adatlap | 739374 | 2025. július 23. 07:25 | ![]() | |||||||||||||||
Szia! Először is: egy cseppet sem tartom tiszteletlenségnek (legalábbis a magam részéről), a kezdeményezést, sőt: mi makettezők így tudjuk a legjobban kifejezni tiszteletünket és köszönetünket Neki. Két javaslatom lenne. Slowmotion kolléga állandó GB-t említett, Te pedig határidőt és jutalmat... Ez (nekem) így nagyon verseny szagú, ha így marad, akkor én inkább kihagyom és kiülök a nézőtérre. Pedig van olyan Tamiya makett a polcomon, ami már évek óta "veszi át a műhelyszagot" és ideje volna már végre nekiállni. :) A másik: lehetne egy olyan topik a GB-n belül, ahol a már elkészült Tamiya makettjeit mutathatná be a Tisztelt Nagyérdemű. :) De ez csak az én véleményem, lehet, hogy a többség nem így gondolja. :) Tibcsi | |||||||||||||||||||
Mekett | Adatlap | 739371 | 2025. július 23. 00:37 | ![]() | |||||||||||||||
Eredetileg nem ebben a formában gondoltam leróni a tiszteletemet Tamiya úr emléke előtt. A halálhíréről szóló bejegyzésnél slowmotion említette a groupbuildet és gondoltam, miért is ne. A Makettinfón eddig mintegy 250 Tamiya makettet mutattatok be, a márka népszerűsége elvitathatatlan. Bizonyos témakörökben megkérdőjelezhetetlen a jelentősége, hiszen a cég neve egyértelműen egybeforrt a minőséggel. Az ezredforduló táján a Tamiya makettek olyan fogalmat alkottak, ami a high-end-et képviselte a hobbiban. Arra gondoltam, a groupbuild december 19-ig, a névadó születésnapjáig tartana és bármilyen Tamiya márkájú makett részt vehetne benne. A legszebb makettet, (vagy maketteket) meg szeretném jutalmazni. Várom a véleményeteket, vagy a javaslatokat péntekig, ha úgy érzitek, részt vennétek benne. Remélem, nem tekintitek tiszteletlenségnek ezt a kezdeményezést, a magam részéről örülnék, ha minél többen mutatnátok meg a munkátokat, amihez a nevét adta. A cég közleménye a halálhírről: tamiyablog.com/2025/07/in-memoriam-mr-shunsaku-tamiya/ |
A történet a nyolcvanas évek közepén esett meg velem. Abban az időben sokszor örült az ember, ha hozzájutott, akár összerakott, vagy roncs állapotú márkás nyugati maketthez. Nekem sikerült szereznem egy Tamiya 1/32 Tomcatot, elég gyalázatos állapotban, valaki összegányolta, szétszedte, bekerült egy karton dobozba, várta jobb sorsát. Végül is minden alkatrésze megvolt, de pokolian összekenték ragasztóval, festékkel, de akkoriban az emberben még dolgozott a hév, rendbe kell tenni. Matrica leáztatás, festék maratás, panelvonalak újrakarcolása stb.Amivel nem tudtam abban az időben mit kezdeni, a kabintető. Mocsokul nézett ki! Mivel megvolt a rajz hozzá, gondoltam egy merészet, írtam a Tamiya-nak egy levelet, feladtam légipostával. Internet még a holdban sem volt. Következett a várás...Kb két hétre rá jött a postás, hozott egy kis dobozkát, benne a teljes átlátszó öntőkeret, néhány céges matrica, meg némi reklámanyag!Légipostával jött, gyakorlatilag a feladott levél árába került! Szóhoz sem jutottam. Üdv: Topi