Tibcsi | Adatlap | 740612 | 2025. szeptember 3. 13:45 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
pmheros | Adatlap | 740596 | 2025. szeptember 2. 21:41 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
A P-45D-15-RA természetesen P-47D-15-RA. | |||||||||||||||||||||||||||||||
pmheros | Adatlap | 740595 | 2025. szeptember 2. 21:39 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
Üdv! Tetszik a csíkos Jug -od ! Nézegettem a képeid, és az tűnt fel hogy a doboz fedlapján, és hátoldalán az alsó és felső kamótalálkozási vonalai nem hasonlítanak egymásra. Vagy a boxart -ot festő művész, vagy a festési útmutatót készítő személyek valamelyike nem látott fotót az eredeti gépről. Az elmúlt években összegereblyéztem tizenegynehány Thunderbolt -tal foglalkozó olvasmányt, és most optimistán végiglapozgattam őket. Ezekben én sem találtam a gépről fotót. A doboz hátulja annyit támpontot ad, hogy a 404 -es vadászcsoport kötelékében repült. A matricád alapján a 42-75761 számú gép egy P-45D-15-RA. Googlézással találtam hivatkozást egy másik 4K-B jelölést viselő Thud -ra "P-47 D10 4K-B dans sa livrée pour l’opération Overlord, serial 42-75097, piloté par le Major Robert F. Bealle." Forrásnak valószínűsítem Phillippe Trombetta: 404th Fighter Group dans la bataille de Normandie könyvét. Bár többet tudnék hozzátenni! Üdv.: pmheros | |||||||||||||||||||||||||||||||
Johnie | Adatlap | 740584 | 2025. szeptember 2. 14:00 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
Nagyon tetszenek, szép munkát végeztél, nem is gondolná az ember, hogy csak 1/72-esek... Az Academy makett is jól mutat, de ha együtt nézem a Tamiya-val már látszanak a részlet különbségek a Tamiya javára. Gratulálok, szép díszei lesznek a polcodnak. | |||||||||||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 740582 | 2025. szeptember 2. 12:47 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
Szia, Nagyon szép, gratula! De egy kis bemosás még tényleg ráfér. Esetleg a kettőt együtt egy képen? z | |||||||||||||||||||||||||||||||
Tibcsi | Adatlap | 740581 | 2025. szeptember 2. 12:16 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
Hát eljött ez is. Itt a vége, fuss el véle, befejezettnek nyílvánítom a Tamiya Jug-ot, még majd bemosok neki :) egy kis bemosóval, mert így túl steril. Az elején úgy indult, hogy sikerült szereznem egy Matchbox P-47D matricát, és mivel régen megvolt nekem ez a makett és nagyon tetszett mindkét festési variáció, úgy döntöttem, hogy megépítem mindkettőt a ma beszerezhető jobbfajta makettekből. Annak idején (a 80-as évek második felében) nekem lehetetlenségnek tűnt, hogy a megépített makettet ilyenre fessem. Csak ecsettel dolgozhattam, ami ugye olyan volt, amilyen és "rendes" makettfesték híján a festékeim szintén olyanok voltak, amilyenek... De most elkészültek, remélem, nem csak nekem tetszenek. ;) | |||||||||||||||||||||||||||||||
Tibcsi | Adatlap | 740459 | 2025. augusztus 29. 10:07 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
Muzzy | Adatlap | 740328 | 2025. augusztus 25. 17:44 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
Félreértés ne essék, nekem is tetszik, és nem bántásból írtam. Én is így vagyok már, hogy ha a törzsgyűrű nem tökéletes, már nem érdekel :) | |||||||||||||||||||||||||||||||
Tibcsi | Adatlap | 740312 | 2025. augusztus 25. 10:43 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
Ez egy régóta tervezett nosztalgiaépítés a magam örömére, a tesójával együtt, ami már elkészült. Úgyhogy ez NT (Nekem Teccik) szabvány. :) | |||||||||||||||||||||||||||||||
Muzzy | Adatlap | 740310 | 2025. augusztus 25. 08:13 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
Amikor wgy nap alatt kellett felfesteni az összes gépre az inváziós csíkot, akkor nem tököltek vele, festettek mindennel, AS szabvány szerint is. A később a hadszintérre kerülő gépeket már sablonnal festették. Viszont rossz hírem Tibcsinek, a megjegyzés nem az inváziós csíkokra szólt, hanem a századazonosításra használt orrgyűrűre, ott volt bőven idő és lehetőség szabályosan felfesteni...az ismereteim szerint (Kacsintós fejecske) | |||||||||||||||||||||||||||||||
Nagyzo | Adatlap | 740309 | 2025. augusztus 25. 07:51 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
Kicsinyítésnél bizonyos mértékben eltűnnek az eredeti hibák, egyenetlenségek, stb, de persze nem teljesen. Azt nem tudom, h gyárban, műhelyben, azaz szakszerű körülmények között festettek-e inváziós csíkokat, mert azért sok nagyon szabályos, homogén felületű látható korabeli fotókon. De itt van pár példa ilyenre is, olyanra is, és egy makettversenyen a zsűri fejcsóválását kiváltó "párhuzamosokra" a P-38-on. Illetve az általad feltöltött fotón ott a válasz egy része a kínos pontosság kérdésére, "közelítőleg". Ha nem versenyre viszed, akkor szerintem ahogy neked jobban tetszik, versenyre pedig dokumentáció, h tényleg ilyen (is) volt/lehetett. Szerintem ennyi, ami a te maketteden látszi, még bőven belefér. | |||||||||||||||||||||||||||||||
Johnie | Adatlap | 740308 | 2025. augusztus 25. 07:39 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
Tibcsi | Adatlap | 740307 | 2025. augusztus 25. 06:26 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
A fotó is csal egy kicsit, de van benne egy kis girbegurbaság is. :) Egyébként ez is megérne egy misét, hogy akkoriban a gépekre az inváziós csíkokat korongecsettel, pemzlivel és egyéb "precíziós" szerszámokkal kenték fel szabadkézzel, AS szabvány szerint. És olyan lett, amilyen. Mi meg itt méricskélünk és maszkolunk... Igaz, létezett egy előírás, de a fronton ki méricskélt? :) | |||||||||||||||||||||||||||||||
Tibcsi | Adatlap | 740305 | 2025. augusztus 24. 22:28 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
Így sikerült a maszkolás... :) | |||||||||||||||||||||||||||||||
pmheros | Adatlap | 740304 | 2025. augusztus 24. 21:47 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
Üdv! Ennyit csal a fotó, vagy a motorburkolat fehér orrgyűrűjének ennyire változó volt a szélessége? | |||||||||||||||||||||||||||||||
ltom74 | Adatlap | 740298 | 2025. augusztus 24. 20:43 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
Franko lesz, mindig nagy tisztelettel adozok annak aki invazio csikos gepet csinal 😀 | |||||||||||||||||||||||||||||||
Tibcsi | Adatlap | 740290 | 2025. augusztus 24. 19:39 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
A Jaguar most csak kíváncsiság volt, de ami késik, az még lesz! :) Aggódtam, hogy a maszk leszedi a festéket, de nem szedte le. Alakul a zebra. :) | |||||||||||||||||||||||||||||||
Johnie | Adatlap | 740289 | 2025. augusztus 24. 19:32 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
Lássuk! Lássuk! 😉👍 Egyébként, újra két projekten dolgozol egyszerre? (P47 és Jaguar) | |||||||||||||||||||||||||||||||
Tibcsi | Adatlap | 740288 | 2025. augusztus 24. 19:07 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
Tibcsi | Adatlap | 740279 | 2025. augusztus 23. 20:49 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
Tibcsi | Adatlap | 740139 | 2025. augusztus 19. 06:46 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
A Tamiya XF-5-öt ír oda, ahogy a kabin többi részéhez is. Ez "sima" matt zöld. Eddig nem nagyon foglalkoztam vele, hittem a Tamiyának (és a többieknek is, mert eddig a többiek is így írták). Most, hogy felhívtad rá a figyelmet, utánanéztem és hajlok arra, hogy igazat adjak Neked. A fémszínű gépeken is festetlennek tűnik az a rész... Köszi! :) | |||||||||||||||||||||||||||||||
Kormos Péter | Adatlap | 740129 | 2025. augusztus 18. 16:23 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
A fejpáncél mögötti rész már a törzs (álca)színét kapta, a te esetedben ez olive drab lenne, nem interior green. Ezt a részt majd esetleg érdemes lehet átfesteni a maketten. | |||||||||||||||||||||||||||||||
Tibcsi | Adatlap | 740120 | 2025. augusztus 18. 11:50 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
Még nincs felragasztva, de már egyben van. :) | |||||||||||||||||||||||||||||||
Tibcsi | Adatlap | 740119 | 2025. augusztus 18. 11:50 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
Én észre sem vettem őket, most még időben vagyunk, hogy leszedjem őket. Kösz, hogy szóltál! :) | |||||||||||||||||||||||||||||||
pmheros | Adatlap | 740116 | 2025. augusztus 18. 10:04 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
Üdv! Én a Tamiya 1:72 Bf 109G-6 -on találtam hasonló kis bütyköket, ott azokat el kellett távolítani. Üdv.: pmheros | |||||||||||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 740113 | 2025. augusztus 18. 08:54 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
Tudtam, hogy tudtam! Azóta már a szárny is fent van? z | |||||||||||||||||||||||||||||||
Tibcsi | Adatlap | 740095 | 2025. augusztus 17. 18:30 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
Igen, a törzs már egyben van. :) | |||||||||||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 740081 | 2025. augusztus 17. 10:30 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
Sejtettem, de azok is mennyire használhatók? De ha a másikkal a közelmúltban nem volt gond, akkor elvileg ezzel se lesz. Mondjuk én a Tamiya matricákkal se vagyok jóban... Amúgy nagyon pöppec eddig, a törzzsel gondolom ma kész is leszel. Sok sikert! z | |||||||||||||||||||||||||||||||
Tibcsi | Adatlap | 740072 | 2025. augusztus 17. 09:15 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
A másik makettnél is csak a betűjelzések és a sorozatszám van a Matchbox-tól, a többi az maradék. A Matchbox matricák tulajdonsága, hogy áztatáskor valami fehér trutyi van rajtuk (talán a ragasztó?), azt le kell majd mosni. Alakul a kabinbelső. | |||||||||||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 740064 | 2025. augusztus 16. 16:36 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
Szia, Nem tudom, mennyire használható még a Matchbox makett matricája, de sok sikert hozzá, illetve a maketthez! (Én egy C verziót építenék, de sajnos a Loon átépítő beszerezhetetlen, így várok, hátha lesz valami 72-es Dora Wings C...) z | |||||||||||||||||||||||||||||||
Tibcsi | Adatlap | 740048 | 2025. augusztus 16. 08:31 | ![]() | |||||||||||||||||||||||||||
Sziasztok! A történet lényegét a bevezetőben leírtam, itt képekkel is illusztrálnám. Még nem építettem Tamiya P-47-est, de kíváncsi vagyok, hogy ez is olyan könnyen építhető-e, mint amik eddig a kezemben voltak. A cél, a 4K-B jelzésű olive-drab példány. Akkor vágjunk bele! :) |
A 4K-B esetében eredeti fotó híján hittem a Matchbox-nak, plusz tőlem kapott néhány bevetési/győzelmi jelzést. :)