/ Fórumok /

Roncskutatás

Kis hazánkban fell<, vagy még földben nyugvó relikviák, háborús emlékek.
A topikhoz csak bejelentkezett felhasználók tudnak hozzászólni. Kérem, jelentkezzen be itt!
<<< Vissza Tovább >>>
1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.,9.,10.,11.,12.,13.,14.
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14.
Elektrolakatos 93957 2007. január 10. 08:50
Válasz erre
Hm...egyre inkább az az érzésem, hogy (az eddig vele történt beszélgetéseim alapján) May Karcsival kéne valakinek felvenni a kapcsolatot!
rocketeer 93956 2007. január 10. 08:40
Válasz erre
Sziasztok!

Nagy érdeklődéssel olvastam végig e hatalmas lekesedés keverte hozzászólásokat és terveket. Mindenképp pozitív dolognak tartom ezt a kezdeményezést és mivel én magam is jó pár éve végzek történelmi kutatásokat - ásás nélkül - szeretnék néhány hasznos tanácsot adni nektek.
Örvendetes dolognak tartom, hogy mindjárt az elején leszögezitek, hogy nem saját szakállatokra akartok dolgozni. Sajnos az évek során bőven tapasztaltam eseteket a roncskutatás terén, amikor nagynevű, itthon ma is még szakértőként számon tartott illető, saját gyűjteményét gazdagította egy roncsból, mielőtt az még kiállításra került volna. Ha lehet ezt a meggyőződéseteket mindenképp elsőrendű kritériumként tartsátok meg.
Ám egy ásatás már nem egyszerű dolog. Mivel régészeti múzeumben dolgozok és dolgoztam már ásatáson is, van némi rálátásom a dolgokra.
Egyrészt fémkeresővel valóban nem lehet csak úgy kutatgatni. Elméletileg engedélyhez kötött. Ha pl. autóban viszi valaki és útközben a rendőr igazoltat és meglátja, megkérdezheti, hogy mire kell, hol lesz használva és hol van az engedély, stb... Másrészt a kutási terület nyilvánvalóan valakinek a tulajdonában van. Így hát tőle mindenképpen engedélyt kell kérni, máskülönben kellemetlen jogi procdúrák lehetnek belőle. Harmadjára pedig - legalább is nálunk - egy ásatás megkezdése előtt úgy nevezett lőszermentesítést kellene végeztetni. Ez nálunk úgy néz ki, hogy a tényleges ásatás megkezdése előtt a tűzszerészek, komoly, nagy mélységig lelátó fémkeresőkkel végig pásztázzák a területet.
Szóval ezek tükrében úgy gondolom, hogy bizony nem ártana bevonni a munkába ezen a téren jártas szakembereket, de nem csak akkor amikor veszélyes dolgot találtok, hanem már előtte is, és közben is. Lévén hogy háborús dologról van szó, nagyobb az esélye hogy lőszerek lehetnek a mélyben.
Sok sikert a kutatáshoz!
Emerick 93955 2007. január 9. 21:19
Válasz erre
Hooligan nekem úgy mesélte, a fazonok tudnak engedélyt is szerezni.

Amúgy ezt mondom én is, hogy ott kell nézelődni, ahol van valamilyen pletyi, megengedik, kéznél a tűzszerészek számával. Nem vagánykodnánk és nem lopnánk. De nem ismétlem önmagam inkább... Hogy ha egyáltalán találnánk bármit is, azt majd közmegegyezéssel felajánljuk valamelyik intézetnek, múzeumnak, de azt ráér akkor.

Hooligan!
Azért kezdjek el foglalkozni az általam több hónapja említett eshetőséggel, csináljak néhány helyszíni képet? (Annak ellenére, hogy egyenlőre nem létezünk...)Elég rossz a hely, ráadásul közterület és állami iskolai terület (udvar)vegyesen, némi útfelülettel is. De egy ágyu roncsa azért elég kecsegtető... No meg egy másik iskola, amely sztem biztosan tüzérségi megfigyelő pont volt, ott is kérdezősködjek esetleg?

Üdv:Emerick
Mekett 93954 2007. január 9. 20:57
Válasz erre
Hallottam valami olyat, hogy nem szabad csak úgy fémkeresővel sem rohangálni az országban, meg ásni. Erről mit tudtok? Az persze a minimum hogy magán- vagy természetvédelmi területen csak a megfelelő engedélyekkel szabad kutatni.
Erről nem tudsz valamit?
Hooligan 93953 2007. január 9. 20:53
Válasz erre
Na beszéltem a haverommal! Azt mondta, hogy ha a lelet 1711 előtti, akkor az régészeti leletnek számít, tehát az államé! De a második vh.-s cuccokkal nem foglalkoznak! Fémkeresőt szívesen ad kölcsön bármikor, és ha van valami fejleményünk akkor szívesen segítenek! Viszont felhívták a figyelmet arra hogy tényleg kell hívni tűzszerészeket ha szükség van rájuk, és hogy ne menyünk le ilyen kis fosztogató bandába, mert sokat ismernek és nem túl jó dodog!

Egyszerűen el kell menni olyan helyekre ahonnan jöttek hírek, hogy a parasztbácsi tud valamit, és le kell beszélni a tulajjal, hogy áshasssunk a terüleetén! Enyi...
Mekett 93952 2007. január 9. 20:06
Válasz erre
Én ettől nem tartok, természetesen körültekintően kell választani. Ellenben ha "magunknál" hagyjuk a leletet, biztos hogy nem lesz jobb sorsa :(
Hooligan 93951 2007. január 9. 17:57
Válasz erre
Ha valamikor találkozom a régész barátaimmal, akkor ezeket a dolgokat kivesézem velük! Ők már találtak egy pár dolgot...

Sajnos bennem van az az érzés, hogy ha találunk esetleg valami szépet és azt leadjuk egy múzeumnak, akkor a kis leletünk egy raktárban végzi asztallábként vagy nehezékként! : ( Mert ugye menyi mindent találtak már itt magyarhonban, és mégsem lehet megcsodálni. (Remélem roszul tudom)
Stefan 93948 2007. január 9. 09:46
Válasz erre
Igen, jól sejtettétek, erre akartam rávilágítani. Gondoltam, hogy nem a pejoratív értelemben vett gyűjtögető szándék vezérel benneteket (nem is nézem ki senkiből), de annyira belelkesültetek, hogy ha valaki elolvassa (gondolok itt fiatalabbakra, akiket könnyebben elkap a hév), akkor arra gondolhat, hogy itt "szabadrablás" lehet, és milyen vagány lesz, ha rak majd fel képeket például ide az infóra a kertben talált, akár értékes leletről.
Természetesen nem baj, ha lelkesek vagyunk, hiszen szeretnénk ezt csinálni és a szívnek nehéz parancsolni :)
DE! Több okból is visszafogottan kell kezelni a kérdést:
-Az esetleg megtalált leletek épségben maradásért még egy szakember sem tud 100%-os garanciát vállalni, amikor "kiássák";
-Sokszor előfordult már (pl. építkezéseken), hogy ez a lelet egy veszélyes tárgy (akna, fel nem robbant bomba), tehát ez már nem csak a leletre, hanem (nevezzük így) a kutató(k)ra is veszélyt jelent, nem beszélve arról, ha ezt egy frekventáltabb helyen található.
Biztos találunk több okot is, de szerintem ez a kettő is bőven elegendő indok rá, hogy kell, hogy legyen(ek) a csapatban szakember(ek). Enélkül szerintem nem is szabadna elkezdeni.
Emerick 93947 2007. január 8. 20:39
Válasz erre
Wellesley!
Nem kontárkodtál bele semmibe, sőt! Nagyon is ideillik! És van helyed ezzel -is- köztünk!

Stefannak igaza van szerintem is! Nem rongálni megyünk, hanem találni és ahogy Mekett is említette, valahová eljuttatni -szakemberek által- és kiállíttatni, hogy mindenki láthassa. Nem haza kell vinni az esetleg megtalált cuccokat. Nem baromkodni akarunk, hanem értelmes, dícsérendő kutatásokat végezni. Mi keresnénk, nem lopnánk. És persze ha nem találunk az ég világon semmit, akkor is jót mulattunk, illetve tanultunk ezt-azt!

Jó, hogy ezeket így letárgyaljuk előre. Ez kemény odafigyelést követel a hasznos időtöltés mellett...

Módosítanám azt is tényleg, hogy esetleges történetet vagy helyszínt, ahol lehetne keresgélni, ne ide fel kerüljék!!! Ha bennem megbíztok, küldhetitek nekem mailben, vagy valaki olyannak, akit arra alkalmasnak tartotok. Megszavazzátok ezt a bizalmat nekem? Nekem annyira tetszik a dolog, hogy észre sem vettem, mennyire rákattantam a témára. :)

Arra viszont én magam még nem tudok semmit sem mondani, hogy Szolnokon ott leszek-e. De nem szeretnék lemaradni a megbeszélésről, így informáljatok légyszi!!!
És egyben a javaslatom a névre: MOK Hadtörténeti és Roncskutató Szakosztály. (a roncskutatás ugyan a hadtörténelem része lehet, de az utóbbi sokkal tágabb, inkább "elméleti" dolog, sok fejmunkával) A funkciót tekintve én valami jegyzettömb, információforrás és aktív földtúró lennék, némi szakértelemmel, ha ezt így szabad mondani... :D
Mekett 93946 2007. január 8. 18:04
Válasz erre
Sziasztok!

Örülök, hogy ennyi lelkes jelentkező akadt a felhívásra! Tényleg jó lenne alakítani egy kutatókört, de lenne pár dolog, amihez ragaszkodnék:
Ne kincskereső szakkör legyünk, ne a szoba falára gyűjtsünk, hanem ha lelünk valamit, az valamilyen nyilvános közgyűjteménybe kerüljön. Tartsuk szem előtt, hogy a cél a lappangó hadtörténeti emlékek feltárása, felkutatása, előkerítése, amíg nem túl késő.
Ahogy Stefan is rávilágított, a cél nem a dicsőség szerzése a leletek tönkretétele árán is. Ha úgy tűnik, hogy valami komolyabb apparátust igénylő, vagy veszélyes dolgot találunk, vegyük fel a kapcsolatot szakemberekkel (tűzszerészek, tapasztalt kutatók, mint Magó Karcsi).
Elnézést, nem szeretném senkire rávetíteni a rossz tapasztalataimat, de sajnos sok rossz példát láttam már e téren.

Még biztos van pár dolog, amit el lehetne itt mondani, de remélem, érti mindenki, mit szeretnék elkerülni. Ne lelettolvajoknak nézzenek minket, hanem olyanoknak, akik hozzájárultak a Magyarország területén folyt harcok történetének leírásához.

Jó lenne összeszedni, hogy ki mivel tudna hozzájárulni a kutatásokhoz (felszerelés, jármű, jogi ismeretek, stb), de kérek mindenkit, hogy a fórumon és a csevegőn tartózkodjon a konkrét helyek megjelölésétől.

Azt javaslom, hogy Szolnokon üljünk össze, ott úgyis találunk szakembereket, és kitalálhatjuk, legyen-e és milyen formában MOK Hadtörténeti Szakosztály vagy ahogy hívni szeretnétek :)

Üdv:
Mekett
Stefan 93945 2007. január 8. 16:44
Válasz erre
Szerintem még egy jótanácsot meg kéne fogadni: Ha találunk valamit, akkor szólni kéne valami profibb roncsmentőknek, nehogy még a jelenlegi állapotánál is nagyobb kárt tegyünk benne.
wellesley 93943 2007. január 8. 16:08
Válasz erre
Uraim!

Nagyon örülök, hogy ilyen nagy a lelkesedés, csak nehogy... Inkább nem is merem kimondani, még a végén kivégeztek! :) Ontom itt a negatív hullámokat. :)

Komolyra fordítva: a kutatáshoz fel tudok ajánlani egy olyan lehetőséget, hogy amennyiben már meg van a terület, amit át akartok fésülni, akkor tudok szerezni róla különböző méretarányú téképeket ráadásul kiadási év szerint is többfajtát. Magyarán ha van egy korabeli leírásotok, elbeszélésetek, szemtanú beszámolója stb. akkor azt meg tudom nézni egy korabeli térképen és be tudom azonosítani egy mostanin. A térképek nagy részét sajna csak digitálisan tudnám szállítani, de abból már elég szerintem azt a részletet kinyomtatni amelyik éppen kell.
Hát ennyi lenne. Nem tudom mennyire segítene nektek ez, de 'hátha' érne valamit.

Üdv. Mészáros 'Wellesley' János
térképész hallgató

ui. Egy jótanács: ha találtok valamit a terepen, akkor szerintem érdemes lenne azt még akkor megjelölni pl. egy hobbi gps-szel. Szóval szerintem olyan ember is elkelne akinek van ilyen. Utána már könnyebb visszatalálni... Csak egy tanács és bocs hogy beledumáltam.
Raptor 93941 2007. január 8. 09:39
Válasz erre
40 cm mélységig a tied, amit találsz, kivéve, ha történelmi emlék, lelet, kincs, ilyesmi. Akkor az államé, mindegy milyen mélyen van. Találhatsz 5 cm mélyen is Napóleon-aranyat, az akkor is állam bácsié. Legalábbis a jog szerint, nem kell arról persze tudni senkinek, de ha megtalálják nálad, az cikiség. Meg aztán feltételezem, senki nem a sufniba akar kiásni egy tankot, vagy bármi egyebet...
Nowotny 93934 2007. január 7. 21:15
Válasz erre
Én mint megrögzött 2.vh. gyüjtögető v.színű benne lennék. Persze a kaja se utolsó
elvégre kell az erő a gyalásóhoz. Nemde??
Emerick 93933 2007. január 7. 20:46
Válasz erre
Tudtommal a HTI és múzeum tulajdonába kerül minden cucc, ami magyar földben van. De lehet, én tévedek. De elvileg van, akit meg tudok erről kérdezni. A jövő hétvégén erre kitérhetünk, amikor már lesz egy pici időm...

A legegyszerűbb talán tényleg az, ha úgymond beolvasztjuk egy-egy akció erejéig Hooligan ismerőseit. Egy folyamat úgy nézne ki, hogy valaki körbenéz, utánajár, nagyából hol lehetne kaparászni, azt felmérnénk fényképezőgéppel és térképpel -ezeket vállalom!-, némi előásást végezni, majd fémkeresővel átnéznénk a területet, és aztán jöhet az igazi ásás. Persze zsebben egy telefonszámmal, ha találnánk valami rázós (pl. éleslőszert) cuccot, kihívni a tűzszerészeket. Nem megpusztulni kívánunk, hanem keresgélni és sikeresen találni szép dolgokat! (No meg győzelmünket megünnepelendő Elektro főztyét elfogyasztani...)

Szóval, igény van, emberek és szükség képpen eszköz is. Már csak Mekett és RaPe engedélye szükséges a dologhoz, hogy megalakulhassék a Szakosztály. Annak pontos mikéntjét nem látom csak át, de lehet, nem is olyan bonyolult. Magában pedig elkezdheti gyűjtögetni mindenki a célpontokat, aki csak szeretné, vagy tud valamiről.

Uraim? Hogy tetszik? Sztem semmi új nincs a leírtakban, csak össze lett picit foglalva...
Hooligan 93932 2007. január 7. 15:40
Válasz erre
En inkább robbanjak fel mit az ideggáz!
Elektrolakatos 93930 2007. január 7. 14:38
Válasz erre
Bendi!!

Semmi gond hisz ilyesmi találása esetén úgyis téged küldünk előre! :D:D:D
Amon 93929 2007. január 7. 14:34
Válasz erre
ezzel csak egy ond van anno megegyeztek a nemzetek, hogy ha ilyet találnak akkor visszakérhetik és álltalában vissza is szokták.
Anno mi is próbálkoztunk ilyesmivel és inkább hagytuk. A téma körül lett járva. D ez kb 10 éve volt. Azóta lehet változott.
Bendeguz 93928 2007. január 7. 14:28
Válasz erre
Jaaa és arról nem is beszélve, hogy nemkevés rizikó is van ezekben az ásatósdikban: gondoljatok csak bele, találunk egy páncéltörőgránátot, ami már több mint 60 éve rohad a földben, vagy akárhol. mi az esélye annak hogy a kikristályosodott robbanóanyag nem robban fel az első érintéstől...
Bendeguz 93927 2007. január 7. 14:26
Válasz erre
Amon!
A németeknek, meg a ruszkiknak semmi köze, hogy magyarföldön mit hagytak széjjel, ennyi reővel én is mehetnék kubinkára azt elhajthatnék elegánsan a Turánnal mondván hogy az a miénk. Jelen esetben mindig két személynek/szervetnek van köze a dologhoz:
1: 40 cm mélységig a terület tulajdonosa
2: 40 cm alatt a magyar állam
ps: a poclainos ásatást poénnak szántam a végéről lemaradt a szmájlíí
Amon 93926 2007. január 7. 13:24
Válasz erre
Üdv Mindenki!

Szép dolog, hogy ki akarjátok szedni s mocsárból a páncélosokat.
Én is benne vagyok. De. Ha megtudják a németek illetve az oroszok egyből itt teremnek.
És legfeljebb kezetráznak az emberrel.
Raptor 93925 2007. január 7. 12:41
Válasz erre
Na ja. Nem mindegy, hol kapirgál az ember. Fémkereső nélkül az egész országot fel lehet ásni. Viszonr Poclainnal nyomulni olyasmi, mintha az ember egy gyufaszálat akarna markológéppel felemelni. Mit gondoltok, a paleontológusok miért kisspaklival meg ecsettel dolgoznak még sziklabontásnál is? Ha öt méter mélyen is van a lelet, nem lehet Hübele Balázs módjára géppel nekiesni. Mit ér egy ásatás, ha a lelet megsérül, neaggyisten megsemmisül? A gyalásó akkor már adekvátabb eszköznek tűnik.
Nowotny 93924 2007. január 7. 11:51
Válasz erre
Üdv.mindenkinek!
Szóval,gyalásóval lehetne majd ásni,csak nem mindegy,hogy hol,na itt jön elő a
fémkereső. Szerintem így egyszerűbb és eredményesebbek lennénk,nos
Emerik?!
Nowi.
Hooligan 93923 2007. január 7. 11:25
Válasz erre
Rám is számíthattok! Sajnos az a Régész klubb amiről beszéltem Emericknek, az egy hónap múlva megszűnik... de a tagjainak tudok szólni, hogy hozzanank fémkeresőt, abban az esetben ha tényleg van értelme. Ha már találtunk valamit, ledokumentáltuk stb stb... akkor szívesen jönnek segíteni! A vezetője a szakosztálynak úgyis Második vh-s cuccokra utazik mindig!
Batya 93916 2007. január 5. 00:34
Válasz erre
én is:)
Elektrolakatos 93909 2007. január 4. 12:08
Válasz erre
Ássunk! :D:D
Keri 93908 2007. január 4. 12:05
Válasz erre
Mekett 93907 2007. január 4. 11:13
Válasz erre
Alakítsunk egy MOK Roncskutató Szakosztályt és induljunk! :)
Raptor 93905 2007. január 4. 00:13
Válasz erre
Bocs, hogy ide is bekotnyeleskedek.

Nálunk, Monor határában állítólag (mivel itt mocsár volt) elsüllyedt jópár tank. Konkrétan két Párducról, egy Tigrisről, és jópár T-34-esről hallottam. Az tuti. hogy itt csata volt (egy ismerősöm a szemem láttára operált ki egy orosz géppisztolylövedéket a budija ajtójából). Bizonyíték: (Ha akkor lett volna fényképezőm, a képet is feltenném, de így meg kell elégednetek az én vallomásommal) egy megszállott haverom felhozott egy gumibetét-darabot egy Párduc görgöjéből,egy T-34 búvónyílás-fedelet (a sofőrét), és egy 75 mm-es (nyilván Párduc) lőszerhüvelyt. Lehetne itt is kutakodni!
Zoli 93904 2007. január 2. 00:28
Válasz erre
Találtak egy Stukát! Bővebben itt: www.haborumuveszete.hu/rovatok/hirek/stuka_061228/.
z
Emerick 93903 2006. december 29. 21:36
Válasz erre
Kiegészítem magamat: konkrétan Zalában 45 áprilisában megfordult a 16. SS páncélgránátos, a9. SS páncélos, a 23. páncélos, a 3. és 4. lovas hadosztály. 44 végétől márciusig meg a 92. gépkocsizó/páncélgránátos dandár harcolt a Balatontól délre. Ezeknek mind volt 251-esük.

E.
Emerick 93902 2006. december 29. 16:02
Válasz erre
Kizárólag német használatban voltak és annyi volt az országban, mint a nyüh! És ha feladtad ezt a labdát, le is csapom: Dunántúl, Zala, tehát inkább a Balatontól délre eső területek érdekelnek: nos lehetett ilyene a 23-as páncélosoknak (Balaton északi csücske), a 3-as páncélosoknak, akik kijutottak Dunapentelénél a Dunához, velük együtt az 1. páncélosokkal is, illetve még az 1., 9. és 12. SS páncélosoknak, akik Simontornya tájékán harcoltak egy ideig;, de ha a másik csücske kell a tónak, akkor szinte biztosan csak a 16. SS páncélgránátosoknak lehettek ilyen kocsijai. Zárójelesen hozzáteszem, ha az utóbbi területet nézzük, esetleg lehetett néhány darab, amit a bolgár egységek használtak a német zsákmányból, de ez rizikósabb.
Ha adsz valami közelebbi településnevet, tájékolást, törhetem tovább a fejem. Asszem valamelyik alakulatot még átdobták 45 április végén Zalába, mielőtt letették a fegyvert. Még majd jövök.
Kielégítő volt így elsőre, vagy tényleg folytassam? :D
Mekett 93901 2006. december 29. 10:12
Válasz erre
Ja és még annyi, hogy hadrendben állt nálunk a típus?
Mekett 93900 2006. december 29. 10:11
Válasz erre
Köszönöm a válaszokat fiúk!
Ha Emerick teljesen biztos benne, akkor én is elfogadom, hogy egy 251-es volt. A lyukak száma stimmel, több ötletem nincs az azonosításra :)

Még abban kérném a segítségeteket, hogy mit lehet tudni ennek a típusnak a magyarországi szerepléséről? főleg a Dunántúl és Zala területére vonatkozóan.

Mégegyszer kösz mindenkinek!
Hooligan 93899 2006. december 29. 09:42
Válasz erre
Emerick 93898 2006. december 28. 20:16
Válasz erre
A szövegről fogalmam sincs, de tuti világháborús. Kérem szépen, egyébként ez egy SdKfz 251-esnek a futógörgője. A szöveg egy csehszlovák (Protektorátus beli) gyár neve lehet (kis üzem is lehet, mivel alkatrészeket és magukat a 251-eseket gyártották ott a cseheknél és több némethoni üzemben is). Az igazamban teljesen biztos vagyok. Nagyon nagy fogás!!!
Elektrolakatos 93897 2006. december 28. 13:28
Válasz erre
A 11-es képen esetleg FULDA ??
Mekett 93896 2006. december 28. 13:25
Válasz erre
kerek_1.jpg méret: 166.2 KB
kerek_5.jpg méret: 157.4 KB
kerek_6.jpg méret: 172.9 KB
kerek_9.jpg méret: 132.1 KB
kerek_10.jpg méret: 99.3 KB
kerek_11.jpg méret: 120.6 KB
A hétvégén a legváratlanabb helyen sikerült egy leletre akadnom, pontosabban rögtön kettőre, csak még nem tudom, hogy mire.

A kertben álló öreg szalagfűrész kerekei lettek gyanúsak, ezért megkérdeztem drága nagyanyámat, hogy miből is lett összerakva a gép. Ő rögtön megnevezett egy falut, ahonnan nagyapám a kerekeket hozta, egy "tankról".

Ebben kérem most a segítségeteket, hogy minek a kerekei lehettek ezek, illetve mik lehettek a feliratok, amelyeknek a töredékei még látszanak?

Előre is köszönöm!

ui: Nem kizárt, hogy még kerülnek elő leletek innen-onnan, mert nagyapám nagy ezermester volt :D
rocketeer 93894 2006. november 27. 08:41
Válasz erre
rocketeer 93893 2006. november 27. 08:29
Válasz erre
lend-lease.airforce.ru/english/articles/sheppard/p39/index.htm

Eszméletlen hogy mi minden van a "Nagy Tesónál"! És mi minden lehet még?

Üdv.
Emerick 93892 2006. november 16. 20:55
Válasz erre
De durva! Bele se merek gondolni, mi mindent lehet akkor még mindig találni az országban...
Sz.Szabi 93891 2006. november 15. 21:59
Válasz erre
Sziasztok!

Megáll az ember esze...

Remélem, hamarosan viszontláthatjuk valamelyik rendezvényen!

Üdv.: Szabolcs

www.netlabor.hu/roncskutatas/modules/myalbum/photo.php
Bendeguz 93890 2006. november 15. 11:32
Válasz erre
Igaz nem ma történt, meg nem is kishazánkban de azért érdekes: www.star-games.com/exhibits/p40/p40.html
georch 93888 2006. november 8. 10:44
Válasz erre
www.luftwaffe.no/wreck/index.htm Ez jöhet ide, szerintem. Egy FW-190 A3.
Topi 93887 2006. november 7. 19:38
Válasz erre
Köszi,mindenestre érdekes,hogy több mint hatvan év után kerülnek elő
ilyesmik.
Topi
Kalóz 93886 2006. november 7. 19:30
Válasz erre
Nem tértek ki rá, csak hogy egy német gép lőtte le, a pilóta kiugrott, de az ernyője cserben hagyta. A motor meg a gépágyú 12 m-re fúródott bele a földbe, a sárkányt még a lezuhanás után széthordták a környékbeliek.
Egyébként egy 36 literes motort emlegettek (pont a Ladával hasonlították össze a hengerét, hogy az pont kétszer akkora, azaz 3 literes).
Állítólag a közelben van még egy repülőgéproncs, azt majd később emelik ki.
Kalóz
Topi 93885 2006. november 7. 19:24
Válasz erre
Hali!
Milyen szovjet repülőroncsot találtak a Dunántúlon?
12 hengeres motor meg valami gépágyú...A híradónak csak a
végét láttam.
Üdv: Topi
geri 93883 2006. október 11. 15:56
Válasz erre
Holnap megnézem hátha találok a házunk mögötti bokorban egy messer 262 est.
Otto 93882 2006. október 1. 20:14
Válasz erre
Repülős ereklyék, repülőmakettek

Szabó Miklós előadása előtt színes program várja az érdeklődőket.

Október 2-án 18 órától a Jövő Házában:

- II. világháborús repülős ereklyék kiállítása: a Magyar Roncskutatók és mások gyűjteményeiből.

- A Zrínyi Kiadó honvédelmi témájú könyveinek bemutatója

- NATO pilótatoborzó program-bemutató (Zrínyi Kht.)

- Repülőmakett kiállítás a Modell és Hobby Kft. szervezésében

- A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem DVD-inek vetítése:
* A Magyar Királyi Honvéd Légierő története
* A Magyar Katonai Ejtőernyőzés története
* A Magyar Légierő a 30-as években
Emerick 93881 2006. szeptember 27. 14:44
Válasz erre
Nem baj Mekett, mert én meg nem tudtam volna felkészülni, hogy fogadjalak.
Hooligant is érdekelné a dolog. Priviben vagy itt ha jelzitek két nappal előtte, bármelyik hétvégén, plussz hétfőn szabad vagyok. Adok egy mobilszámot is: 06303763804. Bárki jöhet, egy délelőtt vagy délután pillanatok alatt el tud szállni, talán még kevés is. Kaját hozni kell, mert hiába nagy a kerület, korrekt étterem nincs, max egy "bohócos" ipari hulladékos kajával a kerület másik felén. Bátran jelezheti bárki, ha jönne még. A részleteket mailben megbeszélem a jelentkezőkkel, illetve feltehetem ide is.
Szép napot Mindenkinek!
Üdv: Emerick
<<< Vissza Tovább >>>
1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.,9.,10.,11.,12.,13.,14.
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14.