/ Fórumok / Makettversenyek, rendezvények /

Zseniális Zsűri

Ki, hogy, miért és mi alapján dönt?
A topikhoz csak bejelentkezett felhasználók tudnak hozzászólni. Kérem, jelentkezzen be itt!
<<< Vissza  
1.,2.,3.
1., 2., 3.
Vadász 299638 2005. április 25. 06:29
Válasz erre
Sajnos az MMOE évekkel ezelött befejezte műkődését.
Jelenleg a klubok (ilyen formában "csak" baráti társaságok" nem válalják az állam által megkövetelt adminisztrációs és jogi procedurák végig járását, és az ebből adodó kötelező bürokratikus szervezeti felépités létrehozását. Egyszerüen félnek attól, hogy ez rátelepedne a tényleges klubéletre.
Jelenleg egy létrehozott alapitványon keresztül probálunk meg valamilyen szervezett formát (és némi támogatást) csempészni a makettező életbe.
Az alapitvány számlaszámát megtaláljátok a PM-ben.

Az egységes versenyszabályok elfogadását idáig nagyban gátolta az anyagiak hiánya és a klubok eltérő érdekei (lehetőségei) is. Ez utobbi az elmúlt években kezd változni.

Vadász
Kalóz 299637 2005. április 24. 21:26
Válasz erre
mekett!

"Működik-e még? Ez jó kérdés." Szerintem is. Mert ha működne, nem igaz, hogy valamelyik makettező fórumon nem bukkant volna fel. De ha létezik, és mégsem jelentkezik, annál rosszabb. Akkor az én elképzelésemet támasztja alá:

OFF

Egyébként köszi, hogy a fiatalok közé soroltál. Nemsokára 54 leszek.

Balu!
Teljesen egyetértek azzal, ami írtál.
Balu 299636 2005. április 24. 20:35
Válasz erre
Szia Gsolo!

Ebbe a segédletbe kinek lenne "joga" írni? Valaki megírná aztán jönnének a többiek hogy szerintük ez nem így van... és az egész kezdődne előről... A mekettezés egyik szépsége hogy mindenki a saját elképzelése alapján épít valamit. Másrészről a versenyzők (vagy kicsoda?) mondanák meg a zsűrinek hogy mi alapján döntsön. Akkor minek a zsűri?
Szerintem ez így nem túl jó ötlet.

Balu
béla 299635 2005. április 24. 13:05
Válasz erre
Én nem érzem, ilyen nagynak a problémát. Időt kell adni az egész hobbinak, hisz a mai formájában még csak 15 éve létezik. Ha végig tekintünk ezeken az éveken, láthatjok óriási a változás. Nyugati színvonalú versenyek, és legfőképpen makettek. Van egy színvonalas magazin, igaz döcög. De egyáltelán nem kell szomorkodnunk emberek! Jó irányba haladunk. Majd kiforrja magát. Tökéletes harmónia nincs, az emberi természet magában hordozza a konfliktusok lehetőségét, ez természetes. Rossznak találom, hogy például Vadász Istvánnak már az agyvérzéssel kell szembenéznie az állandó gyűlölködés miatt, s egyáltalán minek kell ennyit idegeskedni? De mint írtam ez elkerülhetetlen - nem akartam önellentmondásba kerülni magammal.
béla 299634 2005. április 24. 12:59
Válasz erre
Mekett! Megelőztél!
béla 299633 2005. április 24. 12:57
Válasz erre
Kalóz és egyébb fiatalok!

Nem akarlak bántani bennetek, de ezek szerint Ti még nem hallottatok a Magyar Makettezők Országos Szövetségéről? Mert ilyen létrejött annak idején, hú én sem vagyok öreg (25), de ott voltam az alapításnál s az már majd tíz éve volt. Működik-e még? Ez jó kérdés.
Mekett 299632 2005. április 24. 12:48
Válasz erre
Valami szövetség jó lenne, de valóban ne egy büröktratikus valamit ültessünk a nyakunkra, hanem ami segíti a versenyek szervezését, a hírverést, pályázatok elnyerését, stb. A másik, hogy az eddigi két (leg)komolyabb próbálkozás kudarcát látva nem vagyok biztos benne, hogy már megérett a hazai makettező közösség egy ilyen szervezet létrehozására.
Anno, az MMOE idején több esélyt láttam arra, hogy megmarad, mint hogy most egy újat csináljunk. Valljuk be, kevesen vagyunk, és egyelőre nem mindenki akar egy irányba menni. Ezenkívül ember és pénz is szükséges hozzá. Hogy ez sok/kevés áldozat, azt ki-ki döntse el, de bevallom, gőzöm sincs, mennyien lennének komoly, tartós, aktív tagok.

Két éve úgy látszott, már minden együttvan, de még ez is kevésnek bizonyult. Tehát max egy jóval lazább szövetséget tudok most elképzelni. Annak meg ottvan a mostani "gárda" :) Akinek nem megfelelő, az meg kiállít egy "ellengárdát" :)
Gsolo 299631 2005. április 24. 12:17
Válasz erre
Legyen csak közönségdíj. Abból nincs vita. Az nyer akinek több ismerőse van. :))
Kalóz 299630 2005. április 24. 12:11
Válasz erre
Gabi!
A második bekezdésben leírtak ("Ehhez azonban szükség lenne országos szinten egy erős szövetségre, akit mindenki elfogad, és ahol a kategóriáknak megfelelően külön zsűri kerettagok lennének... Ezeket a zsűritagokat kellene képezni, és ők is vizsgáztatnák egymást a versenyek között saját felkészültségükből.") szerintem a makettezés szellemét tennék tönkre. Hivatásos zsűri, hivatásos szövetség, regisztráció, tagkönyv, tagdíj (szakszervezet, párt stb.), brrr...
Abban igazad van, hogy jó lenne egy makettező-modellező szövetség, de szerintem (ismerve honfitársainakat) túlságosan hamar öncélúvá válna, és nem a makettezők érdekeit nézné. Amatőr szinten ezt nem lehet csinálni (nem is várható el senkitől, hogy saját idejében, saját költségen ilyen tevékenységet vállaljon), a hivatásosságnak az árnyoldalait fentebb említettem.
A makettezők életét szerintem elég jól összefogják a klubok és az ezzel foglalkozó weboldalak, mint ez a fórum is.
Gabi 299629 2005. április 24. 11:57
Válasz erre
barackdr!
Egy kicsit vitatkoznék veled abban, hogy ki miért megy versenyre. Természetesen benne van, hogy azért, hogy megméretessük magunkat, összehasonlítsák a munkánkat a többiekével, és jól esik ha helyezett, vagy nyer. De! Amikor én elkezdek építeni egy makettet sohasem az a cél, hogy ez versenyt nyerjen, hanem az, hogy megépítsek egy általam elképzelt, vagy látott típust, és ezt milyen módszerekkel tudom megvalósítani, lehetőség szerint saját átépítésekkel. Pont ezért nem is igazán veszem sohasem komolyan a versenyeket, mert elég ritkán van a kamionok között olyan zsűri, aki ezt ilyen mélységig átlátná. Te is ott voltál ősszel Érsekújváron, és láttad, hogy ez északi szomszédainknál is hasonlóan működik. A kamion kategóriában megelőztem Marek Volvóját, pedig én tudtam a legjobban, hogy az övé verte az enyémet, és ezért nem is igazán értékes annyira az a díj. Itthon ez nem csak a zsűri hibája, mert kevesen műveljük ezt, az átépítéseket meg kevesebben. A másik, hogy nálam igen is szempont, hogy tudjak találkozni Veletek, tudjunk dumálni egy verseny ideje alatt, mert ha nincs ismerős, akkor el sem megyek (szerencsére mindig van ismerős). Nekem az az elismerés, ha Mekett, vagy RaPe felteszi a cikket ide (ami már magában egy elismerés, hogy méltónak tartják rá), és TI dicséritek meg, akik ismertek, és tudom, hogy azért mondjátok mert úgy is gondoljátok.

Egy viszonylag objektív zsűrizést hosszú távon szerintem csak a sporthoz hasonlóan lehetne megoldani. Ehhez azonban szükség lenne országos szinten egy erős szövetségre, akit mindenki elfogad, és ahol a kategóriáknak megfelelően külön zsűri kerettagok lennének. Ezekből sorosolás útján delegálnának a versenyekre embereket, hogy elkerülhető legyen bármilyen delegálási kritika. Ezeket a zsűritagokat kellene képezni, és ők is vizsgáztatnák egymást a versenyek között saját felkészültségükből. A rendező klub, ha igényt tart rá minden kategóriában delegálhat egy zsűri tagot, de mivel mindig három tagú lenne a zsűri, mindig képes 2:1 arányban döntést hozni. Talán ezzel kicsit objektívebb lenne a zsűrizés, de mivel itt egyéni elbírálásról van szó, mindig lehetnek meg nem értett ítéletek ( pl.: sportban műkorcsolya, boxban pontozás stb.). Tudom, hogy ez a zsűritagok részéről plussz időt, és esetleg anyagiakat igényelne, amit nem szívesen vállal mindenki, pont az esetleges kritikák, vagy rosszindulatú megjegyzések miatt. Szerintem akinek bármilyen ötlete van, és úgy érzi, hogy az komoly, az nyugodtan forduljon vele Vadászhoz, Andrishoz, vagy bármely olyan személyhez, aki utánna már tud is tenni valamit. Csak akkor már fel kell vállania magát, a tervét, ötletét, és erre azért sokan még nem képesek.
Ettől függetlenül részemről minden tisztelet megilleti a versenyeken a zsűriket, mert ők fel merik vállalni, hogy döntenek a munkák között, ezért felelősséget vállalnak, és nem a pálya széléről kiabálnak.
Azért végszónak én csak azt írnám, hogy a makettezés alapvetően nem a versenyről, zsűrizésről szól, hanem egy nagyon szép hobbyról, ahol folyamatosan alkotunk valamit, és ez által mindig újabb célokat valósítunk meg, úgy hogy közben jó barátokat találunk.
Kiss Gábor
Mekett 299628 2005. április 24. 11:50
Válasz erre
Egyet értek Kalózzal, továbbra is azt mondom, hogy egyszerűbb, ha a versenyző hozza oda, mintha összeállítanánk 100(???) oldalas útmutatókat. Hiszen azt is miből állítanánk össze? Meg ha minden trükköt előre tudnánk, nem derülnének ki folyton meglepő dolgok, meglepő festések, kopások, stb.

Egyszerűen NEM LEHET mindent előre összeszedni. Aki csinálta a makettet, annak kézenfekvő, hogy birtokában van a forrás.
Kalóz 299627 2005. április 24. 11:49
Válasz erre
Gsolo!
Amit leírtál az igaz, csak az a baj, hogy túlsok támadási felületet ad. Az alapvető dolgokat szerintem minden - versenyen induló - makettező tudja, tehát a zsűri is. Ha ezeket írod le, akkor azt szabványnak veszik, és megy a vita, hogy mit, mennyire, miért, és az esetleges extra dolgokat nem is lehet figyelembe venni (mert hiába jobb egy makett, ha az iránymutatóban lefektetetteket nem olyan módon oldotta meg, akkor jön, hogy mért az, és mért nem az enyém? Minden versenyzés, ahol zsűri munkájára szükség van (még a bírók által vezetett sportesemények is) magukban foglalják a tévedés és ezáltal a reklamáció lehetőségét. Nekem, és szerintem sokaknak az idegeit az borzolja, amikor valaki - jogosan vagy jogtalanul nem nyert díjat - és a verseny után reklamál, ráadásul nem megfelelő stílusban, ahelyett, hogy a helyszínen tisztáznák ezt (mekett 4. hsz 3. bek.). Tudomásul kell venni, hogy nem mindenki lehet első. Az ÉLET-ben kinél reklamálhatok, ha valamiben hátrányba kerültem?
Gsolo 299626 2005. április 24. 11:36
Válasz erre
Hű nem egy enciklópédiára gondoltam. :) Főképp a trükkös , nem mindenki által ismert dolgokra. Mint amit exec is írt. Max 100 oldalban szerintem össze lehtne hozni. Lefektethetnénk az irányelveket is. Mennyire lehet koszos egy gép, mennyire látszódjon a panelezés, stb. Ez védené a zsűrit is, de támadni is lehetne vele ami persze nem túl szerencsés, dehát a jogok és kötelezettségek dolog már csa ilyen. Ha versenyt rendez valaki, készüljön fel rá, hogy valaki versenyezni szeretne. A dokumentáció csatolását csak olyan esetekben tartom ésszerűnek mikor tényleg egy ritka dologról van szó.
Kalóz 299625 2005. április 24. 11:29
Válasz erre
Gsolo!
Csak nem akarsz Lev Tolsztoj nyomdokába lépni? Mert az általad javasolt segédlet, még alkategóriákra bontva is, témánként meghaladná a Háború és béke tartalmát, márha valóban jó anyagot akarsz összeállítani. Ekkora művek pedig kezelhetetlenek (én pl. fölöttébb útálom, amikor egy segédlet 500-800 oldalas). Szerintem is egyszerűbb, ha a szokásostól eltérő dolgokról a készítő ad dokumentumot vagy magyarázatot.
Bombraider 299624 2005. április 24. 11:12
Válasz erre
Például most Óváron volt egy német F-4Phantom amiről, majdnem hogy az alalpozóig le volt kopva a festés. Aki csinálta, oda tett mellé egy kinyomtatott lapot, egy képpel, ami alapján csinálta a festést, és egy rövid leírással, hogy miért úgy van festve a gépe ahogy. Szerintem ez jó ötlet volt, és még akinek nincs nyomtatója, az is valahol ki tud nyomtatatni egy oldalt.

üdv:bomb
Mekett 299623 2005. április 24. 10:57
Válasz erre
Szerintem ez jó lene, csak nem hiszem, hogy fel lehetne készülni előre, hiszen egy-egy típus sajátosságaival füzeteket/könyveket töltenek meg. Inkább minden maketthez addjunk le dokumentációt. Pár kis fénymásolt lapot, vagy pár sort, amiben leírjuk a zsűri számára, hogy miért alkalmaztunk egy-egy szokatlan, vagy szerintünk nem túl ismert megoldást.

A zsűrit lehetetlen előre felkészíteni mindenre. És persze érthető, hogy ha valamit esetleg nem tudnak, bizalmatlanok az újra. Hisz gondoljátok el, akkor is mi menne (megy?), ha egy utólag tévesnek bizonyult döntést hoz a zsűri első helyre.

Adjon mindenki be egy sajtpapírt a makettjével.
Gsolo 299622 2005. április 24. 10:34
Válasz erre
HI.

MI lenne ha a kategóriánként készítenének egy bírói segédletet. Ebbe bele lehetne írni az olyan alapvető, de mások által nem ismert tényeket, mint amit exec is leírt. Tudom, hogy sok zsűri úgy érezheti, hogy neki már nem kell tanulnia, de a morgások pont abból adódnak, hogy a zsűri ismeretei hiányosak. Valszeg a páncélos és repülő segédlet nem lenne éppen kis méretű, de nem lenne nehéz elkészíteni, mert minden tipusnak, tipuscsaládnak van szakértője. Nem kellene litánia mindenről, csak az alapvető dolgokról, amiket gyakran hibának vél a zsűri. Szóval szerintem ha valaki válalja, hogy zsűrizik az készüljön is fel rá rendesen. Ha pedig nem biztos valamiben vagy úgy gondolja, hogy ilyen nem létezik, akkor azt ne vegye rögtön hibának. Verseny után nézzen utána. :)
(Kicsit utópisztikus ugye? Vagy csak naív vagyok?)
Üdv.
exec 299621 2005. április 24. 10:24
Válasz erre
Prérifarkas!

Szerintem kamionokat ne kezdj el építeni. Máshol nem is nagyon, de ott szinte soha nem értettem egyet a zsűri munkáságával. Ha megnézed móváron most egy olyan Merci nyert, amiről lerít, hogy több kiló festék került rá... ismerem a készítőjének a munkáit, szerintem nem ez a legsikerültebb. Ugyanakkor tapasztalatból mondhatom, hogy idehaza nincs hozzáértő kamionos zsűri. Dolgozhatsz amennyit akarsz a motorblokkon, a fékrendszer becsövezésén és még sorolhatnám. Nem fogsz nyerni. Közlik veled, hogy sorjásan hagytad a futómű hidakat. Buszgyárban dolgoztam egy ideg, ezek a hidak pl igazából öntvények és ennél fogva sorjásak. És még sorolhatnám.

üdv.
exec
Mekett 299620 2005. április 24. 10:13
Válasz erre
Vadász!
Kb négy éve várjuk, hol innen, hol onnan... :)
Kalóz 299619 2005. április 24. 09:53
Válasz erre
Podva!

Utána néztem, tényleg volt! Mk Vb, R.A.F. - No 244 Wing, Gourbin (North Africa): 1943. Legalább is az Italeri No 001. makettjének ö-állítási rajza szerint.
Podva 299618 2005. április 24. 09:23
Válasz erre
Szia Kalóz!
Ne viccelj hát naná, hogy volt! Itt jelent meg először.
Prérifarkas!
Díjat én sem adtam volna ennek a spitnek, de nem a panelezés miatt. Kivéve, ha kategóriájában nem ez volt a legjobb... Miben indult, hogy indult, kiket előzött meg?
Üdv Podva
Vadász 299617 2005. április 24. 09:09
Válasz erre
Mekett!
Tudnátok-e helyet bitositani a jelenleg "elfogadott" kategória meghatározásoknak, versenyszabályoknak, pontozólapoknak?

Prérifarkas!
A téma bonyolultsága miatt nem kivánok a forumokon válaszolni.
Személyesen természetesen állok rendelkezésedre, akár egy megszervezett találkozó keretében is. Talán ez lenne a legmegfelelőbb.
Az utólagos morgásokkal rendszeresen találkozok, de a zsürizés végén nagyon kevesen veszik a fáradtságot, hogy megkérdezzék: milyen hibát találtatok a munkámban, mit csináljak másként? Pedig a vasárnap délelött a rendelkezésetekre állt.
Irásodból kitünik, hogy nem vagy tisztában a zsürizés menetével és befolyásolásának " lehetőségeivel ", akár a zsürielnők részéről, akár más részéről. Talán egy beszélgetés és a szabályok tanulmányozása után ez is megoldódik.
Viszont az irásod végét kénytelen vagyok nyilvánosság elött visszautasitani.
Idén engem kértek fel a zsürielnöki teendőkre, tavaly nem én végeztem ezt a megtisztelő feladatot, tehát a zsürielnők személyében is volt változás.
Sajnos velem nem beszélgethettél, mivel Prérifarkas nevű makettezőt nem ismerek.
Idéznék irásodból:
"Évek sora és e bizonyos személy saját szavai bizonyítják azt, hogy ez a módi az ő ízlése. De ezt nem csak én tettem szóvá már neki. Néhány évvel ezelőtt, amikor pont egy ugyanilyen ok folytán vitába szálltak vele többen, azzal zárta le a beszélgetést, hogy „nekem ez tetszik és akkor is ez lesz az első"
Sajnálattal ki kell, hogy ábránditsalak, zsűrizés közben soha nem döntök egyszemélyben, ránézéses zsűrizést (tetszik-nem tetszik), ahol ez döntés előfordulhat csak nagyon kivételes esetben vállalok (vészhelyzet esetén, amikor nem érkezik meg egy zsüritag, vagy amikor a rendezőség elfelejti elkésziteni a pontozólapokat).
A pálya természetesen mindenki elött nyitva áll, elhiheted, hogy én örülnék a legjobban, ha időben odaérnék a focira, ha végignézhetném a börzét, ha beszélgethetnék a barátaimmal, ha délután megihatnék egy sört, ha lenne időm elmenni a vacsorára, ha a családommal is körbenézhetném a kiállitást, ha egyszer olyan versenyen indulhatnék, ahol ilyen kemény mezőny található.
A zsürielnöki posztra E.Andrisnál lehet benyújtani az igényeket.


Vadász István
tel: 06-30-94-98-160
barackdr 299616 2005. április 24. 00:53
Válasz erre
Sziasztok!

Nem akarok ebbe a zsűrizés dologba belefolyni, csupán egy megjegyzésem van.
Már többen írták itt és máshol is, hogy a versenyekben nem az a lényeg, hogy nyerjünk, hanem a találkozás. Nos ez szerintem egyszerűen egy álszent rizsa, én is és szerintem más is igenis azért megy, mert valamit nyerni akar. Az hogy egy jó összejövetel is az más kérdés, de aki makettet visz nyerni akar. Természetesen én is pipa vagyok ha épp nem nyerek semmi díjat és azt mondom MAGAMBAN, hogy hülye a zsűri, de ezzel a dolognak vége, majd legközelebb.
Szóval csak annyit szerettem volna, hogy ne azzal kezdje már mindenki a hozzászólást, hogy nem nyerni megyünk.

Üdv: barackdr

Ui.: Mekett ezalól kivétel, neki elhiszem hiszen nem is makettezik :-)
Balu 299615 2005. április 24. 00:09
Válasz erre
Prerifarkas!

Ugyan ebben a témában ment a "véres" vita a Fabulison is, ha van türelmed végig olvasni sok kérdésedre választ kaphatsz.

A maketteket sajnos nem lehet "kilóra mérni", nincsennek egyértelmű mérő számok, hogy különösen Móváron a rengeteg jó közül melyik a "jobb", így a zsűrizésűk nagyon nehéz feladat!
A zsűri összetételét illetően, Magyarországon sajnos nincs annyi és olyan szintű makettező, aki zsűrizni is tud!! (Az hogy valaki nagyon jó makettező még nem jelenti azt hogy jól is zsűrizik). Így nyilván való hogy túlnyomórészt ismerős arcokkal találkozol a zsűriben.
A makettezés területén is vannak trendek, divatok. Pl Figuráknál a "sapnyolos" festés (nagyon kontrasztos) mostanában ezt díjjazzák, mellesleg nekem nem tetszik, szerintem nem élethű, de ez ellen nincs mit tenni. De említhetném a harcjárműveknél a rozsda kérdést. Nagyon mutatós de valóságos-e? (Régi vita tárgya még a legnagyobbak köreiben is)
Ha pl. egy két nagynév elkezdi kevésbé kihúzni a panelvonalakat a repcsiken akkor majd lehet változik a helyzet, de az is lehet hogy nem ez kell hozzá...
És hát persze ami még nagyon fontos, ha nem a legfontosabb (bár sokszor lehet "igazságtalan") a benyomás, ahogy azt írt valaki már előttem. A pozitív benyomás elfogultságot szül az adott makett iránt, dehát ez ellen nincs mit tenni hisz ez "sajnos" egy emberi tulajdonság. Ki kéne találni egy zsűriző robotot...:)

De a legfontosabb ahogy azt itt már sokan írták egy makett verseny lényege nem az hogy ki mit nyer vagy nem nyer, sokkal inkább a kikapcsolódás, barátok, börzé stb...

Balu
korzaar 299614 2005. április 23. 22:55
Válasz erre
Sziasztok! Na én ezért nem viszem a figuráimat versenyekre.Akik megveszik őket( leginkább a gyerekek) minden zsürinél nagyobb elismerést adnak azzal, hogy minden évben megkeresnek a vásárokon, és követelik az újabb fajta figurákat. Ők a legjobb zsüri, mert még őszintén megmondják melyik nem tetszik, és melyik a "topmodell" . Szóval, nem kell véresen komolyan venni a versenyeket, mindenki adja bele a maximumot és akor elmondhatja magáról, hogy "Győztem", hiszen megoldotta a feladatot, jól elszórakozott vele, szépen összerakta a makettjét. Kell ennél több??? Üdv mindenkinek: korzaar
Kalóz 299613 2005. április 23. 21:16
Válasz erre
Kicsit OFF:

A Spit Mk V-ben volt vágottszárnyú?

A nevem különben az e-mail címemben megvan.
Mekett 299612 2005. április 23. 21:09
Válasz erre
Ezért mondtam, hogy nem verseny után, hanem a végén. Másrészt ha tényleg olyan fontos valakinek, az ottmaradhat beszélni a zsűrivel.
De leginkább azt nem értem, hogy miért kell annyit görcsölni a díjak körül mindig.

Most elvonatkoztatva ettől a konkrét Spitfire-dologtól:
Én úgy tekintek a makettversenyekre, illetve a díjakra, hogy nem a legjobbnak kell adni, hanem annak, aki megérdemli, vagy egyszerűen valakinek, akinek elismerik a munkáját. Hiába áll messze a tökéletestől, hiába voltak akár sokkal szebbek is, ha látszik, hogy sokat dolgozott vele, megörvendeztette a látogatótak, a többi versenyzőt, szerintem bárki érdemes lehet díjra.

Én sosem azért mentem el, hogy nyerjek, illetve persze, hogy azért, de ha véleményem szerint nem a legjobb nyert, én is megeresztek egy olyat, hogy "Hova tette a szűri a szemét?" - de ennél jobban nem izgat.
Ez egy szórakozás, időtöltés, feszültséglevezetés, nevezze, ki hogy akarja, a versenyek meg az összeröffenés, a vásárolgatás, a mustra miatt vannak.
A díjak meg a hangulatért, vagy mert valaki munkáját el akarta ismerni a zsűri. Szvsz ennek semmi köze néha ahhoz, hogy mi a legszebb. Pontozólapok ide vagy oda.

Kocka!
Csak a másokat megszólítókra gondoltam :)
kocka 299611 2005. április 23. 20:52
Válasz erre
hát akkor én kiírom, a teljes nevem ha ezt tartjátok tisztának.Gruber Márk István.
ha tényleg igaz amit prérifarkas irt akkor egyetértek.
Mekett:verseny után semmi értelme már megbeszélni(vagyis egymás közt van) mert a díjakat kiadják, elviszik stbb... Utána már hiába reklamálsz.
Szerintem
Fodi 299610 2005. április 23. 20:22
Válasz erre
mkv.jpg méret: 28.6 KB
Azt hiszem megtaláltam a vita tárgyát képező makettet. Egyik képem sarkában találtam, nem ő volt a központban, hanem a mellette álló Noratlas szállítógép. Emiatt ilyen rossz a kép. Nem sok minden látszik belőle, de a lentebb említett dolgok közül néhány látható.
A koszolás és festés élethűségéről: szerencsés helyzetben vagyok, sokszor megfordulok valódi repülőgépek közelében. Na nem harci madarak, de érdekes megfigyeléseket lehet tenni. Pl. egy sötétzöld An-2 a napszaktól, fényviszonyoktól és a legutolsó "ultrásvizes" mosás óta eltelt időtől függően a fényes világos zöldtől a barnán (!) át a matt haragos zöldig "változtatja" a színét. A lemezek közötti vonalak és a szegecsek pedig csak közvetlen közelről látszanak. Ez ugyanígy igaz a többi repülőgépre is. Szerintem is valósághűbb a visszafogottabb koszolás, mint a feketével való "kihúzás".
Mekett 299609 2005. április 23. 19:55
Válasz erre
1. A zsűrik - ha nincs, vagy nem találnak jobbat - olyan maketteknek is oszthatnak ki díjat, ami első ránézésre (vagy talán tényleg) gyengébb, mint mások az adott kategóriában. Ennek sok oka lehet: tévedés, figyelmetlenség (elvégre néha több tíz színvonalas makett közül kell választani), mert csak a zsűri számára derült ki pár súlyos fogyatékossága a "másik" makettnek, vagy ahogy mondod, haveri alapú leosztás. De én ilyet nemigen feltételezek.

2. Szerintem a legtöbb versenyen (pl Móvár, Szolnok) rendszeresen újabb arcok kerülnek a zsűribe. Akiket ismerek, azoknak a tudását nem kérdőjelezem meg, és azt sem, hogy felette állnak a rögeszmés fajta zsűrizésnek.

3. Minden verseny után hallani ilyen véleményeket, nem értem, miért nem ott helyben beszélitek meg ezeket a zsűrivel? Ha a zsűrik ilyet nem tesznek lehetővé, akkor kérem őket, minden verseny végén tartsana kegyórás sajtótájékoztatót, ahol bárki felteheti a kezét és kérdezhet, miér tnem ez nyert, stb. Vagy ott van Szolnokon az óvás lehetősége, amivel szinte senki sem élt eddig. Persze, ha egy rendezvény szervezői nem akarnak, szerintem nem kötelességük válaszolni.

4. Azt hiszem, ha ilyen fajsúlyos vagy vitaindító-szagú témát vet fel valaki, vagy hozzászól, írja ki a nevét, későbbi nézeteltéréseket megelőzendő.

5. Én személy szerint támogatok minden, a rendezvények színvonalát növelő javaslatot, beszélgetést, akár "vitát", ezért remélem, hogy ez is ebbe az irányba fog menni. De amint személyeskedésbe, mások sárral dobálásába megy át a dolog, számítsatok sűrű purgálásokra.

Csak ennyit szerettem volna elmondani, jó fórumozást mindenkinek!

Prérifarkas!
Tudnál mutatni képet is arról a bizonyos Spitről?
kocka 299608 2005. április 23. 19:03
Válasz erre
Teljesen egyetértek.
Kalóz 299607 2005. április 23. 18:58
Válasz erre
Nem értem a topic szerepét. Nem voltam még zsűritag (hál' ...), de szerintem nagy szerepe van a pillanatnyi benyomásnak, és még igen sok egyéb (szakmai) dolognak is. A kérdésre a válasz szerintem annyira összetett, hogy nemigen fognak rá válaszolni.
Prerifarkas 299606 2005. április 23. 18:57
Válasz erre
Sziasztok!

Jó pár éve járok kiállításokra, de azt egyértelműen állíthatom, hogy a mosonmagyaróvári messze a legszínvonalasabb, leggazdagabb és legjobban szervezett esemény. De évről évre felmerül bennem néhány kérdés a zsűrizés mikéntjéről és látásmódjáról.
Minthogy repülős témában mozgok, így az észrevételeim természetesen csak erre korlátozódnak. Véleményem szerint, ha történelmileg létezett gépet készítünk, akkor annak minden részletében a lehető legjobban kell hasonlítani annak egykori eredeti példányára és minthogy repülőgépről lévén szó, annak elemi karakterisztikájára. Ebből következik, hogy értékeléskor ezeknek kellene lenniük – sok más egyéb mellett - a fő szempontoknak. Az 1/72-es repülőknél láttam egy Spitfire Mk V-öst, ami hemzsegett a hibáktól. A gép bal szárnyvége enyhén lefelé konyult, míg a másik rendesen állt. A légcsavarkúpjának és a tollaknak vajmi kevés köze volt a valósághoz, ugyanis még csak ehhez hasonlók sem voltak soha egy brit gépen sem! A szárnyakon felül akkora felségjelek voltak, hogy rálógtak a csűrőkre. Ha a készítő vette volna a fáradtságot és megnézett volna akár csak egy fényképet is, láthatta volna, hogy az angol gépeken nem lógott a csűrőre a szárny felségjel. Mindezek mellett ezeket a felségjeleket átszelte a szárny tetején lévő fekete csík, amely a főtartó felett helyezkedik el. De a legérthetetlenebb dolog számomra, a koromfeketével kihúzott panelvonalak és szegecsek. Ha valaki időt szán rá és megnéz pár eredeti, a háborúban készült fényképet láthatja, hogy a gépeken még közelről sem feketéllenek a lemezosztások, sőt mi több alig látszanak! Néha még karnyújtásnyi távolságból is alig! Abszolút valósághűtlen és irreális és már első ránézésre is enyhén szólva is furcsa volt. Mindazonáltal, hogy a Spit ordított a hibáktól, előkelő helyet kapott, olyan maketteket maga mögé utasítva, amelyek messze menőkig hűen tükrözték a valóságot.
Sok évre visszatekintve azt tapasztaltam, hogy előszeretettel kapnak előkelő helyet a csont feketével kipanelezett gépek, mint más diszkrétebben, a realitáshoz sokkal közelebb álló munkák. Vajon miért van ez? Hogy kaphat valami egyáltalán helyezést, ha alapvető geometriai problémái vannak? Miért nem az élethűség a mérce? Miért a zsűri egy ugyanazon, már évek óta jól befészkelt helyén trónoló tagjának az ízlése a mérvadó? Az értékelésre és a munka díjazására muszáj, hogy rányomja ez a bélyegét? Nem ez nem az én fikcióm. Évek sora és e bizonyos személy saját szavai bizonyítják azt, hogy ez a módi az ő ízlése. De ezt nem csak én tettem szóvá már neki. Néhány évvel ezelőtt, amikor pont egy ugyanilyen ok folytán vitába szálltak vele többen, azzal zárta le a beszélgetést, hogy „nekem ez tetszik és akkor is ez lesz az első.” Hova jutottunk? Lassan már ide is beférkőzik a kit ismerek, kivel vagyok jóba, ja akkor majd én leszek a főgóré” stílus? És attól kezdve majd a kényem kedvem szerint döntök?
Az értékelés nehogy már egy bizonyos személy földhözragadt kissé egoista szemléletén alapuljon! Az értékelésnek maximálisan objektívnek kell lennie, nélkülözve minden szubjektivitást. Ám a fenti probléma csak arra utal, hogy ez utóbbiból akad a személyben bőven. Véleményem szerint erre a legjobb megoldás az lenne, ha a zsűri tagjait évről évre váltanák – ami részben már meg is történt – de az elnök érdekes módon mindig ugyanaz maradt. Amilyen szemléletet diktál a vezető, olyan lesz a beosztottak munkája. Talán színesebb, változatosabb és talán igazságosabb eredmények születnének a jövőben, ha az elnöki pozíciót most már más töltené be végre.
Nektek mi a véleményetek erről?
<<< Vissza  
1.,2.,3.
1., 2., 3.