/ Fórumok / Versenyek, rendezvények /

Zseniális Zsűri

Ki, hogy, miért és mi alapján dönt?
A topikhoz csak bejelentkezett felhasználók tudnak hozzászólni. Kérem, jelentkezzen be itt!
  Tovább >>>
1.,2.,3.
1., 2., 3.
Timur 299738 2008. március 14. 15:54
Válasz erre
Killer!

Mivel soha senkit nem hajtottam el, személy szerint nincs okom megsértődni. Sőt, új cimborákra leltem, akikkel így, egy-egy zsűrizés után ismerkedtem meg.
Ellenben a te általánosításodat továbbra is kategórikusan visszautasítom az ún. "profi" csapat nevében. Én nem véletlen kértem tőled neveket, konkrétumokat.
Nem történt meg, tehát annak veszem, ami -rosszindulatú pletykának.
És ezzel a témát a magam részéről lezártam.

Üdv.
G-funk 299737 2008. március 14. 09:28
Válasz erre
Szerintem pedig kellene. Legalábbis én ebben a szellemben értékelek. Pl hobbiban nálam sokat számít ha látom a próbálkozást, az ötletet még ha nem is sikerül tökéletesen a kivitelezés. A mesterben viszont már mindennek tutinak kell lennie. De persze ez csak az én szemléletem, ezért van több fős zsűri, mert mindenki máshogy látja a dolgokat.
Vadász 299736 2008. március 13. 22:05
Válasz erre
A zsűri sem tud kibujni a bőréböl.
Attól, hogy egyszer mestert máskor meg hobbit értékelek, az értékitéletem nem sokat fog változni. Csak az érem kiadáshoz kötött pontokat tudjuk tologatni, esetleg a részletesebb pontzólap lehet a megoldás, de az meg nőveli az időráforditást.
G-funk 299735 2008. március 13. 22:02
Válasz erre
De ez de így van, vagy kellene lenni, legalábbis amikor én zsűriztem így volt.
Versenyautós példa. Hobbiban egy szépen megfestett hibátlan utastér lehet hogy 5 pont. De mesterben már elvárható az öv, kábelek, és miegymás. Itt a hobbiban 5 pontot elért autó lehet hogy pontozásra sem kerülne, vagy legalábbis alacsony pontszámot érne el.
Zebi 299734 2008. március 13. 21:55
Válasz erre
Nem, ez nem így van. Épp lejjebb írtam, hogy indítottam gépet a hobbi és mester kategóriában is, és alig volt a pontjaik között különbség.
G-funk 299733 2008. március 13. 21:51
Válasz erre
igenám, csakhogy ami a hobbyban 5 pont egy szempontnál az lehet hogy a mesterben csak 3. Ugyanis ott sokkal szigorúbb az értékelés. Legalábbis én így tudom.
Kopasz 299732 2008. március 13. 20:30
Válasz erre
Egyetértek Zebi !
Zebi 299731 2008. március 13. 20:24
Válasz erre
G-funk!
Az nem igaz, hogy ami hobbyban arany, az mesterben értékelhetetlen. Ugyanis jelenleg az mesterben legalább bronz, nézd csak meg a ponthatárokat.
G-funk 299730 2008. március 13. 20:14
Válasz erre
Szerintem el kellene választani a versenyek rendeszerét a makettező társadalom segítőkészségétől.
A verseny egy esemény amire az ember elmegy ezért vagy azért, hogy beszélgessen, ismerősökkel találkozzon, börzézzen, eszmét cseréljen, megnézze mások munkáját, megmérettessék, és esetleg nyerjen valamit. Aztán ha valaki olyannal találkozik aki nem szimpatikus vagy nem segít akkor tovább áll. Ennyi. Legközelebb nem megy oda hozzá. Lesz majd más aki segít.
A verseny meg verseny. Ahol kellene hogy legyen élmezőny , középmezőny és hát olyanok is akiknek még fejlődni kell. Ez azt jelenti az én nézetemben hogy vagy 1. 2. 3. 4. 5. 6. hely vagy lehet érmes rendszer de akkor kicsit más ponthatárokkal. Szerintem a hobbyban is az arany azt jelenti hogy nagyon jó és megérett a mester kategóriára. Ami szerintem nem jó a jelen rendszerben hogy a hobbyban éppen hogy 80%-al aranyat kapott delikvens a mesterben szerintem még az értékelhetetlen kategória. Szerintem úgy kellene a ponthatárokat hogy egy hobby arany tényleg belépő legyen a mester kategóriában. ugyanakkor egy hobby bronz pedig ösztönző legyen a fejlődésre. Szerintem a 90% 80% 70% lenne a megfelelő.
Röviden ennyi.
killer 299729 2008. március 13. 19:45
Válasz erre
Sziasztok!

Úgy látom, akaratom ellenére több embert is megsértettem az írásommal, pedig nem ez volt a célom. Arra szerettem volna rávilágítani, hogy sokan, akik profik évek óta - Ákos, Olivér, Batya, Vadász - szívesen válaszolnak az ember kérdéseire, elmondják, mit, hogyan.
Z63 írása abszolút igaz, tényleg sok gyakorlás kell, még ha a nagyok el is mondják a trükköket.Nem azért írtam, mert meg vagyok sértődve. Egyáltalán nem. Sőt, azon a bizonyos versenyen még helyezett is lettem. Dehogy vagyok megsértődve.

Timur
Akinek nem inge, ne vegye magára. Nem biztos, hogy vádaskodás, ha valaki elmondja az igazat, aminek szem és fültanúja volt. És az, hogy valaki "profi" nem jogosítja fel bizonyos dolgokra. Ennyi. Ha te ezen megsértődtél, akkor bocsánat.

Csak még néhány gondolat:
A tavalyi zalaegerszegi versenyen volt látványmakettezés, többek között Olivér és Vadász volt az előadó. Nem tulzás, tényleg egész nap ott ültem mellettük, néztem, kérdeztem, jegyzeteltem. Minden hülye kérdésemre válaszoltak, nem voltak dühösek, mert ott lihegtem a nyakukon. Látszott rajtuk, hogy meg akarják osztani a tudásukat. Szerintem ez a jó hozzáállás.
Zebi 299728 2008. március 13. 16:42
Válasz erre
Pisti!
Az szerintem teljesen jó megközelítés, hogy zsűrizés után odamész az egyik zsűritaghoz, és megkérdezed hogy mi a véleménye a munkádról. Még ha nem is pontozta le, nem fog elhajtani, hanem megnézi és elmondja mi az ami jó, mi az amin még lehetne javítani. Ez nem nyaggatás, ha le kellett volna pontozni, akkor is eltöltött volna vele a zsűritag ennyi időt. Sőt még hatékonyabb is több okből, mert egyrészt a háromtagú zsűri így akár egyszerre három makettező kérdéseire válaszolhat, és másrészt (sajnos) általában elég kevés induló mer (akar?) odamenni a kérdésével.
Vadász 299727 2008. március 13. 16:31
Válasz erre
gyurma!

Az általad úgynevezett másodrangú maketted sokaknak maga csoda, és egyben az elérhető következő lépcsőfok.
Szomorú lennék, ha három napig az egyetlen , de tökéletes makettet kellene néznem.

Pisti!
Sajna néha ekkora a különbség, de ezzel a rendszerrel a negyedik jó munka is elismerésben részesül. Régebben a négyből egyvalaki semmit sem kapott.
Azokat a maketteket amik a zsűri szerint nem férnek bele a díjazottak sorába, sokkal hatékonyabban (személyre szólóbban) lehet értékelni egy beszélgetés közben. Természetesen az sem árt, ha valaki tud kérdezni, és nem számonkérés szerűen "támad".
Ezért érdemes megkeresni a zsűritagokat a munka után, vagy esetleg elvinni a munkát egy klubba, ahol a tapasztaltabb klubtárs is tud segíteni.
Z63 299726 2008. március 13. 16:16
Válasz erre
Szia Killer!
Szeretnék néhány dolgot hozzáfűzni az írásodhoz!Ez a "Nagy tudás, nagy arc!" érdekes dolog!Az a bizonyos tudás bizony kőkemény és hosszú évekig tartó munka eredménye, nem csak úgy van.1979-ben én is sokat toporogtam kezdőként a "nagyok" előtt,de ebben a helyzetben sem jutott eszembe megsértődni.Ugyanis AKARTAM jól dolgozni!Kísérleteztem, próbálgattam.Az eredményt pedig mindig megmutattam a nagyoknak, akik szabályosan hülyére vettek! A FROG Me 110-G4 est talán ismered 1/72-ben,egy nagyon egyszerű alap.Mondták,dolgozzam ki a kabinbelsőt, adtak tanácsot.Megcsináltam, bemutattam. Nem rugózik a futómű! Megoldottam, rugózott!A gép törzsén nem nyílnak-rugóznak a fellépőnyílások fedelei!Legközelebbre az is rugózott.Mondták, nem lyukas
a géppuska csöve,egyébként is nincs kinyitva az orr rész.Megcsináltam injekcióstűből
a fegyvereket, kinyitottam az orrészt!Kár,hogy nincs huzagolás a csőben...Ha ekkor megsértődök, sose lettem volna makettező, arról nem beszélve, hogy ezekkel a kidolgozósdi játékokkal kb. három hónap alatt túlszaladtam azokon, akik soha nem tudták megcsinálni azt, amivel engem cseszegettek! Ha valakinek van értelmes kérdése, tudok válaszolni,de, ha csak öt perc alatt kell elmagyaráznom, amit 25 évig tanultam, mit kezdjek vele?!Pl.hogy csinálod a csűrőnyitást?Elvékonyítom a kilépőt. Hogy vékonyítod el?(!)Összeragasztom a feleket.Mivel ragasztod? Etil-acetáttal.Mi az az etil...?Aztán puttyval eltömítem a hézagokat.Mi az a tömítés, mi az a putty? És
így tovább.Tisztelet a kivételnek, de alapvető fogalmakkal sincsenek tisztában az emberek,ha pedig nincs alap,mire akar építeni?!Ha ezt szóváteszem nagyképű vagyok.
Erre mit mondjak?Tudomásul kell venni, hogy nem elég összevásárolni minden drága
holmit, nyüzsögni kicsit a neten, meg versenyeken , véleményt formálni dolgokról,
amiről fogalmunk sincs! Ettől nem lesz senki makettező! Akkor sem, ha sértődik!Vagy
azt várják egyesek, hogy boruljunk le előttük, mert méltóztatott megtetszeni neki ez
a hobby?!Aztán,ha nincs siker,akkor mindenki nagyképű?!Az energiamegmaradás törvénye hogy szól?Energia nem vész el,a semmiből nem is keletkezik, csak átalakul.Ez az igazság.Látod, ezt az egészet sem lehet egyszerűen leírni.Mi is megsértődhettünk volna, mikor jöttek új, ismeretlen emberek, akik szépen építették a saját dolgaikat,csak úgy csendben, hajcihő nélkül, kérdeztek, figyeltek, dolgoztak.Azt se tudtuk, hogy léteznek, aztán öt perc alatt lemostak a pályáról bennünket "nagyokat"Csak úgy a teljesség ígénye nélkül:Timur, Kormos Peti,Szaszkó Gergő,Rácz Robi,Ákos,Kocziha Attila,Tóth Gáborok,"Apci Robi" Beke, Zoli,Baranyai Attila,Bódi Krisztián,Lőrincz Peti,Kovács Olivér,Szabó Peti, a "kis Kiszély"...és folytathatnám a sort.Sokan jóval fiatalabbak és jók! Sokat tudok, de már sokan jobbak nálam! Engem pedig ez továbbra is inspirál,akkor is, ha már nem leszek képes olyat építeni, vagy festeni stb.Hülye lennék megsértődni, így bár a legtávolabb álljon tőlem, hogy megbántsalak,ha megsértődsz, sajnálom, csak te veszted el azt a szépélményt, amit ez a hobbi ad!
Üdv,Zoli
Pisti 299725 2008. március 13. 15:58
Válasz erre
Elnézést mindenkitől én senkit nem akartam kritizálni az eredményeket pedig főleg nem vitatnám.
Viszont szerintem nem biztos, hogy jó ha egy kategóriában csak 4 arany születik semmi más (persze ha a többi munka annyira rossz volt, akkor egyetértek, de szerintem sok szép makett volt még)
A bővebb pontozásra meg szerintem pont azért lenne szükség (bár ennek tudom technikai okai is, vannak), hogy azok akik nem érnek el érmet a pontjaikon lássak, min kell még javítaniuk és ne egyenként keljen a zűrit nyaggatni.
gyurmakoma 299724 2008. március 13. 15:50
Válasz erre
ego
én azt akartam azzal irni,hogy nem azért járunk a versenyra,hogy ott 3. 10. osztályú/mint sajátom/ munkákat lássunk.
a verseny a minőségről,a szinvonalról szól szerintem,de ez az én véleményem,nem kell egyetérteni.
Vadász 299723 2008. március 13. 15:48
Válasz erre
Kamovos!
Szerencsére vita nincs, csak eszmecsere annak érdekében, hogy még jobb legyen.

A többivel egyetértek.

Zebi!
Azt kell mondanom, hogy teljesen normális, hogy a két munkád ennyire közeli értéket kapott. Hiszen mindkettőt te készítetted. Ez bizonyítja azt, hogy a zsűrik jól végezték a dolgukat.
A ponthatárok széthúzása megoldás lehet, de a 90 pont repcsiben nagyon magas.

A bontott és doboz kategóriát azért találtuk ki, hogy a zsűri szemét ne vigye el a bontott makett a válogatás közben. Nem mindenki szeret bontottan építeni, és neki is szeretnénk megadni a siker lehetőségét.
Kamovos 299722 2008. március 13. 15:26
Válasz erre
Sziasztok!

Tudomásom szerint minden versenyen vannak szabályok!
Aki az adott versenyen elindítja a makettjét, az vállalja a feltételeket, és az szerint nevez!

Akkor most mi a vita tárgya?

A zsűrivel lehet beszélni az értékelésről!
De miért is!?
Mondják el mind a 400-500 makettezőnek egyenként, mit mire pontoztak?

Ez nem megélhetési makettezés, ha valaki nem nyert, attól még nem hal éhen!

De tanuljunk már meg veszíteni!
És ne köpködjük állandóan a zsűri munkáját!
A szabadidejüket áldozák az értékelésre, még mi nézelődünk, börzézünk!

Ha pedig tanácsokra van szüksége valakinek, annak itt van ez a honlap, számtalan témában!
Bárki kérdezhet és kap is választ rá!
Mondjuk az Afrika Korpot ne erőltesse senki! :) :D

Nekem ez hobbim, ha valakit érdekel a munkáim egy részét megnézheti a honlapomon!
gportal.hu/gindex.php

Én nem panel vonalazok!
Nem árnyékolok!
Nem porolok!
Nem sarazok!
Nekem így tetszenek!
Tisztán!

Mivel magamnak makettezek ezért nem is igen érdekel más véleménye a fentiekkel kapcsolatban!

Viszont nem is indítom őket versenyen mert tudom, hogy nem felelnek meg a versenyeken semmi kritériumnak!
Mégis élek, és pakolom össze őket szépszámmal!

Kiállításon viszont részt vesznek időnként, mert megmutatni szívesen megmutatom őket, ott ahova hívnak velük, ahol van rá igény!

Dühöngésmentes további jó makettezést!
És nem elfelejteni!
Ez egy hobbi!

Üdv: kamovos
Zebi 299721 2008. március 13. 15:08
Válasz erre
Én a repülős részhez tudok hozzászólni érdemben, a következő megjegyzések erre vonatkoznak.
1) Ami nekem egy kicsit furcsa, hogy a hobbi és mester kategóriákban kb ugyanúgy ment a zsűrizés, és a ponthatárok is elég közel voltak egymáshoz. A hobbiban és a mesterben is indítottam maketteket, és kb ugyanolyan százalékokat kaptak, a legjobb és a legrosszabb között kb 4% volt a különbség. Azaz nem igazán láttam a különbséget a két szint között. Talán a hobbi kategóriában lejjebb kellene vinni az ezüst és a bronz határait, hogy több munkát lehessen díjazni, mesterben viszont az aranyhoz szükséges pontszámot megemelném 90-re. Az egy jó elképzelés, és azt hiszem jól is működik, hogy a jó eredményeket elérő makettezőket áttereljük a magasabb szintű mezőnybe.

2) Kategóriák bontása. Sok versenyen szét szokták választani a csöves és a légcsavaros gépeket, ennek én személy szerint nem sok értelmét látom, nagyjából ugyanazokkal a technikákkal készül mindkettő. Megkockáztatom, hogy ugyanígy nem szükséges a bontott/dobozból felosztás sem, a pontozásnál úgysem jelent pluszt a bontás, csak további értékelési szempontot.
KormosP 299720 2008. március 13. 14:42
Válasz erre
"ennyi,ezek a szabályok, ezeket kell elfogadni a résztvevőnek."

Szerintem nem kéne ennyire belenyugodni a dolgokban. A szabályzat, zsűrizés sem tökéletes, és igenis kell a visszajelzés, hogy jobb legyen. Szóval ha valami nem tetszik, akkor kultúráltan azt közzé lehet(/kell) tenni.

A 6-8 makett témában: Mi pl. most Szolnokon 1:48 és nagyobb, doboz kategóriában 8 vagy 9 db makettet pontoztunk le. Egyszerűen nem tudtunk dönteni kevesebb kiválasztásával. A végén már láttuk hogy melyik kettő lesz a sereghajtó a díjazottak között, de addig elég szoros volt a mezőny.

A zsűri fotói: Már évek óta megy az agyalás, hogy kerüljenek be a PM -be a cikkek mellé a szerzőről készült fotók is. Szerintem jó ötlet lenne, kár hogy eddig nem jött össze.
(Ha jól tudom nem minden szerzőnek tetszett az ötlet, azért nem lett belőle semmi)

Üdv:

kp
part 299719 2008. március 13. 14:30
Válasz erre
"aki meg helyezést akar,az épitsen olyan szinten hogy megkapja érte ami jár.
az hogy lejjebb viszik a ponthatárokat,azzal gyakorlatilag a minőségi makettezést fogják felhigitani."

Szerintem ebben van valami...
ego 299718 2008. március 13. 14:06
Válasz erre
Talán azért el kellene gondolkodnod azon , hogy mily klassz is lenne ha minden versenyen ugyan az a 3 emberke vinné el a pálmát. Biztossan "nagyon fel lenne tüzelve" a többi makettező ,hogy elvigye a saját munkáit. Nem hiszem , hogy egy versenyen csak a profiknak van helyük. Ilyen mentalítás mellett hamar elfogynának a versenyek nevezett makett hiányában.

u.i. : felesleges rá válaszólnod inkább olvasd el mégegyszer amit leírtál !

üdv

Ego
Timur 299717 2008. március 13. 13:53
Válasz erre
+ 1 ötlet.

Hogy megkönnyítsük a versenyzőknek a zsűri felismerését, nyilvánosan kitehetnénk minden kategória zsűrijének a névsorát, esetleg egy fotóval együtt.
(Bár hangsúlyozom, ha valaki veszi a fáradtságot, és megnézik, milyen "arcok" zsűriznek az ő kategóriájában, most is megtalálhatja őket.)

Üdv.
gyurmakoma 299716 2008. március 13. 13:08
Válasz erre
6-8 makettet lepontozni felesleges.
kell a 3 helyezés és kész.
ennyi,ezek a szabályok,ezeket kell elfogadni a résztvevőnek.
aki meg helyezést akar,az épitsen olyan szinten hogy megkapja érte ami jár.
az hogy lejjebb viszik a ponthatárokat,azzal gyakorlatilag a minőségi makettezést fogják felhigitani.
Pláne,amég küszködés van minden versenynél,hogy egyáltalán zsűrit szedjenek össze.
És igen, pontozás után oda lehet menni a zsűrihez és lehet velük beszélgetni minden témában,mert ők is emberek,makettezők.Csak esetleg ki kell várni a sort :)
És jobb egy olyan versenyen lenni,ahol a zsűri alig tud dönteni.Mert ez akkor szoros,nivósabb versenyt jelent mindenképp.
És azért hülyén néz ki,ha pl nincs arany de van 2 ezüst 4 bronz..ezzel azért becsapjuk magunkat..
Timur 299715 2008. március 13. 12:52
Válasz erre
Pisti!

Nem bántásból mondom, de -talán az egyszem Móvárt kivéve- nincs is értelme kategóriánként 6-8 makettnél többet zsűrizni (amellett, hogy valóban fárasztó). A helyzet az, hogy a 6.-8. utáni munkák általában első ránézésre is feltűnő hibákkal épültek, és a bírálatnál 50 pont, vagy az alatt teljesítenének. Ha tárgyilagosan pontozunk, akkor a készítő halálra sértődik.
Jártam úgy a Bolyain, hogy egy makettre 4 rovatban is nullát kellett adnom, mert a versenyző teljesen félreértett, illetve lehagyott dolgokat. A gép végül huszon-egynéhány pontot kapott. Szívem szerint nem pontoztam volna, de muszály volt.
Őszintén, ennek volt értelme? Mindenki rosszul járt: a versenyző is, a zsűri is.

Killer: "Néhány profi kolléga arra sem méltatja a kezdőket,hogy néhány jó tanácsot odadobjon nekik. Erre nem lehet mit mondani. Nagy tudás, nagy arc." illetve: "Olyan "titkokat" osztott meg velem, amit soha, senki nem mondana el."

1,Ki volt az, akihez odamentél, és elhajtott, mert "kezdő" vagy? Hidd el, én elég jól ismerem a repülősök közül "profinak" nevezhető kört, de olyat nem tudok aki így viselkedne.
2,A zsűri nyilvánosan és nem elmaszkírozva dolgozik. A zsűrizés befejezése után miért nem mész oda kérdezni?
3,Miért van az, hogyha az ember tanácsot ad, akkor a kollégák átgondolás helyett azonnal megsértődnek? (Tisztelet a kivételnek!)
4, Milyen "titkokat" nem osztanak meg veled? A hazai ún. "profik" rendszeresen publikálnak pl. a Pro Modellben, ahol elég részletes leírásokat találhatsz az építés menetéről, az alkalmazott trükkökről. Nem elég? Megkeresheted őket írásban is, válaszolni fognak. De azt ne várd, hogy a zsűrizés befejezésével hirtelen előkapnak a zsebükből egy kabinbelsőt, és elkezdik előtted árnyékolni, mert te akkor vagy hajlandó 5 percet rájuk szánni!

"Nagy tudás, nagy arc."-írtad. Erre csak annyit tudok válaszolni: Névtelen, arctalan, általánosító vádaskodás, rosszhiszeműség = pitiánér sértődöttség és irigység.

Üdv.
KormosP 299714 2008. március 13. 11:06
Válasz erre
Pisti: Tapasztalatból tudom, hogy a kategóriánként 6-8 makett lepontozása is eléggé megterhelő, és szerintem ennél több "nem megoldható". Egy komolyabb versenyen a zsűrizés 5-6 órát simán eltarthat.
Pisti 299713 2008. március 13. 10:00
Válasz erre
Én nem szeretném semmi módon kritizálni a zsűrit, de esetleg nem lehetne hogy több munkát lepontoznának egy egy versenyen (tudom hogy ez rengeteg munka)?
KormosP 299712 2008. március 13. 06:53
Válasz erre
Killer: "Néhány profi kolléga arra sem méltatja a kezdőket, hogy néhány jó tanácsot odadobjon nekik."

A versenyen van egy kiló ember. Abból hogyan döntse el az ember, hogy ki versenyző és ki látogató? A versenyzőkből hogy döntse el, hogy ki harcjárműves, ki repülős vagy ki figurás? És azokon belül hogy szelektáljon kategóriákra, vagy hogy döntse el hogy ki építette azt a bizonyos makettet ha az illetőt nem ismeri a zsűri?

Tessék összeszednie mindenkinek magát, és megkeresni a zsűritagokat; vagy közvetlenül, vagy a szervezőkön keresztül. Ha valaki már eljut olyan szintre hogy versenyen eredményt ér el, arra már a zsűri autómatikusan felfigyel, és sok esetben magától elkezdi segíteni a további fejlődését.

kp
G-cart 299711 2008. március 12. 22:10
Válasz erre
Killer: Zalaegerszegen csak a szolnoki és a mosoni aranyak voltak megemlítve a kiírásban. Ja és reméljük, idén is eljössz :-)
G'
killer 299710 2008. március 12. 22:00
Válasz erre
Sziasztok!

Én személy szerint nem szeretnék a zsűri pontozásában állást foglalni, mivel túl amatőr vagyok a makettezéshez. Úgy érzem, egy kicsit mindenkinek igaza van. Nehéz kijelenteni, hogy ezt így kell, azt úgy kell. De például a tavalyi Zalaegerszegi verseny kiírásában benne volt, hogy aki bármilyen azelőtti versenyen arany érmet szerzett, az nem indulhat adott kategória hobby kiírásában. Ez is egy lehetőség.
Tibcsi hozzászólásával abszolút egyet értek. Ha kap az ember egy érmet, az nagyon jó érzés, de ha egy profi személyesen bírálja el és azt mondja, hogy ez már tényleg szyínvonalas munka, az maga a paradicsom. Én is így voltam vele Zalaegerszegen. Ákos ebből a szempontból a legkorrektebb makettező, akivel beszéltem. Olyan "titkokat" osztott meg velem, amit soha, senki nem mondana el. Néhány profi kolléga arra sem méltatja a kezdőket, hogy néhány jó tanácsot odadobjon nekik. Erre nem lehet mit mondani. Nagy tudás, nagy arc. Hála istennek, azért a negatív példa kevesebb. Szóval én maradok a "makettezz magadnak" elvnél és nézem a "nagyok" munkáit a versenyeken.
salou 299709 2008. március 12. 21:42
Válasz erre
Jó olvasni amit írtál! Én is "átéltem" ezt már többször is.
Régóta "reszelgetem" én is ezt a sok nyavalyás makettet, és még csak zsenge
kezdőnek számítok,éppen ezért nekem is jól esik néhány dícsérő szó.
Talán két éve a Stefánián Vadász Pityu meglátott és odaszólt .."jó lett a B1-es"...!
Ákosról már nem is beszélve!!!
De ami a lényeg, egy összejövetelen /versenyen/ mindenki nyer!!
Ákos 299708 2008. március 12. 20:36
Válasz erre
Tibcsi 299707 2008. március 12. 20:22
Válasz erre
Sziasztok,

Egy dolgot szeretnék ehhez hozzátenni. Ezt írtad: Sokat ér, ha az adott témában egy elismert, és szép munkákat letett makettező pl személyesen megdicséri valaki munkáját. Ezt személyesen átéltem Lentiben, amikor Ákos megdícsérte az 1/48-as F-15-ösöm festését, miután megtudta, hogy ecsettel követtem el. Nekem ez többet ért, mint a második díj, amit kaptam érte. :-))

Annyira, hogy lányos zavaromban még szólni sem tudtam, nemhogy megköszönni neki az elismerést. Ezúton pótolom. :))

Tibcsi
Gabi 299706 2008. március 12. 19:58
Válasz erre
Sziasztok!
Köszi Peti, hogy Te ide írtál be a témával kapcsolatosan, ahová való!
Nagyon sok a közös pont a nézetünkben a versenyeket illetően, akár versenyzői, akár zsűrizési oldalról nézem. Az én álláspontom szerint azért makettezek, mert szeretem csinálni, pihentet, kikapcsol, és szeretek magamnak újabb kíhivásokat adni. Versenykre alapvetően azért járok, mert nagyon sok jóbarátom van, nagyon jó a társaság, egy kicsit kiszabadulunk a mindennapi taposómalomból, no és természetesen kíváncsi vagyok a többiek munkájára. A hobby-mester kategória bontást jónak tartom, de ennek az a hibája, hogy nincs benne mindenhol szűrő, tehát ugyanazzal a makettel egyik versenyen lehet indulni hobbyban de másikon már mesterben kell. Megint saját véleményem, hogy a mester kategória indulóinak alapvetően már külhonban kellene magukat megméretni, mert az garantálja számukra leginkább a továbblépést. Természetesen továbbra is részt venne a hazai versenyeken, de nem biztos, hogy mint induló, inkább mint kiállító. Ez persze egyénenként változik, és kell is hogy változzon, mert valakinek tényleg a díjak is jelentik az egyik motívációt. A pont határokat lehet változtatni, és valószínűleg kell is, de szerintem alapvetően nem erről kell, hogy szóljon a dolog. Sokat ér, ha az adott témában egy elismert, és szép munkákat letett makettező pl személyesen megdicséri valaki munkáját. Néha kicsit úgy érzem, hogy túllihegjük a versenyek után ezt a zsűrizés-értékelés dolgot, és nem arról beszélünk hány szép makett volt, vagy milyen jót dumáltunk, söröztünk (már aki). Szerintem egy verseny kapcsán meg kell találni a megfelelő egyensúlyt maga a verseny és a találkozás, együttlét kapcsán, mert csak úgy igazi a dolog. Sokszor mondták már, hogy mi kamionosok egy külön tábor vagyunk a makettezők közt, amelyben lehet van is van valami. De érdekes módón nem tudom mely más szakágban van olyan, hogy 8 ember összeül mostmár hagyományosan, hogy több mint 3000 km-t autózzon egy makettverseny miatt?? Természetesen itt se csak a versenyről van szó, hanem mindenről ami vele kapcsolatos, és itt tényleg baráti társaságról van szó.
Elég sok zsűrizésen részt vettem már, és elhihetitek igen fárasztó sokszor, és pl egy Móvári zsűrizés után estére le is fárad tisztességesen az ember, de ez nem probléma, mert vállajuk. Ami engem zavarni szokott, az az hogy a versenyek után mindig van aki a fórumra írogat a zsűrizést kritizálva, de a versenyen személyesen sohasem. Általában ott vagyok minden versenyen az egész hétvégén, de emlékezetem szerint még senki se jött oda hozzám, hogy megkérdezzen a zsűrizéssel kapcsolatosan. Ezzel csak arra akarok utalni, hogy lehet és kell változtani a zsűrizésen, de ehhez partnernek kell lennie a másik oldalnak is, és a szabályokat elfogadni és segíteni. Nagyon egyszerű példa erre a dokumentáció, amely szinte minden verseny előtt elhangzik, hogy legyen ott, pláne, ha egyedi dolog. 100 esetből egynél ha van valami, a többinél döntse el a zsűri, hogy az mi akar lenni. Természetesen a zsűritagnak van rálátása az adott témára, de nem biztos, hogy a zsűrizendő makettet pontosan ismeri, vagy annak eredetijét, és ha nincs dokumentációs segítség, máris téves eredmény születhet.
Szóval a lényeg, hogy csak akkor lesz jó szájíze mindenkinek egy verseny után, ha úgy is áll hozzá, és javaslom, hogy legalább annyira élvezze a többi makettező társaságát, mint magát a versenyt, mert akkor lesz igazán jó egy rendezvény.
Gabi
KormosP 299705 2008. március 12. 16:22
Válasz erre
Na, azért én ide belekotyogok, hátha átjönnek ide az emberek a szolnoki topikból.
A mostani üzenetekben szerintem van egy pár dolog amit kevernek az emberek.
A verseny az csak verseny. Viszont a verseny lebonyolításából kifolyólag az emberek tudnak ott találkozni, más makettjét megnézhetik, diskulárhatnak róluk.

Szerintem a pontozó rendszer annyiban rossz, hogy ha pl. 3-nál kevesebb ember kap egy kategóriában díjat, akkor nem kerül kiosztásra több díj, így a díjazásnak valamilyen módon csorbul a motívációs vonulata.
Tegyük fel ha csak 2 díjazott makett van egy kategóriában, akkor legalább +1 díjat ki lehetne osztani, ha nem is bronzot, de valami "Nekünk tetszett" díjat. És szerintem ez a "Nekünk tetszett" díj, oklevél lehetne annyi egyszerű , hogy a költségvetésbe se jelentsen gondot, de legalább több ember menne haza valamivel a kezében.

Eszembe jutott egyik nagyon jó cimborám esete, akinek az évek során többször zsűriztem munkáit, de sosem kapott díjat. OK, a zsűrizéskor lemorzsolódott a munkája, de Szolnok után már majdnem úgy volt hogy abbahagyja a makettezést, mert nincs meg a díjakkal járó motiváció.
És akkor pár gondolat a motívációról. Van akinek motiváció ha magának építhet, van akinek motíváció ha versenyen eredményt ér el. Mindenki a saját örömére makettezik, de van aki a versenyeknek meg a díjaknak él, vagy a versenyeken elért eredmények is beleszámítódnak az össz motívációba.

Hobbi kategóriában nekem is szorosnak tűnnek a ponthatárok, de biztos van olyan verseny ahol ezek a pontok "elég" díjat generálnak, máshol talán túl sok vagy túl kevés díjat eredményeznek. Az utóbbi kettőből az előbbi esetleg többletköltséget jelent, az utóbbi kevesebb embernek ad sikerélényt.

kp
ChevyG 299704 2007. január 5. 14:16
Válasz erre
igen!
kizárolag (ha tehetem) mattot használok!
Kalóz 299703 2007. január 4. 19:18
Válasz erre
Meg türelem! Hogy megálld, ne menj vissza a már lefestett területre, mégha hibásnak is tűnik.
Egyébként matt festékkel - tapasztalatom szerint - szebb felületet lehet elérni, mint fényessel. Az utólagos lakkozás meg sokmindent átalakíthat (már ha szükséges).
Kalóz
ChevyG 299702 2007. január 4. 14:37
Válasz erre
3 dolog kell, hogy szépen fessél ecsettel:
-normális ecset
-megfelelő higitású festék (mind1 milyen gyártó)
-gyakorlat
Tibcsi 299701 2007. január 4. 13:46
Válasz erre
Véleményem szerint ha jól csinálod, nincs különbség egy ecsettel vagy szórással festett makett között, kivéve talán az átszóródó álcázásnál, de erre meg kikísérletezek valamit.


Vannak erre jól bevált módszerek, nem kell kisérletezni. :) Csak eleget gyakorolni.
romsitsa 299700 2007. január 4. 13:34
Válasz erre
Szia,

én mind a mai napig ecsettel festek (igaz kizárólag nagy méretarányban).
Véleményem szerint ha jól csinálod, nincs különbség egy ecsettel vagy szórással festett makett között, kivéve talán az átszóródó álcázásnál, de erre meg kikísérletezek valamit.

Üdv

ad
ChevyG 299699 2007. január 4. 12:07
Válasz erre
én a "kihagyásom elött" csak ecsettel festett műveket vittem versenyre. 1x nem értem el helyezést. az tény, hogy nem auto kategoriában...
Akos 299698 2006. október 30. 10:57
Válasz erre
Hooligannak igaza van, harcjárműben rengeteg olyan díjazott makett van(volt), ami ecsettel készült. Csak tudni kell ecsettel szépen festeni.
Hooligan 299697 2006. október 29. 22:09
Válasz erre
Hali!

A zsűri elsősorban azt nézi mien egy makett, nem azt, hogy mien technikával készül!
Mert ha én kitalálom, hogy egy száll hajjal festem ezentúl a harckocsijaimat, az senkit sem érdekel, hogy az menyi szenvedés! Ez érvényes rám is! Mert én is mindent átépítek, de senkit sem érdekel hogy mit csínáltam vele, csak a végeredmény számít!
De amúgy tényleg sok helyen van ecsetes kategória!!

De ecsettel is lehet úgy festeni, hogy azt ne lehessen észrevenni!

Üdv.:Bala
Zebi 299696 2006. október 29. 21:53
Válasz erre
Szergej!
Némely versenyen ezért szokott lenni "ecsettel festett" kategória is.
Szergej 299695 2006. október 29. 21:46
Válasz erre
Sziasztok!Had kérdezzem meg(vki biztos tud választ adni).Én harcjárműveket készítek(1/35),ecsettel festem őket mert egyelőre nincsen pénzem méregdrága pisztolyra és kompresszorra!Szóval ami ecsettel van festve arra a versenyen rá sem néz a "tisztelt" zsűri???
Kurgyis Gábor 299694 2005. május 8. 00:23
Válasz erre
Kis kiegészítés ehez a mondatomhoz:
"Értelemszerűen ha több makett van otthon a speizban, akkor gondolom az ember olyat visz versenyre amellyel nyerhet..."
Természetesen kész makettről beszéltem.
Kurgyis Gábor 299693 2005. május 8. 00:11
Válasz erre
Mancsos napot mindenkinek.
Csak egy kevéskét hozzátennék a saját véleményemből topicot indító témához.
Tetszett valamelyik elöttem hozzászóló véleménye, hogy a makettezés nem egy olimpiai sportág...nincsenek fix direktívák a döntésre...ezt sajnos el kell fogadni.
Számomra teljesen elfogadható szempont a zsűri szájából ,hogy "..ez nem tetszik".
Hiszen nem mindenki ugyanazt az egy makettet építi meg, hanem a saját ízlésének megfelelően választ témát.
Értelemszerűen ha több makett van otthon a speizban, akkor gondolom az ember olyat visz versenyre amellyel nyerhet...
(Pontosabban több más szempont mellett olyat választ, amilyen témával szerinte nyerhet)
Bár én magam sosem indultam versenyen, de ha belegondolom magam a zsűri helyzetébe akkor bizony az aznapi 38-adik F-16 után már valószínűleg a 39-edikre simán ráfognám hogy " ez nem tetszik"
Vagy adott esetben ha én gondolatbeli zsűriként a rozsdavörös panelozást kultiválnám, akkor nekem egyáltalán nem tetszene a fekete, és bizony biztosan azt mondanám hogy "nem tetszik"
Én inkább arra bíztatok mindenkit hogy ne a bírónak építsen makettet, hanem saját örömére...(olyat, és úgy, ahogy tetszik)
..és ha nem nyer, akkor nem nyer.
A kiállítás ugyanis szerintem nem arről szól hogy versenyzünk, hanem hogy az ember megmutatja magát...a munkáját olyan embereknek (szintén makettezőknek, és nem a zsűrinek) akik értenek hozzá, vagy olyanoknak akik érdeklődnek a "parányított csodák" iránt.
...(és ezzel a véleményemmel egészen biztosan nem "hazudok magamnak")
Balu 299692 2005. május 1. 09:30
Válasz erre
Szia Vadász!

Alapjában véve nekem tetszene ez a rendszer. A pontozás maradhatna úgy ahogy most, hogy kiemelni az érdemes munkákat amiket le lehet pontozni. Így nincs többlet munka. Ahol pedig nem születik díjazott, ott az adott rendező klubb oszthatna elismerő oklevelet, mint pl a "Nekünk Tetszett" plakett Móváron, ami szerintem nagyon szép!

Balu
Kalóz 299691 2005. május 1. 09:26
Válasz erre
Vadász!

Tudom, hogy a partvonalas dolgot nem rám értetted, viszont én - egyelőre - tényleg a partvonal mellől beszélek. Viszont nem kiabálok be, mert arra nincs jogom. Az ötleteimet meg annak kell elbírálni, hogy tudja-e használni, aki a dolgok sűrűjében van.

Ami az értékelést illeti, szerintem mindig az adott versenyt kell nézni, tehát a pontszámítás is relatív kell legyen. Azaz a legtöbb pontot elérő az arany, utána az ezüst sít. És akkor mindig lenne minden versenyen díjazott munka. AZ egyes versenyeket pedig NEM SZABAD egymással összehasonlítani (a taktabödölei verseny nem volt jobb, mint a háromszéplalki...)
Vadász 299690 2005. május 1. 07:37
Válasz erre
Balu!
Ez még bizonytalan.
Ez a rendszer egy szemrevételezéses zsűrizéssel kombinálva nagyon felgyorsithatná a döntést.
A pontozással kombinálva viszont lelassitaná, mível több munkát kellene pontozni.
Amennyiben a klubok között megállapodás születik a ponthatárokat illetően, bizony előfordulhat az is, hogy abszolut nincs dijazott munka egy kategóriában.
Szerintem ez nem lenne jó.

Vadász
Balu 299689 2005. április 30. 23:16
Válasz erre
Szia Vadász!

Tudnál nekem adni egy kis felvilágosítást ebben az arany-ezüst-bronz jelvényes rendszerben? Ebben egy bizonyos pont szám fölött kapja valaki az adott jelvényt? Így ezzel az is előfordulhat, hogy gyengébb felhozatal esetén akár pl. arany nem is születik egy adott kategóriában, de ezüst akár mondjuk három is?

Balu
  Tovább >>>
1.,2.,3.
1., 2., 3.