/ Fórumok /

Népszerűsítsük a makettépítést!

Hogyan lehetne a fiatalokat és a gyerekeket megnyerni ennek a szép és konstruktív hobbinak?
A topikhoz csak bejelentkezett felhasználók tudnak hozzászólni. Kérem, jelentkezzen be itt!
<<< Vissza Tovább >>>
1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8.
Tophatters 300616 2006. május 11. 19:51
Válasz erre
Ezzel amúgy én is így vagyok :)
Igaz én már 17 vagyok
Kalóz 300615 2006. május 11. 19:32
Válasz erre
Algabone!

A korod lehet hogy még gyermek, de a gondolkodásod - felnőtt! Gratulálok, és sok-sok makett sikeres elkészítését!

Üdv: Kalóz
Algabone 300614 2006. május 11. 19:06
Válasz erre
Én még gyerek vagyok (14) még is makettozok már lassan egy éve...
És ha épp csinálok egyet akkor nem hiányzik a gép!
Zebi 300613 2006. május 11. 11:24
Válasz erre
Kaktusz!
A makett-tábor nem rossz ötlet, de már előtte meg kell mutatni a gyerekeknek, hogy mi egy makett, mi az a makettezés. Ezt például úgy lehetne jól megoldani, ha a helyi iskolában megjelenne 1-2 hétre egy zárt vitrin, néhány makettel. Felkeltené a gyerekek (legalábbis néhány gyerek) érdeklődését, mert tetszik neki az az autó, repcsi, vagy tank, amit ott lát.
Kaktusz 300612 2006. május 10. 23:12
Válasz erre
Átolvasva jónéhány hozzászólást csak halkan megjegyezném ...valóban nem pénz kérdése a makettezés népszerűsítése, és maga a tevékenység sem. Vegyük csak példának a ma oly népszerű számítástechnika eszközeit és azok árait :-) A kisgyermekek eszméletlen összegeket költenek ezekre, a szülő pedig igyekszik kigazdálkodni, hiszen ez a trendi. A hogyan engemet is foglalkoztat, bár én nem építettem (és valószínű nem is fogok) makettet sosem. Maga a tevékenység, az eredmény és a kapcsolódó tudás viszont lenyűgöz. Igazán helye lenne a fiatalok szabadidős tevékenységei közt. Tőlük viszont hiába várjuk, hogy önként, az érdeklődéstől hajtva eljöjjenek egy bemutatóra.

A hogyanról annyit, el kell vinni a gyerekek közé az ötletet, beszélgetni kell velük, felnőttként. Időt szánva a tevékenységre. Akár egy nyári táborozás keretében (szerintem ez a járható út) Éreztetni kell velük, hogy ez fontos, nem kampány és nem a statisztika kipipálása a cél. Jól érzitek, szerintem is a 24. órában vagyunk...komoly ellenfél sajnos a drog és az egyéb média-majmoló tevékenység a gyerekek számára.

Üdv.
Kaktusz
k.jojo 300611 2006. április 17. 21:38
Válasz erre
Celdömölk és környékéről származó Káldi vez.nevüeket keresem.
gyermekkoromból emlékszem egy modellezős rokonra , aki állítólag hajómod.okat készített a hadi.múzeumba.Valamejik minisztérumba dolgozott annak idején.

Kérem jelentkezzenek !
Káldi 300610 2006. március 20. 22:19
Válasz erre
Szervusz Kocka!

Szívesen beszámolok a sikerekről, kudarcokról. Remélem másokat sem untatok.

Íjászat:
Teljes siker, bár éppen ennek szervezéséhez volt a legkisebb közöm. Viszonylag gyorsan elterjedt. Ma már minden héten az ország több különböző területén, ugyanabban az időben repkednek a vesszők. Békésen megfér egymás mellett a versenysport és a hobbilövészet. Mindez történt annak ellenére, hogy a felszerelés nem éppen olcsó, bár a hobbizásra alkalmas alapfelszerelés 10-15 multiplex mozijegy árából kijön, és mennyivel több élményt nyújt, mint néhány kétórás akciófilm.

Darts:
Ez is siker, hasonlóan az íjászathoz. Ehhez már, mint a szövetség egykori különböző szintű vezetője jobban hozzájárulhattam. A kezdeti népszerűsítésben szinte minden fellelhető eszközt igyekeztem felhasználni. TV, újságcikk, bemutató versenyek, iskolai sportkörök. Nem tagadom, hogy a darts hagyományaira alapozva, még a kocsmai bejárásoktól sem riadtam vissza. Ez utóbbi ellenére is sikerült elérni, hogy az UK-t megelőzve Magyarországon is sikerült sportként elfogadtatni. A szövetség országos sportági szakszövetség lett az ezzel járó normatív állami támogatással is.

Számszeríjászat:
Itt bizony már árnyaltabb a helyzet. Kezdetben itt is hasonlóan indult minden, mint pl. a darts-nál. Aztán a népszerűsítés, a már korábban is érdeklődők tömörítése megtorpant. Egyre belterjesebb lett a csapat. Jöttek az eredmények, a nemzetköziek is, sőt még világbajnokunk is van, de a kiszélesítés, az igazi tömegbázis, a hobbizás valahogy nem jött össze. Maga a tevékenység öröme elhalványult. Az eredmények hajszolása lett az elsődleges, a szentség és ehhez bizony majd félmilliós felszerelés kell. Pedig néhány ezerre becsülöm a kezekben lévő hobbi-felszerelések számát. Ezek tulajdonosai kirekedtek a szövetség erkölcsi és anyagi támogatásából. Ahogy tapasztalom, esetenként a kézi-íjászok összejöveteleihez csatlakoznak, de ennél talán többet érdemelnének.

Elöltöltő fegyveres lövészet:
Talán ehhez volt a legtöbb közöm. A kezdet itt volt a legnehezebb. A dolog jellegéből adódóan a jogalkotókkal és a hatóságokkal komoly, több évig tartó egyezkedésre volt szükség, sok-sok kompromisszummal. Az igazi népszerűsítés ez után kezdődhetett. A tevékenység most került abba a fázisba, hogy félteni kell az elversenyüléstől, a versenyeredmények hajszolásától. Lemondtam a szövetségi elnökségemről, de az új vezetőségben garanciát látok, hogy meg tudják védeni azok érdekét, akiknek a tevékenység fontosabb, mint az eredmény.

Ostromgép modellek:
Itt aztán igazán az út elején járok. Az elmúlt közel egy évben építettem tizennégy modellt. Szívesen csatlakoznék egy már működő társasághoz. Eddig nem találtam rá, pedig szerintem biztosan másokat is érdekel a téma. Indítottam egy topikot az Index fórumon. Nem illik egy topikon egy másik topikot reklámozni, de egyetértő kívánságra megadom a címet.

A sikerek nem csak az enyémek. Mások is dolgoztak benne, meg talán ide is illik az ismert mondás: jó időben jó helyen.

Hú, de hosszú lettem!! Csak még néhány szót:
Nektek, makettezőknek nincs okotok panaszra. Úgy látom, sokan vagytok, táborotok szépen fejlődik. Nyitottak vagytok. Gratulálok! A nagy guruk biztosan nem árulják el minden titkukat, de szépen megosztjátok a tapasztalataitokat. Mindezek ellenére csak üdvözölni tudom ezen topik indítását. Igazatok van. Mindig foglalkozni kell a tevékenység kiterjesztésével. Nem oszthatom az észt, nem mondhatom meg a frankót, csak tanácsolom, hogy óvjátok meg a tevékenység, az alkotás örömét. Ez bizony ebben az eredménycentrikus világban nem könnyű feladat.

Sok sikert

Üdv
Gábor
Bazsi 300609 2006. március 20. 12:42
Válasz erre
A számból vetted ki a szót...
Teljesen egyetértek vele.

Üdv: Bazsi
kocka 300608 2006. március 20. 11:51
Válasz erre
Engem érdekelne...
Lajos 300607 2006. március 20. 09:14
Válasz erre
Szervusz Gábor!
A hozzászólásod remek, teljesen egyetértek vele!
Üdv, Lajos.
Káldi 300606 2006. március 20. 08:47
Válasz erre
Szervusztok!

A topik alcíme: „Hogyan lehetne a fiatalokat és a gyerekeket megnyerni ennek a szép és konstruktív hobbinak?”

Az én válaszom a kérdésre:
A fiatalokkal és a gyerekekkel, de az idősebbekkel is meg kell ismertetni az alkotás örömét, amikor az agy és a kéz együtt dolgozik, létrehoz valamit, szinte bármit.

Nem tudom, nem akarom elfogadni azt a kijelentést, hogy a népszerűsítést alapvetően az gátolja, hogy a makettezés drága. Szerintem azt kell bemutatni, hogy milyen egyszerű eszközökkel, olcsó anyagokkal lehet megszerezni az alkotás örömét.

Nem tartozom a „klasszikus makettezők” táborába. Laza kapcsolódást jelenthet, hogy kb. 1 éve foglalkozom működő, mechanikus ostromgép modellek építésével. El sem tudjátok képzelni -vagy talán mégis-, hogy milyen egyszerűen is lehet ilyen működő szerkezetet létrehozni.

A Ti témátokban kedvcsinálónak nagyon alkalmasnak tartom a papír maketteket. Itt sem a legbonyolultabb, több lapból álló nagy makettekre gondolok. Egy A4-es lapon, elsőként akár fekete-fehér repcsit, épületet még szórólapszerűen is lehetne osztogatni iskolákban. Néhány egyszerű épület makettet én is elkövettem. A makettező Internet fórumokon tapasztaltam, hogy a kezdeti fikázás után mennyire elfogadott és népszerű lett a papír makettezés. Láttam azt is, hogy modellező körben indított „A4-es siklómodell” kezdeményezés méltánytalanul lassan fejlődik. Ők egyszerű, de repíthető repülő-modellekkel foglalkoznak. Nagyszerű dolognak tartom! Ezekkel a kis modellekkel iskolai vetélkedéseket is lehet rendezni. Szándékosan nem a verseny kifejezést használtam. Legfontosabb a saját alkotás öröme!

Törülni kell a fejekből, hogy csak a több tízezer forintos, makettek építésével érdemes foglalkozni. A piramis alapját képezhetik, pl. a papír makettezők széles tábora, majd a klasszikus makettezők és a piramis csúcsán a versenyképesek és versenynyerők.

Beleártottam magamat néhány, nem éppen a témába vágó hobbik, mint az íjászat, a számszeríjászat, a darts, az elöltöltő fegyveres lövészet és most a működő mechanikus ostromgép modellek népszerűsítésébe. Vannak tapasztalataim, nem csak a sikerekben, de a kudarcokban is és megismertem a zsákutcákat, de ezzel csak akkor fárasztalak Benneteket, ha érdemesnek tartjátok.

Üdv
Gábor
tray 300605 2006. február 18. 19:52
Válasz erre
Ez a sztori Vadásznak tetszeni fog :)
kezdo 300604 2006. február 18. 18:32
Válasz erre
Engem a bátyám vitt bele ebbe a hobbiba egy lassan egy éve. Megkaptam az összes felszerelését(festék, ecset, stb.). Anyukám megkérdezte miért. Ő csak ennyit felelt: a múlt héten kapott el 3 velem egyidős (14) drogost akiknél annyi anyag volt mint amennyinek az értékét egy év alatt makettezem el.(csak hogy értsétek a bátyám pesten rendőr). Ő is ugy kezdte velem hogy odaadta a modelljeit összerakni hogy aztán játsszhassak vele. Szóval ezzel csak annyit akartam mondani hogy annyi pénzt mint amit én erre elköltök azt el is szívhatnám v. belőhetném magamnak egy éjszaka alatt.
Üdv:kezdo
Kalóz 300603 2006. február 1. 16:24
Válasz erre
Fodi!
Te minden levelet előre kérsz a feladótól?
atya2001 300602 2006. február 1. 09:09
Válasz erre
Hali
Már vannak akik tesznek a kocsira hasonló feliratot:
forum.rcmodell.hu/viewtopic.php
csaio
atya
Fodi 300601 2006. január 31. 19:27
Válasz erre
Rosszul fogalmaztam. :) Én mindent, amit kéretlenül bedobnak a postaládánkba rögtön a "gyűjtőbe" továbbítok. :)
Ne értsd félre, nagyon örülök annak, ha bárhol van lehetőség olcsó/ingyen makettinfo reklámra. Nem mindenki működik úgy, ahogy én... :)
Vadász 300600 2006. január 31. 18:42
Válasz erre
A makettezés népszerüsitése sajnos pénzbe kerül.

Ezért a Makett Múzeum alapitvány modósitásával létrehoztuk a:

NE DROGOZZ MODELEZZ? alapitvány a magyar modellezésért.

elnevezésű alapitványt.

Mível elmultunk három évesek, fogadhatjuk az 1%-kat, valamint az egyéb felajánlásokat.

Néhány napon belül Mekett és RaPe jóvoltábol többrt is megtudtok.

Vadász
flamerPUG 300599 2006. január 31. 17:58
Válasz erre
a Superinfo van BP-n is...
vagy azt más csinálja, ezt nem tom pontosan...
kocka 300598 2006. január 31. 16:31
Válasz erre
+ha mindnki kidobná a kukába ne lenne piacvezetőlap:-)
kocka 300597 2006. január 31. 16:30
Válasz erre
nem szorólap hanem ujság. hát nálatok nem tom de itt siófokon indenki olvassa
NGPETI 300596 2006. január 31. 14:14
Válasz erre
a pálya létezik,de sajnos "bezárták"...bérelni lehet ettől függetlenül
tavaly volt ott futamunk és idén is lesz!
nagyon jó pálya,nekem tetszett

a Kesjár Gokartsuli 2004 óta Százhalombattán működik egy új,nagyon komoly pályán,új gépekkel,tanfolyamokkal,versenyekkel,rendezvényekkel,stb.

a 2005-ös szezonban Ők támogatták a versenyzésünket,mert az egyik "tulajdonos" srácot már évek óta ismerem és a hatására kezdtem el gokartozni
egyébként Ő volt a Hangár utcai pályán is annak idején
kp_ 300595 2006. január 31. 13:01
Válasz erre
bukebe: Nézd meg a Klubok linket. Hátha találsz a lakóhelyedhez közeli klubot. :-)

kp
Hooligan 300594 2006. január 31. 10:21
Válasz erre
Dehát a Kesjár pálya már évek óta nincs!
NGPETI 300593 2006. január 31. 06:24
Válasz erre
ismét egy kis "tapasztalat",miszerint egy mozgó reklámfelületre (mint autó) nem szabad túl sok infót tenni,mert úgysem olvassák végig,mindig a legfontosabbat érdemes ráírni,persze jól olvashatóan,esetleg feltűnően...
NGPETI 300592 2006. január 31. 06:22
Válasz erre
tetszhetősek,de megint lemaradt a versenyautó... :o)
NGPETI 300591 2006. január 31. 06:21
Válasz erre
igen,egy amatőr gokartbajnokság futamain vettem részt tavaly... (bővebb infók és képek a honlapomon vannak)
Fodi 300590 2006. január 30. 19:38
Válasz erre
Khm... A szuperinfót én a többi ingyenes reklámkiadvánnyal együtt olvasatlanul a "gyűjtőbe" dobom... Persze ha ingyen van olcsón tudunk elhelyezni benne egy kis reklámot, akkor semmi baj vele... :)
Fodi 300589 2006. január 30. 19:36
Válasz erre
Én egyetértek azzal, hogy a makettinfo logó és a webcím teljesen elég. Egyszerűbben értelmezhető, gyorsabban átlátható.
kocka 300588 2006. január 30. 19:29
Válasz erre
n?vtelen.bmp méret: 223.2 KB

Mekett!
Bocs hogy ide de lusta vagyok bejelentkezni a freemailemre:-)
Na szóval utánanéztem neked a dolgoknak az ujsággal kapcsolatban.
Jól emlékeztem hazánk piacvezető ingyenes lapja. Hivatalos felmérés alapján hetente 3 millió lakásba jut el.(gondold el mennyien olvassák):-)
Raktam be képet is,de sajna ez régi(csak ezt találtam). Ez kb. 2 éves és mint már mailba írtam neked mostantól már a Balcsi északi terültén is terjesztik+ kb. majdnem Somogy közepéig(és nem ennyi már a példányszám sem)
Na szóval ha gondoljátok szívesen megszervezem hogy mondjuk egy makettinfos hirdetés vagy verseny hirdetés benne legyen és mintmármondtam lehet hogy ingyenesre sikerülne(de nem BIZTOS!)
Na szal ennyi!
Mekett lécci majd reagálj. (remélem nem baj ha a többiekkel is megosztottuk.)
Hooligan 300587 2006. január 30. 19:09
Válasz erre
Az sem lenne rosz, hogy csak a makettinfo-s webcímet felírni és fölé vagy alá egy jól látható képet tenni mondjuk egy harckocsiról, repcsiről vagy nyergesrő. Erre a képre az emberek odafigyelnének és máris kiváncsibbak az oldalra.
Gabi 300586 2006. január 30. 18:34
Válasz erre
Jók a matricatervek, de szerintem nem kell szinte semmi szöveg mellé, elég lenne a webcím, legfeljebb a Mekttinfo Online Klub. Ezt csak azért mondom, mert jobban megragad az emberekben egy szó, vagy kifejezés, és kíváncsibb lesz tőle, ha nem tudja pontosan, hogy mit is akar jelenteni. Vagyis nagyobb az esély, hogy csak kíváncsiságból is rákattint az oldalra.
Gabi
Hooligan 300585 2006. január 30. 16:57
Válasz erre
A második tényleg jó lett! De az elsőben érzek egy kis szakirányt... ; P
kocka 300584 2006. január 30. 15:36
Válasz erre
Atis 300583 2006. január 30. 13:50
Válasz erre
MOK log?1.jpg méret: 86.6 KB
MOK log?3.jpg méret: 86.6 KB
Unatkoztam és kreáltam gyorsan kettőt. Szerintetek? ötletet plíz.
Hooligan 300582 2006. január 30. 13:29
Válasz erre
Én például versenyzem bringával, és a versenyen készült képek rendszeresen megjelennek újságokban és neten. Ha lesz matrica én tuti kitapétázom vele a bicót! : ) Anyám kocsija is kapni fog egy párat...
Hooligan 300581 2006. január 30. 13:27
Válasz erre
NGPETI!

Te Kesjár gokartoztál?
Atis 300580 2006. január 30. 11:56
Válasz erre
Na erről beszéltem alant..

Én mindenképpen valami ilyesmire gondoltam.
Már csak azt kellene véglegesíteni, hogy mindenki maga külön, vagy egyenpoló mintályára egyenmatrica. Ezt valahol meg kellne beszélni: kit érdekel, mennyiért lehet kihozni, ki kér belőle, stb.
NGPETI 300579 2006. január 30. 11:49
Válasz erre
dekor096.jpg méret: 38.1 KB
Sziasztok!

Tapasztalatból mondom,hogy MŰKÖDIK az autóreklám,még akkor is,ha nem jár mindenki autóval...Ugyanis az utcán mindenki jár,így sokszor benzínkútnál,lámpánál,parkolóban (sőt,még állított meg rendőr is!) és jönnek,kérnek szórólapot,infót,stb.,ha jól látható a reklám a járművön!!!
RaPe 300578 2006. január 30. 11:36
Válasz erre
Igazság szerint nem tudom.
A lap alján van egy olyan hogy hirdetési árak, amiben persze mindent írnak csak árat nem. Ha 100 ezrek körül van akkor nyilván nincs értelme...
tray 300577 2006. január 30. 11:31
Válasz erre
Fodi 300576 2006. január 30. 11:24
Válasz erre
gyurmakoma 300575 2006. január 30. 09:15
Válasz erre
a kocsira matrica jó ötlet,de hm... nem mindenki jár kocsival.Lásd fiatalabbak mint célközönség.
Viszont kitűző vagy felvarrni való?
gyurmakoma 300574 2006. január 30. 09:11
Válasz erre
a reklámot tényleg valami nagyobb eseményhez kéne kötni.
Pl valameléyik nagy makettkiállitás.
Lehetne újságban hirdetni,vagy a tvben./bár az eléggé húzós lenne árban/
Szórólapos megoldás az aluljárókban?
Atis 300573 2006. január 30. 09:08
Válasz erre
felhívnám az igentisztelt csörömpös tagság figyelmét, hogy idén lesz 1956 50. évfordulója. Mindenhol erre emlékeznek, figyeljétek a programokat, mert ez egy jó alkalom lenne népszetűsíteni a makettezést. Igaz hogy főként a harcjármű és a dió kategória az ami aktuális, de már az is valami. A TV-ben is van erről hirdetsé, reklám, remélem van valaki válalkozó szellemű aki kicsit utánaböngész a dolgoknak.
ööö én kibujnék a dolog alól... még mindig kamcsizom.
RaPe 300572 2006. január 30. 09:04
Válasz erre
Én arra gondoltam ha már úgyis megalakult a MOK, esetleg majd összedobhatnánk az árát egy pár napos index-es hirdetésnek.
Azt jó pár ember olvasgatja.
Ez persze csak egy hirtelen jött ötlet :)
gyurmakoma 300571 2006. január 30. 09:02
Válasz erre
ok.Csak egy kósza ötlet volt
Mekett 300570 2006. január 30. 08:59
Válasz erre
Valószinüleg értelme sem lenne, mert ha magamból indulok ki, azonnal törlök minden spamgyanús levelet. Inkább mindenkinek az ismerősi körére kellene koncentrálnia, ott kellene bepróbálkoznia.
Mekett 300569 2006. január 30. 08:57
Válasz erre
Szerintem sem, ez nem járható út.
flashpoint 300568 2006. január 30. 08:55
Válasz erre
Mindenki utálja a spammereket. Ne akarj egy lenni közülük.
RaPe 300567 2006. január 30. 08:38
Válasz erre
<<< Vissza Tovább >>>
1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8.