| Tovább >>> |
| 1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
| Nagyzo | Adatlap | 745915 | ma 12:35 | ![]() | |
| Johnie | Adatlap | 745907 | ma 11:10 | ![]() | |
|
Szerintem az eredeti képen is látszik hogy nem vizszintesen van a felső szárny hanem jócskán előre dől... | |||||
| Nagyzo | Adatlap | 745896 | ma 09:48 | ![]() | |
|
Azt akarjátok hallani, hogy hú, basztikuli, teljesen máshogy néz ki a két vezérsík, én meg nem vettem észre? :-D De hát a valódin is van, hogy nem egyformák, nini | |||||
| Zoli | Adatlap | 745893 | ma 09:38 | ![]() | |
| zkalos | Adatlap | 745890 | ma 09:31 | ![]() | |
|
Lehet nincs is a helyére rakva a makettre, csak a makett mellé van letéve. :-) | |||||
| Zoli | Adatlap | 745887 | ma 08:43 | ![]() | |
|
Szia, Szerintem csak ferdén van szárazon rögzítve a vezérsík és a kép ver át. z | |||||
| zkalos | Adatlap | 745886 | ma 07:32 | ![]() | |
|
Tényleg furcsa az a vezérsík. Öntési hibás lenne? Egyéb iránt én is megkaptam már a saját példányomat, és elkapkodottnak tűnik a készlet ténylegesen. Pédául az erősebb orrfutó-szár benne van, a szívócsatornában is ott figyel a kis dudor, hogy elférjen a kerék az aknában, de a negatívja (mélyedés) már hiányzik a futóaknában (nem nagy ügy, javítható), és ami fontosabb, a szélesebb orrfutókerék is hiányzik a készletből. A Kinetic Sufa készlete szerintem gyengébb, ahogy olvastam a régi (nem Gold) kiadás alkatrészeit csomagolják az újabb gold "D" makettjük mellé, így nem is passzol az újabb "Gold" maketthez. És az sem hibátlan sajnos. Inkább plusz dolgokat kelljen mellé tenni, mint a meglévő dolgokat átalakítani szerintem. A GWH a "Szuhoj" sorozatuk után ténylegesen romlott igényesség és pontosság terén. A T-33 makettjük még jónak tűnik, de az A-10 sorozatuk már nem pontos sajnos, ahogy már volt szó róla. Egyébként a Facés linken leírt kritikák sajnos ülnek. Nincs tökéletes kit, ezt be kell látnunk, és nem hiszem, hogy mostanában még egy Sufa ki fog jönni, mert pl. a Minibase a korai verziót készíti (elég lassacskán), de olyan mértékű különbségek vannak a két típus között, hogy ebben az iramban évek is lehet hogy kijöjjenek vele (kicsi a cég), ha egyáltalán ezek után ki akarják adni a késői Block sorozatot, mert az sem biztos szerintem (a GWH tuti az egész sorral kijön, látszik a bontásból is). Biztosan a kieggyártók rohamosan rácuppannak erre a makettre is, hamarosan látunk majd hozzá dolgokat özönleni, és a főbb hiányosságok orvosolva lesznek (a hiányzó dudoros főfutó-akna ajtót én pl. a Tamiya "Agresszoros) készletemből tudom pótolni ingyen, mert megmarad belőle). A végösszeg persze újra az egeket fogja ostromolni, de ezt már megszokhattuk. Feltéve hogy a makettosz adott esetben igényli-e a pontosságot annyira, hogy vagyonokat költsön egy egyébként is drága készletre. Még ami nagyon hiányzik ennyi pénzért, és eszembe jutott, az a két színezett kabintatő, a Tamiya miért tudot adni két fajtát sok évvel ezelőtt, sőt, a GWH is a Su-35 készletükbe ? | |||||
| csabbee | Adatlap | 745885 | ma 06:44 | ![]() | |
| csabbee | Adatlap | 745884 | ma 06:34 | ![]() | |
|
Sajnos kissé elkapkodták a kiadását,mert elég sok hibával dobták piacra. | |||||
| Toth_Gabor | Adatlap | 745882 | tegnap 23:18 | ![]() | |
|
Most láttam róla egy videót, nagyon jól épithető. Ahogy látom te is gyorsan haladsz. Ezt kihagyom, remélem lesz lengyel vagy hasonló alternativa is mert jobbnak tűnik mint a Kinetic. | |||||
| medor | Adatlap | 745881 | tegnap 23:18 | ![]() | |
|
Szia! Talán a legjobb makettet építed 1:48-ban. Nekem a második fotódon viszont furcsának tűnik a vízszintes vezérsík alakja a jobb oldalon a balhoz képest. | |||||
| Nagyzo | Adatlap | 745879 | tegnap 22:13 | ![]() | |
|
Nagyon tuti lett a Y wing, szép, részletes munka! | |||||
| Nagyzo | Adatlap | 745878 | tegnap 22:11 | ![]() | |
|
Ezzel van meló rendesen! De nem aggódom, ez (is) a te tereped | |||||
| Nagyzo | Adatlap | 745877 | tegnap 22:09 | ![]() | |
| Johnie | Adatlap | 745876 | tegnap 21:45 | ![]() | |
|
A tömített és lecsiszolt felületeket lefújtam alapozóval. Rögtön kiemelte a még nem megfelelő részeket. Újabb csiszolás, alapozás. Aztán újabb csiszolás. Majd megint alapozás. Kezd összeállni résmentesre. Már csak inkább apróbb finomítások vannak hátra. | |||||
| Johnie | Adatlap | 745874 | tegnap 21:38 | ![]() | |
|
Köszönöm szépen. Olyan ez a Fujimi mintha egy Hasegawa makettet építenék. Igazi "oldschool" makett, sok csiszolni és szintbehozni valóval. | |||||
| Toth_Gabor | Adatlap | 745823 | tegnapelőtt 10:30 | ![]() | |
|
Szépen alakul a Skyhawk! Igen, jól néz ki a Fujimi az öntőketeteken de van néhány makacs illesztési problémája. Szerintem kifejezetten formás gép, persze elsősorban a púp nélküli változatok. | |||||
| Toth_Gabor | Adatlap | 745822 | tegnapelőtt 10:26 | ![]() | |
| Norm | Adatlap | 745820 | tegnapelőtt 08:20 | ![]() | |
|
Sziasztok! A lépegetőt egy kicsit félreraktam ( rá kell magam erőszakolni a figurák festésére ), addig be szeretném fejezni ezt az Y-szárnyút. Még egy két apróság hiányzik, de nagyjából kész van. Szeretnék alá egy alapot és néhány figurát. tudjátok esetleg, hogy honnan tudnék szerezni földi kiszolgáló személyzetet esetleg? A Green Strawberry készleteit ismerem, szépek is, de kicsit drágák. Van más alternatíva, vagy zsebbe kell nyúlni? Üdv, Gábor | |||||
| Johnie | Adatlap | 745814 | tegnapelőtt 00:37 | ![]() | |
|
De szép kis Albatrosz! | |||||
| borisz | Adatlap | 745810 | 2026. február 19. 23:14 | ![]() | |
|
Szerintem ezt most túlreagálod. Ha én mindent összetörtem volna, amivel ennyi gubanc van... A fekete csíkokat fújhatod is. | |||||
| warbirds | Adatlap | 745805 | 2026. február 19. 22:28 | ![]() | |
|
Igen, az első valahogy elmozdult vagy megnyúlt és már csak akkor láttam, amikor rászáradt a felületre. Majd megpróbálom valahogy levakarni és egy másikat feltenni. Vagy dobok rá egy ponyvát. Ha az sem jön össze, akkor malomkövet... Én mondom, ez egy elátkozott készlet! | |||||
| borisz | Adatlap | 745803 | 2026. február 19. 22:21 | ![]() | |
|
Egyébként kifejezetten szép a festése! | |||||
| borisz | Adatlap | 745802 | 2026. február 19. 22:20 | ![]() | |
|
Szívesen! Még egy kérdés, tudsz róla, hogy a fekete csíkok a kabin oldalán nem párhuzamosak? | |||||
| warbirds | Adatlap | 745800 | 2026. február 19. 22:17 | ![]() | |
|
Ááá, ez sose lesz könnyebb... A kabintető nyitott lesz majd a végén, úgyhogy az a kitüremkedés a faragasztó, az vissza lesz bontva. Az ujjlenyomatot észre se vettem, úgy látszik sikerült belemancsolnom a belépőél festésébe. Azt most festettem ecsettel. Köszi, hogy szóltál! | |||||
| borisz | Adatlap | 745799 | 2026. február 19. 22:07 | ![]() | |
|
Ennek már úgy mentél neki, hogy ismerted a készlet buktatóit, ennek könnyebbnek kellene lennie! A kabintető körül a ragasztó kitüremkedést és az ujjlenyomat szerű valamit a bal beömlőn nem akarod eltűntetni? | |||||
| warbirds | Adatlap | 745797 | 2026. február 19. 20:31 | ![]() | |
| atika | Adatlap | 745766 | 2026. február 18. 10:50 | ![]() | |
|
Ha már Skyhawk szépségversenyt tarunk, akkor nálam a púp nélküli M változat (az agresszor századoknál volt ilyen), vagy a nagyon hasonló púp nélküli Super Fox a menő, a korszerűsített - ezáltal púp nélküli - új-zélandi K a harmadik. | |||||
| rod666 | Adatlap | 745765 | 2026. február 18. 10:20 | ![]() | |
|
Neeem, az M is szép ugyanúgy, mint a MiG-21SzMT! | |||||
| kervil | Adatlap | 745764 | 2026. február 18. 06:47 | ![]() | |
|
Bravó, szépen alakuksz! Igen, a csúnya szubjektív fogalom, nálam ez az A-4B szépnek számít, nekem a "púposhátú" Skyhawk-ok a rondák :D | |||||
| Johnie | Adatlap | 745763 | 2026. február 18. 06:05 | ![]() | |
|
Hát meg nem mondanám, hogy mi tetszik ezen a rövid, gnóm kis repülőgépen nekem is, de kell egy ilyen is a polcra 😜 | |||||
| medor | Adatlap | 745762 | 2026. február 18. 03:03 | ![]() | |
|
Szép lesz ez megint! Bár látom,hogy rámentél a 'csúnya' (ez relatív) repülőgépekre. 😉 | |||||
| Johnie | Adatlap | 745761 | 2026. február 18. 02:22 | ![]() | |
| kervil | Adatlap | 745757 | 2026. február 17. 20:18 | ![]() | |
|
Köszi a tippet, kipróbálom! | |||||
| kervil | Adatlap | 745756 | 2026. február 17. 20:17 | ![]() | |
|
Ismerem és használtam én is ezt a Tamiya putty-s, visszatörléses módszert, elsősorban a hosszú száradási idők és az utólagos beszívódások miatt hagytam fel vele. De ha valaki ezt szokta meg és szereti, nyilván ez is egy jó módszer. Én úgy szoktam megvédeni a tömítés környéki felületek részleteit, hogy maszkolószalagot ragasztok rá, csak annyi felületet hagyva szabadon, amennyi a tömítéssel kapcsolatos munkálatokhoz feltétlen szükséges. | |||||
| kervil | Adatlap | 745755 | 2026. február 17. 20:13 | ![]() | |
|
Bocs, valahogy átsiklottam a kérdésed fölött. Ahogy a többiek is írták közben, legjobb ehhez a fekete pillanatragasztó. | |||||
| rod666 | Adatlap | 745751 | 2026. február 17. 18:39 | ![]() | |
|
A vizes tömítőket pontosan így kell használni. Viszont vizes papírral lehet csiszolni, tapasztalat. | |||||
| Muzzy | Adatlap | 745749 | 2026. február 17. 17:28 | ![]() | |
|
Mostanában újra használom a gunze folyékony tömítőjét, rehabilitálta magát nálam. Több vékony rétegben kell felvinni. Ez is visszatörölhető Gunze Mr color thinnerrel, és könnyen csiszolható, és frissen nedves újjal is simítható. A másik, nagy kedvencem a "sprue glue" a régi emlékeket idéző öntőkeret feloldva tamiya airbush cleanerben. Ezt is érdemes több rétegben felvinni. Frissen ez is nedves újjal simítható kicsit. Nagy előnye, hogy kiálló részek esetében nem törik le, mint a legtöbb kétkomponensű tömítő a vékony élekről. A karcolás sem gond, "saját anyagában" karcolható. Egy nagy hátránya van, kicsit tovább kell várni a száradással. Nagy rések esetébe (szárny törzs csatlakozás) marad a sztirol lapok beszabása és beragasztása. Vadász Pisti is javasolta a fekete pillanatragasztót, azt mondta, nem lesz kemény a felület, könnyen csiszolható és gyorsan szárad. Tervezem, hogy veszek egy tubust, itthoni webshopokban is kapható. | |||||
| Johnie | Adatlap | 745741 | 2026. február 17. 13:44 | ![]() | |
|
Igen, zsugorodik a Tamiya Putty ahogy szárad. Csak kis réseket tömítek vele, sokszor hígítva viszem fel és így többször, rétegesen kell felvinni, a rétegek felvitele előtt hagyom száradni egy napig; hadd zsugorodjon. Azért szeretem, mert oldószeres hígítású és teljes megszáradása után is visszatörölhető a megszilárdult felesleg nagyon kevés csiszolandót hagyva. Az oldószer amivel letörlöm a felesleget nem bántja a műanyagot... Azért szeretem jobbára hígítós fül tisztító pálcával le/kitörölni a felesleget mint csiszolni, mert sokszor szegecsek vagy valamilyen részlet van az eltömített felület közvetlen közelében ahol nem könnyű csiszolással úgy dolgozni, hogy ne bántsam ami a környezetében van. Nagy résekre kétkomponensű Milliputot használok, ennek is letörölhető a kitüremkedett feleslege vizes fülpiszkàlóval, de csak addig míg nem köt meg. Megkötése után csak csiszolással távolítható el a felesleg. A Milliput előnye még hogy nem zsugorodik. Vallejo vizes tömítőm van itthon, de nem jött be. Kiszáradása után mintha gumiszerű lenne az állaga, furcsán, gumiszerűen eltömíti a csiszoló vásznat/papírt... | |||||
| Nagyzo | Adatlap | 745739 | 2026. február 17. 13:04 | ![]() | |
|
Ilyen célra a fekete, (gumi?)porral kevert pillanatragasztó a jó. Könnyen csiszolható, nem annyira rideg, mint a hagyományos, és a karcolást is jobban tűri. A húzott szálas tömítés is bejött, az utóbbi időben ezek kombinációját használom kizárólag. Illetve még a kétkomponensű putty nagyon jó holmi, ha nagyobb résekről van szó. Anyagpótlásra is kiváló. Ezeket a tubusos pasztákat egyáltalán nem szeretem, a vizesekkel pedig csak sz@r tapasztalatom volt. Ahol nem elkerülhető, h pasztával bűvészkedjek, pl szűkebb, nehezen elérhető helyek, oda Mr. Hobby white puttyt kenek, ez száradás után leveling thinnerrel szépen elegyengethető, ahogy Johnie is írja de bírja a csiszolást is, nem töredezik, pereg. | |||||
| kervil | Adatlap | 745736 | 2026. február 17. 10:59 | ![]() | |
|
Köszi, akkor neked is ilyen a tapasztalatod. | |||||
| kervil | Adatlap | 745735 | 2026. február 17. 10:59 | ![]() | |
|
Hát tényleg legalább hetekben mérhető az ilyen "hibás" üvegek száradása. De nem lehet előre megmondani, melyik milyen lesz, van, ami rendesen szárad. Lutri, ezért is döntöttem úgy, hogy leállok a szériával. Amit egyébként meg sajnálok, mert amúgy nagyon szép fémszínt produkálnak. | |||||
| Block50 | Adatlap | 745734 | 2026. február 17. 10:56 | ![]() | |
|
Szerintem a vizes putty-k így működnek. A Vallejo dettó ugyanez. Figurák tömítésére és élek találkozására szerintem jól használható, de süllyedések, kinyomótüskék eltüntetésére ez használhatatlan, pont az általad írt csiszolhatatlanság miatt, illetve ez is olyan, hogy később süpped. | |||||
| borisz | Adatlap | 745733 | 2026. február 17. 10:55 | ![]() | |
|
Neked nem pattog ki a pillanatragasztó karcolásnál? | |||||
| borisz | Adatlap | 745732 | 2026. február 17. 10:54 | ![]() | |
|
Na, pont kérdezni akartam a festős topikban, hogy az AK Jet Exhaust hány hét alatt szokott megszáradni? | |||||
| kervil | Adatlap | 745731 | 2026. február 17. 10:50 | ![]() | |
|
Az AK vízbázisú fehér putty-ját én is használtam, de nekem nem jött be. Úgy tűnt, mintha nem akarna rendesen megszáradni, és még egy-két nappal is később is, ha csiszolni próbáltam, darabosan, morzsalékosan esett szét. Ha vizes fültisztítóval mentem rá, akkor is hasonló volt a helyzet. Frissen persze szépen el lehetett dolgozni vizes pácikával, de a száradás utáni utómunkákat nálam már nem bírta. Lehet, én csináltam valamit rosszul. De azt is el tudom képzelni, hogy én fogtam ki egy hibás példányt, az AK más termékeinél volt már hasonló rossz tapasztalatom. Leginkább az Xtreme Metal festékeknél, ahol az egyik üveg szépen szárad, ahogy kell, míg a másik hetek alatt sem akar teljesen megszáradni. | |||||
| migfun | Adatlap | 745730 | 2026. február 17. 09:37 | ![]() | |
|
A DeLuxe Perfect plastic Putty vizes fültisztító pálcikával is szépen letörölhető, alig kell csiszolni utána. Most AK Modelling white Putty Hard-ot is használok, szintén vizes fültisztító pálcikával elsimítható. Eddig egyik sem szívódott be száradás után. Az UV-s cucc gyors kötése jól hangzik. | |||||
| kervil | Adatlap | 745729 | 2026. február 17. 08:54 | ![]() | |
|
Az a gondja a Tamiya putty-nak is megvan, még napokkal-hetekkel később is hajlamos besüppedni, persze a tömített rés méretétől függően is. En egy ideje átálltam a pillanatragasztóval való tömítésre, ott ilyen meglepetésektől nem kell tartani. Hátránya, hogy keményre köt, de ha az ember csiszolás közben odafigyel, akkor nincs baj. Legújabban pedig a Green Stuff UV-fényre kötő tömítőjével kísérletezem, lehet, ez lesz a tuti. A kellő mennyiséget az ember felviszi, a felesleget nyugodtan visszatörli, mert alapból nagyon lassan köt. Majd 15 másodperc UV-lámpa, és kemény, már lehet is csiszolni. | |||||
| borisz | Adatlap | 745727 | 2026. február 17. 08:33 | ![]() | |
|
Én ismerem a Revell Plastót. Revell Contactával szoktam hígítani, fogpiszkálóval könnyen felvihető, majd kikeményedés után könnyen el is csiszolható. Csak sokáig hajlamos még a beszívódásra. | |||||
| Johnie | Adatlap | 745724 | 2026. február 17. 06:41 | ![]() | |
|
A Revell Plasto-t nem ismerem, de úgy olvastam, hogy acetonnal, vagy a Revell csőrös ragasztójával hígitható. Ám ezek megmarják a műanyagot is, úgyhogy hígitva felvinni nem egy életbiztosítás. Próbálj ki egy Tamiya Putty tömítőt. A MrHobby kék-sárga címkés hígítója remekül hígítja, akár ecsetelhető állagura. A kitüremkedett felesleges tömítőanyagot pedig ugyanebben a hígítóba megmártott fültisztító pálcikával száradás után is letörölheted, kevesebb csiszolnivaló marad, ráérezve a visszatörlésre akár tökéletes sima felületet is kaphatsz amit már csiszolni sem kell... | |||||
| Tovább >>> |
| 1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
A makettépítés és a készletek hibák utáni alapos vizsgálata, és azok listázása két külön hobbi. Esetemben van egy tűréshatár, amin ha belül van a makett, akkor nem érdekelnek az okosságok. A GWH-é egy jól építhető, Sufára eléggé hasonlító makett, végre van ilyen is. A Kinetic esetében azért akad pár KO kritérium, például a CFT-k és a gerinc, amit a GWH kiválóan oldott meg, az illeszkedés parádés (nagyjából az egész makettre igaz). A régebbi Sufákat ne emlegessük (bár ilyenkor szokott kiderülni, hogy minden szempontból egy 1977-ben gyártott készlet azóta is a legjobb, legrészletesebb, legalakhűbb), mert egyik sem üti meg ezt a mércét. Én a hibái ellenére is meg tudok vele békélni, a sok disszertációt elolvasom, ami olyan, megfontolom, de egyéb szempontból nem érdekel. Megépítve jó és nyomokban Sufát tartalmazó makett lesz ez, akinek meg a hibakeresés a szíve csücske, az vegyen egyet magának, és abuzálja nyugodtan. Szerintem nagyjából az összes, manapság piacon kapható makett nagyjából ugyanennyi hibát tartalmaz, úh már csak emiatt sem zavaró részemről ez a jelenség (kivéve lásd feljebb a zárójeles rész :-D)