<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
ChevyG | Adatlap | 425632 | 2006. október 11. 23:15 | ![]() | |
nekem a mi ahajókon van az hajócsavar, ami repülőn az légcsavar (v turbo légcsavar), ami helikopteren az rotor. propeller angol eredetü szó, légcsavarra tuti használják, de még sok minden másra is! | |||||
ChevyG | Adatlap | 425631 | 2006. október 11. 23:13 | ![]() | |
fufffuuu, dejo h volt eszem és nem propellert írtam hajócsavar hejjjett! most mekkora cirkusz lenne belőle!!??:D:D | |||||
SImi | Adatlap | 425630 | 2006. október 11. 21:23 | ![]() | |
Kalóz! Semmi gond, köszönöm a kijavítást, meg persze a rövid ismertetőt a bronz hajócsavarról. Volt egy öreg tengerész ismerősöm - Szimon Miklós kapitány(sajnos tavaly meghalt "balesetben") - tőle tudtam, hogy pl ilyen harapós téma köztük a zászló ill. a lobogó fogalma. Szerinte egy hajón nem zászló, hanem lobogó van. Szóval ő ezért "harapott"... | |||||
Kalóz | Adatlap | 425629 | 2006. október 11. 20:53 | ![]() | |
hellodebil! Igazad van, ez egy makettes fórum. De ugyanakkor szakmai is, két oknál fogva: szakmai mint makettezés és szakmai, mint hajós témájú topik. És a szakkifejezéseket illik helyesen alkalmazni, vagy legalább is tudni, hogy mit jelent. És néha egy kicsit viccesen is kell venni a dolgokat. Hidd el, néha nem árt mosolyogni (akár magunkon is). Üdv: Kalóz | |||||
Kalóz | Adatlap | 425628 | 2006. október 11. 20:49 | ![]() | |
SImi! Nekem semmi kifogásom a propeller szó ellen hajócsavarként alkalmazva is, de néhány öreg hajós kifejezetten harap rá. Szó szerint! Tulajdonképpen nekik szólt a javítás. Üdv: Kalóz | |||||
SImi | Adatlap | 425627 | 2006. október 11. 15:13 | ![]() | |
Ede! A nagy hadihajók fő fedélzetét a II.VH -ig szivesen borították be fa pallókkal. Az ok gondolom kézenfekvő: nem volt annyira csúszós nedvesen, mint az acél; ill. a korróziónak is ellenállt. Az igaz, hogy egy fafajtát igyekeztek használni az adott hajóhoz (pl teak), de egy fajtán belűl is voltak színbeli eltérések. Meg persze időnként egy-egy pallót ki is kellett cserélni. De - szerintem - drámai eltérés nem volt a pallók színe közt, inkább csak árnyalatbeli. | |||||
SImi | Adatlap | 425626 | 2006. október 11. 15:03 | ![]() | |
Kalóz! Teljesen igazad van: minek használunk idegen szavakat, ha van magyar megfelelője??? A német "der propeller", ill. az angol "propeller" szó jelentése: hajócsavar,légcsavar.(Különben valószínűleg görög eredetű szó, bár még nyomozok a pontos eredője iránt.) Pl. a Floating Drydoc's -ban is ezt a szót használják a hajócsavarra. De mi magyarok vagyunk, tehát helyesebb a "hajócsavar" szó. | |||||
EDE | Adatlap | 425625 | 2006. október 11. 13:41 | ![]() | |
Ismét bocs! SImi 676-os hozzászólásánál láttam a képet! | |||||
EDE | Adatlap | 425624 | 2006. október 11. 13:40 | ![]() | |
Bocs! Igazad van, utólag én is úgy éreztem, hogy ellenségesnek tűnhetett, de tényleg csak a jó szándék vezérelt! Viszont van egy tényleg szakmai kérdésem az itt társalgó urakhoz: Mi a véleményetek a fedélzet fa burkolatának "parkettázásáról", azaz a világosabb és sötétebb fa lemezek feltűntetéséről? Pl.: SImi rakott fel egy képet: bismarck model5.jpg a 705-ös hozzászólásban. | |||||
hellodebil | Adatlap | 425623 | 2006. október 11. 13:21 | ![]() | |
Sztem meg ne menjünk bele, nyelvtani dolgokba, ez egy fórum, nem szakmai szószedet. Egymás szavába belekötni, olyan ellenséges... | |||||
EDE | Adatlap | 425622 | 2006. október 11. 12:38 | ![]() | |
Bocs, de a repülőgépnek meg légcsavarja van! | |||||
ChevyG | Adatlap | 425621 | 2006. október 11. 12:21 | ![]() | |
lehet h valakinek segitség, de arra a megállapításra jöttem rá, hogy a számítógépes ventilátorok (főleg a kicsik) nagyon sokoldaluak: 1. nagyon vékony rézdrót található bennük 2. lapátjaikból hajócsavar kreállható | |||||
SImi | Adatlap | 425620 | 2006. október 10. 22:18 | ![]() | |
Szóval téged a kép fogott meg? Igaz, én is láttam már olyan dobozfedelet, ami megdobogtatta a szívem... Az a lényeg, hogy legyen hozzá kedved. Már hozzá is foghatsz a háttéranyag begyüjtéséhez. | |||||
hellodebil | Adatlap | 425619 | 2006. október 10. 21:25 | ![]() | |
Bár még nincs kész a Musashi, rövidesen megveszem a Ticonderogát... :) annyira szép a dobozon a kép róla, hogy már rég megfogott, és most h van boltban... | |||||
Kalóz | Adatlap | 425618 | 2006. október 10. 20:40 | ![]() | |
SImi! A hajócsavar (bocsi, de propellere a repülőgépnek van. Meg egy dunai hajótípust hívtak így, de nem a hajócsavart) azért készül bronzból, mert sokkal jobban ellenáll a korróziónak más anyagokhoz képest, megfelelő szilárdsággal rendelkezik, valamint jól önthető, pontosan kitölti a formát, és elég kevés utómunkát igényel. Azon kívül egy hajócsavar árában az alapanyag menniysége a kevésbé döntő (a megmunkálás adja az ár nagyobbik hányadát, márha pontos végterméket feltételezünk). Az ár a fentiek miatt nem lényeges, főleg a nagyobb méreteknél van így (egy kis csavar értéke az előállítás olcsóbbsága miatt nem nagy, ott döntő lehet az anyaghányad). A hetvenes években takarékosságból megpróbálták itthon az öntöttacél hajócsavarokat alkalmazni a bronz helyett, végül is rájöttek, hogy hosszabb távon olcsóbb a bronz. Az alumínium a nagyobb terheléseknél nem jöhet szóba, mert gyakran törik, kis terhelésű csavaroknál azonban használják (pl. vízibusz, kishajók, külmotorok és hasonlók). Kalóz | |||||
hellodebil | Adatlap | 425617 | 2006. október 10. 15:21 | ![]() | |
Egyébként a srác munkáiban az a szörnyű, hogy nem is lenne olyan rossz minden makettje, de a rozsdamániája, totálisan elrontja a hajóit. Egyszerüen ilyen nincs... | |||||
ChevyG | Adatlap | 425616 | 2006. október 10. 09:38 | ![]() | |
érdemes megnézni a kolléga többi munkáit! az összes foltos. | |||||
eles | Adatlap | 425615 | 2006. október 10. 08:36 | ![]() | |
Sziasztok! A hajók rendbentartásának alapvetően gyakorlati okai voltak. A tengereken a vízpára az, ami a sivatagogban a finom por. Mindenütt ott van! A leglátványosabb bizonyítéka ennek az, ha megnéztek egy északi vizeken hajózó hajót. Minden egyes kitüremkedésen vastag jág rakódik le. A tengeri páranak van egy rossz tulajdonsága: agresszív sókat hagy maga után, amely a korrodációs faktort jelentősen megemeli és ennek veszélyeire egy vashajón nem kell kitérni. A fából való hajókon is szigorú előírások voltak a napi, heti havi és éves karbantartásokra. Ez alól sok magánkézben lévő kereskedelmi hajó kivétel lehetett, de a hadihajóknál ez kizárt volt. A karbantartás ráadásul a fedélzeti drill egyik eszköze is volt a hosszadalmas, unalmas tengeri utakon. Ezért azután valóban nem túl életszerű ripityára antikolt csatahajót művelni, bár kihívásnak nem semmi. Akkor már inkább a belövésektől és robbanásoktól tarkított hajótörzs a valószerűbb. üdv, LS | |||||
hellodebil | Adatlap | 425614 | 2006. október 10. 07:38 | ![]() | |
Ebben igazad van! Az a makett, sajnos valóban el van rontva. Nem tisztem mások munkáját kritzálni, de a hajó úgy néz ki a képen, mint amikor egy több hónapja elsüllyedt hajót emeltek ki. A Hood ráadásul békeidőkben az egész világot körbe járta, mint a világ legmonumentálisabb hadihajója, és az angol hadiflotta büszkesége! A Hood pont az a hajó, ami csillogott villogott minden percében a pályafutásának! Ekkora rozsdafoltok kikötőben (elhanyagolva) is hosszú idő alatt keletkeznek, sőt az teljesen elképzelhetetlen, hogy a felépitmények, ágyútornyok, fedélzet igy nézzen ki. Az újpesti kikötőben ritkán látok ennyire elhanyagolt hajót, pedig azok évek óta ott rozsdásodnak... másfelől nem ezzel van az egyetlen porbléma. A festése alapjában véve el van rontva, leginkább a fényes fetekével!!! | |||||
SImi | Adatlap | 425613 | 2006. október 9. 23:04 | ![]() | |
www.modelshipgallery.com/gallery/bb/hms/hood-350-cl/cl-index.html A Hood-ról talán csak a hajógyári képek közt találunk kicsit "rendetlenebbet". Mindenegyes fotón úgy néz ki, mintha a skatulyából húzták volna elő... | |||||
SImi | Adatlap | 425612 | 2006. október 9. 22:56 | ![]() | |
Köszönöm a dícséretet... de most igazából egy - szerintem - fontos dolgot vetettél fel a koszolással kapcsolatban. Évek óta az agyonrozsdázott, koptatott, koszolt hajókat láthatjuk a különböző kiállításokon. Többek véleménye szerint (Pék György, Sebi stb)és szerintem is ez téves dolog! Egy hajót nem lehet pl egy tankhoz, rohamlöveghez stb hasonlítani, mert ezeket a harcmezőn nem igen festegették, ápolták külsőleg, meg különben is, ha le is festették 10 perc múlva úgyis jó koszos lett. Nem így voltak a hajók! Ezeket még mostoha körülmények közt is igyekeztek tisztán, rendben tartani. Pl a fedélzet felmosását akár naponta többször is elvégették. A hajók gyakori lefestéséhez is ragaszkodtak. Az archiv felvételek közt ritkán látható rozsdás hajó. Ez érthető is, hiszen egy csatahajó - kis túlzással - milliószorta nagyobb értéket képviselt pénzben, mint egy tank... (Ezt nem sértésnek szántam.) Némelyik hajómaketten pedig akkora rozsdafoltok éktelenkednek (néha még a parancsnoki tornyon és a kéményen is!!!), hogy az a valóságban akár 4-5 m-es átmérővel is rendelkezne... Véleményem szerint tehát a hajókat nem szabad nagyon koszolni, rozsdázni; csak finoman! | |||||
hellodebil | Adatlap | 425611 | 2006. október 9. 22:20 | ![]() | |
Én értem, és egyetértek veletek! Szerintem a Yamato osztálynál a csavartengely be volt vonva vagy le volt festve a hajócsavar szinére - erről tanúskodnak a képek is - és a lényeg... a Yamato múzeumban kiállitott Yamato, a hajót újszerű állapotban ábrázolja! Nyilván való, hogy egy rozsdás kopottas hajó kevésbé látványos ilyen helyen. Az autókiállitásokon is csillogó villogó gépjárművek vannak. Én nekem nem célom a hajó "öregitése". Én újszerű állapotában szeretném elkésziteni. Egyébként ettől függetlenül, le a kalappal minden makettező előtt, de én nem mélyedek el ennyire a hajó aprólékos elkészitéséeben... most bizonyára megköveztek :D Persze szivesen tenném, de nem érzem annyira fontosnak ezt... És őszintén mondom, Simi Yamatojánál szebbet még sosem láttam! | |||||
SImi | Adatlap | 425610 | 2006. október 9. 21:10 | ![]() | |
Köszönjük szépen a kimerítő (természetesen nem átvitt értelemben!)magyarázatot! Én is azt gondolom, hogy rézből, vagy bronzból biztosan nem készült a csavartengely. Különben az a kérdés merült fel bennem, hogy miért készül maga a propeller bronzból??? Azért az egy kicsit drága mulatság lehet egy több méteres átmérőnél! | |||||
Kalóz | Adatlap | 425609 | 2006. október 9. 21:03 | ![]() | |
hellodebil! Elvileg a tengelyburkolat is készülhet bronzból, azonban ennyire fényes csak gyári állapotban lehetséges (a hajócsavarnál is!). Viszont kétségkívül látványos! És a makettezés egyik célja a látványosság (is)! Tehát, hogy milyenre készíted el a makettedet, az a te dolgod. Neked tetszen, ez a fő! Én sem kifogásként írtam le azt, amit írtam, mindössze annak segítségül, aki nagyon valósághűen akarja elkészíteni a hajóját. Ami persze mindig csak bizonyos kompromisszumokkal lehetséges. Mert tökéletes makett, mint azt SImi nagyon találóan megjegyezte, nem létezik (de azért törekedni kell a megépítésére. Vagy mégsem ...). Üdv: Klaóz | |||||
hellodebil | Adatlap | 425608 | 2006. október 9. 20:33 | ![]() | |
Mi hiszünk neked, mert te hajómérnök vagy! Mindenesetre én erre a képre hagyatkoztam, az 1:10-es Yamato-ra... nyilván van vmi oka annak, hogy igy készitették el! www.oshipee.com/omami/e-photo-yamatomuseum-stern03.htm | |||||
Kalóz | Adatlap | 425607 | 2006. október 9. 19:46 | ![]() | |
SImi! A hajócsavarok a valóságban bronzból készülnek, ami a vízben beoxidálódik, tehát egy barnás árnyalatot vesz fel (nem tévesztendő össze a patinával, ami zöld színű!). A csavartengelyek általában acélból (ritkábban saválló anyagból ill. saválló bevonattal) készülnek, amik a vízben egy feketészürkésbarna árnyalatra korrodálódnak (a saválló fémszínű marad!). Ha kiemelik a hajót a vízből, akkor ez az oxidréteg nem sok idő alatt átmegy rozsdába, aminek a színe, azt hiszem, ismert. A tengelyeket a hajótest színére a legritkább esetben festik, ill.általában nem festik semmilyen színűre. A hajótest színére festik viszont a nadrágcsöveket (ez az a tengelynél vastagabb kilépő rész, ami a hajótesthez csatlakozik) mivel azok a test részét képezik. Ugyanilyen színűek az ún bakcsapágyak, ill. tartókonzoljaik (ezek a hajócsavar előtt közvetlenül található elemek). Egyes hajóknál a bakcsapágyház ill. a nadrágcső egybeépül, nem különálló elem. Ha van kérdés, nyugodtan tegyétek fel, nekem igazán szakmába vág a dolog :) Kalóz | |||||
ChevyG | Adatlap | 425606 | 2006. október 9. 08:21 | ![]() | |
az építést kezd a hajtörzsel, amikro az kész van, le is festetted, akkor kezd "rápakolni" a felépitményeket, fegyvereket, stb. ezután jön a korlát építés és az árboc kötelek pótlása. végül, öregités, koszolás. dióhéjban ennyi a munka menet. | |||||
hellodebil | Adatlap | 425605 | 2006. október 9. 07:00 | ![]() | |
Én a Yamato muzeumban készült hajóra hagyatkoztam... azon egyszerű oknál fogva, hogy a japánok épitették, és sztem náluk jobban senki nem tudhatja a valóságot :) ... pl a makett és az ott kiállitott 1:10-es hajó közt felfedeztem pár eltérést... a legszembetűnőbb a nagyobbik kormánylapát, ami vizszintesen bordázott, a 350-esen egyszerüen nem igy öntötték ki, pedig nem lett volna túl nagy munka. Én is gondolkodtam azon, hogy a katapultok ill. a daru karját nem épitem majd be, hanem vmi igényesebb kidolgozású alkatrésszel - fotómaratással - készitem el. Azért az olyan gagyi, hogy kis tömör dolgokkal elintézik ezeket a részeket... | |||||
ChevyG | Adatlap | 425604 | 2006. október 9. 06:55 | ![]() | |
hogy honnan rendelted (szeretem a heller hajókat, és énis szeretnék veni) SIminek igaza van! Minnél több szakikirodalmat győjts be hozzá, mielött elkezded! | |||||
SImi | Adatlap | 425603 | 2006. október 8. 23:36 | ![]() | |
Szerintem tökéletes hajómodell/makett nem létezik: kisebb hibája szinte biztos, hogy mindegyiknek van, csak legfeljebb a kevésbé szakavatott szemlélő nem tudja, hogy hol van ez. Pl úgy gondolom, hogy a Yamato-témába elég jól beledolgoztam magam és ha látok egy Yamato-t, el tudom dönteni, hogy az jól sikerült-e. De ha pl. mutatnak nekem egy HMS Repulse-t (vagy valamilyen számomra kevésbé ismert hajót), nem biztos, hogy a kevésbé látványos (pl szerelvények, szellőzők meg vannak-e? stb) hibákat észre fogom venni. Hellodebil! Úgy láttam, a csavartengelyeket is sárgaréz színre festetted. Először én is, de egy hajós barátom felhívta rá a figyelmem, hogy a hajókon ez sosem készült rézből, ill nem volt ilyen színű. Én végülis a hajótest színére festettem. Az itt lévő szines képen pl rézszínnel adják meg. SZóval mi az igazság??? | |||||
SImi | Adatlap | 425602 | 2006. október 8. 23:12 | ![]() | |
Hát nagy fába vágtad a fejszét... vmi jó rajzok, meg fotók kellenének hozzá - egyszóval gyűjtsd az anyagot - mert csak ezek alapján lehet kis ügyességgel egy hiteles hajót építeni. | |||||
hellodebil | Adatlap | 425601 | 2006. október 8. 21:49 | ![]() | |
Bár az imént visszanéztem Simi Yamato-ját, hát kicsit szégyenlem magam, nem is ildomos az én hajóm képeit betenni, mikor vki igy eltudja késziteni... mondhatni tökéletes :) Mégegyszer gratula! | |||||
NSVT | Adatlap | 425600 | 2006. október 8. 21:22 | ![]() | |
ChevyG | Adatlap | 425599 | 2006. október 8. 21:20 | ![]() | |
tudsz adni linket? | |||||
NSVT | Adatlap | 425598 | 2006. október 8. 18:35 | ![]() | |
Sziasztok! Érdeklődnék, hogy valaki találkozott-e a Heller 1:400-as T-23 Torpedoboot-jával (81011). Erről szeretném kikérni a véleményeteket. Most rendeltem egyet az Alfából, majd november elején érkezik. Az a helyzet, hogy eddig még hajót nem építettem, ez lenne az első, és azt sem tudom, hogy hogyan kezdjek hozzá. | |||||
hellodebil | Adatlap | 425597 | 2006. október 8. 17:05 | ![]() | |
| |||||
SSgt_Chris | Adatlap | 425596 | 2006. október 8. 15:34 | ![]() | |
SImi! Köszi a képeket, most elraktározom magamnak, s mihelyt ismét összkomfortos lesz a ház (mindeféle felújítás folyik..) rászánom magam a feljavításra... | |||||
hellodebil | Adatlap | 425595 | 2006. október 8. 12:26 | ![]() | |
Hello Mindenki! Ma kissé szétesve betértem az eurocenterben lévő modell & hobby-ba, és egyből magamhoz tértem :D ... mert Trumpeter 1:350-es hajók érkeztek - nem is kevés - nagyon jó áron! Amit láttam Yorktown, Essex 18700-ért, volt még Kuznetsov meg Nimitz - gondolom drágábbak, az eladó azt mondta, hogy 7 féle hajó érkezett. Én asszem egy Ticodenderogara befizetek majd... bár előbb a Musashival kéne végezni... | |||||
SImi | Adatlap | 425594 | 2006. október 7. 23:04 | ![]() | |
Különben ezt a néhány apróságot leszámítva egész jó lett a Bismarck-od. | |||||
SSgt_Chris | Adatlap | 425593 | 2006. október 7. 18:34 | ![]() | |
Igaz, jogos, ez fel sem tűnt a nagy igyekezetben, hogy a tornyok talapzata a fedélzettel egyszínű... Majd, ha lesz rá lelkierőm, átmázolom, de retuspisztoly hijján, ecsettel elég volt lekezelni az egészet... Ugyanigy lesz majd a fekete vízvonal, és a kötélzet esetében is. Köszi az észrevételeket! Ja SImi! Egy átlátható ábrát nem tudnál küldeni, vagy linkelni az árbócokról??? | |||||
hellodebil | Adatlap | 425592 | 2006. október 7. 18:07 | ![]() | |
Nekem teccik a hajó, főleg a koptatása miatt! Ugyanakkor azt én is kérdem, hogy az ágyútornyok talapzatát miért nem festetted még le? No meg a vizvonatal jelző fekete csik is később kerül fel rá? Egyébként fasza, abból a kittből kihozni ezt, gratula! | |||||
SImi | Adatlap | 425591 | 2006. október 7. 15:28 | ![]() | |
Bocs, de még tehetnél fel néhány kötelet: pl a főárboc vastag merevítő teljesen hiányoznak... a két árboc közti antennákból is lehetne még egy kicsit több...stb stb | |||||
SSgt_Chris | Adatlap | 425590 | 2006. október 7. 13:49 | ![]() | |
1:350 a gyártó a méltán ismert és elismert :-))) MiniHobbyModels cég... Még M.óváron vettem az idén... | |||||
ChevyG | Adatlap | 425589 | 2006. október 7. 13:45 | ![]() | |
méret? gyártó? | |||||
SSgt_Chris | Adatlap | 425588 | 2006. október 7. 11:29 | ![]() | |
| |||||
SImi | Adatlap | 425587 | 2006. október 5. 18:11 | ![]() | |
Az általam használt Floating Drydoc's c. rajz és fotogyüjteményben szerepel a Missouri modell. Ott csak ennyi infó volt. Csak valószínűsíteni tudom, hogy amolyan "reklámanyagnak" szánta a tervező cég. | |||||
ChevyG | Adatlap | 425586 | 2006. október 5. 14:54 | ![]() | |
lehet találni adatokat? pl milyen súlyú, méretei, készités ideje, felhasznált anyagok és technológiák, mennyien csinálták, stb | |||||
SImi | Adatlap | 425585 | 2006. október 5. 14:34 | ![]() | |
Közben annyit sikerült megtudni erről az Iowa 1/48-as modellről, hogy ezt ill. a másik 3 testvérhajó modelljét a tervező cég, a Gibbs&Cox of New York készítette és 1950-re lettek készek. Valószínűleg ők adományozták Iowa államnak. Az 1/48-as USS Missouri ebből a sorozatból pedig a washingtoni Haditengerészeti Múzeumban látható. A hajók festése a készítés idejét, a háború utáni éveket idézi. Ha valaki arra jár, feltétlenűl nézze meg! | |||||
ChevyG | Adatlap | 425584 | 2006. október 5. 14:33 | ![]() | |
az idei katalógusban tuti nincs:( | |||||
ChevyG | Adatlap | 425583 | 2006. október 5. 14:32 | ![]() | |
<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |