| Tovább >>> |
| 1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
| slowmotion | Adatlap | 742831 | ma 16:27 | ![]() | |||||||||||||||
|
Amikor a vitrined letérdelt Előzmény: (742829) Tibcsi ma 15:27 | |||||||||||||||||||
| Tibcsi | Adatlap | 742829 | ma 15:27 | ![]() | |||||||||||||||
|
Ahogy Lenin mondta, amikor meglátta a kis Sztálin bizonyítványát: "Ucsityszja, ucsityszja, ucsityszja!" azaz, "Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni!" ;) Öööö... nem vagyok képben: milyen műszaki problémára gondolsz? | |||||||||||||||||||
| slowmotion | Adatlap | 742827 | ma 15:19 | ![]() | |||||||||||||||
|
Majdnem taposás lett? A múltkori műszaki probléma kiölte Belőled az érzelmeket? :D Nekem tetszik, bárcsak tudnék legalább ennyire fújni... | |||||||||||||||||||
| Kferro | Adatlap | 742801 | tegnap 22:08 | ![]() | |||||||||||||||
|
Volt belőle piros festék is? :O Na, el kellett telni vagy 40 évnek, mire ezt megtudtam. :D | |||||||||||||||||||
| Propellerfanatic | Adatlap | 742787 | tegnap 17:16 | ![]() | |||||||||||||||
|
Ezzel én is így vagyok. Amikor egy fotó alapján próbálok foltozni, sosem sikerül leutánozni a foltokat. Ha csuklóból csinálom, kép nélkül, akkor lesz jó. | |||||||||||||||||||
| Tibcsi | Adatlap | 742784 | tegnap 16:31 | ![]() | |||||||||||||||
|
Végül megúszta a taposást... Gondoltam, ráengedem a H&S Evo-t és megpróbálok javítani valamit a helyzeten. Így már jobban tetszik, ezt már el tudom fogadni pedig több helyen eltér az eredetijétől. De nem számít, ezt már befejezem és otthon a polcon senki nem fog belekötni. :) | |||||||||||||||||||
| Gabusch | Adatlap | 742768 | tegnapelőtt 21:41 | ![]() | |||||||||||||||
| Gabusch | Adatlap | 742767 | tegnapelőtt 21:39 | ![]() | |||||||||||||||
|
3D nyomtatható Vallejo/AK festékfelrázókat láttam a múltkor. Egyiket sem próbáltam. Ez teljesen egyszerűnek tűnik, örvényhatás elvén működik, amennyiben nem törik el a nagy tekergetésben: makerworld.com/hu/models/692058-miniature-paint-mixing-drill-attachment-vallejo Ez motoros és rázza. Szerintem valami Dremel-szerűséghez simán át lehet alakítani, de lehet, hogy a múltkor valamelyik topicban tárgyalt körömpolírozó is megfelelhet neki. Bár valószínűleg nem bírná sokáig az elem. makerworld.com/hu/models/1959400-model-paint-shaker | |||||||||||||||||||
| borisz | Adatlap | 742765 | tegnapelőtt 20:23 | ![]() | |||||||||||||||
|
Sziasztok! Én az ilyen leülepedett festékek keverésére úgy 15 éve egy kis csavarhúzót használok, amit keverés előtt mindig letisztítok, gond nélkül. | |||||||||||||||||||
| Tibcsi | Adatlap | 742757 | tegnapelőtt 11:16 | ![]() | |||||||||||||||
|
Ha már szóba került, Fóka cikkéből beemelnék két képet (nem kicsi nosztalgia faktorral...). :) A cikket itt találjátok: makettinfo.hu/index.php | |||||||||||||||||||
| slowmotion | Adatlap | 742742 | 2025. november 14. 16:31 | ![]() | |||||||||||||||
|
A Master Tools keverő valóban jó, kevés hátránya van, de van. 1, az elem merültével lassabban forog. 2, a frissen bontott, de mégis leülepedett festékeket nekem nem tudja felszedni az üveg aljáról (csak Tamiya és Gunze alkoholost keverek ezzel, a Tamiya enamelt pálcával keverem fel), és kell előtte a fémpálcás rásegítés a a tégely aljára, illetve a sarkokba tömörödött pigment felkaparására - onnantól már jó. Azt hiszem, az égszínkékkel jártam úgy, hogy az üveg alján világosabbnak tűnt a szín, mint amit összekevertem, meg a fényes sárgával, hogy nem fedett eléggé. A fémpálca segített. 3, tele kisüveg festék és új elem esetén a festék kimászik az üveg oldalán, kicsit vissza kell fogni a keverő szárát. Viszont ha úgy kezdek keverni, hogy az ujjammal körbefogom a tégely nyakát, akkor attól a plusz egy-két centis takarástól már nem fröccsen semerre, az üveget meg úgyis meg kell fogni, nem? És még annyi, hogy a takarításhoz - a Tamiyának, Gunze H-sornak - elég elvileg a víz is, esetleg kicsit felütött IPA (saját higítót azért nem mondok, mert az drága). Nálam van egy egyébként nem használt vastag falú felespohár, teletöltve 60-80 v/v körülre vizezett IPÁ-val, ha azonnal beleteszem a keverőszárat, és ráindítok, akkor három másodperc alatt már tiszta és könnyen letörölhető a szár. | |||||||||||||||||||
| Microbacchus | Adatlap | 742732 | 2025. november 14. 12:51 | ![]() | |||||||||||||||
|
Köszi a leírást:) nekem is ugyanilyen keverőm van (sajnos kettő, mert egyet ajándékba is kaptam, amit állandóan hirdetek itt:) ). Kicsi, üveges, sűrűbb festékekhez vált be a legjobban (Tamiya XF/LP, Gunze...), ezeket szerintem minden másnál jobban felkeveri - vortexet is beleértve. Keverőpálcához képest valóban több festék marad rajta, és nehezebb letisztítani, amit viszont úgy szoktam megoldani, hogy magáról a szárról mosom le a festéket a behígításkor, így egyszerre megvan a tisztítás és veszteség sincs. Az MRP jellegű előre bekevert festékekhez nem igazán ideális, lassan keveredik fel, habosodik, és mivel híg a festék gyorsan rá is szárad a botra miután kihúzom, és utána sok idő letisztítani - ezekhez a vortex messze a legjobb. | |||||||||||||||||||
| Tibcsi | Adatlap | 742730 | 2025. november 14. 12:15 | ![]() | |||||||||||||||
|
Én egy ilyent használok. Hajtogattam bele egy keverőszárat és 5V-ról járatom (amúgy 12V-os). Most már csak erre használom, "kisgépnek" van egy Dremel. | |||||||||||||||||||
| Bandika | Adatlap | 742729 | 2025. november 14. 11:51 | ![]() | |||||||||||||||
|
Nekem is van ez a master tools féle keverő. A kényelem az előnye. Csak elő kell kapni a fiókból és kever. A fúróból meg ki kell venni a legutóbbi fúrószárat, beletenni a keverőt, meghúzni a tokmányt, lóg a vezeték stb. A tejhabosítóval az a baj, hogy nagy a végén a rugós cucc és nem nagyon fér bele a festékes üvegbe. A revell/humbrol féle régimódi fém tégelyhez pedig végképp nagy. | |||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 742726 | 2025. november 14. 11:10 | ![]() | |||||||||||||||
|
Ez a gép miben különbözik attól, mintha kézi fúróba (Proxon, stb) befognál mondjuk egy olcsó kávékeverőt vagy fogköztisztítót? Már azon kívül, hogy, nem kell hozzá fúró :) | |||||||||||||||||||
| halaci | Adatlap | 742718 | 2025. november 13. 23:01 | ![]() | |||||||||||||||
|
Én anno, amikor megvettem a Vevort, szintén próbálkozam pár elfekvő Humbrollal. Ha sikerült meglazítanom a leülepedett, majdnem szilárd pigmentet a keverőpálcával, akkor több (3-8, kortól függő) shaker - keverőpálca menet után végül egészen használható festék lett belőle. Ezt a tejhabosító formátumot eddig kerültem, mint kiderült pont jó volt a megérzésem, hogy egy macerás festékkel hajlamos az egész környezetet beteríteni. | |||||||||||||||||||
| pmheros | Adatlap | 742716 | 2025. november 13. 20:31 | ![]() | |||||||||||||||
|
Üdv! Ismét találtam magamnak olyan problémakört, ami nagyon keveseket érint. Miért keveseket?, mert a mostani komoly festékek mint a Tamiya, és Gunze festékek nem ülepednek ki annyira, amit egyszerű keverőpálcával ne lehetne fél perc alatt orvosolni. Vagy ott vannak a cseppentős akrilok, amiket (a valóban rozsdamentes) keverőgolyóval szintén minden nehézség nélkül lehet rövid rázás után használatba helyezni. (Ha jobban belegondolok, én sem használok nagyon mást, tehát engem sem nagyon érint. Azonban a napokban az egyik fórumtárs bedobta a „kortárs zománc” kifejezést, majd magunkra hagyott az előbányászott régi festékeimmel. Azóta ezen a témakörön ’kattogok’.) Szóval mihez is vettem most a Master Tools 09920 festék (fel)keverőt? Olyan festékhez, mint például egy régi zománc Humbrol, aminél a hosszas Vevor Vortex gépi rázás is haszontalan. (Elismerem a Vevor erényeit híg, és nem keményre ülepedett festékek esetében, de saját tapasztaltaból mondom, hogy sűrű festéknél finoman fogalmazva sem hatékony.) Pár szót csak a konkrét eszközről: fényes jól takarítható műanyag, amit sajnos ki is kihasználtam. Két másfél Volt -os AA ceruza elem hajtja, de nálam 1,2V -os ceruza akksikkal is pörgött szépen. A keverőszár tárcsával 68mm hosszú, sok minden aljába leér. A tárcsa mintázott kialakítású, amit elsőre ránézésre kevésnek gondoltam, de mint használat közben kiderült nagy fordulatnál bőven elegendő. A tárcsa alsó felének tapintás alapján enyhe éle van. A be-kikapcsoló gombja csúsztatva működtethető, nem túl precíz kialakítású. Én ugyan csak Humbrol nyílásba fotóztam, de üveges Real Colors, Tamiya, Gunze is méret kompatibilis. Utólag beleróbáltam még az MRP Lacquer üvegcsékbe, azok száján is betolható a keverőtárcsa. Amihez nagy a tárcsa azok a cseppentő flakonos akrilok nyílásai, ha csőrt le is veszem róluk. Voltak emlékeim olyanról, hogy régi Humbrol -om olyan keményre kiülepedett, hogy a felkeveréshez használt gyufaszálból többet eltörtem. Persze nem volt ez igaz mindegyik Humbrol dobozkára, de az a néhány eset mélyen beégett az elmémben. Na de hogy fogom kiválasztani a 140 feletti darabszámmal bíró Humbrol gyűjteményemből kis energiabefektetéssel azt a dobozkát, ami ilyen nyűggel bír. Valamiért úgy emlékeztem hogy a régebbi kiadások finomabb szemcsemérettel bírtak, és azok voltak hajlamosabb a tömörödésre. Na de akkor sorrendbe kellene rakni őket időrendben. Szerencsémre az évek alatt változott a dobozkák megjelenése, amelyre lehet támaszkodni. A beazonosításhoz ezt a weboldalt hívtam segítségül: https://robdebie.home.xs4all.nl/models/humbrol.htm . Bár megtörtént az itthon találtak közül az időrendi sorbaállítás, mégsem a legrégebbi kibontásával kezdtem. Volt itthon egy bekocsonyásodott!, becsomósodott 191 -es krómezüstöm, amiről úgy gondoltam, hogy majd nagy fordulaton jól szétcsapatom ezt az összeállt masszát, és újra használható lesz. Az első benyomás nálam az volt, hogy a taknyos közeg egy pillanat alatt feltekeredett a keverő szárára, majd kihasználva a szökési sebességet azt asztalon, a pulcsimon és még néhány más helyen szóródott szét. Takarítás után, még kétszer nekifutottam a próbának (nagyobb odafigyeléssel), amit két újabb nagytakarítás követett. Első tapasztalat: nem alkalmas bekocsonyásodott nyúlós festék felkeverésére. Amúgy az is elgondolkodtató, hogy 11 éve lefestettem vele egy MiG-15 -öst, és akkor még jó volt, mostanra meg térfogatvesztés nélkül ment tönkre. Egyébként az ebből az időszakból származó (ilyen megjelenésű) festékem közül több járt pórul hasonló módon. Ha már csillogó pigmentes volt a keverőm, hát beletoltam a korábbi gyártású alumínium 56 színt tartalmazó Humbrol dobozkába is, amit rövid idő alatt felkevert csodálatos állagúra. Kis szépséghiba a történetben, hogy ezt néhány napja már felkevertem gyufaszállal minden nehézség nélkül. Csak ezek után kezdtem neki az időrendi sorrendbe állított, de évek óta nem használt festékeim felbontásához. Igazából mindegyiknél azt tapasztaltam, hogy egy sűrű nagyobb ellenállású krémes állagú kiülepedés tapasztalható, amelyek mindegyike kézzel is felkeverhető. Második tapasztalat: átlagos kiülepedéshez nincs szükség a keverőgépre. A Humbrol 9 -es számú tégelyénél találtam meg végre azt a keménységet, amit most sem sikerült meglazítani gyufaszállal. Kíváncsian toltam bele a keverőt a festékbe, ami nagy fordulaton szépen át is forgatta a felső rétegeket. Az alsó letapadást a szár tárcsa részével igyekeztem fel”esztergálni”. Hamar kiderült, hogy nyomatéka nincs a szerkezetnek, kicsit keményebb masszában már fullad. Igyekeztem kis felületen és mélységben az üledékbe engedni, hogy a fordulat magasabb tartományba maradjon, de nem sikerült hosszabb próbálkozással sem észlelhető előrehaladást elérnem. Harmadik tapasztalat: kikeményedett ülepedés felszámolására nem ez a jó keverő. Értékelésként azt mondanám, hogy átlagos festéket nagyon hatékonyan, alaposan kever fel. Viszont amennyivel hamarabb végzek a gépi keveréssel, talán annyival tovább takarítom mint például egy egyszerű formájú keverőpálcát, amit majd egy mozdulattal le lehet húzni. | |||||||||||||||||||
| Freddy | Adatlap | 742637 | 2025. november 10. 10:56 | ![]() | |||||||||||||||
|
Kétlem, hogy valami nagyon speciális makettfesték volna (1970valahányban keleti blokkban?), valószínűleg vettek egy doboz sima háztartási olajfestéket, és azt szétmérték. Ha bemész a festékboltba és veszel ezüst színű olajfestéket, vsz pont ugyanaz lesz. Nekem egyébként van egy bontatlan üveggel, az Il-62-eshez volt. Kell? Bár alighanem bedöglött rég. | |||||||||||||||||||
| Janek | Adatlap | 742628 | 2025. november 9. 16:16 | ![]() | |||||||||||||||
|
Szia! Úgy emlékszem, hogy a 002 tubusban levő festék egy oxidált alumínium jellegű felületet adott. Enyhén szürkés, matt hatású festék volt, jól lehetett ecsetelni. Nem tudom már összehasonlítani, de én megpróbálnám a Tamiya XF-16 (enamel) színét. | |||||||||||||||||||
| pmheros | Adatlap | 742585 | 2025. november 7. 15:44 | ![]() | |||||||||||||||
|
A régebbi Humbrol Enamel ezüstjével festettem MiG -et, egész jó lett. De össze nem tudom hasonlítani, hogy azonos hatást adna-e a VEB saját színével. | |||||||||||||||||||
| pmheros | Adatlap | 742584 | 2025. november 7. 15:39 | ![]() | |||||||||||||||
|
Üdv! Közben találtam egy britmodeller bejegyzést egy VEB Tu-154 -esnél: "and 001/002 Glue/Silver paint are leaked." Szóval számuk is volt, csak én nem emlékeztem, pedig Mi-4 -esem is volt legalább kettő. Üdv.: pmheros | |||||||||||||||||||
| Tibcsi | Adatlap | 742582 | 2025. november 7. 15:31 | ![]() | |||||||||||||||
|
Megkockáztatom, hogy a Humbrol ezüst ill. alu színei hasonlóak. A Revellt azért nem mondom, mert az ő metál festékei elég vacakok (a többi használható). | |||||||||||||||||||
| Tibcsi | Adatlap | 742581 | 2025. november 7. 15:28 | ![]() | |||||||||||||||
|
Az utasszállítókhoz általában adtak ezüst festéket is, a kis Mi-4-eshez pedig pirosat. | |||||||||||||||||||
| pmheros | Adatlap | 742579 | 2025. november 7. 15:25 | ![]() | |||||||||||||||
|
Üdv! Lehet, hogy csak az én VEB Plasticart dobobozaimban, de én leginkább csak ragasztóra emlékszem, amit csomagoltak mellé. | |||||||||||||||||||
| romsitsa | Adatlap | 742554 | 2025. november 7. 08:37 | ![]() | |||||||||||||||
|
Sziasztok! Létezik olyan kortárs zománc (enamel) ami olyan színt és felületet ad, mint az NDK makettekhez anno csomagolt ezüst festék? Köszi! | |||||||||||||||||||
| borisz | Adatlap | 742214 | 2025. október 26. 12:00 | ![]() | |||||||||||||||
|
Köszi mindkettőtöknek. Pont az volt a fejemben, hogy lefestem, ahogy lefestem nagyjából összerakva a képek alapján, aztán valakitől majd megkapom például, hogy az akármit nem a Tamiya titániumjával kellett volna festeni, mert annak platina színe van, hanem mittudomén az Alclad magnéziumjával, nem égetett sziennával, hanem okkeres umberrel stb., hátmiért nem szóltam előbb? | |||||||||||||||||||
| magyaralba | Adatlap | 742198 | 2025. október 25. 23:58 | ![]() | |||||||||||||||
|
A kiömlő és GSF titán illetve acél-titán ötvözetből készült, a belseje a korom miatt fekete, itt még nem igen alkalmazták a később oly gyakori vált fehér/krém színű kerámia rétegeket amiket a Gripen RM-12, az F-18 F404 stb hajtóművek kiömlőinél megfigyelhető. Egyébként a Verlinden Lock On F-111 fotókönyvben nagyon jó fotók vannak a lakenheath-i Aardwark-okról. Ahogy mdeor is írta pontos kódot nem fogsz találni mert a színek függnek a hűm korától, használtságától, anyagok megmunkálásától, a kapott hőterheléstől stb. Nincs két egyforma elszíneződés. | |||||||||||||||||||
| medor | Adatlap | 742195 | 2025. október 25. 21:19 | ![]() | |||||||||||||||
|
Szia! Dolgozz a fotók alapján és használd a szemed! Acél,titán,natúr fém,égett fém... Hidd el senki nem fogja megkérdőjelezni az árnyalatokat.😉 De ha kell kiindulási alap akkor a Hasegawa összeállításija segíthet kicsit: www.scalemates.com/products/img/0/3/2/122032-15-instructions.pdf | |||||||||||||||||||
| borisz | Adatlap | 742169 | 2025. október 25. 13:03 | ![]() | |||||||||||||||
|
Köszi! Igen, aktuális. Igazából képeket én is találtam, csak szín kódokat nem. | |||||||||||||||||||
| magyaralba | Adatlap | 742139 | 2025. október 24. 14:58 | ![]() | |||||||||||||||
Ha még aktuális az F-111 hajtómű kiömlő színeinek kérdése... | |||||||||||||||||||
| borisz | Adatlap | 742129 | 2025. október 23. 22:14 | ![]() | |||||||||||||||
|
Hali! Teljesen megértem, ha tele van a hócipőd, szusszanj pár napot. Én azt a foltozást finomítanám még! Jó az út csak végig kell járni. | |||||||||||||||||||
| Tibcsi | Adatlap | 742106 | 2025. október 23. 11:31 | ![]() | |||||||||||||||
|
Kész, befejeztem. Ilyen lett, egy jó ideig nem akarok többet foglalkozni vele... a jobb oldalon lesz még pár zöld folt, mert ott túlságosan túlsúlyban van a szürke... És most félreteszem, mielőtt "véletlenül" leesik az asztalról és megtaposom... szintén "véletlenül"... | |||||||||||||||||||
| ssanyi | Adatlap | 742091 | 2025. október 22. 19:04 | ![]() | |||||||||||||||
|
Üdv! Nem bántásként vagy okoskodásként, de érdemes máskor hamarabb kérdezni. ;-) Van eredeti színes fotó DIANA G-10-ről (MKHL is innen kapta a G-10-ek jó részét). Világosabb 75 (kb.20 százalék) dunkelgrün (legyen az bármelyik RLM8x megnevezésű) és RLM76 (gyártási időtől függően) teljes alsó festés, vagy részleges (mint pl. a piros 12 esetében). Mindegyik magyar G-10 DIANA 1/3 fehér, 2/3 RLM70 színű orrkúpot viselt (most nem ugrik be egy spirálos sem). A két fotó közül az egyik eredeti, a másikon a piros kicsit vissza lett véve (a feliratok remélem látszanak). | |||||||||||||||||||
| pmheros | Adatlap | 742057 | 2025. október 21. 17:43 | ![]() | |||||||||||||||
Üdv! Enged ezeket el! A Fabtron (rlm) 83 jelölés egyébként is kék színt takar! Maradjon a c123, az jó lesz neked! Beteszem mostmár a képet (ami két verzióban is megvan), hogy magad is eldönthesd milyennek szeretnéd. A szárnykereszt a német kereszt kiegészítése, láthatóan itt is üresen lett hagyva a középe mert látszik a két fő álcaszín találkozása. A törzskeresztünk közepe inkább a sötétebbik álcaszínre hajaz, ami lehet az eredeti német (keretes-)kereszt eredeti közepe is. Ha a német törzskereszt fekete (vagy közel fekete, mint a csatolt kép német gépein), akkor már volt értelme átfesteni azt világosabbra. A következő lehetségesen rendelkezésre javítófesték szín az pont a 75. Ez inkább a sztenderd 75, nem a kamóban lévő háború végi világos 75. A lényeg hogy olyan legyen ami neked elfogadható, neked tetszik. | |||||||||||||||||||
| Tibcsi | Adatlap | 742055 | 2025. október 21. 16:44 | ![]() | |||||||||||||||
|
Van itt egy kis keveredés... Most olvasom az MMP könyvben, hogy a WNF gyári színei a 75/82/76. Tehát az Edu jól írta. De ugyanebben a könyvben van egy színtábla is, ahol a 82 a Dunkelgrün és a 83 a Hellgrün... Marad a C123 a gépen. :) | |||||||||||||||||||
| Tibcsi | Adatlap | 742053 | 2025. október 21. 15:43 | ![]() | |||||||||||||||
|
Bocs, ezt elírtam: felül RLM76/83 Ez természetesen RLM 75/83 akart lenni. :) | |||||||||||||||||||
| Tibcsi | Adatlap | 742052 | 2025. október 21. 15:41 | ![]() | |||||||||||||||
|
Átfestettem a zöldet az RLM83-mal, így már sokkal jobban tetszik... Tegnap kicsit utánanéztem (jókor: miután lefestettem a makettet :)) a WNF/Diana gyári festésének és több helyen is egybehangzóan azt írják, hogy felül RLM76/83, alul 76. Az Eduárd meg tehet egy szívességet... Most nem teszek fel képet, mert most még igen kusza a festés, majd ha fent lesz mindhárom alapszín, többet mutat. A sárga törzsgyűrűt is megszüntettem. Még valami: azt lehet tudni, hogy a felségjelek fehér keresztjét (ill. a helyét) milyen színnel fújták át? Én a 75-ös szürkére tippelek a törzs oldalán és esetleg a szárnyon felül. Az eduárd alulra is írja, de én valószínűbbnek tartom, hogy az alsó színnel megegyező, 76-os színű a kereszt. Van erről megbízható forrás? | |||||||||||||||||||
| Norm | Adatlap | 742029 | 2025. október 21. 01:54 | ![]() | |||||||||||||||
|
Szia! Én nem konkrétan ezt az oldalszámú gépet csinálom, de gyanítom, hogy hasonló lehetett a festésük. Ami infót találtam, az alapján én egy világosított RLM 75-öt, és zöld RLM 81-et használtam a felső felületekre, természetesen RLM 76 alsó színnel, valamint RLM 81 Braun violet színnel fújt függőleges vezérsíkkal. Egyébként van egy nagyon jó cikk a Haditechnika 2025/2 számában, ami nagy segítségedre lehet, tudom ajánlani! Üdv, Gábor Üdv, Gábor | |||||||||||||||||||
| Tibcsi | Adatlap | 742021 | 2025. október 20. 20:01 | ![]() | |||||||||||||||
|
Igazad lehet... holnap lesz dolgom. :) | |||||||||||||||||||
| pmheros | Adatlap | 742020 | 2025. október 20. 19:21 | ![]() | |||||||||||||||
|
Azt a törzskereszt mögötti sárga gyűrűt sem festeném fel, ha az az én építésem lenne. (Amúgy sem látom már felbukkani ezt a Neubiberg -en fotózott többi gépen sem.) Pont ugyanolyan a színe fotón mint a 76 területeké. Ha 04 lenne akkor világosabb hatású lenne, rajta a foltozás pedig nagyobb kontrasztú. Üdv.: pmheros | |||||||||||||||||||
| borisz | Adatlap | 742018 | 2025. október 20. 15:52 | ![]() | |||||||||||||||
|
Köszönöm, de tudom melyik hajtómű típussal repültek. A színek nevét nem tudom. | |||||||||||||||||||
| Tibcsi | Adatlap | 742017 | 2025. október 20. 15:17 | ![]() | |||||||||||||||
|
Köszi, ezt kipróbálom! :) | |||||||||||||||||||
| pmheros | Adatlap | 742015 | 2025. október 20. 14:45 | ![]() | |||||||||||||||
|
Üdv! Néztem most a 16 -osról archív fotót, és azt kell javasoljam a szürkét fakítsd ki erősen. A háború végi 75 -ös szín sokszor nagyon világos, mint ahogyan ezen a 16 -os oldalszámún is. Amikor részleges színcsere volt 75/74 és a 82/81 sztenderdek közt, igyekeztek a világosabb szín helyére az új világosabb színt festeni. Tehát a világosabb 75 helyére ment volna a világos 82. Én a sötétebb (74) helyére inkább a sötétebb 81 színt festeném. Ugye 81 -ből volt sötétbarna, és sötétzöld is, attól függően milyen összetevők álltak rendelkezésre a gyártásban. Gunze esetén én a c123 -al festeném a sötétebbik színt. Ne zavarjon meg hogy RLM 83 van a tégelyre írva, ezt szokták használni a háború végi német sötétzöldnek a makettezők. Üdv.: pmheros | |||||||||||||||||||
| MoMi | Adatlap | 742014 | 2025. október 20. 14:18 | ![]() | |||||||||||||||
| Tibcsi | Adatlap | 742009 | 2025. október 20. 11:37 | ![]() | |||||||||||||||
|
Sziasztok, Magyar Messzert építek Eduárdból 1/48-ban. Most tartok a festésnél, de nekem gyanúsak a színek. Az Eduard RLM 75/82 színt ír elő a felső színeknek, a Gunze C sorozatú színeket is megadja, én azokat használtam. Most festettem fel az RLM75 alapra az RLM 82 zöldet, de nekem nagyon gyanús ez a szín, túlságosan világosnak találom. Én csinálok valamit rosszul, vagy az Eduard írt zöldségeket a színeknél, esetleg a Gunze nem azt a színt töltötte a tégelybe, mint ami rá van írva? Egyáltalán: hol az igazság (tudom: a borban)? Segítenétek, hol rontottam el? Vagy ez ilyen? Köszi. | |||||||||||||||||||
| borisz | Adatlap | 741722 | 2025. október 9. 22:10 | ![]() | |||||||||||||||
|
Sziasztok! Fém színekkel vagyok gondban.Egy ideje nézegetem az F-111 hajtóművek kiömlőiről a képeket kívülről, belülről,de a színek nem akarnak összeállni. Aktívan használt állapot lenne a cél. Nézem ezeket:www.clubhyper.com/reference/f111indetailjr_2.htm, meg ezeket www.primeportal.net/hangar/bill_spidle2/f-111a_67-0051/, a csatolmányban lévő nagyon kisuvickoltat, meg mindent, amit kidobott a Google, de nem igazán vagyok biztos. Az itthon lévőkkel összenézegetve, esetleg a sötétebb rész Gunze Mr. Metal Color 212, a világosabb 213? Aztán megdolgozni mondjuk egy kis burnt ironnal meg gun mtallal?, aztán a hasnálatot imitálandó, az egészet megködölni jó híg feketével? De pl. ezen, megint csak múzeumi, data3.primeportal.net/hangar/weichao_chen2/f-111a_67-0067/images/f-111a_67-0067_24_of_26.jpg van mindenféle más hülye szín is, amit nem is nagyon értek. Mintha egy kis cink-kromátos elszíneződés lenne az egyik lamellán, belül meg mintha rozsdás lenne, vagy mi. Na meg beljebb, egészen a lángterelőig, vagy meddig, milyen színek azok? Mit lehet ezzel tenni? | |||||||||||||||||||
| halaci | Adatlap | 741623 | 2025. október 7. 14:37 | ![]() | |||||||||||||||
|
vettem kipróbálásra a Gaahleri metallic markereiből kettőt, a Zirconium Black-et és a Stainless Steelt. Nagyon kellemes meglepetést okoztak. A képen egy 1/72-es Hellcat propellere látható, alapozás nélkül, a két markerrel csak besatírozva. Mindkét szín egyenletes, egy menetben is tökéletesen fedett és nincsenek a filcekre jellemző maszatolós csíkok. A hegye nagyon vékony, a harmadik lapáton látható csíkoknál vékonyabbat is lehet csinálni. (Nem vettem fel a közellátó szemüvegem a próbához és azzal rossz a mélységérzékelésem.) A fekete szerintem ideális az 1/35-ös kézifegyverek bevonatos fém részeihez is. | |||||||||||||||||||
| Microbacchus | Adatlap | 740974 | 2025. szeptember 14. 19:26 | ![]() | |||||||||||||||
|
Szia! A Tamiya biztos jó minőségű, én egy lassan 7-8 éves AK chipping fluidot használok, amit már kétszer leszűrtem, mert alga nőtt benne:D de tökéletesen működik... A lényeg, hogy vékony rétegben menjen fel, mert akkor lesznek apró lepattogzódások, ha túl sok hajlakk ment fel, akkor rögtön nagyméretű foltokban jön le a festék. | |||||||||||||||||||
| Propellerfanatic | Adatlap | 740972 | 2025. szeptember 14. 18:42 | ![]() | |||||||||||||||
|
Szia! Köszönöm a válaszodat. Azért kérdeztem, mert nem szoktam használni a koptatáshoz semmi csodaszert, de mivel annyira népszerű, gondoltam kipróbálom, hátha jobb mint ahogy én csinálom. Azért vettem a Tamiya chipping liquidet, mert szeretem a Tamiyát. Viszont nem akart a felületen megszáradni, és összeállt cseppekben. Kicsi, kör alakú cseppekben. Namármost, ha így szárad meg, akkor gondoltam, a koptatáskor is kör alakú foltokban fog lejönni, ami nem élethű. Vízzel lemostam, és le is jött rendben. Azért kérdeztem a saját tapasztalatot, mert nem azt akarom látni, hogyan kapirgálják a felületet, lévén ezt én is tudom hogyan kell, hanem a rétegek, sorrendek, száradási idők nem voltak világosak. De a válaszod abszolút kielégítő volt! Köszönet érte! Üdv LP | |||||||||||||||||||
| borisz | Adatlap | 740968 | 2025. szeptember 14. 18:01 | ![]() | |||||||||||||||
| Tovább >>> |
| 1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |