Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
Sokol | Adatlap | 697081 | 2022. május 22. 22:17 | ![]() | |||||||||||||||
JazzZ | Adatlap | 697005 | 2022. május 19. 11:34 | ![]() | |||||||||||||||
Spangli | Adatlap | 696994 | 2022. május 18. 20:54 | ![]() | |||||||||||||||
Majdnem biztos, hogy nem (99%). | |||||||||||||||||||
JazzZ | Adatlap | 696993 | 2022. május 18. 20:26 | ![]() | |||||||||||||||
Sziasztok! Létezhetett olyan kései Tigris I., ami nem volt zimmerites, és kétszàmjegyű a toronyszâma..? Köszönöm! Üdv. JZ | |||||||||||||||||||
Sennás | Adatlap | 696642 | 2022. május 8. 14:46 | ![]() | |||||||||||||||
vrauko | Adatlap | 693273 | 2022. február 20. 12:28 | ![]() | |||||||||||||||
Helyesbítek; nem látra van a StuG hátuljához támasztva, hanem az a tolókapu vasalata (fene ezeket a kétdimenziós képeket) | |||||||||||||||||||
vrauko | Adatlap | 693272 | 2022. február 20. 12:27 | ![]() | |||||||||||||||
No csak fölkerült a kép. A világítás öreg szemeimet nem zavarja, inkább arra tippelek, hogy valahol egy múzeumi helyszín lehet. A bal oldali lépcső valami emelvényre vezethet, és egy létra van támasztva a StuG hátuljához. Ez inkább múzeumra emlékeztet. De mindegy; a tumbleren valaki poénból tehette fel, az ukrajnai helyzet okán. | |||||||||||||||||||
KarBal | Adatlap | 693257 | 2022. február 19. 21:17 | ![]() | |||||||||||||||
Igen, trükk: Photoshop. A fényeket, ha megnézed, nem egyeznek meg a járművön és a környezeten. A kibúvónál pedig zavarja is a szemet valami, természetellenes. | |||||||||||||||||||
vrauko | Adatlap | 693253 | 2022. február 19. 18:58 | ![]() | |||||||||||||||
vrauko | Adatlap | 693252 | 2022. február 19. 18:56 | ![]() | |||||||||||||||
Ez valami trükk? | |||||||||||||||||||
Elnar | Adatlap | 693148 | 2022. február 17. 08:04 | ![]() | |||||||||||||||
https://tankmuseum.org/article/zimmerit/ | |||||||||||||||||||
KarBal | Adatlap | 693147 | 2022. február 17. 08:03 | ![]() | |||||||||||||||
Az Ammo szerint ilyen: www.migjimenez.com/en/ammo-paints/1812-zimmerit-ochre-color.html Az összetevőit valaki összerakta a közelmúltban és világos okkersárga színt kapott, ami a száradással sötétebb árnyalatot kapott és a terepszínhez használt homoksárgához közeli színű lett. Ami mondjuk logikus lenne, így csökkenthető a gyárban a felhasznált festékmennyiség aránya. | |||||||||||||||||||
Laac | Adatlap | 693146 | 2022. február 17. 07:50 | ![]() | |||||||||||||||
Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni, hogy tudja e valaki, hogy a nyers zimmerit massza milyen szinű volt? Előre is kösz a választ. Laac | |||||||||||||||||||
McFrost | Adatlap | 693021 | 2022. február 13. 13:28 | ![]() | |||||||||||||||
A 312-es az stipistopi! :D | |||||||||||||||||||
Spangli | Adatlap | 693020 | 2022. február 13. 12:46 | ![]() | |||||||||||||||
Spangli | Adatlap | 693017 | 2022. február 13. 12:31 | ![]() | |||||||||||||||
A"LAH" páncélosezredének Magyarországon két százada rendelkezett Pantherekkel, amelek eltérő stílusú számokat alkalmaztak! Az első századnak kisméretű fekete számai voltak ,a 2. századnak valamivel nagyobb, de annak csak a kerete volt megfestve. A német "223"-as szerintem zimmeritezve volt, csak a nagyját már lekoptatta az idő meg az igénybevétel. | |||||||||||||||||||
KarBal | Adatlap | 693016 | 2022. február 13. 12:16 | ![]() | |||||||||||||||
Igen megkaptam, köszönöm. Nagyon jó képek. A garami hídfős a hátrafordított sapkás töltővel zseniális. Ennek is szakállas lövegpajzsa lehet? Próbálkoztam képszerkesztővel, de felismerni sajnos nem lehet a számot. Azt viszont lehet látni, hogy nem hasonlít semmiképpen arra a LAH számozásra. Lehet, hogy átfestették a toronyszámot? A német Panther D-nél nagy hülyeséget mondtam, a 223-as sem Zimmerites. A hegesztési varratok látszanak és a jellegzetes recézés sem látszik még megfelelő fényviszonyoknál sem. Viszont akkor mi lehet az a kopás(?) a orrpáncél szemből bal oldalán? A magyar Panther D-ről két képen körberajzoltam, ami egyértelműen látszik. Ez alapján szerintem biztosan 223-as a száma. | |||||||||||||||||||
Spangli | Adatlap | 693003 | 2022. február 12. 23:27 | ![]() | |||||||||||||||
Elküldtem, megkaptad? | |||||||||||||||||||
KarBal | Adatlap | 692972 | 2022. február 11. 17:35 | ![]() | |||||||||||||||
Bocsánat Spangli, elírtam az email címemet: nomennescio82 K U K A C gmail P O N T com a helyes (a számot kihagytam véletlenül)... | |||||||||||||||||||
KarBal | Adatlap | 692971 | 2022. február 11. 17:34 | ![]() | |||||||||||||||
Bocsánat Spangli, elírtam az email címemet: nomennescio82 K U K A C gmail P O N T com a helyes (a számot kihagytam véletlenül)... | |||||||||||||||||||
KarBal | Adatlap | 692964 | 2022. február 11. 08:54 | ![]() | |||||||||||||||
A 24/I-es harckocsik jellemző toronyszám-festéséről is van képed esetleg? A garami hídfős Panthernél nem látszik egyáltalán a toronyszám nagy felbontásban sem? Elküldenéd a képet kérlek? nomennescio K U K A C gmail P O N T com a címem. A Jagdpanther képre is nagyon kíváncsi vagyok. Na meg az említett késői lövegpajzsos járművekről készült képekre :) Van ez a kép, biztos ismered, ezen látszik a harmadik számjegy, ami egyértelműen kerek. Nulla nem lehet, én leginkább 3-asnak látom. Igen, valóban két fényszórója van, de ha visszanézed a romitsa-val való eszmefuttatásotokat (honvédséges fórumszál, 2020 április, most, ahogy írom a 21. oldalon van), ott a vita tárgyát képező német 223-as harckocsi Zimmerites és szintén két fényszórója van! (ide is beraktam a képet) | |||||||||||||||||||
Spangli | Adatlap | 692961 | 2022. február 10. 23:12 | ![]() | |||||||||||||||
Oké, megnézegettem a képeimet: biztos, hogy volt a 130/I-nek szakállas lövegpajzzsal szerelt kocsija, nem is kevés. Találtam vagy öt-hat képet (bár már mindegyuik kilőtt/hátrahagyott, és már nem is 130/I-es) | |||||||||||||||||||
Spangli | Adatlap | 692960 | 2022. február 10. 23:02 | ![]() | |||||||||||||||
Egyébként valószínűleg a 130/I. pc.o.-nak is voltak szakállas lvöegpajzzsal felszerelt kocsijai. Amikor ugyanis az osztályt kivonták Magyarországról, a megmaradt páncélosaikat átadták az 1. és a 23. pc.ho.páncélosezredeinek, márpedig azokról vannak képek a zsákmány-sorozatban, és van köztük meszelt, szakállas lövegpajzsú kocsi (még a toronyszám is látszik!). | |||||||||||||||||||
Spangli | Adatlap | 692959 | 2022. február 10. 22:59 | ![]() | |||||||||||||||
Igen, a 24/I-es kocsi az 122-es. Melyik "LAH" képet szeretnéd nagyban? Ami a garami hadfőben készült a hadihíddal (foltos-fehér), vagy amelyiken látszik a toronyszám (212)? Lehet, hogy nálam megvan mindkettő... ;-) Ahogy írtam Jagdpantherről egyetlen képet tudok, amin még német használatban van és vagy itt készüt nálunk, vagy az osztrákoknál (2. "DR" XX-pc.ho.). Ezen kívül csak azok vannak, amiket már a szovjet zsákmánygyűjtők csináltak. (A 401-es a 9. "H" XX-pc.ho. állományába tartozott egyébként.) Honnan tudjuk, hogy annak a magyar Panthernek 223 volt a száma? Az én képeimen csak az első két szám látszik. És sajnos annyira trágya a kép minősége, hogy nem lehet megállapítani, van-e rajta zimmerit vagy nincs. Én abból indulnék ki, hogy egy igencsak korai gyártású járgány, még két fényszóróval, úgyhogy valószínűleg nincs rajta bevonat. | |||||||||||||||||||
KarBal | Adatlap | 692957 | 2022. február 10. 22:22 | ![]() | |||||||||||||||
Köszönöm Spangli, tudtam, hogy a kincseskamrádból jönnek a jó képet és az infók :) Az utolsó képed telitalálat, nagyon jól néz ki! Te is 122-t olvasol ki rajta? De a 130/I-es képek is nagyon jók, főleg az utolsó. Kár, hogy ezeknél a lövegpajzs nem kései. Megpróbálok egy kört futni az LAH képpel, hátha sikerül megszereznem nagy felbontásban. Hátha vannak megoldások ;) Valóban a 401-es Jagdpantherre gondoltam, csak elírtam. Eszerint nem sok kép van itthoni használatról. A másik fórumrészben tettem fel kérdést, de úgyis neked való - szerinted a magyar Panther D, a 223-as számú Zimmerites volt, vagy sem? | |||||||||||||||||||
Spangli | Adatlap | 692922 | 2022. február 10. 11:45 | ![]() | |||||||||||||||
Spangli | Adatlap | 692921 | 2022. február 10. 11:39 | ![]() | |||||||||||||||
Jagdpantherről egyetlen fényképet ismerek, ami Magyarországon (vagy később, Ausztriában) készült és még működő (német használatban lévő) kocsi van rajta. | |||||||||||||||||||
Spangli | Adatlap | 692920 | 2022. február 10. 11:35 | ![]() | |||||||||||||||
Spangli | Adatlap | 692918 | 2022. február 10. 11:33 | ![]() | |||||||||||||||
Spangli | Adatlap | 692916 | 2022. február 10. 11:28 | ![]() | |||||||||||||||
A teljesen fehérre festett kocsi a 24/I. páncélososztályé, a foltos meg az 1. "LAH" XX-páncéloshadosztályé. Sajnos nagy méretben sem látszik rajtuk toronyszám, de más képek alapján ki lehet következtetni őket (mármint azt, hogy hogyan néztek ki a számok, nem azt, hgy milyen számok voltak). Sajnos alig van olyan, Magyarországon készült fénykép, amin olyan, még német használatban lévő Panther van, aminek látszik a száma. A Jagdpanzer V az nem inkább "401"? (És 328 a zsákmányszáma?) | |||||||||||||||||||
KarBal | Adatlap | 692914 | 2022. február 10. 11:21 | ![]() | |||||||||||||||
Sziasztok! Ismertek olyan képet, Pz V Ausf G-ről (lehetőleg a kései, megerősített lövegpajzsos) és JPz V-ről, ami Magyarországon készült még ép és működő a jármű (tehát nem a szovjetek által számba vett) látszik a toronyszám és azonosítható a jármű? A JPz V-ről én a 400-as számút ismerem, de az már a szovjetek által nyilvántartásba vett fotó. Pz V-ről van több, de a toronyszámok nem látszanak. Ami tetszik az a fehérre festett, illetve a foltos festésű, amiről a képeket mellékeltem, de ezeken nem látszik a toronyszám sajnos. A foltosnál létezik 5000-es felbontású kép, de jó áron mérik... Előre is köszönöm. | |||||||||||||||||||
spenot | Adatlap | 692753 | 2022. február 6. 22:55 | ![]() | |||||||||||||||
A Jentz féle könyv 45 januárjától jelzi a sín elhagyását és az új tartót. Sztem is a gyárból sinnel szállították addig és sztem jól tippelsz, hogy hol vágták el -- ahol adódott, logikusan, a lapocskák ott maradhattak. Ha módod van rá, kérdezz meg egy lakatost, ő hol vágná el hegesztőpisztollyal. Ezek a szakmai alapfogások nem szoktak megváltozni. S. | |||||||||||||||||||
Kázmér | Adatlap | 692751 | 2022. február 6. 22:06 | ![]() | |||||||||||||||
Szuper, köszi! Ez perdöntőnek tűnik. Én is így csináltam volna. Van egy könyv a 23. PD történetéről, de nem hiszem, hogy tematizálják ezt a kérdést benne. De valószínű, hogy az alkotó vagy alkotókör ugyanígy járt el a többi gépen is. Érdekes, hogy voltak kivételek, de a tényleges okot már nem tudjuk meg biztosan soha Üdv Kázmér | |||||||||||||||||||
Spangli | Adatlap | 692749 | 2022. február 6. 21:47 | ![]() | |||||||||||||||
Spangli | Adatlap | 692744 | 2022. február 6. 21:37 | ![]() | |||||||||||||||
Ők vagdosták le, de hogy hogyan, azt nem tudni. Sajnos még nem láttam olyan fényképet, amin ez tisztán látszana... :-( | |||||||||||||||||||
Kázmér | Adatlap | 692742 | 2022. február 6. 21:05 | ![]() | |||||||||||||||
Áh értem, köszi az infót. Tényleg béna koncepció és nem is lehetett túl sikeres.. Valóbana a máriusi és áprilisi gépeken már gyárilag nincs fent a gyűrű, legalábbis az MAN-en biztos, ha jól emlékszem. Sajnos nem láttam olyan képet pl a 23.PD Panthereinek a kupolájáról, hogy ezt a gyakorlatban hogyan is valósították meg, pl a 44 őszén használt gépeken. Eleve úgy kapták a gyárból a kupolát, hogy nem volt felhegesztve a gyűrű? Ezen csodálkooznék. Ha meg tábori körülmények között távolították el, valószínűleg így jártak el akkor a tartófülek/alátámasztólemezt, amelyek felfekszenek a kupola periszkópházaira, azok ott maradtak? Hogyan kéne helyesen ábrázolni egy maketten? Én ilyen képet keresek, de nem láttam sajnos :-( | |||||||||||||||||||
Spangli | Adatlap | 692741 | 2022. február 6. 20:20 | ![]() | |||||||||||||||
Ez az 1945. március/áprilisi gyártású (Ausf. G) kocsikra igaz, de a 23. páncéloshadosztály valamiért már kb. 1944 nyarától megszabadult a síntől mind az Ausf. A, mind az Ausf. G páncélosain. | |||||||||||||||||||
spenot | Adatlap | 692734 | 2022. február 6. 16:40 | ![]() | |||||||||||||||
Úgy tudom, nem levágták, hanem új koncepció alakult ki. Nem lehetett életszerű, hogy a parancsnok ellenséges gépekre vadászik úgy, hogy kibújik a kupolából és végigcsúsztatja a géppuskát a sínen. Ezért a géppuska számára a késői gépeken csak egy csonk "pöcök" volt a tornyon a kupola elején, amire fel lehetett álltani a géppuskát. S. | |||||||||||||||||||
Sennás | Adatlap | 692729 | 2022. február 6. 15:11 | ![]() | |||||||||||||||
Kázmér | Adatlap | 692388 | 2022. január 26. 21:15 | ![]() | |||||||||||||||
Nem tudom az okát, de érdekes lenne megtudni, hogy milyen okból vágták le a légvédelmi géppuska gyűrűjét. Talán beleakadtak a fák ágai, amit körülményes volt harchelyzetben eltávolítani? Sajnos nincs jó képem róla, ezért nem tudom, hogy ilyenkor a gyűrű tartófülei is fennmaradtak a kupolán és csak a gyűrűt magát vágták le, vagy magukat a füleket is eltávolították? | |||||||||||||||||||
Kázmér | Adatlap | 692068 | 2022. január 16. 09:36 | ![]() | |||||||||||||||
hergert | Adatlap | 691921 | 2022. január 10. 12:39 | ![]() | |||||||||||||||
Kázmér, Spangli! Köszönöm a válaszokat és a képeket valamint a linket! A Panzerwrecks kiadványt hol lehet beszerezni? Üdv.: Herger Tomi | |||||||||||||||||||
Spangli | Adatlap | 691664 | 2022. január 2. 13:48 | ![]() | |||||||||||||||
NAgyjából mindent le is írtál, ami tudható a 23/II.pc.o. kocsijairól. A motortér melletti tartalék lánctagok számának növelése, illetve a hátsó tárolódobozok oldalára erősített kanna tartó eseti megoldás volt, sok kocsin fellelhető, de nem mindegyiken. A toronyszámok kérdése viszont kemény dió: sajnos a korabeli fényképekről nem lehet megállapítani a színüket. Az ezredtörzs kocsijain világos színű a szám (pl. R01) valami sötétebb (feket) vékony kerettel. A II. pc.o. páncélosain azonban szinte megállapíthatatlan - lehet piros vagy sárga is a szám, fehér kerettel. | |||||||||||||||||||
Kázmér | Adatlap | 691656 | 2022. január 2. 10:56 | ![]() | |||||||||||||||
Szia hegert! Ez a belinkelt fórum thread a hiányzó légvédelmi géppuskasínnről szól, ennek egyik prominens szereplője a 23. PD párducai: www.tapatalk.com/groups/missinglynx/panthers-ausf-a-without-mg-ring-photo-compilation-t322280-s20.html Továbbá ajánlom, figylemedbe a Panzerwracks 20 Ostfront 3 kiadványát. Ebben a magyarországi harcokban megsemmisült 23. PD párducairól is találsz képeket, ami megválaszolja a kiégett/besarazott görgő kérdését. Képeket sajnos nem tudok küldeni Üdv Kázmér | |||||||||||||||||||
lafaty | Adatlap | 691650 | 2022. január 2. 09:34 | ![]() | |||||||||||||||
hergert | Adatlap | 691623 | 2022. január 1. 14:22 | ![]() | |||||||||||||||
Sziasztok! Boldog újévet! Szeretnék építeni egy kilött/kiéget Panther ausf.A harckocsit, amit a 23.pc.hdo. használt az alföldi páncéloscsata alatt. Lenne pár kérdésem hozzátok! 1.: A második pc.osztály(23/II.) Pantherekkel volt felszerelve, milyen színű, szegélyes, vagy nem szegélyes toronyszámok voltak a harckocsikon? Találtam a neten egy oldalt ahol van némi infó, csak sajnos angolul, a végén ott van a német hivatkozás, de ahhoz nemtudom, hogy férjek hozzá. https://panzerworld.com/german-armor-balkenkreuz-tactical-numbers A fordító szerint lehetet a második osztály páncélosainak szegély nélküli sárga számozásuk.Ez mennyirre helytálló figyelembe véve a 23.pc.ho.-t? 2.: A ősz folyamán Magyarországon használt Pantherek hogyan votlak lefestve? Ha jól gondolom elég változatos lehetett, elképzeéhető-e sötétsárga alapon, zöld,barna kukac mintás foltozás? 3.: Eddig a leírások alapján a 23.pc.ho. Panthereiről mint ismertető jel azt tudtam meg, hogy nincs a parancsnoki kupola körül sín a gépuskának, a hátsó tároló dobozok belső oldalán üa.kannák, a torony oldalán pótlánctalpak 5 soros oszlopban és a motortér két oldalán is lánctagok 3 soros oszlopban. Van-e még valami ismertető jel? 4.: Ez egy fura kérdés: ha rommá ég egy harckocsi, még a futógörgökről is leég a gumi, de sáros volt a futógörgő, akkor a sár rajtamarad a görgön elfeketedve, vagy a hő miatt szérad és leválik részben, illetve fehér hamú az a görgők közepébe is jut, vagy csak a földre?( sajnos ilyen képet eddig nem találtam amin ez egyszerre látszik) Eddig ezekben a könyvekben keresgéltem főleg: - Számvéber Norbert: Az alföldi páncéloscsata c. - Peko Panther in the battlefield 1-2. Pár képet mellékelek amit szerintem sokan ismerenek, a színes grafikájú festésre gondoltam a 2. kérdésnél Előre is köszönöm a segítséget! Üdv.: Herger Tomi | |||||||||||||||||||
Elnar | Adatlap | 690986 | 2021. december 10. 10:51 | ![]() | |||||||||||||||
Bocsánat, a késői nem kék volt hanem az is zöld. Itt van egy sor szép tanulmánykép (japánul) panzermemo.web.fc2.com/03siryou/03convoi/convoi.html ez meg a jobboldali kerek pontosítására: panzermemo.web.fc2.com/03siryou/02bitou2/bitou2.html | |||||||||||||||||||
Elnar | Adatlap | 690985 | 2021. december 10. 10:38 | ![]() | |||||||||||||||
Notek lámpa. Így keress rá, múzeumi példányok is vannak. Német járműveken általános tompított/konvojfény. Két változata volt: a korai egy lemezzel váltogatható volt a lenti két ovális vörös normál mód, és a fenti 4 téglalap zöld konvoj mód közt. Később ezt egy vikágoskék henger váltotta fel a háború végén. A jármű bal elején lévő félbevágott tojásra emlékeztető dolog ennek a tompított fényszórója. | |||||||||||||||||||
sys | Adatlap | 690983 | 2021. december 10. 10:06 | ![]() | |||||||||||||||
Sziasztok! Sd.Kfz. 260 jobb hátsó sárvédőjén gondolom vörös helyzetjelző lámpa van. Mi a bal hátsó sárvédőn lévő elnyújtott téglatest, és ezt milyen szînűre fessem? A google makettek képeit dobta fel, az meg ... nem hiteles. A segítséget előre is köszönöm! | |||||||||||||||||||
B.Gábor | Adatlap | 690951 | 2021. december 9. 11:20 | ![]() | |||||||||||||||
Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne, hogy a Pz. III. H esetében lehetséges-e az, hogy a farrészre nem teszem rá ködgránátvető elemeit? A fényképeken nézegetve nem minden tankon volt és nekem jobban tetszene, ha nem lenne rajta. Előre is köszönöm! Üdv Gábor |
Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
www.cdvandt.org/fiat-cios-bios.htm
-keresd meg magadnak a passzoló jegyzőkönyvet!