/ Fórumok / Versenyek, rendezvények /

Szolnoki makettverseny

Az év első magyarországi versenye. Repülősöknek kötelező!
A topikhoz csak bejelentkezett felhasználók tudnak hozzászólni. Kérem, jelentkezzen be itt!
  Tovább >>>
1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.,9.,10.,11.,12.,13.,14.,15.,16.,17.,18.,19.,20.,
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20.,
21., 22., 23., 24., 25., 26., 27., 28., 29., 30., 31.
magoo 692170 2022. január 19. 21:28
Válasz erre
Sziasztok!
Minden részlet a versenyről:

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, a Szolnoki Makettezők Baráti Köre, a Turul Makett Klub és a Puma Makett Klub 2022. március 12-én rendezi meg a XXX. Országos makett kiállítást és versenyt, melyre, szeretettel várunk minden makettezőt és érdeklődőt.

A versenyt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Művelődési Otthonában tartjuk. Cím: 5008 Szolnok, Szandaszőlős, Killián u. 1.
(a tavalyi verseny helyszíne)

A rendezvény főtámogatója a GoforGo TRAVEL.
Kiemelt támogató: Makettshop

A verseny kategóriái:
Felnőtt: Hobbi kategóriák:
Repülő 1/72 és kisebb dobozból, vagy feljavított
Repülő 1/48 és nagyobb dobozból, vagy feljavított
Repülő bontott, minden méretarány
Harcjármű 1/72 és kisebb dobozból, vagy feljavított
Harcjármű 1/48 és nagyobb dobozból, vagy feljavított
Harcjármű bontott, minden méretarány
Autó
Motor
Kamion
Vitorlás hajó
Motoros hajó
Figura 75 mm-nél kisebb
Figura 75mm és nagyobb
Figura csoport
Mellszobor
SCI-FI figurák
SCI-FI járművek
Papír és egyéb (összevont)

Nyílt kategóriák: (Minden versenyző indulhat)
Építés alatt álló makettek (összevont)
Csoportos építés (összevont)

Nyílt mesterleveles kategóriák: (Minden versenyző indulhat)
Repülő dioráma
Harcjármű dioráma

Mester kategóriák:
Repülő, összevont (minden méretarány)
Harcjármű, összevont (minden méretarány)
Polgári jármű, összevont (autó, motor, kamion)
Hajó, összevont (motoros és vitorlás)
Figura, összevont (minden méret)
SCI-FI és egyéb, összevont

Kiállítási kategória:
Magyar Királyi Honvéd Légierő típusai

Junior: (16-18 éves korig)
Repülő
Harcjármű
Egyéb

Serdülő összevont: (13-15 éves korig)

Gyermek összevont: (12 éves korig)

(2022. december 31-ig betöltött életév számít)

Különdíjak:
GOforGO Travel különdíjai:
A díjak később kerülnek meghirdetésre.

Repülés Baráti Kör (RBK) vándorkupa:
A zsűri és a RBK képviselője által a legszínvonalasabbnak ítélt repülőgép kapja. A győztes egy évig birtokolhatja a kupát, amelyre felvésik a nevét. A kupát a következő évi versenyre köteles visszaszolgáltatni. Az adott év győztesének az előző év nyertese, vagy az RBK képviselője adja át a kupát. Annak a versenyzőnek, aki háromszor nyeri el a kupát az RBK vezetősége véglegesen odaítéli.

Kiállítási kategória:
A Szolnoki Makettezők Baráti Köre ad ki különdíjat a kiállítóknak. A klub tagjai fontosnak látják, hogy ne csak versenymunkát hozzanak a versenyzők, hanem kiállításra régebbi, esetleg sokszoros győztes munkát is. Minden évben egy adott témakör szerint várjuk a régi és új munkákat egyaránt. Ez a kiállítás:
- Új információt nyújthat a téma iránt érdeklődőknek
- Bemutatja az adott típus/típusok változatait, festési variációit
- A korábban készült makettek segítségével követni lehet a szakma fejlődését
- Színesíti a rendezvényt
Ezzel a kategóriával szeretnénk azokat a makettezőket is megnyerni a rendezvénynek, akik nem kívánnak versenyezni.

Különdíjak felajánlása:
Makettklubok, vállalkozók, makettezők számára lehetőség van különdíjak felajánlására. A felajánló egyeztetve a rendezőkkel szombat délután 15 órától helyezheti ki az általa elismerésre jelölt makett mellé a különdíjat. A szervezők nem vesznek át különdíjat!

Díjazás:
Minden kategóriában arany, ezüst és bronzérmek kerülnek kiosztásra, kategóriánként akár több is. Egy kategóriában egy versenyző csak egy díjat kaphat. A különdíjak odaítélését a zsűri vagy a felajánlók döntik el. A ”Best of Show” díjat a legmagasabb pontszámot elért, vagy a legötletesebb, legkülönlegesebb alkotás kapja, a zsűri, a zsűrielnök és a Szolnoki Makettezők Baráti köre döntése alapján.

Nevezés:
2022. március 12-én 08.00-tól 11.00-ig
Előnevezés az interneten is lehetséges 2022. február 21-től.

Zsűrizés 2022. március 12. 11.00
Eredményhirdetés 2022. március 12. 17.00
Kiállítás bontása 2022. március 12. 18.00

Az eredményhirdetés előtt makett visszaadás nem lehetséges! A kiállítás bontása után makettek visszaadásánál egyszerre maximum 10 makettező veheti vissza versenymunkáit. Minden versenyzőtől türelmet kérünk ehhez az időigényes folyamathoz, de szeretnénk elkerülni a makettek elcserélését, eltűnését.

Étkezési lehetőségek:
A verseny színhelyén büfé és étterem üzemel.

A verseny ideje alatt folyamatos börzét biztosítunk, melyre várjuk kereskedők és árusok jelentkezését, Magó Károlynál, a zuhanobombazo@gmail.com email címen.

Aki 400 forinttal támogatja a rendezvényt, makettet nyerhet, továbbá a támogatói jegy megváltásával 50% kedvezménnyel lehet megtekinteni a RepTár kiállítását.

Információ:
Ferge Zoltán: 06-30/588-52-64, email: fergez626@gmail.com
Varczag György: 06-70/934-98-15, email: varczag.gyorgy@citromail.hu
Magó Károly: 06-20/935-59-64, email: zuhanobombazo@gmail.com

Versenyszabályok
A versenyre olyan munkákat várunk, amelyek a korábbi Szolnoki makettversenyen még nem értek el helyezést. A versenymunkákat csak a készítőjük nevén lehet benevezni. Azokat a versenymunkákat, amelyek nem egy alkotó önálló munkája, a csoportos építés kategóriában kell benevezni. A csoportos építés kategóriában minden alkotó nevét fel kell tüntetni, vagy csapatnevet kell alkotni. A csoportos építés kategória nyílt és összevont mind kor és szekció szempontjából. Minden munkát a saját szekció megfelelő pontozólapja alapján értékeli a zsűri. A rendezvényen történő kiállításra minden alkotást szívesen várunk.
Makettek leadása
Minden olyan versenymunkához kérjük dokumentáció leadását, ami feljavítást, belső tereket, egyedi, kísérleti típust, típusátépítést, különleges festésmintát jelenít meg. A dokumentáció lehet nyomtatott és elektronikus formátumú, kereskedelmi forgalomban beszerezhető vagy magángyűjteményből származó referenciaanyag egyaránt. A dokumentáció leadásának ténye a nevezésnél regisztrálásra kerül, nagy értékű, nehezen pótolható referenciaanyagnál (könyv, folyóirat, CD/DVD, fénykép, stb.) külön elismervénnyel is, amellyel az eredményhirdetést követően visszakapható a szóban forgó dokumentáció.

Makettek besorolása
A zsűri a kategóriák további bontásának vagy összevonásának, indokolt esetben adott versenymunka más kategóriába történő átsorolásának, illetve a versenyből történő kizárásának jogát fenntartja. Utóbbi történhet az előírttól eltérő ligában (hobbi, profi) és/vagy korcsoportban önhibából történt nevezés, illetve kegyeletet, jó ízlést sértő alkotás esetén. Adott kategória további bontására abban az esetben kerül sor, ha azt a zsűri indokoltnak tartja. Azon új generációs készletekből összeállított maketteket, amelyek dobozai gyárilag tartalmaznak egyébként feljavítónak minősülő alkatrészeket (nagy méretű fémmaratás, esztergált fém lövegcső, fém vontatókábel, stb.) és ezek beépítésre is kerültek; a jelentős mértékű, dokumentáció alapján, saját építésben kivitelezett feljavításokat, bontást tartalmazó munkákat, illetve a teljesen saját építésű alkotásokat az adott szekciók feljavított, bontott kategóriáiban kell nevezni, ha ilyen meg lett hirdetve. Ezen kívül minden gyári készlet segítségével elkészített feljavítást és/vagy bontást tartalmazó versenymunkát is itt kell nevezni.
A Mester kategóriákban minden olyan versenyző szabadon indulhat, aki elfogadja a versenyszabályokat. Annak, aki mesterlevéllel rendelkezik, illetve a Szolnoki, vagy a Bólyai Makettverseny mester kategóriáinak valamelyikében arany, ezüst, vagy bronz érmes helyezést ért el, vagy a Mosonmagyaróvári Makettverseny bármelyik kategóriájában első helyezett lett, a mester kategóriákban kell indulnia. Azok a versenyzők, akik a Szolnoki, vagy a Bólyai Makettverseny hobbi kategóriáiban arany érmes helyezést értek el, szintén a mester kategóriában kötelesek indulni. Aki a mester kategóriában 90, vagy annál több pontot szerez, az megkapja a mesterlevelet. Minden versenyző eltérhet a mester kategóriában indulástól, abban az esetben, ha olyan szekcióban indul, melyben nem szerzett mesterlevelet vagy érmet, illetve a felsorolt versenyeken első helyezést. Tehát egy repülő mesterleveles szabadon indulhat a hobbi kategória harcjármű szekciójában, stb.
A Hobbi kategóriákban, a korcsoportjának megfelelő kategóriákban minden olyan makettező szabadon indulhat, aki nem tartozik a profik között indulásra kötelezettek körébe és elfogadja a versenyszabályokat.
A Nyílt mesterleveles kategóriákban megkötés nélkül, bárki indulhat, ha elfogadja a versenyszabályokat.
A Nyílt kategóriákban megkötés nélkül, bárki indulhat, ha elfogadja a versenyszabályokat.

Zsűrizés
18 év alatti korcsoportok: szemrevételezés, nincs mesterlevél
Felnőtt korcsoport, hobbi kategóriák: pontozás, nincs mesterlevél
Nyílt kategóriák: szemrevételezés, nincs mesterlevél
Nyílt mesterleveles kategóriák: pontozás, mesterlevél
Felnőtt korcsoport, mester kategóriák: pontozás, mesterlevél

Szemrevételezéses zsűrizés: A zsűri tagjai szemrevételezéssel kiválasztják a legjobbnak ítélt versenymunkákat (legalább ötöt), majd felállítják az érmek szerinti sorrendet. Ha az adott kategória felhozatala megkívánja, akkor ennél több alkotás is értékelésre kerül, akár az adott kategória összes makettje. Minden kategóriában arany, ezüst és bronzérmek kerülnek kiosztásra, kategóriánként akár több is, a zsűri döntése alapján. Egy kategóriában egy versenyző csak egy díjat kaphat.
Pontozásos zsűrizés: A zsűri tagjai szemrevételezéssel kiválasztják a legjobbnak ítélt versenymunkákat (legalább ötöt), majd ezeket lepontozzák. Ha az adott kategória felhozatala megkívánja, akkor ennél több alkotás is értékelésre kerül, akár az adott kategória összes makettje. Minden kategóriában arany, ezüst és bronzérmek kerülnek kiosztásra, kategóriánként akár több is, az elért pontszámok alapján. Egy kategóriában egy versenyző csak egy díjat kaphat. A pontozólapok az eredményhirdetést követően megtekinthetőek, illetve másolatot kérhetnek belőlük a versenyzők. A verseny után a pontozólapokat nem őrzik meg a szervezők, vagyis a későbbi megtekintésre nincs lehetőség.

Zsűri
Minden esetben a zsűri három tagból áll, egy tartalék taggal. A tartalék tag akkor folyik bele a zsűrizésbe, ha valamelyik zsűritag indult a zsűrizendő kategóriában. Aki indult nem vesz részt az értékelésben és nincs jelen a zsűrizés során. Így azoknak a makettezőknek, akiket felkérnek zsűrizésre, nem kell választaniuk a versenyzés és a zsűrizés között.

Ponthatárok:
Minden kategóriában a zsűri kiválasztja a nívós munkákat, legalább 5-öt és ezeket lepontozza. Csak azok a makettek kapnak érmet, amelyek elérik az adott érem kiosztásához előírt ponthatárt. Abban az esetben, ha a kategóriában egyetlen makett sem éri el az érem megszerzéséhez szükséges ponthatárt, a díjak nem kerülnek kiosztásra.
Hobbi kategóriák: bronzérmes szint 69 pont
ezüstérmes szint 73 pont
aranyérmes szint 78 pont
Mester kategóriák: bronzérmes szint 78 pont
ezüstérmes szint 82 pont
aranyérmes szint 86 pont
A hobbi ligában 66 ponttól minden versenyző minőségi munka elismerést kap, Profi ligában, pedig 75 ponttól lehet megkapni ezt az oklevelet.

Óvás
Szombat 16 órától az eredmények megtekinthetőek, és 16 óra 20 percig nyílik mód az óvásra, 1000 Ft kaució ellenében. Az elbírálását egy három főből álló bizottság végzi, amely a zsűri elnökből, az érintett szekció egy zsűritagjából és a főszervezőből áll. Ha a bizottság megállapítja az óvás jogosságát, akkor az eredmény módosításra kerül, és a kaució visszajár.
Azon versenyzők, akik az óvás ideje után kétségbe vonják az eredmények jogosságát, tisztaságát, esetleg a zűri szakmai hozzáértését kritizálják (bármilyen internetes fórumon, vagy élőszóban), az etikai bizottság (Szolnoki Makettezők Baráti Köre, Puma Makett Klub, Turul Makett Klub) döntése alapján eltiltásra kerül a további versenyzéstől Szolnokon.

Tisztelettel várunk mindenkit!

Üdv: MK
sanyi 691794 2022. január 7. 07:14
Válasz erre
magoo 691793 2022. január 7. 00:34
Válasz erre
Sanyi!
Még egyenlőre semmit sem tudok erről, március elején majd kiderül. Nem vettem kötekedésnek!

Blanesz!
A hó már nem számít, csak vírus ne legyen! Volt olyan év, amikor nem volt hó, de a barátaim hoztak:-))
Tisztelettel várunk minden érdeklődőt!
Üdv: MK
Vadász 691787 2022. január 6. 20:15
Válasz erre
Mi csak makettezők vagyunk, a törvényeket és szabályokat egy házzal arréb hozzák.
sanyi 691776 2022. január 6. 17:00
Válasz erre
Sziasztok!
Oltásihoz kötött? Semmi kötekedés, csak szeretném tudni, hogy miként tervezzek.
blanesz 691773 2022. január 6. 16:46
Válasz erre
Sziasztok!
... még egy apróság: nem biztos, hogy lesz hó
Üdv.
Al
Cs.Béla 691767 2022. január 6. 15:37
Válasz erre
Jó hír, ha megrendezésre kerül, mi ott leszünk :)
dreamkit.hu/
Zoli 691764 2022. január 6. 15:01
Válasz erre
Szia,

Köszi szépen az értesítést, mi ott leszünk, hacsak a vírus másképp nem gondolja...
z
magoo 691763 2022. január 6. 14:49
Válasz erre
Tisztelt Makettezők!
BUÉK mindenkinek! Új év, új verseny szezon! Nem tudjuk, hogy milyen intézkedések várhatóak a pandémiával kapcsolatban, de úgy látjuk, hogy van esély arra, hogy ismét rendezzünk Szolnokon makettversenyt.
A szolnoki makettverseny időpontja: 2022.03.12. Kérünk mindenkit, hogy tegye be az időpontot a versenynaptárába, és azt is kérjük, hogy folyamatosan figyelje a versennyel kapcsolatos tájékoztatókat azzal az eshetőséggel számolva, hogy a vírus helyzet törölheti a rendezvényünket.
Köszönet a Bólyai Makett Klubnak a tavalyi mesterleveles verseny profi lebonyolításáért, így a mesterlevél hagyománya csak egy évre szakadt meg. A Bólyai versenye rávilágított arra, hogy az egyre profibb nevező és eredmény feldolgozó programoknak köszönhetően felgyorsult a kiértékelés és oklevél nyomtatás. Ezen felül azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a két napos rendezvény sok ember számára komoly és nehezen biztosítható anyagi kiadással jár, ezért a korábbi hagyományokkal ellentétben a verseny egy napos lesz. A makettek értékelése változatlan marad, a makettezők számára két fontos változás lesz: A nevezés 11 órakor befejeződik, az eredményhirdetés pedig 17 órakor fog kezdődni.
Kérek mindenkit, hogy ha van észrevétele a változtatással kapcsolatban ossza meg velünk a fórumokon!
Köszönettel a szervezők nevében:
Magó Károly

Bocsánat Kamovos, hogy most válaszolok, de most lett biztos, hogy meghirdethetjük!
Kamovos 691078 2021. december 13. 21:27
Válasz erre
Szia Karesz!

Lesz e nálatok 2022.02.29.-én makett kiállítás verseny?

Sikerült e az ez évi egyeztetésen bármilyen időpontot kapnotok?

Üdv: Kamovos
Kamovos 689346 2021. október 14. 09:14
Válasz erre
Szia Karesz!

Köszönöm a válaszodat!
Akkor várok még én is a pontos dátumra.

Üdv: kamovos
magoo 689340 2021. október 13. 21:23
Válasz erre
Szia Kamovos!
Amikor nem volt vírus helyzet, akkor is decemberben tudtunk időpontot választani a honvédségi rendezvények függvényében.
Üdv: MK
Kamovos 689255 2021. október 11. 09:40
Válasz erre
Szia Karesz!

Köszönöm a válaszodat!
Ha lesz akkor 2022.02.29.-én lesz?

Üdv: kamovos
magoo 689254 2021. október 11. 08:35
Válasz erre
Sziasztok!
A rendezvény helyszíne honvédségi terület. Abban az esetben, ha a járvány ismét megszorításokat hoz, akkor biztos, hogy nem engedélyezik. Erről majd decemberben többet tudunk, mert akkor már látni fogjuk milyen intézkedéseket vezetnek be.
Üdv: MK
Kamovos 688716 2021. szeptember 20. 13:10
Válasz erre
Sziasztok!

Kérdésem a következő lenne hozzátok!

Lesz e nálatok 2022.02.29.-én makett kiállítás verseny?
Vagy bármely más időpontban?

Üdv: Kamovos
pigasos78 670705 2020. március 29. 16:00
Válasz erre
Szia Zoli!
Bocsi a képek minőségéért, szándékosan képernyőt fotóztam, mert egyenként 4 mega körül vannak a képek, valahol akkor "butítanom" kell őket. :)
YS tekintetében egyelőre annyit tudok, hogy 6 db volt nekik. 5 vietnam camo-os, és egy kék-fehér VIP, ha jól tudom. De már feltettem a kérdést kinti kollégáknak. Ha érkezik valami, megírom.
Üdv
Szabi
Zoli 670694 2020. március 29. 14:05
Válasz erre
Szia,

Neked is köszönöm, hogy megosztottad, szép makettek, gratula! Ha lehet annyi kérésem, legközelebb majd nagyobb méretben töltsd fel a képeket, hogy élvezhetőbb legyen a látvány, a megás képek is feltölthetők.
Ja és ha már itt tartunk, Te, mint a görög gépek géniusza, egészen szándékosan nincs festési leírásod, mintád az YS-11-hez? Ha esetleg ismersz használható matricát, ami a 72-es mérethez jó lenne, lécci írd meg, köszi szépen előre is!
z
Zoli 670665 2020. március 28. 18:21
Válasz erre
Köszi, épp van olyanom, legközelebb majd azt próbálom ki.
z
Kormos Péter 670664 2020. március 28. 18:18
Válasz erre
Köszönöm!
Alclad 101 -es aluminium + Steel ködölve a kipufogók körül.
pigasos78 670653 2020. március 28. 14:16
Válasz erre
20200328_141334
20200328_141334
20200328_141321
20200328_141321
20200328_141309
20200328_141309
20200328_141257
20200328_141257
20200328_141244
20200328_141244
20200328_141231
20200328_141231
20200328_141219
20200328_141219
20200328_141205
20200328_141205

Csatlakozom...
f2d 670651 2020. március 28. 13:32
Válasz erre
Nagyon szép munkák, és egy igazán jó kezdeményezés.
Garatula mindkettőtöknek!
Zoli 670642 2020. március 28. 11:43
Válasz erre
További két arany, szintén nagyon tetszenek. Mondjuk kicsit fentebbről fotózva jobban látszódnának, de értem az elgondolást.
z
atika 670640 2020. március 28. 11:22
Válasz erre
Mindjárt összejön egy virtuális kiállítás: Szolnok - Online!
Ezek is gyönyörűek.
atika 670639 2020. március 28. 11:21
Válasz erre
Meseszépek! A P-40 jön be a legjobban.
Vadász 670638 2020. március 28. 11:19
Válasz erre
p-40m-31 másolata
p-40m-31 másolata
Jak-3-19-61
Jak-3-19-61

Csatlakozom Petihez
Zoli 670637 2020. március 28. 11:17
Válasz erre
Szia Peti,

Nagyon szépek a madárkák, köszönöm, hogy megosztottad a képeket, részemről ez három arany!
Annyit elárulnál, hogy a P-51D milyen festékkel készült, illetve egy árnyalattal?
z
Kormos Péter 670635 2020. március 28. 10:40
Válasz erre
p51b6opk-01[1]
p51b6opk-01[1
p51dqpk-03[1]
p51dqpk-03[1
P-40-N-w61-01[1]
P-40-N-w61-01[1

Sziasztok!

Tervem szerint már ott lennék Szolnokon a makettversenyen. A verseny elmaradt, hát bemutatom itt; ezeket a maketteket vittem volna kiállítani.

Üdv:

Peti
magoo 670039 2020. március 10. 07:35
Válasz erre
Szia Sherman!
Köszönöm!
Kérek mindenkit, hogy minél több helyen ossza meg az információt, mert fontos számunkra, hogy a lehető legtöbb érdeklődő értesüljön róla.
Üdv: MK
magoo 670038 2020. március 10. 07:30
Válasz erre
Szia!
A hadsereg nem megnevezés, a Magyar Néphadsereg igen. A hadsereg és a sereg jelenleg is használatban van, ahogy a honvédség, ezt nem törölte el a rendszerváltás! Minden országnak van hadserege, nekünk nem csak a néphadsereg a hadsereg.
"A hadsereg továbbra is..." arra utal, hogy az Ezred volt a kezdeményezője a civil és katonai rendezvénynek, amit továbbra is patronált. Azért az ezred lett kiemelve, mert egy azóta is életképes kezdeményezés alapítója volt. A kiemelésed kicsit pontatlan, mert az előző rész, a LÉNYEG, lemaradt.
Mellesleg nagyon köszönöm a pontosítást!
Üdv: MK
juge75 670034 2020. március 9. 23:40
Válasz erre
20200309_232748
20200309_232748

A pontosítás "hadsereg". Mellesleg ebben az időszakban 1991-97 nem ezred, hanem 89. Vegyes Szállítórepülő Dandár volt az alakulat.
juge75 670033 2020. március 9. 23:31
Válasz erre
Azzal kezdtem. 1990-ig volt Hadsereg, azt követően Honvédség.
Sherman 670032 2020. március 9. 22:40
Válasz erre
Utólagos engedelmeddel ezt az információt (A teljes hozzászólásodat) megosztom az Rctank-fórumon mert csoportosan készültünk lemenni. Nem árt ha mindenki tud a változásról.
sanyi 670031 2020. március 9. 22:39
Válasz erre
cenci 670030 2020. március 9. 22:21
Válasz erre
Jaj ne már , a Móvár is elmarad most meg a Szolnok is . Hát nem a korona vírustól fogok kinyiffanni hanem az agyvérzéstől .
PETI 670029 2020. március 9. 21:53
Válasz erre
magoo 670028 2020. március 9. 21:50
Válasz erre
Peti!
A hétvégi vasút modell kiállítást is lemondta a város.
Üdv: MK
PETI 670027 2020. március 9. 21:48
Válasz erre
Szia Karcsi!
Én Móvárban biztos voltam, de Szolnokra úgy gondoltam, hogy csak meglesz az tartva. Sajnálom.
Üdv KP
sanyi 670024 2020. március 9. 21:28
Válasz erre
Sajnálatos, de érthető... Akkor jövőre!
magoo 670023 2020. március 9. 21:26
Válasz erre
Tisztelt Makettezők!
Sajnálattal értesítek minden érdeklődőt, hogy a korona vírussal kapcsolatos megelőző intézkedésekre való tekintettel a szolnoki makett verseny elmarad!
Ezt a kényszerű döntést főleg a versenyzők, valamint a verseny hagyományainak és értékeinek védelmében kellett meghozni. A 30. jubileumi rendezvény 2021-ben kerül megrendezésre.
Megértésetekben bízva, üdvözlettel:
Magó Károly
magoo 670022 2020. március 9. 21:15
Válasz erre
Juge!
Köszi a pontosítást, csak kérlek írd meg, hogy mit írtam rosszul, hogy pontosítani kellett?
Köszi: magoo
Israti71 670021 2020. március 9. 21:10
Válasz erre
Üdv urak!
Az előbb olvastam a Moson Show idei rendezvényének elmaradását,a korona vírus dolog miatt.
A kérdésem az hogy ugyanígy elmarad-e a az idei Szolnoki is?
Köszönettel:D.A
juge75 670018 2020. március 9. 19:39
Válasz erre
Csupán annyit pontosítanék, hogy 1990-től már Magyar Honvédség volt. Külön említeném, hogy 1989 nyarán költöztünk szolnokra, és nagyon meglepett, hogy sok velem egykorú fiatalon kívül, rengeteg és barátságos felnőtt hivatásos katona űzi ezen hobbit. Szomszédom vitt be az akkor még zárt repülőmúzeumba, valamint ott találkoztam első ízben professzionalis makattekkel, valamint Burai András századossal. Az ott tapasztaltak terelték tovább makettező énem, sok további ismerőst és jó barátot szerezve.
Kormos Péter 669706 2020. március 3. 17:20
Válasz erre
Előnevezés elindult:

morc.solutions/makett/
cenci 669646 2020. március 2. 13:07
Válasz erre
Köszönjük Karcsi ezeket az infókat ! :-)
G-cart 669641 2020. március 2. 10:48
Válasz erre
Érdekes visszatekintés, köszönjük.
G'
magoo 669638 2020. március 2. 10:36
Válasz erre
Sziasztok!
Egy kis múltidézés:
A szolnoki makettverseny története:
1973-ban Burai András (jelenleg nyugállományú őrnagy) kezdeményezésére indult el a makettezés a Killián György Repülőműszaki Főiskola szakszerelő kiképző zászlóaljánál. Sok jó kézügyességű tanuló volt, aki szabadidejében szívesen épített műanyag repülőgépeket, ezért Burai András felügyelete mellett beindult a makettező élet. Rövid időn belül olyan sokan maketteztek, hogy a zászlóaljon belül voltak kisebb megmérettetések. Burai András volt az egyszemélyes zsűri, és kiválasztotta a legjobban sikerült maketteket. Szép lassan a makett építés elterjedt az egész főiskolán, melyet az iskola kulturális felelőse Telepovszki Tibor (jelenleg nyugállományú alezredes) is támogatott.
1978-ban már a makettek is benevezhettek a főiskolán megrendezett Főiskolai Amatőr Alkotópályázatra, melyet a hallgatók által készített művészeti alkotások számára hoztak létre. Ekkorra a makettezés az iskola kulturális életének fontos része lett. A sok nevezés miatt a makettek önálló kategóriában versenyeztek. A megmérettetés legfontosabb elismerése az volt, ha egy-egy munka tovább jutott a hadseregszintű versenyre.
1980-ban Burai András makettje bekerült a hadseregszintű versenyre, ahol korábban nem voltak makettek. A zsűri fanyalogva fogadta, hogy ez gyári műanyag alkatrészekből van összerakva, gyári festékkel lefestve, és megkérdezték tőle, hogy mi ebben a nagydolog? Erre, humorosan azt válaszolta, hogy a matyó hímzés is gyári szövetből van, gyári cérnával kihímezve, de nem mindegy, hogy hogyan! Az országos pályázaton nem hódítottak teret maguknak a makettek, de Szolnokon továbbra is minden évben indult ez a kategória.
1981-től a nyári alkotópályázat után tartottak külön makett versenyt is a jelenlegi verseny helyén, a Repülőtéri Művelődési Otthonban. Akkor a nagyterem feletti galéria részen voltak kiállítva a munkák, ahol ma a börze egy része van. Ezeken, a rendezvényeken már nem csak a főiskolán dolgozó katonák vettek részt, hanem a repülőtéren állomásozó alakulat tagjai is. Sőt a civilek is nevezhettek, de csak külön engedéllyel léphettek be a művelődési otthonba. A baráti hadseregek közötti jó viszony eredményeként külföldi katonák is részt vettek az egyik szolnoki versenyen. Szlovák katonák érkeztek Rozsnyóról, ahova később az iskola nevében viszont látogattak a magyar makettezők is.
1989-ben a rendszerváltás kisöpörte a hadseregből politikai osztályokat, ahol a kultúrával kapcsolatos tevékenységet irányították, ezért a versenyek és a pályázatok megszűntek. Nyitott a hadsereg a civilek felé, ami a makettező katonák esetében nem volt új dolog, mert már korábban jó kapcsolat alakult ki a környék makettezőivel. Mivel a makettezők szerették volna folytatni a kiállítások és versenyek hagyományát, keresni kezdték a megfelelő kiállító helyet. Elkezdődött a kiállítás szervezése, melyet a repülőtér helyett a városban kívántak megtartani.
1990-ben került megrendezésre az első olyan makett kiállítás, melyet katonák és a civilek közösen szerveztek a városban található Helyőrségi Művelődési Otthonban. A kis kiállítás népszerű volt és sok érdeklődő látogatott el. A sikeres kiállítás után szóba került, hogy érdemes lenne egy klubot alakítani, ahol a makettezők tartják egymással a kapcsolatot, segítik egymás munkáját, közösen részt vehetnek különböző makettező rendezvényeken. A klubnak az Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (ma: Aba-Novák Kulturális Központ) adott helyet, ahol elkezdődött a klubélet.

1991-ben volt az első országos makett verseny, melyre meghívták az ország különböző részein élő makettezőket.
1991. és 1998. között a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban, rendezték meg a versenyeket, melyeket egy hetes kiállítás követett. A hadsereg továbbra is patronálta a makettezést, mert a Szolnok Vegyes Szállító Repülő Ezred kiemelt támogatója volt a rendezvénynek. Az alakulat biztosított repülőgép alkatrészeket, hajtóműveket, oktatási segédleteket a kiállítás szakmai színvonalának emeléséhez. A kiállítás őrzését a makett klub tagjai, vagy sorkatonák vállalták. Ilyenkor tárlatvezetéssel, szakmai tanácsadással színesítették a programot. A rendezvény népszerűsége folyamatosan nőtt, szinte minden makettező megtanulta, hogy ha február, akkor verseny Szolnokon.
1999-ben a verseny elmaradt.
2000 tavaszán az alapoktól kellett újra kezdeni. A korábbi tapasztalatok megmutatták, hogy az Aba-Novák Kulturális Központ nem volt alkalmas a verseny lebonyolításához, mert a verseny eredményeit szombatról vasárnapra virradó éjjel kellett feldolgozni, viszont az intézmény éjszakára bezárt. Ezért a választás ismét a városban található Helyőrségi Művelődési Otthonra esett. Ezen a versenyen 160 makett vett részt, viszonylag mérsékelt látogatottság mellett. Ettől az évtől kezdve a verseny után nem volt egy hetes kiállítás.
2001-ben került a verseny a jelenlegi helyére, a repülőtérre. Szerencsére napjainkra már az egész művelődési otthon benépesül a verseny idején, de ekkor még elég volt az emelet jobb oldali része is. (ma ott van a börze egy része) Ettől az évtől a Szolnok Vegyes Szállító Repülő Ezred, majd jogutódjai lettek a verseny házigazdái. További kiemelt támogatója lett a versenynek a Repülőtiszti Intézet és a Repüléstörténeti Múzeum Alapítvány. A támogatásokért cserében a klub tagsága vállalta, hogy segít a repülő múzeumba került makettek felújításában, rendszerezésében, továbbá a makettező hagyatékok begyűjtésében az ország minden részéről. Ebben az évben az országos verseny mellett egy repüléstörténeti kiállítást rendezett a klub a múzeum alapítványának kezelésében lévő 600 makett bemutatására, melyet a múzeum látogatói és a veteránok tekintettek meg. A város általános iskolásai számára az alapítvány támogatásával makett szakkör indult, melyen 25 gyermek vett részt. A versenyen induló makettek száma folyamatosan növekedett, ezért először a galéria lett igénybe véve, végül az alsó nagyterem is.
2003-tól támogatja a rendezvényünket a Honvéd Sportrepülő Egyesület, ezért a hétvégi programok színesítésére lehetőség nyílt sétarepülésre Szolnok felett.
2004-ben különleges díjat (egy díszes alapra erősített TV-2-117A típusú hajtómű kompresszor lapátot) kaptak a győztes versenyzők. Ettől az évtől kiemelt támogatója lett a versenynek a Forgó-Travel, mely különdíjként értékes utazásokat ajánlott fel a versenyzőknek.
2006-ban Szolnokon lett bevezetve egy a hazánkban teljesen új versenyrendszer. Két szinten (mester és hobby) lehetett versenyezni. A verseny munkák értékelése a korábban kialakított szigorított pontozásos rendszer kis mértékű módosításával történt. Ismét kiosztásra kerültek a mesterlevelek a nívós munkát készítő makettezőknek.
2007-ben megalakult a Turul Makett Klub Martfűn, mely megalakulásától kezdve társrendezője a versenynek.
2012-ben szállt be a verseny szervezésébe a Puma Makett Klub és megalapították a Puma kupát, mely 2019-ig került kiosztásra.
2013-ban került bevezetésre a kiállítási kategória, melyben korábban már díjazott makettek is nevezhetnek. Minden évben egy adott témakör kerül bemutatásra azzal a céllal, hogy színesítse a kiállítást és lehetőséget adjon azoknak a makettezőknek is, akik nem akarnak versenyezni.
A rendezvény lebonyolításához az HM 86. Szolnok Helikopter Bázis és a GoForGo Travel mellett az AK-Interactive 2016 óta folyamatosan kiemelt támogatója a versenynek!
Ezek a hétvégék nem csak a makettezőknek szóltak a makettezésről. Mivel nem volt a makettezést propagáló kiállítás a verseny után, a családok számára vonzó programok kerültek a rendezvénybe. Minden évben kísérő programok várták a látogatókat. A repülőtér látogatás mellett veterán járművek, hagyományőrző katonák és a kutyás mentők bemutatóit lehetett megtekinteni. A sportrepülőtérrel kialakult jó kapcsolat keretében a sétarepülés is belekerült a családi hétvégébe. A hagyomány őrzés keretében ideiglenes kiállítás volt a verseny idején a monarchia tárgyi emlékeiből, a légierő századjelvényeiből, a „Pumás pilótákról”, a Magyar Királyi Honvéd Légierő két berepülő pilótájának anyagaiból. A verseny legnagyobb dekorációja egy Lepke típusú vitorlázó repülőgép volt, mellyel a szolnoki sportrepülés történetének állított emléket a rendezvény. A hagyományőrzés keretében egy rendezvényünket Winkler László repüléstörténész emlékének ajánlottuk.
A szolnoki verseny két legismertebb vendége Farkas Bertalan űrhajós és Nyemecz Pál a Magyar Királyi Honvéd Légierő oktató és berepülő pilótája volt. A 20. rendezvényen külön kiállítást kaptak a korábbi években Szolnokon díjazott makettek. Különdíjat kapott Burai András Po-2 makettje, mely a legrégebbi szolnoki verseny makett volt. A következő években is bővültek a kísérő programok. 2012-ben az MH 34. Bercsényi László különleges műveleti zászlóalj mutatkozott be, 2013-ban az HM 86. Szolnok Helikopter Bázis tartott őrkutyás bemutatót, majd 2015-ben 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj fegyverzeti bemutatót tartott.

A versenyek időpontjai:
1991. február - I. Országos makett kiállítás és verseny
1992. február - II. Országos makett kiállítás és verseny
1993. február - III. Országos makett kiállítás és verseny
1994. február 26-27. - V. Országos makett kiállítás és verseny
1995. február 25-26. - V. Országos makett kiállítás és verseny
1996. február 26-27. - VI. Országos makett kiállítás és verseny
1997. február 22-23. - VII. Országos makett kiállítás és verseny (egy napos volt)
1998. február - VIII. Országos makett kiállítás és verseny
1999-ben a rendezvény elmaradt.
2000. április 29-30. - IX. Országos makett kiállítás és verseny
2001. február 17-18 - X. Országos makett kiállítás és verseny
2001. június-október - XI. Repüléstörténeti makett kiállítás
2002. február 23-24. - XII. Országos makett kiállítás és verseny
2003. február 22-23. - XIII. Országos makett kiállítás és verseny
2004. február 28-29. - XIV. Országos makett kiállítás és verseny
2005. március 5-6. - XV. Országos makett kiállítás és verseny
2006. március 17-18. - XVI. Országos makett kiállítás és verseny
2007. március 17-18. - XVII. Országos makett kiállítás és verseny
2008. március 8-9. - XVIII. Országos makett kiállítás és verseny
2009. március 21-22. - XIX. Országos makett kiállítás és verseny
2010. március 20-21. - XX. Országos makett kiállítás és verseny
2011. március 12-13. - XXI. Országos Makett kiállítás és verseny
2012. március 3-4. - XXII. Országos Makett kiállítás és verseny
2013. március 2-3. - XXIII. Országos Makett kiállítás és verseny
2014. március 22-23. - XXIV. Országos Makett kiállítás és verseny
2015. március 21-22. - XXV. Országos Makett kiállítás és verseny
2016. március 12-13. - XXVI. Országos Makett kiállítás és verseny
2017. március 4-5. - XXVII. Országos Makett kiállítás és verseny
2018. március 3-4. - XXVIII. Országos Makett kiállítás és verseny
2019. március 23-24. - XXIX. Országos Makett kiállítás és verseny

A történeti áttekintésből kiderül, hogy 1973 óta különböző szintű versenyeket rendeztek a repülőtéren és a városban. Először hadseregen belüli, majd az országos makettezés egyik jelentős helyszíne lett Szolnok. Ebben az évben ünnepeljük a civilek és katonák által közösen szervezett rendezvények 30. évfordulóját, mellyel az elmúlt évtizedeknek szeretnénk emléket állítani!
alexkidd 669502 2020. február 27. 19:01
Válasz erre
Sziasztok!

A makettverseny kiemelt támogatójaként megpróbáljuk a lehető legtöbb termékünket vinni a börzére. Sajnos technikai okokból kifolyólag egészen biztos, hogy sok dolog nem lesz nálunk személyesen megvásárolható, ezért amennyiben valamelyik termékünkre biztosan szükségetek van, célszerű azt megrendelni a webshopunkból www.makettshop.hu, és a megrendelés véglegesítésekor a "Személyes átvétel a szolnoki makettkiállításon" opciót választani.

Találkozzunk mindkét napon a földszinten található szokott helyünkön!

Üdvözlettel,
Sanyi,
Makettshop
magoo 669042 2020. február 12. 16:49
Válasz erre
Sziasztok!

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, a Szolnoki Makettezők Baráti Köre, a Turul Makett Klub és a Puma Makett Klub 2020. március 28-29-én rendezi meg a XXX. Országos makett kiállítást és versenyt, melyre, szeretettel várunk minden makettezőt és érdeklődőt.

A versenyt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Művelődési Otthonában tartjuk. Cím: 5008 Szolnok, Szandaszőlős, Killián u. 1.
(a tavalyi verseny helyszíne)

A rendezvény főtámogatója a GoforGo TRAVEL, mely, a verseny fő díjaként egy utazási utalványt ajánl fel a zsűri által kiválasztott legszebb makett készítőjének.
Kiemelt támogató: AK-Interactive

A verseny kategóriái:
Felnőtt: Hobbi kategóriák:
Repülő 1/72 és kisebb dobozból, vagy feljavított
Repülő 1/48 és nagyobb dobozból, vagy feljavított
Repülő bontott, minden méretarány
Harcjármű 1/72 és kisebb dobozból, vagy feljavított
Harcjármű 1/48 és nagyobb dobozból, vagy feljavított
Harcjármű bontott, minden méretarány
Autó
Motor
Kamion
Vitorlás hajó
Motoros hajó
Figura 75 mm-nél kisebb
Figura 75mm és nagyobb
Figura csoport
Mellszobor
SCI-FI figurák
SCI-FI járművek
Papír és egyéb (összevont)

Nyílt kategóriák: (Minden versenyző indulhat)
Építés alatt álló makettek (összevont)
Csoportos építés (összevont)

Nyílt mesterleveles kategóriák: (Minden versenyző indulhat)
Repülő dioráma
Harcjármű dioráma

Mester kategóriák:
Repülő, összevont (minden méretarány)
Harcjármű, összevont (minden méretarány)
Polgári jármű, összevont (autó, motor, kamion)
Hajó, összevont (motoros és vitorlás)
Figura, összevont (minden méret)
SCI-FI és egyéb, összevont

Kiállítási kategória:
A szolnoki katonai repülőtér 80. évfordulója alkalmából:
Magyar Királyi Honvéd Légierő típusai

Junior: (16-18 éves korig)
Repülő
Harcjármű
Egyéb

Serdülő összevont: (13-15 éves korig)

Gyermek összevont: (12 éves korig)

(2020. december 31-ig betöltött életév számít)

Különdíjak:
GOforGO Travel különdíjai:
A Best Of Show, a legszebb magyar repülőgép makett, a legszebb magyar harcjármű makett, az ifjúsági korcsoport legszebb makettje, a serdülő korcsoport legszebb makettje és a gyermekkorcsoport legszebb makettje különdíj mellé a GOforGO Travel ajánl fel különböző díjakat. Minden nyertesnek az eredményhirdetés után regisztráltatnia kell magát a GOforGO Travel standjánál. A nyeremény nem váltható pénzre, és csak egy személy veheti igénybe, kivéve a serdülő korcsoport nyertesével egy kísérő 50% kedvezménnyel utazhat, a gyermek korcsoport nyertesével, pedig egy kísérő ingyen utazhat.

Repülés Baráti Kör (RBK) vándorkupa:
A zsűri és a RBK képviselője által a legszínvonalasabbnak ítélt repülőgép kapja. A győztes egy évig birtokolhatja a kupát, amelyre felvésik a nevét. A kupát a következő évi versenyre köteles visszaszolgáltatni. Az adott év győztesének az előző év nyertese, vagy az RBK képviselője adja át a kupát. Annak a versenyzőnek, aki háromszor nyeri el a kupát az RBK vezetősége véglegesen odaítéli.

Kiállítási kategória:
A Szolnoki Makettezők Baráti Köre ad ki különdíjat a kiállítóknak. A klub tagjai fontosnak látják, hogy ne csak versenymunkát hozzanak a versenyzők, hanem kiállításra régebbi, esetleg sokszoros győztes munkát is. Minden évben egy adott témakör szerint várjuk a régi és új munkákat egyaránt. Ez a kiállítás:
- Új információt nyújthat a téma iránt érdeklődőknek
- Bemutatja az adott típus/típusok változatait, festési variációit
- A korábban készült makettek segítségével követni lehet a szakma fejlődését
- Színesíti a rendezvényt
Ezzel a kategóriával szeretnénk azokat a makettezőket is megnyerni a rendezvénynek, akik nem kívánnak versenyezni.

Különdíjak felajánlása:
Makettklubok, vállalkozók, makettezők számára lehetőség van különdíjak felajánlására. A felajánló egyeztetve a rendezőkkel szombat délután 15 órától helyezheti ki az általa elismerésre jelölt makett mellé a különdíjat. A szervezők nem vesznek át különdíjat!

Díjazás:
Minden kategóriában arany, ezüst és bronzérmek kerülnek kiosztásra, kategóriánként akár több is. Egy kategóriában egy versenyző csak egy díjat kaphat. A különdíjak odaítélését a zsűri vagy a felajánlók döntik el. A ”Best of Show” díjat a legmagasabb pontszámot elért, vagy a legötletesebb, legkülönlegesebb alkotás kapja, a zsűri, a zsűrielnök és a Szolnoki Makettezők Baráti köre döntése alapján.

Nevezés:
2020. március 28-án 08.00-tól 13.00-ig
Előnevezés az interneten is lehetséges 2019. február 28-től.

Zsűrizés 2020. március 29. 13.00
Eredményhirdetés 2020. március 29. 13.00
Kiállítás bontása 2020. március 29. 14.00

Az eredményhirdetés előtt makett visszaadás nem lehetséges! A kiállítás bontása után makettek visszaadásánál egyszerre maximum 10 makettező veheti vissza versenymunkáit. Minden versenyzőtől türelmet kérünk ehhez az időigényes folyamathoz, de szeretnénk elkerülni a makettek elcserélését, eltűnését.

Étkezési lehetőségek:
A verseny színhelyén büfé és étterem üzemel.

Szombaton 17.00-tól igény szerint a szervezők segítségével lehetőség lesz a makettek fotózására.
A verseny ideje alatt folyamatos börzét biztosítunk, melyre várjuk kereskedők és árusok jelentkezését, Magó Károlynál, a zuhanobombazo@gmail.com email címen.

A versenyen nem induló látogatók, abban az esetben, ha 300 forinttal támogatják a rendezvényt, tombola jegyet kapnak, mellyel makettet, vagy sétarepülést nyerhetnek. Továbbá a támogatói jegy megváltásával 50% kedvezménnyel lehet megtekinteni a RepTár kiállítását.

A verseny helyszínére ingyenes buszjárat indul Budapestről, a GOforGO TRAVEL törzs utasai, és a versenyzők részére. Érdeklődni, és jelentkezni GOforGO TRAVEL, 06 30/3071736 telefonszámán lehet Simon Anikónál. A GOforGO TRAVEL az utasai számára nem biztosít szállást.

Információ:
Ferge Zoltán: 06-30/588-52-64, email: fergez626@gmail.com
Varczag György: 06-70/934-98-15, email: varczag.gyorgy@citromail.hu
Magó Károly: 06-20/935-59-64, email: zuhanobombazo@gmail.com

Versenyszabályok
A versenyre olyan munkákat várunk, amelyek a korábbi Szolnoki makettversenyen még nem értek el helyezést. A versenymunkákat csak a készítőjük nevén lehet benevezni. Azokat a versenymunkákat, amelyek nem egy alkotó önálló munkája, a csoportos építés kategóriában kell benevezni. A csoportos építés kategóriában minden alkotó nevét fel kell tüntetni, vagy csapatnevet kell alkotni. A csoportos építés kategória nyílt és összevont mind kor és szekció szempontjából. Minden munkát a saját szekció megfelelő pontozólapja alapján értékeli a zsűri. A rendezvényen történő kiállításra minden alkotást szívesen várunk.
Makettek leadása
Minden olyan versenymunkához kérjük dokumentáció leadását, ami feljavítást, belső tereket, egyedi, kísérleti típust, típusátépítést, különleges festésmintát jelenít meg. A dokumentáció lehet nyomtatott és elektronikus formátumú, kereskedelmi forgalomban beszerezhető vagy magángyűjteményből származó referenciaanyag egyaránt. A dokumentáció leadásának ténye a nevezésnél regisztrálásra kerül, nagy értékű, nehezen pótolható referenciaanyagnál (könyv, folyóirat, CD/DVD, fénykép, stb.) külön elismervénnyel is, amellyel az eredményhirdetést követően visszakapható a szóban forgó dokumentáció.

Makettek besorolása
A zsűri a kategóriák további bontásának vagy összevonásának, indokolt esetben adott versenymunka más kategóriába történő átsorolásának, illetve a versenyből történő kizárásának jogát fenntartja. Utóbbi történhet az előírttól eltérő ligában (hobbi, profi) és/vagy korcsoportban önhibából történt nevezés, illetve kegyeletet, jó ízlést sértő alkotás esetén. Adott kategória további bontására abban az esetben kerül sor, ha azt a zsűri indokoltnak tartja. Azon új generációs készletekből összeállított maketteket, amelyek dobozai gyárilag tartalmaznak egyébként feljavítónak minősülő alkatrészeket (nagy méretű fémmaratás, esztergált fém lövegcső, fém vontatókábel, stb.) és ezek beépítésre is kerültek; a jelentős mértékű, dokumentáció alapján, saját építésben kivitelezett feljavításokat, bontást tartalmazó munkákat, illetve a teljesen saját építésű alkotásokat az adott szekciók feljavított, bontott kategóriáiban kell nevezni, ha ilyen meg lett hirdetve. Ezen kívül minden gyári készlet segítségével elkészített feljavítást és/vagy bontást tartalmazó versenymunkát is itt kell nevezni.
A Mester kategóriákban minden olyan versenyző szabadon indulhat, aki elfogadja a versenyszabályokat. Annak, aki mesterlevéllel rendelkezik, illetve a Szolnoki, vagy a Bólyai Makettverseny mester kategóriáinak valamelyikében arany, ezüst, vagy bronz érmes helyezést ért el, vagy a Mosonmagyaróvári Makettverseny bármelyik kategóriájában első helyezett lett, a mester kategóriákban kell indulnia. Azok a versenyzők, akik a Szolnoki, vagy a Bólyai Makettverseny hobbi kategóriáiban arany érmes helyezést értek el, szintén a mester kategóriában kötelesek indulni. Aki a mester kategóriában 90, vagy annál több pontot szerez, az megkapja a mesterlevelet. Minden versenyző eltérhet a mester kategóriában indulástól, abban az esetben, ha olyan szekcióban indul, melyben nem szerzett mesterlevelet vagy érmet, illetve a felsorolt versenyeken első helyezést. Tehát egy repülő mesterleveles szabadon indulhat a hobbi kategória harcjármű szekciójában, stb.
A Hobbi kategóriákban, a korcsoportjának megfelelő kategóriákban minden olyan makettező szabadon indulhat, aki nem tartozik a profik között indulásra kötelezettek körébe és elfogadja a versenyszabályokat.
A Nyílt mesterleveles kategóriákban megkötés nélkül, bárki indulhat, ha elfogadja a versenyszabályokat.
A Nyílt kategóriákban megkötés nélkül, bárki indulhat, ha elfogadja a versenyszabályokat.

Zsűrizés
18 év alatti korcsoportok: szemrevételezés, nincs mesterlevél
Felnőtt korcsoport, hobbi kategóriák: pontozás, nincs mesterlevél
Nyílt kategóriák: szemrevételezés, nincs mesterlevél
Nyílt mesterleveles kategóriák: pontozás, mesterlevél
Felnőtt korcsoport, mester kategóriák: pontozás, mesterlevél

Szemrevételezéses zsűrizés: A zsűri tagjai szemrevételezéssel kiválasztják a legjobbnak ítélt versenymunkákat (legalább ötöt), majd felállítják az érmek szerinti sorrendet. Ha az adott kategória felhozatala megkívánja, akkor ennél több alkotás is értékelésre kerül, akár az adott kategória összes makettje. Minden kategóriában arany, ezüst és bronzérmek kerülnek kiosztásra, kategóriánként akár több is, a zsűri döntése alapján. Egy kategóriában egy versenyző csak egy díjat kaphat.
Pontozásos zsűrizés: A zsűri tagjai szemrevételezéssel kiválasztják a legjobbnak ítélt versenymunkákat (legalább ötöt), majd ezeket lepontozzák. Ha az adott kategória felhozatala megkívánja, akkor ennél több alkotás is értékelésre kerül, akár az adott kategória összes makettje. Minden kategóriában arany, ezüst és bronzérmek kerülnek kiosztásra, kategóriánként akár több is, az elért pontszámok alapján. Egy kategóriában egy versenyző csak egy díjat kaphat. A pontozólapok az eredményhirdetést követően megtekinthetőek, illetve másolatot kérhetnek belőlük a versenyzők. A verseny után a pontozólapokat nem őrzik meg a szervezők, vagyis a későbbi megtekintésre nincs lehetőség.

Zsűri
Minden esetben a zsűri három tagból áll, egy tartalék taggal. A tartalék tag akkor folyik bele a zsűrizésbe, ha valamelyik zsűritag indult a zsűrizendő kategóriában. Aki indult nem vesz részt az értékelésben és nincs jelen a zsűrizés során. Így azoknak a makettezőknek, akiket felkérnek zsűrizésre, nem kell választaniuk a versenyzés és a zsűrizés között.

Ponthatárok:
Minden kategóriában a zsűri kiválasztja a nívós munkákat, legalább 5-öt és ezeket lepontozza. Csak azok a makettek kapnak érmet, amelyek elérik az adott érem kiosztásához előírt ponthatárt. Abban az esetben, ha a kategóriában egyetlen makett sem éri el az érem megszerzéséhez szükséges ponthatárt, a díjak nem kerülnek kiosztásra.
Hobbi kategóriák: bronzérmes szint 69 pont
ezüstérmes szint 73 pont
aranyérmes szint 78 pont
Mester kategóriák: bronzérmes szint 78 pont
ezüstérmes szint 82 pont
aranyérmes szint 86 pont
A hobbi ligában 66 ponttól minden versenyző minőségi munka elismerést kap, Profi ligában, pedig 75 ponttól lehet megkapni ezt az oklevelet.

Óvás
Vasárnap 10 órától az eredmények megtekinthetőek, és 11 óráig nyílik mód az óvásra, 1000 Ft kaució ellenében. Az elbírálását egy három főből álló bizottság végzi, amely a zsűri elnökből, az érintett szekció egy zsűritagjából és a főszervezőből áll. Ha a bizottság megállapítja az óvás jogosságát, akkor az eredmény módosításra kerül, és a kaució visszajár.
Azon versenyzők, akik az óvás ideje után kétségbe vonják az eredmények jogosságát, tisztaságát, esetleg a zűri szakmai hozzáértését kritizálják (bármilyen internetes fórumon, vagy élőszóban), az etikai bizottság (Szolnoki Makettezők Baráti Köre, Puma Makett Klub, Turul Makett Klub) döntése alapján eltiltásra kerül a további versenyzéstől Szolnokon.

Tisztelettel várunk mindenkit!
MK
Cs.Béla 667632 2020. január 8. 11:44
Válasz erre
Sziasztok!
Köszönjük a tájékoztatást, a www.dreamkit.hu webáruház ott lesz a versenyen :)
Üdv.Csitei Béla
Zoli 667578 2020. január 7. 10:00
Válasz erre
Szia Karcsi,

Nagyon kössz az értesítést, igyekszünk idén is ott lenni!
z
  Tovább >>>
1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.,9.,10.,11.,12.,13.,14.,15.,16.,17.,18.,19.,20.,
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20.,
21., 22., 23., 24., 25., 26., 27., 28., 29., 30., 31.