Moderálási szabályok a Makettinfo fórumán és csevegőjén

A lenti cikk a Makettinfon érvényes viselkedési, és ezzel kapcsolatos moderálási elveket tartalmazza. Az ebben leírt szabályok valamennyi fórumozóra érvényesek!


Az oldal célja

A Makettinfo 10 évvel ezelőtt született meg első formájában. Azóta nagyon sokat változott, és reményünk szerint fog is még fejlődni. Az oldal egyértelmű és legfontosabb célja a magyarországi makettezés fejlesztése, kapcsolatok teremtése, fiatal tehetségek felkutatása, valamint az Internet felhasználásával egy minél szélesebb kör megismertetése a makettezéssel. Nagyon örülünk neki, hogy a magyar makettezésben ilyen központi helyet sikerült kivívnunk, és törekszünk arra, hogy továbbra is betölthessük ezt a megtisztelő pozíciót.

Mielőtt a szabályokra rátérnénk, kérünk kedves fórumozó, olvasd át a következőket. Minthogy a Makettinfo célja a makettezés magyarországi terjesztése, kérlek gondoljátok át a következőt.

Nagyon fontos a kultúrált viselkedés, fórumozás. Ez nem csak az egymással szembeni kötelességünk, hanem a külvilág felé is az. Gondoljatok bele, hogy gyermeketek egy új hobbit kezdene, rángatja a kezeteket, apa/anya én azt szeretném. Körbenéztek az Interneten, tájékozódtok, rátaláltok a Makettinfora. Beleolvastok, és mit láttok? Egy trágár, kötekedő társaságot. Nem hiszem, hogy ez lenne az a kép, amit közvetíteni szeretnénk magunkról, így kérek mindenkit, a fórum szabályait tartsa be.

A fórumot magát demokratikus formában szeretnénk megvalósítani, azaz mindenki használhatja mindaddig, amíg a közösséghez alkalmazkodik, és a szabályokat betartja. Ne felejtsétek el, hogy a demokráciában nem csak jogaink, kötelességeink is vannak!


Az oldal üzemmenete

Az oldal üzeme jelenleg két részre oszlik, fejlesztésre - üzemeltetésre, és tartalmi üzemeltetésre. Az oldal fejlesztésével és fizikai üzemeltetésével (szerver karbantartás, stb) Mekett foglalkozik, míg az oldalon található információk karbantartásával, moderálással, cikkek szerkesztésével, aktiválásával elsődlegesen a követkző emberek foglalkoznak: Elektrolakatos, exec, Gabi, Keri


A fórum

A Makettinfo három részre oszlik. Van a csevegő szoba, a cikk rész és a fórum maga. Szeretnénk elérni, hogy aki építési leírásba kezd, az kezdje el azt párhuzamosan cikként is. A cikket rövid időn belül aktiváljuk, onnantól fogva mindenki láthatja azt. A cikk szerzője a cikkét bármikor tudja menetközben módosítani, míg a hozzászólások szervesen elkülönülve, az oldal alján jelennek meg. Itt természetesen a cikk szerzőjének is van lehetősége reagálásra.

Cikkekkel kapcsolatosan a következő alapelveket kérjük betartani:

- Aki olvasott már újságot, tudja, hogy 5-10 mondatos írást nem nevezünk cikknek. Legalább egy fél A4-es oldalnyi anyagot kérünk hozzá, vagy a képekhez tartozzon bővebb leírás.
- Tagoljunk. Általános iskolában tanítják a bekezdések és a szakasz törések használatát.
- Kényelmesebb Wordben megírni a cikkeket és onnan csak bemásolni, ráadásul így adunk egy esélyt a helyesírás ellenőrzőnek. (Manapság a legtöbb böngésző is kínál helyesírásellenőrzést.)
- Ne használjunk smiley-kat és egyéb hangulati jeleket. Ezek sms-ben, fórumban megfelelnek, de egy cikkben nem.
- A cikkben ne káromkodjunk, ne használjunk lehetőleg szlenget, törekedjünk az irodalmi magyar használatára!
- Dobozbontásnál mindenképp vegyük ki a fóliákból az öntőkereteket, mert egyébként a fotók bántóan csillogni fognak.
- Törekedjünk minél jobb fotók készítésére. Más ezen fotók alapján fogja megítélni a munkánkat! Ha ilyen jellegű problémátok van, kérjetek segítséget a fórumon.
- Amennyiben forrásként használtatok könyv(ek)et, weboldalakat, egyéb szakirodalmat, azt jelöljétek meg!

A Makettinfon közzétett cikkeitek a Makettinfo tulajdonát is képezik. Ez azt jelenti, hogy a felkerült cikkeket nem töröljük, ellenben hozzájárulásotok nélkül harmadik félnek sem adjuk ki azokat. A cikk szerzője a közzétett cikkével olyan értelemben szabadon rendelkezik, hogy bármely média, más honlap számára azt átadhatja, amennyiben a cikknél feltüntetik a korábbi, Makettinfón való megjelenését.

A cikketekkel kapcsolatban a szerkesztők megkereshetnek Benneteket, hogy azon javítsatok, pontosítsatok. Kérjük hallgassátok meg őket ebben az esetben, segíteni szeretnének.

A szerkesztőség a színvonal alatti cikkek visszadobásának jogát fenntartja!


A fórumhasználat szabályai:

Formai szabályok

• Kérjük ellenőrizd a helyesírásodat.
• Legyél udvarias, köszönj a hozzászólásod elején, és köszönj el a végén.
• Ha linket akarsz beszúrni, használd a link gombot.
• Ne írj csupa nagybetűvel, mert az a netikett szerint kiabálásnak számít, és mint ilyen, illetlenség.
• Nyomatékosításra ott van a vastag betűk lehetősége.
• A nem a megfelelő topik(ok)ba írt hozzászólásokat töröljük, vagy áthelyezzük.
• Kérjük ne nyomj minden sor végén ENTERT. Ez nem írógép.
• Hosszabb hozzászólásnál ugyanakkor kérünk, hogy tagold hozzászólásodat. A külalak is fontos!


Magatartási szabályok

• Tilos egy másik fórumozót etnikai, vallási, politikai hovatartozása alapján megkülönböztetni, sértegetni.
• Ez nem politikai fórum, így minden politikai jellegű beírás, vélemény, idézet politikusról, tudósítás tüntetésről tilos.
• Tilos a reklámok elhelyezése az oldal üzemeltetőjének előzetes engedélye nélkül.
• A fórumra érvényes szabályok egységesek, ez alól egyetlen téma sem bújhat ki csak amiatt, "mert korábban megszoktuk így".
• Tilos a trágár, a fórumhoz nem illő szavak használata.
• Tilos más fórumozó adatainak kiadása! Mindenki csak a maga adataival rendelkezik.
• Aki a fórumban nyilvánosan megkérdőjelezi a moderálást, annak beírása törlésre kerül. Akinek kérdése van a moderálással kapcsolatosan az emailben teheti meg a moderátorok felé.
• A fórum hobbi oldalként indult, és most is az. Szívesen várunk minden észrevételt a fórummal kapcsolatban, de ne követelőzzetek!
• Lehetőleg ne kérdezzünk meg olyat, ami pár sorral lejjebb olvasható. Ne legyetek lusták pár oldalt visszalapozni. Ha ott sem találtok választ, akkor kérdezzetek nyugodtan.
• Segítsük a kezdő makettezőket, ne dorongoljatok le valakit csak azért, mert feltesz egy számotokra már triviálisnak tűnő kérdést!
• Tilos más újságból egy az egyben kivett, scannelt cikk oldalon történő elhelyezése!
• Amennyiben más újságot, szakirodalmat felhasználtok, kérjük a használt forrás megjelölését!
• A topikokba a címük után leírt témában, vagy ahhoz szorosan kapcsolodóan írjatok. Az esetlegesen nem szorosan a topikhoz tartozó beírás, vagy személyes üzenet esetén kérjük minden esetben használjátok az OFF gombot.
• Az oldallal kapcsolatos kérdéseitekkel forduljatok az adminokhoz, vagy tegyétek fel kérdésetek, ha az publikus, a Makettinfo topicban.
• Az oldalon tilos a társoldalakon elhangzott problémákra reagálni, vagy tegyétek fel itt is a kérdést, vagy tudjátok le ott a megbeszéléseteket.
• Tilos a testvér oldalak ezen a fórumon való szidalmazása. Ha gondotok van, beszéljétek meg velük.

A cserebere rovatra érvényes szabályok

• A topic a makettezők egymás közti adás - vételét szolgálja. Nem csak maketteket lehet árulni, cserélni, azonban van pár kitétel:
• Tilos az eladni kívánt cikkeket egymást követő napokon újra és újra megjeleníteni.
• Kérünk minden eladót/vevőt/érdeklődőt, hogy minél több információt adjon meg az eladni/venni kívánt termékről (méretarány, gyártó, állapot, stb).
• Minden esetben meg kell adni elérhetőséget (e-mail, telefon, vagy adatlap).
• A "mail ment, válaszoltam, megvan-e még, küldj listát"-típusú hozzászólásokat töröljük.
• Ha nem sikerült felvenni a kapcsolatot a hirdetővel, akkor azt természetesen itt is megtehetitek, de használni kell az OFF-gombot!
• Tilos az oldalon fegyvereket, illetve a Magyar Köztársaság törvényeibe ütköző dolgokat árulni. (Pl boxer, vipera, kalóz cd/dvd, stb.)
• Tilos szexuális témájú termékek hirdetése, árusítása.
• Tilos jogdíjköteles termékek (használt szoftver) árusítása.


A formai és magatartási szabályok megszegése moderálást, figyelmeztetést, súlyos esetben pedig a fórumról való kitiltást von maga után!


A fórum használatáról

Regisztráció

A kötelezően bekért adatokat minden fórumozónak, csetelőnek meg kell adnia (nicknév, emailcím, teljes, valódi név)! A nyilvánvalóan valótlan adatok megadása a fórumban törlést, a csevegőben kirúgást von maga után. Az ál-email cím sem véd ez ellen.
Aki nem tiszteli annyira a többi fórumozót, hogy megadja a valós elérhetőségét és nevét, az itt ne fórumozzon. Minél több adatot adtok meg magatokról, annál többet tudhatunk meg rólatok, éppen ezért Ti állíthatjátok be, hogy adataitokat ki láthatja (adminok / regisztráltak / mindenki). A Makettinfo szerkesztősége soha semmilyen formában nem adja ki adataitokat előzetes egyeztetés nélkül!

A nick választásánál ügyeljetek arra, hogy maga a nick ne legyen félelmet keltő, bántó, mert az ilyen regisztrációkat nem hagyjuk jóvá. A nick későbbi lecserélésére nincsen mód, így a kiválasztott nick végig gof kísérni benneteket a Makettinfon.

Link elhelyezése a fórumban

A linket (pl: http://www.makettinfo.hu) jelöljétek ki a szövegetekben és nyomjátok meg a LINK gombot. Ekkor a link [URL] és [/URL] keretet kap, ami elküldés után rendes linkként fog funkcionálni. Ugyanígy email-címeket is feltupírozhattok, ha elé írjátok a "mailto:" kulcsszót és a szöveget kijelölve (pl: mailto:info@makettinfo.hu) megnyomjátok a LINK gombot.

Szöveg formázása a fórumban

A Vastag, Dőlt és Aláhúzott gombok használata teljesen megegyezik a LINK gombéval. Hosszabb beírások tagolásánál, vagy ha célszerűnek találjátok, érdemes használni őket. Persze csak módjával. A túl sok, vagy felesleges formázás áttekinthetetlenné teszi a fórumot. Reméljük szükségtelen kihangsúlyozni, hogy a végig vastagbetűs és hasonló beírások azonnali törlést vonnak maguk után. HTML cimkék használatára nincs lehetőség a fórumban.

Fájlok feltöltése a fórumba

Minden hozzászóláshoz legfeljebb 20 MB-nyi kép tölthető fel, melyek mindegyike legfeljebb 2 MB méretű lehet. Kérünk mindenkit, hogy csak olyan képeket töltsön fel, amelyek élvezhető minőségűek (nem használhatatlanul homályosak, vagy sötétek), és nem oldalára döntöttek, nem állnak fejjel lefelé. A feltöltőfelületen minden eszköz megvan, ami az ilyen hibák megszüntetéséhez kell, ezért fenntartjuk a jogot, hogy az ilyen csatolmányokat eltávolítsuk a fórumból, tekintve, hogy a tárterületet foglalják.
Kérünk mindekit, hogy adja meg a képek címét a feltöltéskor, esetleg rövid leírását is, hogy bárki számára megállapítható legyen (most és később is) mit ábrázol a kép. Praktikussági okokból javasoljuk az 1024x768-as vagy a 800x600-as képméret használatát.

Új téma nyitása

Az új fórumok nyitásánál különös gonddal járjatok el! Tekintve, hogy elég sok fórum létezik már, nézzétek végig, nem illik-e egy korábbi témába, amit be szeretnétek írni. Ha úgy találjátok, hogy még nincs ilyen témával foglalkozó topik, akkor az új fórum nevét körültekintően válasszátok meg! Ne legyen túl szűk kategória, hogy a későbbiekben mások is megvitathassák itt kapcsolódó problémáikat. A név legyen beszédes, a leírásban pedig fejtsétek ki egyértelműen, miről szól a topik.
Figyelem! Az új fórum témája mező nem azonos az új fórum első hozzászólásával. Ezt vegyétek figyelembe.


Mindenkinek jó fórumozást kívánunk!
Szerkesztőség

A moderálási elveket elolvastam és tudomásul vettem
Nekem ez túl szigorú