Sci-Fi
Pallanki Zsolt   Aichi B7A2 Grace, Hasegawa; 1:48

Engedjétek meg, hogy bemutatkozzak. Pallanki Zsolt vagyok és körülbelül 1,5 éve foglalkozok makettezéssel. Főleg a második világháborús gépek érdekelnek, azon belül is a tengelyhatalmak gépei.

A makettet idén tavasszal vásároltam egy leárazás során. Ez egy 1:48-as Hasegawa B7A2 tn típusú torpedóbombázó. A második világháború végén kezdték gyártani, így már sok nem készülhetett belőle. Ezt a háttéranyagok gyűjtése során keserűen tapasztaltam is. Még soha nem építettem japán repülőt, így már alig vártam, hogy nekilássak a munkának.

A dobozt kinyitva 130 alkatrésszel nézünk farkasszemet. A kész gép méretei impozánsak. Hossza 240 mm, szárnyfesztávja 300 mm. Az összeállítást az útmutató alapján végeztem. A kabin belseje szépen kidolgozott, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy szépen megcsináljuk. Felesleges bármiféle feljavítást végeznünk, mivel a kidolgozottság első osztályú. Némi tömítésre és csiszolásra volt csak szükség. Az ülések hevedereit érdemes elkészíteni. Egyedül a szárnyak és a törzs illesztésénél kell a kelleténél többet tömíteni és csiszolni. A festési útmutató alapján 3 gépet készíthetünk el. A három gép festése nagyjából megegyezik, csupán a matricák térnek el kisebb mértékben. A gép belsejének színét a Model Master 1710-es és 1716-os színének a keverésével értem el. A repülő felső részét Model Master 1710-es Dark Green színével fújtam le, az alja pedig a Model Master 1728-as színt kapta. Ezután a makett kapott egy fényes lakk réteget, majd következett a koszolás, koptatás. A kor japán repülőire jellemző volt, hogy a gyakran használt felületeken előtűnik a festés alól a fém szín. Ezt a Model Master fém színével imitáltam. Még egy kis kormozás és koszolás következett. Végül kiválasztottam a matricát a repülőhöz és lefújtam még egy réteg fényes lakkal.

Pallanki Zsolt