Sci-Fi
Fodor Csaba   A.S.51 Horsa Mk.I. / Mk.II., Italeri, 1:72

Már régóta közel áll a szívemhez a vitorlázórepülés, de eddig még kevés vitorlázó-makettet sikerült építenem. Elsősorban azért, mert szinte senki sem foglalkozik ezzel a témával. :( Még a nyolcvanas években adta ki először az Italeri a második világháború híres szállító-vitorlázógépeinek makettjeit (Horsa, CG-4, Go-242), majd jó pár évre beszüntette a gyártást. 1994-ben egy évre újra megjelentek ezek a készletek, ezután pedig egészen mostanáig kellett várni, hogy újra kaphatóak legyenek.

A maketten egyáltalán nem látszik a közel húszéves kor. Több, mint száz, gyönyörűen megmunkált, többségében pontos méretű világosszürke alkatrészt kapunk. Végre az Italeri is külön fóliába csomagolja az átlátszó alkatrészeket. Ezek az alkatrészek külön dicséretet érdemelnek, mert gyönyörűen tiszták, karcmentesek és egyáltalán nem torzítanak.

Az építést mindkét változatnál a kabinnal kell kezdeni. A berendezés nagyon szép, több, mint húsz alkatrészből állíthatjuk össze. Pár apróság elkészítése után tökéletes az összkép.

Ezután döntenünk kell, hogy melyik változatot akarjuk megépíteni. Alapban a Mk.II-t kapjuk, a Mk.I.-hez fűrészelnünk kell a törzset. A törzs belseje is átlagon felüli, ugyanis megkapjuk a teljes belső berendezést, a törzsfelek belső felén pedig ott virít a bordázat! A Horsa jellegzetessége volt, hogy a törzs elöl-hátul nyitható volt. Erre mi is lehetőséget kapunk, érdemes élni vele! Maximalisták mozgathatóra is elkészíthetik...

Most már csak a szárny, vezérsíkok és futóművek felhelyezése van hátra. Itt nics semmi probléma, pár pillanat alatt készen is lehetünk.

Kapunk még egy-egy amerikai és brit katonafigurát is, elég szép kidolgozással. Egy jellegzetes Italeri-hibájuk van, a "lapáttenyér". Ha felhasználjuk őket, akkor érdemes lecserélni a kézfejeket.

Háromféle festés közül választhatunk. Ebből kettő (MK.I. RAF, MK.I. USAAF) a normandiai partraszállásnál repült, a harmadik (Mk.II. RAF) pedig egy oktatóegységnél 1944-ben. A Mk.I.-sek festése ugyanolyan, alul fekete, felül zöld-barna terepszín, inváziós csíkokkal. A Mk.II-es érdekesebb festésű, ugyanis alul sárga-fekete festést viselt, ami nagyon látványos.

Összefoglalva ez egy páratlan makett, gyönyörű kidolgozással, viszonylag olcsón (kb. 2500-3000 forint). Most kezdem bánni, hogy a sorozat többi vitorlázógépét nem vettem meg... :)

Fodor Csaba
fodor_csaba@freemail.hu