Sci-Fi
Pintér György   Jak-18 Fürj, Amodel 7227 1:72

Már régen kinéztem magamnak a Jakovlev-iroda háború utáni első megvalósult tervének 1:72 arányú kicsinyítését. Nem sok gyártó próbálkozott a sajátos orr-résszel büszkélkedő iskolagép kicsinyítésével. Nos, az Amodel megpróbálta. Ami igaz, az igaz, ez a cég a hagyományos, szovjet makettgyártás legjellemzőbb sajátosságait sűrítette bele a 25 alkatrészbe. A fura, barnásszürke alkatrészek inkább a lengyel ZTS könnyen törő, nehezen vágható műanyagára emlékeztetnek. A kellemes mennyiségű sorja mellett a közel egy milliméteres vastagságú kabintető-anyag - jobbára fényáteresztő - emlékeztet a szovjet сборная модель-ekre. Az egyszerű, A/5 méretű építési rajz áttekinthető, melynek alapján két katonai (egy szovjet, illetve egy 1958 előtti NDK-beli) egy szovjet DOSZAAF-os (ami a volt Szovjetunióban a katonai előképzés szervezete volt, mint nálunk az MHSZ), egy nyugatnémet magángép, illetve egy lengyel polgári lajstromszámú példány építhető meg.
A matricák ennek megfelelően 5 fajta variációt tartalmaznak. Felhasználás előtt nem árt egyszer átlakkozni, nehogy "nessz-matricát" kapjunk, ami vízben kiválóan oldódik.
A festési utasítás a színeket Humbrol kóddal adja meg.
Feljavításra nincs sok lehetőség. Ennek oka nem a makett tökéletessége, hanem az, hogy a világ feljavító gyártói eddig nem vettek tudomást Jakovlev 18-as gyermekéről.

Akinek megvan egypár repülési újság (Aranysas, vagy az Aeromagazin 2001/5. száma), az könnyedén megépítheti e gép hazánkban hadrendben állt példányát. Ez a típus kapta a fedőnevek közül a "Fürj" kódnevet. Kétféle magyar katonai felségjelzést is viseltek a 18-asok az idők folyamán. A sokáig érvényes vörös csillag közepében fehér, annak közepén zöld körrel, illetve az ezt megelőző nemzetiszín szegélyű fehér körben vörös ötágú csillagot. Ennek több variációját (függőleges vezérsíkon fél, vagy egész, illetve teljesen hiányzó felségjellel, fehérszegélyes piros kétjegyű számmal vagy anélkül). Létezett, nem is kevés magyar polgári lajstromjelű Jak-18 is a HA-FAA-tól a HA-FAV-ig terjedő betűvariációkkal, illetve a bal szárny felső részén elhelyezett egyjegyű számmal.
Aki szovjet változatot készít, gondolhat arra, hogy Gagarin gépét készítse el. A világ első űrhajósa is ezen a típuson kezdte repülős pályafutását. Amennyiben valaki észak-koreai jelzésekkel látja el művét, úgy egy háborús veterán kerülhet a polcára.
Összességében a makett az elszánt gyűjtők polcára való, mivel én nem tudok erről a gépről jobb makettet. Sok humor, türelem, fantázia kell, hogy az ember megépítse, de a belefektetett munkát nem fogod sajnálni! Én sem bánom, hogy a Jak-12R és az UT-2 közé felkerült a "Fürj".

Pintér György