Sci-Fi
Lippai Péter   Levente II, HR modell, 1:72

A nálunk nem túl ismert cseh cég műgyantából készíti elsősorban első világháborús témájú repülőgépeit. Néha azért tesz kivételt és átrándul a második nagy világégés területére is. Így volt ez akkor is, amikor a magyar tervezésű és gyártású Levente II iskolagépet szemelte ki termékül.

A színes fénymásolattal díszített egyszerű dobozban egy zacskó tartalmazza a mintegy harminc műgyanta alkatrészt. A kétoldalas technológiával készült alkatrészek felülete jónak mondható, csakúgy mint az öntés minősége. A gyártási technológia miatt a kisebb alkatrészek leválasztása az "öntőkeretről" nem egyszerű feladat! Számolni kell a műgyanta merev tulajdonságával, aminek köszönhetően könnyen repednek és törnek az alkatrészek. A gép részletei mindenképpen feljavításra szorulnak, mert a kitben valóban csak az alapokat kapjuk. A kabinbelsőhöz csak egy padlót és két ülést mellékelnek. Nem árt, ha a soros motor legalább első hengereit is pótoljuk, mert annak látszania kéne a kész maketten. A szélvédőket magunknak kell kivágnunk és meghajlítanunk a mellékelt átlátszó kis műanyaglapból.

Az összeállítási rajz helyett egy fénymásolt A4-es lapon méretarányos háromnézeti rajzot kapunk, ami alatt cseh nyelvű típustörténet és két gyenge minőségű fotó található. A matricalapon az I.557 lajstromszámú géphez kapunk vékonynak tűnő matricákat, amelyek egyetlen szépséghibája, hogy a vezérsíkokhoz szánt nemzeti színű matricákról lemaradt a zöld szín. Ezt könnyű korrigálni. A kit nagy hiányt pótolna, ha nem csak elvétve lehetne vele találkozni az országban.

Lippai Péter, Bolyai Makett Klub
lippaiszte@axelero.hu