Sci-Fi
  Northrop F-5B, Matchbox 40039, 1:72

A dobozról és a benne levő öntőkeretekről általánosságban:
A doboz mérete a megszokottól kisebb, az elején a Royal Saudi Air Force 15. sqadronjának az egyik Northrop F-5B gépe látható. Az egyébként igencsak jól kinéző "in action" képen a repülő 2 db bombát (valószínűleg Mk.82), és 2 db infravörös irányítású rakétát (Sidewinder valamely korai változatát) hordozza.
A dobozt kibontva 3 db öntőkeret köszön vissza, amelyek barna, illetve sárga színűek, a 3-ik keret pedig a kabintető átlátszó kerete. A belül található maketten mintha a gyártó nem tudta volna eldönteni, hogy kidomborodó, vagy vésett panelvonalakat szeretne alkalmazni (ugyanis a maketten mindkettő megoldás megtalálható). A vésetek nagyon mélyek, néhol egyenesen árokszerűen barázdálják a felületet, de maguk a kidomborodó panelvonalak is túl vastagok.

A leírás nagyon egyértelmű, és semmiféle magyarázatra nem szorul.
A dobozból a doboztetőn is látható Royal Saudi Air Force gépét lehet megépíteni, vagy pedig a Royal Netherland Air Force 313. squadronjának F-5B-jét.
A matricák anyagukban túl vastagok, és a holland felségjelzések nyomata erősen elcsúszott.
Ha a még kereten lévő, összerakatlan kit-re ránézünk, az első benyomás azt mondatná velünk, hogy ezzel egyszerű dolga lesz a makettezőnek (ez persze téves megállapítás).

A Makett, ahogy én kiviteleztem:
A Leírás szerint az összeépítést a törzsfelek összeragasztásával kell kezdeni.
A Szárazpróbánál azonban hamar rájöttem, hogy az illesztő tüskék rossz helyen vannak, így 1 kivételével mindet le kell vágni. Miután ezt megtettem, a következő szárazpróbánál fedeztem fel, hogy a pilótafülke alja nem létezik, így egyenes műanyagból vágtam egy megfelelő méretű aljat a fülkéknek. A katapultülések formája inkább hintaszékre emlékeztet, ráadásul az első ülés mindkét széléből le kell csiszolni egy kicsit, mert különben nem hagyja az ülés összeilleszteni a törzsfeleket.

Második lépésben a beömlőnyílásokat kellett összeragasztanom. A leírás szerint a beömlők belsejét matt feketére kell festeni, de a birtokomban lévő fotók alapján egyik gépen sem fekete ez a részlet, hanem a gép festésének megfelelő színű, amíg legalábbis bele lehet látni. (Így a feketítést elhagytam)
A dokumentáció szerint az összeállítás következő lépései: a futóműszárak összeragasztása, majd ezt követi az orrkúp, a beömlők, és a kiömlő felragasztása a törzsre. Ennél a lépésnél vált nyilvánvaló a számomra, hogy az illesztéseknél annyit kell majd szintbe csiszolnom az alkatrészeket, hogy a kiugró panelvonalak nagy része egyszerűen el fog tűnni. Így a rések tömítése után az összes kiugró panelvonalat lecsiszoltam a makettről, és újravéstem az egészet.

A leírás következő pontjai: a vízszintes vezérsíkok törzshöz rögzítése, a rakéták indítóinak a szárnyhoz rögzítése. Ennél a lépésnél pótoltam az anyahajón alkalmazott kampókat (ezt egy fiók aljában talált régi, össze nem épített Italeri F-5F-ről szedtem).
A szárnyon sok panelvonal hiányzott, így ezeket pótoltam.
Mivel a pilótafülke teljes egészében nélkülözte a műszerfalakat, így azokat fémből nekem kellett elkészítenem. A képek alapján a Műszerfal középszürke (Revell 75), és a műszerek hátlapja matt fekete. A pilótafülkében még gyorsan pótoltam a hiányzó botkormányokat, a törzs hátán a két kis levegő-beömlőt, illetve a két helyzetjelző lámpát a vízszintes vezérsíkon, és következhetett a festés.

Én a Saudi változatot választottam, amely a következő színekből áll (mindegyik Revell kód):
85 (világosbarna), 48 (sötétzöld), 75 (középszürke), 80 (testszín).
Következhetett a matricázás. Sajnos a matricák nem elég, hogy túl vastagok voltak, de nem akartak elválni a matricalap felületétől, így mindegyiket szikével körbe kellett vágni.
A Futóműgondolák belsejét a futók 91-es színére (fémszín) kellett festeni (persze ez is csak a képekből derült ki). Végül következhetett a futók, a pitot-cső, a fegyverzet és a futóműgondolák ajtajának felrögzítése.

Úgy vélem, hogy a makett ilyetén szintű megépítése (a kezdeti lenéző pillantásaim ellenére, amit az öntőkeretre vetettem) mégiscsak kihívást jelentett. Minden makettezőnek javaslom, hogy néha rakjon össze nem csak Hasegawa minőségű makettet is.

Kurgyis Gábor